Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021BP1669

    Europaparlamentets resolution (EU) 2021/1669 av den 29 april 2021 med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för det gemensamma företaget för biobaserade industrier för budgetåret 2019

    EUT L 340, 24.9.2021, p. 478–482 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/res/2021/1669/oj

    24.9.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 340/478


    EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION (EU) 2021/1669

    av den 29 april 2021

    med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för det gemensamma företaget för biobaserade industrier för budgetåret 2019

    EUROPAPARLAMENTET UTFÄRDAR DENNA RESOLUTION

    med beaktande av sitt beslut om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för det gemensamma företaget för biobaserade industrier för budgetåret 2019,

    med beaktande av artikel 100 och bilaga V i arbetsordningen,

    med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A9-0105/2021), och av följande skäl:

    A.

    Det gemensamma företaget för biobaserade industrier (det gemensamma företaget) inrättades som ett offentligt-privat partnerskap genom förordning (EU) nr 560/2014 (1) för en period på 10 år i syfte att samla alla relevanta parter och bidra till att befästa unionen som en central aktör inom forskning, demonstration och spridning av avancerade biobaserade produkter och biobränslen.

    B.

    Enligt artiklarna 38 och 43 i det gemensamma företagets finansiella regler, som antogs genom ett beslut av dess styrelse den 14 oktober 2014, utarbetade räkenskapsföraren årsredovisningen för det gemensamma företaget för 2019.

    C.

    Det gemensamma företagets grundande medlemmar är unionen, företrädd av kommissionen, och näringslivspartner företrädda av Bio-based Industries Consortium (BIC).

    Allmänt

    1.

    Europaparlamentet noterar att det maximala ekonomiska bidraget från unionen, inklusive Eftaanslag, till det gemensamma företaget är 975 000 000 EUR, som ska betalas från Horisont 2020. Det gemensamma företagets industrimedlemmar ska bidra med resurser på minst 2 730 000 000 EUR under det gemensamma företagets löptid, och dessa resurser ska bestå av natura- och kontantbidrag på minst 182 500 000 EUR till det gemensamma företagets operativa verksamhet och naturabidrag på minst 1 755 000 000 EUR för genomförande av kompletterande verksamhet utanför det gemensamma företagets arbetsplan och på så sätt bidra till dess mål.

    2.

    Europaparlamentet konstaterar att 23 av de 178 kvalificerade förslagen från ansökningsomgången 2019 befann sig i förberedelsestadiet för bidragsöverenskommelser i slutet av 2019. Parlamentet konstaterar dessutom att det gemensamma företaget har en portfölj med 124 pågående projekt med sammanlagt 1 466 deltagare från 37 länder och ett totalt bidragsvärde av 717 000 000 EUR.

    3.

    Europaparlamentet noterar att det gemensamma företaget har haft en strukturerande effekt för den biobaserade sektorns strategiska prioriteringar och i olika geografiska områden och samtidigt säkerställt ett balanserat deltagande från näringslivet, forskarvärlden och små och medelstora företag. Parlamentet noterar dessutom att det gemensamma företagets uppdrag är att inom ramen för Horisont 2020 genomföra den strategiska innovations- och forskningsagendan (SIRA) som utarbetats av BIC och godkänts av kommissionen. Angående fördelningen av driftsbudgeten ligger anslagen för forsknings- och innovationsåtgärder och flaggskeppsinitiativ i linje med målen, medan justeringar krävs för demonstrations- och samordnings- och stödåtgärder.

    4.

    Europaparlamentet noterar med stor oro att det finns problem vad gäller det gemensamma företagets styrning och transparens, där de deltagande privata företagen utövar exklusiv kontroll över partnerskapets prioriteringar (när enbart industrin utarbetar de strategiska agendorna och de årliga arbetsplanerna för de biobaserade industrierna) och privatiserar resultaten och uppgifterna om projekt som finansieras med offentliga medel. Parlamentet är i detta avseende bekymrat över industrins vägran att offentliggöra viktiga handlingar, såsom projektförslag, bidrag eller projektavtal. Parlamentet påminner i detta sammanhang om att dessa dokument avser projekt som finansieras med offentliga medel. Parlamentet är bekymrat över att problemen delvis är en logisk följd av strukturen och mekanismerna i detta offentlig-privata partnerskap.

    5.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att säkerställa att det gemensamma företagets verksamhetsprogram i framtiden respekterar de krav och mål som unionsrätten föreskriver i fråga om begränsning av klimatförändringarna och att det följer de strategier på området som har utarbetats av kommissionen och industrin.

    Budgetförvaltning och ekonomisk förvaltning

    6.

    Europaparlamentet noterar att revisionsrätten i sin rapport om det gemensamma företagets årsredovisning för budgetåret 2019 anser att räkenskaperna för det gemensamma företagets årsredovisning 2019 i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av dess finansiella ställning per den 31 december 2019, det finansiella resultatet, kassaflödena och förändringar i nettotillgångarna för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med dess budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare. Parlamentet noterar dessutom utifrån revisionsrättens rapport att de underliggande transaktionerna i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

    7.

    Europaparlamentet noterar utifrån det gemensamma företagets årsredovisning att i den slutliga tillgängliga budgeten för 2019 ingick åtagandebemyndiganden på 141 629 433 EUR (varav 133 608 895 EUR från unionsbudgeten) och betalningsbemyndiganden på 182 118 821 EUR (varav 145 833 500 EUR från unionsbudgeten). Parlamentet noterar dessutom att den administrativa budgeten innehöll ett relativt stort överskott av outnyttjade budgetmedel från tidigare år och att de delvis återaktiverade anslagen utnyttjades först, och att genom ett styrelsebeslut som fattades i slutet av 2019 skulle ytterligare anslag återaktiveras i 2020 års budget, vilket skulle ske genom en ändringsbudget. I slutet av 2019 hade den administrativa budgeten en utnyttjandegrad på 92 % och genomförandegrad på 78 %. Det gemensamma företaget uppmanas att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten i detta avseende.

    8.

    Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att i det totala beloppet för naturabidrag till kompletterande verksamhet på 916 064 000 EUR vid utgången av 2019 ingår ca 216 000 000 EUR i rapporterade naturabidrag men där attesteringsprocessen ännu inte var slutförd på grund av covid-19-pandemin. Parlamentet betonar att de deltagande företagen hittills endast tillhandahållit 3,7 % av sina naturabidrag och att dessa företag inte velat lämna ut uppgifter som möjliggör en korrekt värdering av dessa naturabidrag.

    9.

    Europaparlamentet noterar att de gemensamma företagen tillämpar olika förfaranden för att ta emot ekonomiska bidrag från de gemensamma företagens privata medlemmar. Parlamentet begär att beräkningen av naturabidragen ska harmoniseras mellan de gemensamma företagen. Det gemensamma förfarandet bör inkludera transparenta och effektiva utvärderingsmetoder som visar bidragets faktiska värde. Parlamentet uppmanar revisionsrätten att granska de revisioner som utförs av de oberoende externa revisorerna. Parlamentet efterlyser också en lämplig rättslig ram som säkerställer att det nödvändiga kontantbidraget kommer att ha betalats innan programmet är över. Parlamentet noterar att denna rättsliga ram kan inkludera krav på att det privata bidraget betalas före eller samtidigt som det motsvarande unionsbidraget.

    10.

    Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att trots att 18 000 000 EUR hade förfallit genom den första ändringsbudgeten för att kompensera för att betalningsbemyndiganden från tidigare år hade återaktiverats (25 486 657 EUR) ökade de outnyttjade betalningsbemyndigandena till 43 950 700 EUR i slutet av 2019. Det gemensamma företaget uppmanas att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om hur denna fråga fortskrider.

    11.

    Europaparlamentet konstaterar att den totala utnyttjandegraden för åtagande- och betalningsbemyndiganden var 87,40 % respektive 75,87 %. Revisionsrätten skriver att den låga genomförandegraden av tillgängliga åtagandebemyndigandena berodde på att 2019 års ansökningsomgång resulterat i färre förslag som var berättigade till finansiering inom ett visst tema än förväntat. Driftsbudgeten för åtagandebemyndiganden uppnådde en genomförandegrad på 87 %. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att se över sina ansökningsförfaranden och ansökningskrav och att identifiera potentiella svagheter, även vad gäller den relativt låga genomförandegraden.

    12.

    Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att det gemensamma företaget i slutet av 2019 hade utnyttjat 76 % av de tillgängliga betalningsbemyndigandena för Horisont 2020-projekt, och att betalningarna för förfinansiering av projekt som hade valts ut under ansökningsomgången 2018 stod för 62 % av värdet av de driftsbetalningar som gjordes under året. Parlamentet noterar framsteg i genomförandet av betalningsbemyndiganden 2019 jämfört med 2018 trots förseningar med vissa periodiska rapporter och att beloppen för vissa ersättningsanspråk låg under den förväntade nivån. Att varje år behöva fastställa fleråriga prognoser för betalningsbemyndigandena för drift, med en sista årlig ansökningsomgång 2020, medför fler utmaningar och en större mängd transaktioner i takt med att fler projekt genomförs parallellt. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att noga övervaka situationen för att undvika eftersläpningar, försenade betalningar och underbemanning som allvarligt kan påverka arbetsbördan. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att lägga fram en strategi för att öka genomförandegraden för betalningsbemyndigandena.

    13.

    Europaparlamentet noterar att av unionens maximala kontantbidrag på 975 000 000 EUR som ska tilldelas det gemensamma företaget under dess livslängd, hade unionen i slutet av 2019 bidragit med totalt 414 638 000 EUR, och bidraget för 2019 uppgick till 150 032 737 EUR.

    14.

    Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att av minimibeloppet på 182 500 000 EUR i kontantbidrag som industrimedlemmarna skulle bidra med till det gemensamma företagets driftskostnader hade endast 3 250 000 EUR betalats i slutet av 2019. Förordning (EU) No 560/2014 (2) har ändrats så att industrimedlemmarna kan redovisa sina kontantbidrag på projektnivå. Trots denna ändring är risken fortfarande stor för att industrimedlemmarna inte kommer att uppnå minimibeloppet för kontantbidraget till driftskostnader innan det gemensamma företagets program upphör. Parlamentet påminner i detta sammanhang om att alla offentlig-privata BBI-projekt skulle finansieras både med offentliga medel och med industrins naturabidrag och ekonomiska stöd, och beklagar att de senaste tillgängliga uppgifterna visar att de deltagande företagen endast hade betalat en mycket liten del av sina förväntade bidrag. Kommissionens generaldirektorat för forskning och innovation beslutade därför i slutet av 2018 att minska det gemensamma företagets budget för 2020 på 205 000 000 EUR med 140 000 000 EUR. Det gemensamma företaget uppmanas att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om hur denna fråga fortskrider.

    Verksamhetsresultat

    15.

    Europaparlamentet noterar att det gemensamma företaget använde de centrala resultatindikatorer som ska användas enligt Horisont 2020 samt åtta specifika centrala resultatindikatorer för det gemensamma företaget, vilka fastställdes 2017 i den strategiska innovations- och forskningsagendan (SIRA). Parlamentet noterar att det gemensamma företagets genomsnittliga resultat i förhållande till de tre viktigaste centrala resultatindikatorerna enligt Horisont 2020 (handläggningstid för information, för beviljande av bidrag och iakttagande av betalningsfrister) överskrider de mål som fastställdes 2019. De nya biobaserade värdekedjorna som skapats genom det gemensamma företagets projekt överskred SIRA-målen betydligt.

    16.

    Europaparlamentet begär att det gemensamma företaget ser över sin kommunikationsstrategi för att säkerställa att berörda intressenter är medvetna om dess uppdrag, verksamhet och resultat.

    17.

    Europaparlamentet noterar värdet av den förväntade hävstångseffekten på 2,11 i slutet av 2019, vilket är lägre än det övergripande målvärdet på 2,86 i slutet av programmet. Parlamentet noterar att nivån för hävstångseffekten var förväntad, eftersom den bl.a. beräknas utifrån naturabidrag till ytterligare verksamhet för vilken certifieringsprocessen inte var möjlig på grund av covid-19-pandemin. Parlamentet noterar att den rapporterade operativa hävstångseffekten ökar. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att göra mer för att nå hävstångseffektmålet.

    18.

    Europaparlamentet noterar att det gemensamma företagets ansökningsomgångar är fullt öppna för deltagande av alla berörda parter och att alla ansökningsomgångar ledde till förslag. De utvalda förslagen motsvarade en övergripande täckning av ämnen på 81 %, med fyra ämnen som inte täcktes. Parlamentet noterar med tillfredsställelse att 2019 års ansökningsomgång lockade sökande från alla medlemsstater. Parlamentet välkomnar att det gemensamma företaget satsat mycket på att informera om sina mål och resultat liksom att det upprätthåller kontakterna med berörda parter. Det gemensamma företaget vidtog åtgärder under 2019 med fokus på att uppmuntra länder som är underrepresenterade i ansökningsomgångarna att engagera sig på nytt. Parlamentet uppmuntrar det gemensamma företaget att verka mer för att inkludera medlemsstater som ständigt är underrepresenterade i det gemensamma företagets ansökningsomgångar och finansierade projekt. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att vidta åtgärder för att öka täckningen av ämnen.

    19.

    Europaparlamentet konstaterar att det gemensamma företagets verksamhet under 2019 omfattade förberedelser för att ingå bidragsöverenskommelser för 2018 års ansökningsomgång, vilket resulterade i undertecknandet av 19 bidragsöverenskommelser.

    20.

    Europaparlamentet konstaterar att enligt revisionsrättens rapport låg genomförandegraden för Horisont 2020-programmet i slutet av 2019 på 63 % när det gäller ansökningsförfarandena för den verksamhet som tilldelats det gemensamma företaget.

    21.

    Europaparlamentet välkomnar de gemensamma företagens årliga verksamhetsrapport, som tar upp BBI-projektens socioekonomiska och miljömässiga konsekvenser. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att lämna fler uppgifter om resultaten av projektens förväntade miljökonsekvenser, inklusive en livscykelanalys.

    22.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen och revisionsrätten att utarbeta en metod för djupgående prestationsuppföljning, i syfte att utvärdera det gemensamma företagets mervärde och inkludera den sociala effekten och sysselsättningseffekten samt effekten på marknaden. Parlamentet anser att utvärderingsresultatet bör användas för framtiden eller för en omfördelning av unionsfinansieringen.

    23.

    Europaparlamentet anser att immateriella rättigheter behöver tas upp i alla avtal som skulle kunna leda till att genomförandet ger avsedd effekt eller avsett resultat. Parlamentet erinrar om att immateriella rättigheter syftar till att skydda enskilda upphovsmäns rättigheter men också föreskriver i detalj hur rättigheterna kommer att användas i framtiden. Parlamentet noterar att eftersom verksamheten också finansieras med offentliga medel bör resultatet vara transparent, tillgängligt för allmänheten och underställt särskilda krav. Parlamentet uppmanar kommissionen att föreslå en rättslig ram i fråga om immateriella rättigheter och genomförandet av dem på marknaden, inbegripet särskilda krav och vinstfördelning.

    Upphandlings- och rekryteringsförfaranden

    24.

    Europaparlamentet noterar att det gemensamma företaget i slutet av 2019 hade 22 anställda av 23 budgeterade. Två rekryteringsförfaranden inleddes 2019, ett för en kontraktsanställd och ett för en tillfälligt anställd, och utöver det utsågs i slutet av 2019 tre kandidater till två tillfälliga tjänster och en kontraktsanställning, och de skulle tillträda sina tjänster under första kvartalet 2020.

    25.

    Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att det gemensamma företaget under 2019 uppnådde en jämn könsfördelning i sina olika organ (den vetenskapliga kommittén: 60 % kvinnor och 40 % män, gruppen med medlemsstaternas företrädare: 48 % kvinnor och 52 % män, programkontoret: 70 % kvinnor och 30 % män, utvärderingsexperter (2019 års ansökningsomgång): 46 % kvinnor och 54 % män, projektsamordnare: 44 % kvinnor och 56 % män), med undantag för styrelsen: 20 % kvinnor och 80 % män. Parlamentet noterar det gemensamma företagets konstaterande att det inte har något inflytande över styrelsens sammansättning. Parlamentet noterar med tillfredsställelse att könsfördelningen är jämn bland den personal som deltar i det gemensamma företagets projekt (46 % kvinnor och 54 % män).

    26.

    Europaparlamentet noterar att det gemensamma företaget under 2019 fortsatte att använda kommissionens befintliga ramavtal och servicenivåavtal samt att det inledde särskilda upphandlingsförfaranden, och att det för tillfälligt anställda och gemensamma it-tjänster undertecknade specifika avtal inom ramen för de ramavtal som förvaltas gemensamt med andra gemensamma företag i byggnaden White Atrium. Parlamentet noterar vidare att programkontoret i början av 2018 effektiviserade det interna förfarandet för upphandling och undertecknande av upphandlingskontrakt, och att det genomförde ytterligare förbättringar och förenklingar under 2019. Parlamentet noterar att det finns ett system för förhandskontroll för att säkerställa att alla betalningar är korrekta och för att förhindra dubbelfinansiering, i enlighet med Horisont 2020-strategierna för förhandskontroll och bedrägeribekämpning. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att beakta potentiella risker med att dess it-tjänster läggs ut på externa leverantörer. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att förse den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten med ytterligare uppgifter om rekryteringen av inhyrd personal, och särskilt om rekryteringen var en tillfällig lösning för att hantera den ökade arbetsbördan.

    Internrevision

    27.

    Europaparlamentet noterar att internrevisionstjänsten (IAS) under 2019 granskade de Horisont 2020- bidragsprocesser som genomförts av det gemensamma företaget, och att den drog slutsatsen att det gemensamma företaget generellt har ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll, samtidigt som den lämnade rekommendationer. Det gemensamma företaget godtog rekommendationerna och gick med på en handlingsplan. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att utan onödigt dröjsmål redovisa hur det går med genomförandet av rekommendationerna för den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten. Parlamentet noterar att internrevisionstjänsten i november 2019 inledde sin andra riskbedömning för att fastställa och prioritera de granskningsteman som ska ingå i den strategiska internrevisionsplanen för 2021–2023.

    28.

    Europaparlamentet konstaterar att programkontoret har planerat åtgärder för att minska sannolikheten för att fastställda risker och deras effekter ska inträffa efter den årliga riskbedömning som inleddes i september 2019, och att de åtgärder som planerades 2019 för att motverka riskerna vidtagits. Programkontoret utförde mellan juni och september 2019 en självutvärdering av sina normer för internkontroll för att bedöma den nuvarande genomförandenivån av dessa och för att undersöka vilka förutsättningar som krävs för att lyfta organisationens ram för internkontroll till en högre mognadsgrad. Utifrån denna bedömning identifierades ett fåtal nya fall och de viktigaste fallen gällde internrevisionstjänstens iakttagelser där korrigerande åtgärder lades till i handlingsplanen. Inga kritiska risker har identifierats när det gäller efterlevnad, ändamålsenlighet och effektivitet. Programkontoret förberedde 2019 villkoren för en effektiv övergång till en ny ram för intern kontroll i linje med unionsorganens senaste praxis.

    29.

    Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att det gemensamma företaget har infört tillförlitliga förfaranden för förhandskontroll som bygger på finansiella och operativa skrivbordsgranskningar. Det gemensamma företaget är skyldigt att tillämpa kommissionens nya principbaserade ram för intern kontroll. I slutet av 2019 hade det gemensamma företaget slutfört en analys av brister i det befintliga systemet för intern kontroll och tagit fram resultatindikatorer för alla nya principer för internkontroll och tillhörande särdrag, och styrelsen antog den nya ramen för intern kontroll i februari 2020.

    30.

    Europaparlamentet konstaterar utifrån revisionsrättens rapport att det gemensamma företaget rapporterade en representativ felprocent på 0,6 % och en procentsats för kvarstående fel på 0,47 % för Horisont 2020-projekt (regleringar och slutbetalningar), baserat på de resultat av efterhandsrevisioner som var tillgängliga i slutet av 2019, vilket ska jämföras med slutmålet beträffande nivån för kvarstående fel vid avslutandet av programmen som är att komma så nära 2 % som möjligt.

    31.

    Europaparlamentet noterar med oro revisionsrättens iakttagelse att en ingående granskning av slumpvis utvalda betalningar inom Horisont 2020 under 2019 hos slutmottagare för att bekräfta felprocentsatserna vid efterhandsrevisioner visade på mindre, kvantifierbara fel i samband med deklarerade personalkostnader, och de största felkällorna var användningen av årliga timkostnader och för högt redovisade månatliga timkostnader. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att noggrant övervaka de villkor och deklarationer på grundval av vilka betalningarna görs, för att förhindra oberättigade ersättningsanspråk i framtiden.

    32.

    Europaparlamentet noterar att efter kommissionens rapport med interimsutvärdering av det gemensamma företaget 2017 antogs en handlingsplan i mars 2018. Det gemensamma företaget övervakar genomförandet av handlingsplanen, och de flesta åtgärderna följdes upp 2019 i enlighet med de överenskomna tidsfristerna medan andra åtgärder fortfarande vidtogs. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att anstränga sig att slutföra genomförandet av handlingsplanen och informera den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om läget senast i juni 2021.

    Förebyggande och hantering av intressekonflikter samt transparens

    33.

    Europaparlamentet noterar att det gemensamma företaget i slutet av 2017 antog regler om intressekonflikter för all personal och alla organ, och att programkontoret har utarbetat en omfattande uppsättning regler och förfaranden som genomförs på ett verkningsfullt sätt i hela förvaltningsstrukturen. Parlamentet noterar vidare att internrevisionstjänsten granskade en del av denna ram 2019. Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att ompröva och uppdatera de bestämmelser som antogs 2017. Parlamentet beklagar att det gemensamma företaget inte har offentliggjort eller på begäran tillgängliggjort ledningens/styrelseledamöternas meritförteckningar och intresseförklaringar.

    34.

    Parlamentet uppmanar det gemensamma företaget att rapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om sin policy för finansiering av industriorganisationers lobby- och pr-arbete som riktar sig till EU:s tillsynsmyndigheter.

    35.

    Europaparlamentet uppmanar det gemensamma företaget att ingående informera den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om vilka åtgärder det har vidtagit för att motverka trakasserier, förebygga intressekonflikter och skydda visselblåsare.

    Övriga kommentarer

    36.

    Europaparlamentet noterar att förhandlingar och förberedande arbete pågår för att inrätta CBE (CirkularBio-based Europe), som en eventuell efterföljare till det gemensamma företaget. Parlamentet konstaterar att de viktigaste målen för CBE bör vara att anta fullständigt balanserade och transparenta beslutsprocesser, fortlöpande övervaka programmets miljömässiga och socioekonomiska effekter och införa ett nytt system för att hjälpa till att förhindra att privata partner inte kan uppfylla sina ekonomiska skyldigheter. Parlamentet beklagar att sådana förbättringsinsatser inte gjordes redan 2019 för att förbättra det gemensamma företagets resultat och transparens.

    (1)  EUT L 169, 7.6.2014, s. 130.

    (2)  Rådets förordning (EU) nr 560/2014 av den 6 maj 2014 om bildande av det gemensamma företaget för biobaserade industrier (EUT L 169, 7.6.2014, s. 130).


    Top