EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0255

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Handlingsplan för att stärka SOLVIT: Ge enskilda och företag tillgång till den inre marknadens fördelar

COM/2017/0255 final

Bryssel den 2.5.2017

COM(2017) 255 final

EFTERLEVNADSPAKETET

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Handlingsplan för att stärka SOLVIT: Ge enskilda och företag tillgång till den inre marknadens fördelar

{SWD(2017) 210 final}


INLEDNING

Den inre marknaden är en av EU:s största framgångar. Den är central i det europeiska projektet, men dess fördelar utnyttjas inte alltid, eftersom man inte alltid känner till eller har genomfört bestämmelserna korrekt. Vi lever i en tid då enskilda och företag förväntar sig ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum. Då är den inre marknaden en av EU:s största tillgångar för att hantera de utmaningar som den tilltagande globaliseringen medför och för att skapa en starkare och mer rättvis ekonomi 1 .

Kommissionen har i sin strategi för den inre marknaden 2 strävat efter att uppnå en fördjupad och mer rättvis inre marknad. Det är en av Junckerkommissionens tio prioriteringar. För att uppnå det föreslogs i strategin att man skulle förbättra möjligheterna att få marknadstillträde över gränserna, underlätta för konsumenter, företag och offentliga förvaltningar och ge enskilda och företag tillgång till den inre marknadens konkreta fördelar. Kommissionen tillkännagav att den tillsammans med medlemländerna ska arbeta för att säkerställa efterlevnaden av reglerna för den inre marknaden, med särskild tonvikt på att ytterligare stärka de befintliga verktygen, till exempel Solvit.

För att leva upp till detta upprepade Europaparlamentet, rådet och kommissionen i det gemensamma uttalandet om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2017, som offentliggjordes den 13 december 2016, sin beslutsamhet att främja genomförandet och efterlevnaden av den befintliga lagstiftningen 3 . Samma dag antog kommissionen sitt meddelande EU-rätten – Bättre resultat genom bättre tillämpning 4 , som beskriver hur kommissionen kommer att intensifiera sina insatser för att se till att EU-rätten tillämpas, genomförs och efterlevs på ett sätt som gagnar alla.

Solvit 5 är en kostnadsfri tjänst som sedan år 2002 tillhandahålls av den nationella förvaltningen i varje EU-land och i Island, Liechtenstein och Norge. Solvit arbetar med korta tidsfrister och erbjuder pragmatiska lösningar för enskilda och företag som har problem att få sina rättigheter erkända av myndigheter, särskilt om de flyttar eller bedriver verksamhet över gränserna i EU 6 . Solvit hanterar alla gränsöverskridande 7 problem som gäller den fria rörligheten för personer, varor, tjänster och kapital, och även politikområden som är nära kopplade till dem, t.ex. beskattning, sysselsättning, socialpolitik och transport.

Nätverket samordnas av Europeiska kommissionen.

Sedan starten 2002 har Solvit kommit att bli ett mycket viktigt instrument för att hjälpa enskilda personer och företag i EU/EES att hävda sin rätt på den inre marknaden. På 15 år har Solvits ärenden ökat från 5 till 200 per månad. Under 2016 behandlade Solvitcentrumen 2 414 ärenden. Det tog i genomsnitt 59 dagar för dem att handlägga ett ärende, och i 89 % av fallen löstes problemet.

Solvits framgång bygger på att så många ärenden faktiskt löses. Här följer ett par exempel:

Ett franskt företag begärde en momsåterbetalning från tyska myndigheter, men denna begäran förblev obesvarad i tio månader. Tack vare Solvits ingripande påskyndades handläggningen och inom sex veckor fick företaget det belopp man begärt.

Tre portugisiska sjuksköterskor ansökte om att få sina yrkeskvalifikationer erkända i Spanien. Enligt EU:s lagstiftning måste myndigheterna besvara en sådan ansökan inom tre månader. Den tidsfristen hade löpt ut, men tack vare Solvits ingripande godkändes deras kvalifikationer inom två veckor.

En österrikisk konstnär ville registrera sig som bosatt i Luxemburg. Han lämnade in alla nödvändiga papper till de lokala myndigheterna, men de vägrade att registrera honom om han inte lämnade in ett intyg om stöd från en person bosatt i Luxemburg. Solvit påpekade att ett sådant krav inte var förenligt med EU:s lagstiftning. Myndigheterna omprövade beslutet och utfärdade ett folkbokföringsbevis. Tack vare Solvits ingripande löstes ärendet inom en vecka.

 En nederländare fick inte importera en släpvagn till Bulgarien efter att ha flyttat dit. Eftersom släpfordon som väger under 750 kg inte behöver registreras i Nederländerna hade importören ingen registreringshandling, och de bulgariska myndigheterna ville därför inte registrera fordonet. Tack vare Solvits ingripande löstes ärendet inom 13 veckor.

Kvalificerade sjukgymnaster från Rumänien fick tidigare vänta länge på erkännande för att kunna arbeta i Frankrike. Solvit ingrep inom sju veckor och erkännandet beviljades utan dröjsmål.

De franska luftfartsmyndigheterna hade blockerat ett norskt flygbolag från att trafikera inrikes flyglinjer i Frankrike. Solvit ingrep och löste problemet inom tio veckor.

Samtidigt som SOLVIT har kunnat lösa många problem för enskilda personer och företag, har den ökade användningen av tjänsten också lett till fler utmaningar. Mer måste göras för att systemet ska kunna uppnå sin fulla potential som problemlösningsverktyg. Medlemsstaterna har efterlyst och stödjer ett förstärkt Solvit som fungerar fullt ut för enskilda personer och företag. I februari 2016 uppmanade rådet (konkurrenskraft) kommissionen att snarast möjligt vidta åtgärder i denna fråga 8 . Även Europaparlamentet har vid upprepade tillfällen begärt att Solvit ska stärkas 9 .

I detta sammanhang och i linje med sina politiska prioriteringar är kommissionen fast besluten att tillsammans med medlemsstaterna vidta ytterligare åtgärder för att stärka Solvits strategiska roll för att den inre marknaden ska fungera bättre i praktiken för medborgarna och företagen. Detta kan uppnås endast om medlemsstaterna ger sina Solvitcentrum tillräckliga personalresurser och erkännande inom sina respektive förvaltningar. Den svagaste länken påverkar nätverkets resultat som helhet.

För att nå detta mål utgår kommissionen från sin utvärdering av Solvits nuvarande funktion 10 , som åtföljer detta meddelande. Utvärderingen har visat på brister som kräver förbättringar, särskilt när det gäller den administrativa kapaciteten vid Solvitcentrumen, uppfyllandet av de kvalitetskriterier som fastställs i 2013 års Solvitrekommendation, medvetenheten om Solvit som ett verktyg för problemlösning, särskilt för nystartade företag, små och medelstora företag och andra företag, samt dess roll i efterlevnaden av EU:s lagstiftning.

Den handlingsplan som beskrivs i detta meddelande ska fungera tillsammans med andra kommissionsinitiativ som ingår i efterlevnadspaketet, i synnerhet den gemensamma digitala ingången, som kommer att ge enskilda och företag en enda kontaktpunkt med tillgång till information, stöd, rådgivning, problemlösning och e-tjänster som rör den inre marknaden. Planen överensstämmer med kommissionens meddelande Europas nästa ledare: initiativet för uppstartsföretag och expanderande företag, eftersom den syftar till att undanröja hinder för nystartade företag som vill bedriva verksamhet över gränserna. Slutligen kompletterar handlingsplanen målen i En europeisk pelare för sociala rättigheter och tillhörande initiativ, som återspeglar den här kommissionens prioritering att främja social rättvisa och möjligheter i EU.

I detta meddelande fastställs åtgärder för att stärka Solvit med tidsplaner som ska tillämpas både på EU-nivå och i medlemsstaterna. Att stärka Solvit kommer att vara en fortlöpande process och tidsplanerna kommer att göra det möjligt att övervaka genomförandet av nödvändiga åtgärder. Åtgärderna syftar till att främja Solvit genom att i) ytterligare höja dess kvalitet, ii) öka informationsverksamheten och iii) uppgradera dess roll för efterlevnaden av EU-rätten.

I.Främja Solvit genom att ytterligare höja dess kvalitet

Minimistandarder för drift och kvalitet beskrivs i 2013 års Solvit-rekommendation. Det är viktigt för sökandena och för samarbetet mellan centrumen att dessa standarder följs i hela nätverket. Tillämpningen av dessa standarder varierar i nätverket, vilket förklaras i utvärderingen som åtföljer detta meddelande. Det är därför nödvändigt att förbättra den övergripande kvaliteten för Solvit, särskilt i fråga om den administrativa kapaciteten, hanteringen av komplicerade och känsliga ärenden samt den juridiska sakkunskapen.

En förutsättning för detta är att medlemsstaterna ser till att Solvitcentrumen har tillräckliga och stabila personalresurser samt nödvändig sakkunskap i rättsliga frågor. Kommissionen kommer för sin del att fortsätta att utnyttja medel som den årliga rapporteringen av Solvits resultat i kontrollen av att det finns tillräcklig personal vid Solvitcentrumen, och kommer att använda resultattavlan för den inre marknaden för att rapportera om resultatet. Kommissionen kommer också att använda alla tillgängliga möjligheter till EU-finansiering för att erbjuda medlemsstaterna anpassat stöd för att stärka deras administrativa kapacitet och få Solvitcentrumen att fungera mer effektivt. Bland annat planeras en avancerad utbildning för personal på de nationella Solvitcentrumen, med inriktning på specifika rättsliga frågor av särskild betydelse för näringslivet. Det är tänkt att denna utbildning ska finansieras genom Cosme 2018 (EU:s program för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag). Det nya stödprogrammet för strukturreformer kommer också att ge stöd till medlemsstaternas administrativa kapacitet, bland annat genom utbyte av experter och tekniskt stöd.

Dessutom bör bättre hantering av komplicerade och känsliga ärenden mellan kommissionen och medlemsstaterna säkerställas. För detta ändamål kommer effektivare kunskapsutbyte att främjas, till exempel med hjälp av interaktiva verktyg som kompletterar traditionell utbildning. Detta är mycket viktigt med hänsyn till de många olika rättsliga områden som Solvit täcker, vilket visas i diagram 1.

Diagram 1: Rättsliga områden för Solvit 2002–2016 (källa: Solvitdatabasen)

Ytterligare rättslig expertis skulle kunna tillhandahållas genom Solvitfilialer som inrättas för att hantera särskilda behov i en viss sektor eller på visst ett område där nationella experter kommer att delta i den direkta handläggningen av komplexa ärenden. För att undvika sammanblandning och dubbelarbete strävar kommissionen efter att undvika spridning av liknande problemlösningsverktyg som Solvit på särskilda lagstiftningsområden för den inre marknaden. Ömsesidigt erkännande av icke-harmoniserade varor kan vara ett bra exempel. Om Solvits informella metod inte lyckas, kommer kommissionen att undersöka möjligheten att införa ett överklagandeförfarande för företag, som en del av översynen av tillämpningen av principen om ömsesidigt erkännande. Ett annat område som identifierats är problem med skattelagstiftning, till exempel att enskilda personer diskrimineras skattemässigt i gränsöverskridande situationer 11 .

Kommissionen kommer dessutom att ge effektivare rättsligt stöd till nätverket genom att öppna Solvitdatabasen för direkt kommunikation mellan kommissionens experter och Solvitcentrumen. Hanteringen kommer också att förbättras ytterligare i ärenden där två Solvitcentrum har olika åsikter i ett ärende som de båda är involverade i. Kommissionen kommer att följa ett mer strukturerat förfarande, med en mer systematisk övervakning av Solvitärenden, för att på så sätt kunna identifiera kontroversiella frågor och diskussioner inom nätverket. Bästa praxis och gemensamma regler ska fastställas genom kollegial granskning på workshoppar.

Dessutom ska kommissionen närmare granska kvaliteten på ärendehandläggningen. Återkopplingen från de sökande är viktig för att förbättra förfarandena, fastställa bästa praxis och därigenom förbättra tjänstens kvalitet. Ett heltäckande system för användarundersökning kommer därför att tas fram i samråd med Solvitcentrumen.

II.Främja Solvit genom att öka informationsverksamheten

Även om det inte går att bedöma den exakta storleken på den gränsöverskridande tvistlösningsmarknad där Solvit är verksam, kan en inre marknad med 500 miljoner invånare och företag innebära att det finns ett större behov av Solvit än vad dess nuvarande 2 500 ärenden tyder på 12 .

I diagram 2 visas antalet ärenden som hemcentrumen överlämnade till nätverket. Hemcentrumen är centrumen i de EU-/EES-länder 13 som de sökande ursprungligen kommer från (nationalitet), är bosatta i, är etablerade i eller har fått rättigheterna från. Även om skillnaden i ärendebelastning i viss mån kan förklaras av skillnader i storlek och gränsöverskridande rörlighet, finns det utrymme för riktade informationskampanjer i alla EES-/EU-länder. Dessa aktiviteter kommer att inriktas på att se till att enskilda personer och företag leds till Solvit när de söker hjälp med ett problem inom Solvits ansvarsområde och efter varje EES-/EU-lands behov.

Diagram 2: Ärenden per hemcentrum 2002-2016 (källa: Solvitdatabasen).

För att öka Solvits totala sökbarhet ska kommissionen förbättra Solvits synlighet på portalen Ditt Europa (den främsta åtkomstpunkten för närvarande).

Den framtida gemensamma digitala ingången kommer att ge enskilda och företag enkel åtkomst till omfattande information av hög kvalitet om den inre marknaden, individuell rådgivning, effektiv hjälp och problemlösning. Den kommer att koppla samman befintliga EU-system med nationella system, däribland Solvit, och på så sätt göra det lättare att hitta.

Kommissionen kommer också att ha ett nära samarbete med medlemsstaterna genom de nationella Solvitcentrumen, kommissionens representationer i medlemsstaterna och förmedlande organisationer (som företräder vissa sektorer, yrkesgrupper eller intressen, handelskammare osv.) och öka samarbetet med andra relevanta nätverk 14 för att ordna riktade informationskampanjer (exempelvis gemensamma möten och utbildningstillfällen och gemensamma åtgärder på sociala medier). 

Bättre genomförande gynnar både enskilda personer och företag. Om deras rättigheter överträds bör de lätt kunna hitta och använda det lämpligaste tillgängliga systemet för att få sitt ärende prövat. Som visas i diagram 3 har antalet ärenden som enskilda personer lämnat till Solvit ökat under åren i jämförelse med antalet från företag. Å ena sidan visar detta att Solvit har blivit allt viktigare för rörliga personer inom EU/EES, men å andra sidan har det inneburit att färre företag relativt sett har utnyttjat Solvits tjänster. De främsta rättsliga områdena för företagsärenden under 2016 var beskattning, fri rörlighet för tjänster och fri rörlighet för varor. Antalet företagsärenden som löstes var 80 %, vilket är lägre än genomsnittet i nätverket (89 %). Det var dock särskilt bra på beskattning (där många ärenden rörde sen återbetalning av moms) även om det var mindre bra för fri rörlighet för varor och tjänster.

Diagram 3: Utvecklingen av ärenden gällande privatpersoner jämfört med företagsärenden 2006-2016 (källa: Solvitdatabasen).

Solvit bör styras in på att hantera fler företagsrelaterade ärenden. Det finns ett stort behov av att öka kunskapen i näringslivet om vilken hjälp Solvit kan ge. Det är också viktigt att liknande aktiviteter genomförs på nationell nivå.

Under åren har Solvit byggt upp sitt samarbete med andra relevanta nätverk 15 . Kommissionen kommer därför att stödja åtgärder för att öka samarbetet med dessa nätverk, vilket är synnerligen relevant för att locka till sig fler företagsärenden. Särskilt viktigt är samarbetet med Enterprise Europe Network, som bistår små och medelstora företag och nystartade företag som är verksamma över gränserna eller har planer på det.

Kommissionen kommer att ha mer regelbunden kontakt med förmedlande organisationer för att få deras synpunkter på möjliga förbättringar av Solvit och kunskapsutbyte. Den kommer också att införa nya system för att göra det möjligt för förmedlande organisationer att sända in och följa ärenden direkt i Solvit.

Mer strategiska informationskampanjer om Solvit och utvecklingen av ett mer strukturerat samarbete med förmedlande organisationer och relevanta nätverk kommer att stärka Solvits roll när det gäller att ge nyttig återkoppling om och bevis på hur den inre markanden fungerar i praktiken. Med en större ”kritisk massa” av ärenden, som inbegriper fler företag, kommer det att komma mer relevanta och betydande synpunkter när det gäller styrningen av den inre marknaden. Detta kan exempelvis ske genom att man använder Solvits databas för att utvärdera möjliga förändringar av politiska riktlinjer för den inre marknaden och för att anta ny EU-lagstiftning för att hantera luckor i EU-rätten, vilket var fallet när det gäller översynen av direktiv 2005/36/EG om yrkeskvalifikationer 16 . Om man ökar medvetenheten om Solvit och höjer dess kvalitet, kan Solvit få en mer framträdande roll för efterlevnaden av EU-rätten.



III.Främja Solvit genom att uppgradera dess roll för efterlevnaden av EU-rätten

Nätverket upptäcker många problem som rör genomförandet av EU-rätten. I diagram 4 visas antalet ärenden som lämnades in till de huvudansvariga Solvitcentrumen i varje EES-/EU-land 17 .

Diagram 4: Ärenden efter huvudansvarigt Solvitcentrum 2002-2016 (källa: Solvitdatabasen).

Som visas i diagram 5 har Solvit under åren fått allt fler ärenden som antingen är kopplade till ett strukturellt problem i den nationella lagstiftningen som införlivat EU-lagstiftningen på ett felaktigt sätt i ett EES-/EU-land, 18 eller ett återkommande problem. Som beskrivs i utvärderingen som bifogas detta meddelande möjliggör den aktuella handläggningen, uppföljningen och rapporteringen av dessa ärenden inte att de bevis som samlats in via SOLVIT sedan används systematiskt för att förbättra medlemsstaternas efterlevnad av EU-lagstiftningen. Av 97 strukturella ärenden som Solvit hanterade under 2016 förblev 78 olösta och 19 löstes. Detta motsvarar endast 20 % lösta ärenden.

 

Diagram 5: Utvecklingen av ärenden kopplade till strukturella problem i Solvit 2014-2016 (källa: Solvitdatabasen).

Medlemsstaterna har det främsta ansvaret för att införliva, tillämpa och genomföra unionslagstiftningen på ett korrekt sätt. Därför måste Solvitcentrumen först vända sig till de behöriga myndigheterna i den berörda medlemsstaten för att försöka hitta en lösning på ärenden som rör strukturella och återkommande problem som nätverket identifierat. Om ett Solvitcentrum inte kan övertyga dessa myndigheter om att ta itu med problemet, bör alla bevis som samlats in på fältet undersökas ytterligare för att identifiera problem med stor betydelse för den inre markandens funktion, enligt vad som anges i strategin för kommissionens åtgärder för kontroll av efterlevnaden i meddelandet om EU-rätten: Bättre resultat genom bättre tillämpning. Detta görs för närvarande från fall till fall men en mer omfattande och systematisk strategi bör tas fram. I särskilda strukturella fall och vid behov skulle kommissionen kunna använda det planerade informationsverktyget för den inre marknaden för att begära information direkt från de berörda marknadsaktörerna, till exempel om kostnadsstruktur, prissättning, vinster och anställningsavtal.

Kommissionens utredningar av frågor som upptäcks genom Solvit kommer att bli ett incitament för de nationella myndigheterna att ha ett närmare samarbete med Solvitnätverket. På nationell nivå bör det skapas starkare kopplingar mellan Solvitcentrumen, kontaktpunkter för handläggning av klagomål och överträdelsesamordnarna så att medlemsstaterna anstränger sig mer för att åtgärda strukturella och återkommande problem. Dessutom kunde tillgängliga uppgifter och bevis i sådana fall spridas och användas på ett mer strukturerat och systematiskt sätt inom kommissionen och på nationell nivå. Solvitdatabasen bör förbättras för att registrera strukturella och återkommande problem och göra det möjligt för medlemsstaterna att rapportera om vilka åtgärder som vidtagits för att åtgärda dem.

Med hjälp av exempelvis resultattavlan för den inre marknaden kommer kommissionen regelbundet att informera medlemsstaterna och berörda parter om överträdelser av unionsrätten och andra hinder för den inre marknaden som upptäcks via Solvit.

I linje med strategin för kommissionens åtgärder för kontroll av efterlevnaden bör enskilda personer och företag få råd om och uppmuntras att använda det lämpligaste problemlösningssystemet som är tillgängligt. Solvits snabba och informella system för rättelse skulle, när så är lämpligt och om det ligger inom Solvits mandat och med förbehåll för den klagandes avtal, kunna hantera enskilda klagomål som lämnas in till kommissionen.

När det gäller EU:s handlingsplan för e-förvaltning ska kommissionen undersöka möjligheterna till en ”endast en gång-princip” 19 . På så sätt skulle man förhindra att enskilda personer och företag, som vill klaga till kommissionen efter det att ett ärende inte har lösts av Solvit, måste lämna in all information som redan finns hos Solvit. Vid bedömningen av ärendet skulle kommissionen då kunna använda den juridiska analys och de bevis som redan samlats in via Solvit, i en effektivare och mer ändamålsenlig process.

IV.Slutsats

Kommission är fast besluten att säkerställa att enskilda personer och företag till fullo kan utnyttja alla den inre marknadens fördelar. Dess fulla potential när det gäller nya jobb och tillväxtmöjligheter kan endast förverkligas om alla aktörer känner till de rättigheter som erkänns i unionslagstiftningen och om dessa fullt ut och konsekvent följs över gränserna.

Kommissionen kommer att ge sitt fulla stöd till att höja kvaliteten på Solvitnätverket genom kapacitetsuppbyggnad och kunskapsdelning i medlemsstaterna. Genom att öka företagens användning av Solvit och främja ytterligare samarbete med andra relevanta nätverk, kommer kommissionen att säkerställa att återkopplingen från Solvit blir mer betydelsefull och att man tar full hänsyn till denna i utformningen av politiska riktlinjer för den inre marknaden och lagstiftningen. Slutligen kommer Solvits roll inom EU-lagstiftningen uppgraderas genom att de bevis som samlas in via Solvit används på ett mer strukturerat och systematiskt sätt.

De tre områdena i den här handlingsplanen kompletterar varandra. De planerade åtgärderna kommer endast att kunna förverkligas om det finns en gemensam vilja och ett delat ansvar mellan kommissionen och medlemsstaterna, på alla förvaltningsnivåer. Tillräckligt med personal och ett erkännande av Solvitcentrumen inom de nationella förvaltningarna är en förutsättning för att stärka Solvit. Kommissionen kommer att samordna aktiviteterna i samarbete med EES-/EU-länderna och regelbundet rapportera om genomförandet av denna handlingsplan genom Solvitworkshoppar två gånger per år.

Denna gemensamma satsning kommer att stärka Solvit och dess unika uppgift att säkerställa de nationella myndigheternas efterlevnad av EU:s lagstiftning, och samtidigt ge företag och enskilda personer praktiska lösningar på problem som de stöter på när det gäller rättigheter på den inre markanden. Detta kommer i sin tur att ge nya möjligheter för enskilda och företag och hjälpa dem så att de till fullo kan åtnjuta sina rättigheter på den inre marknaden.

Färdplan för att stärka Solvit 20

Kommissionens åtgärder

Tidsplan

Undersöka möjligheterna för ett överklagandeförfarande för företag inom ömsesidigt erkännande av varor.

2 kvartalet 2017

Använda befintliga finansieringsmöjligheter på EU-nivå, till exempel Cosme och stödprogrammet för strukturreformer, för att bygga upp den administrativa kapaciteten i Solvitcentrumen.

3 kvartalet 2017

I samarbete med Solvitcentrumen utveckla ett heltäckande system för användarundersökning.

3 kvartalet 2017

Ge mer direkt och ändamålsenligt juridiskt stöd till nätverket med hjälp av en förbättrad enhet för informell juridisk rådgivning, interaktiva utbildningsverktyg och hantering av olika åsikter.

2 kvartalet 2018

Ökat samarbete och ökade partnerskap med förmedlande organisationer (som företräder vissa sektorer, yrkesgrupper eller intressen, handelskammare osv.) och relevanta nätverk genom att möjliggöra direktanslutning till SOLVIT.

2 kvartalet 2018

Förbättra Solvits sökbarhet genom Ditt Europa, därefter som en del av den större gemensamma digitala ingången.

2 kvartalet 2018

Med hjälp av en förbättrad enhet använda de uppgifter och bevis som finns i Solvitdatabasen på ett mer strukturerat och systematiskt sätt för riktade insatser mot överträdelser av EU-rätten.

2 kvartalet 2018

Undersöka möjligheterna för principen ”endast en gång” i ärenden då sökande vill lämna in ett formellt klagomål till kommissionen efter ett olöst Solvitärende.

2 kvartalet 2018

Medlemsstaternas åtgärder

Säkerställa tillgången till tillräcklig och stabil personal, kontinuitet i tjänsteutbudet och tillräcklig kunskapsnivå inom EU-rätt på Solvitcentrumen.

löpande

Säkerställa samarbete med nationella förmedlande organisationer och nationella kontaktpunkter i de olika befintliga nätverken genom en direkt förbindelse med Solvit.

2 kvartalet 2018

Säkerställa smidigt samarbete mellan Solvitcentrumen och nationella samordnare av klagomål och överträdelser, genom de nationella Solvitcentrumen systematisk rapportera framstegen med att hantera strukturella och återkommande ärenden.

2 kvartalet 2018

(1)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén Kommissionens arbetsprogram 2017 Ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum COM (2016) 710 final av den 25 oktober 2016.
(2) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén: Att förbättra den inre marknaden bättre möjligheter för individer och företag COM(2015) 550 final, av den 28 oktober 2015.
(3)  https://ec.europa.eu/commission/publications/joint-declaration-eus-legislative-priorities-2017_en
(4) C/2016/8600, EUT C 18, 19.1.2017, s. 10.
(5) Vid problemlösningen samarbetar Solvitcentrumen direkt med varandra genom en internetbaserad plattform. Principerna för Solvit fastställdes i sin nuvarande rättsliga form i kommissionens rekommendation 2013/461/EU av den 17 september 2013 (EUT L 249, 19.9.2013, s. 10). Läs mer på http://ec.europa.eu/solvit/  
(6)  Enligt definitionen i rekommendationen från 2013 är ett gränsöverskridande problem ett problem som en sökande i en medlemstat (eller ett EES-land) möter för att en myndighet i en annan medlemsstat (eller ett EES-land) kan ha brutit mot unionslagstiftningen om den inre marknaden. Detta omfattar även problem som sökanden möter hos sina egna myndigheter, efter att ha utnyttjat eller försökt utnyttja sin rätt till fri rörlighet. Det kan exempelvis gälla enskilda personer som flyttar till ett annat land eller kommer tillbaka till sitt hemland efter att ha varit bosatta i ett annat land, eller företag som etablerar sig, tillhandahåller tjänster eller säljer produkter som redan saluförs i en annan medlemsstat (eller ett EES-land).
(7)  Solvit kan inte ingripa i fall som rör rent nationell lagstiftning, om en myndighet inte är inblandad eller om ett rättsligt förfarande redan har inletts, t.ex. ärenden som rör uppehållstillstånd i EU för tredjelandsmedborgare om dessa rättigheter inte har sin grund i en relation till en EU-medborgare eller kommersiella frågor mellan företag (B2B).
(8) Se rådets slutsatser: http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6622-2016-INIT/sv/pdf  
(9) Se Europaparlamentets resolution av den 27 februari 2014 om Solvit (2013/2154(INI)), Europaparlamentets betänkande av den 1 oktober 2015, Mot en bättre reglering av den inre marknaden (2015/2089(INI), föredragande Anneleen Van Bossuyt) och Europaparlamentets betänkande av den 3 maj 2016, Strategi för den inre marknaden (2015/2354(INI), föredragande Lara Comi).
(10)  Se kommissionens arbetsdokument Assessment of the performance of SOLVIT som åtföljer detta meddelande.
(11) Bättre användning av Solvit som ett pragmatiskt verktyg för att hantera problem som rör skattereglerna i gränsöverskridande situationer, var en av åtgärderna i 2017 års rapport om EU-medborgarskapet för att stärka medborgarnas rättigheter. Solvit hanterar varje år ungefär 35 ärenden som rör personliga problem med beskattning och lyckas lösa 86 % av dem.
(12)  Se kommissionens arbetsdokument Assessment on the functioning of SOLVIT som åtföljer detta meddelande.
(13)  De här ärendena lämnas in till Solvitcentrumet i det EES-/EU-land där problemet uppstod.
(14)  Detta är ett omfattande samarbete. De europeiska och de nationella nätverk som berörs här är European Enterprise Network, Europeiska konsumentcentrum, Eures, FIN-NET, kontaktpunkter för produkter, Europa direkt, Informationscentrum och Europeiska ombudsmannanätverket. Det omfattar de mycket nära kopplingarna mellan tekniska applikationer som gör det möjligt att direkt skicka klagomål vidare (exempelvis till Ditt Europa – Rådgivning och Europa direkts telefontjänst). Det omfattar också gemensamma seminarier och utbildningstillfällen för att nätverken ska bli medvetna om varandras områden så att de alla vid behov kan bli korrekt kontaktade. Detta samarbete föreskrivs dessutom i EU-rätten: medlemsstaterna måste exempelvis se till att de organ som ansvarar för att främja likabehandling och stödja EU:s arbetstagare och deras familjer samarbetar med Solvit (direktiv 2014/54/EU).
(15)  Se föregående.
(16)  Direktiv 2013/55/EU, EUT L 354, 28.12.2013, s. 132.
(17)  Det huvudansvariga Solvitcentrumet är centrumet i det EES-/EU-land där problemet uppstod.
(18)  I 2013 års Solvitrekommendation är ett strukturellt problem en överträdelse till följd av en nationell regel som strider mot unionslagstiftningen (i motsats till ett administrativt misstag som begås en gång). Ett återkommande problem rör förvaltningspraxis (inte en skriven regel) som strider mot unionslagstiftningen.
(19) EU:s handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020, COM(2016) 179 final Enligt principen ”endast en gång” bör offentliga förvaltningar säkerställa att enskilda och företag endast behöver lämna samma uppgifter en gång till en offentlig förvaltning. Om offentliga förvaltningar har rätt att vidareutnyttja dessa data internt ska de vidta åtgärder, med iakttagande av bestämmelser om uppgiftsskydd, så att det inte medför några ytterligare bördor för enskilda personer och företag.
(20)  Åtgärderna för 2018 hänför sig antingen till en betydande utveckling av Solvitdatabasen eller ett planerat antagande av EU-lagstiftning, t.ex. den gemensamma digitala ingången.
Top