EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01974L0297-19911231

Consolidated text: Rådets direktiv av den 4 juni 1974 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om inredningsdetaljer i motorfordon (styrmekanismens uppförande i händelse av en sammanstötning) (74/297/EEG)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1974/297/1991-12-31

Konsoliderad TEXT: 31974L0297 — SV — 31.12.1991

1974L0297 — SV — 31.12.1991 — 001.001


Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

►B

RÅDETS DIREKTIV

av den 4 juni 1974

om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om inredningsdetaljer i motorfordon (styrmekanismens uppförande i händelse av en sammanstötning)

(74/297/EEG)

(EGT L 165, 20.6.1974, p.16)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  No

page

date

►M1

Kommissionens direktiv 91/662/EEG av den 6 december 1991

  L 366

1

31.12.1991




▼B

RÅDETS DIREKTIV

av den 4 juni 1974

om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om inredningsdetaljer i motorfordon (styrmekanismens uppförande i händelse av en sammanstötning)

(74/297/EEG)



EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen, särskilt artikel 100 i denna,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande ( 1 ),

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande ( 2 ), och

med beaktande av följande:

De tekniska krav som motorfordon måste uppfylla enligt nationell lagstiftning avser bland annat styrmekanismens uppförande i händelse av en sammanstötning.

Dessa krav skiljer sig åt i de olika medlemsstaterna. Det är därför nödvändigt att alla medlemsstater antar samma krav, antingen som tillägg till eller i stället för sina nuvarande bestämmelser, särskilt för att därmed för alla fordonstyper medge det förfarande för EEG-typgodkännande som beskrivs i rådets direktiv av den 6 februari 1970 ( 3 ) om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om typgodkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon.

Allmänna krav för inre backspeglar har fastställts genom rådets direktiv av den 1 mars 1971 ( 4 ), och för inredningsdetaljer i passagerarutrymmet, utformningen av kontroller, tak och sätenas ryggstöd och baksida genom rådets direktiv av den 17 december 1973 ( 5 ). Andra krav kommer att antas senare som rör inredningsdetaljer, förankringar för bilbälten och säten, huvudstöd och märkning av manöverorgan.

Harmoniserade krav måste minska risken för eller svårighetsgraden av skador som kan drabba förarna av motorfordon och därigenom säkerställa trafiksäkerheten i hela gemenskapen.

Med hänsyn till tekniska krav är det lämpligt att utnyttja de som har antagits av FNs Ekonomiska kommission för Europa i dess reglemente nr 12 ( 6 ) (Enhetliga regler om godkännande av fordon med hänsyn till förarens skydd mot styrmekanismen i händelse av sammanstötning), vilken ingår som en bilaga till avtalet av den 20 mars 1958 om antagandet av enhetliga villkor för godkännande och ömsesidigt erkännande av godkännande som avser utrustning och delar till motordrivna fordon.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.



Artikel 1

I detta direktiv avses med fordon varje motordrivet fordon av kategori M1 (definierad i bilaga 1 till direktiv av den 6 februari 1970) som är avsett att användas på väg, med eller utan karosseri, med minst fyra hjul och som är konstruerat för en högsta hastighet som överstiger 25 km/tim, med undantag för ett fordon som är försett med forward control enligt definitionen i punkt 2.7 i bilaga 1.

Artikel 2

Ingen medlemsstat får vägra att bevilja EEG-typgodkännande eller nationellt typgodkännande för ett motorfordon av skäl som hänför sig till styrmekanismens uppförande i händelse av en sammanstötning om styrmekanismen uppfyller de krav som anges i bilagorna 1-3.

Artikel 3

Ingen medlemsstat får vägra att registrera ett fordon eller förbjuda att det saluförs, tas i bruk eller används av skäl som hänför sig till styrmekanismens uppförande i händelse av en sammanstötning om styrmekanismen uppfyller de krav som anges i bilagorna 1-3.

Artikel 4

En medlemsstat som har beviljat godkännande för en fordonstyp skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att medlemsstaten får upplysningar om varje ändring av någon av de detaljer eller egenskaper som hänsyftas i bilaga 1, punkt 2.2. De behöriga myndigheterna i denna medlemsstat skall bestämma om det är nödvändigt att utföra nya provningar av en modifierad fordonstyp och att utställa en ny rapport. När sådana provningar avslöjar brist på överensstämmelse med kraven i detta direktiv, skall modifieringen inte beviljas EEG-typgodkännande.

Artikel 5

Ändringar som är nödvändiga för att anpassa kraven i bilagorna 1-4 till den tekniska utvecklingen skall antas i enlighet med det förfarande som fastställs i artikel 13 i rådets direktiv av den 6 februari 1970 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om typgodkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon.

Artikel 6

1.  Medlemsstaterna skall sätta i kraft de bestämmelser som är nödvändiga för att följa detta direktiv inom 18 månader efter dagen för anmälan och skall genast underrätta kommissionen om detta.

2.  Medlemsstaterna skall se till att till kommissionen överlämna texterna till bestämmelser i lagstiftningen som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 7

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

▼M1




BILAGA 1

DEFINITIONER, ANSÖKAN OM EEG-TYPGODKÄNNANDE, EEG-TYPGODKÄNNANDE, SPECIFIKATIONER, PROVNINGAR, ÖVERENSSTÄMMELSE MED GODKÄND TYP

1.   RÄCKVIDD

Detta direktiv gäller uppförandet hos styrmekanismer hos motorfordon i kategori M1 samt fordon i kategori N1 med en högsta tillåten totalvikt som understiger 1 500 kg med avseende på skyddet för föraren vid en frontalkrock.

På tillverkarens begäran kan fordon i andra kategorier godkännas i enlighet med detta direktiv.

2.   DEFINITIONER

I detta direktiv används följande beteckningar med de betydelser som här anges:

2.1.

Styrmekanismens uppförande i händelse av en sammanstötning: hur styrmekanismen uppträder under påverkan av tre slags krafter, nämligen

2.1.1.

de som härrör från en frontalkrock som kan leda till att rattstången förskjuts bakåt,

2.1.2.

de som härrör från massan hos förarens huvud vid islag mot ratten vid en frontalkrock,

2.1.3.

de som härrör från massan hos förarens kropp vid islag mot ratten vid en frontalkrock.

2.2.

Fordonstyp: en kategori av motorfordon som inte skiljer sig åt i sådana väsentliga avseenden som

2.2.1.

uppbyggnad, mått, form och material hos den del av fordonet som befinner sig framför ratten,

2.2.2.

fordonets högsta tillåtna totalvikt utan förare enligt definition i punkt 2.6 i bilaga 1 till direktiv 70/156/EEG.

2.3.

Manöverorgan för styrning: det reglage, vanligen en ratt, som manövreras av föraren.

2.4.

Typ av manöverorgan för styrning: en kategori av manöverorgan som inte skiljer sig åt i sådana väsentliga avseenden som uppbyggnad, mått form och material.

2.5.

Godkännande av manöverorgan för styrning: godkännande av en typ av manöverorgan med avseende på skyddet av förarens huvud och kropp mot styranordningen vid en sammanstötning.

2.6.

Godkännande av ett fordon: godkännande av en fordonstyp med avseende på skyddet av förarens huvud och kropp mot styranordningen vid en sammanstötning.

2.7.

Allmänt manöverorgan för styrning: ett manöverorgan som kan monteras i mer än en fordonstyp, där infästningen av manöverorganet i styrkolonnen inte påverkar beteendet hos manöverorganet vid en sammanstötning.

2.8.

Krockkudde: en elastisk påse som är konstruerad för att fyllas med gas under tryck och som

2.8.1.

är konstruerad för att skydda fordonets förare mot islag i manöverorganet för styrning, och

2.8.2.

gasfylls av en anordning som aktiveras då ett fordon sammanstöter.

2.9.

Rattkrans: den ringformade krans på en ratt som i allmänhet hålls av förarens hand under körning.

2.10.

Ratteker: en stång som förbinder rattkransen med rattcentrum.

2.11.

Rattcentrum: den del av manöverorganet för styrning som vanligen utgör dess centrum och

2.11.1.

förbinder manöverorganet för styrning med rattstången,

2.11.2.

överför vridmomentet från manöverorganet för styrning till rattstången.

2.12.

Rattcentrums mitt: den punkt på rattcentrums yta som ligger i linje med rattstången.

2.13.

Styranordningens plan: den flata yta som, i fordon med rattstyrning, delar rattkransen i lika stora delar mellan föraren och fordonets front.

2.14.

Rattstång: den del som till styrväxeln överför det vridmoment som tillförs vid ratten.

2.15.

Styrkolonn: den inneslutning som omger rattstången.

2.16.

Styrmekanism: det system som innefattar manöverorganet för styrning, styrkolonnen, fastsättningsanordningar, rattstång, styrväxel och alla andra delar, som är konstruerade för att bidra till energiupptagningen i händelse av islag i manöverorganet.

2.17.

Passagerarutrymme: det utrymme avsett för förare och passagerare som begränsas av tak, golv, sidoväggar, dörrar, yttre glasrutor, torpedvägg och bakre ryggstödets bakre stödplan.

2.18.

Provkropp: den halvsfäriska huvudformade kropp med 165 mm diameter som överensstämmer med bilaga 4 punkt 3.

2.19.

R-punkt: sittreferenspunkten enligt definitionen i bilagan till direktiv 77/649/EEG i dess lydelse enligt direktiv 90/630/EEG.

3.   ANSÖKAN OM EG-TYPGODKÄNNANDE

3.1.   Fordonstyp

3.1.1.

Ansökan om EG-typgodkännande för en fordonstyp med avseende på skyddet av föraren mot styrmekanismen i händelse av en sammanstötning görs av tillverkaren eller dennes representant.

3.1.2.

Den skall åtföljas av nedanstående dokument i tre exemplar och följande upplysningar:

3.1.2.1. En detaljerad beskrivning av fordonstypen med avseende på uppbyggnad, mått, form och material hos den del av fordonet som befinner sig framför manöverorganet för styrning.

3.1.2.2. Tillräckligt detaljerade ritningar i lämplig skala över styrmekanismen och dess fastsättning i fordonets chassi och karosseri.

3.1.2.3. En teknisk beskrivning av styrmekanismen.

3.1.2.4. Fordonets vikt i körklart skick.

3.1.2.5. Intyg att manöverorganet för styrning har godkänts i enlighet med punkterna 5.2 och 5.3 nedan, i fall då de är tillämpliga.

3.1.3.

Följande måste tillhandahållas det provningsorgan som är ansvarigt för genomförandet av godkännandeprovningarna:

3.1.3.1. Ett fordon som är representativt för den fordonstyp som skall godkännas, för den i punkt 5.1 nedan angivna provningen.

3.1.3.2. Efter tillverkarens val och provningsorganets godkännande, antingen ett andra fordon eller de delar av fordonet som anses väsentliga för de provningar som avses i punkterna 5.2 och 5.3 nedan.

3.2.   Typ av manöverorgan för styrning

3.2.1.

Ansökan om EEG-godkännande av en typ av manöverorgan för styrning görs av tillverkaren av manöverorganet för styrning eller dennes representant.

3.2.2.

Den skall åtföljas av nedanstående dokument i tre exemplar och följande upplysningar:

3.2.2.1.

En detaljerad beskrivning av typen av manöverorgan för styrning med avseende på uppbyggnad, mått och material hos manöverorganet för styrning.

3.2.2.2.

Tillräckligt detaljerade ritningar i lämplig skala över styrmekanismen och dess fastsättning i fordonets chassi och karosseri.

3.2.3.

Ett manöverorgan för styrning som är representativt för den typ av fordon som skall godkännas, samt efter tillverkarens val och provningsorganets godkännande, de delar av fordonet som anses väsentliga för den provning som avses i punkterna 5.2 och 5.3 nedan, skall tillhandahållas provningsorganet.

4.   EEG-TYPGODKÄNNANDE

4.1.

Den godkännande myndigheten skall kontrollera att tillfredsställande arrangemang finns för att säkerställa en effektiv kontroll av överensstämmelse med godkänd typ innan typgodkännande ges.

4.2.

Ett intyg i överensstämmelse med den förebild som anges i punkterna 4.2.1 eller 4.2.2 skall bifogas EEG-typgodkännadeintyget:

4.2.1.

Bilaga 5 A för sådana tillämpningar som anges i 3.1;

4.2.2.

Bilaga 5 B för sådana tillämpningar som anges i 3.2.

5.   SPECIFIKATIONER

5.1.

När den olastade bilen i körklart skick och utan docka krockprovas mot en barriär i en hastighet av 48,3 km/tim får styrkolonnens överdel och rattaxeln inte förskjutas bakåt, horisontellt och parallellt med fordonets längdaxel, med mer än 12,7 cm i förhållande till en punkt i fordonet som inte påverkas av stöten, och inte mer än 12,7 cm i höjdled.

5.2.

När manöverorganet för styrning träffas av en provdocka som släpps mot manöverorganet med en relativ hastighet av 24,1 km/tim enligt det förfarande som beskrivs i bilaga 3 får den kraft som manöverorganet utövar på provkroppen inte överstiga 1111 daN.

5.3.

När manöverorganet för styrning träffas av en provkropp som släpps mot manöverorganet med en relativ hastighet av 24,1 km/tim enligt det förfarande som beskrivs i bilaga 4 får den ackumulerade retardation provkroppen utsätts för inte överstiga 80 g under mer än 3 millisekunder. Retardationen skall alltid ligga under 120 g med (CFC) 600 Hz.

5.4.

Manöverorganet för styrning skall vara utformat, konstruerat och monterat enligt följande:

5.4.1.

Före islagsprovet som krävs enligt punkt 5.2 och 5.3 skall det inte på någon del av manöverorganets yta, som är riktad mot föraren och som kan komma i kontakt med en sfärisk kropp med diametern 165 mm, finnas ojämnheter eller skarpa kanter med en radie som understiger 2,5 mm.

5.4.1.1.

Efter varje islagsprov som krävs enligt punkt 5.2 och 5.3 skall det inte på den del av manöverorganets yta som är riktad mot föraren finnas några skarpa kanter eller ojämnheter som kan öka risken för eller svårighetsgraden hos skador som kan uppkomma på föraren. Små sprickor i ytmaterialet behöver inte beaktas.

5.4.2.

Manöverorganet för styrning skall vara så utformat, konstruerat och monterat att det inte har delar eller tillbehör, däribland signalhornets manöverorgan och monteringsdelar, som kan gripa tag i förarens kläder eller smycken under normala rörelser vid körning.

5.4.3.

Sådana manöverorgan för styrning som inte är avsedda att utgöra originalmonterad utrustning skall uppfylla föreskrifterna när de provas i enlighet med bilaga 3 punkt 2.1.3 och bilaga 4 punkt 2.3.

5.4.4.

Allmänna manöverorgan för styrning skall uppfylla kraven inom

5.4.4.1.

hela registret av vinklar på styrkolonnen, vilket innebär att prov skall utföras åtminstone för största och minsta styrkolonnvinkel för samtliga fordonstyper som manöverorganet för styrning är avsett för,

5.4.4.2.

hela registret av tänkbara lägen för provkroppar och provdockor i förhållande till manöverorganet för styrning vilket innebär att prov skall utföras åtminstone för mellanläget för de godkända fordonstyper som manöverorganen är tänkta för. Om styrkolonn används skall denna vara av en typ som motsvarar ”sämsta tänkbara fall”.

5.4.5.

Då adaptrar används för att anpassa en typ av manöverorgan för styrning till flera olika styrkolonner och det kan påvisas att systemens energiupptagande egenskaper med sådana adaptrar är desamma får samtliga provningar utföras med en typ av adapter.

6.   PROVNINGAR

6.1.

Överensstämmelsen med kraven i punkt 5 skall kontrolleras i enlighet med de metoder som beskrivs i bilaga 2, 3 och 4. Samtliga mätningar skall utföras i enlighet med ISO 6487-1987.

6.2.

Emellertid kan andra provningar tillåtas efter bedömning av den godkännande myndigheten under förutsättning att provningarna kan bevisas vara likvärdiga. I sådana fall skall ett protokoll bifogas dokumentationen för godkännandet med angivande av de metoder som använts och de resultat som erhållits.

7.   ÖVERENSSTÄMMELSE MED GODKÄND TYP

7.1.

Vid EEG-typgodkännande av en fordonstyp skall stickprov göras på ett tillräckligt antal manöverorgan för styrning ur produktionen för att kontrollera överensstämmelse.

7.2.

Vid EEG-typgodkännande av en typ av manöverorgan för styrning skall stickprov göras på ett tillräckligt antal manöverorgan ur produktionen för att kontrollera överensstämmelse.

7.3.

Som en allmän regel gäller att kontrollerna enligt ovan skall begränsas till mätningar. När så är nödvändigt skall fordonen eller manöverorganen emellertid utsättas för det prov som föreskrivs i punkt 5.

▼M1




BILAGA 2

FRONTALKROCK MOT BARRIÄR

1.   SYFTE

Syftet med detta prov är att kontrollera om fordonet uppfyller de i punkt 5.1 i bilaga 1 beskrivna kraven.

2.   INSTALLATIONER, FÖRFARANDE OCH MÄTINSTRUMENT

2.1.   Provningsplats

Provningsområdet skall vara tillräckligt stort för att ha plats för framkörningsbana, barriär och de tekniska installationer som är nödvändiga för provningen. Den sista delen av banan, minst fem meter före barriären, skall vara horisontell (lutning högst 3 % mätt på en sträcka av en meter), plan och jämn.

2.2.   Barriär

Barriären skall bestå av ett armerat betongblock som är minst 3 meter brett framtill och minst 1,5 meter högt. Tjockleken skall vara sådan att massan är minst 70 ton. Framsidan skall vara plan, lodrät och vinkelrät mot framkörningsbanan. Den skall vara täckt med 19± 1 mm tjocka plywoodskivor i gott skick. En konstruktion bestående av minst 25 mm tjock stålplåt kan placeras mellan plywoodskivan och barriären. En barriär med andra egenskaper kan också användas under förutsättning att islagsytan är större än den främre islagsytan hos det fordon som skall provas samt att den ger likvärdiga resultat.

2.3.   Fordonets framdrivning

Fordonet skall i sammanstötningsögonblicket inte längre påverkas av någon yttre styrnings- eller framdrivningsanordning. Det måste träffa hindret i en bana som är vinkelrät mot barriären; den största tillåtna sidoavvikelse som medges mellan den lodräta mittlinjen för fordonets front och kollisionsväggens lodräta mittlinje är ± 30 cm.

2.4.   Fordonets skick

2.4.1.

Fordonet skall under provningen vara försett med samtliga normala delar och utrustningsenheter som ingår i dess tjänstevikt, eller vara i sådant skick att det uppfyller detta krav vad gäller delar och utrustning i passagerarutrymmet samt viktfördelningen i fordonet som helhet i körklart skick. På tillverkarens begäran, oavsett vad som anges i punkt 5.1 bilaga 1, kan provet utföras med provdockor på plats, under förutsättning att dessa inte vid något tillfälle hindrar styranordningens rörelser. Provdockornas vikt skall inte beaktas vid bedömningen av provet.

2.4.2.

Om fordonet drivs med yttre medel skall bränslesystemet vara fyllt till minst 90 % av sin volym med icke-antändlig vätska med en densitet mellan 0,7 och 1,0. Samtliga andra system (bromsvätskebehållare, kylare osv.) får vara tomma.

2.4.3.

Om fordonet drivs av sin egen motor skall bränsletanken vara fylld till minst 90 %. Samtliga andra system skall vara fyllda.

Om tillverkaren så begär och provorganet medger det får bränsletillförseln ordnas genom en extra tank med liten kapacitet. Om så sker skall bränsletanken vara fylld till minst 90 % av sin volym med icke-antändlig vätska med en densitet mellan 0,7 och 1,0.

2.4.4.

Om tillverkaren så begär kan den tekniska tjänst som ansvarar för provningen medge att samma fordon som används vid provning enligt andra direktiv (däribland prov som kan påverka uppbyggnaden) även får användas vid de provningar som föreskrivs i detta direktiv.

2.5.   Kollisionshastighet

Hastigheten i sammanstötningsögonblicket skall ligga mellan 48,3 km/tim och 53,1 km/tim. Om provet utförts vid högre kollisionshastighet och fordonet uppfyllt uppställda krav skall dock provet anses ha lett till godkännande.

2.6.   Mätinstrument

Noggrannheten hos det instrument som används för att registrera hastigheten enligt punkt 2.5 ovan skall ligga inom 1 %.

3.   RESULTAT

3.1.

För att bestämma manöverorganets för styrning förskjutning bakåt-uppåt skall man under krocken registrera ( 7 ) variationen i avståndet — mätt vågrätt ( 8 ) och parallellt med fordonets längdaxel och lodrätt vinkelrätt mot denna axel — mellan styrkolonnens (och rattstångens) övre ände och en punkt på fordonet som inte påverkas av sammanstötningen. Det största värde som registreras för denna variation skall användas som värdet på rörelsen bakåt och uppåt.

3.2.

Efter provningen skall de skador som uppkommit på fordonet beskrivas i en skriftlig rapport; minst ett fotografi skall tas av var och en av följande vyer på fordonet:

3.2.1.

— Från sidan (höger och vänster).

3.2.2.

— Framifrån.

3.2.3.

— Underifrån.

3.2.4.

— Det påverkade området inuti passagerarutrymmet.

4.   KORREKTIONSFAKTORER

4.1.   Notation

v : uppmätt hastighet i km/tim,

mo : vikt hos prototyp i det skick som beskrivs i punkt 2.4 i denna bilaga,

m1 : vikt hos prototyp med provningsutrustning,

do : variation i det avstånd som mäts under sammanstötningen enligt definition i punkt 3.1 i denna bilaga,

d1 : variation i det avstånd som används för att fastställa resultaten av provningen,

K1 : det som är störst av (48,3/v)2 och 0,83,

K2 : det som är störst av mo/m1 och 0,8.

4.2.

Den korrigerade variationen D1 som används för att kontrollera överensstämmelsen hos prototypen med kraven i detta direktiv skall beräknas med följande formel:

4.3.

Ett prov med frontalkrock mot barriär behövs inte för ett fordon som är identiskt med den bedömda prototypen vad gäller de egenskaper som anges i punkt 2.2 i bilaga 1, men vars vikt m1 är högre än mo, om m1 inte är större än 1,25 mo och den korrigerade variationen Do som erhålls av variationen D1 med formeln är sådan att den visar att det nya fordonet fortfarande uppfyller kraven enligt punkt 5 i bilaga 1.

5.   LIKVÄRDIGA FÖRFARANDEN

5.1.

Alternativa provningar kan tillåtas efter den godkännande myndighetens bedömning förutsatt att likvärdigheten kan bevisas. Ett protokoll skall bifogas dokumentationen för godkännandet med angivande av de metoder som använts och de resultat som erhållits eller anledningen till att provningen inte utförts.

5.2.

Ansvaret för att visa att den alternativa metoden är likvärdig åvilar den tillverkare eller representant som önskar att denna metod skall användas.

▼M1




BILAGA 3

ISLAGSPROV MED PROVDOCKA

1.   SYFTE

Syftet med detta prov är att kontrollera om fordonet uppfyller kraven i punkt 5.2 i bilaga 1.

2.   INSTALLATIONER, FÖRFARANDEN OCH MÄTINSTRUMENT

2.1.   Fastsättning av manöverorgan för styrning

2.1.1.

Manöverorganet skall monteras i främre delen av ett fordon som skurits av på tvären i höjd med framsätena, eventuellt med tak, vindruta och dörrar borttagna. Denna del skall fästas stumt i provbänken, så att den inte rör sig vid islag med provdockan. Toleransen för manöverorganets monteringsvinkel skall ligga inom ± 2 grader från den i konstruktionen avsedda vinkeln.

2.1.2.

På tillverkarens begäran och med den tekniska tjänstens medgivande kan dock manöverorganet monteras på en ramkonstruktion, som efterliknar dess avsedda montering, under förutsättning att ramkonstruktionen/styrmekanismen i jämförelse med den verkliga främre fordonsdelen/styrmekanismen har

2.1.2.1.

samma geometriska utformning, och

2.1.2.2.

större styvhet.

2.1.3.

Montering av manöverorganet för styrning när endast detta skall godkännas

Manöverorganet för styrning skall provas komplett med klädsel. Manöverorganet för styrning skall ha ett minsta deformationsutrymme på 100 mm mellan manöverorganet för styrning och provbänken. Rattstången skall vara stadigt fastsatt i provbänken så att rattstången inte rör sig vid islaget. (Se figur 2.)

2.2.   Inställning av styrmekanismen inför provet

2.2.1.

Under första provet skall manöverorganet för styrning vara vridet så att dess stabilaste eker är lodrät vid islagspunkten för provdockan; om manöverorganet är en ratt skall provet upprepas med rattens mest flexibla del i lodrätt läge vid islagspunkten. För ett justerat manöverorgan för styrning skall bägge proven utföras med det mellersta läget inställt.

2.2.2.

Om fordonet är utrustat med en anordning för justering av rattens vinkel och läge skall provet utföras i det läge som anges som normalläge av tillverkaren och som av laboratoriet bedöms som representativt från energiupptagningssynpunkt.

2.2.3.

Om manöverorganet för styrning är utrustat med krockkudde skall provet utföras med krockkudden uppblåst. På tillverkarens begäran och med den tekniska tjänstens medgivande kan provet utföras utan att krockkudden blåses upp.

2.3.   Provdocka

Provdockan skall ha form, mått, vikt och egenskaper enligt tillägget till denna bilaga.

2.4.   Mätning av krafter

2.4.1.

Mätningar skall göras av den högsta kraft som påverkar provdockan vågrätt och parallellt med fordonets längdaxel som en följd av islaget mot manöverorganet för styrning.

2.4.2.

Denna kraft kan mätas direkt eller indirekt eller kan beräknas utifrån värden som registreras under provet.

2.5.   Framdrivning av provdockan

2.5.1.

Framdrivningsmetoden är valfri förutsatt att provdockan vid islaget i manöverorganet för styrning saknar varje förbindelse med framdrivningsanordningen. Provdockan skall slå i manöverorganet efter en ungefär vågrät färd parallellt med fordonets längdaxel.

2.5.2.

H-punkten på provdockan, som visas med ett särskilt märke, skall vara inställd så att den före islaget befinner sig i ett vågrätt plan, som passerar genom R-punkten, som denna anges av fordonstillverkaren.

2.6.   Hastighet

Provdockan skall träffa manöverorganet för styrning med en hastighet av 24,1 + 1,2/-0 km/tim. Om provet utförts vid högre islagshastighet och manöverorganet uppfyllt uppställda krav skall dock provet anses ha lett till godkännande.

2.7.   Mätinstrument

2.7.1.

De instrument som används för att registrera de parametrar som anges i punkt 5.2 i bilaga 1 skall möjliggöra följande mätnoggrannhet:

2.7.1.1.

Provdockans hastighet: inom 2 %.

2.7.1.2.

Tidsmätning: inom 1/1 000-dels sekund.

2.7.1.3.

Början av islaget (nollpunkten) i det ögonblick provdockan först får kontakt med manöverorganet för styrning skall utmärkas på de registreringar och filmupptagningar som används för att analysera provresultatet.

2.7.1.4.

Kraftmätning

Instrumenteringen skall uppfylla ISO 6487-1987, om inte annat anges i detta direktiv.

2.7.1.4.1.

Med belastningsavkännare inmonterade i styrsystemet: Kanalamplitudklassen skall vara 1 960 daN (2 000 kg) och kanalfrekvensklassen 600 Hz.

2.7.1.4.2.

Med accelerometrar eller belastningsavkännare inbyggda i provdockan:

Två accelerometrar med en känslighetsriktning skall placeras symmetriskt i tvärplanet för provdockans tyngdpunkt. Kanalamplitudklassen skall vara 60 g och kanalfrekvensklassen 180 Hz. Andra metoder kan tillåtas vad gäller antalet accelerometrar som används vid mätningen och deras placering, exempelvis genom att mätapparaturen delas upp i skilda delar vid tyngdpunkten, där accelerometrar placeras för att mäta accelerationen horisontellt och parallellt med fordonets längdaxel. Den resulterande kraften skall vara den kraft som motsvarar högsta värdet på summan av de krafter som beräknas eller uppmäts direkt för varje del av provdockan.

2.8.   Yttertemperatur: stabiliserad vid 20 °C ± 5°C.

3.   RESULTAT

3.1.

Efter provet skall den skada som tillfogats styrmekanismen dokumenteras och beskrivas i en skriftlig rapport; minst ett fotografi skall tas från sidan och minst ett framifrån av området kring manöverorganet för styrning/styrkolonnen/instrumentpanelen.

3.2.

Det högsta värdet på kraften skall mätas eller beräknas enligt punkt 2.4.




Tillägg

▼M1




BILAGA 4

ISLAGSPROV MED HUVUDFORMAD PROVKROPP

1.   SYFTE

Syftet med detta prov är att kontrollera om manöverorganet för styrning uppfyller kraven i punkt 5.3 i bilaga 1.

2.   INSTALLATIONER, FÖRFARANDEN OCH MÄTINSTRUMENT

2.1.   Allmänt

2.1.1.

Manöverorganet för styrning skall provas komplett med täckpaneler.

2.1.2.

Om manöverorganet är utrustat med krockkudde skall provet utföras med krockkudden uppblåst. På tillverkarens begäran och med den tekniska tjänstens medgivande kan provet utföras utan att krockkudden blåses upp.

2.2.   Montering av manöverorganet för styrning i fall då ansökan om godkännande av ett sådant manöverorgan görs i samband med ansökan om godkännande av fordon

2.2.1.

Manöverorganet skall monteras i främre delen av ett fordon som skurits av på tvären i höjd med framsätena, eventuellt med tak, vindruta och dörrar borttagna. Denna del skall fästas stumt i provbänken, så att den inte rör sig vid islag med den huvudformade provkroppen. Toleransen för manöverorganets monteringsvinkel skall ligga inom ± 2 grader från den i konstruktionen avsedda vinkeln.

2.2.2.

På tillverkarens begäran och med den tekniska tjänstens medgivande kan dock manöverorganet för styrning monteras på en ramkonstruktion, som efterliknar dess avsedda montering, under förutsättning att ramkonstruktionen/styrmekanismen i jämförelse med den verkliga främre fordonsdelen/styrmekanismen har

2.2.2.1.

samma geometriska utformning, och

2.2.2.2.

större styvhet.

2.3.   Montering av manöverorganet för styrning då endast manöverorganet skall godkännas

Manöverorganet för styrning skall provas komplett med täckpaneler. Manöverorganet skall ha ett minsta deformationsutrymme på 100 mm mellan manöverorganet och provbänken. Rattstången skall vara stadigt fastsatt i provbänken så att rattstången inte rör sig vid islaget. (Se figur 2.)

2.3.1.

På tillverkarens begäran kan dock provet utföras under de förhållanden som anges i punkt 2.2 ovan. I detta fall gäller godkännandet endast om montering sker i den angivna typen av fordon.

3.   PROVUTRUSTNING

3.1.

Utrustningen består av en linjärt helt styrd provkropp med en vikt av 6,8 kg.

3.2.

Den huvudformade provkroppen skall vara utrustad med två accelerometrar och en anordning för hastighetsmätning, samtliga med möjlighet att mäta värden i islagsriktningen.

3.3.

Mätinstrument

3.3.1.

Mätinstrumenten skall uppfylla ISO 6487-1987. Dessutom skall de ha följande egenskaper:

3.3.2.

Acceleration

Kanalamplitudklass 150 g.

Kanalfrekvensklass (600) Hz.

3.3.3.

Hastighet

Noggrannhet inom ± 1 %.

3.3.4.

Tidsregistrering

Instrumenteringen skall möjliggöra att händelseförloppet registreras i sin helhet och att avläsningarna görs med en noggrannhet av en tusendels sekund. Islagets början vid den första kontakten mellan provkroppen och manöverorganet för styrning skall anges i de anteckningar som görs för att analysera provet.

4.   PROVFÖRFARANDE

4.1.

Styranordningens plan skall ligga vinkelrätt mot islagsriktningen.

4.2.

Högst fyra och minst tre lägen på varje typ av manöverorgan för styrning skall provas med islag. Ett nytt exemplar av manöverorganet skall användas för varje islagsprov. Vid på varandra följande prov skall den axiella axeln hos provkroppen ligga i linje med en av följande punkter:

4.2.1.

Rattcentrums mitt.

4.2.2.

Infästningspunkten för den styvaste eller mest stödda ekern vid innerkanten av rattkransen.

4.2.3.

Mittpunkten på den kortaste fria del av rattkransen som inte har någon eker.

4.2.4.

Enligt den godkännande myndighetens bedömning, ”sämsta tänkbara” läge på manöverorganet för styrning.

4.3.

Provkroppen skall träffa manöverorganet för styrning med en hastighet av 24,1 km/tim; denna hastighet skall uppnås enbart genom framslungningskraften eller genom användning av en extra framdrivningsanordning.

5.   RESULTAT

5.1.

Vid de prov som beskrivs ovan skall retardationen hos provkroppen anses vara de samtidigt avlästa medelvärdena från de bägge retardationsmätarna.

6.   LIKVÄRDIGA PROVNINGSMETODER

6.1.

Alternativa prov kan tillåtas efter den godkännande myndighetens bedömning förutsatt att likvärdigheten kan påvisas. Ett protokoll skall bifogas dokumentationen för godkännandet och ange de metoder som använts och de resultat som erhållits.

6.2.

Ansvaret för att visa att den alternativa metoden är likvärdig åvilar den tillverkare eller representant som önskar att denna metod skall användas.

FÖRESKRIFTER OM STYVHETEN MELLAN RATTSTÅNG OCH PROVBÄNK

(Se figur 1 och 2)

figur 1

figur 2

Vid en belastning av 800 dN, vilket der ett vridmoment av 160 m. dN i förhållande till punkten B, skall förskjutningen av punkten A i alla riktningar understiga 2 mm.

▼M1




BILAGA 5 A

▼M1




BILAGA 5 B



( 1 ) EGT nr C 14, 27.3.1973, s. 18.

( 2 ) EGT nr C 60, 26.7.1973, s. 13.

( 3 ) EGT nr L 42, 23.2.1970, s. 1.

( 4 ) EGT nr L 68, 22.3.1971, s. 1.

( 5 ) EGT nr L 38, 11.2.1974, s. 2.

( 6 ) ECE Genevedokument E/ECE/324/tillägg 11.

( 7 ) Denna registrering kan ersättas av mätningar av maxvärdet.

( 8 ) Med ”vågrätt” menas här vågrätt i förhållande till passagerarutrymmet när fordonet står stilla före provningen, och inte vågrätt i rummet under fordonets rörelse i förhållande till marken. Med ”lodrätt” menas vinkelrätt mot vågrätt samt uppåt.

Top