EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE3034

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av programmet för den inre marknaden, konkurrenskraft för företag, inklusive små och medelstora företag, och europeisk statistik samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 99/2013, (EU) nr 1287/2013, (EU) nr 254/2014, (EU) nr 258/2014, (EU) nr 652/2014 och (EU) 2017/826 [COM(2018) 441 final – 2018/0231 (COD)]

EESC 2018/03034

EUT C 62, 15.2.2019, p. 40–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 62/40


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av programmet för den inre marknaden, konkurrenskraft för företag, inklusive små och medelstora företag, och europeisk statistik samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 99/2013, (EU) nr 1287/2013, (EU) nr 254/2014, (EU) nr 258/2014, (EU) nr 652/2014 och (EU) 2017/826

[COM(2018) 441 final – 2018/0231 (COD)]

(2019/C 62/06)

Föredragande:

Oliver RÖPKE

Medföredragande:

Violeta JELIĆ

Remiss

Europaparlamentet, 14.6.2018

Rådet, 26.6.2018

Rättslig grund

Artiklarna 114.1, 169.3, 43.2 och 173.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

 

 

Ansvarig facksektion

Facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion

Antagande av facksektionen

2.10.2018

Antagande vid plenarsessionen

17.10.2018

Plenarsession nr

538

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

187/4/2

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Den inre marknaden utgör en viktig grund för skapandet av ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft. Den bidrar i hög grad till skapandet av sysselsättning och ger konsumenterna ett stort utbud av varor och tjänster. Dessutom kan den ligga till grund för skapandet av välstånd i EU

1.2

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) välkomnar i princip att man slår ihop de fem tidigare programmen (samt programmet för europeisk statistik, som dock omfattar mer än inremarknadsområdet) och ett antal budgetrubriker till ett enda program för den inre marknaden eftersom detta kan förväntas skapa synergieffekter och förbättra kostnadseffektiviteten.

1.3

EESK håller med kommissionen om att man måste undanröja befintliga hinder och driva på utvecklingen, genomförandet och efterlevnaden av unionsrätten på den inre marknaden. Detta gäller framför allt för områdena varor och tjänster, offentlig upphandling, marknadsövervakning, bolagsrätt, avtalsrätt och rättsregler om ansvar utanför avtalsförhållanden, bekämpning av penningtvätt, fri rörlighet för kapital, finansiella tjänster och konkurrens samt utveckling av verktyg för förvaltning. EESK anser att även iakttagandet av arbets-, konsument- och miljörättsnormer måste beaktas vid inrättandet av en rättvis och fullständig inre marknad.

1.4

Vad gäller livsmedelskedjan uppmanar EESK dock kommissionen att säkerställa finansiering inom ramen för kategori 3 – ”naturresurser och miljö” – på grund av programmets nära band till jordbrukspolitiken.

1.5

EESK välkomnar kommissionens förslag om att avsätta 25 % av den tillgängliga finansieringen till att uppnå klimatmålen i Parisavtalet, men skulle vilja ha mer information om vilka utgifter som anses klimatrelaterade.

1.6

EESK noterar att den mängd arbete som hör ihop med konsumentskyddspolitiken stadigt ökar, inte minst på grund av den digitala omvandlingen. EESK uppmanar därför kommissionen att vidareutveckla samarbetet med konsumentnätverk och konsumentorganisationer och att öka finansieringen till konsumentskyddet i enlighet med detta.

1.7

EESK noterar att finansieringen för prioriteringarna i det nya programmet för den inre marknaden enligt kommissionen ska uppgå till omkring 3,9 miljarder euro, alltså ungefär samma nivå som under den nuvarande finansieringsperioden 2014–2020, men befarar att förhandlingarna om EU:s budgetram skulle kunna leda till nedskärningar och därmed till en lägre budget än tidigare. EESK välkomnar dock att det när det gäller Cosme finns ytterligare två miljarder euro tillgängliga genom InvestEU-programmet och att det är möjligt att kombinera finansiering från andra program.

1.8

Den statistik som tas fram inom ramen för programmet för europeisk statistik har ett högt europeiskt mervärde och utgör ett av beslutsunderlagen för Europeiska unionens politik, särskilt i fråga om den inre marknaden. EESK håller därför med kommissionen om att det hittillsvarande programmet för europeisk statistik även fortsättningsvis bör ges de medel som krävs inom ramen för programmet för den inre marknaden

1.9

EESK vill att de europeiska arbetsmarknadsparterna ska göras delaktiga på lämpligt sätt i alla faser av det nya programmet för den inre marknaden.

2.   Allmänna kommentarer om det nya programmet för den inre marknaden

2.1

EESK har redan upprepade gånger betonat att den inre marknaden utgör en hörnsten i den europeiska integrationsprocessen och ger ett betydande bidrag till ekonomisk tillväxt och skapande av sysselsättning. Dessutom kan den inre marknaden bidra till välstånd (1).

2.2

EESK har i sitt yttrande om den fleråriga budgetramen för perioden efter 2020 (2) redan kritiskt noterat att det under den kommande finansieringsperioden står ännu mindre medel till förfogande för att uppnå unionens mål än under den nuvarande perioden.

2.3

Inom ramen för EU:s fleråriga budgetram föreslår kommissionen en sammanslagning av ett antal program och budgetrubriker som avser företagens (inklusive de små och medelstora företagens) konkurrenskraft, konsumentskydd, kunder och slutanvändare på området finansiella tjänster, utformning av politik på området finansiella tjänster, livsmedelskedjan, samt utveckling, framställning och spridning av europeisk statistik. EESK välkomnar i princip detta förslag, eftersom det kan leda till synergieffekter och effektivitetsvinster i samband med finansieringen av de projekt som erhåller stöd. Programmet erbjuder också en mer flexibel budgetram, som kommer att göra det lättare för stödmottagarna att genomföra projekten.

2.4

En utvärdering av de enskilda program som nu kommer att införlivas i det nya programmet för den inre marknaden visar också det höga europeiska mervärde som dessa olika initiativ medför.

2.5

Det bör noteras att det fortfarande finns hinder för den inre marknaden. Det är därför viktigt att följa utvecklingen på detta område, kartlägga de kvarstående hindren och utarbeta en färdplan för en smidigt fungerande inre marknad i allas intresse. EESK håller med kommissionen om att det nya programmet kan bidra till en bättre fungerande inre marknad genom utformning, genomförande och tillämpning av EU:s lagstiftning. EU:s åtgärder måste leda till en enkel, tydlig, stabil och förutsägbar rättslig ram för näringslivet, arbetstagarna och allmänheten. EESK anser att även iakttagandet av arbets-, konsument- och miljörättsnormer måste beaktas vid inrättandet av en rättvis och fullständig inre marknad.

2.6

EESK välkomnar särskilt möjligheten att finansiera åtgärder och projekt genom att kombinera medel från flera EU-program, såsom InvestEU, Horisont Europa och Europeiska socialfonden. Detta skulle kunna både skapa synergieffekter och underlätta finansieringen av projekt.

2.7

EESK hänvisar också till den särskilda betydelsen av att vidareutveckla EU:s skattepolitik för att främja en effektiv, konkurrenskraftig och rättvis inre marknad (3).

3.   Programmets mål

3.1

Små och medelstora företag spelar en viktig roll i Europas ekonomi. 99 % av företagen i EU är små och medelstora företag, och två tredjedelar av alla anställda arbetar vid ett sådant. EESK anser att det därför är avgörande att små och medelstora företag får stöd av EU för att förbättra sin konkurrenskraft. EESK vill betona hur viktiga stödåtgärder till professionella tjänster och företagstjänster är, eftersom de främjar konkurrenskraften hos de små och medelstora företagen i Europa. De är även av stor betydelse för många andra sektorer och spelar en central roll i ”tjänstefieringen” av den europeiska ekonomin.

3.2

EESK skulle vilja belysa de positiva erfarenheterna av Cosmeprogrammet, som har varit till stor nytta för små och medelstora företag tack vare dess behovsinriktade stöd på områden som turism, textilindustri och andra sektorer och således har bidragit stort till den ekonomiska tillväxten och skapandet av nya arbetstillfällen. Stödet via Cosme bör därför fortsätta och utvecklas.

3.3

Under de senaste åren har små och medelstora företag haft särskilt svårt att få tillgång till finansiering. Bristande kreditvärdighet gör det omöjligt för små och medelstora företag att göra lämpliga investeringar på framtidsinriktade områden såsom digitalisering, innovation och globalisering. Detta får negativa följder för den ekonomiska tillväxten och skapandet av sysselsättning, och kan till och med hota företagens överlevnad. EESK välkomnar därför den ytterligare möjligheten till refinansiering med hjälp av skuld- och egetkapitalinstrument genom den nya InvestEU-fonden.

3.4

Dessutom behövs det stöd för kapacitetsuppbyggnad för arbetsmarknadens parter, den offentliga förvaltningen och andra stödmottagare för att ge dessa aktörer möjlighet att delta i EU-programmen.

3.5

Stöd till unga företagare och till innovativa produkter och tjänster kommer att vara en av hörnstenarna i programmet för den inre marknaden. EESK anser att användningen av klusterinitiativ för att stödja nya affärsmodeller, avancerad teknik, koldioxidsnåla och resurseffektiva lösningar och andra områden såsom initiativ till internationella verksamheter, personalrekrytering och kompetensutveckling är en positiv strategi, och stöder arbetet inom den europeiska plattformen för klustersamarbete.

3.6

Inom många ekonomiska sektorer tar man redan användningen av digitala lösningar för given. De små och medelstora företagens fortsatta framgång och konkurrenskraft är inte minst beroende av att det i tid investeras i lämplig digital infrastruktur. EESK stöder därför idén om att stödja små och medelstora företag när de investerar i digitala projekt. Dessa projekt bör utformas så att de främjar såväl företagssektorn som det civila samhället som helhet.

3.7

EESK ställer sig bakom fortsatt stöd till de digitala portalerna Ditt Europa, Solvit och Ditt Europas rådgivningstjänst, informationssystemet för den inre marknaden och resultattavlan för den inre marknaden, och att man främjar inrättandet och utbyggnaden av ytterligare offentliga digitala tjänster och samarbetet mellan myndigheter inom och mellan medlemsstaterna på det digitala området, bl.a. i samverkan med programmet för ett digitalt Europa.

3.8

I detta avseende välkomnar EESK kommissionens framstegsvänliga strategi att avsätta 25 % av den tillgängliga finansieringen till att uppnå klimatmålen i Parisavtalet, men skulle vilja ha mer information om vilka utgifter som anses klimatrelaterade.

3.9

Målet med programmet för den inre marknaden är att stödja konsumenternas intressen och säkerställa en hög konsumentskyddsnivå. EESK noterar att konsumentskyddspolitikens utmaningar i allmänhet ökar ständigt, delvis på grund av e-handeln med varor och tjänster och på grund av den digitala omvandlingen, delvis på grund av olämpliga avregleringsåtgärder såsom avskaffandet av lagstadgade kvalitetssäkringsåtgärder eller yrkestillträdesbestämmelser. Det nya programmet måste därför säkerställa att konsumenterna ges lämplig information och lämpligt stöd i konsumentfrågor. Samtidigt måste man även se till att företagen får tillräckligt stöd och tillräcklig information beträffande konsumentskyddsbestämmelser.

3.10

Den finansiella och ekonomiska kris som utbröt 2008 har visat att det är särskilt viktigt att ge konsumenterna omfattande rådgivning och information om finansiella tjänster, inklusive skuldrådgivning. Dessutom måste det civila samhället bli mer delaktigt i utformningen av politiken på detta område, i synnerhet genom att man främjar organisationer som stöder konsumenternas politiska intressen på området finansiella tjänster.

3.11

Tillhandahållandet av marknads- och konsumentinformation, och tillgången till rättslig prövning, bör säkerställas med hjälp av stöd till konsumentskyddsorganisationer och ansvariga tillsynsmyndigheter. EESK noterar dock att En ny giv för konsumenterna inte lever upp till konsumenternas legitima förväntningar, såsom framgår av EESK:s nyligen antagna yttrande om detta förslag från kommissionen.

3.12

Konsumentskyddet på EU-nivå har starkt stöd, i synnerhet via nätverket av europeiska konsumentcentrum och den europeiska konsumentorganisationen (BEUC). Under de senaste åren har nätverket kunnat nå miljontals konsumenter och hålla dem informerade, och det har också besvarat flera hundratusen konsumentfrågor. BEUC har aktivt representerat konsumenternas intressen inom alla relevanta EU-politikområden. Stödet till nätverket och BEUC har skapat ett högt europeiskt mervärde. EESK förespråkar därför att man långfristigt fortsätter och ständigt vidareutvecklar detta framgångsrika samarbete med nätverket av europeiska konsumentcentrum och den europeiska konsumentorganisationen. EESK välkomnar även det planerade samarbetet med nationella konsumentorganisationer.

3.13

För att förbättra representationen av konsumenternas intressen på området finansiella tjänster tillhandahölls finansiering till två ideella föreningar – Finance Watch och Better Finance – först som en del av ett pilotprojekt och sedan genom en förberedande åtgärd. I förordning (EU) 2017/826 om kapacitetsuppbyggnad på detta område föreskrivs mer medfinansiering till dessa föreningar. EESK uppmanar kommissionen att ytterligare stärka samarbetet med organisationer på detta politikområde.

3.14

EESK noterar att budgeten på 198,5 miljoner euro för skydd av konsumenternas intressen är ytterst snäv med tanke på den mängd uppgifter som ska utföras. EESK uppmanar Europaparlamentet och rådet att öka den tillgängliga budgeten i enlighet med detta.

3.15

Uppgifter och statistik ligger till grund för beslut på många områden, såsom social-, ekonomi-, regional-, miljö- och jordbrukspolitiken. Den statistik som tas fram inom ramen för programmet för europeisk statistik har därför ett högt europeiskt mervärde och utgör en av grunderna för beslutsfattande om Europeiska unionens politik, särskilt i fråga om den inre marknaden. EESK håller därför med kommissionen om att det hittillsvarande programmet för europeisk statistik även fortsättningsvis bör ges de medel som krävs inom ramen för programmet för den inre marknaden, särskilt mot bakgrund av behovet av att modernisera förfarandena för framställning av statistik och det ökande behovet av statistiska uppgifter.

3.16

Vad gäller standarder förespråkar EESK att man tar fram dem snabbt och inom tidsramarna, i samarbete med representanter för små och medelstora företag, arbetstagare och konsumenter samt representanter på miljöområdet.

3.17

Programmet för livsmedelskedjan stöder åtgärder för att säkerställa en hög nivå av skydd för människors, djurs och växters hälsa. Dessutom ska hållbarheten i den europeiska livsmedels- och foderproduktionen förbättras och kvalitetsstandarderna höjas. Inverkan av djursjukdomar och skadedjur bör minimeras genom förebyggande program som får stöd av EU. Miljöskyddsnivån och den biologiska mångfalden bör också stödjas.

3.18

Många av åtgärderna inom programmet för livsmedelskedjan omfattas av jordbruks- och miljöpolitiken. EESK uppmanar därför kommissionen att säkerställa finansiering för dessa verksamheter som rör livsmedelskedjan via kategori 3 för ”naturresurser och miljö”.

4.   Budget

4.1

Kommissionen föreslår en total budget för programmet för den inre marknaden på 4 089 miljoner euro för perioden 2021–2027. Detta omfattar följande:

Omkring 438 miljoner euro för målet för den inre marknaden.

1 miljard euro för Cosmeprogrammet för små och medelstora företag.

198,5 miljoner euro för konsumenterna.

220,5 miljoner euro för standardisering.

552 miljoner euro för statistik.

1,68 miljarder euro för livsmedelskedjan.

4.2

EESK noterar, vad gäller jämförbarheten mellan dessa finansiella anslag och den nuvarande finansieringsperioden 2014–2020, att brexit och sammanslagningen av de enskilda programmen till programmet för den inre marknaden innebär att bara begränsade uttalanden om den nuvarande budgeten kan göras.

4.3

EESK noterar att medlen för programmet för den inre marknaden enligt kommissionen är jämförbara med den nuvarande finansieringsperioden (omkring 3,9 miljarder euro), men befarar att förhandlingarna skulle kunna leda till budgetnedskärningar och därmed till en minskning av de tillgängliga medlen jämfört med 2014–2020.

4.4

EESK noterar att mer än 41 % av den totala budgeten – 1,68 miljarder euro – har anslagits till livsmedelskedjan, vilket gör den till den tveklöst bäst finansierade posten inom programmet för den inre marknaden, medan mindre än 5 % kommer att finnas tillgängliga för konsumentpolitiska projekt.

4.5

Kommittén gläder sig åt att det utöver den miljard euro som avsatts för Cosmeprogrammet kommer att finnas ytterligare två miljarder euro tillgängliga genom den del av InvestEU som stöder små och medelstora företag (4).

4.6

EESK efterlyser en kraftig ökning av finansieringen till konsumentpolitikaspekten i programmet för den inre marknaden, eftersom de utmaningar som konsumentskyddspolitiken står inför ökar starkt, inte minst på grund av den växande betydelsen av gränsöverskridande e-handel och onlinetjänster.

4.7

Vad gäller livsmedelskedjan efterlyser EESK finansiering inom kategori 3 för ”naturresurser och miljö” för åtgärder som inte omfattas av marknadsövervakning. Detta inkluderar exempelvis åtgärder för att bekämpa djursjukdomar och växtskadegörare samt djurskyddsåtgärder.

4.8

EESK välkomnar möjligheten att finansiera projekt genom att kombinera medel från andra program som Europeiska regionala utvecklingsfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska socialfonden+ eller Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

4.9

Utöver stöd till små och medelstora företag och uppstartsföretag samt förstärkning av företagens konkurrenskraft och tillväxt bör även åtgärder som gör det möjligt för allmänheten, konsumenter, slutanvändare, fackföreningar och representanter för det civila samhället och företag att delta aktivt i den politiska debatten, utformningen av politiken och beslutsfattandet, inklusive stöd till nationella och EU-omfattande representativa organisationers verksamhet, vara stödberättigande enligt artikel 3 i programmet för den inre marknaden.

Bryssel den 17 oktober 2018.

Luca JAHIER

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  EUT C 125, 21.4.2017, s. 1.

(2)  ECO/460 – yttrande om ”Den fleråriga budgetramen för perioden efter 2020” (antaget vid plenarsessionen i september 2018).

(3)  EUT C 125, 21.4.2017, s. 1.

(4)  COM(2018) 439 final.


Top