EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006PC0664

Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the protection of workers from the risks related to exposure to asbestos at work (Codified version)

52006PC0664




[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 7.11.2006

KOM(2006)664 slutlig

2006/0222(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet

(kodifierad version)

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

1. Inom ”Medborgarnas Europa” fäster kommissionen stor vikt vid att gemenskapsrätten förenklas och förtydligas så att den blir mer tillgänglig och begriplig för medborgarna och därmed ger dem nya möjligheter och tillfällen att utöva de särskilda rättigheter som de kan åberopa.

Ett hinder för att uppnå detta mål är dock att ett stort antal bestämmelser som har ändrats flera gånger och ofta på ett väsentligt sätt finns spridda i såväl den ursprungliga rättsakten som i senare ändringsrättsakter. För att kunna fastställa vilka bestämmelser som gäller fordras därför att ett stort antal rättsakter kontrolleras och jämförs.

Gemenskapsrättens klarhet och överskådlighet är därför beroende av att ofta ändrade bestämmelser kodifieras.

2. Genom sitt beslut av den 1 april 1987 gav kommissionen[1] sina avdelningar i uppdrag att kodifiera rättsakter senast efter det att de ändrats för tionde gången, samtidigt som den underströk att detta var en minimiregel, och att avdelningarna i syfte att uppnå en klar och begriplig gemenskapslagstiftning borde sträva efter att med ännu kortare mellanrum kodifiera de texter som de har ansvar för.

3. Detta bekräftades i ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådet i Edinburgh[2] i december 1992, där också betydelsen av en kodifiering betonades, eftersom den garanterar rättssäkerhet i fråga om vilken lag som är tillämplig vid en viss tidpunkt i en viss fråga.

Kodifieringen skall genomföras i enlighet med gemenskapens normala lagstiftningsförfarande.

Eftersom rättsakterna inte får ändras i sak vid en kodifiering har Europaparlamentet, rådet och kommissionen i ett interinstitutionellt avtal av den 20 december 1994 enats om en påskyndad arbetsmetod i syfte att snabbt kunna anta kodifierade rättsakter.

4. Detta förslag avser en kodifiering av rådets direktiv 83/477/EEG av den 19 september 1983 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 8 i direktiv 80/1107/EEG)[3]. Det nya direktivet ersätter de olika rättsakter som omfattas av kodifieringen[4]. Förslaget följer de kodifierade texterna vad beträffar innehållet i sak och begränsar sig därmed till att föra samman texterna, vilket innebär att de ändringar som krävs till följd av kodifieringen endast är av formell karaktär .

5. Detta förslag till kodifiering har utarbetats på grundval av en föregående konsolidering på alla officiella språk av texten i direktiv 83/477/EEG och i ändringsrättsakter, som genomförts av Byrån för Europeiska gemenskapernas officiella publikationer med hjälp av ett databehandlingssystem . I de fall artiklarna har numrerats om framgår förhållandet mellan de gamla och nya artikelnumren av en tabell i bilaga III till det kodifierade direktivet.

83/477/EEG (anpassad)

2006/0222(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 137.2 ,

med beaktande av kommissionens förslag , som lades fram efter samråd med arbetsmarknadens parter och Rådgivande kommittén för arbetarskyddsfrågor ,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[5],

efter att ha hört Regionskommittén,

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[6], och

av följande skäl:

(1) Rådets direktiv 83/477/EEG av den 19 september 1983 om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 8 i direktiv 80/1107/EEG)[7] har ändrats flera gånger[8] på ett väsentligt sätt. För att skapa klarhet och överskådlighet bör det direktivet kodifieras.

98/24/EG skäl 3

(2) Förbättringen av arbetstagarens säkerhet, hygien och hälsa i arbetet bör inte underordnas rent ekonomiska överväganden.

98/24/EG skäl 4

(3) Respekten för minimikraven för skydd för arbetstagarnas hälsa och säkerhet mot de risker som har samband med kemiska agenser syftar inte bara till att säkerställa att varje enskild arbetstagares hälsa och säkerhet skyddas utan även till att åstadkomma en lägsta skyddsnivå för alla arbetstagare i gemenskapen, vilket gör att en eventuell snedvridning av konkurrensen undviks.

98/24/EG skäl 5

(4) En enhetlig nivå på skyddet mot de risker som har samband med kemiska agenser måste fastställas för gemenskapen som helhet, och denna skyddsnivå bör inte fastställas genom detaljerade föreskrifter utan genom att det fastställs en ram med generella principer som gör det möjligt för medlemsstaterna att tillämpa minimikraven på ett enhetligt sätt.

83/477/EEG skäl 3

(5) Asbest är ett skadligt ämne som återfinns i ett stort antal olika sammanhang i samband med arbete. Många arbetstagare utsätts därför för en potentiell hälsorisk. Krokidolit anses vara en speciellt farlig typ av asbest.

83/477/EEG skäl 1 och 4 (anpassad)

(6) Fastän nuvarande kunskaper inom vetenskapen inte är sådana att man kan fastställa en nivå under vilken det inte finns några hälsorisker, kommer en minskning av exponeringen för asbest ändå att reducera risken för att sjukdomar orsakade av asbest skall utvecklas. Det är därför nödvändigt att inrätta specifika harmoniserade förfaranden för att skydda arbetstagarna mot asbest. Detta direktiv innehåller minimikrav, som skall revideras på basis av erfarenhet och teknisk utveckling inom detta område.

83/477/EEG skäl 5

(7) Den mest använda metoden för mätning av asbest är optisk mikroskopi, även om man med den inte kan räkna de allra minsta fibrerna som är skadliga för hälsan.

83/477/EEG skäl 6

(8) Förebyggande åtgärder för att skydda hälsan hos de arbetstagare som exponeras för asbest samt medlemsstaternas åtagande beträffande läkarundersökningar för arbetstagarna är därför viktiga.

2003/18/EG skäl 6 (anpassad)

(9) För att klargöra definitionen av fibrer bör dessa definieras antingen i mineralogiska termer eller genom CAS-nummer (Chemical Abstracts Service).

2003/18/EG skäl 7

(10) Utan att tillämpningen av andra gemenskapsbestämmelser om saluföring och användning av asbest påverkas, bör en begränsning av sådan verksamhet som medför exponering för asbest spela en mycket viktig roll i förebyggandet av sjukdomar med anknytning till denna exponering.

2003/18/EG skäl 8

(11) Anmälningssystemet för verksamhet som medför exponering för asbest bör anpassas till nya arbetsförhållanden.

2003/18/EG skäl 9

(12) Det är viktigt att utesluta verksamhet som exponerar arbetstagare för asbestfibrer vid utvinning av asbest, framställning och bearbetning av asbestprodukter eller vid framställning och bearbetning av produkter som innehåller asbestfibrer som har tillförts avsiktligt, med tanke på den höga exponeringsnivån, som är svår att förebygga.

2003/18/EG skäl 10 (anpassad)

(13) Med hänsyn till den senaste tekniska kunskapen bör provtagningsmetoden för att mäta asbesthalten i luften och metoden för fiberräkning specificeras.

2003/18/EG skäl 11(anpassad) och 91/382/EEG skäl 6 (anpassad)

(14) Även om det ännu inte har varit möjligt att fastställa någon nedre exponeringsgräns, under vilken asbest inte utgör någon cancerrisk, bör skyddet av arbetstagarna förbättras och de yrkeshygieniska gränsvärdena för asbest sänkas till lägsta möjliga nivå .

2003/18/EG skäl 12

(15) Arbetsgivarna bör ha skyldighet att konstatera förekomst eller trolig förekomst av asbest i byggnader eller installationer innan asbestsanering påbörjas och meddela detta till andra som kan exponeras för asbest genom användning av byggnaderna eller i samband med underhåll eller annan verksamhet i eller på byggnaderna.

2003/18/EG skäl 13

(16) Det måste absolut säkerställas att rivningsarbete eller arbete med asbestsanering utförs av företag som känner till alla de förebyggande åtgärder som måste vidtas för att skydda arbetstagarna.

2003/18/EG skäl 14

(17) En särskild utbildning bör anordnas för arbetstagare som exponeras eller som kan komma att exponeras för asbest för att bidra till att avsevärt minska de risker som denna exponering medför.

2003/18/EG skäl 16 (anpassad)

(18) För att på ett tidigt stadium upptäcka asbestrelaterade sjukdomar måste de praktiska rekommendationerna för den kliniska övervakningen av exponerade arbetstagare mot bakgrund av den senaste medicinska kunskapen uppdateras .

2003/18/EG skäl 17

(19) Eftersom målet för den föreslagna åtgärden, dvs. att förbättra skyddet för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och de därför på grund av åtgärdens omfattning och verkan bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går detta direktiv inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

2003/18/EG skäl 18 och 19 (anpassad)

(20) Bestämmelserna i detta direktiv utgör en konkret åtgärd för att förverkliga den inre marknadens sociala dimension. Dessa bestämmelser begränsas till ett minimum för att inte i onödan förhindra tillkomsten och utvecklingen av små och medelstora företag.

(21) Detta direktiv får inte påverka medlemsstaternas skyldigheter vad gäller tidsfristerna för införlivande med nationell lagstiftning av de direktiv som anges i bilaga II, del B.

83/477/EEG (anpassad)

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Detta direktiv har till syfte att skydda arbetstagarna mot hälsorisker inklusive att förebygga sådana risker, som uppstår eller kan uppstå vid exponering för asbest i arbetet.

Det fastställer gränsvärdet för sådan exponering liksom andra specifika krav.

2. Detta direktiv skall inte inskränka rätten för medlemsstaterna att tillämpa eller införa lagar och andra författningar, som garanterar en högre skyddsnivå för arbetstagarna, i synnerhet vad gäller att ersätta asbest med andra mindre farliga material.

2003/18/EG artikel 1.2

Artikel 2

I detta direktiv avses med asbest följande fibrösa silikat:

a) Aktinolit, CAS-nr 77536-66-4[9].

b) Asbest grunerit (amosit), CAS-nr 12172-73-5[10].

c) Antofyllit, CAS-nr 77536-67-5[11].

d) Krysotil, CAS-nr 12001-29-5[12].

e) Krokidolit, CAS-nr 12001-28-4[13].

f) Tremolit, CAS-nr 77536-68-6[14].

83/477/EEG

Artikel 3

1. Detta direktiv skall tillämpas på verksamheter i vilka arbetstagarna i arbetet är eller kan bli exponerade för damm från asbest eller asbesthaltiga material.

2. När det gäller en verksamhet, som sannolikt kan innebära en risk för exponering för damm från asbest eller asbesthaltiga material, skall denna risk bedömas på så sätt att man fastställer arten och graden av arbetstagarnas exponering för damm från asbest eller asbesthaltiga material.

2003/18/EG artikel 1.3 a

3. Om arbetstagarna utsätts för sporadisk exponering av låg intensitet och om riskbedömningen enligt punkt 2 klart visar att gränsvärdet för exponering för asbest i luften inom arbetsområdet inte överskrids, behöver artiklarna 4, 18 och 19 inte tillämpas om arbetet innefattar

a) kortvariga icke fortlöpande underhållsarbeten, vid vilka arbetet endast berör icke spröda material,

b) avlägsnande av oskadade material, i vilka asbestfibrerna är fast bundna i en form, utan att materialet tar skada,

c) inkapsling och förseglad kapsling av material i gott skick som innehåller asbest,

d) övervakning av luften och luftmätningar samt provtagning för att upptäcka om det i ett visst material förekommer asbest.

2003/18/EG artikel 1.3 b

4. Medlemsstaterna skall efter samråd med arbetsmarknadens parter i enlighet med nationell lagstiftning och praxis utarbeta praktiska riktlinjer för att fastställa vad som är sådan sporadisk exponering av låg intensitet som avses i punkt 3.

83/477/EEG (anpassad)

5. Bedömningen som avses i punkt 2 skall bli föremål för samråd med arbetstagarna och/eller deras representanter på företaget eller i verksamheten och skall revideras om det finns anledning att tro att den inte är riktig eller det sker en väsentlig förändring av arbetet.

Artikel 4

1. Med förbehåll för artikel 3.3 skall de åtgärder som avses i punkt 2-5 vidtas.

2. Den verksamhet som avses i artikel 3.1 skall omfattas av ett anmälningssystem, som administreras av medlemsstatens behöriga myndighet.

2003/18/EG artikel 1.4 a (anpassad)

3. Anmälan enligt punkt 2 skall lämnas in av arbetsgivaren till behörig myndighet i medlemsstaten, innan arbetet påbörjas, i överensstämmelse med bestämmelser i nationella lagar och andra författningar.

Den skall minst innefatta en kort beskrivning av

a) arbetsplatsens läge,

b) typer och kvantiteter av asbest som används eller hanteras,

c) verksamheter och tillverkningsprocesser,

d) antal berörda arbetstagare,

e) datum när arbetet skall påbörjas och hur länge det kommer att pågå,

f) åtgärder som vidtagits för att begränsa arbetstagarnas exponering för asbest.

83/477/EEG (anpassad)

4. Arbetstagarna och/eller deras representanter på företagen eller i verksamheten skall i överensstämmelse med nationell lagstiftning ha tillgång till de handlingar som är föremål för anmälan enligt punkt 2 och som gäller deras eget företag eller verksamhet.

2003/18/EG artikel 1.4 b

Varje gång det sker en förändring av arbetsförhållandena som kan leda till en betydande ökning av exponeringen för damm från asbest eller asbesthaltigt material skall en ny anmälan lämnas in.

91/382/EEG artikel 1.2

Artikel 5

Anbringande av asbest genom sprutning samt arbetsmetoder som innefattar användning av isolerings- och ljudisolerande material med låg täthet (mindre än 1 g/cm3) som innehåller asbest skall förbjudas.

2003/18/EG artikel 1.5

Utan att det påverkar tillämpningen av andra gemenskapsbestämmelser om saluföring och användning av asbest, skall sådan verksamhet som exponerar arbetstagare för asbestfibrer vid utvinning av asbest, framställning och bearbetning av asbestprodukter eller framställning och bearbetning av produkter som innehåller asbest som har tillförts avsiktligt vara förbjuden, med undantag för behandling och deponi av produkter som härrör från rivningsarbete och asbestsanering.

2003/18/EG artikel 1.6 (anpassad)

Artikel 6

Vid allt arbete som avses i artikel 3.1 skall arbetstagarnas exponering för damm från asbest eller asbesthaltigt material på arbetsplatsen reduceras till en så låg nivå som möjligt, dock alltid under det gränsvärde som fastställs i artikel 8, bl.a. genom följande åtgärder:

a) Antalet arbetstagare som exponeras eller kan exponeras för damm från asbest eller asbesthaltigt material skall vara så lågt som möjligt.

b) Arbetsprocesserna skall vara utformade så att de inte ger upphov till asbestdamm eller, om detta visar sig omöjligt, så att spridning av asbestdamm i luften undviks.

c) Alla lokaler och utrustningar som används vid behandling av asbest skall kunna rengöras och underhållas regelbundet och effektivt.

d) Asbest, material som avger asbestdamm eller asbesthaltigt material skall förvaras och transporteras i lämplig sluten förpackning.

e) Avfall skall samlas ihop och avlägsnas från arbetsplatsen så snart som möjligt i lämplig sluten förpackning med etiketter som anger att den innehåller asbest. Denna åtgärd skall inte gälla vid brytning av asbesthaltigt bergmaterial. Detta avfall skall sedan tas om hand i enlighet med rådets direktiv 91/689/EEG[15].

2003/18/EG artikel 1.7

Artikel 7

1. Beroende på resultaten av den första riskbedömningen, och för att säkerställa att bestämmelsen om gränsvärde i artikel 8 följs, skall halten av asbestfibrer i luften på arbetsplatsen mätas regelbundet.

2. Provtagningen skall vara representativ för arbetstagarens individuella exponering för damm från asbest eller asbesthaltiga material.

3. Provtagning skall göras efter samråd med arbetstagarna och/eller deras representanter på företaget.

4. Provtagningen skall utföras av tillräckligt kvalificerade personer. Proverna skall därefter analyseras i enlighet med punkt 6 i laboratorier som är utrustade för fiberräkning.

5. Varaktigheten på provtagningen skall vara sådan att en representativ exponering kan fastställas för en referensperiod på åtta timmar (ett skift) genom mätningar eller tidsvägda beräkningar.

6. Fiberräkning skall där så är möjligt utföras med hjälp av faskontrastmikroskop (PCM) i enlighet med den metod som Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderade 1997[16] eller annan metod som ger likvärdiga resultat.

För mätningen av asbest i luften enligt första stycket skall endast fibrer med en längd av mer än 5 mikrometer, en bredd av mindre än 3 mikrometer och ett längd-bredd-förhållande som är större än 3:1 beaktas.

2003/18/EG artikel 1.8

Artikel 8

Arbetsgivarna skall se till att inga arbetstagare exponeras för en asbesthalt i luften som överskrider 0,1 fibrer per cm3, som tidsvägt genomsnitt under åtta timmar (TWA).

91/382/EEG artikel 1.5

Artikel 9

98/24/EG artikel 13.2 b (anpassad)

De ändringar som krävs för att anpassa bilaga I till detta direktiv till de tekniska framstegen skall göras i enlighet med förfarandet som avses i artikel 17.2 i rådets direktiv 89/391/EEG[17].

83/477/EEG

2003/18/EG artikel 1.10 a

Artikel 10

1. Om det gränsvärde som fastställs i artikel 8 överskrids, skall anledningen till detta klarläggas och lämpliga åtgärder för att lösa problemet skall vidtas så snart som möjligt.

Arbetet får inte fortsätta på det berörda området så länge lämpliga åtgärder inte har vidtagits för att skydda de berörda arbetstagarna.

2. För att kontrollera effektiviteten hos de metoder som omnämns i punkt 1 första stycket, skall en ytterligare bestämning av halterna asbest i luften utföras omedelbart.

2003/18/EG artikel 1.10 b

3. Om exponeringen inte kan reduceras med andra medel och om det med beaktande av gränsvärdet visar sig nödvändigt att bära personligt andningsskydd, får denna lösning inte vara permanent och skall för varje enskild arbetstagare utnyttjas i minsta möjliga mån. Under den tid av arbetet då personligt andningsskydd krävs, skall nödvändiga pauser, som motiveras av den fysiska och klimatologiska belastningen, läggas in, i tillämpliga fall efter samråd med arbetstagarna och/eller deras representanter, i överensstämmelse med nationell lagstiftning och praxis.

2003/18/EG artikel 1.11

Artikel 11

Innan rivnings- eller underhållsarbete påbörjas, skall arbetsgivarna, om så behövs genom att erhålla information från ägarna till lokalerna, vidta alla de åtgärder som är nödvändiga för att identifiera de material som kan tänkas innehålla asbest.

Om minsta tveksamhet råder när det gäller förekomst av asbest i ett material eller en konstruktion, skall tillämpliga bestämmelser i detta direktiv följas.

83/477/EEG

Artikel 12

2003/18/EG artikel 1.12

När det gäller viss verksamhet, såsom rivningsarbete, asbestsanering, reparation och underhåll, där det går att förutsäga att det fastställda gränsvärdet i artikel 8 kommer att överskridas trots tekniska förebyggande åtgärder för att begränsa halterna av asbest i luften, skall arbetsgivaren vidta särskilt följande åtgärder för att säkerställa skydd av arbetstagarna medan de är sysselsatta i sådan verksamhet:

a) Arbetstagarna skall förses med lämpligt andningsskydd och annan personlig skyddsutrustning, som de skall bära.

b) Varningsskyltar skall sättas upp, av vilka det framgår att det kan förutsägas att gränsvärdet i artikel 8 kommer att överskridas.

c) Spridning av damm från asbest eller asbesthaltiga material utanför lokalerna/platsen där arbetet utförs skall förhindras.

83/477/EEG

Arbetsgivaren skall samråda med arbetstagarna och/eller deras representanter på företaget eller i verksamheten angående dessa åtgärder innan det aktuella arbetet börjar.

Artikel 13

1. En arbetsplan skall upprättas innan man påbörjar rivningsarbeten eller arbete med att ta bort produkter av asbest och/eller asbesthaltiga material från byggnader, konstruktioner, anläggningar eller installationer eller från fartyg.

2003/18/EG artikel 1.13

2. I den plan som avses i punkt 1 skall de åtgärder föreskrivas som behövs för att säkerställa arbetstagarnas hälsa och säkerhet i arbetet.

I planen skall det särskilt föreskrivas att

a) asbest och/eller asbesthaltiga material skall avlägsnas innan rivningsarbete påbörjas, utom i de fall då detta skulle medföra en större risk för arbetstagarna än om asbest och/eller asbesthaltiga material lämnades kvar,

b) personlig skyddsutrustning enligt artikel 12 första stycket a skall tillhandahållas vid behov,

c) man, sedan rivningsarbeten eller asbestsanering avslutats, i enlighet med nationell lagstiftning och praxis måste förvissa sig om att det på arbetsplatsen inte finns några risker för exponering för asbest.

91/382/EEG artikel 1.6 a

På begäran av behöriga myndigheter skall planen omfatta information om

a) arbetets art och troliga varaktighet,

b) platsen där arbetet utförs,

c) de metoder som tillämpas om arbetet innefattar hantering av asbest eller av material som innehåller asbest,

d) karaktäristika för utrustning som används för

i) skydd och sanering av dem som utför arbetet,

ii) skydd av andra personer som finns på eller i närheten av arbetsplatsen.

91/382/EEG artikel 1.6 b

3. På begäran av behöriga myndigheter skall den plan som avses i punkt 1 anmälas till dessa innan det projekterade arbetet påbörjas.

2003/18/EG artikel 1.14

Artikel 14

1. Arbetsgivarna skall tillhandahålla lämplig utbildning för alla de arbetstagare som exponeras eller kan komma att exponeras för damm som innehåller asbest. Sådan utbildning måste tillhandahållas med regelbundna mellanrum och utan kostnad för arbetstagarna.

2. Utbildningens innehåll bör vara lättförståeligt för arbetstagarna. Det bör ge dem möjlighet att förvärva de kunskaper och kvalifikationer som behövs i fråga om förebyggande åtgärder och skydd bland annat när det gäller

a) asbestens egenskaper och dess effekter på hälsan samt synergism med rökning,

b) de typer av produkt eller material som kan innehålla asbest,

c) verksamhet som kan medföra exponering för asbest och vikten av förebyggande kontroller för att minimera exponeringen,

d) säkra arbetsmetoder, kontrollåtgärder och skyddsutrustning,

e) syftet med och valet av andningsskydd, deras begränsningar och riktiga användning,

f) nödfallsåtgärder,

g) saneringsåtgärder,

h) avfallshantering,

i) bestämmelser om hälsokontroll.

3. Praktiska riktlinjer för utbildning av arbetstagare som utför asbestsanering skall utarbetas på gemenskapsnivå.

Artikel 15

Innan rivningsarbete eller asbestsanering påbörjas, skall företagen förete bevis för att de är kvalificerade inom detta område. Dessa bevis skall ha utfärdats i enlighet med nationell lagstiftning och/eller praxis.

83/477/EEG

Artikel 16

1. Vid alla typer av verksamhet enligt artikel 3.1 och med förbehåll för artikel 3.3 skall lämpliga åtgärder vidtas för att säkerställa följande:

a) De platser där ovanstående verksamhet skall äga rum

i) skall vara klart avgränsade och försedda med varningsskyltar,

ii) skall inte vara tillgängliga för andra arbetstagare än de som i sitt arbete skall gå in där,

iii) skall omfattas av rökförbud.

b) Områden skall finnas tillgängliga där arbetstagarna kan äta och dricka utan att riskera förorening från asbestdamm.

c) Arbetstagarna skall förses med lämpliga arbets- eller skyddskläder; dessa arbets- eller skyddskläder skall bli kvar på företaget. De kan dock tvättas på inrättningar utanför företaget, vilka har utrustning för sådant arbete, om inte tvätten görs inom företaget. I så fall skall kläderna transporteras i slutna behållare.

d) Separata förvaringsplatser skall finnas för arbets- eller skyddskläder och för gångkläder.

e) Arbetstagarna skall ha tillfredsställande tvätt- och toalettutrymmen till sitt förfogande inklusive duschar i arbete där mycket damm förekommer.

f) Skyddsutrustningen skall placeras på en bestämd plats och den skall kontrolleras och rengöras efter varje användning. Man skall vidta lämpliga åtgärder för att reparera eller ersätta defekt utrustning innan man använder den igen.

2. Arbetstagarna får inte påföras kostnader för de åtgärder som vidtagits enligt punkt 1.

Artikel 17

1. I fråga om alla typer av verksamhet enligt artikel 3.1, skall lämpliga åtgärder vidtas för att säkerställa att arbetstagarna och deras representanter på företaget eller i verksamheten får tillfredsställande information rörande

a) de potentiella hälsorisker som uppstår vid exponering för asbestdamm eller damm från asbesthaltigt material,

b) förekomsten av lagstadgade gränsvärden och behovet av luftundersökningar,

c) hygieniska krav inklusive kravet på att undvika rökning,

d) de skyddsåtgärder som skall vidtas beträffande bärandet och användningen av skyddsutrustning och skyddskläder,

e) speciella skyddsåtgärder avsedda att minimera exponeringen för asbest.

2. Utöver de åtgärder som avses i punkt 1 skall, med förbehåll för artikel 3.3, lämpliga åtgärder vidtas för att säkerställa följande:

a) Arbetstagare och/eller deras representanter på företaget eller i verksamheten skall ha tillgång till resultaten från mätningarna av halten asbest i luften och de skall kunna få förklaringar om betydelsen av dessa resultat.

2003/18/EG artikel 1.15

b) Om resultaten överskrider gränsvärdet enligt artikel 8, skall de berörda arbetstagarna och deras representanter på företaget eller i verksamheten informeras så snart som möjligt om överskridandet och anledningen till det. Samråd skall ske med arbetstagarna och/eller deras representanter på företaget eller i verksamheten om de åtgärder som skall vidtas eller, i brådskande fall, skall de informeras om de åtgärder som har vidtagits.

83/477/EEG (anpassad)

98/24/EG artikel 13.2 c

Artikel 18

1. Med förbehåll för artikel 3.3 skall de åtgärder som avses i 2-5 vidtas.

2. Innan arbetstagaren exponeras för damm från asbest eller asbesthaltiga material på arbetsplatsen, skall en bedömning av hans hälsa finnas tillgänglig.

Denna bedömning skall omfatta en särskild undersökning av bröstet. I bilaga I finns praktisk vägledning som medlemsstaterna kan använda beträffande den kliniska undersökningen av arbetstagarna. Denna vägledning skall anpassas till de tekniska framstegen i överensstämmelse med förfarandet som avses i artikel Ö17.2 i direktiv 89/391/EEG .

Bedömningen skall upprepas åtminstone vart tredje år så länge exponeringen fortsätter.

En individuell hälsojournal skall upprättas i överensstämmelse med nationella bestämmelser och praxis för varje arbetstagare som avses i första stycket.

3. Efter den kliniska undersökningen som avses i punkt 2 andra stycket , bör den läkare eller det organ, som ansvarar för läkarundersökningarna av arbetstagarna i överensstämmelse med nationella bestämmelser, ge råd om och bestämma vilka individuella skyddsåtgärder eller förebyggande åtgärder som skall vidtas.

Åtgärderna kan vid behov omfatta att arbetstagaren upphör med arbete, som innebär exponering för asbest.

2003/18/EG artikel 1.16

4. Information och råd skall ges till arbetstagarna om de hälsokontroller som de kan genomgå efter det att exponeringen har upphört.

Den läkare eller den myndighet som är ansvarig för läkarkontrollerna får ange att kontrollerna skall fortsätta efter det att exponeringen har upphört, så länge som de anser vara nödvändigt för att skydda den berörda personens hälsa.

Dessa fortsatta kontroller skall ske i överensstämmelse med nationell lagstiftning och/eller praxis.

83/477/EEG (anpassad)

5. Den berörde arbetstagaren eller arbetsgivaren kan i överensstämmelse med nationella bestämmelser begära en granskning av de bedömningar som avses i punkt 2.

Artikel 19

1. Med förbehåll för artikel 3.3 skall de åtgärder som avses i 2-4 vidtas:

2. Arbetsgivaren skall föra ett register över de arbetstagare som utför sådant arbete som avses i artikel 3.1. Registret skall innehålla uppgifter om arten och varaktigheten av arbetet samt den exponering som arbetstagaren varit utsatt för. Den läkare och/eller det organ som ansvarar för hälsokontroller skall ha tillgång till detta register. Varje arbetstagare skall ha tillgång till de resultat i registret som berör honom personligen. Arbetstagarna och/eller deras representanter skall ha tillgång till avidentifierad kollektiv information i registret.

2003/18/EG artikel 1.17 (anpassad)

3. Det register som avses i punkt 2 och läkarjournalerna enligt artikel 18.2 fjärde stycket skall i överensstämmelse med nationella bestämmelser och/eller nationell praxis bevaras under minst 40 år efter det att exponeringen upphört.

2003/18/EG artikel 1.18 (anpassad)

4. Den behöriga myndigheten skall i enlighet med nationella bestämmelser och/eller nationell praxis ges tillgång till de dokument som avses i punkt 3 , om företaget lägger ner sin verksamhet.

2003/18/EG artikel 1.19

Artikel 20

Medlemsstaterna skall fastställa lämpliga påföljder för överträdelser av nationell lagstiftning som antagits i enlighet med detta direktiv. Dessa påföljder skall vara effektiva, proportionella och avskräckande.

83/477/EEG

Artikel 21

Medlemsstaterna skall föra ett register över upptäckta fall av asbestos och mesoteliom.

83/477/EEG (anpassad)

Artikel 22

Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna texterna till de bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 23

Direktiv 83/477/EEG i dess lydelse enligt direktiven som anges i bilaga II, skall upphöra att gälla, utan att det påverkar medlemsstaternas skyldigheter vad gäller tidsfristerna för införlivande med nationell lagstiftning av de direktiv som anges i bilaga II del B.

Hänvisningar till det upphävda direktivet skall anses som hänvisningar till detta direktiv och skall läsas enligt jämförelsetabellen i bilaga III.

Artikel 24

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

83/477/EEG

Artikel 25

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

83/477/EEG (anpassad)

BILAGA I

Praktisk vägledning för klinisk bedömning av arbetstagare enligt artikel 18.2 andra stycket

1. Nuvarande kunskaper ger vid handen att exponering för fria asbestfibrer kan ge upphov till följande sjukdomar:

- Asbestos.

- Mesoteliom.

- Bronkialcancer.

- Cancer i magtarmkanalen.

2. Den läkare och/eller det organ som ansvarar för läkarundersökningen av arbetstagare som exponeras för asbest skall känna till varje arbetstagares exponeringsförhållanden eller exponeringsomständigheter.

2003/18/EG artikel 1.21

3. Hälsokontroll av arbetstagarna skall utföras enligt rådande principer och rutiner inom yrkesmedicinen. Undersökningen skall inkludera åtminstone följande åtgärder:

- Upprättande av arbetstagarens läkar- och yrkesjournal.

- Personligt samtal.

- Allmän klinisk undersökning, särskilt av bröstkorgen.

- Undersökning av andningsfunktionen (spirometri och flöde-volym-kurva).

Läkaren och/eller den myndighet som ansvarar för hälsokontrollen skall besluta om ytterligare undersökningar, såsom cytologprov av sputum, röntgenundersökning av bröstkorgen eller datortomografi, med hänsyn till de senaste rönen inom yrkesmedicinen.

_____________

BILAGA II

Del A

Upphävt direktiv och ändringar av det i kronologisk ordning(hänvisningar i artikel 23)

Rådets direktiv 83/477/EEG (EGT L 263, 24.9.1983, s. 25) |

Rådets direktiv 91/382/EEG (EGT L 206, 29.7.1991, s. 16) |

Rådets direktiv 98/24/EG (EGT L 131, 5.5.1998, s. 11) | Endast artikel 13 |

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/18/EG (EUT L 97, 15.4.2003, s. 48) |

Del B

Tidsfrister för införlivande med nationell lagstiftning(hänvisningar i artikel 23)

Direktiv | Tidsfrist för införlivande |

83/477/EEG | 1 januari 1987[18] |

91/382/EEG | 1 januari 1993[19] |

98/24/EG | 5 maj 2001 |

2003/18/EG | 14 april 2006 |

_____________

BILAGA III

Jämförelsetabell

Direktiv 83/477/EEG | Detta direktiv |

Artikel 1.1 | Artikel 1.1 |

Artikel 1.2 | - |

Artikel 1.3 | Artikel 1.2 |

Artikel 2, första - sjätte strecksatsen | Artikel 2 a-f |

Artikel 3.1-3.3 | Artikel 3.1-3.3 |

Artikel 3.3a | Artikel 3.4 |

Artikel 3.4 | Artikel 3.5 |

Artikel 4, inledande ord | Artikel 4.1 |

Artikel 4.1 | Artikel 4.2 |

Artikel 4.2 | Artikel 4.3 |

Artikel 4.3 | Artikel 4.4 |

Artikel 4.4 | Artikel 4.5 |

Artikel 5 | Artikel 5 |

Artikel 6.1-6.5 | Artikel 6 punkterna a-e |

Artikel 7-8 | Artikel 7-8 |

Artikel 9.2 | Artikel 9 |

Artikel 10 | Artikel 10 |

Artikel 10a | Artikel 11 |

Artikel 11.1 och 11.2 | Artikel 12, första och andra stycket |

Artikel 12.1 | Artikel 13.1 |

Artikel 12.2, första stycket | Artikel 13.2, första stycket |

Artikel 12.2, andra stycket, första strecksatsen | Artikel 13.2, andra stycket a |

Artikel 12.2, andra stycket, andra strecksatsen | Artikel 13.2, andra stycket b |

Artikel 12.2, andra stycket, tredje strecksatsen | Artikel 13.2, andra stycket c |

Artikel 12.2, tredje stycket, första strecksatsen | Artikel 13.2, tredje stycket a |

Artikel 12.2, tredje stycket, andra strecksatsen | Artikel 13.2, tredje stycket b |

Artikel 12.2, tredje stycket, tredje strecksatsen | Artikel 13.2, tredje stycket c |

Artikel 12.2, tredje stycket, fjärde strecksatsen | Artikel 13.2, tredje stycket d |

Artikel 12.2, tredje stycket, fjärde strecksatsen, första understrecksatsen | Artikel 13.2, tredje stycket d i |

Artikel 12.2, tredje stycket, fjärde strecksatsen, andra understrecksatsen | Artikel 13.2, tredje stycket d ii |

Artikel 12a | Artikel 14 |

Artikel 12b | Artikel 15 |

Artikel 13.1 a | Artikel 16.1 a |

Artikel 13.1 b | Artikel 16.1 b |

Artikel 13.1 c i och ii | Artikel 16.1 c |

Artikel 13.1 c iii | Artikel 16.1 d |

Artikel 13.1 c iv | Artikel 16.1 e |

Artikel 13.1 c v | Artikel 16.1 f |

Artikel 13.2 | Artikel 16.2 |

Artikel 14.1, första - femte strecksatsen | Artikel 17.1 a-e |

Artikel 15, inledningen | Artikel 18.1 |

Artikel 15.1-15.4 | Artikel 18.2-18.5 |

Artikel 16, inledningen | Artikel 19.1 |

Artikel 16.1-16.3 | Artikel 19.2-19.4 |

Artikel 16a | Artikel 20 |

Artikel 17 | Artikel 21 |

Artikel 18.1 | - |

Artikel 18.2 | Artikel 22 |

- | Artikel 23 |

- | Artikel 24 |

Artikel 19 | Artikel 25 |

Bilaga II | Bilaga I |

- | Bilaga II |

- | Bilaga III |

_____________

[1] KOM(87) 868 PV.

[2] Se bilaga 3 till del A i slutsatserna.

[3] Genomfört i enlighet med kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet - Kodifiering av gemenskapens regelverk, KOM(2001) 645 slutlig.

[4] Bilaga II, del A, till detta förslag.

[5] EUT C […], […], s. […].

[6] EUT C […], […], s. […].

[7] EGT L 263, 24.9.1983, s. 25. Direktivet senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/18/EC (EUT L 97, 15.4.2003, s. 48).

[8] Se bilaga II, del A.

[9] Nummer i registret för Chemical Abstracts Service (CAS).

[10] Nummer i registret för Chemical Abstracts Service (CAS).

[11] Nummer i registret för Chemical Abstracts Service (CAS).

[12] Nummer i registret för Chemical Abstracts Service (CAS).

[13] Nummer i registret för Chemical Abstracts Service (CAS).

[14] Nummer i registret för Chemical Abstracts Service (CAS).

[15] EGT L 377, 31.12.1991, s. 20.

[16] Determination of airborne fibre number concentrations. A recommended method, by phase contrast optical microscopy (membrane filter method). WHO, Genève 1997 (ISBN 92-4-154496-1).

[17] EGT L 183, 29.6.1989, s. 1.

[18] Detta datum har ändrats till den 1 januari 1990 vad gäller brytning av asbesthaltigt bergmaterial.

[19] För Grekland är tidsfristen för införlivande av detta direktiv den 1 januari 1996. Tidsfristen för införlivande av bestämmelserna vad gäller brytning av asbesthaltigt bergmaterial är den 1 januari 1996 för alla medlemsstater och den 1 januari 1999 för Grekland.

Top