Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DP0019

    Europaparlamentets beslut av den 17 januari 2013 om inledande av och mandat för interinstitutionella förhandlingar om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande, som en del av fonden för inre säkerhet, av ett instrument för ekonomiskt stöd för yttre gränser och viseringar (COM(2011)0750 – C7-0441/2011 – 2011/0365(COD) – 2013/2503(RSP))

    EUT C 440, 30.12.2015, p. 200–238 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2015   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 440/200


    P7_TA(2013)0019

    Instrument för ekonomiskt stöd för yttre gränser och viseringar (Beslut om inledande av interinstitutionella förhandlingar)

    Europaparlamentets beslut av den 17 januari 2013 om inledande av och mandat för interinstitutionella förhandlingar om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande, som en del av fonden för inre säkerhet, av ett instrument för ekonomiskt stöd för yttre gränser och viseringar (COM(2011)0750 – C7-0441/2011 – 2011/0365(COD) – 2013/2503(RSP))

    (2015/C 440/29)

    Europaparlamentet fattar detta beslut

    med beaktande av förslaget från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor,

    med beaktande av artiklarna 70.2 och 70a i arbetsordningen.

    beslutar att inleda interinstitutionella förhandlingar på grundval av följande mandat:

    MANDAT

    Ändringsförslag 1

    Förslag till lagstiftningsresolution

    Punkt 1a (ny)

    Förslag till lagstiftningsresolution

    Ändringsförslag

     

    1a.     Europaparlamentet påpekar att den finansieringsram som anges i lagstiftningsförslaget endast är vägledande för den lagstiftande myndigheten och inte kan fastställas förrän en överenskommelse nåtts om förslaget till förordning om den fleråriga budgetramen för 2014–2020.

    Ändringsförslag 2

    Förslag till lagstiftningsresolution

    Punkt 1b (ny)

    Förslag till lagstiftningsresolution

    Ändringsförslag

     

    1b.     Europaparlamentet erinrar om sin resolution av den 8 juni 2011”Investering i framtiden: en ny flerårig budgetram för ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa för alla”  (1) . Parlamentet upprepar att det krävs tillräckliga ytterligare resurser i nästa fleråriga budgetram för att unionen ska kunna fullfölja sina befintliga politiska prioriteringar, utföra de nya uppgifter som föreskrivs i Lissabonfördraget och reagera vid oförutsedda händelser. Parlamentet påpekar att även om resursnivån för nästa fleråriga budgetram ökar med minst 5 % jämfört med nivån för 2013 kan detta endast i begränsad utsträckning bidra till att nå unionens avtalade mål och åtaganden och principen om solidaritet inom unionen. Rådet uppmanas att – om det inte delar denna uppfattning – tydligt ange vilka av dess politiska prioriteringar eller projekt som skulle kunna strykas helt och hållet trots att de bevisligen har ett europeiskt mervärde.

    Ändringsförslag 3

    Förslag till lagstiftningsresolution

    Punkt 1c (ny)

    Förslag till lagstiftningsresolution

    Ändringsförslag

     

    1c.     Mot bakgrund av de uppgifter som redan utpekats och slutförts av unionen framhåller Europaparlamentet att kommissionen måste låta dessa politiska prioriteringar komma till synes i sitt förslag, på ett framsynt och lämpligt sätt.

    Ändringsförslag 4

    Förslag till förordning

    Skäl 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (1)

    Unionens mål att säkerställa en hög säkerhetsnivå inom ett område med frihet, säkerhet och rättvisa (artikel 67.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt) bör uppnås bland annat genom gemensamma åtgärder som avser personers passage av de inre gränserna och gränskontroll vid de yttre gränserna och den gemensamma viseringspolitiken som en del av ett mångskiktat system som syftar till att underlätta lagligt resande och hantera olaglig invandring.

    (1)

    Unionens mål att säkerställa en hög säkerhetsnivå inom ett område med frihet, säkerhet och rättvisa (artikel 67.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) ) bör uppnås bland annat genom gemensamma åtgärder som avser personers passage av de inre gränserna och gränskontroll vid de yttre gränserna och den gemensamma viseringspolitiken som en del av ett konvergerande system som skulle möjliggöra utbyte av uppgifter och ett fullständigt situationsmedvetande och som syftar till att underlätta lagligt resande i unionen, liksom internationella utbyten som uppmuntrar och utvecklar kulturell mångfald och interkulturell förståelse, och till att hantera irreguljär invandring. Detta mål måste uppnås med garanterad respekt för de grundläggande rättigheterna (artikel 67.1 i EUF-fördraget) och mänsklig värdighet i enlighet med bestämmelserna i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna och den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna samt – när det gäller utvecklingen av en gemensam politik avseende asyl, invandring och kontroll av de yttre gränserna – rättvis behandling av tredjelandsmedborgare (artikel 67.2 i EUF-fördraget), respekt för deras rätt till asyl och internationellt skydd, principen om ”non-refoulement” och sjöräddning av migranter samt uppfyllande av unionens och medlemsstaternas internationella skyldigheter enligt de internationella instrument som de är parter i, t.ex. Genèvekonventionen angående flyktingars rättsliga ställning av den 28 juli 1951 (nedan kallad Genèvekonventionen), kompletterad genom New York-protokollet av den 31 januari 1967.

    Ändringsförslag 5

    Förslag till förordning

    Skäl 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (1a)

    Unionen behöver en mer samstämmig strategi beträffande de inre och yttre aspekterna av migrationshantering och inre säkerhet och bör upprätta ett samband mellan kampen mot olaglig invandring och förbättring av säkerheten vid den yttre gränsen samt ett bättre samarbete och en bättre dialog med tredjeländer för att hantera olaglig invandring och främja laglig migration.

    Ändringsförslag 6

    Förslag till förordning

    Skäl 1b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (1b)

    Det måste utarbetas en samordnad strategi för migrationstryck och asylansökningar samt för förvaltning av unionens yttre gränser, med budgetmedel och tillräckliga resurser som ställs till förfogande för att hantera krissituationer med iakttagande av mänskliga rättigheter och i en solidarisk anda mellan alla medlemsstater, samt med hänsyn till det nationella ansvaret och en tydlig uppdelning av uppgifterna.

    Ändringsförslag 7

    Förslag till förordning

    Skäl 1c (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (1c)

    I sin resolution av den 8 juni 2011  (2) betonade Europaparlamentet vidare att bättre synergieffekter måste skapas mellan olika fonder och program, och påpekade att en förenkling av förvaltningen av fonderna och möjligheten till korsfinansiering gör att ytterligare medel kan avsättas för gemensamma mål. Parlamentet välkomnade också kommissionens avsikt att minska det totala antalet budgetinstrument på området för inrikes frågor i en tvådelad struktur och, när detta är möjligt, med delad förvaltning, och framhöll att denna strategi i hög grad bör bidra till ökad förenkling, rationalisering, konsolidering och insyn i de nuvarande fonderna och programmen. Parlamentet underströk dock att det måste garanteras att de olika inrikespolitiska målen inte blandas ihop.

    Motivering

    Punkt 109 i resolutionen av den 8 juni 2011”Investering i framtiden: en ny flerårig budgetram för ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa för alla”.

    Ändringsförslag 8

    Förslag till förordning

    Skäl 2a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (2a)

    Enligt strategin för inre säkerhet i Europeiska unionen är frihet, säkerhet och rättvisa mål som bör eftersträvas parallellt, och för att frihet och rättvisa ska uppnås bör säkerhet alltid eftersträvas i enlighet med principerna i fördragen, rättsstatsprincipen och de skyldigheter som hänför sig till unionens skyldigheter i fråga om grundläggande rättigheter.

    Ändringsförslag 9

    Förslag till förordning

    Skäl 3

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (3)

    Solidaritet mellan medlemsstaterna, klarhet om arbetsfördelningen, respekt för grundläggande rättigheter och rättstatsprincipen samt en stark fokusering på det globala perspektivet och den oupplösliga kopplingen till den yttre säkerheten är viktiga principer vid genomförandet av strategin för den inre säkerheten.

    (3)

    Solidaritet mellan medlemsstaterna, klarhet om arbetsfördelningen, respekt för grundläggande friheter och mänskliga rättigheter och rättstatsprincipen samt en stark fokusering på det globala perspektivet och full överensstämmelse med unionens utrikespolitiska målsättningar i enlighet med artikel 21 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) är viktiga principer vid genomförandet av strategin för den inre säkerheten.

    Ändringsförslag 10

    Förslag till förordning

    Skäl 3a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (3a)

    Fonden för inre säkerhet bör ta särskild hänsyn till medlemsstater som konfronteras med oproportionerliga bördor på grund av migrationsströmmar till följd av sitt geografiska läge.

    Ändringsförslag 11

    Förslag till förordning

    Skäl 6a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (6a)

    De samlade medlen för denna förordning och för förordning (EU) nr XXX/2012 om inrättande, som en del av fonden för inre säkerhet, av ett instrument för ekonomiskt stöd till polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brott samt krishantering bör tillsammans bilda en finansieringsram för fondens hela löptid, som bör utgöra den huvudsakliga utgångspunkten för budgetmyndigheten under det årliga budgetförfarandet i enlighet med punkt 17 i det interinstitutionella avtalet av den […] 201z mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning.

    Motivering

    För att spegla skäl 8 i förslaget till förordning om inrättande, som en del av fonden för inre säkerhet, av ett instrument för ekonomiskt stöd till polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering (COM(2011)0753).

    Ändringsförslag 12

    Förslag till förordning

    Skäl 8

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (8)

    Fonden för inre säkerhet bör ge uttryck för solidaritet genom ekonomiskt stöd till de medlemsstater som fullt ut tillämpar Schengenregelverkets bestämmelser om de yttre gränserna samt de medlemsstater som förbereder ett fullt deltagande i Schengensamarbetet.

    (8)

    Fonden för inre säkerhet bör ge uttryck för solidaritet genom ekonomiskt stöd till de medlemsstater som fullt ut tillämpar Schengenregelverkets bestämmelser om de yttre gränserna samt de medlemsstater som förbereder ett fullt deltagande i Schengensamarbetet och som respekterar internationell rätt genom att tillhandahålla stöd och skydd till dem som behöver det .

    Ändringsförslag 13

    Förslag till förordning

    Skäl 11

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (11)

    Vid utförande av uppgifter vid de yttre gränserna och i konsulat i enlighet med Schengenregelverkets bestämmelser om gränser och viseringar, genomför medlemsstaterna verksamheten i alla andra medlemsstaters intresse, och för deras räkning, i Schengenområdet och utför därmed en tjänst i allmänhetens intresse för unionen. För att uttrycka solidaritet bör instrumentet bidra till att täcka driftskostnaderna i samband med gränskontroll och viseringspolitik och göra det möjligt för medlemsstaterna att systematiskt upprätthålla den kapacitet som är avgörande för att denna tjänst i allmänhetens intresse ska kunna tillhandahållas. Detta bidrag består av full ersättning för ett val av kostnader kopplade till målen enligt detta instrument och kommer att utgöra en integrerad del av de nationella programmen.

    (11)

    Vid utförande av uppgifter vid de yttre gränserna och i konsulat i enlighet med Schengenregelverkets bestämmelser om gränser och viseringar, genomför medlemsstaterna verksamheten i alla andra medlemsstaters intresse, och för deras räkning, i Schengenområdet och utför därmed en tjänst i allmänhetens intresse för unionen. Instrumentet bör bidra till att täcka driftskostnaderna i samband med gränskontroll och viseringspolitik och göra det möjligt för medlemsstaterna att systematiskt upprätthålla den kapacitet som är avgörande för att denna tjänst i allmänhetens intresse ska kunna tillhandahållas. Detta bidrag består av full ersättning för ett val av specifika kostnader kopplade till målen enligt detta instrument och kommer att utgöra en integrerad del av de nationella programmen. För att undvika dubbelarbete, splittring och kostnadsineffektivitet bör Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex) samordna verksamhet i medlemsstaterna som finansieras inom ramen för driftsstödet .

    Ändringsförslag 14

    Förslag till förordning

    Skäl 13

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (13)

    Detta instrument bör genomföras med fullt iakttagande av de rättigheter och principer som fastställs i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

    (13)

    Respekten för migranters och flyktingars mänskliga rättigheter är av central betydelse för unionen. Instrumentet bör genomföras med fullt iakttagande av de rättigheter och principer som fastställs i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna , den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, Genèvekonventionen, FN:s havsrättskonvention, FN-konventioner om mänskliga rättigheter samt internationell humanitär rätt .

    Ändringsförslag 15

    Förslag till förordning

    Skäl 13a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (13a)

    Enhetlig och högkvalitativ kontroll vid de yttre gränserna är väsentlig för att stärka området med frihet, säkerhet och rättvisa. Kommissionen bör därför fastställa särskilda riktlinjer som skulle säkerställa samordning mellan medlemsstaterna vad gäller infrastruktur, utrustning, transportmedel och it-system samt bidra till att de gemensamma säkerhetsstandarderna uppnås.

    Ändringsförslag 16

    Förslag till förordning

    Skäl 13b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (13b)

    I enlighet med artikel 3 i EU-fördraget bör instrumentet stödja verksamhet som garanterar skyddet av barn som löper en risk för att skadas vid de yttre gränserna.

    Instrumentets verksamheter bör i synnerhet stödja identifiering av, omedelbar hjälp till och hänvisning till skyddstjänster av utsatta barn, inbegripet tillhandahållande av särskilt skydd och bistånd till ensamkommande barn.

    Regelbunden kontroll och utvärdering, inklusive kontroll av utgifter, bör göras för att bedöma hur skyddet av barn tas upp inom ramen för instrumentets verksamheter.

    Motivering

    EU har förbundit sig att skydda barnets rättigheter. Dessa insatser bör synliggöras vid genomförandet och verkställandet av denna förordning.

    Ändringsförslag 17

    Förslag till förordning

    Skäl 14

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (14)

    För att säkerställa en enhetlig och högkvalitativ kontroll av de yttre gränserna och underlätta lagliga resor över de yttre gränserna inom ramen för EU:s strategi för den inre säkerheten, bör instrumentet bidra till utvecklingen av ett gemensamt integrerat system för gränsförvaltning, som omfattar alla åtgärder som inbegriper politik, lagstiftning, systematiskt samarbete, fördelning av bördan, personal, utrustning och teknik som medlemsstaternas behöriga myndigheter vidtar på olika nivåer i samarbete med Frontex, med tredjeländer och, vid behov, med andra aktörer, genom utnyttjande av bland annat gränssäkerhetsmodellen på fyra nivåer och Europeiska unionens integrerade riskbedömning.

    (14)

    För att säkerställa en enhetlig och högkvalitativ kontroll av de yttre gränserna samt organisera och underlätta reguljär migration och rörlighet inom ramen för EU:s strategi för den inre säkerheten, bör instrumentet bidra till utvecklingen av ett gemensamt integrerat system för gränsförvaltning, som omfattar alla åtgärder som inbegriper politik, lagstiftning, systematiskt samarbete, fördelning av bördan, bedömning av situationen och omständigheter som ändras när det gäller ställen där olagliga migranter passerar gränsen, personal, utrustning och teknik som medlemsstaternas behöriga myndigheter vidtar på olika nivåer i samarbete med Frontex, med tredjeländer och, vid behov, med andra aktörer, genom utnyttjande av bland annat gränssäkerhetsmodellen på fyra nivåer och Europeiska unionens integrerade riskbedömning.

    Ändringsförslag 18

    Förslag till förordning

    Skäl 16

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (16)

    Fonden bör även inbegripa stöd för nationella åtgärder och samarbete mellan medlemsstaterna på området viseringspolitik och annan verksamhet som äger rum i ett skede som föregår kontrollerna vid de yttre gränserna. De tjänster som medlemsstaterna erbjuder i tredjeland bör organiseras så effektivt som möjligt, då detta är en viktig del av den gemensamma viseringspolitiken som en del av ett mångskiktat system som syftar till att förenkla förfarandena för lagliga resenärer och motverka irreguljär invandring till Europeiska unionen, och som dessutom är en del av det gemensamma integrerade gränskontrollsystemet.

    (16)

    Fonden bör även inbegripa stöd för nationella åtgärder och samarbete mellan medlemsstaterna på området viseringspolitik och annan verksamhet som äger rum i ett skede som föregår kontrollerna vid de yttre gränserna , i synnerhet sådan verksamhet som prioriterar säkra sjögränser och underlättar reguljär migration och rörlighet, samtidigt som man till fullo utnyttjar Informationssystemet för viseringar (VIS) i syfte att främja kostnadseffektivitet och undvika dubbla utgifter . De tjänster som medlemsstaterna erbjuder i tredjeländer bör organiseras så effektivt som möjligt, då detta är en viktig del av den gemensamma viseringspolitiken som en del av ett mångskiktat system som syftar till att förenkla reguljär migration och rörlighet, förhindra irreguljär invandring till Europeiska unionen samt rädda personer i sjönöd , och som dessutom är en del av det gemensamma integrerade gränskontrollsystemet.

    Ändringsförslag 19

    Förslag till förordning

    Skäl 17

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (17)

    Den bör dessutom stödja åtgärder i Schengenländerna som en del av utvecklingen av ett gemensamt integrerat system för gränsförvaltning, som stärker det övergripande genomförandet av Schengenområdet.

    (17)

    Den bör dessutom stödja åtgärder i Schengenländerna som en del av utvecklingen av ett gemensamt integrerat system för gränsförvaltning, som stärker det övergripande genomförandet av Schengenområdet. Medlemsstaterna bör i synnerhet tilldela Eurosur tillräckliga medel för att säkerställa att nätverket fungerar väl.

    Ändringsförslag 20

    Förslag till förordning

    Skäl 18

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (18)

    Instrumentet bör också stödja Europeiska unionens utveckling av it-system som skulle förse medlemsstaterna med verktyg för att mer effektivt hantera tredjelandsmedborgares rörlighet över gränserna och säkerställa en bättre identifiering och kontroll av resenärer (”smarta gränser”). För detta ändamål bör ett program inrättas för att täcka kostnaderna för utvecklingen av både de centrala och de nationella delarna i dessa system, vilka ska säkerställa teknisk överensstämmelse, kostnadsbesparingar och ett smidigt genomförande i medlemsstaterna.

    (18)

    Instrumentet bör också stödja unionens utveckling av it-system som skulle förse medlemsstaterna med verktyg för att mer effektivt hantera tredjelandsmedborgares rörlighet över gränserna och säkerställa en effektivare identifiering och kontroll av resenärer (”smarta gränser”) och på så sätt förbättra gränssäkerheten och generera positiva ekonomiska effekter . För detta ändamål bör ett program inrättas för att täcka kostnaderna för utvecklingen av både de centrala och de nationella delarna i dessa system, vilka ska säkerställa teknisk överensstämmelse, driftskompatibilitet med unionens övriga it-system, kostnadsbesparingar och ett smidigt genomförande i medlemsstaterna.

    Ändringsförslag 21

    Förslag till förordning

    Skäl 19

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (19)

    För att omedelbart hantera oväntade migrationstryck och hot mot gränssäkerheten bör det vara möjligt att ge bistånd vid nödsituationer i enlighet med den ram som fastställs i förordning … 2012/EU om allmänna bestämmelser för asyl- och migrationsfonden och ett instrument för ekonomiskt stöd för polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering.

    (19)

    För att omedelbart hantera oväntade migrationstryck och risker för gränssäkerheten bör det vara möjligt att ge bistånd vid nödsituationer i enlighet med den ram som fastställs i förordning … 2012/EU om allmänna bestämmelser för asyl- och migrationsfonden och ett instrument för ekonomiskt stöd för polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering.

    Ändringsförslag 22

    Förslag till förordning

    Skäl 20

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (20)

    Efter det att brister eller tänkbara hot identifierats, särskilt efter en utvärdering av Schengensamarbetet, bör den berörda medlemsstaten för att öka solidariteten i Schengenområdet följa upp frågan på lämpligt sätt genom att använda medel inom ramen för dess program per prioriterat område och, i tillämpliga fall, komplettera med bistånd vid nödsituationer.

    (20)

    Efter det att brister eller tänkbara risker identifierats, särskilt efter en utvärdering av Schengensamarbetet, bör den berörda medlemsstaten för att öka solidariteten i Schengenområdet följa upp frågan på lämpligt sätt genom att använda medel inom ramen för dess program per prioriterat område och, i tillämpliga fall, komplettera med bistånd vid nödsituationer.

    Ändringsförslag 23

    Förslag till förordning

    Skäl 21

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (21)

    För att stärka solidariteten och ansvarsdelningen bör medlemsstaterna uppmuntras att använda en del av de medel som finns tillgängliga inom programmen till särskilda prioriteringar som fastställts av unionen, t.ex. inköp av teknisk utrustning till Frontex och utveckling av unionens konsulära samarbete.

    (21)

    För att stärka solidariteten och ansvarsdelningen bör medlemsstaterna uppmuntras att använda en del av de medel som finns tillgängliga inom programmen till särskilda prioriteringar som fastställts av unionen, t.ex. inköp av teknisk utrustning till Frontex och utveckling av unionens konsulära samarbete samt bistånd till personer som söker internationellt skydd .

    Ändringsförslag 24

    Förslag till förordning

    Skäl 21a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (21a)

    Medlemsstaterna bör undvika att se till sina egna nationella intressen när de använder det belopp som genom instrumentet anslagits för deras nationella program.

    Ändringsförslag 25

    Förslag till förordning

    Skäl 22

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (22)

    För att säkra tillämpningen av Schengenregelverket i hela Schengenområdet bör genomförandet av förordningen om inrättande av en utvärderings- och övervakningsmekanism för att kontrollera tillämpningen av Schengenregelverket också stödjas inom ramen för denna förordning, eftersom den är ett viktigt kompletterande instrument för att följa den politik som säkerställer att det inte förekommer någon kontroll av personer.

    (22)

    För att säkra tillämpningen av Schengenregelverket i hela Schengenområdet bör genomförandet av förordningen om inrättande av en utvärderings- och övervakningsmekanism för att kontrollera tillämpningen av Schengenregelverket också stödjas inom ramen för denna förordning, eftersom den är ett viktigt kompletterande instrument för att följa den politik som säkerställer en hög nivå av skydd av de externa gränserna och garanterar att det inte förekommer någon kontroll av personer inom Schengenområdet .

    Ändringsförslag 26

    Förslag till förordning

    Skäl 23

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (23)

    Mot bakgrund av de erfarenheter som vunnits i samband med fonden för yttre gränser och utvecklingen av SIS och VIS, anses det lämpligt att medge flexibilitet för eventuella överföringar av resurser mellan de olika metoderna för att genomföra målen inom ramen för instrumentet, utan att det påverkar tillämpningen av principen om att från början säkra en kritisk massa och finansiell stabilitet för medlemsstaternas program och driftsstöd.

    (23)

    Mot bakgrund av de erfarenheter som vunnits i samband med fonden för yttre gränser och utvecklingen av SIS II och VIS, anses det lämpligt att medge en viss grad av flexibilitet för eventuella överföringar av resurser mellan de olika metoderna för att genomföra målen inom ramen för instrumentet, utan att det påverkar tillämpningen av principen om att från början säkra en kritisk massa och finansiell stabilitet för medlemsstaternas program och driftsstöd samt budgetmyndighetens kontroll .

    Ändringsförslag 27

    Förslag till förordning

    Skäl 24

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (24)

    Likaledes bör åtgärdernas räckvidd och taket för de medel som finns tillgängliga för unionen (unionsåtgärder) ökas för att öka unionens kapacitet att under ett visst budgetår genomföra en rad olika verksamheter vad gäller förvaltningen av de yttre gränserna och den gemensamma viseringspolitiken i hela unionens intresse, när och i den mån behoven uppstår. Sådana unionsåtgärder omfattar studier och pilotprojekt för att främja politiken och dess tillämpning, åtgärder eller bestämmelser i tredjeländer för att hantera migrationstryck från dessa länder för att uppnå en optimal hantering av migrationsströmmarna till EU och en effektiv organisation av de därtill hörande uppgifterna vid de yttre gränserna och konsulaten.

    (24)

    Likaledes bör åtgärdernas räckvidd och taket för de medel som finns tillgängliga för unionen (unionsåtgärder) ökas för att öka unionens kapacitet att under ett visst budgetår genomföra en rad olika verksamheter vad gäller förvaltningen av de yttre gränserna och den gemensamma viseringspolitiken i hela unionens intresse, när och i den mån behoven uppstår. Sådana unionsåtgärder omfattar studier och pilotprojekt för att främja politiken och dess tillämpning, utbildning av gränskontrolltjänstemän till skydd för de mänskliga rättigheterna, åtgärder eller bestämmelser i tredjeländer för att hantera migrationstryck från dessa länder för att uppnå en optimal hantering av migrationsströmmarna till EU och en effektiv organisation av de därtill hörande uppgifterna vid de yttre gränserna och konsulaten.

    Ändringsförslag 28

    Förslag till förordning

    Skäl 26a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (26a)

    Enligt EUF-fördraget är delegerade akter endast akter med allmän räckvidd som inte är lagstiftningsakter och som avser icke väsentliga delar av en lagstiftningsakt. Alla väsentliga delar bör ingå i själva lagstiftningsakten.

    Ändringsförslag 29

    Förslag till förordning

    Skäl 26b (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (26b)

    Användningen av medel på detta område bör samordnas bättre för att garantera komplementaritet, ökad effektivitet och bättre synlighet, samt för att uppnå bättre budgetsynergier.

    Ändringsförslag 30

    Förslag till förordning

    Skäl 26c (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (26c)

    EU-finansieringens effekter måste maximeras genom att offentliga och privata ekonomiska resurser uppbådas, samordnas och utnyttjas maximalt.

    Ändringsförslag 31

    Förslag till förordning

    Skäl 26d (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (26d)

    Största möjliga transparens, ansvarsskyldighet och demokratisk kontroll bör garanteras för innovativa finansiella instrument och finansieringsmekanismer som involverar EU:s budget.

    Ändringsförslag 32

    Förslag till förordning

    Skäl 26e (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (26e)

    Bättre genomförande och kvalitet när det gäller användning av pengarna bör utgöra vägledande principer för att uppnå instrumentets mål, samtidigt som en optimal användning av de ekonomiska resurserna bör säkerställas.

    Ändringsförslag 33

    Förslag till förordning

    Skäl 26f (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (26f)

    Instrumentet måste kännetecknas av sund ekonomisk förvaltning, genomföras så effektivt och användarvänligt som möjligt och samtidigt garantera rättssäkerhet och vara tillgängligt för samtliga deltagare.

    Ändringsförslag 34

    Förslag till förordning

    Skäl 26 g (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (26 g)

    Kommissionen bör årligen kontrollera genomförandet av instrumentet med hjälp av nyckelindikatorer för utvärdering av resultat och effekter. Indikatorerna, bland dem också relevanta basnivåer, bör ge ett minimiunderlag för bedömningen av i vilken utsträckning instrumentets mål uppnåtts.

    Ändringsförslag 35

    Förslag till förordning

    Skäl 26h (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (26h)

    När kommissionen genomför budgeten genom delad förvaltning bör genomförandeuppgifter delegeras till medlemsstaterna. Kommissionen och medlemsstaterna bör rätta sig efter principerna om sund ekonomisk förvaltning, öppenhet och icke-diskriminering, och se till att unionens insats framgår tydligt när de förvaltar unionens medel. Kommissionen och medlemsstaterna bör för detta ändamål uppfylla sina respektive förpliktelser i fråga om kontroll och revision samt åta sig det ansvar som följer därav enligt denna förordning. Kompletterande bestämmelser bör fastställas i form av sektorsspecifika regler.

    Ändringsförslag 36

    Förslag till förordning

    Skäl 28

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (28)

    Kommissionen bör, när den utarbetar och upprättar delegerade rättsakter, se till att relevanta dokument samtidigt, i tid och på lämpligt sätt överlämnas till Europaparlamentet och rådet.

    (28)

    När kommissionen förbereder och utarbetar delegerade akter bör den se till att alla relevanta handlingar översänds samtidigt till Europaparlamentet och rådet och att detta sker så snabbt som möjligt och på lämpligt sätt.

    Ändringsförslag 37

    Förslag till förordning

    Artikel 2 – led aa (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    aa)

    gemensamma säkerhetsstandarder: tillämpning av operativa åtgärder på ett gemensamt och enhetligt sätt för att uppnå en väldefinierad nivå av säkerhet inom gränskontrollerna enligt riktlinjerna för goda styrelseformer vid gränser och för viseringar, i överensstämmelse med Schengenkatalogen för kontroll av de yttre gränserna, den praktiska handledningen för gränskontrolltjänstemän, handboken om visering och Eurosur-riktlinjerna.

    Ändringsförslag 38

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    1.   Det allmänna målet med instrumentet ska vara att bidra till att säkerställa en hög säkerhetsnivå i Europeiska unionen.

    1.   Det allmänna målet med instrumentet ska vara att bidra till att säkerställa en hög säkerhetsnivå och en enhetlig och högkvalitativ kontroll av de yttre gränserna, samtidigt som man underlättar rörlighet i en säker miljö i enlighet med unionens åtagande avseende de grundläggande friheterna och de mänskliga rättigheterna. Denna målsättning ska uppnås i enlighet med unionens och dess medlemsstaters internationella skyldigheter avseende grundläggande friheter och mänskliga rättigheter, inbegripet skyddet av barn som är tredjelandsmedborgare, principen om ”non-refoulement”, den rätt till asyl som erkänns i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, Genèvekonventionen samt unionens regler om dataskydd .

    Ändringsförslag 39

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 2 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    2.   Inom det allmänna mål som anges i punkt 1 ska instrumentet, i linje med de prioriteringar som fastställts i relevanta unionsstrategier, program och hot- och riskbedömningar, bidra till följande särskilda mål:

    2.   Inom det allmänna mål som anges i punkt 1 ska instrumentet, i linje med de prioriteringar som fastställts i relevanta unionsstrategier, program och riskbedömningar, bidra till följande särskilda mål:

    Ändringsförslag 40

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 2 – led a – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (a)

    Stödja en gemensam viseringspolitik för att underlätta lagligt resande, säkra lika behandling av tredjelandsmedborgare och hantera irreguljär migration.

    (a)

    Stödja en gemensam viseringspolitik för att underlätta lagligt resande och laglig rörlighet, tillhandahålla en hög servicekvalitet till dem som ansöker om visering , säkra lika behandling av unionsmedborgarna å ena sidan och av tredjelandsmedborgare å andra sidan, och förhindra irreguljär migration.

    Ändringsförslag 41

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 2 – led a – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Hur väl detta mål uppnås ska mätas med indikatorer såsom antalet konsulat som utrustats, säkrats och/eller stärkts för att garantera en effektiv handläggning av viseringsansökningarna och tillhandahålla kvalitet på tjänsten till de viseringssökande.

    Hur väl detta mål uppnås ska mätas med indikatorer såsom den procentuella andelen konsulat som utrustats, säkrats och/eller stärkts för att garantera en effektiv handläggning av viseringsansökningarna och tillhandahålla kvalitet på tjänsten till de viseringssökande , den procentuella andelen personer som stannar längre än vad de har tillstånd till per nationalitet, antalet gemensamma ansökningscentrum för viseringar, den genomsnittliga väntetiden för beslut om en viseringsansökning, andelen viseringar för flera inresor samt de genomsnittliga viseringskostnaderna för viseringssökande per konsulat .

    Ändringsförslag 42

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 2 – led b – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (b)

    Stödja gränsförvaltningen för att dels säkerställa en hög skyddsnivå vid de yttre gränserna och dels en smidig passage av de yttre gränserna i enlighet med Schengenregelverket.

    (b)

    Stödja EU-integrerad gränsförvaltning, främja ytterligare harmonisering och standardisering för att säkerställa dels en hög kontrollnivå vid de yttre gränserna, dels en smidig passage av de yttre gränserna i enlighet med Schengenregelverket , samtidigt som tillgång till internationellt skydd garanteras för dem som behöver det, i enlighet med medlemsstaternas skyldigheter avseende de mänskliga rättigheterna, inklusive principen om ”non-refoulement” .

    Ändringsförslag 43

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 2 – led b – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Hur väl detta mål uppnås ska mätas med indikatorer såsom utvecklingen av utrustning för gränskontroll och antalet gripanden av irreguljära tredjelandsmedborgare vid den yttre gränsen i förhållande till risknivån för det berörda avsnittet av den yttre gränsen.

    Hur väl detta mål uppnås ska mätas med indikatorer såsom antalet gränsövergångsställen som är utrustade med it-system, kommunikationsinfrastruktur och utrustning till stöd för hanteringen av migrationsströmmar, antalet gripanden av irreguljära tredjelandsmedborgare vid den yttre gränsen i förhållande till risknivån för det berörda avsnittet av den yttre gränsen samt den genomsnittliga väntetiden vid gränsövergångarna .

    Ändringsförslag 44

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 2 – led ba (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (ba)

    Förbättra gränsövervakningen genom att utbyta operativ information mellan medlemsstaterna och Frontex i syfte att minska antalet dödsfall till havs och antalet irreguljära invandrare, och öka den interna säkerheten genom att förhindra gränsöverskridande brottslighet som människohandel och narkotikasmuggling.

    Hur väl detta mål uppnås ska mätas med indikatorer såsom effektiviteten vid sökning efter och räddning av personer som försöker passera gränsen olagligt, antalet gripanden i samband med människohandel och smuggling samt antalet fastställda larm i den europeiska situationsbilden.

    Ändringsförslag 45

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 2 – sista stycket (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    Medlemsstaterna ska ge kommissionen den information som krävs för att bedöma hur väl resultaten har uppnåtts i förhållande till indikatorerna. Kommissionen ska vara ansvarig för utvärderingen av resultaten.

    Ändringsförslag 46

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (a)

    Främja utvecklingen och genomförandet av strategier som säkerställer att det inte förekommer någon kontroll av personer, oavsett deras medborgarskap, när de passerar de inre gränserna, men att det sker kontroll av personer och en effektiv övervakning vid passage av de yttre gränserna.

    (a)

    Främja utvecklingen och genomförandet samt verkställandet av strategier som säkerställer att det inte förekommer någon kontroll av personer, oavsett deras medborgarskap, när de passerar de inre gränserna, men att det sker kontroll av personer och en effektiv övervakning vid passage av de yttre gränserna.

    Ändringsförslag 47

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led aa (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (aa)

    Främja identifiering av, omedelbar hjälp till och hänvisning till skyddstjänster av utsatta barn, inklusive tillhandahållande av särskilt skydd och bistånd till ensamkommande barn.

    Ändringsförslag 48

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (b)

    Gradvis införa ett integrerat förvaltningssystem för de yttre gränserna, inklusive förstärkt samverkan mellan medlemsstaternas migrationsmyndigheter och de brottsbekämpande myndigheterna vid de yttre gränserna samt åtgärder inom territoriet och nödvändiga kompletterande åtgärder i fråga om dokumentsäkerhet och identitetshantering.

    (b)

    Gradvis införa ett integrerat förvaltningssystem – utgående från bland annat solidaritet och ansvar – för de yttre gränserna, vilket omfattar utökade gränskontroller och gränsövervakningssystem vid unionens gränser, förstärkt samverkan mellan medlemsstaternas migrations- och asylmyndigheter samt brottsbekämpande myndigheter vid de yttre gränserna och åtgärder inom territoriet , inklusive vid sjögränserna, och nödvändiga kompletterande åtgärder i fråga om sjöräddning, dokumentsäkerhet identitetshantering och driftskompatibiliteten för den förvärvade tekniska utrustningen, samtidigt som unionens regler om dataskydd efterlevs fullt ut och de rättigheter och principer som finns inskrivna i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna respekteras till fullo .

    Ändringsförslag 49

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (c)

    Främja utvecklingen och genomförandet av den gemensamma politiken för viseringar och andra uppehållstillstånd för kortare tid, som även omfattar konsulärt samarbete.

    (c)

    Främja utvecklingen och genomförandet av den gemensamma politiken för viseringar och andra uppehållstillstånd för kortare tid, som även omfattar konsulärt samarbete och konsulär täckning, främjande av gemensam utredningspraxis beträffande viseringsansökningar, enhetliga administrativa förfaranden och beslut i fråga om viseringar, inrättande av gemensamma ansökningscentrum för viseringar, fullständigt utnyttjande av praktiska framsteg och flexibilitet som uppnås genom viseringskodexen .

    Ändringsförslag 50

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led d

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (d)

    Bygga och ombesörja driften av it-system, dessas kommunikationsinfrastruktur och kommunikationsutrustning som stöd för förvaltningen av migrationsströmmarna över unionens yttre gränser.

    (d)

    Bygga och ombesörja driften av it-system, dessas kommunikationsinfrastruktur och kommunikationsutrustning som är till stöd för kontrollen av gränspassagerna vid unionens yttre gränser och som fullt ut respekterar lagstiftningen om skydd av personuppgifter .

    Ändringsförslag 51

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led da (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (da)

    Harmonisera kvaliteten på gränsförvaltningssystemen mellan de olika medlemsstaterna.

    Ändringsförslag 52

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led db (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (db)

    Förstärka situationsmedvetenheten vid de yttre gränserna och medlemsstaternas insatsförmåga.

    Ändringsförslag 53

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led dc (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (dc)

    Förbättra kapaciteten och kvalifikationerna hos samtliga myndigheter och gränskontrolltjänstemän vid gränsövergångsställena, så att de kan utföra sin övervakning, rådgivning och kontroll med respekt för internationell människorättslagstiftning.

    Ändringsförslag 54

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led e

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (e)

    Garantera en effektiv och enhetlig tillämpning av EU:s regelverk om gränser och viseringar, däribland hur väl Schengens utvärderings- och övervakningsmekanism fungerar.

    (e)

    Garantera en effektiv och enhetlig tillämpning av EU:s regelverk om gränser , asyl och viseringar, särskilt genom att säkerställa att Schengens utvärderings- och övervakningsmekanism fungerar väl .

    Ändringsförslag 55

    Förslag till förordning

    Artikel 3 – punkt 3 – led f

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (f)

    Stärka samarbetet mellan de medlemsstater som har verksamheter i tredjeländer som rör tillströmningen av tredjelandsmedborgare till medlemsstaternas territorium samt samarbetet med tredjeländer i detta avseende.

    (f)

    Stärka samarbetet mellan de medlemsstater som har verksamheter i tredjeländer i fråga om finansieringen av åtgärder i tredjeländer genom myndigheterna i dessa länder, tillströmningen av tredjelandsmedborgare till medlemsstaternas territorium samt samarbetet med tredjeländer i detta avseende , vilket ska ske i full överensstämmelse med målen och principerna för unionens externa åtgärder och humanitära politik .

    Ändringsförslag 56

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 1 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    1.   Inom de mål som anges i artikel 3 och med beaktande av slutsatserna av den politiska dialog som föreskrivs i artikel 13 i förordning (EU) nr …/…/2012 [den övergripande förordningen], ska instrumentet stödja åtgärder i eller av medlemsstaterna och i synnerhet följande:

    1.   Inom de mål som anges i artikel 3 och med beaktande av slutsatserna av den politiska dialog som föreskrivs i artikel 13 i förordning (EU) nr …/…/2012 [den övergripande förordningen], ska instrumentet stödja åtgärder i eller av medlemsstaterna som bidrar till uppnåendet av en lämplig skyddsnivå vid dess yttre gränser i enlighet med gemensamma säkerhetsstandarder, och i synnerhet följande:

    Ändringsförslag 57

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 1 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (a)

    Infrastrukturer, byggnader och system som krävs vid gränsövergångsställen och för övervakning av gränserna mellan gränsövergångsställena samt effektiv hantering av olaglig passage av de yttre gränserna.

    (a)

    Infrastrukturer, byggnader och system som krävs vid gränsövergångsställen och för övervakning av gränserna mellan gränsövergångsställena samt effektiv hantering av irreguljär passage av de yttre gränserna.

    Ändringsförslag 58

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 1 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (b)

    Operativ utrustning, transportmedel och kommunikationssystem som krävs för effektiv gränskontroll och spårning av personer, t.ex. fasta terminaler för SIS, VIS och det europeiska systemet för arkivering av bilder (Fado), inbegripet den senaste tekniken.

    (b)

    Operativ utrustning, transportmedel och kommunikationssystem som krävs för effektiv och säker gränskontroll , sökning och räddning samt spårning av personer, t.ex. fasta terminaler för SIS, VIS och det europeiska systemet för arkivering av bilder (Fado), inbegripet den senaste tekniken.

    Ändringsförslag 59

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 1 – led d

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (d)

    Infrastruktur, byggnader och operativ utrustning som krävs för handläggningen av viseringsansökningar och konsulärt samarbete.

    (d)

    Infrastruktur, byggnader och operativ utrustning som krävs för handläggningen av viseringsansökningar, konsulärt samarbete och andra åtgärder som syftar till att förbättra kvaliteten på tjänsterna för de viseringssökande .

    Ändringsförslag 60

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 1 – led da (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (da)

    Utbildning om användningen av de angränsande systemen och främjande av normer för kvalitetsstyrning.

    Ändringsförslag 61

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 1 – led e

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (e)

    Studier, pilotprojekt och åtgärder som syftar till att främja myndighetssamarbete inom och mellan medlemsstater, och genomförandet av de rekommendationer, operativa standarder och bästa praxis som följer av det operativa samarbetet mellan medlemsstaterna och EU:s organ.

    (e)

    Studier, projekt, gemensamma initiativ, utbildningar och åtgärder avseende övergripande frågor såsom grundläggande rättigheter – inbegripet skyddet av barn som är tredjelandsmedborgare – som syftar till att främja myndighetssamarbete inom och mellan medlemsstater, driftskompabilitet och harmonisering mellan medlemsstaternas gränsförvaltningssystem samt genomförandet av de rekommendationer, de operativa standarder och den bästa praxis som följer av det operativa samarbetet mellan medlemsstaterna och EU:s organ.

    Ändringsförslag 62

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 1 – led ea (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (ea)

    Initiativ avseende utbildning av gränskontrolltjänstemän till skydd för de mänskliga rättigheterna, bland annat för identifiering av offer för människohandel.

    Ändringsförslag 63

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 2 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    2.   Inom de mål som anges i artikel 3 ska detta instrument stödja åtgärder i eller avseende tredjeländer och i synnerhet följande:

    2.   Inom de mål som anges i artikel 3 , och med beaktande av slutsatserna från den politiska dialog som föreskrivs i artikel 13 i förordning (EU) nr …/2012 [den övergripande förordningen], ska detta instrument stödja åtgärder i eller avseende tredjeländer och i synnerhet följande:

    Ändringsförslag 64

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 2 – led ba (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (ba)

    Projekt i tredjeländer som syftar till att förbättra övervakningssystemen för att säkra samarbetet med Eurosur-nätverket.

    Ändringsförslag 65

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 2 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (c)

    Studier, evenemang, utbildning, utrustning och pilotprojekt för att tillhandahålla särskilda tekniska och operativa sakkunskaper till tredjeländer.

    (c)

    Studier, utbildning, utrustning och pilotprojekt för att tillhandahålla särskilda tekniska och operativa sakkunskaper till tredjeländer.

    Ändringsförslag 66

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 2 – led d

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (d)

    Studier, evenemang, utbildning, utrustning och pilotprojekt för genomförandet av de särskilda rekommendationer, operativa standarder och bästa praxis som följer av det operativa samarbetet mellan medlemsstaterna och unionens organ i tredjeländer.

    (d)

    Studier, utbildning, utrustning och pilotprojekt avseende övergripande frågor såsom grundläggande rättigheter – inbegripet skyddet av barn som är tredjelandsmedborgare – för genomförandet av de särskilda rekommendationer, operativa standarder och bästa praxis som följer av det operativa samarbetet mellan medlemsstaterna och unionens organ i tredjeländer.

    Motivering

    Samtidigt som det kan vara nödvändigt att stärka gränskontrollerna bör man inte glömma de särskilda behoven hos utsatta personer och grupper, t.ex. ensamkommande minderåriga.

    Ändringsförslag 67

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 2 – led da (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (da)

    Initiativ för utbildning av gränskontrolltjänstemän till skydd för de mänskliga rättigheterna.

    Ändringsförslag 68

    Förslag till förordning

    Artikel 4 – punkt 2 – stycke 1a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    Kommissionen och medlemsstaterna ska tillsammans med Europeiska utrikestjänsten och i enlighet med artikel 3.4a i förordning (EU) nr …/2013 [den övergripande förordningen] samordna de åtgärder som vidtas i och avseende tredjeländer.

    Ändringsförslag 69

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    2.   Budgetmyndigheten ska bevilja de årliga anslagen inom budgetramens gränser .

    2.   Budgetmyndigheten ska bevilja de årliga anslagen till fonden utan att det påverkar bestämmelserna i rådets förordning om inrättande av en flerårig budgetram för 2014–2020 och det interinstitutionella avtalet av den […] 201z mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning .

    Ändringsförslag 70

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 4 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    4.   Budgeten inom ramen för instrumentet ska genomföras genom delad förvaltning i enlighet med artikel 55.1 b i förordning (EU) nr …/2012 [ny budgetförordning] , med undantag av unionsåtgärder som avses i artikel 13, bistånd vid nödsituationer som avses i artikel 14 och tekniskt bistånd som avses i artikel 16.1 .

    4.   Budgeten inom ramen för instrumentet ska genomföras genom direkt förvaltning (framför allt unionsåtgärder som avses i artikel 13, bistånd vid nödsituationer som avses i artikel 14 och tekniskt bistånd som avses artikel 16.1) eller genom delad förvaltning i enlighet med artikel 55.1 b i förordning (EU) nr …/2012 [ny budgetförordning].

    Motivering

    Att EU:s budget genomförs genom delad förvaltning bör vara ett undantag och inte någon regel.

    Ändringsförslag 71

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 4 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Den(de) metod(er) för genomförandet av budgeten för programmet för utveckling av nya it-system ska anges i den genomförandeakt som det hänvisas till i artikel 15.2 .

    Den(de) metod(er) för genomförandet av budgeten för programmet för utveckling av nya it-system ska anges i en delegerad akt/delegerade akter .

    Ändringsförslag 72

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 4a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    4a.     Kommissionen förblir ansvarig för genomförandet av unionens budget i enlighet med artikel 317 i EUF-fördraget och ska underrätta Europaparlamentet och rådet om verksamhet som utförts av andra enheter än medlemsstaterna.

    Motivering

    För att harmonisera ordalydelsen med den ändrade budgetförordningen.

    Ändringsförslag 73

    Förslag till förordning

    Artikel 5 – punkt 5 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    5.   De samlade medlen ska preliminärt användas enligt följande:

    5.    Utan att det påverkar budgetmyndighetens befogenheter ska de samlade medlen användas enligt följande:

    Ändringsförslag 74

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 1 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    1.    2 000 miljoner euro ska preliminärt tilldelas medlemsstaterna enligt följande:

    1.    67 % av de totala medel som avsätts för de nationella programmen ska tilldelas medlemsstaterna enligt följande:

    Ändringsförslag 75

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 1 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (a)

    1 200 miljoner euro, enligt vad som anges i bilaga I .

    (a)

    34 % enligt följande:

    (i)

    ett grundbelopp på 5 miljoner euro per medlemsstat vid finansieringsperiodens början och

    (ii)

    ett varierande belopp per medlemsstat som beräknats på grundval av genomsnittet av det belopp som erhållits inom ramen för beslut nr 574/2007/EG för åren 2011, 2012 och 2013 .

    Ändringsförslag 76

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 1 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (b)

    450 miljoner euro på grundval av resultaten av den mekanism som beskrivs i artikel 7.

    (b)

    13 % på grundval av resultaten av den mekanism som beskrivs i artikel 7.

    Ändringsförslag 77

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 1 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (c)

    350 miljoner euro inom ramen för halvtidsöversynen och för perioden från och med budgetåret 2018, och återstoden av de tillgängliga anslagen enligt denna artikel eller ett annat belopp, som fastställs i enlighet med punkt 2, på grundval av resultaten av en riskbedömning och av den mekanism som fastställs i artikel 8.

    (c)

    10 % inom ramen för halvtidsöversynen och för perioden från och med budgetåret 2018, och återstoden av de tillgängliga anslagen enligt denna artikel eller ett annat belopp, som fastställs i enlighet med punkt 2, på grundval av resultaten av en riskbedömning och av den mekanism som fastställs i artikel 8.

    Ändringsförslag 78

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 1a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    1a.     Kommissionen ska genom genomförandeakter anta det finansiella beslut genom vilket punkt 1 led a genomförs. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som det hänvisas till i artikel 18.2.

    Ändringsförslag 79

    Förslag till förordning

    Artikel 6 – punkt 1b (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    1b.     Medlemsstaterna ska tilldela Eurosur tillräckliga medel för att se till att detta system fungerar väl.

    Ändringsförslag 80

    Förslag till förordning

    Artikel 7 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    1.   Medlemsstaterna kan utöver sina anslag som beräknas i enlighet med artikel 6.1 a, få ett ytterligare anslag, förutsatt att det är avsatt som sådant i programmet och ska användas för att uppnå de specifika åtgärder som anges i bilaga II.

    1.   Medlemsstaterna kan utöver sina anslag som beräknas i enlighet med artikel 6.1 a, få ett ytterligare anslag, förutsatt att det är avsatt som sådant i det nationella programmet och ska användas för att uppnå de specifika åtgärder som anges i bilaga II.

    Ändringsförslag 81

    Förslag till förordning

    Artikel 7 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    2.   Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade rättsakter i enlighet med artikel 17 för översynen av de särskilda åtgärder som förtecknas i bilaga II , om det anses lämpligt . På grundval av de nya särskilda åtgärderna får medlemsstaterna ett extra belopp som fastställs i punkt 1, beroende på tillgängliga medel.

    2.   Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade rättsakter i enlighet med artikel 17 för översynen av de särskilda åtgärder som förtecknas i bilaga II. På grundval av de nya särskilda åtgärderna får medlemsstaterna ett extra belopp som fastställs i punkt 1, beroende på tillgängliga medel och under förutsättning att budgetmyndigheten underrättas i tid .

    Ändringsförslag 82

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    1.   För att kunna fördela de belopp som anges i artikel 6.1 c ska kommissionen, senast den 1 juni 2017 , på grundval av information från och i samråd med Frontex, upprätta en rapport som, i enlighet med Frontex riskbedömning, ska fastställa hotnivåer vid de yttre gränserna för perioden 2017–2020. Hotnivåerna kommer att grundas på bördan i samband med gränsförvaltningen och de hot som påverkar säkerheten vid medlemsstaternas yttre gränser under 2014–2016 och de ska bland annat beakta möjliga framtida trender när det gäller migrationsströmmar och olaglig verksamhet vid de yttre gränserna som beaktar den sannolika politiska, ekonomiska och sociala utvecklingen i de berörda tredjeländerna, särskilt i grannländerna.

    1.   För att kunna fördela de belopp som anges i artikel 6.1 c ska kommissionen, senast den 1 januari 2017 , på grundval av information från och i samråd med Frontex och Easo , upprätta en rapport som, i enlighet med Frontex riskbedömning, ska fastställa hotnivåer vid de yttre gränserna för perioden 2017–2020. Hotnivåerna kommer att grundas på bördan i samband med gränsförvaltningen , utvärderingsrapporter som utarbetas med hjälp av Schengenregelverkets utvärderings- och övervakningsmekanism och de hot som påverkar säkerheten och tryggheten, inklusive söknings- och räddningsoperationer till havs, vid medlemsstaternas yttre gränser under 2014–2016, och de ska bland annat beakta möjliga framtida trender när det gäller migrationsströmmar och olaglig verksamhet vid de yttre gränserna som beaktar den sannolika politiska, ekonomiska och sociala utvecklingen i de berörda tredjeländerna, särskilt i grannländerna.

    Ändringsförslag 83

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 2 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    I rapporten ska hotnivån fastställas för varje avsnitt av den yttre gränsen genom att det berörda gränsavsnittets längd multipliceras med den viktning som det tillskrivs enligt följande:

    I rapporten ska risknivån fastställas för varje avsnitt av den yttre gränsen genom att det berörda gränsavsnittets längd multipliceras med den viktning som det tillskrivs enligt följande:

    Ändringsförslag 84

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 2 – led a – led i

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (i)

    Faktor 1 för normalt hot .

    (i)

    Faktor 1 för normal risknivå .

    Ändringsförslag 85

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 2 – led a – led ii

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (ii)

    Faktor 3 för medelhög hotnivå .

    (ii)

    Faktor 3 för medelhög risknivå .

    Ändringsförslag 86

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 2 – led a – led iii

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (iii)

    Faktor 5 för hög hotnivå .

    (iii)

    Faktor 5 för hög risknivå .

    Ändringsförslag 87

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 2 – led b – led i

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (i)

    Faktor 1 för normalt hot .

    (i)

    Faktor 1 för normal risknivå .

    Ändringsförslag 88

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 2 – led b – led ii

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (ii)

    Faktor 3 för medelhög hotnivå .

    (ii)

    Faktor 3 för medelhög risknivå .

    Ändringsförslag 89

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 2 – led b – led iii

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (iii)

    Faktor 5 för hög hotnivå .

    (iii)

    Faktor 5 för hög risknivå .

    Ändringsförslag 90

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 1 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    På grundval av rapporten ska kommissionen fastställa vilka medlemsstater som får ett ytterligare belopp. De medlemsstater som har en högre hotnivå i jämförelse med den hotnivå som fastställts vid beräkningen för budgetåret 2013 i enlighet med beslut 574/2007/EG kommer att erhålla ytterligare proportionella medel.

    På grundval av rapporten och efter att ha underrättat Europaparlamentet ska kommissionen fastställa vilka medlemsstater som får ett ytterligare belopp. De medlemsstater som har en högre risknivå i jämförelse med den risknivå som fastställts vid beräkningen för budgetåret 2013 i enlighet med beslut nr 574/2007/EG kommer att erhålla ytterligare proportionella medel.

    Ändringsförslag 91

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 2 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    b)

    Sjögränsernas längd definieras som medlemsstaternas yttre territorialhavsgräns enligt artikel 4 och artikel 16 i Förenta nationernas havsrättskonvention. Den yttre gränsen kan dock förlängas vid insatser över stora avstånd som regelbundet utförs för att förhindra irreguljär migration eller olaglig inresa i områden med hög hotnivå . Detta ska fastställas med beaktande av de uppgifter för 2014–2016 om dessa transaktioner som de berörda medlemsstaterna lämnar in.

    b)

    Sjögränsernas längd definieras som medlemsstaternas yttre territorialhavsgräns enligt artikel 4 och artikel 16 i Förenta nationernas havsrättskonvention. Den yttre gränsen kan dock förlängas vid insatser över stora avstånd som regelbundet utförs i områden med hög risknivå, och detta kan utgöra den yttre gränsen för en angränsande zon enligt artikel 33 i FN:s havsrättskonvention . Detta ska fastställas med beaktande av de uppgifter för 2014–2016 om dessa transaktioner som de berörda medlemsstaterna lämnar in.

    Ändringsförslag 92

    Förslag till förordning

    Artikel 8 – punkt 3 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    För detta ändamål ska kommissionen bemyndigas att anta delegerade rättsakter i enlighet med artikel 17 för översynen av de särskilda åtgärder som anges i bilaga II.

    utgår

    Motivering

    Denna del stryks eftersom samma text redan finns med i artikel 7.2.

    Ändringsförslag 93

    Förslag till förordning

    Artikel 9 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    1.   Det nationella program som ska utarbetas enligt detta instrument och de som ska utarbetas enligt förordning nr …/2012/EU om inrättande, som en del av fonden för inre säkerhet, av ett instrument för ekonomiskt stöd för polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering ska utformas gemensamt av medlemsstaterna och läggas fram för kommissionen som ett samlat nationellt program för fonden och i enlighet med artikel 14 i förordning (EU) nr …./2012 [den övergripande förordningen].

    1.   Det nationella program som ska utarbetas på grundval av slutsatserna från den politiska dialog som avses i artikel 13 i förordning (EU) nr …/2012 [den övergripande förordningen] enligt detta instrument och de som ska utarbetas enligt förordning nr …/2012/EU om inrättande, som en del av fonden för inre säkerhet, av ett instrument för ekonomiskt stöd för polissamarbete, förebyggande och bekämpande av brottslighet samt krishantering ska utformas gemensamt av medlemsstaterna och läggas fram för kommissionen som ett samlat nationellt program för fonden och i enlighet med artikel 14 i förordning (EU) nr …./2012 [den övergripande förordningen].

    Ändringsförslag 94

    Förslag till förordning

    Artikel 9 – punkt 2 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (b)

    Stödja och utöka den befintliga kapaciteten på nationell nivå när det gäller förvaltningen av de yttre gränserna med beaktande av bl.a. ny teknik, utvecklingen inom och/eller standarder vad gäller hanteringen av migrationsströmmar.

    (b)

    Stödja och utöka den befintliga kapaciteten på nationell nivå när det gäller viseringspolitik och förvaltningen av de yttre gränserna , i syfte att förhindra irreguljär migration samt dödsfall till havs och underlätta lagligt resande, däribland gränspassager för personer som söker internationellt skydd, med beaktande av bl.a. utvecklingen inom och/eller standarder vad gäller hanteringen av migrationsströmmar.

    Ändringsförslag 95

    Förslag till förordning

    Artikel 9 – punkt 2 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (c)

    Stödja den fortsatta utvecklingen av hanteringen av migrationsströmmar genom medlemsstatens konsulära eller andra myndigheter i tredjeländer, i syfte att underlätta lagligt resande och förhindra irreguljär migration till EU .

    (c)

    Stödja den fortsatta utvecklingen av hanteringen av migrationsströmmar genom medlemsstatens konsulära eller andra myndigheter i tredjeländer, i syfte att underlätta resande i enlighet med lagstiftningen i unionen eller i den berörda medlemsstaten och förhindra irreguljär migration till unionen .

    Motivering

    Termen ”laglig” är vag och måste preciseras.

    Ändringsförslag 96

    Förslag till förordning

    Artikel 9 – punkt 2 – led da (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (da)

    Utveckla projekt i enlighet med rekommendationen från de relevanta unionsorganen i syfte att garantera en enhetlig och högkvalitativ kontroll av de yttre gränserna, med målet att standardisera medlemsstaternas gränsförvaltningssystem och åstadkomma driftskompatibilitet mellan dem.

    Ändringsförslag 97

    Förslag till förordning

    Artikel 9 – punkt 2 – led db (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (db)

    Under överinseende av och genom samordning via Frontex stödja åtgärder som syftar till att på unionsnivå harmonisera den yttre gränsförvaltningens tekniska kapacitet.

    Ändringsförslag 98

    Förslag till förordning

    Artikel 9 – punkt 2 – led ea (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (ea)

    Säkerställa ett fullständigt uppfyllande av internationella och europeiska förpliktelser, inbegripet skyldigheter som hänför sig till mänskliga rättigheter och övervakning av att de fullgörs, i nära samarbete med tredjeländer och det civila samhället.

    Ändringsförslag 99

    Förslag till förordning

    Artikel 9 – punkt 2 – led f

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (f)

    Öka kapaciteten att möta kommande utmaningar inbegripet nuvarande och framtida hot och belastningar vid unionens yttre gränser, med särskild hänsyn tagen till Frontex riskbedömning.

    (f)

    Bygga upp kapaciteten att möta kommande utmaningar inbegripet nuvarande och framtida hot och belastningar vid unionens yttre gränser, med särskild hänsyn tagen till Frontex riskbedömning.

    Ändringsförslag 100

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    1.   En medlemsstat får använda upp till 50 % av det belopp som anslagits genom detta instrument till sitt nationella program för att finansiera driftsstöd till de offentliga myndigheter som är ansvariga för att utföra de uppgifter och tjänster som utgör offentliga tjänster åt unionen. Dessa uppgifter och tjänster hänför sig till ett eller flera av de mål som det hänvisas till i artikel 3.2  a, 3.2  c och 3.2  d.

    1.   En medlemsstat får använda upp till 30 % av det belopp som anslagits genom detta instrument till sitt nationella program för att finansiera driftsstöd till de offentliga myndigheter som är ansvariga för att utföra de uppgifter och tjänster som utgör offentliga tjänster åt unionen. Dessa uppgifter och tjänster hänför sig till ett eller flera av de mål som det hänvisas till i artikel  3.3  a, 3.3 b, 3.3  c och 3.3  d.

    Ändringsförslag 101

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 2 – led a

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (a)

    Förenlighet med EU:s regelverk rörande gränser och viseringar,

    (a)

    Förenlighet med EU:s regelverk rörande gränser , asyl och viseringar.

    Ändringsförslag 102

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 2 – led aa (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (aa)

    Förenlighet med det nationella programmets mål.

    Ändringsförslag 103

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 2 – led ab (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (ab)

    Förenlighet med en förteckning över prioriteringar som Frontex fastställer i syfte att uppnå gemensamma säkerhetsstandarder och garantera samordning mellan medlemsstater samt undvika dubbelarbete, splittring och kostnadsineffektivitet när det gäller gränskontroller.

    Ändringsförslag 104

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 5a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    5a.     Om brister fastställs via Schengenregelverkets utvärderings- och övervakningsmekanism ska driftsstödet dras in, och dessa resurser får omfördelas för att åtgärda de brister som fastställts i enlighet med bestämmelserna i artikel 12 i den förordningen.

    Ändringsförslag 105

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 6

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    6.   Kommissionen anger, genom genomförandeakter , förfarandena för rapporteringen av tillämpningen av denna bestämmelse och andra praktiska bestämmelser som ska införas mellan medlemsstaterna och kommissionen för att följa denna artikel. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som det hänvisas till i artikel 18.2 .

    6.   Kommissionen anger, genom delegerade akter , förfarandena för rapporteringen av tillämpningen av denna bestämmelse och andra praktiska bestämmelser som ska införas mellan medlemsstaterna och kommissionen för att följa denna artikel. Dessa delegerade akter ska antas i enlighet med artikel 17 .

    Ändringsförslag 106

    Förslag till förordning

    Artikel 10 – punkt 6a (ny)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    6a.     Frontex ska säkerställa samordning mellan medlemsstaterna när det gäller verksamhet som finansieras inom ramen för driftsstödet.

    Ändringsförslag 107

    Förslag till förordning

    Artikel 11 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    2.   De medel som anslagits till Litauen i enlighet med punkt 1 får inte överstiga 150 miljoner euro för perioden 2014–2020 och ska göras tillgängliga som ytterligare särskilt driftsstöd till Litauen.

    2.   De medel som anslagits till Litauen i enlighet med punkt 1 får inte överstiga 4 % av de totala medlen för perioden 2014–2020 och ska göras tillgängliga som ytterligare särskilt driftsstöd till Litauen.

    Ändringsförslag 108

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – stycke 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Efter antagande av en Schengenutvärderingsrapport i enlighet med förordningen om inrättande av en utvärderings- och övervakningsmekanism för att kontrollera tillämpningen av Schengenregelverket ska den berörda medlemsstaten, tillsammans med kommissionen och Frontex, i förekommande fall, undersöka hur man kan lösa bristerna och genomföra rekommendationerna inom ramen för dess nationella program.

    (Berör inte den svenska versionen.)

    Ändringsförslag 109

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Vid behov ska medlemsstaten se över sitt nationella program för att beakta resultaten och rekommendationerna.

    Medlemsstaten ska se över sitt nationella program för att beakta resultaten och rekommendationerna.

    Ändringsförslag 110

    Förslag till förordning

    Artikel 12 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    I dialog med kommissionen och Frontex, ska kommissionen, i tillämpliga fall, omfördela medel inom programmet som , vid behov, också inbegriper de medel som planerats för driftsstöd och/eller införa eller ändra åtgärder som syftar till att avhjälpa brister i enlighet med slutsatserna och rekommendationerna i Schengenutvärderingsrapporten.

    Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt finansieringen av korrigeringsåtgärder. I dialog med kommissionen och Frontex ska den berörda medlemsstaten omfördela medel inom programmet som också inbegriper de medel som planerats för driftsstöd och/eller införa eller ändra åtgärder som syftar till att avhjälpa brister i enlighet med slutsatserna och rekommendationerna i Schengenutvärderingsrapporten. Alla ytterligare kostnader ska berättiga till stöd genom detta instrument.

    Ändringsförslag 111

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 2 – led b

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (b)

    Förbättra kunskapen om och förståelsen för läget i medlemsstaterna genom analys, utvärdering och nära övervakning av politiken.

    (b)

    Förbättra kunskapen om och förståelsen för läget i medlemsstaterna och i tredjeländer genom analys, utvärdering och nära övervakning av politiken.

    Ändringsförslag 112

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 2 – led c

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (c)

    Stödja utvecklingen av statistiska verktyg och metoder och gemensamma indikatorer.

    (c)

    Stödja utvecklingen av gemensamma statistiska verktyg och metoder och gemensamma indikatorer.

    Ändringsförslag 113

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 2 – led d

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (d)

    Stödja och övervaka genomförandet av EU:s lagstiftning och politiska mål i medlemsstaterna och utvärdera deras effektivitet och inverkan.

    (d)

    Stödja och övervaka genomförandet av unionens lagstiftning och politiska mål i medlemsstaterna och utvärdera deras effektivitet och inverkan , även med avseende på respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna .

    Ändringsförslag 114

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 2 – led e

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (e)

    Främja nätverk, ömsesidigt lärande, kartläggning och spridning av bästa praxis och innovativa tillvägagångssätt på unionsnivå.

    (e)

    Främja nätverk, ömsesidigt lärande, kartläggning och spridning av bästa praxis och innovativa tillvägagångssätt bland olika intressenter på unionsnivå.

    Ändringsförslag 115

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 2 – led ea (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (ea)

    Främja projekt som syftar till standardisering, harmonisering och driftskompabilitet i syfte att utveckla ett integrerat gränsförvaltningssystem i EU.

    Ändringsförslag 116

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 2 – led g

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    (g)

    Öka de europeiska nätverkens förmåga att främja, stödja och ytterligare utveckla unionens politik och mål.

    (g)

    Öka de europeiska nätverkens förmåga att utvärdera, främja, stödja och ytterligare utveckla unionens politik och mål.

    Ändringsförslag 117

    Förslag till förordning

    Artikel 13 – punkt 2 – led ia (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    (ia)

    Stöd till samordning och utbyte av information mellan Europol, Frontex och byrån för den operativa förvaltningen av stora it-system.

    Ändringsförslag 118

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 1

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    1.    Det preliminära belopp som anslagits för programmet för utveckling av nya it-system för att hantera tredjelandsmedborgares rörlighet över gränserna har fastställts till 1 100 miljoner euro. Programmet ska genomföras i enlighet med unionens lagstiftning för att definiera de nya it-systemen och dessas kommunikationsinfrastruktur i avsikt att förbättra förvaltningen och kontrollen av reseflödena vid de yttre gränserna genom att stärka kontrollerna, samtidigt som gränspassagerna påskyndas för personer som reser regelbundet.

    1.   Programmet för utveckling av nya it-system kan utgå från befintliga strukturer och ska genomföras i enlighet med unionens lagstiftning för att definiera de nya it-systemen och dessas kommunikationsinfrastruktur i avsikt att förbättra förvaltningen och kontrollen av reseflödena vid de yttre gränserna genom att stärka kontrollerna, samtidigt som gränspassagerna påskyndas för personer som reser regelbundet , synergier med befintliga it-system garanteras och dubbla utgifter undviks .

    Ändringsförslag 119

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 2 – stycke 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    De viktigaste insatser som ska genomföras bör särskilt omfatta utveckling och utprovning av den centrala delen och av tillämpningar som är gemensamma för systemens nationella delar, kommunikationsinfrastrukturen mellan den centrala delen och de nationella delarna, samordningen för att sätta dem i drift, samt systemens säkerhet och förvaltning.

    De viktigaste insatser som ska genomföras bör särskilt omfatta utveckling och utprovning av den centrala delen och av tillämpningar som är gemensamma för systemens nationella delar, kommunikationsinfrastrukturen mellan den centrala delen och de nationella delarna, samordningen för att sätta dem i drift, samordningen och driftskompabiliteten med andra it-system på området gränsförvaltning samt systemens säkerhet och förvaltning.

    Ändringsförslag 120

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 2 – stycke 3

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Kommissionen ska , genom genomförandeakter, anta den strategiska ramen och eventuella ändringar. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som det hänvisas till i artikel 18.2.

    Kommissionen ska anta delegerade akter i enlighet med artikel 17 angående den strategiska ramen och eventuella ändringar.

    Ändringsförslag 121

    Förslag till förordning

    Artikel 15 – punkt 2 – stycke 3a (nytt)

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    Kommissionen ska åtminstone en gång om året och alltid när det är lämpligt underrätta Europaparlamentet och rådet om framsteg i utvecklingen av nya it-system.

    Ändringsförslag 122

    Förslag till förordning

    Artikel 17 – punkt 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    2.   Den delegering av befogenheter som avses i denna förordning ska tilldelas kommissionen för en period av sju år från och med dagen för denna förordnings ikraftträdande. Delegeringen av befogenheter ska genom tyst medgivande förlängas med perioder av samma längd, om inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.

    2.   Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i denna förordning ska ges till kommissionen för en period av sju år från och med dagen för denna förordnings ikraftträdande.

    Ändringsförslag 123

    Förslag till förordning

    Artikel 17 – punkt 5

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    5.   En delegerad rättsakt som antagits enligt denna förordning ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort några invändningar inom två månader efter det att rättsakten anmäldes till Europaparlamentet och rådet, eller om Europaparlamentet och rådet, innan den perioden löper ut, båda har underrättat kommissionen om att de inte kommer att motsätta sig detta. Fristen kan förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    5.   En delegerad rättsakt som antas enligt denna förordning ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av tre månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Fristen kan förlängas med tre månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    Ändringsförslag 124

    Förslag till förordning

    Artikel 22

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Artikel 21

    Artikel 22

    Översyn

    Översyn

    På förslag av kommissionen ska Europaparlamentet och rådet se över denna förordning senast den 30 juni 2020 .

    Senast den 30 juni 2018 ska kommissionen föreslå en översyn av denna förordning för den nya finansieringsperioden .

    Ändringsförslag 125

    Förslag till förordning

    Bilaga I

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

     

    Denna bilaga utgår.

    Ändringsförslag 126

    Förslag till förordning

    Bilaga III – Mål 1 – strecksats 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Personalkostnader

    Personalkostnader , inbegripet utbildningskostnader

    Ändringsförslag 127

    Förslag till förordning

    Bilaga III – Mål 2 – strecksats 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Personalkostnader

    Personalkostnader , inbegripet utbildningskostnader

    Ändringsförslag 128

    Förslag till förordning

    Bilaga III – Mål 3 – strecksats 2

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Personalkostnader

    Personalkostnader , inbegripet utbildningskostnader

    Ändringsförslag 129

    Förslag till förordning

    Bilaga III – Mål 3 – inledningen

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Mål 3: Bygga och driva it-system, deras kommunikationsinfrastruktur och utrustning som stöd för hanteringen av migrationsströmmarna över unionens yttre gränser

    Mål 3: Bygga och driva säkra it-system, deras kommunikationsinfrastruktur och utrustning som stöd för hanteringen av migrationsströmmarna över unionens yttre gränser.

    Ändringsförslag 130

    Förslag till förordning

    Bilaga III – Mål 3 – strecksats 4

    Kommissionens förslag

    Ändringsförslag

    Kommunikationsinfrastruktur och säkerhetsrelaterade frågor

    Kommunikationsinfrastruktur och säkerhetsrelaterade samt dataskyddsrelaterade frågor


    (1)   Antagna texter, P7_TA(2011)0266.

    (2)   Antagna texter, P7_TA(2011)0266.


    Top