EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0255

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET Handlingsplan for at styrke Solvit: give borgerne og virksomhederne adgang til det indre markeds fordele

COM/2017/0255 final

Bruxelles, den 2.5.2017

COM(2017) 255 final

OVERHOLDELSESPAKKE

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Handlingsplan for at styrke Solvit: give borgerne og virksomhederne adgang til det indre markeds fordele

{SWD(2017) 210 final}


INDLEDNING

Det indre marked er en af Europas største bedrifter. Det har en central placering i det europæiske projekt, men dets fordele kan ikke altid udnyttes, fordi reglerne for det indre marked ikke altid er kendt eller ikke gennemføres korrekt. I en tid, hvor de europæiske borgere og virksomheder har forventning om et EU, der beskytter, styrker og forsvarer, er det indre marked et af Europas største aktiver, når det gælder om at klare udfordringerne i forbindelse med den voksende globalisering og opbygge en stærkere og mere retfærdig europæisk økonomi 1 .

I sin strategi for det indre marked 2 forsøgte Kommissionen at opnå et dybere og mere fair indre marked, hvilket var et af Juncker-Kommissionens ti prioritetsområder. Med dette for øje indeholdt strategien forslag om at forbedre mulighederne for at få adgang til markeder på tværs af grænserne, at gøre livet lettere for forbrugere, virksomheder og offentlige administrationer og at give borgerne og virksomhederne adgang til konkrete fordele i forbindelse med det indre marked. Til støtte for alt dette tilkendegav Kommissionen, at den vil arbejde tæt sammen med medlemsstaterne om at skabe en ægte kultur for overholdelse af reglerne for det indre marked med særlig vægt på at styrke de eksisterende værktøjer såsom Solvit.

For at leve op til dette understregede Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen i den fælles erklæring om EU's lovgivningsmæssige prioriteter for 2017, som blev offentliggjort den 13. december 2016, at de stadig er indstillet på at fremme en korrekt gennemførelse og håndhævelse af den eksisterende lovgivning 3 . Samme dag vedtog Kommissionen sin meddelelse: EU-retten: Bedre resultater gennem bedre anvendelse 4 , hvori det beskrives, hvordan Kommissionen vil øge indsatsen for at sikre, at EU-retten anvendes, gennemføres og håndhæves på en måde, der kommer alle til gode.

Solvit 5 har siden 2002 været en gratis tjeneste, der stilles til rådighed af den nationale forvaltning i hver enkelt EU-medlemsstat og i Island, Liechtenstein og Norge. Solvit arbejder med korte tidsfrister og leverer pragmatiske løsninger til borgere og virksomheder i EU og EØS, der har svært ved at få deres EU-rettigheder anerkendt hos de offentlige myndigheder, navnlig i forbindelse med flytning eller udøvelse af virksomhed på tværs af grænserne i EU 6 . Solvit tager sig af alle grænseoverskridende 7 problemer, der vedrører de fire bevægelsesfriheder (personer, varer, tjenesteydelser og kapital), herunder de tilknyttede politikker (såsom beskatning, beskæftigelse, socialpolitik og transport).

Nettet koordineres af Europa-Kommissionen.

Siden lanceringen i 2002 er Solvit blevet et meget vigtigt instrument til at hjælpe borgere og virksomheder i EU/EØS med at hævde deres ret i det indre marked. I løbet af 15 år er Solvits sagsmængde steget fra 5 til 200 sager pr. måned. I 2016 behandlede Solvit 2 414 sager. Det tog i gennemsnit centrene 59 dage at behandle en sag, og 89 % af sagerne blev løst.

Solvits fremgang skyldes et stort antal løste sager. Her er nogle eksempler:

En fransk virksomhed ansøgte om at få tilbagebetalt moms fra de tyske myndigheder – men der gik 10 måneder, uden ansøgningen blev besvaret. Da Solvit greb ind, blev proceduren fremskyndet inden for 6 uger, og virksomheden fik det beløb, den havde ansøgt om.

Tre portugisiske sygeplejersker søgte om anerkendelse af deres erhvervsmæssige kvalifikationer i Spanien. I henhold til EU-retten skal myndighederne svare på ansøgningen inden for tre måneder. Fristen udløb, men Solvit gik ind i sagen, og inden for to uger blev deres kvalifikationer anerkendt i tide.

En østrigsk kunstner ville tilmelde sig folkeregistret i Luxembourg. Han indleverede alle de nødvendige papirer til de lokale myndigheder, men de krævede, at han også skulle fremvise en støtteerklæring fra en person, der allerede var bosat i Luxembourg. Solvit påpegede, at EU-retten ikke tillader denne type ekstra krav. Den lokale myndighed tog dette til efterretning og udstedte registreringsbeviset. Da Solvit greb ind, blev sagen løst inden for en uge.

 En hollandsk statsborger blev forhindret i at indføre en påhængsvogn i Bulgarien efter at være flyttet dertil. Da påhængsvogne på under 750 kg ikke skal indregistreres i Nederlandene, havde den pågældende ikke noget registreringsbevis, og derfor afviste de bulgarske myndigheder at lade vognen indregistrere. Da Solvit greb ind, blev sagen løst inden for 13 uger.

Uddannede fysioterapeuter fra Rumænien skulle tidligere vente længe på at få tilladelse til at praktisere i Frankrig. Solvit greb ind inden for 7 uger, hvorefter tilladelsen blev givet med det samme.

De franske luftfartsmyndigheder havde forhindret et norsk flyselskab i at foretage indenrigsflyvninger i Frankrig. Solvit greb ind og løste problemet inden for 10 uger.

Solvit har kunnet løse mange problemer for borgere og virksomheder, men tjenestens øgede omfang har samtidig forstærket en række udfordringer. Der må gøres mere, så systemet kan nå sit fulde potentiale som problemløsningsværktøj. Medlemsstaterne har efterlyst og går ind for et styrket Solvit, der fungerer fuldt ud for borgere og virksomheder. Tilbage i februar 2016 opfordrede Konkurrenceevnerådet Kommissionen til hurtigst muligt at træffe foranstaltninger i den forbindelse 8 . Europa-Parlamentet har ligeledes flere gange anmodet om en styrkelse af Solvit 9 .

I den forbindelse og i overensstemmelse med sine politiske prioriteringer er Kommissionen fast besluttet på, sammen med medlemsstaterne, at træffe yderligere foranstaltninger for at styrke Solvits strategiske rolle, så det indre marked kan fungere bedre i praksis for borgere og virksomheder. Dette kan kun opnås, hvis medlemsstaterne giver Solvit-centrene tilstrækkelige personaleressourcer og tilstrækkelig anerkendelse inden for deres respektive forvaltninger. Det svageste led påvirker nettets resultater som helhed.

For at nå dette mål tager Kommissionen udgangspunkt i sin vurdering af Solvits nuværende funktion, 10 der ledsager denne meddelelse. I vurderingen fremhæves de mangler, der skal rettes op på, navnlig for så vidt angår Solvit-centrenes administrative kapacitet, opfyldelsen af kvalitetskriterierne i Solvit-henstillingen fra 2013, kendskabet til Solvit som et problemløsningsværktøj, navnlig blandt nystartede virksomheder, SMV'er og andre virksomheder, og dets rolle i håndhævelsen af EU-retten.

Handlingsplanen, som beskrives i denne meddelelse, skal fungere sammen med de andre kommissionsinitiativer i overholdelsespakken, navnlig den fælles digitale portal, som vil give borgere og virksomheder en fælles indgangsportal til oplysninger om det indre marked, bistand, rådgivning, problemløsningstjenester og e-procedurer. Den stemmer overens med Kommissionens meddelelse "Europas kommende ledere: opstarts- og opskaleringsinitiativet", eftersom målet er yderligere at fjerne hindringer for nystartede virksomheder, der ønsker at operere på tværs af grænserne. Endelig supplerer den målene i "En europæisk søjle for sociale rettigheder" og tilknyttede initiativer, der afspejler Kommissionens prioritering, nemlig at fremme social retfærdighed og mulighederne i EU.

I denne meddelelse fastsættes foranstaltninger, som skal styrke Solvit, samt tidsplaner, der skal gennemføres både på EU-plan og i medlemsstaterne. At styrke Solvit vil være en kontinuerlig proces, og tidsplanerne vil gøre det muligt at overvåge gennemførelsen af de nødvendige foranstaltninger. De sigter mod at fremme Solvit ved at i) fremme dets kvalitet yderligere, ii) øge oplysningsaktiviteterne yderligere og iii) opgradere dets rolle i håndhævelsen af EU-retten.

I.Fremme Solvit gennem yderligere forbedring af kvaliteten

Der er fastsat minimumsstandarder for drift og kvalitet i Solvit-henstillingen fra 2013. Det er vigtigt for klagerne og samarbejdet mellem centrene, at disse standarder overholdes i hele nettet. Anvendelsen af standarderne varierer på tværs af nettet, hvilket er forklaret i vurderingen, der ledsager denne meddelelse. Det er derfor nødvendigt at forbedre kvaliteten i Solvit generelt, især når det gælder administrativ kapacitet, håndtering af komplekse og følsomme sager og juridisk ekspertise.

En forudsætning herfor er, at medlemsstaterne sikrer Solvit-centrene tilstrækkelige ressourcer og tilstrækkelig bevågenhed, tilstrækkeligt og stabilt personale og den nødvendige juridiske ekspertise. Kommissionen vil for sin del fortsat trække på instrumenter som den årlige rapportering om Solvits resultater i overvågningen af, om der er tilstrækkeligt personale ved Solvit-centrene, og anvende resultattavlen for det indre marked til at rapportere om resultatet. Kommissionen vil også anvende alle tilgængelige EU-finansieringsmuligheder for at yde medlemsstaterne skræddersyet støtte med henblik på at styrke deres administrative kapacitet og få Solvit-centrene til at fungere mere effektivt. Det er bl.a. meningen, at et avanceret uddannelseskursus for personalet i de nationale Solvit-centre med fokus på specifikke juridiske spørgsmål, som er særligt relevante for erhvervslivet, skal finansieres gennem Cosme-programmet for 2018. Det nye støtteprogram for strukturreformer vil også indebære støtte til medlemsstaternes administrative kapacitet (bl.a. udveksling af eksperter og teknisk bistand).

Derudover bør der sørges for en bedre håndtering af komplekse og følsomme sager mellem Kommissionen og medlemsstaterne. Til dette formål vil en mere effektiv vidensdeling, f.eks. ved brug af interaktive værktøjer, der supplerer traditionel face-to-face-undervisning, blive fremmet. Dette er afgørende under hensyntagen til de mange forskellige retlige områder, som er omfattet af Solvit, hvilket fremgår af figur 1.

Figur 1: Retlige områder for Solvit 2002-2016 (kilde: Solvit-databasen)

Desuden kan der ydes yderligere juridisk ekspertise via Solvit-filialer ("antenner"), som er oprettet for at tage sig af særlige behov inden for en bestemt sektor eller et område, hvor nationale eksperter vil være direkte involveret i behandlingen af komplekse sager. For at undgå forvirring og dobbeltarbejde tilstræber Kommissionen at undgå spredning af problemløsningsværktøjer svarende til Solvit inden for bestemte områder af lovgivningen om det indre marked. Den gensidige anerkendelse af ikkeharmoniserede varer kan være et godt eksempel. Hvis Solvits uformelle fremgangsmåde ikke lykkes, vil Kommissionen undersøge muligheden for at indføre en appelprocedure for virksomheder som led i evalueringen af håndhævelsen af princippet om gensidig anerkendelse. Et andet problemområde er skatteregler, såsom diskriminerende beskatning af borgere i grænseoverskridende situationer 11 .

Derudover yder Kommissionen mere effektiv juridisk bistand til nettet ved at give Kommissionens eksperter og Solvit-centrene mulighed for at kommunikere direkte via Solvit-applikationen. Den vil ligeledes yderligere forbedre håndteringen af tilfælde, hvor to Solvit-centre har forskellige synspunkter i forbindelse med vurderingen og behandlingen af en sag, som de begge er involveret i. Kommissionen vil følge en mere struktureret voldgiftsprocedure med en mere systematisk overvågning af Solvit-sagerne for at kunne identificere kontroversielle spørgsmål og drøftelser inden for nettet. Anvendelsen af peer review i workshopper kan hjælpe med af finde frem til bedste praksis og fælles regler.

Derudover vil Kommissionen overvåge kvaliteten af sagsbehandlingen nærmere. I den forbindelse er feedback fra klagerne vigtig for at forbedre procedurerne, fastlægge bedste praksis og således forbedre tjenestens kvalitet. Der vil således i samråd med Solvit-centrene blive udviklet et omfattende brugerundersøgelsessystem.

II.Fremme Solvit gennem flere oplysningsaktiviteter

Selv om det ikke er muligt præcist at vurdere størrelsen af "markedet" for grænseoverskridende tvistbilæggelse, hvor Solvit er aktivt, kan et indre marked med 500 millioner borgere og virksomheder indebære, at der findes et større behov for Solvit, end hvad dets nuværende 2 500 sager tyder på 12 .

Figur 2 viser antallet af sager, som er blevet forelagt nettet af Solvit-hjemmecentrene. Disse centre findes i de EU-/EØS-medlemsstater 13 , hvor klagerne oprindeligt er fra (nationalitet), har bopæl, er etableret eller har opnået rettigheder. Selv om forskellen i sagsmængde i en vis udstrækning skyldes forskellene i størrelse og grænseoverskridende mobilitet, er der fortsat behov for oplysningsaktiviteter i alle EØS-/EU-medlemsstater. Disse aktiviteter har fokus på at sikre, at borgere og virksomheder henvender sig til Solvit, når de ønsker at gøre krav gældende inden for Solvits område, i henhold til behovene i den enkelte EØS-/EU-medlemsstat.

Figur 2: Sager pr. Solvit-hjemmecenter 2002-2016 (kilde: Solvit-databasen).

For at gøre det nemmere at finde Solvit vil Kommissionen forbedre Solvits synlighed på webportalen Dit Europa (den vigtigste adgangsportal på nuværende tidspunkt).

I den sammenhæng vil den fremtidige fælles digitale portal give borgere og virksomheder let adgang til omfattende kvalitetsoplysninger om det indre marked, personlig rådgivning, effektiv bistand og problemløsningstjenester. Den vil sammenkoble de eksisterende mekanismer på EU- og nationalt plan, herunder Solvit, og derved gøre det nemmere at finde det.

Kommissionen vil også arbejde tæt sammen med medlemsstaterne gennem de nationale Solvit-centre, Kommissionens repræsentationer i medlemsstaterne og formidlerorganisationer (der repræsenterer bestemte sektorer, erhverv eller interesser, handelskamre osv.) og optrappe samarbejdet med andre relevante net 14 for at udvikle målrettede oplysningsaktiviteter (f.eks. fælles møder og uddannelseskurser, fælles foranstaltninger på sociale medier). 

Bedre håndhævelse gavner både borgere og virksomheder. Såfremt deres rettigheder overtrædes, bør de let kunne finde og gøre brug af den bedst mulige klageadgang. Som vist i figur 3 er andelen af sager fra borgere, som er forelagt Solvit, steget i løbet af årene i forhold til andelen af sager fra virksomheder. På den ene side viser dette, at Solvit har fået stadig større betydning for mobile borgere i EU/EØS. På den anden side har det betydet, at relativt færre virksomheder har gavn af de tjenester, som Solvit tilbyder. De vigtigste retlige områder i forbindelse med virksomhedssager var i 2016 beskatning samt fri bevægelighed for varer og tjenesteydelser. Andelen af løste sager fra virksomheder udgjorde 80 % og var dermed lavere end gennemsnittet for nettet på 89 %. Det er ikke desto mindre et særdeles godt resultat for beskatningsområdet (hvor mange sager vedrører forsinket tilbagebetaling af moms), selv om det er lavere end for området fri bevægelighed for varer og tjenesteydelser.

Figur 3: Udviklingen i sager fra borgere i forhold til sager fra virksomheder 2006-2016 (kilde: Solvit-databasen).

Solvit bør sigte mod at behandle flere virksomhedsrelaterede sager. Der er et stort behov for at fremme et bredere kendskab til den hjælp, Solvit kan tilbyde inden for erhvervslivet. Det er lige så vigtigt, at der gennemføres tilsvarende aktiviteter på nationalt plan.

I årenes løb har Solvit-nettet opbygget et samarbejde med andre relevante net 15 . I dette øjemed vil Kommissionen støtte foranstaltninger med henblik på at optrappe samarbejdet med disse net,  som er særligt relevant, når det gælder om at få flere sager fra virksomheder. Særligt vigtigt er samarbejdet med Enterprise Europe-netværket, som bistår SMV'er og nyopstartede virksomheder, der opererer eller planlægger at operere på tværs af grænserne.

Kommissionen vil henvende sig mere regelmæssigt til formidlerorganisationerne for at få input om mulige forbedringer af Solvit og dele viden. Den vil også indføre nye ordninger, som skal give formidlerorganisationerne mulighed for at forelægge og følge sager direkte i Solvit.

Generelt vil mere strategiske oplysningsaktiviteter om Solvit og udviklingen af et mere struktureret samarbejde med formidlerorganisationer og relevante net øge Solvits betydning, når det gælder om at give nyttig feedback og dokumentation om, hvordan det indre marked fungerer i praksis: En større kritisk masse af sager, der involverer flere virksomheder, vil give mere relevant og vigtigt input, når det gælder forvaltningen af det indre marked. Dette kan eksempelvis ske ved at anvende Solvits evidensgrundlag ved evalueringen af mulige ændringer i politikkerne for det indre marked og vedtagelsen af EU-lovgivningen med henblik på at afhjælpe mangler i EU-retten, således som det var tilfældet i forbindelse med revisionen af direktiv 2005/36/EF om erhvervsmæssige kvalifikationer 16 . Ved at øge kendskabet til Solvit samt kvaliteten kan Solvit få en mere fremtrædende rolle i håndhævelsen af EU-retten.



III.Fremme Solvit gennem opgradering af dets rolle i håndhævelsen af EU-retten.

Nettet afdækker mange problemer vedrørende gennemførelsen af EU-retten. I figur 4 vises antallet af sager, som er blevet forelagt de ledende Solvit-centre i hver EØS-/EU-medlemsstat 17 .

Figur 4: Sager pr. ledende Solvit-center 2002-2016 (kilde: Solvit-databasen).

Som vist i figur 5 har Solvit gennem årene modtaget et stigende antal sager, som enten vedrører et strukturelt problem i den nationale lovgivning, der skyldes ukorrekt gennemførelse af EU-retten i en EØS-/EU-medlemsstat 18 , eller tilbagevendende problemer. Som beskrevet i vurderingen, som ledsager denne meddelelse, muliggør den nuværende behandling, opfølgning og rapportering af disse sager imidlertid ikke en systematisk anvendelse af den dokumentation, som er samlet via Solvit, til at forbedre medlemsstaternes overholdelse af EU-retten. Af de 97 strukturelle sager, som Solvit tog sig af i 2016, forblev 78 uløste, og 19 blev løst. Dette svarer til, at blot 20 % af sagerne blev løst.

 

Figur 5: Udviklingen i sager vedrørende strukturelle problemer i Solvit 2014-2016 (kilde: Solvit-databasen).

Medlemsstaterne har det primære ansvar for at gennemføre, anvende og implementere EU-retten korrekt. Derfor skal Solvit-centrene først henvende sig til de kompetente myndigheder i den berørte medlemsstat for at forsøge at finde en løsning i sager vedrørende strukturelle og tilbagevendende problemer, som er identificeret af nettet. Hvis et Solvit-center ikke kan overtale disse myndigheder til at tage sig af problemet, bør samtlige indsamlede dokumentationsmaterialer imidlertid undersøges yderligere med henblik på at identificere problemer med stor betydning for det indre markeds funktion, således som foreslået i den strategiske tilgang til Kommissionens håndhævelsesforanstaltninger som fastsat i meddelelsen EU-retten: Bedre resultater gennem bedre anvendelse. Dette foregår på nuværende tidspunkt på ad hoc-basis, men der bør udvikles en mere omfattende og systematisk strategi. I særlige strukturelle sager, og hvor det anses for at være nødvendigt og forholdsmæssigt, kan det planlagte markedsinformationsværktøj for det indre marked desuden anvendes af Kommissionen til at anmode om oplysninger, f.eks. omkostningsstruktur, prispolitik, fortjeneste eller ansættelseskontrakter, direkte fra de berørte markedsaktører.

Kommissionens undersøgelser af forhold, som er blevet konstateret via Solvit, vil give de nationale myndigheder incitament til at indlede et tættere samarbejde med Solvit-nettet. På nationalt plan bør der være stærkere forbindelser mellem Solvit-centre, kontaktpunkter for klagebehandling og overtrædelseskoordinatorer, således at medlemsstaterne gør mere for at afhjælpe strukturelle og tilbagevendende problemer. Derudover kan tilgængelige oplysninger og dokumentationsmaterialer i sådanne tilfælde spredes og anvendes på en mere struktureret og systematisk måde i Kommissionen og på nationalt plan. Solvit-databasen bør forbedres for at registrere strukturelle og tilbagevendende problemer og give medlemsstaterne mulighed for at rapportere om, hvilke foranstaltninger der er truffet for at afhjælpe problemerne.

Ved hjælp af eksempelvis resultattavlen for det indre marked vil Kommissionen regelmæssigt underrette medlemsstaterne og de berørte parter om sådanne overtrædelser af EU-retten og andre hindringer for det indre marked, som konstateres gennem Solvit-nettet.

På linje med den strategiske tilgang til Kommissionens håndhævelsesforanstaltninger bør borgere og virksomheder rådes og opmuntres til at anvende den mest hensigtsmæssige problemløsningsmekanisme, som er tilgængelig. Med klagerens samtykke vil Solvits hurtige og uformelle klagemekanisme i relevante tilfælde og inden for rammerne af Solvits mandat kunne håndtere individuelle klager indbragt for Kommissionen.

Som led i EU's handlingsplan for e-forvaltning vil Kommissionen undersøge mulighederne for at anvende "engangsprincippet" 19 . På den måde vil borgere og virksomheder, der for første gang ønsker at klage til Kommissionen som følge af en uafklaret Solvit-sag, være fritaget for at skulle genindsende oplysninger, som allerede findes hos Solvit. Ved vurderingen af sagen vil Kommissionen således kunne anvende den juridiske analyse og den dokumentation, der allerede er samlet via Solvit, i en mere effektiv proces.

IV.Konklusioner

Kommissionen forpligter sig til at sikre, at borgere og virksomheder kan udnytte det indre markeds fordele fuldt ud. Markedets fulde potentiale, når det gælder nye arbejdspladser og vækstmuligheder, kan kun udnyttes, hvis alle aktører kender til de rettigheder, der er forankret i EU's lovgivning, og hvis de overholdes fuldt ud og konsekvent på tværs af grænserne.

Kommissionen støtter indsatsen for at forbedre Solvit-nettets kvalitet gennem kapacitetsopbygning og vidensdeling i medlemsstaterne. Ved at sætte skub i anvendelsen af Solvit blandt virksomhederne og fremme samarbejdet med andre relevante net vil Kommissionen sikre, at den feedback, der kommer fra Solvit, får større betydning og inddrages fuldt ud i udformningen af kommende politikker og lovgivning for det indre marked. Endelig vil Kommissionen opgradere Solvits rolle i håndhævelsen af EU-retten ved at anvende den dokumentation, som er indsamlet gennem Solvit, på en mere struktureret og systematisk måde.

De tre identificerede områder i denne handlingsplan supplerer hinanden. De planlagte foranstaltninger kræver et fælles engagement baseret på fælles ejerskab mellem Kommissionen og medlemsstaterne på alle forvaltningsniveauer for at kunne virkeliggøres. Tilstrækkelige personaleressourcer og anerkendelse af Solvit-centrene i de nationale forvaltninger er en forudsætning for at styrke Solvit. Kommissionen vil i samarbejde med EØS-/EU-medlemsstaterne koordinere aktiviteterne og regelmæssigt rapportere om fremskridt med hensyn til gennemførelsen af denne handlingsplan gennem de halvårlige Solvit-workshopper.

Denne fælles indsats vil styrke Solvits helt specielle rolle, når det gælder om at sikre, at de nationale myndigheder overholder EU-retten, og finde praktiske løsninger på de problemer, som virksomheder og borgere støder på, når de ønsker at gøre brug af deres rettigheder i det indre marked. På den måde vil borgere og virksomheder få nye muligheder, og de vil fuldt ud kunne udøve deres rettigheder i det indre marked.

Køreplan til styrkelse af Solvit 20

Kommissionens foranstaltninger:

Tidsplan

undersøge muligheden for at indføre en appelprocedure for virksomheder inden for gensidig anerkendelse af varer

Q2 2017

gøre brug af de eksisterende finansieringsmuligheder på EU-plan, såsom Cosme og støtteprogrammet for strukturreformer, for at opbygge Solvit-centrenes administrative kapacitet

Q3 2017

udvikle et omfattende brugerundersøgelsessystem i samarbejde med Solvit-centrene

Q3 2017

yde mere direkte og effektiv juridisk bistand til nettet ved hjælp af en forbedret metode til formidling af uformel juridisk rådgivning, interaktive uddannelsesværktøjer og håndtering af tilfælde af divergerende synspunkter

Q2 2018

forbedre samarbejde og partnerskaber med formidlerorganisationer (der repræsenterer bestemte sektorer, erhverv eller interesser, handelskamre osv.) og relevante net ved at sikre en direkte forbindelse til Solvit

Q2 2018

øge adgangen til Solvit yderligere via Dit Europa, som efterfølgende bliver en del af den bredere fælles digitale portal

Q2 2018

ved hjælp af en forbedret facilitet anvende de data og dokumentationsmaterialer, der er tilgængelige i Solvit-databasen, på en mere struktureret og systematisk måde til målrettede aktiviteter inden for EU-retshåndhævelse

Q2 2018

undersøge mulighederne for at anvende "engangsprincippet" i tilfælde, hvor klageren ønsker at indgive en formel klage til Kommissionen som følge af en uafklaret Solvit-sag.

Q2 2018

Medlemsstaternes foranstaltninger:

sikre tilstrækkeligt og stabilt personale, servicekontinuitet og tilstrækkeligt kendskab til EU-retten i Solvit-centrene

igangværende

sikre samarbejde med nationale formidlerorganisationer og nationale kontaktpunkter for de forskellige net ved hjælp af en direkte forbindelse til Solvit

Q2 2018

sikre et gnidningsløst samarbejde mellem Solvit-centrene og de nationale klage- og overtrædelseskoordinatorer rapportere systematisk via de nationale Solvit-centre om de fremskridt, der er gjort for at tackle strukturelle og tilbagevendende sager.

Q2 2018

(1)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget Kommissionens arbejdsprogram 2017 Realisering af et Europa, der beskytter, styrker og forsvarer, COM(2016) 710 final af 25. oktober 2016.
(2) Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget Opgradering af det indre marked: flere muligheder for borgerne og virksomhederne (COM(2015) 550 final af 28. oktober 2015).
(3)  https://ec.europa.eu/commission/publications/joint-declaration-eus-legislative-priorities-2017_en.
(4) C/2016/8600, EUT C 18 af 19.1.2017, s. 10.
(5) For at løse problemerne samarbejder Solvit-centrene direkte via en onlineapplikation. Principperne for Solvit er fastsat i det nuværende retsgrundlag, Kommissionens henstilling 2013/461/EU af 17. september 2013 (EUT L 249 af 19.9.2013, s. 10). Yderligere oplysninger findes på http://ec.europa.eu/solvit/ . 
(6)  Som defineret i henstillingen fra 2013 er et grænseoverskridende problem et problem, en klager i en medlemsstat (eller EØS-land) støder på, der omfatter en mulig overtrædelse af EU-retten vedrørende det indre marked af en offentlig myndighed i en anden medlemsstat (eller EØS-land). Dette omfatter problemer for klagere, der skyldes deres egne offentlige administrationer, efter at de har gjort brug af retten til fri bevægelighed eller forsøgt at gøre det. For eksempel personer, der flytter til et andet land eller vender tilbage til deres eget land efter at have opholdt sig i et andet land, eller virksomheder, der etablerer sig, leverer tjenesteydelser eller sælger produkter, der allerede er markedsført i en anden medlemsstat (eller EØS-land).
(7)  Solvit kan ikke gribe ind i sager, der udelukkende vedrører national ret, hvis en offentlig myndighed ikke er involveret, eller hvis der allerede er anlagt retssag, f.eks. sager vedrørende opholdsret i EU for tredjelandsstatsborgere, såfremt disse rettigheder ikke følger af en relation til en EU-borger, eller sager vedrørende kommercielle spørgsmål mellem virksomheder (B2B).
(8) Se Rådets konklusioner på http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6622-2016-INIT/da/pdf . 
(9) Se Europa-Parlamentets beslutning af 27. februar 2014 om Solvit (2013/2154(INI)), Europa-Parlamentets betænkning af 1. oktober 2015, Fremskridt i retning af bedre regulering af det indre marked (2015/2089(INI), ordfører Anneleen Van Bossuyt) og Europa-Parlamentets betænkning af 3. maj 2016, Strategien for det indre marked (2015/2354(INI), ordfører Lara Comi).
(10)  Se Kommissionens arbejdsdokument "Vurdering af Solvits resultater", der ledsager denne meddelelse.
(11) En bedre anvendelse af Solvit som et pragmatisk værktøj til at løse skatterelaterede problemer i grænseoverskridende situationer blev i EU's rapport om unionsborgerskab 2017 identificeret som en af de foranstaltninger, der har til formål at styrke borgernes rettigheder. Hvert år behandler Solvit ca. 35 sager fra borgere vedrørende personlige beskatningsproblemer, og løsningsraten er 86 %.
(12)  Se arbejdsdokumentet "Vurdering af Solvits funktion", der ledsager denne meddelelse.
(13)  Disse sager forelægges Solvit-centret i den EØS-/EU-medlemsstat, hvor problemet opstod.
(14)  Der er tale om et vidtrækkende samarbejde. De pågældende EU- og nationale net er Enterprise Europe-netværket, europæiske forbrugercentre, Eures, Fin-Net, produktkontaktpunkter, Europe Direct-informationscentre og det europæiske netværk af ombudsmænd. Det omfatter de meget tætte forbindelser mellem tekniske applikationer, der gør det muligt at sende klager direkte (til eksempelvis Dit Europa - Råd & Vink og informationscentralen Europe Direct). Det dækker også fælles seminarer eller uddannelseskurser, som skal give de forskellige net kendskab til hinandens kompetenceområder, således at der om nødvendigt kan henvises til det korrekte net. Dette samarbejde er desuden fastsat i EU-lovgivningen, hvorefter medlemsstaterne eksempelvis skal sørge for, at organer, der er ansvarlige for at fremme ligebehandling og støtte EU's arbejdstagere og deres familier, samarbejder med Solvit (direktiv 2014/54/EU).
(15)  Som ovenfor.
(16)  Direktiv 2013/55/EU (EUT L 354 af 28.12.2013, s. 132).
(17)  Det ledende Solvit-center er centret i den EØS-/EU-medlemsstat, hvor problemet opstod.
(18)  Som defineret i Solvit-henstillingen fra 2013 er et strukturelt problem en overtrædelse forårsaget af en national bestemmelse, der er i modstrid med EU-retten (i modsætning til en administrativ fejl, der kun begås en gang). Et tilbagevendende problem vedrører en overtrædelse af en administrativ praksis (ikke en skreven regel), der strider imod EU-retten.
(19) EU-handlingsplan for e-forvaltning 2016-2020, COM(2016) 179 final. I overensstemmelse med engangsprincippet bør offentlige administrationer sikre, at personer og virksomheder kun behøver at indgive de samme oplysninger én gang til en offentlig administration. Hvis de offentlige administrationer har lov til at genanvende disse data internt, skal de træffe foranstaltninger, under overholdelse af databeskyttelsesreglerne, således at borgere og virksomheder ikke pålægges yderligere byrder.
(20)  Foranstaltningerne i 2018 vedrører enten en væsentlig udvikling af Solvit-applikationen eller den planlagte vedtagelse af EU-lovgivning (f.eks. den fælles digitale portal).
Top