EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E000554

WRITTEN QUESTION No. 554/99 by Anita POLLACK Public health and the urban environment

EGT C 341, 29.11.1999, p. 128 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E0554



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 341 , 29/11/1999 s. 0128


SKRIFTLIG FRÅGA E-0554/99

från Anita Pollack (PSE) till kommissionen

(12 mars 1999)

Angående: Folkhälsa och stadsmiljö

Har kommissionen beaktat behovet av att inrätta ett EU-omfattande nät av hälsovårdsenheter i städerna för att utbyta bästa metoder om hälsopolitikens sociala och urbana aspekter?

Svar från Pádraig Flynn på kommissionens vägnar

(12 april 1999)

Kommissionen har en brett upplagd strategi när det gäller hälsopolitiken som även inbegriper sociala och tätortsrelaterade aspekter. Kommissionen stöder idag en rad olika stadsnätverk inom de aktuella folkhälsoprogrammen som har utarbetats enligt kommissionens ramar för insatser på folkhälsoområdet från 1993(1). Ett exempel är det europeiska nätverket för folkhälsa i huvudstäder och regioner.

Inom ramen för kampanjen för en hållbar utveckling i Europas städer stöder kommissionen också de insatser som görs inom WHO:s projekt för hälsosamma städer, som är ett långsiktigt internationellt utvecklingsprojekt som syftar till att föra upp hälsofrågor högt på dagordningen för beslutsfattarna i europeiska städer. Cirka 1 100 städer ingår i 26 nationella och flera regionala och tematiska stadsnätverk i Europa. I verksamheten ingår utarbetande och spridning av fallstudier samt utarbetande av handlingsplaner som omfattar flera städer.

Inrättandet av ett omfattande hälsoinformationssystem som inbegriper utvecklingen i fråga om hälsosituationen och hälso- och sjukvårdssystemen kommer att vara en av huvudprioriteringarna i kommissionens nya folkhälsopolitik, som beskrivs i kommissionens meddelande om utvecklingen av folkhälsopolitiken i Europeiska gemenskapen(2). Genom systemet kommer en förbindelse att upprättas mellan behöriga myndigheter i medlemsstaterna, som då får möjlighet att utbyta information om de bästa metoderna på många områden inom hälsopolitiken. Det är medlemsstaternas uppgift att utse lämpliga partner för de olika delarna av systemet, men detta förväntas ske i nära samarbete med regionerna och städerna.

Slutligen är kommissionens databas för bra metoder i fråga om stadsförvaltning och en hållbar utveckling(3), som bland annat behandlar hälsofrågor, ett användbart verktyg när det gäller att sprida fallstudier med inriktning på hälsopolitikens sociala och tätortsrelaterade aspekter.

(1) KOM(93) 559 slutlig.

(2) KOM(98) 230 slutlig.

(3) http://europa.eu.int/comm/urban/.

Top