EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC1127(03)

Offentliggörande av en ändringsansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

EUT C 367, 27.11.2012, p. 13–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.11.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 367/13


Offentliggörande av en ändringsansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2012/C 367/07

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

ANSÖKAN OM ÄNDRING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

ANSÖKAN OM ÄNDRING ENLIGT ARTIKEL 9

”CHUFA DE VALENCIA”

EG-nr: ES-PDO-0105-0936-09.01.2012

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Rubrik i produktspecifikationen som berörs av ändringen:

Produktens beteckning

Produktbeskrivning

Geografiskt område

Bevis på ursprung

Framställningsmetod

Samband

Märkning

Nationella krav

Annat (specificera)

2.   Typ av ändring(ar):

Ändring av sammanfattande dokument eller sammanfattning

Ändring i specifikationen för en registrerad SUB eller SGB för vilken varken det sammanfattande dokumentet eller sammanfattningen har offentliggjorts

Ändring i specifikationen som inte kräver någon ändring i det offentliggjorda sammanfattande dokumentet (artikel 9.3 i förordning (EG) nr 510/2006)

Tillfällig ändring i specifikationen till följd av att de offentliga myndigheterna har infört obligatoriska sanitära eller fytosanitära åtgärder (artikel 9.4 i förordning (EG) nr 510/2006)

3.   Ändring(ar):

3.1   Beskrivning:

Minimistorleken på knölarna har tagits bort för färsk jordmandel.

Orsak: de färska knölarna är mycket olika i fråga om storlek och vikt. Färsk jordmandel säljs aldrig direkt till konsumenten och är inte stämplad med ursprungsbeteckningen. Det är i urvalet av de torra jordmandlarna som en minimistorlek sorteras fram.

Sammansättningen i torrsubstansens vikt ändras enligt följande: Sockerhalt: minst 11 %, fetthalt: minst 25 %, proteinhalt: minst 6,5 %, stärkelsehalt: minst 25 %, bruttofiberhalt: minst 5 %.

Orsak: förbättra kvaliteten på ”Chufa de Valencia” och ändra värdena så de överensstämmer med bästa tillgängliga information.

Stärkelse: beslut har fattats att ha kvar det nedre gränsvärdet men stryka det övre gränsvärdet, eftersom ett högre värde än 40 % inte har någon negativ inverkan varken på knölarnas kvalitet eller på mandelmjölkens kvalitet.

Socker: det nedre gränsvärde som anges i tidigare förordning är kvar och det övre gränsvärdet har strukits, eftersom ett högre värde än 17,5 % inte har någon negativ inverkan varken på knölarnas kvalitet eller på de produkter där jordmandel används som råvara.

Fett: ju högre fetthalt i jordmandlarna, desto högre avkastning får man av dem och kvaliteten är högre. Det är orsaken till att det har beslutats att stryka det övre gränsvärdet och ha kvar det nedre gränsvärdet.

Proteiner: beslut har fattats att stryka det övre gränsvärdet och ha kvar det nedre, eftersom en högre halt än det fastställda gränsvärdet inte sänker knölarnas kvalitet, utan tvärtom ökar den.

Fibrer: jordmandel har ett högt fiberinnehåll, något som måste tas med i beskrivningen av de särdrag som den skyddade jordmandeln ska ha.

Följande typer av jordmandel är skyddade: färsk jordmandel, torkad jordmandel och torkad, utvald jordmandel. Begreppen ”Chufa seca cosechero” och ”Chufa seca granza” stryks.

Orsak: de strukna begreppen är helt föråldrade och ingår i begreppet ”torkad, utvald jordmandel”.

Vattenhalten i torkad jordmandel ligger mellan 6,5 och 12 % (det nedre gränsvärdet har sänkts från 7,5 till 6,5 %).

Orsak: jordmandelns kvalitet ändras inte och hållbarheten förbättras, eftersom den löper mindre risk att drabbas av mögel.

Den minsta storleken för torkad, utvald jordmandel sätts till 3 mm.

Orsak: mätningar av knölarnas storlek visar att jordmandel, så snart den mäter 3 mm, kan säljas och sållas och att dess kemiska egenskaper är identiska med dem hos större jordmandlar.

3.2   Geografiskt område:

Det föreslås att produktionsområdet utökas så det även omfattar kommunerna Massalfassar, Museros och Emperador.

Orsak: dessa tre kommuner har samma samband med odling av jordmandel som övriga 16 kommuner som redan omfattas. Deras klimat och jordmån, kunskaper och tradition av denna odling är identiska.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”CHUFA DE VALENCIA”

EG-nr: ES-PDO-0105-0936-09.01.2012

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Beteckning:

”Chufa de Valencia”

2.   Medlemsstat eller tredjeland:

Spanien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

3.1   Produkttyp:

Klass 1.8.

Övriga produkter i bilaga I till fördraget (kryddor etc.)

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig:

Namn: ”Chufa de Valencia”

Beskrivning: knöl av sorten jordmandel (Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck.), av varierande form och storlek, med tunt skal, korkvävnad och höga halter av fett och socker.

”Chufa de Valencia” är jordmandel som skördats, tvättats och torkats (vattenhalt mellan 6,5 och 12 %) och valts ut (storlek större än 3 mm).

De utvalda jordmandlarna ska ha ett typiskt utseende, vara friska, hela, rena och utan förändringar som kan inverka menligt på konsumtion och hållbarhet.

I fråga om procentandelen torrsubstans är den kemiska sammansättning i ”Chufa de Valencia” som skyddas av ursprungsbeteckningen följande:

Socker: minst 11 %.

Fett: minst 25 %.

Protein: minst 6,5 %.

Stärkelse: minst 25 %.

Bruttofiberhalt: minst 5 %.

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

De steg i produktionen av jordmandel som måste äga rum i det avgränsade området är följande:

Plantering, som sker mellan mars och juni, och skörd, som börjar i slutet av oktober.

Tvättning och torkning av jordmandlarna, som pågår under tre månader. Det särskilda klimatet i området samt de specialiserade jordbrukarnas kunskaper spelar en avgörande roll för att den traditionella torkningen av produkten ska bli rätt och för att knölarna ska få den önskvärda slutliga sammansättningen.

Rensning av jordmandlarna: under detta steg rensas de torra jordmandlarna en gång till och dåliga knölar tas bort. Tack vare att producenterna i området har lång erfarenhet finns det inte kvar några jordmandlar som inte uppfyller de relevanta kraven efter denna rensning.

Urval och klassificering: under dessa steg väljs de torra och rena jordmandlarna ut för att få bort odlingsrester, jordmandlar som skadats av parasiter eller annat, och om aktuellt klassificeras de efter storlek. Detta är de sista stegen för att få fram den slutprodukt som avses i punkt 3.2. De kunskaper som producenterna har samlat på sig, tillsammans med de metoder som införts och de redskap som de förfogar över, gör att de kan genomföra tillfredsställande urval och klassificering av jordmandlarna och på så sätt få fram slutprodukten.

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

3.7   Särskilda regler för märkning:

4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

Produktionsområdet för de skyddade jordmandlarna ligger i området Horta Nord de Valencia och omfattar följande kommuner: Albalat dels Sorells, Alboraya, Albuixech, Alfara del Patriarca, Almàssera, Bonrepós i Mirambell, Burjassot, Emperador, Foios, Godella, Massalfassar, Meliana, Moncada, Museros, Paterna, Rocafort, Tavernes Blanques, Valencia och Vinalesa.

Det är ett slättområde, typiskt för sedimentområdena längs Medelhavskusten. Tack vare närheten till havet har det medelhavsklimat, ganska hög fuktighet och små dygnstemperaturvariationer.

5.   Samband med det geografiska området:

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

Naturliga faktorer

Höjdförhållanden: platt, typiskt för sedimentområdena längs Medelhavskusten.

Jordmån: lösa, väldränerade och jämna sandjordar.

Lätta, luckra jordar med fin sand som är ogräsfria.

Klimat: Medelhavsklimat, med ganska hög fuktighet och små dygnstemperaturvariationer, tack vare närheten till havet som jämnar ut temperaturen.

Den relativt höga fuktigheten gynnar odlingarna, eftersom det inte regnar mycket i regionen.

Hydrologi: område med låg nederbörd (400 mm/år). Produktionsområdet bevattnas genom ett kanalsystem som får sitt vatten från floden Turia och som används under sommaren.

Mänskliga faktorer

Jordmandeln infördes i Spanien på 700-talet av araberna på grund av sin utsökta smak och användes till en uppfriskande dryck som framställs genom att den blötläggs. På 1200-talet under den islamska kulturen spreds odlingen i den medelhavsregion som motsvarar nuvarande Valencia kommun. 1975 talar A. J. Cavanilles om att det finns 15 ha jordmandel i Alboraya och Almàssera och nämner odlingen och konsumtionen av den. Det har publicerats många studier om forskning som gjorts i området på jordmandel, dess egenskaper, mikrobiologi och den dryck som framställs genom att den blötläggs.

Odlingen av jordmandel är en tradition i det geografiska området och har en stor socioekonomisk betydelse, eftersom den utgör huvudnäring för över 500 jordbrukare som har ingående tekniska odlingskunskaper. Deras kunskaper är avgörande för brukandet av jorden, plantering, odlingsmetoder, skörd och torkning och för att få fram en slutprodukt av utmärkt kvalitet.

5.2   Specifika uppgifter om produkten:

Bland de kemiska faktorer som avgör jordmandelns kvalitet är de viktigaste värdena fetthalt och proteinhalt, vilka särskiljer kvaliteten på jordmandel från Valencia från jordmandel från andra regioner, som har lägre sådana värden än jordmandeln från Valencia. Dessutom har jordmandel från Valencia tunnare skal än jordmandel från andra regioner. Jordmandel från Valencia har alltså en sötare och intensivare smak, tunnare skal och större och jämnare storlek.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

Klimatet i området spelar en avgörande roll för groning, utveckling och produktion av jordmandeln. Denna faktor, som hör ihop med jordmånsförhållandena som främst bildats genom att havet under årens lopp har fört med sig sand, utgör den idealiska miljön för ovannämnda utveckling, knölarnas storlek och kvalitet: sötare och intensivare smak, tunnare skal och större och jämnare storlek.

Odlingen av produkten kräver hög medeltemperatur, mellan 13 och 25 °C och ingen frost under odlingen för att knölarna ska kunna gro och utvecklas. Den relativt höga fuktigheten gynnar odlingarna, eftersom det inte regnar mycket i regionen. Alla dessa villkor uppfylls i det avgränsade området för den skyddade ursprungsbeteckningen, vilket redan konstaterats i punkt 5.1.

Mänskliga faktorer spelar också in för produktens kvalitet, nämligen kunskaperna hos de specialiserade jordbrukare i produktionsområdet som bedriver odlingen. Det är särskilt viktigt att jordmandel odlas omväxlande med medelhavsgrönsaker, med effektiv ogräsbekämpning i kombination med andra avgörande steg i odlingen för att få fram jordmandel av hög kvalitet.

Stegen efter skörd och särskilt den noggranna, traditionella och långsamma torkningen som ändrar den kemiska sammansättningen i jordmandeln ger ”Chufa de Valencia” dess unika egenskaper.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

(artikel 5.7 i förordning (EG) nr 510/2006)

http://www.agricultura.gva.es/pc_chufadevalencia


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top