Válassza ki azokat a kísérleti funkciókat, amelyeket ki szeretne próbálni

Ez a dokumentum az EUR-Lex webhelyről származik.

Dokumentum 52022AE3551

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om En ny europeisk agenda för innovation (COM(2022) 332 final)

    EESC 2022/03551

    EUT C 100, 16.3.2023., 89—94. o. (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.3.2023   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 100/89


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om En ny europeisk agenda för innovation

    (COM(2022) 332 final)

    (2023/C 100/13)

    Föredragande:

    Maurizio MENSI

    Medföredragande:

    Christophe LEFÈVRE

    Remiss

    Europeiska kommissionen, 27.10.2022

    Rättslig grund

    Artikel 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

    Ansvarig sektion

    Inre marknaden, produktion och konsumtion

    Antagande av sektionen

    10.11.2022

    Antagande vid plenarsessionen

    14.12.2022

    Plenarsession nr

    574

    Resultat av omröstningen

    (för/emot/nedlagda röster)

    177/0/0

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) välkomnar kommissionens europeiska innovationsagenda, i synnerhet dess dubbla mål att främja dels Europas konkurrenskraft, dels EU-medborgarnas välbefinnande.

    1.2

    EESK välkomnar också kommissionens betoning på att täppa till de befintliga luckorna vad gäller expanderande företag och deep tech i EU jämfört med tredjeländer där växande teknikföretag är vanligare. EESK föreslår att kommissionen lägger större vikt vid den roll som företag, små och medelstora företag och i synnerhet uppstartsföretag samt de innovationsnätverk som dessa driver spelar när det gäller att uppnå den gröna och den digitala omställningen.

    1.3

    EESK välkomnar förslagets struktur, som är uppbyggd kring fem flaggskeppsinitiativ. Det är också nödvändigt att tillhandahålla verktyg för kontroll och övervakning av uppnådda resultat.

    1.4

    Kommittén välkomnar förslaget om att inrätta en rådgivande grupp för innovationsvänlig lagstiftning på området för offentliga tjänster, och föreslår att en företrädare för EESK ska vara fullvärdig medlem av gruppen.

    1.5

    EESK betonar vikten av att finansiera experiment- och testinfrastruktur för att hjälpa uppstartsföretag och överbrygga klyftan mellan laboratorier och kommersiella tillämpningar. I detta avseende välkomnar kommittén införandet av det nya begreppet ”test- och experimentinfrastruktur” i förslaget till översyn av den allmänna gruppundantagsförordningen.

    1.6

    EESK välkomnar också initiativet om offentlig upphandling. I detta sammanhang föreslår kommittén att man ska föreskriva att åtminstone ett uppstartsföretag ska delta vid innovationsupphandling.

    1.7

    EESK betonar vikten av att ha ett robust system för immateriella rättigheter som är tillämpligt på uppstartsföretags uppfinningar i syfte att främja en kontinuerlig utveckling av forskningen.

    1.8

    EESK uppmanar kommissionen att främja investeringarnas interregionala dimension, med gemensamt deltagande av mindre och mer innovativa regioner.

    1.9

    Kommittén betonar att det offentliga stödet också bör gynna högre utbildning och innovationslaboratorier. I detta avseende föreslås att kommissionen utnyttjar ett antal pilotforskningscentrum och pilotuniversitet för att eftersträva innovativa mål.

    1.10

    EESK välkomnar också kommissionens stöd till medlemsstaterna när det gäller att utveckla gränsöverskridande projekt av gemensamt europeiskt intresse. Vi föreslår därför att både forskningsverksamhet och forskarnas yrkesmässiga utveckling ska finansieras och att offentligt understödda forskningsresultat ska vara öppna för ytterligare utveckling av innovatörer, eventuellt via plattformen Innospace.

    1.11

    EESK välkomnar offentliggörandet av ett vägledande dokument för att hjälpa de berörda myndigheterna att välja det lämpligaste EU-politiska programmet, och betonar vikten av att dessa program tillämpas horisontellt.

    1.12

    EESK välkomnar idén om att undersöka en mer gynnsam skattebehandling av aktieoptioner samt ett skattesystem för talangfulla personer som flyttar över gränserna. Kommittén uppmanar kommissionen att samordna de nationella initiativ som syftar till att främja talanger.

    1.13

    Kommittén välkomnar kommissionens avsikt att utveckla mer robusta och jämförbara databaser och en gemensam datataxonomi som kan ligga till grund för politiken på alla nivåer samt dess föresats att sprida bästa praxis på ett strukturerat sätt genom Europeiska innovationsrådets forum.

    1.14

    EESK välkomnar också kommissionens avsikt att sprida bästa praxis och offentliggöra riktlinjer för regeringarna om hur de kan använda den, för att komma till rätta med fragmenteringen av lagstiftningen mellan medlemsstaterna.

    2.   Bakgrund

    2.1

    Den nya europeiska agendan för innovation syftar till att sätta Europa i framkant i den nya vågen av teknikintensiva innovationer och uppstartsföretag genom följande initiativ:

    Förbättra tillgången till finansiering för europeiska uppstartsföretag och expanderande företag.

    Förbättra förutsättningarna för innovatörer att prova nya idéer genom regulatoriska sandlådor.

    Bidra till skapandet av ”regionala knutpunkter för innovation”, även i regioner som släpar efter i utvecklingen.

    Locka talanger till Europa och få dem att stanna.

    Förbättra den politiska ramen genom tydligare terminologi, indikatorer och uppsättningar av uppgifter samt politiskt stöd till medlemsstaterna.

    2.2

    Den nya europeiska agendan för innovation innehåller 25 särskilda åtgärder indelade i fem flaggskeppsinitiativ:

    Att finansiera expanderande företag kommer att stimulera investeringar av institutionella och andra privata investerare.

    Att främja innovation genom experimentutrymmen och offentlig upphandling kommer att underlätta innovation.

    Att påskynda och stärka innovationen i de europeiska ekosystemen i hela EU genom att överbrygga klyftan mellan länder och regioner kommer att stödja inrättandet och sammanlänkningen av regionala knutpunkter för innovation och hjälpa medlemsstaterna att anslå minst 10 miljarder euro till innovation på regional nivå med koppling till EU:s prioriteringar.

    Att främja och locka tekniska talanger och att få dem att stanna kommer att göra det möjligt att trygga utvecklingen och flödet av viktiga tekniska talanger inom EU.

    Att förbättra verktygen för beslutsfattande kommer att vara avgörande för utvecklingen och användningen av robusta och jämförbara uppsättningar av uppgifter och gemensamma definitioner (uppstartsföretag, expanderande företag) som kan vägleda politiken på alla nivåer i hela EU.

    3.   Allmänna kommentarer

    3.1

    EESK välkomnar kommissionens europeiska innovationsagenda, i synnerhet dess dubbla mål att främja dels Europas konkurrenskraft, dels EU-medborgarnas välbefinnande.

    3.2

    I detta sammanhang välkomnar EESK att kommissionens plan bygger på det allmänna målet att överbrygga den ihållande innovationsklyftan mellan medlemsstaterna och inom de europeiska regionerna, som skulle kunna hämma den sociala och ekonomiska sammanhållningen.

    3.3

    EESK anser att alla EU-medborgare bör kunna dra nytta av den digitala utdelningen oavsett var de bor. Den digitala revolutionen bör överbrygga de ihållande klyftor som uppstod under den industriella revolutionen och som förvärrats i vissa medlemsstater som anslöt sig till EU efter järnridåns fall.

    3.4

    Detta är ännu viktigare nu eftersom alla EU:s medlemsstater och regioner måste vara oberoende av tredjeländer som – såsom kriget i Ukraina, den rådande energikrisen och chippbristen visar – inte alltid är tillförlitliga och under alla omständigheter inte efterlever de europeiska grundläggande värdena.

    3.5

    EESK välkomnar också kommissionens betoning på att täppa till luckorna vad gäller expanderande företag och deep tech jämfört med tredjeländer där växande teknikföretag är vanligare. Kommittén föreslår att kommissionen lägger större vikt vid den roll som företag, små och medelstora företag, uppstartsföretag samt de innovationsnätverk som dessa driver spelar när det gäller att uppnå den gröna och den digitala omställningen, och främja deras konkurrenskraft (1). Det är också viktigt att främja initiativ för att omvandla traditionella företag till innovativa företag.

    3.6

    EESK anser att en djupare och mer enhetlig digitalisering skulle kunna skapa en god cirkel genom att förbättra medborgarnas välbefinnande, uppnå hållbarhetsmålen, stärka den ekonomiska och sociala sammanhållningen i EU och minska det industriella och ekonomiska beroendet av tredjeländer som inte delar samma värden.

    3.7

    Av alla ovanstående skäl välkomnar och stöder EESK till fullo kommissionens initiativ på grundval av dess förtjänster.

    3.8

    EESK välkomnar också initiativets struktur, som är uppbyggd kring fem flaggskeppsinitiativ. Det är lämpligt att tillhandahålla verktyg för kontinuerlig kontroll och övervakning av uppnådda resultat för att vid behov förbereda nödvändiga korrigeringar och förbättringar.

    3.9

    Kommittén välkomnar förslaget om att inrätta en rådgivande grupp för innovationsvänlig lagstiftning på området för offentliga tjänster, och föreslår att en företrädare för EESK ska vara fullvärdig medlem av gruppen.

    4.   Flaggskeppsinitiativet för finansiering av teknikintensiva expanderande företag

    4.1

    EESK välkomnar varmt alla de åtgärder som föreslås för att minska kostnaderna för nytt eget kapital i hela EU. Till dessa hör möjligheten att använda immateriella rättigheter som säkerhet samt förslaget till en ny förordning om börsnotering, som kommer att förenkla och lätta de inledande och fortlöpande kraven för börsnotering av vissa typer av företag i syfte att minska kostnaderna och öka rättssäkerheten för emittenterna, samtidigt som investerarskydd och marknadsintegritet garanteras.

    4.2

    Kommittén konstaterar att Europa måste ha ett immaterialrättsligt system som på ett adekvat sätt balanserar öppen vetenskap och immateriella rättigheter. I detta avseende äger (eller använder) många uppstartsföretag standardessentiella patent. Man bör undvika att införa rättsliga skyldigheter, åtminstone för små och medelstora företag, att kontrollera uppsättningar av standardessentiella patent som de vill licensiera. En sådan skyldighet skulle kunna inverka negativt på innovationen eftersom den kan förlänga förhandlingarna och skapa tvister i ett skede där utsikterna till licensintäkter ännu inte är säkra.

    4.3

    EESK välkomnar tonvikten på kvinnor och insamling av uppgifter om kvinnor och underrepresenterade grupper i syfte att utveckla riktade strategier för att överbrygga klyftorna mellan könen och andra klyftor, som också rör uppstartsföretag. Att främja kvinnors sysselsättning inom innovation är avgörande för att säkerställa den europeiska konkurrenskraften, samtidigt som inrättandet av ett index över kön och underrepresenterade grupper är ett användbart kunskapsverktyg för att ta itu med denna fråga.

    4.4

    EESK påpekar att även etablerade små och medelstora företag och medelstora börsnoterade företag måste vara innovativa för att den gröna och den digitala omställningen ska kunna uppnås. Därför bör åtgärder för att stödja dessa företag i detta arbete och främja deras konkurrenskraft införas i agendan. Mer allmänt är det viktigt att skapa ett ekosystem som ger traditionella företag möjlighet att omvandlas till innovativa företag.

    4.5

    Med tanke på att bankprodukter, såsom kommissionen påpekar, är den främsta källan till företagsfinansiering betonar EESK vikten av offentligt finansierade garantier och uppmanar kommissionen att bedöma möjligheten att på detta område kopiera det som redan föreskrivs i de tillfälliga ramarna för covid-19 och kriget i Ukraina. I detta avseende är det möjligt att offentliga garantier lockar långsiktiga och mer riskovilliga investerare (såsom pensionsfonder och statsägda förmögenhetsfonder), vars finansiering är underutnyttjad i Europa.

    4.6

    Vid genomförandet av detta flaggskeppsinitiativ uppmanar EESK kommissionen att prioritera gränsöverskridande forskningslaboratorier och nya avknoppningsföretag från olika universitet. Ett omfattande samarbete mellan universiteten kan främja innovation med praktiska tillämpningar inom ramen för en nedifrån och upp-strategi, som verkar lämpligare för att stimulera kreativitet.

    4.7

    EESK uppmanar också kommissionen att inrikta EU:s stöd på enskilda sektorer (t.ex. chipp och förnybar energi) för att främja tillämpad forskning där det faktiskt behövs för att EU:s strategiska mål ska kunna uppnås.

    4.8

    EESK uppmanar kommissionen att, utöver att minska kostnaderna för eget kapital och harmonisera skattesystemen, överväga att införa särskild ”EU-finansiering för expanderande företag” för att stödja vissa strategiska uppstartsföretags tillväxt. Detta kan också göra så kallade konkurrensdödande uppköp eller utlandsflyttar mindre attraktiva, eftersom grundarna skulle kunna främja sina företags utveckling utan att behöva sälja eller omlokalisera dem.

    4.9

    EESK uppmanar kommissionen att överväga att skapa en europeisk digital marknad för uppstartsföretag så att de kan interagera med potentiella investerare i hela EU. En sådan marknad skulle kunna göra det möjligt att övervinna de svårigheter som uppstartsföretag, särskilt i mindre medlemsstater, kan möta när det gäller att hitta lokala investerare och få tillgång till betydande likviditet i rätt tid.

    4.10

    EESK betonar vikten av teknikinfrastruktur för att skala upp de teknikintensiva uppstartsföretagens teknik. Följaktligen bör sådan tillgång främjas och underlättas ytterligare. Krav på öppen och icke-diskriminerande tillgång skulle kunna föreskrivas för offentligt finansierade infrastrukturer och data.

    5.   Flaggskeppsinitiativet för att möjliggöra teknikintensiv innovation genom experimentutrymmen och offentlig upphandling

    5.1

    EESK välkomnar offentliggörandet av ett vägledande dokument om regulatoriska sandlådor, testanläggningar och levande laboratorier som ett verktyg för att locka experiment till EU. Kommittén välkomnar också spridningen av bästa praxis mellan medlemsstaterna för att främja harmonisering.

    5.2

    Kommittén välkomnar också införandet, inom ramen för det statliga stödet till forskning, utveckling och innovation, av en ny bestämmelse som kommer att ge medlemsstaterna möjlighet att finansiera mer test- och experimentinfrastruktur. I detta sammanhang föreslår EESK att man fastställer ett tak för tillåten nationell offentlig finansiering för att undvika att mindre eller fattigare medlemsstater missgynnas, eller alternativt att EU-finansieringen inriktas på ett kompletterande sätt på de medlemsstater som inte kan konkurrera i en kapplöpning om statligt stöd. Vi föreslår också att europeiska riktlinjer offentliggörs för att harmonisera de nationella tolkningarna i fall där de kan skilja sig åt.

    5.3

    EESK betonar vikten av att finansiera experiment- och testinfrastruktur för att hjälpa uppstartsföretag att skala upp sin teknik och överbrygga klyftan mellan laboratorier och kommersiella tillämpningar. I detta avseende välkomnar kommittén införandet av det nya begreppet ”test- och experimentinfrastruktur” i förslaget till översyn av den allmänna gruppundantagsförordningen. I synnerhet bör begreppet test- och experimentinfrastruktur särskiljas från det som allmänt kallas ”teknikinfrastruktur”. I detta avseende kan den dominerande ekonomiska användningen vara den särskiljande faktorn. Dessutom bör tröskelvärdena för anmälan fastställas till 21 miljoner euro för både test- och experimentinfrastruktur och teknikinfrastruktur, och gynnsamma villkor bör föreskrivas för företag som bidrar med minst 5 % av investeringskostnaderna i test- och experimentinfrastruktur.

    5.4

    EESK välkomnar också initiativet om offentlig upphandling. I detta sammanhang föreslår kommittén att man överväger möjligheten att införa en mekanism för att säkerställa att minst ett uppstartsföretag deltar i innovationsupphandlingar.

    5.5

    EESK betonar vikten av att ha ett robust system för immateriella rättigheter som är tillämpligt på uppstartsföretags uppfinningar i syfte att främja en kontinuerlig utveckling av forskningen. När affärspartnerna hävdar ensamrätt på vetenskapliga resultat i ett tidigt skede (vilket kräver ensamrätt för att stödja och samarbeta med vetenskapliga laboratorier) finns det en risk för att dessa resultat inte vidareutvecklas av vetenskapliga laboratorier eftersom de inte längre är av ekonomiskt intresse.

    6.   Flaggskeppsinitiativet för att påskynda och förstärka innovation i de europeiska innovationsekosystemen och minska innovationsklyftan i EU

    6.1

    EESK uppmanar kommissionen att främja investeringarnas interregionala dimension. Kommittén välkomnar särskilt prioriteringen av vissa interregionala innovationsprojekt som är kopplade till EU:s viktigaste prioriteringar (såsom hållbarhet), med ett gemensamt deltagande av mindre och mer innovativa regioner.

    6.2

    Kommittén betonar att innovation bygger på hela forsknings- och utvecklingskedjan. Denna sträcker sig från nyfikenhetsdriven forskning till tillämpad forskning och utveckling, samt till utbildningssektorn, och är beroende av den kapacitet och de resurser som krävs för att innovationerna ska anammas och som bestäms av de politiska, kulturella och socioekonomiska systemen. I detta avseende betonar EESK att för att man ska kunna förfoga över strukturell innovation och utveckla nya tillämpade idéer bör det offentliga stödet också gynna högre utbildning, inklusive yrkesutbildning (som är avgörande för att påskynda innovation), och innovationslaboratorier och inte bara projekt som redan har nått marknadsstadiet. Kommissionen kan utnyttja ett antal pilotuniversitet för att eftersträva detta mål.

    6.3

    EESK välkomnar också kommissionens stöd till medlemsstaterna när det gäller att utveckla viktiga gränsöverskridande projekt av gemensamt europeiskt intresse, och betonar vikten av att även stödja forskningsfasen, eftersom innovation är en lokal process som redan från början bör stödjas i ett nedifrån och upp-perspektiv, i linje med slutrapporten om Europas framtid (förslagen 12 och 35). Följaktligen bör både forskningsverksamhet och forskarnas yrkesmässiga utveckling finansieras. Offentligt understödda forskningsresultat bör vara öppna för ytterligare utveckling av innovatörer, eventuellt via plattformen Innospace.

    6.4

    EESK välkomnar offentliggörandet av ett vägledande dokument för att hjälpa de berörda myndigheterna att välja det lämpligaste EU-politiska programmet. Kommittén betonar också vikten av att de politiska programmen inte utformas som ”silor”, utan att man måste ta hänsyn till deras komplementaritet och om möjligt tillämpa dem horisontellt.

    7.   Flaggskeppsinitiativet för att främja, locka och behålla tekniska talanger

    7.1

    Kommittén välkomnar detta initiativ för att öka möjligheterna och sammanföra arbetsgivare och talanger i hela Europa.

    7.2

    EESK välkomnar särskilt idén om att bedöma möjligheten till en mer gynnsam skattebehandling av aktieoptioner i EU.

    7.3

    Kommissionen uppmanas att beakta skattesituationen för talangfulla personer som flyttar över gränserna för att undvika hinder för talangers fria rörlighet.

    7.4

    Kommittén uppmanar kommissionen att samordna de nationella initiativ som syftar till att främja talanger.

    8.   Flaggskeppsinitiativet för att förbättra verktygen för beslutsfattande

    8.1

    Kommittén välkomnar kommissionens avsikt att utveckla mer robusta och jämförbara databaser och en gemensam datataxonomi samt dess föresats att sprida bästa praxis på ett strukturerat sätt genom Europeiska innovationsrådets forum.

    8.2

    EESK välkomnar också kommissionens avsikt att sprida bästa praxis i syfte att samla in goda exempel på regulatoriska sandlådor och flexibla rättsliga ramar från hela EU och att offentliggöra riktlinjer för regeringar om hur de kan användas. Kommissionen uppmanas att använda dessa verktyg för att komma till rätta med fragmenteringen av lagstiftningen och skillnaderna mellan medlemsstaterna.

    Bryssel den 14 december 2022.

    Christa SCHWENG

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


    (1)  Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Digitala innovationsknutpunkter och små och medelstora företag [yttrande på eget initiativ] (EUT C 75, 28.2.2023, s. 82).


    Az oldal tetejére