EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0141

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 223/2014 vad gäller införandet av särskilda åtgärder för att hantera covid-19-krisen

COM/2020/141 final

Bryssel den 2.4.2020

COM(2020) 141 final

2020/0058(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 223/2014 vad gäller införandet av särskilda åtgärder för att hantera covid-19-krisen


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

De direkta och indirekta effekterna av covid-19-pandemin fortsätter att öka i alla medlemsstater. Den nuvarande situationen är exempellös och kräver extraordinära åtgärder som är anpassade efter situationen.

Genom det första investeringsinitiativet mot coronaeffekter, ett åtgärdspaket som kommissionen föreslog den 13 mars 2020, infördes ett antal viktiga förändringar som medger en mer verkningsfull reaktion i det rådande läget.

Initiativet är inriktat på att främja investeringar genom en mobilisering av tillgängliga likviditetsreserver i de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) för att omedelbart kunna börja bekämpa krisen, följt av kompletterande åtgärder enligt investeringsinitiativet mot coronaeffekter+. Men det krävs ändå ytterligare åtgärder, däribland inom andra politiska områden, särskilt för att skydda de mest utsatta.

Coronaviruskrisen utgör också en aldrig tidigare skådad utmaning för insatserna och leveranserna till dem som får stöd av fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (Fead).

Framför allt medför krisen särskilda risker för de som har det sämst ställt och tillhör de mest utsatta i samhället. Därför behöver särskilda åtgärder omgående vidtas för att skydda dem från att drabbas av covid-19 och för att se till att de fortfarande nås av Fead-biståndet, t.ex. genom att tillhandahålla den skyddsutrustning som krävs. Såväl fördelningen av livsmedelsbistånd och grundläggande materiellt bistånd som stödet till social inkludering står inför allt större begränsningar i fråga om logistik och mänskliga resurser, särskilt på grund av isoleringen och det brådskande behovet av att införa åtgärder för social distansering för att begränsa spridningen av viruset. Många av volontärerna, som utgör själva stommen i fonden, kan inte längre mobiliseras eftersom de ofta ingår i de grupper som löper större risk att bli svårt sjuka i covid-19. Trots det behöver stödet fortfarande kunna nå de som har det sämst ställt, t.ex. genom nya leveransmetoder som garanterar säkerheten för både de som deltar i genomförandet av Fead och de som har det sämst ställt.

Fead-förordningen behöver därför ge förvaltande myndigheter, partnerorganisationer och andra aktörer som deltar i genomförandet av fonden möjlighet att snabbt kunna reagera på ytterligare behov hos målgrupperna, som utsätts för nya påfrestningar till följd av den här krisen.

Följaktligen föreslår kommissionen att Fead-förordningen ska ändras, som reaktion på de utmaningar som offentliga myndigheter och partnerorganisationer ställs inför i genomförandet av Fead under covid-19-pandemin.

I linje med de ändringar som föreslås för ESI-fonderna föreslås att särskilda bestämmelser införs som innebär att medlemsstaterna snabbt kan införa de åtgärder som krävs för att hantera denna nödsituation. I likhet med förslaget för ESI-fonderna föreslås att utgifterna för Fead-insatser som främjar krishanteringsförmågan avseende covid-19-pandemin bör vara stödberättigande från och med den 1 februari 2020. På samma sätt föreslås att ändringen av vissa delar av det operativa programmet med syfte att hantera covid-19-pandemin inte ska kräva godkännande genom ett kommissionsbeslut. Dessutom införs genom förslaget möjligheten för myndigheter att leverera livsmedelsbistånd/grundläggande materiellt bistånd genom elektroniska kuponger eftersom det minskar risken för smitta vid leveransen av livsmedelsbistånd/grundläggande materiellt bistånd.

Utöver dessa ändringar föreslås också införandet av flexibilitet vad gäller vissa rättsliga krav under denna exempellösa period. Som ett undantagsfall för i år föreslås att tidsfristen för inlämning av den årliga genomföranderapporten förlängs och att det förtydligas att medlemsstaterna får anpassa kontroll- och revisionsförfarandena under pandemin. Dessutom föreslås att särskilda bestämmelser införs vad gäller stödberättigande för kostnader som uppkommer för stödmottagare om leveransen av livsmedelsbistånd/grundläggande materiellt bistånd eller socialt bistånd blir fördröjd, eller om insatser skjuts upp eller inte genomförs i sin helhet.

Slutligen, för att säkerställa att allt bistånd från fonden kan mobiliseras för att minimera effekterna av folkhälsokrisen för dem som har det sämst ställt, och utan att det påverkar de bestämmelser som bör tillämpas under normala omständigheter, måste det som en tillfällig undantagsåtgärd finnas en tidsbegränsad möjlighet till en medfinansieringsgrad på 100 % från EU-budgeten för genomförandet av Fead.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Detta förslag är förenligt med befintliga bestämmelser inom området, särskilt med bestämmelser som kommissionen föreslagit för ESI-fonderna som reaktion på covid-19-pandemin, som en del av investeringsinitiativet mot coronaeffekter och investeringsinitiativet mot coronaeffekter+.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Förslaget är förenligt med andra förslag och initiativ som antagits av Europeiska kommissionen, särskilt med de förslag som kommissionen antagit för ESI-fonderna som reaktion på covid-19-pandemin. Det ingår också i ett andra lagstiftningspaket som kommissionen har antagit, som innefattar förslag att ändra förordningen om gemensamma bestämmelser.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslaget baseras på artikel 175.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Det ger en tidsbegränsad möjlighet till en medfinansieringsgrad på 100 % och klarhet om de stödberättigande utgifter som påverkas av de åtgärder som införs som reaktion på hälsokrisen. Slutligen lättar det på några av kraven för medlemsstaterna, där kraven ger upphov till administrativa bördor som skulle kunna fördröja genomförandet av krisåtgärderna. Dessa extraordinära ändringar påverkar inte de bestämmelser som är tillämpliga under normala omständigheter.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Förslaget är förenligt med subsidiaritetsprincipen.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget är proportionerligt och innehåller inte bestämmelser som går utöver vad som är nödvändigt för att nå målet i fördraget. Det är begränsat till de ändringar som anses nödvändiga för att hantera de problem som medlemsstaterna ställs inför under covid-19-krisen inom ramen för genomförandet av Fead.

Val av instrument

Föreslaget instrument: ändring av den nuvarande förordningen.

Kommissionen har undersökt det handlingsutrymme som regelverket medger och anser att det är nödvändigt att föreslå ändringar av förordning (EU) nr 223/2014.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Med hänsyn till de särskilda omständigheterna i detta förslag har inga efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning gjorts.

Samråd med berörda parter

Med hänsyn till de särskilda omständigheterna i detta förslag har inget samråd med externa berörda parter skett.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Någon extern experthjälp har inte behövts.

Konsekvensbedömning

Ej tillämpligt.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Det här är inte ett initiativ inom ramen för programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet).

Grundläggande rättigheter

Förslaget får inga konsekvenser för skyddet av de grundläggande rättigheterna.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Den föreslagna ändringen medför inga förändringar av de årliga taken för åtaganden och betalningar i den fleråriga budgetramen enligt förordning (EU) nr 223/2014. Den totala årliga fördelningen av åtagandebemyndiganden för fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt förblir oförändrad.    

Förslaget kommer att underlätta ett snabbare programgenomförande och leda till en tidigareläggning av betalningsbemyndiganden.

Kommissionen kommer att noggrant övervaka effekten av den föreslagna ändringen av betalningsbemyndiganden under 2020 och beakta både budgetens genomförande och medlemsstaternas reviderade prognoser.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Genomförandet av åtgärderna kommer att övervakas och rapporteras inom ramen för de allmänna rapporteringsförfaranden som föreskrivs i förordning (EU) nr 223/2014.

Förklarande dokument (för direktiv)

Ej tillämpligt.

2020/0058 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 223/2014 vad gäller införandet av särskilda åtgärder för att hantera covid-19-krisen

THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 175.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 1 ,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande 2 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 3 fastställs bestämmelser om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt.

(2)Medlemsstaterna har drabbats av covid-19-pandemin på ett exempellöst sätt. Krisen medför större risker för de mest utsatta, t.ex. de som har det sämst ställt, och särskilt riskeras störningar i biståndet som tillhandahålls genom Fead.

(3)För att det ska bli möjligt att reagera direkt på krisens effekter på dem som har det sämst ställt bör utgifter för att främja krishanteringsförmågan avseende covid-19-pandemin vara stödberättigande från och med den 1 februari 2020.

(4)I syfte att minska den belastning som krisåtgärderna innebär för de offentliga budgetarna bör medlemsstaterna ges möjlighet att som ett undantag kunna begära en medfinansieringsgrad på 100 % för budgetåret 2020–2021, i enlighet med budgetanslagen och under förutsättning att medel finns tillgängliga. På grundval av en bedömning av tillämpningen av denna ytterst ovanliga medfinansieringsgrad kan kommissionen komma att föreslå att åtgärden förlängs.

(5)I syfte att säkerställa att de som har det sämst ställt kan fortsätta att ta emot bistånd av fonden på ett säkert sätt är det nödvändigt ge medlemsstaterna den flexibilitet som behövs för att anpassa biståndssystemen efter rådande läge, däribland att tillåta alternativa leveransmetoder med elektroniska kuponger och genom att ge medlemsstaterna möjlighet att ändra vissa delar av det operativa programmet utan att det krävs ett antagande genom kommissionsbeslut. För att inte störa de traditionella leveransmetoderna bör det också vara möjligt att tillhandahålla nödvändiga skyddsmaterial och nödvändig skyddsutrustning till partnerorganisationer utanför budgeten för tekniskt stöd.

(6)Det är lämpligt att fastställa särskilda regler för fastställande av stödberättigande kostnader för stödmottagarna om vissa insatser fördröjs, skjuts upp eller inte genomförs i sin helhet på grund av covid-19-pandemin.

(7)För att medlemsstaterna ska ges möjlighet att fokusera på åtgärder för att hantera krisen och för att undvika störningar i leveransen av bistånd till dem som har det sämst ställt på grund av smittoriskerna, är det lämpligt att föreskriva särskilda åtgärder som minskar den administrativa bördan för myndigheter och ger flexibilitet vad gäller efterlevnad av vissa lagkrav, särskilt i fråga om övervakning, kontroll och revision.

(8)Eftersom det är bråttom att införa dessa åtgärder för att säkerställa ett verkningsfullt genomförande av Fead under covid-19-krisen bör denna förordning träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

(9)Med beaktande av covid-19-pandemin och hur brådskande det är att hantera den hänförliga folkhälsokrisen har det bedömts som lämpligt att föreskriva ett undantag från den åttaveckorsperiod som avses i artikel 4 i protokoll nr 1 om de nationella parlamentens roll i Europeiska unionen, fogat till fördraget om Europeiska unionen, fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.

(10)Förordning (EU) nr 223/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 223/2014 ska ändras på följande sätt:

(1)Artikel 9.4 ska ersättas med följande:

”4. Punkterna 1, 2 och 3 ska inte gälla för ändringar av delar av ett operativt program som omfattas av underavsnitten 3.5 och 3.6 respektive avsnitt 4 i de mallar för operativa program som anges i bilaga I eller av de delar som anges i artikel 7.2 a, b, c, d, e och g, om de ändras till följd av krishantering under covid-19-pandemin.

En medlemsstat ska till kommissionen anmäla varje beslut om ändring av delar som avses i första stycket inom en månad från dagen för det beslutet. Beslutet ska ange datum för ikraftträdande, som inte får vara tidigare än datum för antagande.”

(2)I artikel 13.1 ska följande stycke läggas till:

”Genom undantag från första stycket ska tidsfristen för inlämnande av den årliga rapporten om genomförande för 2019 vara den 30 september 2020.”

(3)I artikel 20 ska följande punkt införas:

”1a    Genom undantag från punkt 1 får på en medlemsstats begäran en medfinansieringsgrad på 100 % tillämpas på de offentliga utgifter som deklarerats i betalningsansökningar under det budgetår som inleds den 1 juli 2020 och avslutas den 30 juni 2021.

Begäran om ändringar av medfinansieringsgraden ska göras genom förfarandet för ändring av operativa program enligt artikel 9 och ska åtföljas av det reviderade programmet. Medfinansieringsgraden på 100 % ska endast tillämpas om motsvarande programändring har godkänts av kommissionen senast före inlämnande av den slutliga ansökan om en mellanliggande betalning i enlighet med artikel 45.2.

Innan den första betalningsansökningen lämnas in för budgetåret som inleds den 1 juli 2021 ska medlemsstaten rapportera den tabell som avses i avsnitt 5.1 i mallarna för operativa program i bilaga I, och bekräfta den tillämpliga medfinansieringsgraden för det budgetår som avslutades den 30 juni 2020.”

(4)I artikel 22.4 ska följande stycke läggas till:

”Genom undantag från första stycket ska utgifter för insatser för att främja krishanteringsförmågan avseende covid-19-pandemin vara stödberättigande från och med den 1 februari 2020.”

(5)I artikel 23 ska följande punkt införas:

”4 a    Livsmedelsbiståndet och/eller det grundläggande materiella biståndet får lämnas direkt till de som har det sämst ställt eller indirekt via elektroniska kuponger eller kort, förutsatt att dessa endast kan lösas in mot det livsmedelsbistånd och/eller grundläggande materiella bistånd som avses i artikel 2.1.”

(6)Artikel 26.2 ska ändras på följande sätt:

(1)Led a ska ersättas med följande:

”a) Kostnader för att köpa in livsmedelsbistånd och/eller grundläggande materiellt bistånd och kostnader för att köpa in personligt skyddsmaterial och personlig skyddsutrustning för partnerorganisationer.”

(2)Led c ska ersättas med följande:

”c) Partnerorganisationernas kostnader för administration, förberedelser, transport och lagring till en schablonsats på 5 % av de kostnader som avses i led a, eller 5 % av värdet av livsmedel som avyttras i enlighet med artikel 16 i förordning (EU) nr 1308/2013.”

(7)Följande artiklar ska införas som artiklarna 26a, 26b och 26c:

”Artikel 26a

Stödberättigande för utgifter för insatser som får stöd inom ramen för operativa program I under perioden de skjuts upp till följd av covid-19-pandemin.

Fördröjningar i leverans av livsmedelsbistånd/grundläggande materiellt bistånd till följd av covid-19-pandemin leder inte till någon minskning av det inköpande organets eller partnerorganisationernas stödberättigande kostnader i enlighet med artikel 26.2. Dessa kostnader kan deklareras till kommissionen i enlighet med artikel 26.2 innan livsmedelsbiståndet/det grundläggande materiella biståndet har levererats till dem som har det sämst ställt förutsatt att leveranserna återupptas när covid-19-krisen är över.

Om livsmedel förstörs på grund av att leveranser skjuts upp till följd av covid-19-pandemin minskas inte de kostnader som anges i artikel 26.2 a.

Artikel 26b

   Stödberättigande för utgifter för insatser som får stöd inom ramen för operativa program II eller tekniskt stöd under perioden de skjuts upp till följd av covid-19-pandemin.

1.    För insatser vars genomförande skjuts upp till följd av covid-19-pandemin får en medlemsstat betrakta utgifterna under perioden insatserna skjuts upp som stödberättigande utgifter även om inga tjänster levereras, förutsatt att följande kumulativa villkor är uppfyllda:

a)    Genomförandet av insatsen skjuts upp efter den 31 januari 2020.

b)    Att insatsen skjuts upp beror på covid-19-pandemin.

c)    Utgifterna har uppkommit och betalats.

d)    Utgifterna utgör en faktisk kostnad för stödmottagaren och kan inte återbetalas eller ersättas. För återbetalningar eller ersättningar som inte tillhandahålls av medlemsstaten får medlemsstaten godta att detta villkor är uppfyllt genom en deklaration från stödmottagaren. Återbetalningar och ersättningar ska dras av från utgifterna.

e)    Utgiften är begränsad till den period insatsen skjuts upp.

2.    För insatser där stödmottagaren ersätts på grundval av förenklade kostnadsalternativ och genomförandet av de åtgärder som utgör grunden för ersättningen har skjutits upp till följd av covid-19-pandemin, får den berörda medlemsstaten ersätta stödmottagaren på grundval av den output som planerats för uppehållsperioden, även om inga åtgärder vidtas, förutsatt att följande kumulativa villkor är uppfyllda:

a)    Genomförandet av åtgärderna skjuts upp efter den 31 januari 2020.

b)    Att åtgärderna skjuts upp beror på covid-19-pandemin.

c)    De förenklade kostnadsalternativen motsvarar en faktisk kostnad som uppkommit för stödmottagaren, som ska styrkas av denne, och som inte kan återbetalas eller ersättas. För återbetalningar eller ersättningar som inte tillhandahålls av medlemsstaten får medlemsstaten godta att det inte finns några återbetalningar eller ersättningar på grundval av en deklaration från stödmottagaren. Återbetalningar och ersättningar ska dras av från beloppet som motsvarar det förenklade kostnadsalternativet.

d)    Ersättningen till stödmottagaren är begränsad till den period åtgärderna skjuts upp.

För de insatser som avses i första stycket får medlemsstaten också ersätta stödmottagaren på grundval av de kostnader som avses i artikel 25.1 a förutsatt att villkoren i punkt 1 i denna artikel är uppfyllda.

Om en medlemsstat ersätter stödmottagaren på grundval av båda alternativen ska den säkerställa att en utgift endast ersätts en gång.

Artikel 26c

Stödberättigande för utgifter för insatser som får stöd inom ramen för operativa program II eller tekniskt stöd som inte genomförs i sin helhet till följd av covid-19-pandemin.

1. En medlemsstat får betrakta utgifterna för insatser som inte genomförs i sin helhet till följd av covid-19-pandemin som stödberättigande utgifter om följande kumulativa villkor är uppfyllda:

a) Genomförandet av insatsen avbryts efter den 31 januari 2020.

b) Att insatsen avbryts beror på covid-19-pandemin.

c) Utgifterna från perioden innan insatsen avbröts har uppkommit för stödmottagaren och betalats av denne.

2. För insatser för vilka stödmottagaren ersätts på grundval av förenklade kostnadsalternativ får en medlemsstat betrakta utgifterna för insatser som inte genomförs i sin helhet till följd av covid-19-pandemin som stödberättigande utgifter om följande kumulativa villkor är uppfyllda:

a)    Genomförandet av insatsen avbryts efter den 31 januari 2020.

b)    Att insatsen avbryts beror på covid-19-pandemin.

c)    De åtgärder som omfattas av de förenklade kostnadsalternativen har åtminstone till viss del vidtagits innan insatsen avbryts.

För de insatser som avses i första stycket får medlemsstaten också ersätta stödmottagaren på grundval av de kostnader som avses i artikel 25.1 a förutsatt att villkoren i punkt 1 i denna artikel är uppfyllda.

Om en medlemsstat ersätter stödmottagaren på grundval av båda alternativen ska den säkerställa att en utgift endast ersätts en gång.”

(8)I artikel 30 ska följande punkt införas:

”1a På grundval av en analys av potentiella risker får medlemsstaterna lätta på kraven på kontroll och verifieringskedja vad gäller distribution av livsmedelsbistånd/materiellt bistånd till de som har det sämst ställt under covid-19-pandemin.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1Förslagets eller initiativets titel

1.2Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

1.3Typ av förslag eller initiativ

1.4Mål

1.5Grunder för förslaget eller initiativet

1.6Varaktighet för och budgetkonsekvenser av förslaget eller initiativet

1.7Planerad metod för genomförandet

2.FÖRVALTNING

2.1Regler om uppföljning och rapportering

2.2Förvaltnings- och kontrollsystem

2.3Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

3.2Beräknad inverkan på utgifterna 

3.2.1Sammanfattning av beräknad inverkan på utgifterna

3.2.2Beräknad inverkan på driftsanslagen

3.2.3Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

3.2.4Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

3.2.5Bidrag från tredje part

3.3Beräknad inverkan på inkomsterna

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1Förslagets eller initiativets titel

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 223/2014 vad gäller införandet av särskilda åtgärder för att hantera covid-19-krisen

1.2Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen 4  

4 Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

04 06 – Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt

04 06 01 – Främja social sammanhållning och åtgärda de värsta formerna av fattigdom i unionen

1.3Typ av förslag eller initiativ

 Ny åtgärd 

 Ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 5  

 Befintlig åtgärd vars genomförande förlängs i tiden 

 Tidigare åtgärd som omformas till eller ersätts av en ny 

1.4Mål

1.4.1Fleråriga strategiska mål för kommissionen som förslaget eller initiativet är avsett att bidra till

Ej tillämpligt.

1.4.2Specifikt/specifika mål eller verksamheter inom den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen som berörs

Specifikt mål nr …

Ej tillämpligt.

Berörda verksamheter enligt den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

Ej tillämpligt.

1.4.3Verkan eller resultat som förväntas

Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

Ej tillämpligt.

1.4.4Indikatorer för bedömning av resultat eller verkan

Ange vilka indikatorer som ska användas för att följa upp hur förslaget eller initiativet genomförs.

Ej tillämpligt.

1.5Grunder för förslaget eller initiativet

1.5.1Behov som ska tillgodoses på kort eller lång sikt

Ej tillämpligt.

1.5.2Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå

Ej tillämpligt.

1.5.3Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

Ej tillämpligt.

1.5.4Förenlighet med andra finansieringsformer och eventuella synergieffekter

Ej tillämpligt.

1.6Varaktighet för och budgetkonsekvenser av förslaget eller initiativet

 Förslag eller initiativ som pågår under en begränsad tid

   Förslaget eller initiativet ska gälla från 2020-07-01 till 2021-06-30

   Det påverkar resursanvändningen från 2020 till 2024.

 Förslag eller initiativ som pågår under en obegränsad tid

Efter en inledande period ÅÅÅÅ–ÅÅÅÅ,

beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

1.7Planerad metod för genomförandet 6

 Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

av dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer.

   av genomförandeorgan

 Delad förvaltning med medlemsstaterna

 Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet anförtros

tredjeländer eller organ som de har utsett,

internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka),

EIB och Europeiska investeringsfonden,

organ som avses i artiklarna 208 och 209 i budgetförordningen,

offentligrättsliga organ,

privaträttsliga organ som har anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de lämnar tillräckliga ekonomiska garantier,

organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier,

personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten.

Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

Anmärkningar

Ej tillämpligt.

2.FÖRVALTNING

2.1Regler om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

Ej tillämpligt.

2.2Förvaltnings- och kontrollsystem

2.2.1Risker som identifierats

Ej tillämpligt.

2.2.2Uppgifter om det interna kontrollsystemet

Ej tillämpligt.

2.2.3Beräknade kostnader för och fördelar med kontroller – bedömning av förväntad risk för fel

Ej tillämpligt.

2.3Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade)

Ej tillämpligt.

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

·Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av
anslag

Bidrag

Nummer
[Rubrik…...…]

Diff./Icke-diff 7 .

från Efta-länder 8

från kandidat-länder 9

från tredje-länder

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

1 Smart tillväxt för alla

04 06 01 – Främja social sammanhållning och åtgärda de värsta formerna av fattigdom i unionen

Diff.

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

·Nya budgetrubriker som föreslås

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av
anslag

Bidrag

Nummer
[Rubrik…...…]

Diff./Icke-diff.

från Efta-länder

från kandidat-länder

från tredje-länder

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

[XX.YY.YY.YY]

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

3.2Beräknad inverkan på utgifterna

Den föreslagna ändringen medför inga förändringar av de årliga taken för åtaganden och betalningar i den fleråriga budgetramen enligt förordning (EU) nr 223/2014. Den totala årliga fördelningen av åtagandebemyndiganden för Fead förblir oförändrad.

Förslaget kommer att leda till en tidigareläggning av betalningsbemyndiganden för det budgetår som inleds den 1 juli 2020 och avslutas den 30 juni 2021, enligt beräkning nedan.

3.2.1Sammanfattning av beräknad inverkan på utgifterna

Miljoner euro i löpande priser (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga
budgetramen

Nummer

1b

Smart tillväxt för alla

GD: EMPL

2020

2021

2022

2023

2024

TOTALT

• Driftsanslag

1b: Ekonomisk, social och territoriell sammanhållning

Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt 

Åtaganden

04 06 01 – Främja social sammanhållning och åtgärda de värsta formerna av fattigdom i unionen

(1)



Betalningar

04 06 01 – Främja social sammanhållning och åtgärda de värsta formerna av fattigdom i unionen

(2)

41 920

25 200

0 000

-33 560

-33 560

0,00

Anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program 10  

Ej tillämpligt.

(3)

TOTALA anslag
för GD EMPL

Åtaganden

=1+1a +3

Betalningar

=2+2a

+3

41 920

25 200

0 000

-33 560

-33 560

0,00



TOTALA driftsanslag

Åtaganden

(4)

Betalningar

(5)

41 920

25 200

0 000

-33 560

-33 560

0,00

•TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program

(6)

TOTALA anslag
under RUBRIKEN 1b
i den fleråriga budgetramen

Åtaganden

=4+6

Betalningar

=5+6

41 920

25 200

0 000

-33 560

-33 560

0,00

Följande ska anges om flera rubriker i budgetramen påverkas av förslaget eller initiativet:

• TOTALA driftsanslag

Åtaganden

(4)

Betalningar

(5)

•TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program

(6)

TOTALA anslag
för RUBRIKERNA 1–4
i den fleråriga budgetramen
(referensbelopp)

Åtaganden

=4+6

Betalningar

=5+6

0

0





Rubrik i den fleråriga
budgetramen

5

”Administrativa utgifter”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

GD: <…….>

• Personalresurser

• Övriga administrativa utgifter

GD TOTALT <…….>

Anslag

TOTALA anslag
för RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen 

(summa åtaganden = summa betalningar)

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2020

2021

2022

2023

2024

TOTALT

TOTALA anslag
för RUBRIKERNA 1–5
i den fleråriga budgetramen 

Åtaganden

Betalningar

41 920

25 200

0 000

-33 560

-33 560

0,00

3.2.2Beräknad inverkan på driftsanslagen

   Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Ange mål och output

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

OUTPUT

Typ 11

Genomsnittliga kostnader

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Totalt antal

Total kostnad

SPECIFIKT MÅL nr 1 12

– Output

– Output

– Output

Delsumma för specifikt mål nr 1

SPECIFIKT MÅL nr 2 …

– Output

Delsumma för specifikt mål nr 2

TOTALA KOSTNADER

3.2.3Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

3.2.3.1.Sammanfattning

   Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n 13

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga administrativa utgifter

Delsumma RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

Utanför RUBRIK 5 14
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga utgifter
av administrativ natur

Delsumma
utanför RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

TOTALT

Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.    

3.2.3.2.Beräknat personalbehov

   Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

År
n

År
n+1

År n+2

År n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

• Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

XX 01 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna)

XX 01 01 02 (vid delegationer)

XX 01 05 01 (indirekta forskningsåtgärder)

10 01 05 01 (direkta forskningsåtgärder)

Extern personal (i heltidsekvivalenter) 15

XX 01 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget)

XX 01 02 02 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

XX 01 04 yy  16

– vid huvudkontoret

– vid delegationer

XX 01 05 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

10 01 05 02 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

TOTALT

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda

Extern personal

3.2.4Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

   Förslaget/initiativet är förenligt med den gällande fleråriga budgetramen.

   Förslaget/initiativet kräver omfördelningar under den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen.

Förklara i förekommande fall vilka omfördelningar som krävs, och ange berörda budgetrubriker och motsvarande belopp.

   Förslaget/initiativet förutsätter att flexibilitetsmekanismen utnyttjas eller att den fleråriga budgetramen revideras.

Beskriv behovet av sådana åtgärder, och ange berörda rubriker i budgetramen, budgetrubriker i den årliga budgeten samt de motsvarande beloppen.

3.2.5Bidrag från tredje part

Det ingår inga bidrag från tredje part i det aktuella förslaget eller initiativet.

Förslaget eller initiativet kommer att medfinansieras enligt följande:

Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Totalt

Ange vilket organ som deltar i samfinansieringen 

TOTALA anslag som tillförs genom samfinansiering

3.3Beräknad inverkan på inkomsterna

   Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

   Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

Påverkan på egna medel

Påverkan på ”diverse inkomster”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

Belopp som förts in för det innevarande budgetåret

Förslagets/initiativets inverkan på inkomsterna 17

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel ...

Ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs i de fall där inkomster i diversekategorin kommer att avsättas för särskilda ändamål.

Ange med vilken metod inverkan på inkomsterna har beräknats.

(1)    EUT C , , s. .
(2)    EUT C , , s. .
(3)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 av den 11 mars 2014 om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (EUT L 72, 12.3.2014, s. 1).
(4)    Verksamhetsbaserad förvaltning och verksamhetsbaserad budgetering benämns ibland med de interna förkortningarna ABM respektive ABB.
(5)    I den mening som avses i artikel 54.2 a eller b i budgetförordningen.
(6)    Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(7)    Diff. = differentierade anslag/Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(8)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(9)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(10)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(11)    Output är de produkter eller tjänster som ska tillhandahållas (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats eller antal kilometer väg som har byggts).
(12)    Mål som redovisats under punkt 1.4.2: ”Specifikt/specifika mål …”.
(13)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.
(14)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(15)    [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen.]
(16)    Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
(17)    När det gäller traditionella egna medel (tullar och sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 25 % avdrag för uppbördskostnader.
Top