Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0728

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Rapport om uppföljningen av EU:s strategi för utrotande av människohandel och ytterligare konkreta åtgärder

    COM/2017/0728 final

    Bryssel den 4.12.2017

    COM(2017) 728 final

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EMPTY

    Rapport om uppföljningen av EU:s strategi för utrotande av människohandel och ytterligare konkreta åtgärder


    I. Inledning

    Människohandel är fortfarande en mycket lönsam form av grov och organiserad brottslighet, trots att den uttryckligen förbjuds i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna 1 . Varje person som faller offer för människohandel går igenom fruktansvärda händelser och lidande som på bästa sätt måste uppmärksammas, bemötas och – framför allt – förebyggas. Med tanke på den skada som offren åsamkas bör förebyggande ständigt ligga till grund för EU:s åtgärder mot människohandel. I detta meddelande presenteras viktiga åtgärder som kommissionen och medlemsstaterna behöver arbeta vidare på, bland annat genom samarbete med EU-organ, det civila samhället, länder utanför EU och alla andra relevanta organisationer och organ.

    Det är uppenbart att det finns betydligt fler offer än de som ingår i den officiella statistiken. Brottet har en tydlig genusaspekt. Människohandel för sexuellt utnyttjande, som drabbar främst kvinnor och flickor, är enligt alla rapporter den vanligaste formen av människohandel 2 .

    Avsevärda vinster 3 och ett mycket komplext samspel mellan utbud och efterfrågan gör att människohandeln involverar en invecklad kedja av aktörer som medvetet eller omedvetet medverkar. Länkarna i kedjan måste brytas om man ska kunna utrota brottet. Gärningsmän och förövare utnyttjar människors utsatthet – som förvärras av faktorer som fattigdom, diskriminering, ojämställdhet, mäns våld mot kvinnor, bristande tillgång till utbildning, konflikter, krig, klimatförändringar, miljöförstöring och naturkatastrofer – för sexuellt utnyttjande eller arbetskraftsexploatering, tiggeri, brottslig verksamhet och mer.

    Eftersom människohandlarnas arbetsmetoder hela tiden förändras måste EU ta itu med sambandet mellan människohandel och annan brottslighet, bland annat smuggling av migranter, terrorism, korruption, narkotikahandel, it-brottslighet och sexuell exploatering online, produktion av material med sexuella övergrepp av barn, finansiell brottslighet, dokumentförfalskning, kreditkortsbedrägerier och bidragsbedrägerier 4 .

    Som underströks i Europeiska migrationsagendan, Europeiska säkerhetsagendan 5 och andra politiska EU-instrument 6 står EU fast vid sitt åtagande att förebygga och bekämpa människohandel och att skydda offrens rättigheter, med beaktande av i synnerhet utsattheten hos kvinnor och barn som fallit offer för människohandel. Människohandel är dessutom ett prioriterat brottshotsområde i EU:s policycykel avseende organiserad och grov internationell brottslighet för 2018–2021 7 . Dessutom stöds det politiska åtagandet att trappa upp EU:s insatser mot människohandel inom EU och i resten av världen av den globala strategin för Europeiska unionens utrikes- och säkerhetspolitik och av relevanta EU-strategier och handlingsplaner 8 och Europaparlamentets resolutioner 9 . Det finns också ett starkt stöd från det civila samhället 10 . 

    Under de senaste åren har Europeiska unionen inrättat en omfattande och enhetlig rättslig och politisk ram för bekämpning av människohandel. Det omfattar alla EU:s politikområden som rör människohandel, även finansiering och forskning. Den rättsliga ramen fastställs i direktiv 2011/36/EU 11 om förebyggande och bekämpande av människohandel och om skydd av dess offer (nedan kallat direktivet). Kommissionen fortsätter att övervaka medlemsstaternas genomförande av direktivet 12 och rapportera om framsteg.

    EU:s strategi för utrotande av människohandel 13 (nedan kallad strategin) har varit det viktigaste verktyget för att utveckla, samordna och genomföra åtgärder på EU-nivå inom detta område. De åtgärder som i strategin förtecknas under fem centrala prioriteringar som rör förebyggande, lagföring, skydd av offer, partnerskap och förbättrad kunskap har genomförts 14 .

    Internationellt sett har dock den sociopolitiska kontexten förändrats avsevärt sedan direktivet och strategin antogs. De ekonomiska och sociala konsekvenserna av den globala finanskrisen, migrationskrisen och de säkerhetshot som organiserade kriminella grupper utgör förvärrar sårbarheterna ytterligare, och kräver därför starkare insatser på både nationell nivå och EU-nivå. Sådana insatser måste fortsätta att följa ett människorättsbaserat, könsspecifikt och barnanpassat förhållningssätt och genomförandet måste samordnas inom EU och externt, samt mellan olika politikområden.

    Med utgångspunkt i strategin och det pågående arbetet med att fullt ut genomföra direktivet föreslås i detta meddelande en rad riktade prioriteringar för att trappa upp EU:s insatser för att förebygga människohandel. Fokus ligger på att störa den affärsmodell som människohandeln är beroende av, förbättra offrens tillgång till rättigheter och säkerställa att EU:s interna och externa insatser utgör ett samordnat och enhetligt agerande.

    II. Riktade prioriteringar för upptrappade EU-åtgärder för att förebygga människohandel

    På grundval av det pågående genomförandet av strategin, resultaten av de två rapporterna enligt artikel 23 i direktivet 15 och ett omfattande samordningsarbete och diskussioner med olika berörda aktörer 16 samt för att trappa upp EU:s åtgärder har följande tre riktade prioriteringar fastställts:

    ·Trappa upp kampen mot organiserade kriminella nätverk bland annat genom att störa affärsmodellen och lösa upp handelskedjan.

    ·Ge offer för människohandel bättre tillgång till rättigheter och förverkliga dem.

    ·Intensifiera ett samordnat och samstämmigt agerande både inom och utanför EU.

    A. Störa affärsmodellen och lösa upp handelskedjan

    Vinsterna på lagliga och olagliga marknader är fortfarande stora och efterfrågan för de tjänster och varor som tillhandahålls av offer för människohandel förblir höga om det råder en kultur av straffrihet för förövarna och användarna. Analysen i kommissionens användarrapport, som bedömer konsekvenserna av befintlig relevant nationell lagstiftning, visar att det rättsliga landskapet inom EU är mycket varierande. Nationell lagstiftning klarar inte av att på ett effektivt sätt bidra till att motverka efterfrågan på tjänster som är ett resultat av utnyttjande av människohandel.

    Central åtgärd

    Från och med 2018 kommer kommissionen att göra följande:

    üYtterligare uppmuntra EU-medlemsstaterna att kriminalisera de som medvetet använder tjänster utförda av offer för människohandel, i den utsträckning detta inte redan gjorts. 

    Att följa pengarna under hela handelskedjan är avgörande för att göra människohandel till ett brott med hög risk och liten lönsamhet. Detta kan göras genom att intensifiera utredning och lagföring och att underlätta proaktiva ekonomiska och underrättelsebaserade utredningar, återvinning av tillgångar samt frysning och förverkande av vinster. Ett närmare samarbete kommer att främjas för detta ändamål. Det kommer att omfatta kapacitetsuppbyggnad mellan nationella myndigheter, även i länder utanför EU, och kommer att genomföras genom lämpliga nätverk såsom arbetsgruppen för finansiella åtgärder 17 och med stöd av EU:s organ.

    I detta avseende är det oerhört viktigt att minska efterfrågan på alla former av utnyttjande, t.ex. genom en ansvarsmedveten förvaltning av globala värdekedjor. Som återspeglas i EU:s handelsstrategi 18 och rådets slutsatser om ansvarsfulla globala värdekedjor av den 12 maj 2016 har EU vidtagit åtgärder inom flera politikområden 19 , både i interna och externa forum, för att säkerställa försörjningskedjor och värdekedjor utan människohandel, även inom beklädnadsbranschen 20 . Syftet med sådana åtgärder omfattar genomförandet av lagstiftning om icke-finansiell rapportering och offentlig upphandling 21 , handelsinstrument och sektorsspecifika åtgärder. Det omfattar även åtgärder som syftar till att uppmuntra företag att anta och tillämpa uppförandekoder och mekanismer för rapportering/öppenhet för att säkerställa att deras försörjnings- och värdekedjor inte inbegriper människohandel 22 .

    Centrala åtgärder

    Från och med 2018 kommer kommissionen att göra följande:

    üUppmuntra och hjälpa de nationella myndigheterna i EU-länderna med deras konkreta initiativ för att störa de finansiella affärsmodellerna genom att utveckla operativa åtgärder och metoder, följa god praxis, öka medvetenheten, bygga upp kapaciteten och ge utbildning i tillämpliga fall.

    üUppmuntra och hjälpa medlemsstaterna att effektivisera utredning och lagföring genom kapacitetsuppbyggnad, utveckling av verktyg, informationsutbyte, utbyte av bästa praxis, samarbete inom brottsbekämpning och rättsliga frågor, bland annat genom att främja inrättandet av gemensamma utredningsgrupper både inom EU och med länder utanför EU. Detta kan göras med stöd av relevanta EU-organ, det europeiska nätverket för rättslig utbildning och det europeiska nätverket för förebyggande av brottslighet samt internationellt, bland annat genom EU:s utvecklingsprogram och åtgärder inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.

    üFrämja hållbara affärsmetoder och arbetsvillkor i produktionsländer. Detta kan göras genom att fokusera på utvecklingssamarbete och ekonomiskt stöd för att säkerställa försörjnings- och värdekedjor fria från människohandel, i enlighet med bindande internationella arbetsnormer, sociala normer och miljönormer samt EU:s politik och initiativ.

    üFrämja bästa praxis och utbildning med relevanta nationella myndigheter, företag och det civila samhället, särskilt när det gäller tillämpningen av riktlinjerna om rapporteringsmetoden för icke-finansiell information som inbegriper människohandel.

    B. Ge offren bättre tillgång till rättigheter och förverkliga dem

    EU har en rättslig och operativ ram för att hjälpa, stödja och skydda offer för människohandel. Kommissionen har offentliggjort EU-rättigheter för offer för människohandel 23 på alla officiella EU-språk. Detta dokument ger en praktisk och övergripande översikt av offrens rättigheter, på grundval av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, EU-lagstiftning och rättspraxis från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

    Tidig och effektiv identifiering av offer är ett första steg mot att se till att de behandlas som ”rättsinnehavare”, har tillgång till sina rättigheter och kan utöva dem i praktiken, vilket inbegriper att de får lämpligt stöd och skydd. Som konstaterades i införlivanderapporten har de nationella myndigheterna gjort stora ansträngningar för att införliva direktivet i den nationella lagstiftningen, men det finns fortfarande stort utrymme för förbättringar, i synnerhet när det gäller skydd och stöd 24 . Otillräcklig tillgång till information om offers rättigheter och ineffektiva överföringsrutiner på nationell och transnationell nivå, tillsammans med att man misslyckats med att identifiera alla dem som fallit offer för människohandel (även de i blandade migrationsströmmar), förhindrar fortsättningsvis att offer för människohandel faktiskt åtnjuter de rättigheter som de har rätt till 25 .

    I detta syfte kommer kommissionen att fortsätta att stödja rättstillämpare och myndigheter i EU-medlemsstaterna. Kapacitetsuppbyggnad och spridning av bästa praxis i att upptäcka offer, samt ett fokus på att garantera tillgång till och tillhandahålla lämpligt könsspecifikt och barnanpassat stöd och effektiva rättsmedel är mycket viktiga aspekter av alla satsningar på EU-nivå. Till dessa satsningar hör att utveckla sakkunskapen inom EU-organen och utnyttja den samt att främja utbildning i att identifiera offer för gränskontrolltjänstemän, brottsbekämpande myndigheter, asyl- och invandringstjänstemän, personal vid mottagningscentrum, konsulär personal, EU-personal, förmyndare för ensamkommande barn samt myndigheter med ansvar inom detta område som sannolikt kommer i kontakt med offer för människohandel 26 . Därför kommer kommissionen att stödja åtgärder som är utformade för att förbättra identifiering och lämplig nationell och transnationell överföring av offer. Den kommer också att främja samarbete mellan ursprungs-, transit- och destinationsländer samt med det civila samhället och internationella organisationer, för att se till att offer identifieras i ett tidigt skede.

    Vidare kommer kommissionen att stödja medlemsstaterna med att göra skyddet omfattande och tillgängligt samt att hjälpa till att integrera offer för människohandel, med beaktande av de specifika behoven för varje kön. Den kommer också att övervaka och ge råd om genomförandet av barnanpassade tjänster på nationell nivå – bland annat omsorg, hälsovård och utbildning för offer för människohandel – med hänsyn till varje barns kön, ålder och särskilda behov. Slutligen kommer den att främja genomförandet av de tio EU-principerna för integrerade barnskyddssystem 27 .

    Centrala åtgärder

    Från och med slutet av 2017 kommer kommissionen att göra följande:

    üI samarbete med Europeiska jämställdhetsinstitutet offentliggöra riktlinjer till medlemsstaterna om könsspecifika åtgärder för att hjälpa och stödja offer.

    üI samarbete med Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter utveckla praktisk vägledning för att förbättra samarbetet mellan byråerna och länderna i syfte att förebygga handel med barn i EU, säkerställa skydd för barnoffer, hitta hållbara lösningar och trygga deras rättigheter enligt EU-rätt och internationell rätt.

    üSe över hur medlemsstaternas nationella och transnationella överföringsmekanismer fungerar.

    üFokusera på kapacitetsuppbyggnad för att förbättra samarbetet genom EU-verktyg för gräns- och migrationsförvaltning för att upptäcka, identifiera och utbyta information och uppgifter om offer för människohandel och människohandlare.

    üRådge nationella myndigheter om viktiga begrepp som rör människohandel, för att bidra till att förbättra det operativa arbetet, den politiska utvecklingen, uppgifternas jämförbarhet och rapporteringen.

    C. Intensifiera ett samordnat och samstämmigt agerande både inom och utanför EU

    EU kommer att vidta ytterligare åtgärder för att förbättra samordningen av de inre och yttre aspekterna av sina insatser mot människohandel. Människohandel är ofta knuten till andra typer av brott, även gränsöverskridande brott. Kommissionen kommer att fortsätta att uppmuntra de nationella myndigheterna och EU-organen att se människohandel som en typ av organiserad brottslighet som inte stannar vid nationella gränser eller EU-gränser, och samarbeta med länder utanför EU.

    EU-samordnaren för kampen mot människohandel bidrar till ett samordnat och samstämmigt unionsagerande mot människohandel. I detta sammanhang sörjer samordnaren för ett närmare samarbete på EU-nivå mellan alla organisationer och organ som deltar i nätverk, i synnerhet EU-nätverket av nationella rapportörer eller motsvarande mekanismer i frågor som rör människohandel, det europeiska civila samhällets forum mot människohandel och kontaktpunkterna vid EU:s organ för rättsliga och inrikes frågor med samordningsgruppen för frågor om människohandel 28 . Andra organ som har åtagit sig att bekämpa människohandel och andra relevanta plattformar och nätverk på EU-nivå inkluderas också.

    I samarbete med Europeiska utrikestjänsten kommer kommissionen fortsättningsvis att se till att människohandelsperspektivet systematiskt beaktas i alla aspekter av förbindelserna med länder utanför EU och inom alla relevanta politikområden, inklusive mänskliga rättigheter, säkerhet och organiserad brottslighet samt jämställdhet. Den kommer också att se till att de åtaganden om människohandel som anges i New York-deklarationen 29 genomförs och bidrar till att forma den globala pakten om migration genom politiskt och operativt samarbete. Detta kommer att göras genom att främja utökat bilateralt och regionalt samarbete med berörda partner och andra organisationer genom att inkludera riktad finansiering inom ramen för relevanta instrument.

    Relevanta aktörer i EU och länder utanför EU kommer att uppmuntras att ta itu med frågor såsom skydd av offer och återintegrering av dem i samhället genom sina initiativ för förebyggande, utbildning och inkvartering, och att hantera situationen för utsatta kvinnor, barn och andra grupper, inklusive romer. Kommissionen kommer att stödja dem i dessa ansträngningar.

    Stödet kommer även att utsträckas till tredjeländer som samarbetar med EU för att genomföra reformer av säkerhetssektorn och inrätta rättsstatsprincipen på deras territorium, i syfte att förebygga och komma till rätta med människohandel samt bygga upp stark brottsbekämpning och lagföring.

    Dessutom kommer EU att trappa upp sina yttre åtgärder med inriktning på kriminella organisationer som är inblandade i människohandel. Detta inbegriper insatser inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitikens uppdrag och operationer, och involverar även prioriterade länder, bland annat för verksamhet riktad mot terrorismen i Mellanöstern, Nordafrika och västra Balkan.

    Centrala åtgärder

    Från och med slutet av 2017 kommer kommissionen att göra följande:

    üTillsammans med medlemsstaterna och Europeiska utrikestjänsten, se över och identifiera prioriterade länder och regioner för åtgärder mot människohandel, samtidigt som man säkerställer samstämmighet och komplementaritet med prioriteringar och programplanering som fastställts inom alla områden av de internationella förbindelserna och i synnerhet på områdena migration, säkerhet och mänskliga rättigheter.

    üArbeta för att uppnå målen för hållbar utveckling inom Agenda 2030 med särskild hänsyn till mål 5.2, 8.7 och 16.2 som rör människohandel, i enlighet med det europeiska samförståndet om utveckling 30 .

    üFrämja ett förnyat åtagande från EU:s organ för rättsliga och inrikes frågor att arbeta tillsammans mot människohandel med medverkan av ytterligare relevanta organ.

    üSäkerställa genomförande av de delar av Europeiska unionens och Förenta nationernas initiativ för att avskaffa våld mot kvinnor och flickor 31 vilka rör människohandel.

    üSäkerställa att de åtgärder som rör människohandel i det gemensamma arbetsdokumentet om EU:s verksamhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt i EU:s yttre förbindelser genomförs.

    üSäkerställa att de åtaganden som gjorts inom ramen för uppmaningen för skydd mot könsrelaterat våld i krissituationer är uppfyllda, inklusive genom att anslå humanitärt bistånd specifikt för att stödja förebyggande av och insatser mot könsrelaterat våld.

    III. Övergripande prioriteringar för upptrappade EU-åtgärder för att förebygga människohandel

    Utöver de tre specifika prioriteringarna har två övergripande prioriteringar identifierats för att fortsätta bredda kunskapsbasen och förbättra förståelsen för denna komplicerade företeelse, och att ge lämplig finansiering som stöd för initiativ och projekt mot människohandel.

    Det är mycket viktigt att förstå brottets karaktär, omfattning och kostnader för att säkerställa lämpliga åtgärder på EU-nivå i syfte att förebygga företeelsen. Forskning samt tillförlitlig och uttömmande statistik är avgörande när det gäller att identifiera och svara på trender, utveckla en evidensbaserad politik och mäta effekterna av enskilda initiativ. Tack vare genomförandet av strategin har tillförlitliga grundläggande uppgifter om människohandel samlats in på EU-nivå, men detta arbete måste utvecklas ytterligare. Kommissionen fortsätter att utveckla metoderna för insamling av uppgifter i syfte att ta fram jämförbar statistik om människohandel inom EU. Den kommer också att följa upp den EU-omfattande enkät om tillgången till uppgifter om människohandel i EU-länder vilken genomfördes 2017. Lanseringen av en EU-omfattande kampanj mot människohandel kommer att bidra till att öka medvetenheten och förbättra förståelsen för brottets karaktär, konsekvenser och komplexitet.

    EU kommer också att fortsätta att stödja insatser mot människohandel genom flera finansieringskanaler 32 , både inom och utanför EU. Kommissionen kommer i sitt finansieringsstöd att prioritera åtgärder för att tillgodose de särskilda behoven för människor i utsatta situationer, bland annat offer för människohandel för sexuellt utnyttjande, i samband med bekämpande av alla typer av våld mot kvinnor och barn, även i krissituationer, och se till att barn får fullfölja sin skolgång.

    Övergripande insatser för en god kunskapsbas

    Från och med 2018 kommer kommissionen att göra följande:

    üOffentliggöra en studie om människohandelns ekonomiska, sociala och mänskliga kostnader.

    üOffentliggöra en studie om vilken inverkan EU:s strategi har haft på kampen mot människohandel för sexuellt utnyttjande och främja utbyte av bästa praxis mellan EU-länderna.

    üI sin nästa lägesrapport offentliggöra den senaste straffrättsliga statistiken om situationen i EU vad gäller människohandel, med stöd från Eurostat, de nationella statistikmyndigheterna och EU-nätverket med nationella rapportörer eller motsvarande.

    üInleda en EU-omfattande informationskampanj om människohandel, som riktar sig till användare, konsumenter, sårbara grupper och högrisksektorer.

    Övergripande insatser för att stödja prioriteringar mot människohandel i länder inom och utanför EU

    üStödja mål och prioriteringar mot människohandel, inklusive projekt som tar särskild hänsyn till företeelsens genusaspekt, högriskgrupper och högrisksektorer genom EU:s olika finansieringsprogram, såsom asyl-, migrations- och integrationsfonden (Amif), fonden för inre säkerhet (polis och gränser), Horisont 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation, programmen för rättsliga frågor, rättigheter, jämlikhet och medborgarskap, Europeiska grannskapsinstrumentet, Instrumentet för stöd inför anslutningen, instrumentet för partnerskap för rörlighet, Europeiska utvecklingsfonden, finansieringsinstrumentet för utvecklingssamarbete, EU-instrumentet som bidrar till stabilitet och fred samt EU:s förvaltningsfond för nödåtgärder i Afrika.

    IV. Slutsats

    Framsteg har gjorts när det gäller att sammanföra EU:s arbete mot människohandel. Eftersom företeelsen har fortsatt att utvecklas krävs dock upptrappade EU-åtgärder för att bekämpa människohandel, både inom och utanför EU. I detta meddelande anges därför en rad riktade övergripande prioriteringar för ett kraftfullare agerande, som alla relevanta myndigheter och organisationer ska följa upp på ett mer samordnat och samstämmigt sätt från och med slutet av 2017. Medlemsstaterna bör använda alla ambitiösa verktyg de har tillgång till för att genomföra de åtgärder som överenskommits på EU-nivå utan dröjsmål. Kommissionen kommer att övervaka framstegen med de insatser som anges i detta meddelande och rapportera om framstegen till Europaparlamentet och rådet senast i slutet av 2018.

    (1)

         Artikel 5 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna samt artiklarna 79 och 83 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

    (2)

         Enligt kommissionens uppgifter är 67 % av registrerade offer för människohandel i EU offer för sexuellt utnyttjande (varav 95 % är kvinnor eller flickor); därefter följer arbetskraftsexploatering (21 % av offren) och andra typer av utnyttjande (12 %). Detta stämmer överens med de trender som identifierats av regionala och internationella organisationer.

    (3)

         De årliga vinsterna från alla typer av människohandel beräknas uppgå till 29,4 miljarder euro globalt (Europols rapport om människohandel, finansiell affärsmodell, 2015).

    (4)

         COM(2016) 267 final, COM(2017) 195 final, Europols hotbildsbedömning av internetstödd organiserad brottslighet (Iocta) 2016, hotbildsbedömningen avseende grov och organiserad brottslighet i EU (Socta) 2017 och situationsrapporten om människohandel i EU (2016).

    (5)

         Europeiska migrationsagendan, COM(2015) 240 final; Europeiska säkerhetsagendan, COM(2015) 185 final.

    (6)

         Kommissionens meddelande Ett öppet och säkert EU, COM(2014) 154 final, kommissionens meddelande Att skydda migrerande barn, COM(2017) 211 samt i anknytning till EU:s narkotikastrategi, COM(2017) 195 final, och lägesrapporterna om säkerhetsunionen, COM(2017) 213 final, SWD(2017) 278 final och COM(2017) 407 final.

    (7)

         Rådets slutsatser om fastställande av EU:s prioriteringar i kampen mot organiserad och grov internationell brottslighet 2018–2021, rådets dokument 7704/17. Se även EU:s hotbildsbedömning avseende grov och organiserad brottslighet (Europol, 2017).

    (8)

         Handlingsplan för mänskliga rättigheter och demokrati, ramverket för EU:s åtgärder för jämställdhet och kvinnors egenmakt i EU:s yttre förbindelser 2016–2020, det strategiska engagemanget för jämställdhet, EU:s strategi för företagens sociala ansvar och det nya europeiska samförståndet om utveckling.

    (9)

         Europaparlamentets resolutioner om genomförandet av direktiv 2011/36/EU (P8 TA(2016)0227) och om kampen mot människohandel i EU:s yttre förbindelser (P8 TA(2016)0300). Se även Europaparlamentets utskott FEMM:s tio huvudbudskap till Europeiska kommissionen, FEMM/8/09 816 (den 3 maj 2017).

    (10)

         Som uttryckts vid de regelbundna mötena i det europeiska civila samhällets forum mot människohandel, vid offentliga evenemang och i ett flertal skrivelser till kommissionen.

    (11)

         Direktiv 2011/36/EU om förebyggande och bekämpande av människohandel, om skydd av dess offer och om ersättande av rådets rambeslut 2002/629/RIF, EUT L 101, 15.4.2011, s. 1.

    (12)

         COM(2016) 722 final (nedan kallad införlivanderapporten), COM(2016) 719 final (nedan kallad användarrapporten), antagna den 2 december 2016.

    (13)

         COM(2012) 286 final.

    (14)

         För en översikt av EU:s åtgärder mot människohandel, se https://ec.europa.eu/anti-trafficking/publications/eu-anti-trafficking-action-2012-2016-glance_en .

    (15)

         Införlivanderapporten och användarrapporten.

    (16)

         EU-nätverket av nationella rapportörer eller motsvarande mekanismer i frågor som rör människohandel, det europeiska civila samhällets forum mot människohandel, EU-organen på området rättsliga och inrikes frågor, EU-institutionerna och internationella organisationer.

    (17)

         Samarbetet kommer att omfatta verksamhet som bedrivs i samband med tillämpningen av det fjärde penningtvättsdirektivet och inom verksamhetsområdet för EU:s plattform för finansunderrättelseenheter, Association of Law Enforcement Forensic Accountants och dess nätverk.

    (18)

         Kommissionens meddelande Handel för alla – Mot en mer ansvarsfull handels- och investeringspolitik, COM(2015) 497, rapport om genomförandet av den handelspolitiska strategin Handel för alla – Genomföra en progressiv handelspolitik för att styra globaliseringen, COM(2017) 491.

    (19)

         Dessa omfattar bland annat öppenhet, anställnings- och arbetsförhållanden, miljö och klimatförändring, social dialog, offentlig upphandling, handel, utvecklingssamarbete och internationella relationer.

    (20)

         För ytterligare information, se: https://ec.europa.eu/europeaid/sites/devco/files/overview-garment-related-activities_en.pdf .

    (21)

         I artikel 57 i direktiv 2014/24/EU om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG anges människohandel uttryckligen som ett skäl för uteslutning.

    (22)

         I artikel 57 i direktiv 2014/24/EU om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG anges människohandel uttryckligen som ett skäl för uteslutning.

    (23)

         EU-rättigheter för offer för människohandel, finns på: https://ec.europa.eu/anti-trafficking/sites/antitrafficking/files/eu_rights_of_victims_of_trafficking_sv_1.pdf .

    (24)

         I införlivanderapporten hänvisas till särskilda barnskyddsåtgärder, barnpresumtion och åldersbedömning av barn, skydd före och under straffrättsliga förfaranden, tillgång till ovillkorlig hjälp, ersättning, befrielse från påföljder samt hjälp och stöd till familjemedlemmar till ett underårigt offer.

    (25)

         Rapport om framsteg i kampen mot människohandel, COM(2016) 267 final (nedan kallad lägesrapporten).

    (26)

         Redan i Handledning för handläggning av viseringsansökningar och ändring av utfärdade viseringar (K(2010) 1620 slutlig) ges rekommendationer om bästa praxis vid handläggning av ansökningar inlämnade för underårigas räkning, för att se till att det inte finns någon anledning att misstänka handel med barn eller barnmisshandel.

    (27)

         Finns på: http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/files/rights_child/10_principles_for_integrated_child_protection_systems.pdf .

    (28)

         De sju EU-organen för rättsliga och inrikes frågor gjorde 2011 ett gemensamt åtagande att ta itu med människohandel.

    (29)

         Resolution 71/1 som antogs av generalförsamlingen den 19 september 2016, New York-deklarationen om flyktingar och migranter.

    (30)

         Nytt europeiskt samförstånd om utveckling ”Vår värld, vår värdighet, vår framtid”, EUT C 210, 30.6.2017, s 1.

    (31)

         Initiativet stöds av en budget på 500 miljoner euro.

    (32)

         Studie om den övergripande politiska översynen av projekt mot människohandel, finansierad av EU-kommissionen (2016), finns på: https://ec.europa.eu/anti-trafficking/publications/comprehensive-policy-review-anti-trafficking-projects_en . Under perioden 2004–2015 direktfinansierade kommissionen 321 projekt mot människohandel med totalt 158,5 miljoner euro. Detta inkluderar inte pengar som anslagits för att hantera migrationskrisen.

    Top