Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0042

    Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid partskonferensen för Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel vad gäller vissa ändringar av konventionen och bilaga III till konventionen

    COM/2023/42 final

    Bryssel den 27.1.2023

    COM(2023) 42 final

    2023/0016(NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid partskonferensen för Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel vad gäller vissa ändringar av konventionen och bilaga III till konventionen


    MOTIVERING

    1.Fråga som behandlas i förslaget

    Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid partskonferensen för Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel, i samband med det planerade antagandet av beslut om ändring av bilaga III genom tillägg av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter), iprodion, beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid, vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l, samt terbufos.

    Förslaget avser dessutom ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid partskonferensen för Rotterdamkonventionen i samband med det förslag till ändring av konventionen som lagts fram av Schweiz, Australien och Mali.

    2.Bakgrund till förslaget

    2.1.Rotterdamkonventionen

    Målet med Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel (konventionen) är att främja delat ansvar och gemensamma ansträngningar mellan parter i den internationella handeln med vissa farliga kemikalier i syfte att skydda människors hälsa och miljön från potentiell skada och för att bidra till en miljövänlig användning av sådana kemikalier. Konventionen trädde i kraft den 24 februari 2004.

    Europeiska unionen är part i konventionen 1 .

    2.2.Partskonferensen

    Partskonferensen, som inrättats genom artikel 18 i konventionen, är Rotterdamkonventionens styrande organ. Organet sammanträder normalt vartannat år för att övervaka genomförandet av konventionen. Det granskar också kemikalier som läggs fram av undersökningskommittén för kemikalier (undersökningskommittén) för ett utlåtande från organet.

    Enligt artikel 5.1 i konventionen ska parterna anmäla slutgiltiga lagstiftningsåtgärder som vidtagits för att förbjuda eller införa stränga restriktioner för användningen av en kemikalie på nationell nivå. Då sekretariatet har mottagit två sådana anmälningar om samma kemikalie från två parter som tillhör två olika PIC-regioner presenteras anmälningarna för undersökningskommittén. Undersökningskommittén ska granska anmälningarna mot bakgrund av de kriterier som fastställs i bilaga II till konventionen och anta en rekommendation om förtecknande av respektive kemikalie som partskonferensen ska överväga.

    I enlighet med artikel 6.1 får dessutom en part som är ett utvecklingsland eller ett land med övergångsekonomi och som har problem i landet orsakade av användningen av en mycket farlig beredning av bekämpningsmedel föreslå att beredningen förtecknas i bilaga III till konventionen. Undersökningskommittén ska granska förslagen mot bakgrund av de kriterier som fastställs i bilaga IV till konventionen och anta en rekommendation om förtecknande av respektive mycket farliga beredning av bekämpningsmedel som partskonferensen ska överväga.

    Förfarandet för antagande av ändringar av konventionen regleras av artikel 21 i konventionen och förfarandet för antagande och ändring av bilagorna regleras av artikel 22. Enligt artikel 23 i konventionen har varje part en röst. Regionala organisationer för ekonomisk integration, t.ex. EU, utövar dock sin rösträtt med det antal röster som motsvarar det antal medlemsstater i organisationen som är parter i konventionen.

    2.3.Akter som planeras av partskonferensen

    Vid sitt elfte ordinarie möte kommer partskonferensen att överväga antagandet av beslut om att i bilaga III till konventionen förteckna acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter), iprodion, beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid, vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l, samt terbufos.

    Att kemikalier förtecknas i bilaga III innebär att de, vid internationell handel, kommer att omfattas av förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats. Detta kräver att parterna anmäler importsvar till sekretariatet så att sekretariatet kan göra importsvaren tillgängliga för alla parter. Exporterande parter kommer att vara skyldiga respektera importsvaren när de exporterar dessa kemikalier.

    De planerade akterna kommer att vara bindande för parterna i enlighet med artikel 22.5 c i konventionen, där följande anges: ”Depositarien skall omgående meddela parterna om beslut om att ändra bilaga III. Ändringen skall träda i kraft för alla parter den dag som anges i beslutet.”

    Dessutom kommer partskonferensen att överväga ett förslag från Schweiz, Australien och Mali om att ändra artiklarna 7, 10, 11 och 22 i Rotterdamkonventionen och lägga till en ny bilaga VIII. Beroende på diskussionerna vid partskonferensen kan förslaget behöva ändras. Genom de föreslagna ändringarna kommer det att inrättas en mekanism för att reglera exporten av de kemikalier som enligt undersökningskommitténs rekommendation bör förtecknas i bilaga III, men som partskonferensen ännu inte har nått enhällighet om att förteckna i bilaga III.

    Förtecknandet i bilaga VIII kommer, tillsammans med de motsvarande reglerna om export av respektive kemikalie, att gälla för alla parter som ratificerar ändringen till dess att kemikalien förtecknas i bilaga III. Beslutet om förtecknande i bilaga VIII fattas med enhällighet, dock kan beslutet fattas med tre fjärdedels majoritet bland de parter som är närvarande och röstar vid mötet, om kommittén gjort sitt yttersta för att nå enhällighet.

    Den planerade ändringen kommer att vara bindande för parterna i enlighet med artikel 21.5 i konventionen, där följande anges: ”Ratificering, godtagande eller godkännande av en ändring skall anmälas skriftligen till depositarien. En ändring som antagits i enlighet med punkt 3 skall för de parter som godtagit ändringen träda i kraft den nittionde dagen efter det att minst tre fjärdedelar av parterna deponerat sina ratifikations-, godtagande- eller godkännandeinstrument. Därefter träder ändringen i kraft för andra parter den nittionde dagen efter det att parten deponerat sitt instrument för ratificering, godtagande eller godkännande av ändringen.” När ändringen har antagits och meddelats unionen av depositarien måste unionen följaktligen vidta åtgärder för att godkänna denna ändring i enlighet med artikel 21.5 i konventionen och anmäla den till depositarien.

    3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid den elfte partskonferensen för Rotterdamkonventionen bör vara att stödja förtecknandet i bilaga III av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter), iprodion, beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid, vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l, samt terbufos, i linje med relevanta rekommendationer från undersökningskommittén.

    I enlighet med artikel 5.1 i konventionen hade parterna anmält slutgiltiga lagstiftningsåtgärder som vidtagits för att förbjuda eller införa stränga restriktioner för användningen av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, iprodion och terbufos på nationell nivå.

    Dessutom hade några parter, i enlighet med artikel 6.1, lämnat in förslag om förtecknande i bilaga III till konventionen av fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter) samt beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid, vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l.

    Undersökningskommittén granskade anmälningarna mot bakgrund av kriterierna i bilaga II och förslagen mot bakgrund av kriterierna i bilaga IV till konventionen och konstaterade att alla relevanta kriterier är uppfyllda.

    Att kemikalier förtecknas i bilaga III innebär att de, vid internationell handel, kommer att omfattas av förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats. Detta kräver att parterna anmäler importsvar till sekretariatet så att sekretariatet kan göra importsvaren tillgängliga för alla parter. Exporterande parter kommer att vara skyldiga respektera importsvaren när de exporterar dessa kemikalier.

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid den elfte partskonferensen för Rotterdamkonventionen vad gäller det förslag som lämnats in av Schweiz, Australien och Mali bör vara att förorda en ändring som innebär att det införs en röstningsmekanism för förtecknande av kemikalier i bilaga III. Med tanke på erfarenheterna från diskussionerna med andra parter förefaller det som om endast ett fåtal parter kommer att stödja en sådan ändring. Den alternativa ståndpunkten bör därför vara att i princip stödja det förslag som lagts fram av Schweiz, Australien och Mali, under förutsättning att följande villkor är uppfyllda:

    (a)Det finns inte tillräckligt stöd från andra parter för en ändring av beslutsförfarandet för förtecknande i bilaga III som skulle göra det möjligt att rösta i enlighet med artikel 22.4 jämförd med artikel 22.3, men utan tillämpning av artikel 22.3 b i konventionen.

    (b)De ytterligare regler och förfaranden som införs genom ändringen är förenliga med konventionens befintliga regler och förfaranden.

    (c)Ändringarna säkerställer att ett förtecknande i bilaga III ges företräde och att de ytterligare reglerna inte påverkar förtecknandet i bilaga III, inbegripet förtecknande i bilaga III som beslutas när en kemikalie redan är förtecknad i bilaga VIII.

    (d)Ändringarna säkerställer att de regler för skydd av importerande länder som kommer att gälla för export av kemikalier som förtecknas i bilaga VIII kommer att vara strängare än de som gäller för export av kemikalier som förtecknas i bilaga III.

    (e)Ändringen säkerställer att alla parter som ratificerar ändringen kommer att vara bundna av alla beslut om att förteckna en kemikalie i bilaga VIII, inbegripet beslut som fattas genom omröstning.

    Förslaget är förenligt med och kompletterar genomförandet av förordning (EU) nr 649/2012, som genomför Rotterdamkonventionen i unionen. Det överensstämmer fullt ut med konventionens mål att främja delat ansvar och gemensamma ansträngningar mellan parter i den internationella handeln med sådana kemikalier, i syfte att skydda människors hälsa och miljön från potentiell skada och för att bidra till en miljövänlig användning av sådana kemikalier.

    Förslaget är förenligt med förordningarna (EG) nr 1107/2009, (EU) nr 528/2012 och (EG) nr 1907/2006 eftersom det inte påverkar några beslut om utsläppande på marknaden av kemikalier i Europeiska unionen.

    4.Rättslig grund

    4.1.Förfarandemässig rättslig grund

    4.1.1.Principer

    I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

    Begreppet ”akter med rättslig verkan” omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 2 .

    4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    Partskonferensen är ett organ som inrättats genom ett avtal, närmare bestämt Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel.

    De akter som ska antas av partskonferensen utgör akter med rättslig verkan. De planerade akterna för att ändra bilaga III kommer att vara bindande enligt internationell rätt i enlighet med artikel 22 i Rotterdamkonventionen och kommer att behöva genomföras i förordning (EU) nr 649/2012. Den akt om ändring av konventionen som föreslagits av tre parter kan på ett avgörande sätt påverka innehållet i EU:s lagstiftning, nämligen förordning (EU) nr 649/2012. Detta beror på att ändringen av konventionen måste genomföras i unionslagstiftningen om unionen beslutar att ratificera ändringen.

    De planerade akterna för ändring av bilaga III varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.

    Den planerade akten för att antingen ändra reglerna för antagande av en ändring av bilaga III (artikel 22.5) eller ändra artiklarna 7, 10, 11 och 22 och införa en ny bilaga VIII (förteckning över kemikalier för vilka uttryckligt medgivande krävs) varken ändrar eller kompletterar konventionens institutionella ram, eftersom den antingen endast ändrar reglerna för ändring av bilaga III eller endast inför en ytterligare möjlighet i konventionen att förteckna kemikalier för vilka det kommer att krävas uttryckligt medgivande från den importerande parten för de ska kunna exporteras, i avvaktan på att kemikalierna tas upp i bilaga III.

    Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    4.2.Materiell rättslig grund

    4.2.1.Principer

    Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

    Vad gäller en planerad akt som samtidigt har flera syften eller beståndsdelar, vilka är oskiljaktigt förbundna med varandra utan att det eller den ena är av underordnad betydelse i förhållande till det eller den andra, måste den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget undantagsvis inbegripa de däremot svarande olika rättsliga grunderna.

    4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

    De planerade akterna har syften och beståndsdelar inom områdena miljö och handel. Dessa aspekter av de planerade akterna är oskiljaktigt förbundna med varandra, utan att den ena är underordnad i förhållande till den andra.

    Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet omfattar därför följande bestämmelser: artikel 192.1 och artikel 207.3 och 207.4 första stycket i EUF-fördraget.

    4.3.Slutsats

    Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 192.1 och artikel 207.3 och 207.4 första stycket jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

    5.Offentliggörande av den planerade akten

    Eftersom partskonferensens akt kommer att ändra Rotterdamkonventionen är det lämpligt att den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning efter antagandet.

    2023/0016 (NLE)

    Förslag till

    RÅDETS BESLUT

    om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid partskonferensen för Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel vad gäller vissa ändringar av konventionen och bilaga III till konventionen

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1 och artikel 207.3 och 207.4 första stycket jämförd med artikel 218.9,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel (konventionen) ingicks av unionen genom rådets beslut 2006/730/EG 3 och trädde i kraft den 24 februari 2004.

    (2)I enlighet med artikel 7 i konventionen får partskonferensen anta beslut om att förteckna kemikalier i bilaga III.

    (3)Vid sitt elfte möte förväntas partskonferensen anta beslut om att förteckna ytterligare kemikalier i bilaga III till konventionen.

    (4)För att främja delat ansvar och gemensamma ansträngningar mellan parter i den internationella handeln med vissa farliga kemikalier i syfte att skydda människors hälsa och miljön från potentiell skada och för att bidra till en miljövänlig användning av sådana kemikalier är det nödvändigt att förteckna ytterligare kemikalier i bilaga III till konventionen vilka konstaterats uppfylla alla relevanta kriterier.

    (5)Dessutom kommer partskonferensen att överväga ett förslag till ändring av konventionen som lagts fram av Schweiz, Australien och Mali. Förslaget syftar till att åtgärda svårigheten att förteckna nya kemikalier i bilaga III till konventionen, som beror på att det i enlighet med artikel 22.5 i konventionen krävs enhällighet för ett beslut om ändring av bilaga III.

    (6)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid partskonferensen, eftersom besluten kommer att vara bindande för unionen eller på ett avgörande sätt kan påverka innehållet i unionsrätten, nämligen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 4 .

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid den elfte partskonferensen för konventionen och eventuella senare partskonferenser där frågan står på dagordningen ska vara att unionen ska stödja antagandet av ändringarna av bilaga III till konventionen vad gäller införandet av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter), iprodion, beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid, vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l, samt terbufos.

    Artikel 2

    Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid den elfte partskonferensen för konventionen och eventuella senare partskonferenser där frågan står på dagordningen ska vara att unionen ska förorda en ändring som inför en röstningsmekanism för förtecknande av kemikalier i bilaga III till konventionen. Den alternativa ståndpunkten ska vara att stödja antagandet av de ändringar som lagts fram av Schweiz, Australien och Mali (dokument XXX), under förutsättning att följande villkor är uppfyllda och nödvändiga ändringar görs i detta syfte:

    (a)Det finns inte tillräckligt stöd från andra parter för en ändring av beslutsförfarandet för förtecknande av kemikalier i bilaga III som skulle göra det möjligt att rösta i enlighet med artikel 22.4 jämförd med artikel 22.3, men utan tillämpning av artikel 22.3 b i konventionen.

    (b)De ytterligare regler och förfaranden som införs genom ändringarna är förenliga med konventionens befintliga regler och förfaranden.

    (c)Ändringarna säkerställer att ett förtecknande av kemikalier i bilaga III till konventionen ges företräde och att de kompletterande reglerna inte påverkar förtecknandet av en kemikalie i bilaga III, inbegripet när kemikalien redan har förtecknats i bilaga VIII till konventionen.

    (d)Ändringarna säkerställer att de regler som kommer att gälla för export av kemikalier som förtecknas i bilaga VIII till konventionen inte kommer att vara svagare när det gäller skyddet för importerande parter än de som gäller för export av kemikalier som förtecknas i bilaga III till konventionen.

    (e)Ändringarna säkerställer att alla parter som ratificerar ändringen kommer att vara bundna av alla beslut om att förteckna en kemikalie i bilaga VIII till konventionen, inbegripet beslut som fattas genom omröstning.

    Artikel 3

    Beslut om justeringar av den ståndpunkt som avses i artiklarna 1 och 2, mot bakgrund av utvecklingen vid den elfte partskonferensen för konventionen och eventuella senare partskonferenser där frågan står på dagordningen, får fattas av unionens företrädare, i samråd med medlemsstaterna, under samordningsmöten på plats och utan något ytterligare beslut av rådet.

    Artikel 4

    Detta beslut riktar sig till kommissionen.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    Rådets beslut 2006/730/EG av den 25 september 2006 om ingående, på Europeiska gemenskapens vägnar, av Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel (EUT L 299, 28.10.2006, s. 23).
    (2)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
    (3)    Rådets beslut 2006/730/EG av den 25 september 2006 om ingående, på Europeiska gemenskapens vägnar, av Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel (EUT L 299, 28.10.2006, s. 23).
    (4)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 av den 4 juli 2012 om export och import av farliga kemikalier (EUT L 201, 27.7.2012, s. 60).
    Top