Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XR2263

Resolution från Regionkommittén om ”De pågående förhandlingarna om den fleråriga budgetramen”

EUT C 17, 19.1.2013, p. 6–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.1.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 17/6


Resolution från Regionkommittén om ”De pågående förhandlingarna om den fleråriga budgetramen”

2013/C 17/02

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Med beaktande av

sitt reviderade yttrande om den nya fleråriga budgetramen efter 2013 som antogs den 9 oktober 2012 och

Europeiska rådets utkast till slutsatser

vill Regionkommittén framföra följande:

1.

Regionkommittén beklagar att Europeiska rådet den 22–23 november 2012 inte lyckades nå en överenskommelse om den nya fleråriga budgetramen efter 2013.

2.

Kommittén betonar betydelsen av en överenskommelse och varnar för konsekvenserna av dröjsmål för programplaneringen, i synnerhet när det gäller den gemensamma strategiska ramen för anslag efter 2014, som kommer att få allvarliga konsekvenser för investeringar i EU:s regioner och städer.

3.

Kommittén noterar Europeiska rådets konstaterande att budgeten är ”viktig för unionens sammanhållning och för sysselsättningen och tillväxten i alla våra länder”. Detta konstaterande är emellertid oförenligt med förslagen om nedskärningar i sammanhållningspolitiken från vissa medlemsstater. Kommittén betonar att det under alla omständigheter krävs mer tid för att närmare undersöka de konkreta politiska effekterna av de uppgifter och förslag som är under förhandling.

4.

Vi betonar samtidigt att Regionkommittén, som är det EU-organ som företräder de regionala och lokala myndigheterna, är helt medveten om de ekonomiska problem som EU:s medlemsstater står inför, och vi anser att den främsta prioriteringen måste vara att skapa starka ekonomier med mindre byråkrati, vilket leder till större möjligheter till sysselsättning i medlemsstaterna.

5.

Kommittén efterlyser än en gång en trovärdig flerårig EU-budget som ett investeringsverktyg till förmån för alla EU-medlemsstater och regioner som åtminstone ligger på samma nivå vad avser åtagandebemyndiganden som procentandel av BNI som den man enades om för innevarande programplaneringsperiod 2007–2013. Kommittén stöder Europaparlamentets begäran om en budget som kan återskapa tillväxt i enlighet med Europa 2020-strategins mål och på ett adekvat sätt möta de lokala och regionala myndigheternas behov när det gäller territoriell, ekonomisk och social sammanhållning.

6.

Regionkommittén betonar betydelsen av att Europaparlamentets roll garanteras i förhandlingsprocessen, inte enbart med tanke på det godkännandeförfarande som är tillämpligt på hela den fleråriga budgetramen, utan även med tanke på att ett stort antal frågor i Europeiska rådets utkast till slutsatser (av den 22 november 2012) och framför allt punkter med koppling till undertitel 1 b (sammanhållning), rubrik 2 (GJP) och den gemensamma strategiska ramen samt övergripande frågor är föremål för medbeslutandeförfarandet.

7.

Kommittén vill erinra om att fördragen (artikel 312 i EUF-fördraget) innehåller särskilda bestämmelser för den möjligheten att den fleråriga budgetramen inte antas innan de rättsliga grunderna till EU:s aktuella fleråriga utgiftsprogram löper ut vid utgången av 2013, med undantag av den första pelaren i den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP).

8.

Kommittén motsätter sig nedskärningarna i sammanhållningsbudgeten. Kommittén erinrar om att sammanhållningspolitiken är ett investeringsverktyg som främjar konkurrenskraften på ett hållbart sätt och bidrar till att minska skillnader mellan regioner.

9.

Kommittén vill erinra om att medbeslutandeförfarandet, som innebär obligatoriskt samråd med ReK, och som ger ReK rätt att väcka talan inför EU:s domstol i enlighet med artikel 263.3 i EUF-fördraget, tillämpas i frågor som rör sammanhållningspolitiken och som täcks av artikel 177, såsom metoden för tilldelning av nationella anslag och taken för sammanhållningspolitiken och landsbygdsutvecklingen.

10.

Med utgångspunkt i de yttranden som kommittén har antagit sedan inledningen av 2012 om kommissionens olika lagstiftningsförslag vill kommittén framföra följande synpunkter:

a.

Med hänvisning till underrubrik 1a, 1b och de fonder som täcks av den gemensamma strategiska ramen:

Kommittén ställer sig bakom större anslag till forskning och innovation.

Kommittén skulle gärna se att det ursprungliga budgetförslaget för fonden för ett sammanlänkat Europa återinförs för att finansiera investeringar i transeuropeiska nät. ReK stöder inrättandet av en gemensam strategisk ram för de två strukturfonderna och Sammanhållningsfonden, EJFLU och EHFF.

Kommittén vill än en gång uttrycka sitt tydliga och bestämda motstånd mot alla former av makroekonomisk villkorlighet.

Kommittén ställer sig positiv till att man har tagit upp förslaget om att inrätta en ny kategori ”övergångsregioner” och behovet av att beakta de yttersta randområdenas särskilda och unika situation.

Kommittén upprepar sitt krav på bibehållande av ett skyddsnät på två tredjedelar av de aktuella anslagen för alla regioner som faller utanför konvergenskriteriet.

Kommittén stöder förslaget att resurserna till de minst utvecklade regionerna och medlemsstaterna ska säkerställas, samt att man minskar skillnaderna i den genomsnittliga stödnivån per capita, eftersom detta är ett prioriterat mål för sammanhållningspolitiken.

Kommittén beklagar att Europeiska rådet i sitt utkast till slutsatser föreslår en nedskärning med 26 % i målsättningen ”Europeisk territoriell sammanhållning”, men välkomnar att ReK har fått gehör för sin begäran om en ökning av medfinansieringsgraden till 85 %.

Kommittén stöder fastställandet av en medfinansieringsgrad som ligger 10 procentenheter högre för medlemsstater som står inför tillfälliga budgetproblem.

Kommittén ställer sig positiv till att icke-avdragsgill mervärdesskatt är en kostnad som kan komma ifråga för bidrag från fonder inom den gemensamma strategiska ramen.

Kommittén vill än en gång framhålla sitt motstånd mot den föreslagna resultatreserven.

b.

Med hänvisning till rubrik 2:

Kommittén beklagar att utkastet till Europeiska rådets slutsatser innehåller ett förslag om fastställande av ett tak för medlemsstaternas direktbetalningar på frivillig basis.

Kommittén betonar att direktstödet bör fördelas mer rättvist mellan medlemsstater vars direktbetalningar per hektar ligger under 90 % av EU-genomsnittet under nästa period, så att de kan inleda den dynamiska process som har till syfte att överbrygga klyftan redan i början av nästa programplaneringsperiod och nå EU-genomsnittet halvvägs in i nästa budgetplan.

Kommittén ställer sig positiv till en andel på 30 % för miljöinsatser.

Kommittén välkomnar möjligheten till budgetöverföringar från den första till den andra pelaren.

Kommittén ställer sig positiv till att övergångsregioner ska ingå i landsbygdsutvecklingsförordningen.

Kommittén motsätter sig inrättandet av en ny reserv för kriser inom jordbrukssektorn och i synnerhet förslaget om att ersätta outnyttjade belopp i form av direktbetalningar.

11.

Regionkommittén ställer sig positiv till att programmet för livsmedelsstöd för de mest utsatta har bibehållits i utkastet till Europeiska rådets slutsatser, men avvisar helt förslaget om att finansieringen av programmet ska tas från ESF-anslagen.

12.

Regionkommittén anser att minskningen med 47 % av de belopp som öronmärkts för Europeiska fonden för justering av globaliseringseffekter i förhållande till dess nuvarande budget är helt oförenlig med den pågående krissituationen. Kommittén är medveten om att utkastet till Europeiska rådets slutsatser har utarbetats utifrån antagandet att den framtida Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter inte skulle tillämpas på jordbrukssektorn.

Intäkter och egna medel

13.

Regionkommittén beklagar att förhandlingarna inriktades på nedskärningar i EU:s budget utan att man i tillräcklig utsträckning beaktade intäkterna och det brådskande behovet av att reformera det nuvarande systemet, så att EU har möjlighet att förvalta egna medel och de nuvarande finansiella korrigeringarna och undantagen kan avskaffas.

14.

Regionkommittén gläder sig åt förslaget att två tredjedelar av de belopp som samlats in av medlemsstater som åtagit sig att införa en skatt på finansiella transaktioner enligt förfarandet för förstärkt samarbete skulle läggas till en ny post för egna medel i EU:s budget och att det BNI-baserade bidraget från dessa medlemsstater till EU-budgeten ska minska i motsvarande grad.

15.

Regionkommittén ger sin ordförande i uppdrag att överlämna denna resolution till Europeiska kommissionens ordförande, Europeiska rådets ordförande, Europaparlamentets talman, Cyperns rådsordförandeskap och de kommande irländska och litauiska ordförandeskapen.

Bryssel den 30 november 2012

Regionkommitténs ordförande

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


Top