EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007PC0330

Förslag till rådets förordning om tillstånd till fiskeverksamhet för gemenskapens fiskefartyg i vatten utanför gemenskapens vatten och om tillträde för fartyg från tredjeland till gemenskapens vatten

/* KOM/2007/0330 slutlig - CNS 2007/0114 */

52007PC0330

Förslag till Rådets förordning om tillstånd till fiskeverksamhet för gemenskapens fiskefartyg i vatten utanför gemenskapens vatten och om tillträde för fartyg från tredjeland till gemenskapens vatten /* KOM/2007/0330 slutlig - CNS 2007/0114 */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 18.6.2007

KOM(2007) 330 slutlig

2007/0114 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om tillstånd till fiskeverksamhet för gemenskapens fiskefartyg i vatten utanför gemenskapens vatten och om tillträde för fartyg från tredjeland till gemenskapens vatten

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1. BAKGRUND

- Motiv och syfte

Förslaget följer förslaget i handlingsplanen för 2006–2008 för förenkling och förbättring av den gemensamma fiskeripolitiken[1]. Det är nödvändigt att införa ett gemenskapssystem för beviljande av tillstånd för fiskeverksamhet för gemenskapens fartyg utanför gemenskapens vatten, eftersom villkoren för fisket utanför gemenskapens vatten har förändrats sedan antagandet av rådets förordning (EG) nr 3317/94 av den 22 december 1994 om allmänna bestämmelser om tillstånd att bedriva fiske i ett tredje lands vatten inom ramen för ett fiskeavtal[2] och eftersom internationella åtaganden måste iakttas.

Dessutom behöver de regler för tillträde till gemenskapens vatten för fartyg som för tredjelands flagg som återfinns i många olika rättsakter omarbetas och, så långt det är lämpligt, anpassas till de regler som gäller för gemenskapens fiskefartyg.

Införandet av ett elektroniskt utbyte av uppgifter vid förvaltningen, där detta är möjligt, kommer att påskynda förfarandena, säkerställa bättre resultat, göra det möjligt att informera alla berörda myndigheter, få återkoppling online eller via e-post och överlag effektivisera hela förvaltningen.

- Allmän bakgrund

Den gemensamma fiskeripolitiken omfattar inte bara fiskeverksamhet i gemenskapens vatten, utan även fiskeverksamhet som bedrivs av gemenskapens fiskefartyg utanför dessa vatten. Fiskeverksamhet i internationella vatten och tredjeländers vatten omfattas i stor utsträckning av bilaterala eller multilaterala avtal där gemenskapen är en part i avtalet. För att de åtaganden som följer av dessa avtal skall kunna iakttas och målen för den gemensamma fiskeripolitiken uppnås är det viktigt att det finns klara regler när det gäller tillståndsgivningen för fiskeverksamhet och medlemsstaternas och kommissionens tillsyn över denna verksamhet.

Gemenskapens fiskeflotta fiskar i omkring 20 tredjeländers territorialvatten inom ramen för bilaterala avtal mellan dessa länder och gemenskapen. De flesta av dessa avtal omfattar ett ekonomiskt stöd från gemenskapen. Detta gäller särskilt för avtalen med afrikanska och sydamerikanska stater, t.ex. Gabon, Kap Verde, Senegal, Mauretanien, Madagaskar, Moçambique, Mauritius, São Tomé och Príncipe, Seychellerna, Kiribati, Mikronesien och Salomonöarna, men även t.ex. för avtalet med Grönland. Övriga ”nordiska avtal” som ingåtts med Norge, Island och Färöarna samt avtalen med Franska Guyana omfattar dock inget ekonomiskt stöd från gemenskapen och gäller främst handel med fiskerättigheter.

I de internationella vattnen bedriver gemenskapens flotta fiskeverksamhet inom tillämpningsområdet för olika fiskeavtal som antagits inom ramen för regionala fiskeriorganisationer: Nordvästatlantiska fiskeriorganisationen (Nafo), den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (ICCAT), Tonfiskkommissionen för Indiska oceanen (IOTC), Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC), Fiskerikommissionen för västra och mellersta Stilla havet (WCPFC), Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR), Allmänna kommissionen för fiske i Medelhavet (AKFM), Interamerikanska kommissionen för tropisk tonfisk (IATTC) och Southeast Atlantic Fisheries Organisation (SEAFO).

Utöver den verksamhet som regleras i dessa avtal bedriver gemenskapens fiskefartyg fiskeverksamhet på det fria havet, som inte täcks av något särskilt avtal.

Fiskeverksamheten förvaltas genom att tillstånd beviljas för de berörda fartygen. De typer av tillstånd som utfärdas och förfarandena för detta skiljer sig mellan de olika avtalen.

Vid bilaterala avtal utfärdar tredjelandet tillstånden. När avtalet har slutits och rådet har fördelat rättigheterna mellan medlemsstaterna vidarebefordrar kommissionen ansökningarna till tredjelandet och informerar sedan medlemsstaterna om vilka tillstånd som har utfärdats. Administrationen i samband med dessa typer av avtal är ofta tung både hos medlemsstaten och hos kommissionen och kräver att detaljerade underlag sammanställs för varje enskilt fartyg. Om avtalet inbegriper ett ekonomiskt stöd från gemenskapen krävs det ytterligare administrativt arbete för att beräkna avgifter, förteckna fel osv. Omkring 400 fiskefartyg från gemenskapen delar på 1 600 tillstånd varje år för att fiska inom ramen för sådana avtal. Vid avtal utan ekonomiskt stöd är det vanligt med kvotöverföringar, vilket kräver att man ansöker om nya tillstånd. Omkring 850 fiskefartyg från gemenskapen delar på 1 600 tillstånd enligt sådana avtal.

Tillstånd för fiskeverksamhet enligt fiskeavtal som antagits inom ramen för regionala fiskeriorganisationer samordnas vanligen av den aktuella organisationens sekretariat. Förfarandena är i regel enklare. I de flesta fall sker tillståndsgivningen genom att en förteckning upprättas över fartyg med tillstånd som skickas till sekretariatet. De olika organisationerna tillämpar dock olika förfaranden. För närvarande har omkring 8 000 fiskefartyg från gemenskapen tillstånd (13 000 tillstånd) att fiska inom ramen för sådana avtal.

Fartyg som för tredjelands flagg kan få tillträde till gemenskapens vatten. För närvarande har 250 fartyg tillstånd, varav en majoritet är norska fartyg som får fiska i gemenskapens vatten inom ramen för det årliga avtalet mellan Norge och gemenskapen. Förfarandet för att ge fartyg från tredjeland tillstånd att fiska i gemenskapens vatten skiljer sig från det som nämns ovan. För dessa typer av tillstånd är det kommissionen som utfärdar tillstånden, och reglerna och förfarandena är fastställda i gemenskapens lagstiftning och inte genom bestämmelser i de aktuella avtalen.

- Gällande bestämmelser

De gällande bestämmelserna om tillstånd för gemenskapens fiskefartyg att bedriva fiskeverksamhet utanför gemenskapens vatten finns för närvarande i flera olika rättsakter. Förordning (EG) nr 3317/94 innehåller allmänna bestämmelser om förfarandet för att sända ansökningar till tredjeländer.

Utöver dessa förfarandebestämmelser finns det olika särskilda regler beträffande tillståndsgivningen för fiskeverksamhet inom ramen för vissa bilaterala fiskeavtal och regionala fiskeriorganisationer, t.ex. rådets förordning (EEG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993 om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken[3], rådets förordning (EG) nr 41/2007 av den 21 december 2006 om fastställande för år 2007 av fiskemöjligheter och därmed förbundna villkor för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i gemenskapens vatten och, för gemenskapens fartyg, i andra vatten där fångstbegränsningar krävs[4] och ett antal rådsförordningar med bestämmelser om bilaterala fiskeavtal och fiskeavtal som antagits inom ramen för regionala fiskeriorganisationer.

Vidare regleras den fiskeverksamhet som bedrivs av tredjelandsfartyg i gemenskapens vatten genom avdelning VI i rådets förordning (EEG) nr 2847/93 och genom förordningen om största tillåtna fångstmängder och kvoter.

Syftet med förslaget är att anpassa dessa gällande bestämmelser till varandra och att upphäva rådets förordning (EG) nr 3317/94 och vissa av bestämmelserna i de förordningar som nämns ovan. Särskilda villkor som gäller enligt de olika avtalen och som inte är direkt knutna till förfarandet och villkoren för tillståndsgivningen kommer att fortsätta att gälla.

- Förenlighet med Europeiska unionens politik och mål på andra områden

Förslaget kommer att gagna målen för den gemensamma fiskeripolitiken och göra det möjligt för gemenskapen att på ett bättre sätt se till att dess internationella åtaganden uppfylls.

2. SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSANALYS

- Samråd med berörda parter

Metoder, målsektorer och deltagarnas allmänna profil

Kommissionen har haft ett flertal möten med medlemsstaternas myndigheter. Rådgivande kommittén för fiske och vattenbruk har också rådfrågats.

Sammanfattning av svaren och av hur de har beaktats

De rådfrågade parterna har ställt sig bakom kommissionens förslag om att förtydliga, förenkla och förbättra förfarandena för förvaltningen av fisketillstånd.

Förslaget om att säkerställa en bättre överensstämmelse med internationella åtaganden fick bred uppbackning. Vissa ledamöter i den rådgivande kommittén framförde att man var bekymrade för tillämpningen av påföljder vid mindre allvarliga överträdelser och för kommissionens befogenheter att neka översändandet av ansökningar.

- Extern experthjälp

Berörda fackområden/sakkunskaper

Personal hos nationella myndigheter och kommissionen som förvaltar fisketillstånd.

Metoder

Ett flertal möten med de berörda experterna har genomförts.

De viktigaste organisationer och experter som rådfrågats

Förvaltare av fisketillstånd: handläggare från medlemsstaterna och kommissionen.

Sammanfattning av synpunkter och förslag som kommit in och beaktats

All tillgänglig expertis har beaktats när förslaget till förordning utarbetades.

Tillvägagångssätt för att göra dessa rekommendationer tillgängliga för allmänheten

Experternas synpunkter och rekommendationer rörde administrativa aspekter. De har inte offentliggjorts.

- Konsekvensanalys

Syftet med förordningen är att förenkla och förbättra förfarandena vid förvaltningen av fisketillstånd.

Tillämpningen av förordningen kommer att i hög grad förenkla det dagliga arbetet för medlemsstaternas myndigheter och kommissionen. Genom förordningen införs klara regler och ett enda förfarande som skall tillämpas vid förvaltningen av alla fisketillstånd och det fastställs hur ansvaret generellt skall fördelas mellan kommissionen och medlemsstaterna.

Arbetsbördan kommer att minska inte bara för handläggare utan även för fiskare, särskilt genom att IT används i större utsträckning och vissa förfaranden automatiseras. Med tanke på den stora mängd tillstånd för gemenskapens fiskefartyg som handläggs av medlemsstaternas myndigheter och kommissionen kommer detta att innebära att arbetet kan samordnas bättre och att förvaltningarnas dagliga arbete kan förenklas avsevärt.

Tillämpningen av förordningen kommer att göra det enklare för fiskarna att följa reglerna, och genomförandet av reglerna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken kommer att förbättras genom att det införs urvalskriterier och påföljder och genom att rapporteringen av fångster och fiskeansträngningar blir bättre.

3. RÄTTSLIGA ASPEKTER

- Sammanfattning av den föreslagna åtgärden

I förslaget till förordning anges allmänna regler och villkor som skall tillämpas vid alla överföringar av tillståndsansökningar. Detta kommer att innebära att det blir tydligare för medlemsstaterna och fiskarna vilka villkor som måste uppfyllas, och kommissionen kommer att kunna göra överföringarna på ett effektivare sätt. Det dagliga arbetet hos medlemsstaternas myndigheter och kommissionen kommer också att förenklas. Genom förordningen införs klara regler och ett enda förfarande som skall tillämpas vid förvaltningen av alla fisketillstånd och det fastställs hur ansvaret generellt skall fördelas mellan kommissionen och medlemsstaterna.

Förslaget innehåller också rambestämmelser för en förenklad och enhetlig elektronisk överföring av uppgifter och för en bättre rapportering. Detta utbyte är nödvändigt inte bara för att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen, utan också för att påskynda förfarandena, samtidigt som risken för misstag under processens gång minskas. Systemet innebär att kommissionen, medlemsstaterna och, vid behov, fiskarna kan få återkoppling online eller via e-post under hela processen och att administrationen effektiviseras.

Utöver att det administrativa förfarandet förändras kommer förslaget att säkerställa att fiskarna följer reglerna bättre och att reglerna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken genomförs bättre genom att det införs urvalskriterier och påföljder och genom att rapporteringen av fångster och fiskeansträngningar förbättras. Förordningen innebär att fartyg inte kan få tillstånd om de inte har fullgjort sina skyldigheter under det föregående året eller om de av en regional fiskeriorganisation har befunnits ägna sig åt olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU) och förtecknats som ”IUU-fartyg”.

Vidare förbättras efterlevnaden av internationella åtaganden enligt olika avtal genom att det införs åtgärder som ålägger medlemsstaterna att förbjuda fiske för fartyg som har varit inblandade i allvarliga överträdelser eller som har förts upp på en IUU-förteckning.

För att säkerställa att medlemsstaterna iakttar sina skyldigheter att rapportera om fiskeverksamhet som omfattas av avtal skärps reglerna på detta område genom att kommissionen får neka en överföring av ansökningar för en medlemsstat som inte fullt ut iakttar sin rapporteringsplikt.

För att undvika att fiskerättigheterna överutnyttjas behöver kommissionen dessutom kunna neka till en överföring av ansökningar om antalet tillstånd som begärs klart överstiger medlemsstatens fiskemöjligheter.

För att gemenskapens fiskemöjligheter skall kunna utnyttjas i största möjliga utsträckning är det också nödvändigt att införa någon form av åtgärder som gör det möjligt att tillfälligt omfördela fisketillstånd om fiskemöjligheter underutnyttjas.

- Rättslig grund

Med beaktande av förordningens omfattande tillämpningsområde och dess betydelse för den gemensamma fiskeripolitikens funktion i ett internationellt sammanhang valdes artikel 37 i fördraget som rättslig grund.

- Subsidiaritetsprincipen

Detta förslag omfattas av den gemensamma fiskeripolitiken, där gemenskapen är ensam behörig. Subsidiaritetsprincipen är därför inte tillämplig.

- Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen av följande skäl:

- Förslaget ger gemenskapen möjlighet att iaktta sina internationella åtaganden.

- Förslaget bygger på att de ekonomiska och administrativa bördorna fördelas rättvist mellan alla aktörer.

- Val av regleringsform

Eftersom det rör sig om ett område där gemenskapen är ensam behörig och det behövs regler som skall tillämpas direkt och på samma sätt av alla berörda aktörer föreslås lagstiftningen i form av en förordning.

4. BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte gemenskapens budget.

2007/0114 (CNS)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om tillstånd till fiskeverksamhet för gemenskapens fiskefartyg i vatten utanför gemenskapens vatten och om tillträde för fartyg från tredjeland till gemenskapens vatten

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 37,

med beaktande av kommissionens förslag[5],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[6], och

av följande skäl:

(1) I rådets förordning (EG) nr 3317/94 av den 22 december 1994 om allmänna bestämmelser om tillstånd att bedriva fiske i ett tredje lands vatten inom ramen för ett fiskeavtal[7] fastställs förfarandet för att bevilja gemenskapens fiskefartyg tillstånd att bedriva fiskeverksamhet i vatten under tredjeländers jurisdiktion inom ramen för fiskeavtal som har slutits mellan gemenskapen och tredjeland. Förfarandet i förordningen anses inte längre uppfylla kraven i förhållande till internationella åtaganden i samband med bilaterala fiskeavtal, multilaterala avtal och konventioner som har antagits inom ramen för regionala fiskeriorganisationer. Förordningen räcker heller inte längre till för att uppfylla målen för den gemensamma fiskeripolitiken, särskilt inte när det gäller hållbart fiske och tillsyn.

(2) Det är nödvändigt att införa ett gemenskapssystem för beviljande av tillstånd för fiskeverksamhet för gemenskapens fartyg utanför gemenskapens vatten, detta till följd av införandet av handlingsplanen 2006–2008 för förenkling och förbättring av den gemensamma fiskeripolitiken[8], förändrade villkor för fisket utanför gemenskapens vatten sedan antagandet av förordning (EG) nr 3317/94 och internationella åtaganden. Dessutom behöver de regler för tillträde till gemenskapens vatten för fartyg som för tredjelands flagg som återfinns i många olika rättsakter omarbetas och, så långt det är lämpligt, anpassas till de regler som gäller för gemenskapens egna fiskefartyg.

(3) Gemenskapens fartyg bör endast få tillstånd att bedriva fiskeverksamhet utanför gemenskapens vatten om de på förhand fått tillstånd av den behöriga myndighet som ansvarar för att ge tillstånd till den typen av fiskeverksamhet, t.ex. den behöriga myndigheten i det tredjeland i vars vatten fiskeverksamheten sker, den behöriga myndighet som ansvarar för att ge tillstånd till fiske i internationella vatten som omfattas av bestämmelser som har antagits av en regional fiskeriorganisation eller, när det gäller fiskeverksamhet som inte omfattas av något avtal, medlemsstaternas behöriga myndigheter.

(4) Det är viktigt att noga reda ut kommissionens och medlemsstaternas respektive ansvarsområden när det gäller förfarandet för att bevilja gemenskapens fartyg tillstånd att bedriva fiskeverksamhet utanför gemenskapens vatten. Kommissionen bör se till att internationella åtaganden och den gemensamma fiskeripolitikens bestämmelser efterlevs, samt att begäran om överföring av ansökan omfattar alla uppgifter och översänds inom de tidsramar som har fastställts i berörda avtal.

(5) När det gäller internationella åtaganden och målen för den gemensamma fiskeripolitiken bör fartyg som under de senaste tolv månaderna har varit inblandade i allvarliga överträdelser eller finns på en internationell förteckning över fartyg som varit inblandade i olagligt, orapporterat eller oreglerat fiske (IUU) inte anses kunna få tillstånd till någon fiskeverksamhet utanför gemenskapens vatten. Medlemsstaterna bör dessutom vara skyldiga att vidta omedelbara åtgärder för att förhindra fortsatt fiskeverksamhet för de av deras fartyg som har ägnat sig åt den typen av fiskeverksamhet.

(6) När en medlemsstat inte förmår uppfylla sina åtaganden inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken när det gäller dess fartygs fiskeverksamhet utanför gemenskapens vatten bör kommissionen, efter att ha gett medlemsstaten möjlighet att yttra sig, i vissa fall ha rätt att vägra att översända den medlemsstatens ansökningar om fisketillstånd fram till dess åtagandena har uppfyllts.

(7) Skäl om frivillig tilldelning: [i enlighet med dok. KOM (2005) 238 slutlig, skall införas efter det att den förordningen har antagits] .

(8) För att de fiskemöjligheter som finns tillgängliga för gemenskapen inom ramen för fiskeavtalen verkligen skall utnyttjas fullt ut bör kommissionen få befogenhet att tillfälligt omfördela fiskemöjligheter som inte används av en viss medlemsstat, utan att det påverkar den relativa stabiliteten i fördelningen av fiskemöjligheter mellan medlemsstaterna.

(9) Bestämmelserna om kontroll av utnyttjandet av fiskemöjligheter utanför gemenskapens vatten och av fiskemöjligheter i gemenskapens vatten som tilldelas tredjeländer bör anpassas till varandra och göra det möjligt att i rätt tid hindra medlemsstaterna och de tredjeländerna att överutnyttja möjligheterna.

(10) För att överträdelser på ett konsekvent och effektivt sätt skall kunna åtgärdas bör det bli möjligt att fullt ut använda de inspektions- och övervakningsrapporter som utarbetas av kommissionens, gemenskapens, medlemsstaternas och tredjeländers inspektörer.

(11) Alla uppgifter rörande avtal och verksamhet med koppling till gemenskapens fiskefartyg som fiskar utanför gemenskapens vatten bör vara uppdaterade och i mesta möjliga mån tillgängliga för de berörda medlemsstaterna och tredjeländerna. Av detta skäl bör ett särskilt informationssystem införas.

(12) Systemet bör vara flexibelt för att möjliggöra undantag från den här förordningen när så krävs för att uppfylla internationella åtaganden. Åtgärder för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter[9].

(13) Både förordning (EG) nr 3317/94, bestämmelserna om tillträde för fiskefartyg från tredjeland till gemenskapens vatten i förordning (EG) nr 1627/94 av den 27 juni 1994 om allmänna bestämmelser för särskilda fisketillstånd[10] och förordning (EG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993 om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken[11], bör upphöra att gälla.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL 1

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Tillämpningsområde och mål

Genom denna förordning införs bestämmelser om följande:

a) Tillstånd för gemenskapens fiskefartyg

i) att bedriva fiskeverksamhet i vatten under ett tredjelands överhöghet eller jurisdiktion inom ramen för ett avtal mellan gemenskapen och det landet eller

ii) att bedriva fiskeverksamhet inom ramen för ett fiskeavtal som antagits inom ramen för en regional fiskeriorganisation eller

iii) att bedriva fiskeverksamhet som inte regleras av något fiskeavtal utanför gemenskapens vatten.

b) Tillstånd för fartyg som för en medlemsstats flagg, men inte tillhör gemenskapens fiskeflotta, att bedriva verksamhet utanför gemenskapens vatten inom ramen för ett avtal.

c) Tillstånd för gemenskapens anläggningar eller fartyg att bedriva fiskodling utanför gemenskapens vatten inom ramen för ett avtal.

d) Tillstånd för fartyg från tredjeland att bedriva fiskeverksamhet i gemenskapens vatten.

Förordningen behandlar även de rapportskyldigheter som följer med verksamhetstillstånden.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning avses med

a) avtal : fiskeavtal som ingåtts eller undertecknats i enlighet med artikel 300 i fördraget,

b) fiskeverksamhet : fånga, bevara ombord, bereda, överföra eller transportera fisk,

c) fiskodling : fisk som hålls i kassar eller överförs till kassar för gödning eller odling, samt tillhörande verksamhet som uppfödning, uttag eller fångst,

d) gemenskapens fiskefartyg : gemenskapens fiskefartyg enligt definitionen i artikel 3 d i förordning (EG) nr 2371/2002 av den 20 december 2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken[12];

e) gemenskapens flottregister : gemenskapens register över fiskeflottan enligt artikel 15.3 i förordning (EG) nr 2371/2002,

f) fiskemöjligheter : fiskemöjligheter enligt definitionen i artikel 3 q i förordning (EG) nr 2371/2002,

g) tillståndsmyndighet : myndighet som ansvarar för att ge tillstånd till fiskeverksamhet för gemenskapens fiskefartyg inom ramen för avtalet,

h) fisketillstånd : rätt att bedriva fiskeverksamhet under en fastställd period, i ett givet område eller för ett visst fiske,

i) fiskeansträngning : fiskeansträngning enligt definitionen i artikel 3 h i förordning (EG) nr 2371/2002,

j) elektronisk överföring : överföring av uppgifter i elektroniskt format där innehåll, format och protokoll fastställts av kommissionen eller har överenskommits av parterna till ett avtal,

k) blandade fisken : fiskeverksamhet som riktar in sig på mer än en art och där fångsterna består av minst två olika arter, som vardera uppgår till minst 4 % av den totala fångsten, räknat antingen i värde eller i biomassa,

l) fiskekategori : en uppdelning av flottan baserat på kriterier som framförallt fartygstyp, typ av fiskeverksamhet och typ av fiskeredskap,

m) allvarliga överträdelser : en allvarlig överträdelse enligt definitionen i förordning (EG) nr 1447/99 av den 24 juni 1999 om att upprätta en förteckning över sådana beteenden som utgör allvarliga överträdelser av den gemensamma fiskeripolitikens bestämmelser[13], eller en allvarlig överträdelse enligt det berörda avtalet,

n) IUU-förteckning : förteckning över fiskefartyg som av en regional fiskeriorganisation har befunnits ägna sig åt olagligt, orapporterat och oreglerat fiske,

o) gemenskapens informationssystem för fisketillstånd : ett informationssystem upprättat av kommissionen i enlighet med artikel 16,

p) tredjelands fartyg : ett fartyg som för tredjelands flagg och/eller är registrerat i tredjeland.

KAPITEL II

GEMENSKAPENS FISKEFARTYGS FISKEVERKSAMHET UTANFÖR GEMENSKAPENS VATTEN

AVSNITT I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 3

Allmän bestämmelse

Endast gemenskapens fiskefartyg som har fått fisketillstånd i enlighet med den här förordningen skall ha rätt att bedriva fiskeverksamhet i vatten som omfattas av ett avtal.

AVSNITT II

TILLSTÅND FÖR FISKEVERKSAMHET INOM RAMEN FÖR AVTAL

Artikel 4

Intresseanmälan

1. När ett avtal har ingåtts skall kommissionen underrätta medlemsstaterna om detta.

2. Senast 15 dagar efter det att medlemsstaterna har fått underrättelse från kommissionen enligt ovan skall de genom elektronisk överföring översända en förteckning till kommissionen över de fartyg som önskar utnyttja de fiskemöjligheter som tilldelats gemenskapen genom avtalet, med uppgifter om fartygets registreringsnummer i gemenskapens flottregister och dess internationella radioanropssignal samt eventuella andra uppgifter som krävs enligt avtalet eller föreskrivs enligt förfarandet i artikel 33.2.

Artikel 5

Översändande av fiskeplan

Senast en månad före sista dagen för översändande av ansökningarna enligt avtalet skall medlemsstaterna till kommissionen genom elektronisk överföring överlämna dels en fiskeplan med antalet fartyg för vilka de avser ansöka om fisketillstånd, dels information om planerad fiskeansträngning.

Artikel 6

Begäran om överföring av ansökan

1. Senast tio arbetsdagar före den sista dagen för överföring av ansökningar enligt avtalet, eller (om det inte finns någon fastställd sista dag i avtalet) senast tio arbetsdagar före den sista dag som kommissionen fastställer, skall medlemsstaterna till kommissionen genom elektronisk överföring översända begäran om fisketillstånd för berörda fiskefartyg i enlighet med den fiskeplan som avses i artikel 5.

2. Den begäran som nämns i punkt 1 skall åtminstone innehålla uppgifter om registreringsnummer i gemenskapens flottregister och internationell radioanropssignal för fartygen och eventuella andra uppgifter som krävs enligt avtalet eller föreskrivs i enlighet med förfarandet i artikel 33.2.

Artikel 7

Urvalskriterier

1. Medlemsstaterna skall inte skicka någon begäran till kommissionen om fisketillstånd för fiskefartyg som för deras flagg om

a) fiskefartyget inte uppfyller villkoren för ett fisketillstånd enligt avtalet i fråga eller inte finns med på förteckningen över fartyg som anmälts enligt artikel 4,

b) fartyget under de föregående tolv månadernas fiskeverksamhet enligt avtalet i fråga, eller enligt föregående avtal (om det är fråga om ett nytt avtal), har begått en allvarlig överträdelse eller ännu inte har uppfyllt villkoren enligt det avtalet för den perioden,

c) fartyget finns med på en IUU-förteckning,

d) uppgifterna rörande fartyget i gemenskapens flottregister och gemenskapens informationssystem för fisketillstånd enligt artikel 16 är ofullständiga eller felaktiga,

e) fartyget inte har någon giltig fiskelicens enligt kommissionens förordning (EG) nr 1281/2005 av den 3 augusti 2005 om förvaltning av fiskelicenser och de uppgifter som åtminstone måste ingå i sådana licenser[14],

f) de uppgifter för fartyget som krävs enligt avtalet inte finns tillgängliga för tillståndsmyndigheten,

g) begäran om fisketillstånd inte uppfyller kraven i avtalet i fråga och inte heller de i den här förordningen.

2. Varje medlemsstat skall se till att antalet ansökningar om fisketillstånd för vilka den begär överföring står i proportion till de fiskemöjligheter som står till den medlemsstatens förfogande enligt avtalet.

Artikel 8

Överföring från kommissionen

1. Kommissionen skall överföra ansökningarna till den berörda tillståndsmyndigheten inom tio dagar efter det att medlemsstatens begäran kommit in och i enlighet med den här artikeln.

2. Kommissionen skall granska fiskeplanerna och varje begäran om överföring av ansökningar med beaktande av

a) de fiskemöjligheter som rådet tilldelat varje medlemsstat på grundval av artikel 20 i förordning (EG) nr 2371/2002 eller i enlighet med artikel 300 i fördraget och

b) villkoren i avtalet.

3. Kommissionen skall kontrollera

a) att villkoren i artikel 7 är uppfyllda och

b) att antalet ansökningar om fisketillstånd som de berörda medlemsstaterna vill ha överförda stämmer med de fiskemöjligheter som finns tilllgängliga enligt avtalet, med beaktande av vad medlemsstaterna har begärt och, om så är lämpligt, av fiskeplanerna.

Artikel 9

Ansökningar som inte skall överföras

1. Kommissionen skall inte överföra ansökningar till tillståndsmyndigheten om

a) uppgifterna från medlemsstaten är ofullständiga,

b) fiskemöjligheterna för medlemsstaten i fråga inte räcker för det antal ansökningar som medlemsstaten överfört eller

c) villkoren i avtalet och förordningen inte är uppfyllda.

2. Om en eller flera ansökningar inte överförs skall kommissionen utan dröjsmål underrätta den berörda medlemsstaten och motivera sitt beslut.

Artikel 10

En viss medlemsstats samtliga ansökningar underkänns

I de fall kommissionen har anledning att tro att en medlemsstat inte uppfyller kraven i bilaga I i fråga om ett visst avtal skall man upplysa medlemsstaten om detta och ge den tillfälle att yttra sig. Om kommissionen mot bakgrund av medlemsstatens yttranden skulle komma att besluta att kraven faktiskt inte är uppfyllda skall man, med vederbörlig hänsyn till vad som rimligen kan förväntas av medlemsstaten och till proportionalitetsprincipen, besluta att den medlemsstatens fartyg inte längre får omfattas av avtalet.

Artikel 11

Information

1. Kommissionen skall utan dröjsmål informera flaggmedlemsstaten genom elektronisk överföring om tillståndsmyndigheten har givit ett visst fiskefartyg tillstånd att fiska eller inte. Om avtalet så kräver skall underlagen skickas i original per post.

2. Flaggmedlemsstaterna skall utan dröjsmål meddela ägarna till fiskefartygen om kommissionens beslut.

3. Om en tillståndsmyndighet meddelar kommissionen att man har beslutat att dra in ett fisketillstånd som tidigare beviljats inom ramen för ett avtal för ett av gemenskapens fiskefartyg skall kommissionen utan dröjsmål meddela det fiskefartygets flaggmedlemsstat genom elektronisk överföring. Flaggmedlemsstaten skall i sin tur utan dröjsmål meddela fartygets ägare detta.

4. Kommissionen skall, i samråd med flaggmedlemsstaten och tillståndsmyndigheten, utföra kontroller för att ta reda på om avtalet följs och meddela resultatet till dem båda.

Artikel 12

Provisorisk tilldelning

Om rådet ännu inte har fattat något beslut om provisorisk tillämpning av ett nytt protokoll till ett bilateralt fiskeavtal med tredjeland som fastställer fördelningen av fiskemöjligheter mellan medlemsstaterna, skall kommissionen till det tredjelandet överföra ansökningarna om fisketillstånd i enlighet med den här förordningen, utan att det påverkar tillämpningen av de bestämmelser som rådet senare antar. För denna överföring skall kommissionen tillämpa den metod för fördelning av fiskemöjligheter som gällde enligt det föregående protokollet. [Text i enlighet med dok. KOM (2005) 238 slutlig, skall ändras efter det att den förordningen har antagits] .

Artikel 13

Underutnyttjande av fiskemöjligheter

1. Om det av en fiskeplan enligt artikel 5 eller en begäran om överföring av ansökningar enligt artikel 6 framgår att antalet fisketillstånd eller fiskemöjligheter som tilldelats gemenskapen inom ramen för ett avtal inte utnyttjas till fullo skall kommissionen underrätta den berörda medlemsstaten och be den bekräfta detta. Om inget svar inkommit under den stipulerade tiden skall detta ses som en bekräftelse på att den berörda medlemsstatens fiskefartyg inte fullt ut utnyttjar sina fiskemöjligheter.

2. Efter bekräftelse från medlemsstaten i fråga skall kommissionen göra en bedömning av samtliga outnyttjade fiskemöjligheter och presentera den för medlemsstaterna.

3. Medlemsstater som vill utnyttja outnyttjade fiskemöjligheter enligt punkt 2 skall inom en tid som fastställs av kommissionen, till kommissionen i enlighet med artikel 5 översända en förteckning över alla de fartyg för vilka de avser att begära fisketillstånd, liksom begäran om överföring av ansökningar för vart och ett av dessa fartyg i enlighet med artikel 6.

4. Kommissionen skall besluta om en eventuell omfördelning enligt förfarandet i 33.2 och sträva efter en överenskommelse mellan de berörda medlemsstaterna, eller beakta kriterierna i bilaga II och därefter meddela de berörda medlemsstaterna.

5. Efter tio arbetsdagar efter meddelandet enligt punkt 4 skall kommissionen överföra ansökningarna i fråga till tillståndsmyndigheten i enlighet med artikel 8.

6. Överföring av ansökningar i enlighet med den här artikeln skall inte påverka den framtida fördelningen av fiskemöjligheter mellan medlemsstaterna.

AVSNITT III

FISKEVERKSAMHET SOM INTE OMFATTAS AV NÅGOT AVTAL

Artikel 14

Allmänna bestämmelser

1. Medlemsstaterna skall skaffa information om huruvida det finns överenskommelser mellan medborgare i en medlemsstat och ett tredjeland som ger fiskefartyg som för deras flagg rätt att bedriva fiskeverksamhet i vatten under tredjelands överhöghet eller jurisdiktion, och därefter underrätta kommisisonen genom att översända en förteckning över berörda fartyg.

2. När målarten för den fiskeverksamhet som avses i punkt 1 är bestånd som bedöms ligga utanför säkra biologiska gränser, i enlighet med artikel 3 l i förordning (EG) nr 2371/2002, får kommissionen uppmana den berörda medlemsstaten att skicka en utvärdering av bestånden och införa restriktioner för fiskeverksamheten om så är nödvändigt för skydd av bestånden och under förutsättning att Vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerinäringen (artikel 33 i förordning (EG) nr 2371/2002) har fått yttra sig i frågan.

Artikel 15

Tillstånd från medlemsstaterna

1. Gemenskapens fiskefartyg skall endast ha rätt att bedriva fiskeverksamhet i vatten utanför gemenskapens vatten som inte omfattas av något avtal om de har fått tillstånd från sin flaggmedlemsstat i enlighet med nationell lagstiftning.

2. De av gemenskapens fiskefartyg som har begått allvarliga överträdelser under de tolv månader som föregått den dag tillståndet skall träda i kraft eller som finns med på en IUU-förteckning skall inte ges tillstånd att bedriva fiskeverksamhet enligt punkt 1.

3. Medlemsstaterna skall meddela kommissionen 30 dagar innan fiskeverksamheten enligt punkt 1 börjar, vilka fartyg som har fisketillstånd enligt punkt 1, med angivande av vilken period och vilket område tillståndet gäller för.

AVSNITT IV

RAPPORTSKYLDIGHET OCH AVBRYTANDE AV FISKEVERKSAMHET

Artikel 16

Informationssystem för fisketillstånd

1. Kommissionen skall inrätta gemenskapens informationssystem för fisketillstånd, med uppgifter om tillstånd som utfärdats i enlighet med den här förordningen. Kommissionen får upprätta en webbplats för detta.

2. Medlemsstaterna skall se till att de uppgifter som krävs enligt ett avtal när det gäller fisketillstånd läggs in i gemenskapens informationssystem för fisketillstånd. De skall se till att uppgifterna ständigt är aktuella.

Artikel 17

Rapportering av fångster och fiskeansträngning

1. De av gemenskapens fiskefartyg som har fisketillstånd som utfärdats enligt avsnitt II eller III skall dagligen överföra uppgifter om fångst och fiskeansträngning till sin behöriga nationella myndighet; detta skall dock inte påverka avdelning II och IIa i förordning (EG) nr 2847/93.

2. Medlemsstaterna skall samla in de uppgifter som avses i punkt 1 och före den 15:e varje månad genom elektronisk överföring meddela uppgifter om fångade kvantiteter uppdelade på bestånd, grupper av bestånd eller fiskekategori till kommissionen eller ett organ utsett av kommissionen – om så krävs enligt avtalet eller någon tillämpningsförordning till avtalet skall även uppgifter om fiskeansträngning översändas – och uppgifterna skall avse både sådan fiskeverksamhet under föregående månad som bedrivits av fartyg som för medlemsstatens flagg och omfattas av ett avtal, och sådan fiskeverksamhet som bedrivits i vatten utanför gemenskapens vatten som inte omfattas av något avtal.

Artikel 18

Kontroll av fångster och fiskeansträngning

1. Utan att det påverkar bestämmelserna i kapitel V i förordning (EG) nr 2371/2002, skall medlemsstaterna se till att kraven avseende fångst och fiskeansträngning uppfylls enligt det berörda avtalet.

2. Medlemsstaterna skall meddela kommissionen vilka åtgärder som har vidtagits för att förhindra att fiskemöjligheterna överutnyttjas av fartyg som för deras flagg och för vilka fisketillstånd har utfärdats i enlighet med den här förordningen.

Artikel 19

Avbrytande av fisken

1. Utan att det påverkar artikel 26.4 i förordning (EG) nr 2371/2002 och artikel 21.3 i förordning (EG) nr 2847/93, skall en medlemsstat, när den anser att dess fiskemöjligheter har uttömts, omedelbart förbjuda fiskeverksamhet för området, beståndet eller gruppen av bestånd i fråga.

2. När en medlemsstats fiskemöjligheter uttrycks både som fångst- och ansträngningsbegränsningar skall medlemsstaten förbjuda fiskeverksamhet för område, bestånd eller grupp av bestånd så snart som en av dessa möjligheter anses uttömd.

3. När fisketillstånd har utfärdats för blandade fisken och ett av bestånden anses uttömt eller en grupp av bestånd anses uttömd skall medlemsstaten förbjuda all fiskeverksamhet som är en del av det blandade fisket.

4. Medlemsstaterna skall utan dröjsmål meddela kommissionen när beslut fattas om förbud mot fiskeverksamhet enligt den här artikeln.

5. Om kommissionen upptäcker att de fiskemöjligheter som tilldelats gemenskapen eller en medlemsstat anses uttömda skall man informera de berörda medlemsstaterna om detta och anmoda dem att förbjuda fiskeverksamhet i enlighet med punkterna 1–4.

Artikel 20

Indragna fisketillstånd

1. Om ett av gemenskapens fiskefartyg har begått en allvarlig överträdelse skall medlemsstaten se till att fartyget inte längre tillåts använda det fisketillstånd som utfärdats inom ramen för avtalet i fråga för återstoden av giltighetstiden och man skall utan dröjsmål underrätta kommissionen om detta genom elektronisk överföring.

2. Efter det att de uppgifter som avses i punkt 1 har inkommit skall kommissionen meddela den berörda tillståndsmyndigheten och begära att fisketillståndet dras in.

3. Samtliga medlemsstater skall godkänna de inspektions- och övervakningsrapporter som kommissionens, gemenskapens, medlemsstaternas och tredjelands (som är part i avtalet) inspektörer utarbetar som laga bevis i administrativa och rättsliga förfaranden. För fastställande av fakta skall de behandlas på samma sätt som medlemsstaternas egna inspektions- och övervakningsrapporter.

AVSNITT V

TILLGÅNG TILL INFORMATION

Artikel 21

Tillgång till information

1. Utan att det påverkar kraven enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG[15], skall de uppgifter som medlemsstaterna översänder i enlighet med detta kapitel till kommissionen eller ett organ utsett av kommission göras tillgängliga för följande personer:

a) Alla berörda användare i medlemsstaterna och de berörda tillståndsmyndigheterna via den webbplats som är kopplad till gemenskapens informationssystem för fisketillstånd. För dessa personer skall endast de uppgifter vara tillgängliga som de behöver i fisketillståndsförfarandet.

b) Alla berörda användare på behöriga tillsynsmyndigheter via den webbplats som är kopplad till gemenskapens informationssystem för fisketillstånd. För dessa personer skall endast de uppgifter vara tillgängliga som de behöver i sin inspektionsverksamhet.

2. Ägaren till eller ombudet för de fartyg som finns registrerade i gemenskapens informationssystem för fisketillstånd kan få en elektronisk kopia av de uppgifter som finns i registret genom att skicka en officiell begäran till kommissionen via sin nationella administration.

KAPITEL III

FISKEVERKSAMHET UTANFÖR GEMENSKAPENS VATTEN MED FARTYG SOM FÖR EN MEDLEMSSTATS FLAGG, MEN INTE TILLHÖR GEMENSKAPENS FISKEFARTYG

Artikel 22

Fiskeverksamhet inom ramen för ett avtal

I den mån så krävs av avtalet skall kapitel II avsnitt II och IV också gälla fartyg som för en medlemsstats flagg, men inte tillhör gemenskapens fiskefartyg, och som bedriver fiskeverksamhet utanför gemenskapens vatten inom ramen för ett avtal.

KAPITEL IV

FISKODLING UTANFÖR GEMENSKAPENS VATTEN

Artikel 23

Fiskodling inom ramen för ett avtal

I den mån så krävs av avtalet skall kapitel II avsnitt II och IV också gälla gemenskapens anläggningar, fartyg och utrustning som används för fiskodling utanför gemenskapens vatten inom ramen för ett avtal.

KAPITEL V

TREDJELANDS FARTYGS FISKEVERKSAMHET I GEMENSKAPENS VATTEN

Artikel 24

Allmänna bestämmelser

1. Tredjelands fartyg har rätt att

a) bedriva fiskeverksamhet i gemenskapens vatten förutsatt att de har fått fisketillstånd i enlighet med det här kapitlet,

b) omlasta eller bereda förutsatt att de har fått tillstånd i förhand från den medlemsstat i vars vatten verksamheten kommer att bedrivas.

2. Fartyg från tredjeland som den 31 december ett visst år har tillstånd att bedriva fiskeverksamhet inom ramen för de avtal som förtecknas nedan får fortsätta att fiska enligt avtalen från och med den 1 januari påföljande år till dess kommissionen har beslutat att utfärda fisketillstånd för de fartygen för det påbörjade året i enlighet med artikel 26:

- [Avtalsförteckning]

3. Kommissionen får ändra avtalsförteckningen i punkt 2 i enlighet med förfarandet i artikel 33.2.

Artikel 25

Överföring av ansökningar

1. Den dag då avtalet om beviljande av fiskemöjligheter i gemenskapens vatten för ett visst tredjeland träder i kraft, skall det berörda tredjelandet genom elektronisk överföring översända en förteckning till kommissionen över fartyg som för det tredjelandets flagg och/eller är registrerat i tredjelandet och som avser att utnyttja dessa möjligheter.

2. Före den deadline som fastställs i avtalet eller av kommissionen skall de behöriga myndigheterna i det tredjelandet genom elektronisk överföring till kommissionen översända ansökningarna om fisketillstånd för fiskefartyg som för tredjelandets flagg och/eller är registrerat där med uppgift om fartygets internationella radioanropssignal och eventuella övriga uppgifter som krävs enligt avtalet eller beslutats om i enlighet med förfarandet i artikel 33.2.

Artikel 26

Utfärdande av fisketillstånd

1. Kommissionen skall gå igenom ansökningarna med beaktande av de fiskemöjligheter som beviljats det tredjelandet och skall utfärda fisketillstånd i enlighet med de åtgärder som rådet har antagit och bestämmelserna i avtalet i fråga.

2. Kommissionen skall underrätta tredjelandets behöriga myndigheter och medlemsstaterna om de fisketillstånd som utfärdas.

Artikel 27

Urval

Kommissionen skall utfärda fisketillstånd för tredjelands fartyg endast om

a) fartyget är berättigat till ett fisketillstånd enligt avtalet och, om så krävs, ingår i förteckningen över fartyg som anmälts för fiske enligt avtalet,

b) fartyget under föregående tolvmånadersperiod av fiskeverksamhet enligt avtalet, eller föregående avtal (om det gäller ett nytt avtal) inte har begått en allvarlig överträdelse,

c) fartyget inte finns med på en IUU-förteckning,

d) de uppgifter som krävs enligt avtalet finns tillgängliga,

e) fartygets ansökan uppfyller kraven i avtalet i fråga och följer bestämmelserna i detta kapitel.

Artikel 28

Allmänna skyldigheter

Tredjelands fartyg för vilka ett fisketillstånd har utfärdats i enlighet med det här kapitlet skall följa den gemensamma fiskeripolitikens bestämmelser om bevarande och kontroll och andra fiskebestämmelser för gemenskapens fiskefartyg som gäller i det område där de bedriver sin verksamhet, liksom bestämmelserna i det här avtalet.

Artikel 29

Kontroll av fångster och fiskeansträngning

1. Tredjelands fartyg som bedriver fiskeverksamhet i gemenskapens vatten skall dagligen meddela sina nationella myndigheter och kommissionen (eller ett organ utsett av kommissionen) de uppgifter

a) som krävs enligt avtalet,

b) som fastställts av kommissionen i enlighet med förfarandet i avtalet, eller

c) som fastställts i enlighet med det förfarande som anges i artikel 33.2.

2. I den mån så krävs enligt avtalet i fråga skall tredjeländer samla in fångstuppgifter från sina fartyg i enlighet med punkt 1 och före den 15:e varje månad genom elektronisk överföring översända uppgifter till kommissionen (eller ett organ som utsetts av kommissionen) kvantiteterna för varje bestånd, grupp av bestånd eller fiskekategori som fångats föregående månad av samtliga fartyg som för det landets flagg i gemenskapens vatten.

Artikel 30

Avbrytande av fiske

1. Om de fiskemöjligheter som beviljats ett tredjeland anses vara uttömda skall kommissionen omedelbart underrätta det tredjelandet i fråga och de behöriga tillsynsmyndigheterna i medlemsstaterna.

2. Från och med den dagen skall de fisketillstånd som utfärdats för fartyg som för det landets flagg anses vara indragna för fiskeverksamheten i fråga och fartygen skall inte längre ha rätt att bedriva den fiskeverksamheten.

3. När fisketillstånd har utfärdats för blandade fisken och ett bestånden anses uttömt skall punkt 2 gälla för all fiskeverksamhet som är en del av det blandade fisket.

4. När ett avbrytande av fiskeverksamhet i enlighet med punkt 2 eller 3 gäller all verksamhet för vilken tillstånd har beviljats skall fisketillstånden anses indragna.

5. Tredjelandet skall se till att fiskefartygen i fråga omedelbart underrättas om att den här artikeln tillämpas och att de upphör med fiskeverksamheten.

Artikel 31

Indragning vid överträdelser

1. Medlemsstaterna skall omedelbart underrätta kommissionen om konstaterade överträdelser som innefattar ett fiskefartyg från tredjeland och fiskeverksamhet i gemenskapens vatten enligt avtalet.

2. Kommissionen kan sedan besluta om att tillfälligt eller permanent dra in de fisketillstånd som utfärdats i enlighet med det här kapitlet. Kommissionens beslut skall meddelas det berörda tredjelandet.

3. Tredjelandet skall se till att fiskefartyget i fråga omedelbart underrättas om att den här artikeln tillämpas, och att det upphör med fiskeverksamheten.

4. Kommissionen skall underrätta tillsynsmyndigheterna i medlemsstaterna om de åtgärder som har vidtagits i enlighet med punkt 2.

KAPITEL VI

GENOMFÖRANDE

Artikel 32

Tillämpningsföreskrifter

Närmare tillämpningsföreskrifter till denna förordning får antas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 33.2. De föreskrifterna får också ge möjlighet till undantag från kraven i den här förordningen om undantagen kan motiveras med avseende på kraven i avtalen eller med hänvisning till att kraven i förordningen skulle skapa en administrativ börda som inte står i proportion till verksamhetens ekonomiska betydelse.

Artikel 33

Kommittéförfarande

1. Kommissionen skall biträdas av en kommitté för fiske och vattenbruk enligt artikel 30 i förordning (EG) nr 2371/2002.

2. När det hänvisas till denna punkt skall artiklarna 4 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas.

Den tid som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall vara 20 arbetsdagar.

KAPITEL VII

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 34

Internationella åtaganden

Den här förordningen påverkar inte bestämmelserna i de berörda avtalen eller gemenskapsbestämmelser som genomför de bestämmelserna.

Artikel 35

Ändringar och upphävanden

1. I förordning (EG) nr 1627/94 skall artiklarna 3.2, 4.2, 9 och 10 utgå.

2. I förordning (EG) nr 2847/93 skall artiklarna 18 och 28b–d utgå.

3. Förordning (EG) nr 3317/94 skall upphöra att gälla.

4. Hänvisningar till de upphävda eller utgångna bestämmelserna skall betraktas som hänvisningar till denna förordning och skall läsas i enlighet med jämförelsetabellerna i bilaga III.

Artikel 36

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA I

Förteckning över de krav som avses i artikel 10

- Meddelande med fullständiga uppgifter om fångst och fiskeansträngning före deadline från den nationella myndighet i medlemsstaten som ansvarar för att rapportera sådana uppgifter.

- Avbrytande av fisken enligt artikel 19 och kontroll av att fiskeförbudet efterlevs.

- Förbud mot fiskeverksamhet enligt artikel 20.

- Krav rörande fartygsövervakningssystemet enligt kommissionens förordning (EG) nr 2244/2003 av den 18 december 2003 om närmare föreskrifter för det satellitbaserade övervakningssystemet för fartyg[16] eller i avtalet.

- Krav rörande elektronisk registrering och rapportering av fiskeverksamheter och fjärranalys i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1966/2006 av den 21 december 2006 om elektronisk registrering och rapportering av fiskeverksamheter och om metoder för fjärranalys[17] och genomförandebestämmelser.

BILAGA II

Kriterier för omfördelning enligt artikel 13

För omfördelning av fiskemöjligheter skall kommissionen främst beakta följande:

- Dagen för mottagande av ansökan.

- Antalet fiskemöjligheter som finns tillgängliga för omfördelning.

- Antalet mottagna ansökningar.

- Antal medlemsstater som skickat in ansökningar.

- Om fiskemöjligheterna fullt ut eller delvis grundar sig på fiskeansträngning eller fångst: den fiskeansträngning som förväntas utnyttjas eller de fångster som varje fartyg väntas göra.

BILAGA III

Förordning (EG) nr 1627/94 | Motsvarande bestämmelse i den här förordningen |

Artikel 3.2 | Kapitel V |

Artikel 4.2 | Kapitel V |

Artikel 9 | Artiklarna 25–27 |

Artikel 10 | Artikel 31 |

Förordning (EG) nr 2847/93 | Motsvarande bestämmelse i den här förordningen |

Artikel 18 | Artikel 17 |

Artikel 28b | Artikel 24 |

Artikel 28c | Artikel 28 |

Artikel 28 d | Artikel 30 |

[1] Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet, 8.12.2005, KOM(2005) 647 slutlig.

[2] EGT L 350, 31.12.1994, s. 13.

[3] EGT L 261, 20.10.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 768/2005 (EUT L 128, 21.5.2005, s. 1).

[4] EUT L 18, 25.1.2007, s. 11.

[5] EUT C […], […], s. […].

[6] EUT C […], […], s. […].

[7] EGT L 350, 31.12.1994, s. 13.

[8] Meddelande från kommissionen till rådet och parlamentet, 8.12.2005, KOM(2005)647 slutlig.

[9] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

[10] EGT L 171, 6.7.1994, s. 7.

[11] EGT L 261, 20.10.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 768/2005 (EUT L 128, 21.5.2005, s. 1).

[12] EGT L 358, 31.12.2002, s. 59.

[13] EGT L 167, 2.7.1999, s. 5.

[14] EUT L 203, 4.8.2005, s. 3.

[15] EUT L 41, 14.2.2003, s. 26.

[16] EUT L 333, 20.12.2003, s. 17.

[17] EUT L 409, 30.12.2006, s.1.

Top