Válassza ki azokat a kísérleti funkciókat, amelyeket ki szeretne próbálni

Ez a dokumentum az EUR-Lex webhelyről származik.

Dokumentum 52018PC0372

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden

    COM/2018/372 final - 2018/0197 (COD)

    Strasbourg den 29.5.2018

    COM(2018) 372 final

    2018/0197(COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden

    {SEC(2018) 268 final}
    {SWD(2018) 282 final}
    {SWD(2018) 283 final}


    MOTIVERING

    1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Den 2 maj 2018 antog kommissionen ett förslag om nästa fleråriga budgetram för åren 2021–2027 1 . Det omfattar Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) och Sammanhållningsfonden.

    Administrativ förenkling har lyfts fram som ett viktigt mål i diskussionsunderlaget om EU:s finanser och även i efterhandsutvärderingen och det offentliga samrådet. Erfarenheten visar att reglerna är för komplicerade och splittrade, vilket skapar en onödig börda för programansvariga och slutliga stödmottagare.

    För att skapa samstämmighet 2 med andra EU-politikområden med delad förvaltning ska bestämmelserna om genomförandet av Eruf och Sammanhållningsfonden i så stor utsträckning som möjligt omfattas av förordningen om gemensamma bestämmelser. Där fastställs gemensamma bestämmelser för sju EU-fonder med delad förvaltning:

    ·Sammanhållningsfonden

    ·Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) 3

    ·Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf)

    ·Europeiska socialfonden plus (ESF+) 4

    ·Asyl- och migrationsfonden (Amif) 5

    ·Fonden för inre säkerhet 6  

    ·Instrumentet för gränsförvaltning och visering 7

    För att skapa samstämmighet ska Horisont Europa inriktas på europeisk spetskompetens (att generera och utnyttja ny kunskap), medan Eruf ska inriktas på regional relevans (spridning av befintlig kunskap och teknik till områden som behöver det, integrering av kunskap och teknik lokalt genom strategier för smart specialisering).

    För att skapa samstämmighet med fonden för ett sammanlänkat Europa (FSE) ska synergier och komplementaritet förstärkas genom att FSE framför allt inriktas på det grundläggande nätet, medan Eruf och Sammanhållningsfonden också ger stöd till det övergripande nätet, vilket bl.a. handlar om att skapa regional och lokal tillgång till nätet och transportanslutningar i stadsområden.

    För att förenkla och förtydliga lagstiftningen innehåller denna förordning bestämmelser som är tillämpliga för både Eruf och Sammanhållningsfonden inom ramen för målet ”Investering för sysselsättning och tillväxt” och, när det gäller Eruf, inom ramen för målet ”Europeiskt territoriellt samarbete” (Interreg).

    På grund av de särskilda egenskaperna för programmen inom målet ”Europeiskt territoriellt samarbete” (Interreg), som omfattar flera medlemsstater och tredjeländer, fastställs dock specifika bestämmelser i en särskild förordning om målet ”Europeiskt territoriellt samarbete” (Interreg), i tillägg till förordningen om gemensamma bestämmelser och den här förordningen.

    I detta förslag föreskrivs den 1 januari 2021 som första tillämpningsdatum, och förslaget läggs fram för en union med 27 medlemsstater, i enlighet med Förenade kungarikets anmälan om landets avsikt att utträda ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom), på grundval av artikel 50 i fördraget om Europeiska unionen, som mottogs av Europeiska rådet den 29 mars 2017.

    2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

    Det är motiverat med EU-åtgärder enligt artikel 174 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget: ”[Unionen ska] utveckla och fullfölja sin verksamhet för att stärka sin ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållning. Unionen ska särskilt sträva efter att minska skillnaderna mellan de olika regionernas utvecklingsnivåer och eftersläpningen i de minst gynnade regionerna.”

    Syftet med Eruf anges i artikel 176 i EUF-fördraget: ”Europeiska regionala utvecklingsfondens syfte är att bistå med att avhjälpa de viktigaste regionala obalanserna i unionen genom att delta i utvecklingen och den strukturella anpassningen av regioner som utvecklas långsammare samt i omstruktureringen av industriregioner på tillbakagång.”

    Syftet med Sammanhållningsfonden anges i artikel 177 i EUF-fördraget: ”En enligt samma förfarande upprättad sammanhållningsfond ska lämna ekonomiska bidrag till projekt på miljöområdet och till transeuropeiska nät inom infrastrukturen på transportområdet.”

    Enligt artikel 174 i EUF-fördraget ska särskild hänsyn även tas till landsbygdsområden, områden som påverkas av strukturomvandlingar samt regioner med allvarliga och permanenta, naturbetingade eller demografiska nackdelar, såsom de nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet, öregioner, gränsregioner och bergsregioner.

    Enligt artikel 349 i EUF-fördraget ska specifika åtgärder vidtas för att beakta situationen i de yttersta randområdena, vilken förvärras av specifika faktorer som allvarligt hämmar områdenas utveckling.

    Subsidiaritetsprincipen och proportionalitetsprincipen

    I konsekvensbedömningen 8 fastställdes att det fanns flera skäl till att en insats på EU-nivå skulle skapa mervärde för insatserna på nationell nivå. Det handlar om följande:

    ·I många länder motsvarar Eruf och Sammanhållningsfonden minst 50 % av de offentliga investeringarna. Dessa medlemsstater skulle inte ha finansiell kapacitet för att genomföra sådana investeringar på egen hand.

    ·Det finns stora möjligheter till spridningseffekter över de nationella och regionala gränserna, t.ex. för investeringar i innovation och i små och medelstora företag. EU-nivån spelar en viktig roll för att skapa dessa spridningseffekter och förhindra underinvesteringar. Dessutom måste investeringarna vara utformade så att de ger största möjliga spridningseffekter.

    ·I de flesta regioner, även de mer utvecklade, bildar strategier för smart specialisering en enhetlig strategisk ram för investeringarna och skapar stort mervärde. Dessa infördes till följd av kravet på strategisk planering för att få stöd från Eruf och motsvarande förhandsvillkor. Fördelarna med dessa strategier tenderar faktiskt att vara störst i de mest utvecklade regionerna (framför allt i de nordiska länderna, Österrike, Tyskland, Benelux och Frankrike).

    ·Främjande av EU:s prioriteringar, däribland strukturreformer på arbetsmarknaden, transport, miljö, begränsning av och anpassning till klimatförändringar, energi, utbildning och socialpolitik och program, samt administrativ modernisering.

    ·Eruf och Sammanhållningsfonden skapar påtagliga resultat i områden som är viktiga för EU-invånarna – ”EU-budgeten gör det möjligt att nå resultat i frågor som är viktiga för människor runtom i EU” 9 . Att hjälpa regionerna att anpassa sig till globaliseringen, skapa 420 000 arbetstillfällen och ge stöd till 1,1 miljoner små och medelstora företag 10 , ta itu med fattigdom i städerna – allt detta är prioriterade frågor för EU-invånarna. Många av dessa resultat märks särskilt tydligt utanför sammanhållningsländerna.

    Dessutom är de valda alternativen i förordningen proportionerliga, bl.a. av följande skäl:

    ·Delad förvaltning: programmen förvaltas inte direkt av kommissionen, utan genomförs i partnerskap med medlemsstaterna.

    ·Sammantaget är reglerna (den tillhörande förordningen om gemensamma bestämmelser plus denna förordning) betydligt mycket enklare och koncisare jämfört med föregående period.

    3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

    Efterhandsutvärderingar

    När det gäller strategin, prioriteringarna och konsekvenserna av politiken, konstaterades följande i efterhandsutvärderingen:

    ·Stöd till små och medelstora företag kan ge stor effekt. Stödet bör dock inriktas mer på att hjälpa dynamiska små och medelstora företag att växa, på strategier för smart specialisering och på att göra det lättare för regioner att klättra uppåt i den ekonomiska kedjan, i stället för att försöka bibehålla den gamla tidens ekonomi.

    ·Vissa åtgärder tenderar att ge liten effekt. Det gäller t.ex. stöd till stora företag (den effektivaste strategin för att locka stora företag är inte att ge finansiella incitament utan att förbättra de lokala förhållandena, t.ex. det lokala näringslivsklimatet osv.). På liknande sätt har flygplatsinvesteringar tenderat att ge otillfredsställande resultat. Det är bara i de yttersta randområdena som det kan finnas goda argument för sådana investeringar.

    ·Bidrag med stort mervärde inom teman som koldioxidsnål ekonomi, hållbar stadsutveckling och regionalt samarbete.

    Dessa frågor har förts in i den nuvarande förordningen om Eruf och Sammanhållningsfonden, som

    ·bibehåller den tematiska koncentrationen och framför allt prioriterar stöd till innovation, digital ekonomi och små och medelstora företag genom en strategi för smart specialisering, en koldioxidsnål och cirkulär ekonomi i enlighet med det övergripande åtagandet om 25 % till klimatmålet,

    ·innehåller en förteckning över verksamhet som inte ska få stöd, däribland direktstöd till stora företag, flygplatsinfrastruktur (utom i de yttersta randområdena) och viss avfallshanteringsverksamhet (t.ex. deponier),

    ·vidareutvecklar regionalt samarbete och hållbar stadsutveckling.

    Dessutom gav efterhandsutvärderingen ett antal lärdomar i fråga om genomförandesystemet (bl.a. förenkling, flexibilitet, finansieringsinstrument). Dessa införs i förordningen om gemensamma bestämmelser.

    Samråd med berörda parter

    Ett öppet samrådet hölls mellan den 10 januari och 9 mars 2018. Samrådet gällde sammanhållningspolitiken, dvs. Eruf och Sammanhållningsfonden i kombination med ESF.

    ·När det gäller de viktigaste utmaningarna ansåg den största andelen (94 % av de som svarade) att det var mycket viktigt eller ganska viktigt att ”minska regionala skillnader”. Därefter kom ”minskad arbetslöshet, jobb av hög kvalitet samt arbetskraftens rörlighet” samt ”främja social delaktighet och bekämpa fattigdom” (91 %).

    ·När det gällde utmaningarna ansågs ”främja forskning och innovation” vara den fråga som hanterats bäst (61 %), följd av ”territoriellt samarbete” (59 %).

    ·Ungefär 76 % av de som svarade ansåg att fonderna skapar mervärde i stor eller ganska stor utsträckning, medan mindre än 2 % ansåg att de inte gav något mervärde alls.

    ·När det gällde hinder för att uppnå målen ansåg en överväldigande majoritet att komplicerade förfaranden var det största hindret (86 %), följt av revisions- och kontrollförfaranden (68 %) och brist på flexibilitet för att hantera oförutsedda omständigheter (60 %).

    ·Det vanligaste valet i fråga om förenkling var ”färre, tydligare, kortare regler” (90 %), följt av ”anpassning av regler mellan EU-fonderna” (79 %) och ”ökad flexibilitet” i fråga om fördelning av resurser såväl till som inom ett programområde (76–77 %).

    I sina svar på de öppna frågorna gav de som svarande i stort sett ett kraftfullt stöd för

    ·sammanhållningspolitik för alla regioner (men med ett fortsatt fokus på de mindre utvecklade regionerna),

    ·politisk innovation, bl.a. genom strategier för smart specialisering och smarta investeringar generellt,

    ·en fortsättning och utveckling av den tematiska koncentrationen,

    ·inriktning på lokala utmaningar (framför allt hållbar stadsutveckling).

    ·Interregionalt samarbete, både över gränserna och i Europa som helhet. Samarbete på EU-nivå är avgörande för smart specialisering. Innovation inom högteknologiska sektorer är ofta beroende av utbyte med och spridningseffekter av samarbete mellan kluster eller kunskapsnav i hela Europa.

    Dessa frågor tas upp i förordningen om Eruf och Sammanhållningsfonden och kommer att innebära följande:

    ·Fortsatt fokus på att ta itu med de regionala skillnaderna och utmaningarna för regionerna i Europa,

    ·Fortsatt och förstärkt tematisk koncentration på smart tillväxt genom strategier för smart specialisering och på den koldioxidsnåla och cirkulära ekonomin,

    ·Bibehållet stöd till interregionalt samarbete och en utvidgning till smart specialisering,

    ·Främjande av lokal utveckling som baseras på integrerade territoriella och lokala strategier och uppmuntrar hållbar stadsutveckling samt kapacitetsuppbyggnad inom detta område.

    Dessutom kommer förordningen om gemensamma bestämmelser att skapa en ram som innebär att Eruf och Sammanhållningsfonden kan

    ·förenkla de komplicerade förfaranden som är kopplade till Eruf och Sammanhållningsfonden,

    ·öka flexibiliteten för att hantera nya utmaningar,

    ·anpassa bestämmelserna mellan de olika EU-fonder som omfattas.

    Konsekvensbedömning

    Detta förslag stöds av en konsekvensbedömning. Budgetramarna och fördelningsmekanismen måste emellertid fastställas innan de viktigaste alternativen och det rekommenderade alternativet kan färdigställas och det går att göra ekonomiska konsekvensbedömningar.

    Följande alternativ finns för att hantera en sänkning med 7 % av budgeten:

    ·Alternativ 1: En nedskärning inom alla fonder.

    ·Alternativ 2: Minska bidraget till de mer utvecklade regionerna.

    ·Alternativ 3: Bibehålla stödet inom viktiga områden (tematisk koncentration) och minska det för andra teman.

    Alternativ 3 är det rekommenderade alternativet, bl.a. av följande skäl:

    ·För att bibehålla fokus på de teman som ger störst mervärde för EU, där beläggen från utvärderingarna pekar på att politiken har gett störst effekt.

    ·Många av de största utmaningarna (globalisering och ekonomisk omställning, övergång till en koldioxidsnål och cirkulär ekonomi, miljöproblem, migration och fickor av fattigdom i städerna) påverkar många EU-regioner i allt större omfattning, även de mer utvecklade regionerna. EU:s investeringar är både nödvändiga och ett tecken på solidaritet.

    ·För att upprätthålla en kritisk massa. Investeringarna i de mer utvecklade regionerna är redan små, räknat per capita.

    ·En överväldigande majoritet av de berörda parterna i det offentliga samrådet ställer sig bakom Eruf i alla regioner. Detta scenario ger också större synlighet för de sammanhållningspolitiska fonderna i alla medlemsstater.

    Rapporten lämnades in två gånger till nämnden för lagstiftningskontroll och följande synpunkter lades fram:

    Nämndens synpunkter

    Reaktion

    Första rundan:

    1)    Rapporten beaktar inte konsekvenserna av minskningen av Erufs och sammanhållningsfondens finansieringskapacitet.

    2)    Rapporten förklarar inte hur ändrade mål och tilldelningskriterier skulle ändra inriktningen på programmet.

    3)    Den överväger inte möjliga (del)alternativ för geografisk täckning, regionalt stödberättigande och medel för anslag inom Eruf/sammanhållningsfonden.

    4)    Rapporten undersöker inte konsekvenserna av ändrade genomförandemekanismer tillräckligt.

    1) En minskning på 10 % beskrivs nu i avsnitt 3.2 med tre olika alternativ.

    2) Texten och diagrammen i avsnitt 3.2 visar hur programmet skulle ändra inriktning enligt de olika alternativen.

    3) Tre alternativ för geografiska och tematiska tilldelningar beskrivs i avsnitt 3.2 med angivelser av den ändrade inriktningens huvudfokus.

    4) Kapitlet om genomförandemekanismer har utvecklats enligt nämndens krav (se stycket om synpunkt 8 nedan).

    Runda 2 positiva synpunkter med följande förbehåll:

    1) Innehållet och konsekvenserna av det alternativ som föredras (tematisk koncentration) är inte tillräckligt tydligt. Den reviderade rapporten ger inte tillräckliga bevis på att tematisk koncentration kommer att bidra till att minska regionala och nationella skillnader.

    2) Rapporten anger inte i detalj hur Berlinmetoden för att anslå medel ska genomföras i framtiden och skälen till att alternativa metoder inte övervägs.

    3) Rapporten beskriver inte omfattningen och eventuella konsekvenser av en europeisk gränsöverskridande mekanism.

    4) Rapporten klargör inte konsekvens/komplementaritet mellan Eruf/sammanhållningsfonden och det nya reformstödprogrammet.

    1) Innehållet i alla alternativ finns nu beskrivet på sidorna28–29 och det jämförs i tabellform i tabell 7. Bild 5 visar den tematiska påverkan av det alternativ som föredras per medlemsstat. Konsekvenserna av de olika alternativen på regional och nationell tillväxt granskas och jämförs enligt den makroekonomiska modellen Quest i texten på sidorna 30–31, samt i uppgifterna i tabell 9 samt bild 6 och 7.

    2) Berlinmetoden beskrivs nu i en ruta på sidan 29, tillsammans med skälen till att metoden behålls och inga alternativ övervägs.

    3) Den gränsöverskridande mekanismen beskrivs på sidorna 41–42. En rapport om eventuella konsekvenser citeras och källan anges i en fotnot.

    4) Förhållandet mellan reformstödprogrammet beskrivs nu på sidan 60.

    Förenkling

    Det finns belägg för att Eruf och Sammanhållningsfonden är förknippade med stora administrativa kostnader, som i en färsk undersökning 11 beräknas till 3 % av de genomsnittliga programkostnaderna för Eruf och 2,2 % för Sammanhållningsfonden. Den administrativa bördan för stödmottagarna (inklusive små och medelstora företag) är större.

    Merparten av åtgärderna för att förenkla Eruf och Sammanhållningsfonden kommer att införas genom förordningen om gemensamma bestämmelser. Många av dem är svåra att kvantifiera i förväg, men undersökningens beräkningar visar följande:

    ·Ökad användning av förenklande kostnadsalternativ (eller villkorsbaserade utbetalningar) för Eruf och Sammanhållningsfonden skulle kunna minska de sammanlagda administrativa kostnaderna kraftigt – med 20–25 % om dessa alternativ tillämpas rakt av.

    ·En mer proportionerlig strategi för kontroller och revisioner skulle innebära en stor minskning av mängden verifikationer och granskningsbördan för ”lågriskprogram”. Detta skulle sänka de sammanlagda administrativa kostnaderna för Eruf och Sammanhållningsfonden med 2–3 % och kostnaderna för de berörda programmen skulle minska med ett mycket större belopp.

    E-sammanhållning och datautbyte

    För programmen 2014–2020 krävdes ett system för elektroniskt datautbyte mellan stödmottagare och förvaltningsmyndigheter och även mellan olika myndigheter inom förvaltnings- och kontrollsystemen. Denna förordning bygger vidare på detta och utvecklar vissa ytterligare aspekter på insamlingen av uppgifter. Alla uppgifter som krävs för att övervaka genomförandet, däribland programmens resultat och prestanda, ska nu överföras elektroniskt varannan månad, vilket innebär att den öppna dataplattformen kommer att uppdateras så gott som i realtid.

    Uppgifter om stödmottagare och verksamhet kommer också att offentliggöras elektroniskt, på en webbplats som drivs av förvaltningsmyndigheten.

    4.BUDGETKONSEKVENSER

    I kommissionens förslag till flerårig budgetram föreslås att 273 miljarder euro ska anslås till Eruf och Sammanhållningsfonden för perioden 2021–2027.

    Budget för Eruf och Sammanhållningsfonden 2021–2027 i miljoner

    Eruf och Sammanhållningsfonden totalt

    241 978

    Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf)

    200 629

    ·Investeringar för sysselsättning och tillväxt

    190 752

    ·Europeiskt territoriellt samarbete

    8 430

    ·Yttersta randområdena och glest befolkade områden

    1 447

    Sammanhållningsfonden

    41 349

    ·varav bidrag till Fonden för ett sammanlänkat Europa – Transport

    10 000

    5.SAMMANFATTNING AV INNEHÅLLET I FÖRORDNINGEN

    En stor del av genomförandet av Eruf och Sammanhållningsfonden omfattas av förordningen om gemensamma bestämmelser. Den här förordningen bör betraktas mot den bakgrunden och den inriktas främst på viktiga strategiska frågor, framför allt

    ·de viktigaste prioriteringarna och temana,

    ·indikatorerna för att spåra detta,

    ·strategin för specifika territorier, inklusive hållbar stadsutveckling, samt de yttersta randområdena.

    Kapitel I – Gemensamma bestämmelser

    Interventionsstrategi

    Eruf och Sammanhållningsfonden tar de politiska mål som fastställs i förordningen om gemensamma bestämmelser och utvecklar dem till särskilda mål som är relevanta för Eruf och Sammanhållningsfonden och som kan följas upp med lämpliga indikatorer.

    Där fastställs också en begränsad förteckning över icke stödberättigande verksamhet som ligger utanför fondernas interventionsområde. Syftet med fondernas tillämpningsområde och förteckningen över icke-stödberättigande verksamhet är att se till att investeringsstödet stämmer överens med utvärderingsbeläggen och med EU:s politiska mål och hållbarhetsmål: deponier, flygplatsinfrastruktur, tobaksindustrin, avveckling av kärnkraftverk kommer inte att få stöd.

    Tematisk koncentration

    För att se till att det trots budgetnedskärningar går att upprätthålla en kritisk massa av investeringar kommer förordningen om Eruf och Sammanhållningsfonden även fortsättningsvis att innehålla krav på tematisk koncentration. Merparten (65–85 %) av resurserna ska koncentreras till de politiska mål som enligt beläggen från utvärderingar och konsekvensbedömningar har det största mervärdet och bidrar mest till EU:s prioriteringar:

    ·Politiskt mål 1: ”Ett smartare Europa – innovativ och smart ekonomisk omvandling”.

    ·Politiskt mål 2: ”Ett grönare och koldioxidsnålare Europa genom ren och rättvis energiomställning, gröna och blå investeringar, den cirkulära ekonomin, klimatanpassning, riskförebyggande och riskhantering”.

    För att skapa flexibilitet ska kriterierna för tematisk koncentration tillämpas på nationell nivå.

    För länder med

    Politiskt mål 1, minimiandel

    Politiskt mål 2, minimiandel

    BNI på mindre än 75 %

    35 %

    30 %

    BNI 75–100 %

    45 %

    30 %

    BNI på mer än 100 %

    60 %

    Ej tillämpligt

    Politiskt mål 1 och politiskt mål 2 minst 85 %

    Indikatorer

    För att säkerställa en enhetlig övervakning av framstegen innehåller förordningen en gemensam uppsättning finjusterade outputindikatorer. För första gången läggs det också till en gemensam uppsättning resultatindikatorer. Resultatindikatorerna innebär att det går att rapportera resultat i realtid på den öppna dataplattformen och göra jämförelser mellan program och medlemsstater. De kommer också att användas som underlag för diskussioner om resultat och lyckade utvärderingar och underlätta uppföljningen av skyldigheter som hänger ihop med EU-lagstiftningen.

    Utvärderingar ska genomföras i enlighet med punkterna 22 och 23 i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 12 , där de tre institutionerna bekräftade att utvärderingar av den befintliga lagstiftningen och politiken bör ligga till grund för konsekvensbedömningar av olika alternativ för vidare åtgärder. Utvärderingarna ska bedöma programmets effekter på plats, baserat på programmets indikatorer/mål och en detaljerad analys av i vilken utsträckning programmet är relevant, effektivt, ändamålsenligt, skapar EU-mervärde och stämmer överens med andra EU-politikområden. Utvärderingarna ska omfatta lärdomar, problem och möjligheter att förbättra åtgärderna och deras konsekvenser ytterligare.

    Kapitel II – Särskilda bestämmelser för territoriella särdrag

    Förordningen innebär också en ökad inriktning på hållbar stadsutveckling, genom att 6 % av Erufs resurser öronmärkas för detta område, som ska genomföras genom territoriella instrument. Integrerade territoriella och lokala utvecklingsstrategier väntas skapa samstämmighet i insatserna. För att underlätta och stödja kapacitetsuppbyggnad för aktörer, innovativa åtgärder, kunskap, policyutveckling och kommunikation på området hållbar stadsutveckling föreskrivs i förordningen också att det ska inrättas ett europeiskt stadsinitiativ som ska förvaltas av kommissionen.

    Alla verktyg för stadsutveckling ska samlas i ett enda program (det europeiska stadsinitiativet) som ska genomföras genom direkt eller indirekt förvaltning, för att ge städerna en samstämmig produkt. Detta omfattar utbyten, kapacitetsuppbyggnad, pilotåtgärder och kommunikation.

    I förordningen fastställs också särskilda åtgärder för att ta hänsyn till de yttersta randområdenas särskilda förutsättningar. Det handlar bl.a. om system för att uppväga transportkostnader och investeringar. Kraven på tematisk koncentration är inte heller lika stränga för dessa regioner, jämfört med vad de nationellt tillämpliga nivåerna visar.

    2018/0197 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 177 andra stycket samt artiklarna 178 och 349,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 13 ,

    med beaktande av Regionkommitténs yttrande 14 ,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

    av följande skäl:

    (1)Enligt artikel 176 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) är Europeiska regionala utvecklingsfondens (Eruf) syfte att bistå med att avhjälpa de viktigaste regionala obalanserna i unionen. Enligt den artikeln samt artikel 174 andra och tredje stycket i EUF-fördraget ska Eruf bidra till att minska skillnaderna mellan de olika regionernas utvecklingsnivåer och eftersläpningen i de minst gynnade regionerna, där särskild uppmärksamhet bör fästas vid regioner med allvarliga och permanenta, naturbetingade eller demografiska nackdelar, såsom de nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet, öregioner, gränsregioner och bergsregioner.

    (2)Sammanhållningsfonden inrättades för att bidra till det övergripande målet att stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen i unionen genom att bidra ekonomiskt till miljöområdet och till transeuropeiska nät inom området transportinfrastruktur (TEN-T) enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1315/2013 15 .

    (3)I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/XXX [new CPR] 16 fastställs de gemensamma bestämmelserna för olika fonder, inklusive Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Europeiska socialfonden+ (ESF+), Sammanhållningsfonden, Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF), Asyl- och migrationsfonden (Amif), Fonden för inre säkerhet och instrumentet för gränsförvaltning och visering, som verkar inom en gemensam ram (nedan kallade fonderna).

    (4)I syfte att förenkla bestämmelserna för både Eruf och Sammanhållningsfonden för programperioden 2014–2020 bör tillämpliga bestämmelser för båda fonderna fastställas i en enda förordning.

    (5)De övergripande principerna i artikel 3 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) och i artikel 10 i EUF-fördraget, inklusive subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna i artikel 5 i EU-fördraget, bör respekteras vid genomförandet av Eruf och Sammanhållningsfonden, med beaktande av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna. Medlemsstaterna bör även respektera skyldigheterna i FN:s konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och säkerställa tillgänglighet i enlighet med artikel 9 i den konventionen och den unionslagstiftning som harmoniserar tillgänglighetskraven för produkter och tjänster. Medlemsstaterna och kommissionen bör sträva efter att undanröja ojämlikhet och främja jämställdhet mellan kvinnor och män och integrera ett genusperspektiv, samt bekämpa diskriminering på grund av kön, ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning. Fonderna får inte stödja åtgärder som bidrar till någon form av segregering. Målen för Eruf och Sammanhållningsfonden bör eftersträvas inom ramen för hållbar utveckling och unionens arbete för att bevara, skydda och förbättra miljöns kvalitet i enlighet med artiklarna 11 och 191.1 i EUF-fördraget, med hänsyn till principen att förorenaren betalar. För att skydda den inre marknadens integritet bör insatser som gynnar företag uppfylla bestämmelserna om statligt stöd i artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget.

    (6)Bestämmelser bör införas för Eruf:s stöd till målet Investering för sysselsättning och tillväxt och målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) (ETS/Interreg).

    (7)För att identifiera den typ av verksamhet som kan få stöd från Eruf och Sammanhållningsfonden bör särskilda politiska mål för stöd från dessa fonder fastställas för att säkerställa att de bidrar till ett eller flera av de gemensamma politiska mål som fastställts i artikel 4.1 i förordning (EU) 2018/xxx [new CPR].

    (8)I en allt mer sammanlänkad värld och med tanke på den demografiska utvecklingen och migrationsdynamiken är det klart att unionens migrationspolitik kräver en gemensam strategi som vilar på synergier och komplementaritet mellan olika finansieringsinstrument. För att säkerställa ett sammanhängande, starkt och enhetligt stöd för solidaritet och ansvarsfördelning mellan medlemsstaterna när det gäller att hantera migrationen bör Eruf ge stöd till att underlätta en långsiktig integrering av migranter.

    (9)För att stödja medlemsstaternas och regionernas ansträngningar att möta nya utmaningar och säkerställa en hög säkerhetsnivå för sina invånare och förebygga radikalisering med avstamp i synergier och komplementaritet med andra av unionens politikområden, bör investeringar inom ramen för Eruf bidra till säkerhet i områden där det finns ett behov av att säkerställa säkra offentliga platser och säker kritisk infrastruktur, såsom transport och energi.

    (10)Dessutom bör investeringar genom Eruf bidra till att utveckla en heltäckande digital infrastruktur för höghastighetsnät och främja ren och hållbar multimodal mobilitet i städerna.

    (11)På grundval av det övergripande målet för Sammanhållningsfonden i EUF-fördraget är det nödvändigt att fastställa och avgränsa de särskilda mål som fonden bör stödja.

    (12)För att förbättra institutionernas totala administrativa kapacitet samt styrningen i medlemsstater som genomför program inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt måste stödjande åtgärder kunna vidtas inom ramen för alla särskilda mål.

    (13)För att främja och stimulera samarbetsåtgärder som ingår i program som genomförs inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt är det nödvändigt att stärka samarbetet med parter inom en given medlemsstat eller mellan olika medlemsstater vad gäller stöd inom ramen för alla särskilda mål. Detta stärkta samarbete sker utöver samarbetet inom ramen för ETS/Interreg och bör framför allt stödja samarbete inom strukturerade partnerskap, i syfte att genomföra de regionala strategier som avses i kommissionens meddelande Ökad innovation i EU:s regioner: strategier för motståndskraftig, inkluderande och hållbar tillväxt 17 . Parter får därför komma från alla regioner i unionen, men också från gränsöverskridande regioner och regioner som omfattas av en makroregional strategi eller havsområdesstrategi eller en kombination av dessa två.

    (14)För att ge uttryck för att det är viktigt att bekämpa klimatförändringar i enlighet med unionens åtaganden att genomföra Parisavtalet och uppfylla FN:s mål för hållbar utveckling bör fonderna bidra till att strömlinjeforma klimatåtgärder och till att uppnå det övergripande målet att 25 % av utgifterna i EU-budgeten ska stödja klimatmålen. 30 % av den totala finansieringsramen för Eruf förväntas gå till Eruf-insatser för klimatmål. 37 % av den totala finansieringsramen för Sammanhållningsfonden förväntas gå till sammanhållningsinsatser för klimatmål.

    (15)För att Eruf inom ramen för ETS/Interreg ska kunna stödja såväl investeringar i infrastruktur som investeringar i anslutning till dessa samt utbildning och integration måste det fastställas att Eruf också får stödja verksamhet inom de särskilda målen i ESF+ som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/XXX [new ESF+] 18 .

    (16)För att på bästa sätt koncentrera användningen av begränsade resurser bör stöd från Eruf till produktiva investeringar inom relevant särskilt mål endast ges till mikroföretag samt små och medelstora företag i den mening som avses i kommissionens rekommendation 2003/361/EG 19 , förutom när investeringar inbegriper samarbete med små och medelstora företag i samband med forskning och innovation.

    (17)Eruf bör bidra till att avhjälpa de viktigaste regionala obalanserna i unionen och till att minska skillnaderna mellan de olika regionernas utvecklingsnivåer och eftersläpningen i de minst gynnade regionerna, inklusive i dem som står inför utmaningar till följd av åtagandena om minskade koldioxidutsläpp. Erufs stöd inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt bör därför koncentreras till unionens viktigaste prioriteringar i linje med de politiska mål som fastställts i förordning (EU) 2018/xxx [new CPR]. Stöd från Eruf bör därför koncentreras till de politiska målen ”Ett smartare Europa genom innovativ och smart ekonomisk omvandling” och ”Ett grönare och koldioxidsnålare Europa genom ren och rättvis energiomställning, gröna och blå investeringar, den cirkulära ekonomin, klimatanpassning, riskförebyggande och riskhantering”. Den tematiska koncentrationen bör nås på nationell nivå och utrymme för flexibilitet ges på de enskilda programmens nivå och mellan de tre grupperna av medlemsstater som bildats utgående från deras respektive bruttonationalinkomst. Metoden för att klassificera medlemsstaterna bör dessutom fastställas i detalj, med beaktande av den särskilda situationen i de yttersta randområdena.

    (18)För att koncentrera stödet till unionens viktigaste prioriteringar bör också kraven på tematisk koncentration respekteras under hela programperioden, även vid överföringar mellan prioriteringar i ett program eller mellan program.

    (19)Denna förordning bör fastställa de olika typer av verksamhet som kan få stöd för sina kostnader i form av investeringar från Eruf och Sammanhållningsfonden inom ramen för sina respektive mål i EUF-fördraget. Sammanhållningsfonden bör stödja investeringar i miljö och TEN-T. När det gäller Eruf bör förteckningen över verksamheter förenklas och det bör vara möjligt att stödja investeringar i infrastruktur, investeringar i tillgång till tjänster, produktiva investeringar i små och medelstora företag, utrustning, mjukvara och immaterilla tillgångar samt åtgärder med avseende på information, kommunikation, studier, nätverk, samarbete, utbyte av erfarenheter och verksamhet som hänför sig till kluster. För att stödja genomförandet av ett program bör båda fonderna också kunna stödja tekniskt stöd. För att stödja fler typer av interventioner för Interreg-program bör tillämpningsområdet slutligen utvidgas till att även omfatta gemensam användning av olika slag av anläggningar, personella resurser och kostnader som hänger samman med åtgärder inom tillämpningsområdet för ESF+.

    (20)Transeuropeiska transportnät i enlighet med förordning (EU) nr 1316/2013 ska även i fortsättningen finansieras med medel från Sammanhållningsfonden genom såväl delad som direkt förvaltning inom ramen för Fonden för ett sammanlänkat Europa.

    (21)Samtidigt är det viktigt att förtydliga vilken typ av verksamhet som inte omfattas av tillämpningsområdet för Eruf och Sammanhållningsfonden, t.ex. investeringar för att uppnå en minskning av växthusgasutsläpp från verksamhet som förtecknas i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG 20 , i syfte att undvika överlappning med tillgänglig finansiering som redan omfattas av det direktivet. Dessutom bör det uttryckligen fastställas att de utomeuropeiska länder och territorier som förtecknas i bilaga II till EUF-fördraget inte är berättigade till stöd från Eruf och Sammanhållningsfonden.

    (22)Medlemsstaterna bör med hjälp av de gemensamma output- och resultatindikatorerna i bilaga I regelbundet informera kommissionen om de framsteg som gjorts. De gemensamma output- och resultatindikatorerna får, i tillämpliga fall, kompletteras med programspecifika output- och resultatindikatorer. Informationen från medlemsstaterna bör utgöra den grund som kommissionen bör använda för att med hjälp av de centrala indikatorer som fastställts i bilaga II rapportera om de framsteg som gjorts för att uppnå de särskilda målen under hela programperioden.

    (23)I enlighet med punkterna 22 och 23 i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning av den 13 april 2016 finns det ett behov av att utvärdera fonderna på grundval av den information som samlats på basis av särskilda krav på övervakning och samtidigt undvika överreglering och administrativa bördor, särskilt för medlemsstaterna. Dessa krav kan i förekommande fall innefatta mätbara indikatorer som kan användas som utgångspunkt för utvärdering av fondernas praktiska genomslag.

    (24)För att maximera bidraget till territoriell utveckling bör åtgärder på detta område grunda sig på integrerade territoriella strategier, inklusive i stadsområden. Stöd från Eruf bör därför ges i någon av de former som fastställs i artikel 22 i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR], samtidigt som det säkerställs att lokala och regionala myndigheter samt kommuner deltar på lämpligt sätt.

    (25)Inom ramen för en hållbar stadsutveckling anses det nödvändigt att stödja integrerad territoriell utveckling för att mer effektivt tackla de såväl ekonomiska, miljö- och klimatmässiga som demografiska och samhälleliga utmaningar som påverkar stadsområdena, inbegripet funktionella stadsområden, samtidigt som behovet av att främja kopplingar mellan stad och landsbygd beaktas. Kriterier för urval av stadsområden där integrerade åtgärder för hållbar stadsutveckling ska genomföras, och vägledande belopp för dessa åtgärder, bör fastställas i programmen inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt, och ett minimimål på 6 % av Eruf-medlen som tilldelas på nationell nivå bör gå till detta ändamål. Det bör även fastställas att denna procentandel bör respekteras under hela programperioden när anslag överförs mellan prioriteringar i ett program eller mellan program, inklusive vid halvtidsöversynen.

    (26)För att kartlägga eller tillhandahålla lösningar för att hantera frågor som rör hållbar stadsutveckling på unionsnivå, bör innovativa åtgärder i städerna på området hållbar stadsutveckling ersättas med ett europeiskt stadsinitiativ, under direkt eller indirekt förvaltning. Detta initiativ bör omfatta alla stadsområden och stödja EU-agendan för städer 21 .

    (27)De yttersta randområdena bör ägnas särskild uppmärksamhet genom att åtgärder antas enligt artikel 349 i EUF-fördraget och genom att de tilldelas extra anslag för att kompensera för extra kostnader i dessa områden som är en följd av en eller flera av de permanenta nackdelar som avses i artikel 349 i EUF-fördraget, dvs. avlägsen belägenhet, ökaraktär, ringa storlek, besvärliga terräng- och klimatförhållanden samt ekonomiskt beroende av ett fåtal produkter, vilka faktorer på grund av sin bestående natur och sammanlagda verkan allvarligt hämmar områdenas utveckling. Dessa anslag kan täcka investeringar, driftskostnader och allmännyttiga skyldigheter som syftar till att kompensera för extra kostnader som förorsakas av sådana nackdelar. Driftsstöd får täcka utgifter för godstransporter och startstöd för transporttjänster samt utgifter för insatser rörande begränsade lagringsmöjligheter, en överdimensionerad produktionsapparat och underhåll av denna samt arbetskraftsbrist på den lokala marknaden. För att skydda den inre marknadens integritet, och såsom är fallet med alla insatser som medfinansieras av Eruf och Sammanhållningsfonden bör allt stöd från Eruf för att finansiera drifts- och investeringsstöd i de yttersta randområdena uppfylla bestämmelserna om statligt stöd i artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget.

    (28)I syfte att ändra vissa icke-väsentliga delar av denna förordning bör befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget delegeras till kommissionen med avseende på justeringar, i tillämpliga fall, av bilaga II där det fastställs en förteckning över indikatorer som ska användas som grund för att informera Europaparlamentet och rådet om programprestationerna. Det är särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå, och att dessa samråd genomförs i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning av den 13 april 2016 22 . För att säkerställa lika stor delaktighet i förberedelsen av delegerade akter bör Europaparlamentet och rådet erhålla alla handlingar samtidigt som medlemsstaternas experter, och deras experter ges systematiskt tillträde till möten i kommissionens expertgrupper som förbereder delegerade akter.

    (29)Eftersom målet för denna förordning, nämligen att stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen genom att avhjälpa de viktigaste regionala obalanserna i unionen, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, utan snarare, på grund av de omfattande skillnaderna mellan de olika regionernas utvecklingsnivåer och eftersläpningen i de minst gynnade regionerna samt de begränsade ekonomiska resurserna i medlemsstaterna och regionerna, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i EUF-fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I
    Gemensamma bestämmelser

    Artikel 1
    Syfte

    1.I denna förordning fastställs de särskilda målen och tillämpningsområdet för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) vad gäller målet Investering för sysselsättning och tillväxt och målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) som avses i artikel [4.2] i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR].

    2.I denna förordning fastställs också de särskilda målen och tillämpningsområdet för stöd från Sammanhållningsfonden vad gäller målet Investering för sysselsättning och tillväxt som avses i artikel [4.2 a] i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR].

    Artikel 2
    Särskilda mål för Eruf och Sammanhållningsfonden

    1.I enlighet med de politiska målen i artikel [4.1] i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR] ska Eruf stödja följande särskilda mål:

    (a)”Ett smartare Europa genom innovativ och smart ekonomisk omvandling” (PO 1) genom att

    i)förbättra forsknings- och innovationskapaciteten och användningen av avancerad teknik,

    ii)säkra nyttan av digitaliseringen för invånare, företag och myndigheter,

    iii)förbättra de små och medelstora företagens tillväxt och konkurrenskraft,

    iv)utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap.

    (b)”Ett grönare och koldioxidsnålare Europa genom ren och rättvis energiomställning, gröna och blå investeringar, den cirkulära ekonomin, klimatanpassning, riskförebyggande och riskhantering” (PO 2) genom att

    i)främja energieffektivitetsåtgärder,

    ii)främja förnybar energi,

    iii)utveckla smarta energisystem, smarta nät och smart lagring på lokal nivå,

    iv)främja anpassning, riskförebyggande och motståndskraft mot katastrofer i samband med klimatförändringen,

    v)främja en hållbar vattenförvaltning,

    vi)främja övergången till en cirkulär ekonomi,

    vii)främja biologisk mångfald och grön infrastruktur i stadsmiljö samt minska föroreningarna.

    (c)”Ett mer sammanlänkat Europa genom förbättrad mobilitet och regional IKT-konnektivitet” (PO 3) genom att

    i)förbättra digital konnektivitet,

    ii)utveckla ett hållbart, klimattåligt, intelligent, säkert och intermodalt TEN-T,

    iii)utveckla hållbar, klimattålig, intelligent och intermodal nationell, regional och lokal mobilitet, inklusive förbättrad tillgång till TEN-T samt gränsöverskridande mobilitet,

    iv)främja hållbar multimodal mobilitet i städerna.

    (d)”Ett mer socialt Europa genom den europeiska pelaren för sociala rättigheter” (PO 4) genom att

    i)effektivisera arbetsmarknaderna och förbättra tillgången till sysselsättning av god kvalitet genom att utveckla social innovation och social infrastruktur,

    ii)förbättra tillgången till tjänster av god kvalitet för alla inom utbildning och livslångt lärande genom att utveckla infrastruktur,

    iii)förbättra den socioekonomiska integrationen av marginaliserade grupper, migranter och missgynnade grupper, genom integrerade åtgärder, bl.a. bostäder och sociala tjänster,

    iv)säkerställa lika tillgång till hälso- och sjukvård genom att utveckla infrastruktur.

    (e)”Ett Europa närmare medborgarna genom hållbar och integrerad utveckling av stads-, landsbygds- och kustområden och lokala initiativ” (PO 5) genom att

    i)främja en integrerad social, ekonomisk och miljömässig utveckling, kulturarvet och säkerhet i stadsområden,

    ii)främja en integrerad, social, ekonomisk och miljömässig lokal utveckling, kulturarvet och säkerhet, inklusive på landsbygden och i kustområden, även genom lokalt ledd utveckling.

    2.Sammanhållningsfonden ska stödja det politiska målet PO 2 och särskilda mål som sorterar under det politiska målet PO 3 i punkt 1 c leden ii, iii och iv.

    3.När det gäller de särskilda målen i punkt 1 får Eruf eller Sammanhållningsfonden, i tillämpliga fall, även stödja verksamhet inom ramen för målet Investering för sysselsättning och tillväxt om den

    (a)förbättrar kapaciteten för programmyndigheter och organ i samband med genomförandet av fonderna,

    (b)stärker samarbetet med partner inom och utanför en viss medlemsstat.

    Det samarbete som avses i led b ska omfatta samarbete med partner från gränsöverskridande regioner, regioner som inte gränsar till varandra eller regioner i ett territorium som omfattas av en makroregional strategi, havsområdesstrategi eller en kombination av dessa.

    Artikel 3
    Tematisk koncentration av stödet från Eruf.

    1.När det gäller program som genomförs inom ramen för målet Investering för sysselsättning och tillväxt ska de totala Eruf-medlen i varje medlemsstat koncentreras på nationell nivå i enlighet med punkterna 3 och 4.

    2.När det gäller den tematiska koncentrationen av stöd till medlemsstater med yttersta randområden ska Eruf-medel som uttryckligen tilldelats program för de yttersta randområdena och Eruf-medel som tilldelats alla andra regioner behandlas separat.

    3.Medlemsstaterna ska, på basis av sin bruttonationalinkomst (BNI), indelas på följande sätt:

    (a)De vars BNI-kvot är minst 100 % av EU-genomsnittet (grupp 1).

    (b)De vars BNI-kvot är minst 75 % och högst 100 % av EU-genomsnittet (grupp 2).

    (c)De vars BNI-kvot är högst 75 % av EU-genomsnittet (grupp 3).

    Vid tillämpningen av denna artikel avses med BNI-kvot kvoten mellan en medlemsstats BNI per capita, mätt i köpkraftsstandard och beräknad på basis av unionssiffror under perioden 2014–2016, och de 27 medlemsstaternas genomsnittliga BNI per capita mätt i köpkraftsstandard för samma referensperiod.

    När det gäller program för de yttersta randområdena inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt ska de anses ingå i grupp 3.

    4.Medlemsstaterna ska uppfylla följande krav på tematisk koncentration:

    (a)Medlemsstater i grupp 1 ska tilldela de politiska målen PO 1 och PO 2 minst 85 % av sina totala Eruf-medel som har öronmärkts för andra prioriteringar än tekniskt stöd och det politiska målet PO 1 minst 60 %.

    (b)Medlemsstater i grupp 2 ska tilldela det politiska målet PO 1 minst 45 % av sina totala Eruf-medel som har öronmärkts för andra prioriteringar än tekniskt stöd och det politiska målet PO 2 minst 30 %.

    (c)Medlemsstater i grupp 3 ska tilldela det politiska målet PO 1 minst 35 % av sina totala Eruf-medel som har öronmärkts för andra prioriteringar än tekniskt stöd och det politiska målet PO 2 minst 30 %.

    5.Kraven på tematisk koncentration i punkt 4 ska vara uppfyllda under hela programperioden, även när Eruf-anslag överförs mellan prioriteringar i ett program eller mellan program samt vid halvtidsöversynen i enlighet med artikel [14] i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR].

    6.När Eruf-anslag med avseende på det politiska målet PO 1 eller PO 2 eller bådadera för ett givet program skärs ned på grund av ett tillbakadragande i enlighet med artikel [99] i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR] eller på grund av finansiella korrigeringar av kommissionen i enlighet med artikel [98] i den förordningen ska uppfyllandet av kravet på tematisk koncentration i punkt 4 inte omvärderas.

    Artikel 4
    Tillämpningsområde för stödet från Eruf

    1.Eruf ska stödja följande:

    (a)Investeringar i infrastruktur.

    (b)Investeringar i tillgång till tjänster.

    (c)Produktiva investeringar i små och medelstora företag.

    (d)Utrustning, mjukvara och immaterilla tillgångar.

    (e)Information, kommunikation, studier, nätverk, samarbete, utbyte av erfarenheter och verksamhet som hänför sig till kluster.

    (f)Tekniskt stöd.

    Dessutom kan produktiva investeringar i andra företag än små och medelstora företag få stöd om de inkluderar samarbete med små och medelstora företag inom forskning och innovation som får stöd i enlighet med artikel 2.1 a i.

    För att bidra till det särskilda mål som sorterar under det politiska målet PO 1 i artikel 2.1 a iv ska Eruf också stödja utbildning och livslångt lärande.

    2.Inom målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) får Eruf också ge stöd till

    (a)gemensam användning av anläggningar och personella resurser,

    (b)mjuka investeringar i anslutning till dessa samt annan verksamhet i samband med det politiska målet PO 4 inom ramen för Europeiska socialfonden+ i enlighet med förordning (EU) 2018/xxxx [new ESF+].

    Artikel 5
    Tillämpningsområde för stödet från Sammanhållningsfonden

    1.Sammanhållningsfonden ska stödja följande:

    (a)Miljöinvesteringar, inklusive investeringar som rör hållbar utveckling och energi med miljömässiga fördelar.

    (b)Investeringar i TEN-T.

    (c)Tekniskt stöd.

    Medlemsstaterna ska säkerställa en lämplig balans mellan investeringarna i punkterna a och b.

    2.Det belopp som överförs från Sammanhållningsfonden till Fonden för ett sammanlänkat Europa 23 ska användas till TEN-T-projekt.

    Artikel 6
    Undantag från tillämpningsområdet för Eruf och Sammanhållningsfonden

    1.Eruf och Sammanhållningsfonden ska inte stödja följande:

    (a)Avveckling eller anläggande av kärnkraftverk.

    (b)Investeringar för att minska växthusgasutsläpp från sådan verksamhet som förtecknas i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG 24 .

    (c)Tillverkning, bearbetning och utsläppande på marknaden av tobak och tobaksvaror.

    (d)Företag i svårigheter enligt definitionen i artikel 2.18 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 25 .

    (e)Investeringar i flygplatsinfrastruktur, utom i de yttersta randområdena.

    (f)Investeringar i deponering av avfall.

    (g)Investeringar i anläggningar för hantering av restavfall.

    (h)Investeringar som rör produktion, bearbetning, distribution, lagring och förbränning av fossila bränslen, utom investeringar som rör rena fordon enligt definitionen i artikel 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/33/EG 26 .

    (i)Investeringar i bredbandsinfrastruktur i områden med minst två likvärdiga bredbandsnät.

    (j)Finansiering av inköp av rullande materiel för användning vid järnvägstransport, utom om det hänger samman med

    i) fullgörande av allmän trafikplikt som upphandlats offentligt i enlighet med förordning (EG) nr 1370/2007 i dess ändrade lydelse,

    ii) tillhandahållande av järnvägstransporttjänster som är helt konkurrensutsatta och stödmottagaren är en ny deltagare som kan få stöd i enlighet med förordning (EU) 2018/xxxx [Invest EU regulation].

    2.Dessutom får Sammanhållningsfonden inte stödja investeringar i bostäder, utom för att främja energieffektivitet och användning av förnybar energi.

    3.Utomeuropeiska länder och territorier ska inte vara berättigade till stöd från Eruf eller Sammanhållningsfonden, men de får delta i Interreg-program i enlighet med villkoren i förordning (EU) 2018/xxxx [ETS/Interreg].

    Artikel 7
    Indikatorer

    1.Gemensamma output- och resultatindikatorer enligt bilaga I med avseende på Eruf och Sammanhållningsfonden och, i tillämpliga fall, programspecifika output- och resultatindikatorer ska användas i enlighet med artiklarna 12.1 andra stycket a, 17.3 d ii och 37.2 b i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR].

    2.För outputindikatorer ska utgångsvärdet fastställas till noll. Delmålen för 2024 och målen för 2029 ska vara kumulativa.

    3.I enlighet med rapporteringskravet i artikel [38.3 e i] i budgetförordningen ska kommissionen informera Europaparlamentet och rådet om prestationerna i enlighet med bilaga II.

    4.Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 13 med avseende på att ändra bilaga I i syfte att göra nödvändiga justeringar av förteckningen över de indikatorer som medlemsstaterna ska använda och för att ändra bilaga II i syfte att göra nödvändiga justeringar av den information om prestationerna som ska lämnas till Europaparlamentet och rådet.

    KAPITEL II
    Särskilda bestämmelser för territoriella särdrag

    Artikel 8
    Integrerad territoriell utveckling

    1.Eruf får stödja integrerad territoriell utveckling som ingår i program inom båda de mål som avses i artikel 4.2 i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR] i enlighet med avdelning III kapitel II i den förordningen.

    2.Medlemsstaterna ska endast genomföra integrerad territoriell utveckling med stöd av Eruf i någon av de former som avses i artikel [22] i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR].

    Artikel 9
    Hållbar stadsutveckling

    1.Eruf ska stödja integrerad territoriell utveckling som grundar sig på de territoriella strategierna i artikel [23] i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR] och som är inriktade på stadsområden (nedan kallad hållbar stadsutveckling) som ingår i program inom de båda mål som avses i artikel 4.2 i den förordningen.

    2.Minst 6 % av Eruf-medlen på nationell nivå inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt som har öronmärkts för annat än tekniskt stöd ska tilldelas hållbar stadsutveckling i form av lokalt ledd utveckling, integrerade territoriella investeringar eller något annat territoriellt verktyg som sorterar under det politiska målet PO 5.

    I de berörda programmen ska de belopp som planerats för detta ändamål enligt artikel [17.3] d vii i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR] fastställas.

    3.Den procentandel som tilldelats hållbar stadsutveckling i punkt 2 ska vara uppfylld under hela programperioden, även när Eruf-anslag överförs mellan prioriteringar i ett program eller mellan program samt vid halvtidsöversynen i enlighet med artikel [14] i förordning (EU) 2018/xxxx [new CPR].

    4.När Eruf-anslag skärs ned på grund av ett tillbakadragande i enlighet med artikel [99] i förordning (EU) [new CPR] eller på grund av finansiella korrigeringar av kommissionen i enlighet med artikel [98] i den förordningen ska uppfyllandet av den punkten inte omvärderas.

    Artikel 10
    Europeiska stadsinitiativet

    1.Eruf ska också stödja Europeiska stadsinitiativet som ska genomföras av kommissionen under direkt eller indirekt förvaltning.

    Detta initiativ ska omfatta alla stadsområden och ska stödja EU-agendan för städer.

    2.Europeiska stadsinitiativet ska bestå av följande tre programområden, alla med anknytning till hållbar stadsutveckling:

    (a)Stöd till kapacitetsuppbyggnad.

    (b)Stöd till innovativa åtgärder.

    (c)Stöd till kunskap, politisk utveckling och kommunikation.

    På begäran av en eller flera medlemsstater får Europeiska stadsinitiativet också stödja mellanstatligt stadssamarbete.

    Artikel 11
    De yttersta randområdena

    1.De särskilda tilläggsanslagen för de yttersta randområdena ska användas för att kompensera för extra kostnader i dessa områden som är en följd av en eller flera av de permanenta nackdelar för deras utveckling som förtecknas i artikel 349 i EUF-fördraget.

    2.De anslag som avses i punkt 1 ska stödja

    (a)verksamhet inom det tillämpningsområde som fastställs i artikel 4

    (b)genom undantag från artikel 4, åtgärder för att täcka driftskostnader för att kompensera för extra kostnader i de yttersta randområdena som är en följd av en eller flera av de permanenta nackdelar för deras utveckling som förtecknas i artikel 349 i EUF-fördraget.

    De anslag som avses i punkt 1 får också stödja utgifter för att kompensera för tillhandahållande av allmännyttiga skyldigheter och avtal i de yttersta randområdena.

    3.De anslag som avses i punkt 1 får inte stödja

    (a)insatser som rör sådana varor som förtecknas i bilaga I till EUF-fördraget,

    (b)stöd för transport av personer enligt artikel 107.2 a i EUF-fördraget,

    (c)undantag från skatteplikt och undantag från sociala avgifter,

    (d)allmännyttiga skyldigheter som företag inte fullgjort och där staten agerar genom myndighetsutövning.

    KAPITEL III
    Slutbestämmelser

    Artikel 12
    Övergångsbestämmelser

    Förordningarna (EU) nr 1300/2013, 1301/2013 och varje akt som antagits i enlighet med dessa ska fortsätta att tillämpas på program och insatser som får stöd från Eruf och Sammanhållningsfonden under programperioden 2014–2020.

    Artikel 13
    Utövande av delegeringen

    1.Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

    2.Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artikel 7.4 ska ges till kommissionen tills vidare från och med den dag då denna förordning träder i kraft.

    3.Den delegering av befogenhet som avses i artikel 7.4 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

    4.Innan kommissionen antar en delegerad akt, ska den samråda med experter som utsetts av varje medlemsstat i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning av den 13 april 2016 27 .

    5.Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

    6.En delegerad akt som antas enligt artikel 7.4 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period på två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    Artikel 14
    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Strasbourg den

    På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

    Ordförande    Ordförande

    (1)    COM(2018) 322 final, 2.5.2018.
    (2)    I konsekvensbedömningen finns en mer ingående diskussion om synergier, samstämmighet och förenlighet med andra EU-politikområden.
    (3)    [Hänvisning].
    (4)    [Hänvisning], utom Europeiska unionens program för sysselsättning och social innovation och EU:s folkhälsoprogram.
    (5)    [Hänvisning], endast delar med delad förvaltning.
    (6)    [Hänvisning].
    (7)    [Hänvisning], utom programmet för utrustning för tullkontroll.
    (8)    Läs mer i den åtföljande konsekvensbedömningen (SWD(2018) 282), kapitel 3.1 om subsidiaritetsprincipen och mervärdet med Eruf och Sammanhållningsfonden.
    (9)    Se kommissionens diskussionsunderlag om framtiden för EU:s finanser:    
    https://ec.europa.eu/commission/publications/reflection-paper-future-eu-finances_sv .
    (10)    Mål för 2014–2020.
    (11)    Spatial Foresight & t33, New assessment of administrative costs and burden in ESI Funds, preliminära resultat.
    (12)    Interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om bättre lagstiftning av den 13 april 2016 (EUT L 123, 12.5.2016, s. 1).
    (13)    EUT C , , s. .
    (14)    EUT C , , s. .
    (15)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1315/2013 av den 11 december 2013 om unionens riktlinjer för utbyggnad av det transeuropeiska transportnätet och om upphävande av beslut nr 661/2010/EU (EUT L 348 20.12.2013, s. 1)
    (16)    [Full reference - new CPR].
    (17)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén av den 8 juli 2017 (COM(2017)376) final.
    (18)    [Full reference - new ESF+].
    (19)    Kommissionens rekommendation 2003/361/EG av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag (EUT L 124, 20.5.2003, s. 36).
    (20)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).
    (21)    Rådets slutsatser om EU-agendan för städer av den 24 juni 2016.
    (22)    Interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om bättre lagstiftning (EUT L 123, 12.5.2016, s. 1).
    (23)    Reference
    (24)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG.
    (25)    Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).
    (26)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/33/EG av den 23 april 2009 om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon (EUT L 120, 15.5.2009, s. 5).
    (27)    EUT L 123, 12.5.2016, s. 13.
    Az oldal tetejére

    Strasbourg den 29.5.2018

    COM(2018) 372 final

    BILAGA

    till

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden

    {SEC(2018) 268 final}
    {SWD(2018) 282 final}
    {SWD(2018) 283 final}


    BILAGA I

    Gemensamma output- och resultatindikatorer för Eruf och Sammanhållningsfonden – artikel 7.1 1

    Tabell 1: Gemensamma output- och resultatindikatorer för Eruf (Investering för sysselsättning och tillväxt samt Interreg) och Sammanhållningsfonden**

    Politiskt mål

    Output

    Resultat

    (1)

    (2)

    (3)

    1. Ett smartare Europa genom innovativ och smart ekonomisk omvandling

    RCO 2 01 – Företag som får stöd (fördelade per mikroföretag, små, medelstora, stora företag)*
    RCO 02 – Företag som får stöd genom bidrag*
    RCO 03 – Företag som får stöd genom finansieringsinstrument*
    RCO 04 – Företag som får icke-ekonomiskt stöd*
    RCO 05 – Nystartade företag som får stöd*
    RCO 06 – Forskare som arbetar vid forskningsanläggningar som får stöd
    RCO 07 – Forskningsinstitut som deltar i gemensamma forskningsprojekt
    RCO 08 – Nominellt värde på forsknings- och innovationsutrustningen
    RCO 10 – Företag som samarbetar med forskningsinstitut

    RCO 96 – Interregionala investeringar i EU-projekt*

    RCR 3 01 – Antal skapade arbetstillfällen i enheter som får stöd* 
    RCR 02 – Privata investeringar som matchar offentligt stöd (fördelade per: bidrag, finansieringsinstrument)*
    RCR 03 – Små och medelstora företag som inför produkt- eller processinnovationer*
    RCR 04 – Små och medelstora företag som inför marknadsförings- eller organisationsinnovationer*
    RCR 05 – Små och medelstora företag som gör innovationer inom företaget*
    RCR 06 – Patentansökningar till Europeiska patentverket*
    RCR 07 – Varumärkes- och designansökningar* 
    RCR 08 – Offentlig-privata sampublikationer

    RCO 12 – Företag som får stöd att digitalisera sina produkter och tjänster
    RCO 13 – Digitala tjänster och produkter som utvecklats för företag
    RCO 14 – Offentliga institutioner som får stöd att digitalisera tjänster och tillämpningar

    RCR 11 – Användare av nya offentliga digitala tjänster och tillämpningar*
    RCR 12 – Användare av nya digitala produkter, tjänster och tillämpningar som utvecklats av företag*
    RCR 13 – Företag med hög digital intensitet*
    RCR 14 – Företag som använder offentliga digitala tjänster*

    RCO 15 – Skapad kapacitet för företagsinkubation* 

    RCR 16 – Högtillväxtföretag som får stöd*
    RCR 17 – Företag som överlevt tre år på marknaden*
    RCR 18 – Små och medelstora företag som använder inkubationstjänster ett år efter inkubationens inrättande
    RCR 19 – Företag med högre omsättning

    RCR 25 – Mervärde per arbetstagare i små och medelstora företag som får stöd*

    RCO 16 – Intressenter som deltar i entreprenörsprocessen
    RCO 17 – Investeringar i regionala/lokala ekosystem för kompetensutveckling

    RCO 101 – Små och medelstora företag som investerar i kompetensutveckling

    RCO 102 – Små och medelstora företag som investerar i utbildningsförvaltningssystem* 

    RCR 24 – Små och medelstora företag som har nytta av verksamhet för kompetensutveckling som tillhandahålls av lokala/regionala ekosystem
    RCR 97 – Antal lärlingsutbildningar som fått stöd i små och medelstora företag

    RCR 98 – Personal i små och medelstora företag som avslutar vidareutbildning (per färdighet: teknik, förvaltning, entreprenörskap, ekologi, annan)

    RCR 99 – Personal i små och medelstora företag som avslutar alternativ utbildning i kunskapsintensiva tjänsteverksamheter (per färdighet: teknik, förvaltning, entreprenörskap, ekologi, annan)

    RCR 100 – Personal i små och medelstora företag som avslutar formell utbildning i kompetensutveckling (per färdighet: teknik, förvaltning, entreprenörskap, ekologi, annan)*

    2. Ett grönare och koldioxidsnålare Europa genom ren och rättvis energiomställning, gröna och blå investeringar, den cirkulära ekonomin, klimatanpassning, riskförebyggande och riskhantering

    RCO 18 – Hushåll som får stöd att förbättra bostadens energiprestanda
    RCO 19 – Offentliga byggnader som får stöd att förbättra energiprestanda
    RCO 20 – Fjärrvärmenät som nyligen skapats eller förbättrats

    RCR 26 – Årlig slutlig energiförbrukning (fördelad per bostadshus, andra privata och offentliga byggnader än bostadshus)
    RCR 27 – Hushåll där bostadens energiprestanda förbättrats
    RCR 28 – Byggnader med förbättrad energiklassning (fördelad per bostadshus, andra privata och offentliga byggnader än bostadshus)
    RCR 29 – Uppskattade växthusgasutsläpp*
    RCR 30 – Företag med förbättrad energiprestanda

    RCO 22 – Extra produktionskapacitet för förnybar energi (fördelad per el, värme)

    RCO 97 – Antal lokala energisamhällen och lokala samhällen med förnybar energi som får stöd*

    RCR 31 – Total mängd förnybar energi som producerats (fördelad per el, värme)
    RCR 32 – Förnybar energi: (drifts)kapacitet ansluten till nät* 

    RCO 23 – Digitala förvaltningssystem för smarta nät

    RCO 98 – Hushåll som får stöd att använda smarta energinät

    RCR 33 – Användare som anslutits till smarta nät
    RCR 34 – Lansering av projekt för smarta nät

    RCO 24 – Ny eller uppgraderad övervakning av, beredskap vid, varning för och reaktion vid katastrofer* 
    RCO 25 – Kustremsa, flodbankar och insjöstränder samt jordskredsskydd som nyligen byggts eller stärkts för att skydda människor, tillgångar och naturen
    RCO 26 – Grön infrastruktur för anpassning till klimatförändringarna
    RCO 27 – Nationella/regionala/lokala strategier för anpassning till klimatförändringarna
    RCO 28 – Områden som omfattas av skyddsåtgärder mot skogsbränder

    RCR 35 – Antal människor som omfattas av åtgärder för skydd mot översvämning
    RCR 36 – Antal människor som omfattas av åtgärder för skydd mot skogsbränder
    RCR 37 – Antal människor som omfattas av åtgärder för skydd mot klimatrelaterade naturkatastrofer (andra än översvämningar och skogsbränder)

    RCR 96 – Antal människor som omfattas av åtgärder för skydd mot icke- klimatrelaterade naturrisker och risker i samband med mänsklig verksamhet*
    RCR 38 – Uppskattad genomsnittlig insatstid vid katastrofsituationer*

    RCO 30 – Längd på nya eller förbättrade vattenledningar till hushåll
    RCO 31 – Längd på nya eller förbättrade avloppsledningar
    RCO 32 – Ny eller uppgraderad kapacitet för avloppsrening

    RCR 41 – Antal människor som är anslutna till förbättrad vattenförsörjning
    RCR 42 – Antal människor som åtminstone är anslutna till sekundär avloppsrening
    RCR 43 – Vattenförlust
    RCR 44 – Avloppsvatten som renats ordentligt

    RCO 34 – Extra kapacitet för avfallsåtervinning

    RCR 46 – Antal människor som betjänas av avfallsåtervinningsanläggningar och små avfallshanteringssystem
    RCR 47 – Avfall som återvunnits
    RCR 48 – Återvunnet avfall som använts som råmaterial
    RCR 49 – Avfall som återanvänts

    RCO 36 – Yta grön infrastruktur som får stöd i stadsområden
    RCO 37 – Yta Natura 2000-områden som omfattas av skydds- och återställandeåtgärder i enlighet med den prioriterade åtgärdsramen

    RCO 99 – Yta områden utanför Natura 2000 som omfattas av skydds- och återställandeåtgärder

    RCO 38 – Yta återställd mark som får stöd
    RCO 39 – Installerade system för övervakning av luftföroreningar

    RCR 50 – Antal människor som omfattas av åtgärder för luftkvalitet

    RCR 95 – Antal människor som har tillgång till ny eller uppgraderad grön infrastruktur i stadsområden
    RCR 51 – Antal människor som omfattas av åtgärder för bullerminskning
    RCR 52 – Återställd mark som används för grönområden, subventionerade bostäder, ekonomisk eller lokal verksamhet



    3. Ett mer sammanlänkat Europa genom förbättrad mobilitet och regional IKT-konnektivitet

    RCO 41 – Extra hushåll med bredband med mycket hög kapacitet
    RCO 42 – Extra företag med bredband med mycket hög kapacitet

    RCR 53 – Hushåll som abonnerar på bredband med mycket hög kapacitet
    RCR 54 – Företag som abonnerar på bredband med mycket hög kapacitet

    RCO 43 – Längd på nya vägar som får stöd – TEN-T 4
    RCO 44 – Längd på nya vägar som får stöd – övrigt
    RCO 45 – Längd på ombyggda eller uppgraderade vägar – TEN-T
    RCO 46 – Längd på ombyggda eller uppgraderade vägar – övrigt

    RCR 55 – Användare av nyligen byggda, ombyggda eller uppgraderade vägar

    RCR 56 – Tidsinbesparingar till följd av förbättrad väginfrastruktur

    RCR 101 – Tidsinbesparingar till följd av förbättrad järnvägsinfrastruktur

    RCO 47 – Längd på nya järnvägar som får stöd – TEN-T
    RCO 48 – Längd på nya järnvägar som får stöd – övrigt
    RCO 49 – Längd på ombyggda eller uppgraderade järnvägar – TEN-T
    RCO 50 – Längd på ombyggda eller uppgraderade vägar – övrigt
    RCO 51 – Längd på nya eller uppgraderade inre vattenvägar – TEN-T
    RCO 52 – Längd på nya eller uppgraderade inre vattenvägar – övrigt
    RCO 53 – Järnvägsstationer och järnvägsanläggningar – nya eller uppgraderade
    RCO 54 – Intermodala förbindelser – nya eller uppgraderade

    RCO 100 – Antal hamnar som får stöd

    RCR 57 – Längd på järnväg i drift som styrs av det europeiska trafikstyrningssystemet för tåg
    RCR 58 – Antal passagerare per år på järnvägar som får stöd
    RCR 59 – Godstransport på järnväg
    RCR 60 – Godstransport på inre vattenvägar

    RCO 55 – Längd på spårvagns- och tunnelbanelinjer – nya
    RCO 56 – Längd på spårvagns- och tunnelbanelinjer – ombyggda/uppgraderade
    RCO 57 – Miljövänlig rullande materiel för kollektivtrafik
    RCO 58 – Särskild cykelinfrastruktur som får stöd
    RCO 59 – Alternativ bränsleinfrastruktur (påfyllnings- och laddningspunkter) som får stöd
    RCO 60 – Städer med nya eller uppgraderade digitaliserade urbana transportsystem

    RCR 62 – Passagerare i kollektivtrafik per år
    RCR 63 – Användare av nya/uppgraderade spårvagns- och tunnelbanelinjer per år
    RCR 64 – Användare av särskild cykelinfrastruktur per år



    4. Ett mer socialt Europa genom den europeiska pelaren för sociala rättigheter

    RCO 61 – Antal arbetslösa per år som betjänas av förbättrade möjligheter till sysselsättningstjänster (kapacitet)

    RCR 65 – Arbetssökande per år som använder de sysselsättningstjänster som får stöd

    RCO 63 – Kapacitet för tillfällig mottagningsinfrastruktur som inrättats
    RCO 64 – Kapacitet för återställda bostäder – migranter, flyktingar och personer som står under eller ansöker om internationellt skydd

    RCO 65 – Kapacitet för återställda bostäder – övrigt

    RCR 66 – Beläggning på tillfällig mottagningsinfrastruktur som byggts eller renoverats
    RCR 67 – Beläggning på återställda bostäder – migranter, flyktingar och personer som står under eller ansöker om internationellt skydd

    RCR 68 – Beläggning på återställda bostäder – övrigt

    RCO 66 – Klassrumskapacitet hos barntillsynsinfrastruktur som får stöd (ny eller uppgraderad)
    RCO 67 – Klassrumskapacitet hos utbildningsinfrastruktur som får stöd (ny eller uppgraderad)

    RCR 70 – Antal barn per år som använder barntillsynsinfrastruktur som får stöd
    RCR 71 – Antal studerande per år som använder utbildningsinfrastruktur som får stöd

    RCO 69 – Kapacitet hos hälso- och sjukvårdsinfrastruktur som får stöd
    RCO 70 – Kapacitet hos social infrastruktur som får stöd (annat än bostäder)

    RCR 72 – Människor med tillgång till förbättrade hälso- och sjukvårdstjänster
    RCR 73 – Antal personer per år som använder de hälso- och sjukvårdsinrättningar som får stöd
    RCR 74 – Antal personer per år som använder de socialvårdsinrättningar som får stöd
    RCR 75 – Genomsnittlig insatstid vid medicinska nödsituationer i det område som får stöd

    5. Ett Europa närmare medborgarna genom hållbar och integrerad utveckling av stads-, landsbygds- och kustområden och lokala initiativ

    RCO 74 – Antal människor som omfattas av strategier för integrerad stadsutveckling
    RCO 75 – Integrerade strategier för stadsutveckling
    RCO 76 – Samarbetsprojekt
    RCO 77 – Kapacitet hos kultur- och turistinfrastruktur som får stöd

    RCR 76 – Intressenter som deltar i förberedelserna och genomförandet av strategier för stadsutveckling
    RCR 77 – Antalet turister/besök till platser som får stöd* 
    RCR 78 – Användare som har nytta av kulturinfrastruktur som får stöd

    RCO 80 – Strategier för lokalt ledd utveckling för lokal utveckling

     



    Övergripande – Genomförande

    RCO 95 – Personal som finansieras genom Eruf och Sammanhållningsfonden

    RCR 91 – Genomsnittlig tid för att inleda ansökningsomgångar, välja projekt och underteckna kontrakt*
    RCR 92 – Genomsnittlig tid för anbudsgivning (från det att upphandlingen inleds tills det att kontraktet undertecknas) *
    RCR 93 – Genomsnittlig tid för projektets genomförande (från det att kontraktet undertecknas till den sista utbetalningen)*
    RCR 94 – En enda anbudsgivare för interventioner inom ramen för Eruf och Sammanhållningsfonden*

    ** För att göra framställningen klarare har indikatorerna samlats under, men är inte begränsade till, ett politiskt mål. Framför allt får särskilda mål som sorterar under de politiska målen 1–4 användas med relevanta indikatorer under det politiska målet 5. För att få en fullständig bild av programmens förväntade och faktiska prestationer får indikatorer som markerats med (*) i tillämpliga fall användas av särskilda mål som sorterar under mer än ett av de politiska målen 1–4.

    Tabell 2: Extra gemensamma output- och resultatindikatorer för Eruf – Interreg

    Interregspecifika indikatorer

    RCO 81 – Deltagare i initiativ för gränsöverskridande mobilitet
    RCO 82 – Deltagare i gemensamma insatser för jämlikhet, lika möjligheter och social delaktighet
    RCO 83 – Gemensamma strategier/handlingsplaner som planerats eller genomförts
    RCO 84 – Gemensam pilotverksamhet som genomförts i projekt
    RCO 85 – Antal deltagare i gemensamma utbildningssystem

    RCO 96 – Rättsliga eller administrativa hinder som identifierats
    RCO 86 – Gemensamma administrativa eller rättsliga avtal som undertecknats
    RCO 87 – Organisationer som samarbetar över gränserna
    RCO 88 – Gränsöverskridande projekt för ömsesidigt lärande för att stärka samarbetet
    RCO 89 – Gränsöverskridande projekt för att förbättra flernivåstyrning
    RCO 90 – Gränsöverskridande projekt för att skapa nätverk/kluster

    RCR 79 – Gemensamma strategier/handlingsplaner som organisationer inlett vid/efter avslutat projekt
    RCR 80 – Gemensam pilotverksamhet som organisationer inlett eller utökat vid/efter avslutat projekt
    RCR 81 – Deltagare som slutför gemensamma utbildningssystem
    RCR 82 – Rättsliga eller administrativa hinder som avlägsnats eller sänkts
    RCR 83 – Personer som omfattas av gemensamma avtal som undertecknats
    RCR 84 – Organisationer som samarbetar över gränserna 6–12 månader efter avslutat projekt
    RCR 85 – Antal deltagare i gemensamma insatser 6–12 månader efter avslutat projekt
    RCR 86 – Intressenter/institutioner med ökad samarbetskapacitet över de nationella gränserna

    (1)

         Ska användas för Investering för sysselsättning och tillväxt samt Interreg i enlighet med artikel [12.1] andra stycket a och artikel [36.2] b [dataöverföring] i förordning (EU) [new CPR] och för Investering för sysselsättning och tillväxt i enlighet med artikel [17.3] d ii i förordning (EU) [new CPR] samt Interreg i enlighet med artikel 17.4 e ii i förordning (EU) [new ETC regulation].

    (2)

       RCO: Gemensam outputindikator för regionalpolitik.

    (3)

       RCR: Gemensam resultatindikator för regionalpolitik.

    (4)

       Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1315/2013 av den 11 december 2013 om unionens riktlinjer för utbyggnad av det transeuropeiska transportnätet och om upphävande av beslut nr 661/2010/EU (EUT L 348 20.12.2013, s. 1)

    Az oldal tetejére

    Strasbourg den 29.5.2018

    COM(2018) 372 final

    BILAGA

    till

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden

    {SEC(2018) 268 final}
    {SWD(2018) 282 final}
    {SWD(2018) 283 final}


    BILAGA II

    Centrala prestationsindikatorer för Eruf och Sammanhållningsfonden som avses i artikel 7.3 1  

    Politiskt mål

    Särskilt mål

    Output

    Resultat

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    1. Ett smartare Europa genom innovativ och smart ekonomisk omvandling

    i) Förbättra forsknings- och innovationskapaciteten och användningen av avancerad teknik

    CCO 01 – Företag som får stöd till innovation
    CCO 02 – Forskare som arbetar vid forskningsanläggningar som får stöd

    CCR 01 – Små och medelstora företag som inför produkt-, process-, marknadsförings- eller organisationsinnovationer

    ii) Säkra nyttan av digitaliseringen för invånare, företag och myndigheter

    CCO 03 – Företag och offentliga institutioner som får stöd att digitalisera produkter, tjänster och tillämpningar

    CCR 02 – Extra användare av nya digitala produkter, tjänster och tillämpningar som utvecklats av företag och offentliga institutioner

    iii) Förbättra de små och medelstora företagens tillväxt och konkurrenskraft

    CCO 04 – Små och medelstora företag som får stöd att skapa sysselsättning och tillväxt

    CCR03 – Antal skapade arbetstillfällen i små och medelstora företag som får stöd

    iv) Utveckla färdigheter för smart specialisering, strukturomvandling och entreprenörskap

    CCO 05 – Små och medelstora företag som investerar i kompetensutveckling

    CCR 04 – Personal vid små och medelstora företag som deltar i utbildning i kompetensutveckling



    2. Ett grönare och koldioxidsnålare Europa genom ren och rättvis energiomställning, gröna och blå investeringar, den cirkulära ekonomin, klimatanpassning, riskförebyggande och riskhantering

    i) Främja energieffektivitetsåtgärder

    CCO 06 – Investeringar i åtgärder för att förbättra energieffektivitet

    CCR 05 – Stödmottagare med förbättrad energiklassning

    ii) Främja förnybar energi

    CCO 07 – Extra produktionskapacitet för förnybar energi

    CCR 06 – Volym av extra förnybar energi som producerats

    iii) Utveckla smarta energisystem, smarta nät och smart lagring på lokal nivå

    CCO 08 – Digitala förvaltningssystem som utvecklats för smarta nät

    CCR 07 – Extra användare som anslutits till smarta nät

    iv) Främja anpassning, riskförebyggande och motståndskraft mot katastrofer i samband med klimatförändringen

    CCO 09 – Ny eller uppgraderad övervakning av, varning för och reaktion vid katastrofer

    CCR 08 – Extra antal människor som omfattas av åtgärder för skydd mot översvämningar, skogsbränder och andra klimatrelaterade naturkatastrofer

    v) Främja en hållbar vattenförvaltning

    CCO 10 – Ny eller uppgraderad kapacitet för avloppsrening

    CCR 09 – Extra antal människor som åtminstone är anslutna till sekundär avloppsrening

    vi) Främja övergången till en cirkulär ekonomi

    CCO 11 – Ny eller uppgraderad kapacitet för avfallsåtervinning

    CCR 10 – Extra avfall som återvunnits

    vii) Främja biologisk mångfald och grön infrastruktur i stadsmiljö samt minska föroreningarna

    CCO 12 – Yta grön infrastruktur i stadsområden

    CCR 11 – Antal människor som omfattas av åtgärder för luftkvalitet



    3. Ett mer sammanlänkat Europa genom förbättrad mobilitet och regional IKT-konnektivitet

    i) Förbättra digital konnektivitet

    CCO 13 – Extra hushåll och företag som har bredband med mycket hög kapacitet

    CCR 12 – Extra hushåll och företag som abonnerar på bredband med mycket hög kapacitet

    ii) Utveckla ett hållbart, klimattåligt, intelligent, säkert och intermodalt TEN-T

    CCO 14 – Väg TEN-T: nya och uppgraderade vägar

    CCR 13 – Tidsinbesparingar till följd av förbättrad väginfrastruktur

    iii) Utveckla hållbar, klimattålig, intelligent och intermodal nationell, regional och lokal mobilitet, inklusive förbättrad tillgång till TEN-T samt gränsöverskridande mobilitet

    CCO 15 – Järnväg TEN-T: nya och uppgraderade järnvägar

    CCR 14 – Antal passagerare per år som betjänas av förbättrad järnvägstransport

    iv) Främja hållbar multimodal mobilitet i städerna

    CCO 16 – Utökning och modernisering av spårvagns- och tunnelbanelinjer

    CCR 15 – Användare per år som betjänas av nya och moderniserade spårvagns- och tunnelbanelinjer

    4. Ett mer socialt Europa genom den europeiska pelaren för sociala rättigheter

    i) Effektivisera arbetsmarknaderna och förbättra tillgången till sysselsättning av god kvalitet genom att utveckla social innovation och social infrastruktur

    CCO 17 – Antal arbetslösa per år som betjänas av förbättrade möjligheter till sysselsättningstjänster

    CCR 16 – Antal arbetssökande per år som betjänas av förbättrade möjligheter till sysselsättningstjänster

    ii) Förbättra tillgången till tjänster av god kvalitet för alla inom utbildning och livslångt lärande genom att utveckla infrastruktur

    CCO 18 – Ny eller uppgraderad kapacitet för barntillsyns- och utbildningsinfrastruktur

    CCR 17 – Användare per år som betjänas av ny eller uppgraderad barntillsyns- och utbildningsinfrastruktur

    iii) Förbättra den socioekonomiska integrationen av marginaliserade grupper, migranter och missgynnade grupper, genom integrerade åtgärder, bl.a. bostäder och sociala tjänster

    CCO 19 – Extra kapacitet hos mottagningsinfrastruktur som inrättats eller uppgraderats

    CCR 18 – Användare per år som betjänas av nya och förbättrade mottagnings- och boendemöjligheter

    iv) Säkerställa lika tillgång till hälso- och sjukvård genom att utveckla infrastruktur

    CCO 20 – Ny eller uppgraderad kapacitet för hälso- och sjukvårdsinfrastruktur

    CCR 19 – Antal människor med tillgång till förbättrade hälso- och sjukvårdstjänster

    5. Ett Europa närmare medborgarna genom hållbar och integrerad utveckling av stads-, landsbygds- och kustområden och lokala initiativ

    i) Främja en integrerad social, ekonomisk och miljömässig utveckling, kulturarvet och säkerhet i stadsområden

    CCO 21 – Antal människor som omfattas av strategier för integrerad stadsutveckling

     

    (1)

    Dessa indikatorer kommer att användas av kommissionen i enlighet med dess rapporteringskrav i artikel 38.3 e i i den [tillämpliga] budgetförordningen.

    Az oldal tetejére