EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012IP0508

Europaparlamentets resolution av den 13 december 2012 om 2012 års framstegsrapport om Albanien (2012/2814(RSP))

EUT C 434, 23.12.2015, p. 135–142 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.12.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 434/135


P7_TA(2012)0508

2012 års lägesrapport om Albanien

Europaparlamentets resolution av den 13 december 2012 om 2012 års framstegsrapport om Albanien (2012/2814(RSP))

(2015/C 434/14)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av ordförandeskapets slutsatser efter Europeiska rådets möte i Thessaloniki den 19 och 20 juni 2003 om västra Balkans medlemskap i europeiska unionen,

med beaktande av kommissionens meddelande av den 10 oktober 2012”Utvidgningsstrategi och de största utmaningarna 2012–2013” (COM(2012)0600) och kommissionens tillhörande lägesrapport om Albanien (SWD(2012)0334),

med beaktande av rådets beslut 2008/210/EG av den 18 februari 2008 om principerna, prioriteringarna och villkoren i det europeiska partnerskapet med Albanien och om upphävande av beslut 2006/54/EG (1),

med beaktande av slutsatserna från det fjärde mötet i stabiliserings- och associeringsrådet mellan Albanien och EU av den 15 maj 2012,

med beaktande av rekommendationerna från det femte mötet för den parlamentariska stabiliserings- och associeringskommittén EU–Albanien, vilket hölls den 11–12 juli 2012,

med beaktande av den politiska överenskommelsen mellan regeringen och oppositionen vid partiledarkonferensen den 14 november 2011 och av den albanska regeringens reviderande handlingsplan från mars 2012 om de 12 prioriteringar som angavs i ”Kommissionens yttrande om Albaniens ansökan om medlemskap i Europeiska unionen” av den 9 november 2010 (COM(2010)0680),

med beaktande av sin resolution av den 8 juli 2010 om Albanien (2),

med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Framtiden för såväl Albanien som övriga länder på västra Balkan är förbunden med Europeiska unionen med tanke på att Albanien geografiskt, historiskt och kulturellt hör till Europa.

B.

Landets EU-anslutning bör inte bara vara målet för regeringen och oppositionen utan anslutningen bör också vara i alla albaners gemensamma intresse.

C.

De länder som önskar ansluta sig till unionen måste visa att de klarar av att stärka det praktiska genomförandet av de värderingar som unionen grundar sig på under anslutningsprocessens samtliga skeden. De måste på ett tidigt stadium etablera och främja en smidig funktion av de viktigaste institutioner som krävs för ett demokratiskt styre och rättsstatsprincipen, från det nationella parlamentet till regeringen och rättssystemet, inklusive domstolar, allmänna åklagare och de brottsbekämpande myndigheterna.

D.

EU-anslutningen bör bli en drivkraft för fortsatta reformer och den huvudsakliga faktor som garanterar ett konstruktivt och ansvarsfullt samarbete inom landets politiska etablissemang.

E.

Sedan avtal slöts mellan regeringspartiet och oppositionen i november 2011 har synliga framsteg gjorts i reformagendan. Det kvarstår utmaningar som måste hanteras för att man ska kunna gå vidare på vägen mot EU-medlemskap.

F.

Reformer inom den sociala sektorn och ett effektivt genomförande av dem är lika viktiga som reformer i fråga om lagstiftning och infrastrukturutveckling när det gäller att skapa stabilitet och social sammanhållning. Parlamentet anser att detta även måste komma till uttryck i EU-finansieringen. Kommissionen bör därför även beakta detta vid utarbetandet av strategin för Albanien för perioden 2014–2020.

G.

Albanien fortsätter att spela en stabiliserande roll på västra Balkan.

H.

Tack vare sina reformansträngningar, och om det albanska folket önskar det, kan Albanien gå vidare till nästa etapp i anslutningsprocessen 2012, dvs. få status som kandidatland, under förutsättning att landet uppnår den kritiska massan av konkreta resultat på de viktigaste ofullbordade reformområdena.

I.

EU har satt rättsstatsprincipen i centrum för utvidgningsprocessen.

Allmänna överväganden

1.

Europaparlamentet upprepar sitt fulla stöd för Albaniens framtida anslutning till Europeiska unionen och delar kommissionens bedömning att landet bör ges kandidatstatus förutsatt att viktiga reformer inom rättsväsendet och förvaltningen genomförs och att parlamentets arbetsordning ses över och antas. Parlamentet gratulerar Albanien till detta stora framsteg och uppmuntrar landets regering att vidta alla erforderliga åtgärder för att genomföra de åtaganden som redan har gjorts. Parlamentet uppmanar rådet att omedelbart ge Albanien status som kandidat till EU, förutsatt att landet genomför dessa viktiga reformer.

2.

Europaparlamentet lovordar regeringens och oppositionens målmedvetna åtgärder för reformsamarbete och erkänner betydelsen av den politiska överenskommelsen från november 2011 som innebar slutet på en långvarig period av dödläge och banade väg för framstegen med de tolv prioriteringarna. Parlamentet uppmanar såväl den styrande majoriteten som oppositionen att upprätthålla ett gränsöverskridande samarbete och bidra till att de reformer som krävs för att inleda formella anslutningsförhandlingar kan genomföras på ett framgångsrikt och konsekvent sätt. Parlamentet betonar att alla politiska partier och aktörer i Albanien, inklusive medierna och det civila samhället, bör sträva efter att förbättra det politiska klimatet för att möjliggöra dialog och ömsesidig förståelse. Parlamentet efterlyser därför åtaganden från alla politiska partier om att förbättra det politiska klimatet i landet samt uppmanar de politiska krafterna i Albanien att inte låta landet lämna den europeiska riktningen under nästa års valkampanj.

3.

Europaparlamentet understryker betydelsen av ett fritt och rättvist val som ger legitimitet åt de demokratiska institutionerna och gör att de kan fungera korrekt. Parlamentet uppmanar de politiska krafterna att genomföra nästa års valkampanj och 2013 års parlamentsval på ett fritt och rättvist sätt. Parlamentet är övertygat om att valet kommer att bli ett viktigt test för mognaden i den albanska demokratin och för de politiska krafternas förmåga att inleda en gemensam europeisk agenda för landet, samtidigt som valet är avgörande för att kunna gå vidare med anslutningsprocessen. Parlamentet påminner om att en demokratisk konsolidering förutsätter en fri och rättvis valprocess vars resultat betraktas som legitimt av alla berörda politiska partier. Parlamentet välkomnar ett politiskt samförstånd om förslagen till ändringar av vallagstiftningen där man har tagit hänsyn till rekommendationerna från OSSE/ODIHR.

4.

Europaparlamentet uppmanar alla politiska krafter att fortsätta arbetet med att anta konkreta reformer som leder till märkbara resultat till förmån för samtliga medborgare. Parlamentet anser att det är viktigt att det albanska civila samhället, medierna och medborgarna utkräver ansvar av sina ledare beträffande specifika politiska resultat.

Konsolidera demokratin och stärka de mänskliga rättigheterna

5.

Europaparlamentet vidhåller att demokratin och rättsstaten är de bästa garanterna för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

6.

Europaparlamentet ger sitt starka stöd till en konstruktiv politisk dialog, som inte bara har en avgörande plats bland de tolv viktigaste prioriteringarna utan också är en förutsättning för en fungerande demokrati. Parlamentet anmodar den politiska eliten att upprätthålla dialogen mellan de olika politiska partierna och enigheten om reformer för att göra det möjligt för landet att göra anslutningsrelaterade framsteg.

7.

Europaparlamentet välkomnar Albaniens framsteg mot att uppnå de politiska kriterierna för EU-medlemskap. Parlamentet noterar att en konstruktiv politisk dialog har varit en viktig faktor för att uppnå konkreta resultat med genomförandet av de tolv viktigaste prioriteringarna, i synnerhet de som gäller ett välfungerande parlament, antagande av ännu inte antagna lagar som kräver kvalificerad majoritet, utnämning av en ombudsman, utfrågnings- och omröstningsförfaranden för viktiga institutioner och ändring av vallagen.

8.

Europaparlamentet välkomnar valet av ny president och noterar att valprocessen varit förenlig med konstitutionen. Parlamentet beklagar emellertid att den politiska processen inför valet inte baserades på en dialog över partigränserna. Parlamentet betonar att presidentens roll är avgörande för att förena nationen och garantera de statliga institutionernas stabilitet och oberoende.

9.

Europaparlamentet uppskattar den dialog som utvecklats mellan det civila samhället och den albanska regeringen. Parlamentet betonar behovet av att upprätthålla drivkraften i denna förbindelse och att befästa det som åstadkommits.

10.

Europaparlamentet betonar betydelsen av fullt fungerande, representativa institutioner som utgör ryggraden i ett konsoliderat demokratiskt system och är ett viktigt politiskt kriterium för europeisk integration. Parlamentet betonar i detta sammanhang det albanska parlaments roll och uppmanar landets politiska krafter att ytterligare förbättra parlamentets funktion, att fullborda och genomföra den pågående reformen av parlamentets arbetsordning, att ytterligare stärka parlamentets tillsynsroll genom att bland annat i större utsträckning utfråga regeringsmedlemmarna, att förbättra kvaliteten på lagtexterna samt att utöka samråden med det civila samhället, fackföreningar och samhällsorganisationer.

11.

Europaparlamentet konstaterar att begränsade framsteg gjorts inom rättsväsendet. Parlamentet uppmanar myndigheterna att säkerställa att rättsväsendet verkligen är oberoende, självständigt, öppet, ansvarsskyldigt, effektivt och fritt från politisk inblandning och korruption, att ge allmänheten tillgång till rättsväsendet på lika villkor och att se till att rättegångar genomförs inom rimlig tid samt att skynda på framstegen i arbetet med att genomföra reformstrategin för rättsväsendet, inklusive antagandet av ändringar i lagen om högsta domstolen. Parlamentet anser att det är viktigt att de rättsliga reformerna sker successivt och oåterkalleligt, genom solida samrådsmekanismer och ökad effektivitet i systemet, samt att rättsväsendet ges tillräckliga ekonomiska medel för att kunna fungera effektivt i hela landet.

12.

Europaparlamentet betonar att man bör se till att lagstiftningen mot människosmuggling efterlevs och öka brottsofferskyddet. Parlamentet efterlyser antagandet av en strategi för barns rättvisa och för genomförandet av juridiska beslut, vilket är ett grundläggande krav för att juridiskt system ska kunna fungera effektivt.

13.

Europaparlamentet välkomnar kommissionens nya strategi och dess åtagande om att sätta rättsstatsprincipen i centrum för utvidgningspolitiken. Parlamentet anser att denna strategi bör utgöra ytterligare ett incitament för viktiga juridiska reformer och ytterligare bidra till Albaniens framsteg på detta område, genom att nå konkreta resultat och bygga upp ett framgångsrikt genomförande.

14.

Europaparlamentet betonar behovet av att undanröja riskerna för politisering av den offentliga förvaltningen och att skapa en meritbaserad, professionell offentlig förvaltning som fungerar med öppenhet och insyn och som har möjlighet att såväl anta som tillämpa lagar. Parlamentet välkomnar insatserna för att inrätta den albanska högskolan för offentlig förvaltning. Parlamentet välkomnar att utnämningen av ombudsmannen skett på ett öppet och insynsvänligt sätt, och kräver att denna institution ges tillräckligt politiskt stöd.

15.

Europaparlamentet välkomnar utnämningen av en ombudsman i december 2011. Parlamentet uppmanar de albanska myndigheterna att ge tillräckligt politiskt stöd och tillräckliga resurser till ombudsmannens kansli. Parlamentet uppmuntrar det albanska civila samhället och den bredare allmänheten att till fullo dra nytta av denna institution för att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna.

16.

Europaparlamentet är oroat över att korruption fortsätter att spela en betydande roll i människornas liv. Parlamentet rekommenderar med eftertryck fortsatt tillämpning av nolltolerans för korruption och missbruk av offentliga medel, samtidigt som fria och rättvisa rättegångar och rättssäkerhet för alla misstänkta personer bör garanteras. Parlamentet efterlyser ett snabbt genomförande av rekommendationerna från Gruppen av stater mot korruption, särskilt de som avser grunder för åtal och politiska partiers finansiering. Parlamentet noterar att det krävs att ytterligare åtgärder genomförs för att bekämpa korruptionen. Parlamentet noterar att genomförandet av antikorruptionsstrategin fortfarande går för långsamt.

17.

Europaparlamentet betonar att händelserna i januari 2011 behöver följas upp utan ytterligare dröjsmål och hinder genom en omfattande och oberoende brottsutredning och ett trovärdigt rättsligt förfarande.

18.

Europaparlamentet välkomnar alla politiska krafters åtagande om att bekämpa straffriheten. Parlamentet välkomnar också det albanska parlamentets enhälliga antagande av reformerna av immunitetssystemet som gör det möjligt att utreda högt uppsatta statstjänstemän, domare och åklagare. Parlamentet uppmanar alla berörda organ att säkerställa en konsekvent tillämpning av detta system och uppmanar de albanska myndigheterna att stärka tillämpningen och den institutionella samordningen av regeringens strategi för bekämpning av korruption 2007–2013. Parlamentet betonar nödvändigheten av att stärka det politiska åtagandet att göra utredningar och fälla domar, även när det gäller korruption på hög nivå.

19.

Europaparlamentet välkomnar insatserna för att begränsa den organiserade brottsligheten, särskilt när det gäller tillämpningen av antimaffialagen, bland annat genom att man i allt större utsträckning beslagtar tillgångar som härrör från brott. Parlamentet uppmanar myndigheterna att ytterligare intensifiera samarbetet med polis- och rättsväsendet i Albanien och i grannländerna.

20.

Europaparlamentet noterar de framsteg som gjorts när det gäller bekämpandet av den organiserade brottsligheten och gränsförvaltningen. Parlamentet betonar behovet av fortsatta reformer på dessa områden, särskilt genom att öka samordningen mellan brottsbekämpande institutioner.

21.

Europaparlamentet understryker att man måste fortsätta ansträngningarna med att få polisen att arbeta resultatinriktat och med full respekt för de mänskliga rättigheterna. Parlamentet efterlyser mer proaktiva och effektiva insatser för att åtala förövarna och skydda offren för människohandel.

22.

Europaparlamentet betonar den avgörande betydelsen av en mångfald av professionella oberoende statliga och privata medier som en hörnsten i demokratin. Parlamentet uppmanar de behöriga myndigheterna att säkerställa och främja mediemångfalden samt yttrande- och informationsfriheten genom att etablera ett medielandskap som är fritt från politiska eller andra störningar, samt att vidta åtgärder för att säkerställa insyn i ägandeförhållandena i och finansieringen av medierna.

23.

Europaparlamentet är bekymrat över yttrandefriheten, mediernas oberoende och i synnerhet oberoendet för tillsynsmyndigheten och det nationella rådet för radio och tv. Parlamentet beklagar att regleringsmyndigheten fortfarande saknar administrativ och teknisk kapacitet och redaktionellt oberoende. Parlamentet kräver att lagstiftningen om audiovisuella medietjänster antas.

24.

Europaparlamentet oroas av att regeringen är direkt inblandad i tillsättandet av chefer inom public service-sektorn, vilket hindrar utvecklingen av mediemångfalden och därmed hämmar den demokratiska utvecklingen. Parlamentet oroas också av att redaktionernas oberoende av regeringen inte har kunnat stärkas och parlamentet är bekymrat över att ärekränkning fortfarande kan bestraffas med höga böter för journalister, vilket leder till journalistisk självcensur. Parlamentet efterlyser ett trovärdigt och effektivt genomförande av åtgärder för att skydda journalister. Parlamentet är mycket bekymrat över journalisters otrygga arbetsförhållanden, över att det saknas lagstadgade anställningsrättigheter för journalister och över att många av dem inte får ut sin lön från medieägarna.

25.

Europaparlamentet uppmanar myndigheterna att harmonisera vallagstiftningen samt lagstiftningen om mötesfrihet, föreningsfrihet och mediernas frihet med internationella normer och se till att de genomförs till fullo. Parlamentet uppmanar myndigheterna att främja och bevara digital frihet, vilket anses vara en integrerad del av anslutningskriterierna.

26.

Europaparlamentet noterar de framsteg som har gjorts när det gäller skydd för minoriteter, men påpekar att det krävs ytterligare satsningar för att bekämpa diskriminering, i synnerhet av särskilt utsatta personer. Parlamentet påminner i detta sammanhang den albanska regeringen om dess ansvar att skapa en anda av inkludering och tolerans i landet. Parlamentet efterlyser tydliga åtgärder för att skapa ett heltäckande skydd för mänskliga rättigheter och förbättra livskvaliteten för personer från alla minoritetsgrupper över hela landet, genom att bland annat tillämpa befintliga bestämmelser rörande användandet av minoritetsspråk inom utbildning, religion och media samt genom att bemöta alla former av diskriminering som riktas mot dem.

27.

Europaparlamentet understryker behovet av att säkra dessa rättigheter för alla minoritetsgrupper och inte bara för nationella minoriteter. Parlamentet betonar också att det krävs ytterligare satsningar för att garantera minoritetsgruppernas rätt att inneha egendom. Parlamentet uttrycker sin oro över den fortsatta bristen på resurser för att genomföra åtgärdsplanen för romer och uppmanar till större ansvarstagande när det gäller de tjänster som erbjuds till minoriteter och utsatta grupper. Parlamentet understryker i detta sammanhang betydelsen av att respektera principen om självidentifikation och efterlyser en objektiv och öppen behandling av undersökningsuppgifterna i enlighet med internationellt erkända standarder.

28.

Europaparlamentet välkomnar de framsteg som har gjorts när det gäller mänskliga rättigheter för HBT-personer, i synnerhet att den första offentliga manifestation som genomfördes av HBT-personer i Tirana den 17 maj 2012 var en säker och festlig tillställning. Parlamentet tillbakavisar emellertid kraftfullt de diskriminerande uttalanden som gjordes av vice försvarsministern samma dag, men välkomnar den kritik som framförts av premiärminister Sali Berisha i detta avseende. Parlamentet betonar att det fortfarande förekommer att HBT-personer diskrimineras och understryker att det finns ett brådskande behov av att åtgärda potentiellt diskriminerande bestämmelser och påvisa resultat av detta.

29.

Europaparlamentet efterlyser nödvändiga framsteg rörande grundläggande rättigheter och friheter och genomförandet av politiska åtgärder för att säkerställa kvinnors rättigheter och jämställdhet samt rättigheter för HBT-personer, barn, socialt utsatta, minoriteter och personer med funktionshinder, eftersom det fortfarande finns rapporter om diskriminering av HBT-personer, den romska minoriteten och andra utsatta grupper. Parlamentet framhåller behovet av att förbättra rättigheterna och livskvaliteten för personer som är beroende av staten, t.ex. fångar, föräldralösa och psykiskt sjuka.

30.

Europaparlamentet välkomnar de lagar som införts och de åtgärder som vidtagits för att stärka jämställdheten mellan kvinnor och män, men anser att det faktiska genomförandet är bristfälligt och att det fortfarande råder brist på jämställdhet för kvinnor när det gäller tillträde till det politiska livet och arbetsmarknaden.

31.

Europaparlamentet noterar att det fortsatt är vanligt med våld i hemmet, personer som tvingas till prostitution och handel med kvinnor och barn och att den samordning mellan de behöriga organ som krävs för att ge kvinnor och barn ett kraftfullt skydd saknas. Parlamentet påminner om hur viktigt det är att offren får tillgång till fullständig juridisk hjälp och psykologiskt stöd och uppmanar myndigheterna att agera, bl.a. genom att öka bidragen till aktörer och tjänster så att våld och bristande jämställdhet försvinner. Parlamentet betonar att det finns ett brådskande behov av att införa och genomdriva åtgärder som specialiserade sociala strukturer och rehabiliteringscentrum och att utveckla ett nätverk av skydd och stödorganisationer som kan hjälpa kvinnor och barn, även när det gäller deras återintegrering i samhället. Parlamentet välkomnar den dygnetruntöppna, avgiftsfria stödlinjen för offer, stärkandet av skyddsenheter för barn och det goda exemplet på samarbete för att gemensamt ge stöd som har bedrivits av Tirana stad, polisen, rättsväsendet och icke-statliga organisationer.

32.

Europaparlamentet framhåller att särskild uppmärksamhet bör ägnas åt skyddet av barns rättigheter, bland annat genom att förbättra förhållandena på de statliga barnhemmen, underlätta möjligheterna till familjehem och kraftfullt bekämpa människohandel och barnarbete.

33.

Europaparlamentet betonar behovet av att bygga upp ett modernt utbildningssystem där eleven står i fokus och målet är att ge bästa möjliga utbildning. Parlamentet anser att det är viktigt att alla barn, särskilt de från familjer med låg inkomst och minoritetsgrupper, har garanterad tillgång till utbildning och skolmaterial. Parlamentet påpekar att staten är skyldig att erbjuda högkvalitativ akademisk och teknisk utbildning och lagstadgade anställningsrättigheter i examensbevisen, så att den unga akademiska arbetskraften ges incitament att erbjuda sina tjänster och därmed bidra till landets utveckling.

34.

Europaparlamentet uppmanar regeringen att fullt ut garantera respekten för arbetsrätten inom den offentliga och privata sektorn och att garantera respekten för fackföreningarnas rättigheter genom ett flitigare användande av medling för att lösa arbetskonflikter. Parlamentet uppmanar regeringen att ytterligare stärka trepartsdialogen inom det nationella arbetsrådet, genom att utöka dess räckvidd till att inbegripa godkännandena av viktig social och ekonomisk politik och lagstiftningspaket samt förstärka fackföreningarnas roll inom rådet.

35.

Europaparlamentet är bekymrat över avsaknaden av åtgärdsplan för sysselsättningen och över den krympande budgeten för genomförande av reformer på området för socialt stöd och skydd. Parlamentet uppmanar de albanska myndigheterna att utarbeta en sådan åtgärdsplan. Parlamentet efterlyser sammanställandet av en periodisk arbetsmarknadsstatistik i linje med den som finns i andra anslutningsländer och hos Eurostat för att bättre kunna övervaka och jämföra sysselsättningen i Albanien.

36.

Europaparlamentet uppmanar myndigheterna att ytterligare förbättra behandlingen av personer i häkten och fängelser, för att uppfylla rekommendationerna från den nationella ombudsmannen och internationella människorättsnormer, eftersom det fortfarande kommer rapporter om dålig behandling. Parlamentet understryker att man måste minska antalet häktningar i väntan på rättegång för lågriskförövare och beklagar djupt att ungdomar hålls häktade under lång tid i väntan på rättegång och att denna praxis är utbredd och även sker i institutioner som inte är lämpade för återintegrering av ungdomar. Parlamentet kräver ett antagande av en ungdomsrättsstrategi och en därtill hörande åtgärdsplan för att ta itu med de befintliga bristerna inom lagstiftning och praxis, i enlighet med internationella standarder och andra EU-länders bästa praxis.

37.

Europaparlamentet betonar att det är viktigt att förtydliga äganderättigheterna och att fullt ut genomföra den nationella strategin och åtgärdsplanen för dessa rättigheter. Parlamentet framhåller att det är nödvändigt med ingående överläggningar med alla berörda parter under processens gång och uppmanar kommissionen att ge sitt stöd till genomförandet av strategin och åtgärdsplanen.

38.

Europaparlamentet uppmanar regeringen och alla behöriga organ att göra sitt yttersta för att strikt genomföra alla nödvändiga kriterier och åtgärder för att garantera viseringsfria resor till Schengenländer. Parlamentet anser det nödvändigt att allmänheten hålls vederbörligen informerad om det viseringsfria systemets begränsningar för att undvika varje form av missbruk av resefriheten och liberaliseringspolitiken för visering. Parlamentet noterar att viseringsliberaliseringen var ett av de viktigaste resultaten bland landets senaste framsteg mot EU-medlemskap.

Samhällsekonomiska reformer

39.

Europaparlamentet uppmanar regeringen att införa och tillämpa strukturella reformer rörande rättsstatsprincipen, eftersom bristerna i denna bland annat hindrar verkställigheten av avtal och måste åtgärdas för att skapa makroekonomisk stabilitet och skapa en ekonomisk miljö som leder till investeringar, ekonomisk tillväxt och en hållbar ekonomisk utveckling för befolkningen. Parlamentet uppmanar regeringen att ytterligare undersöka frågan om äganderätt, förbättra skatteindrivningssystemet, fokusera på infrastruktur och humankapital samt att ingripa mot den stora informella ekonomin och den oreglerade arbetsmarknaden, då dessa skadar landets sociala sammanhållning och ekonomiska framtidsutsikter.

40.

Europaparlamentet betonar behovet av att ägna särskild uppmärksamhet åt trygg energiförsörjning, diversifiering av energikällorna och bättre nät för kollektivtrafik. Parlamentet beklagar bristerna i kollektivtrafiken, framför allt järnvägen, och den dåliga förvaltningen av transportnäten.

41.

Europaparlamentet kräver större framsteg på miljöskyddsområdet och bekämpningen av klimatförändringarna, fullständig tillämpning av miljölagstiftningen och ett närmare regionalt samarbete för att främja miljömässig hållbarhet. Parlamentet uppmanar regeringen att prioritera bevarandet av Albaniens unika naturliga landskap, och att öka takten på tillnärmningen till EU-lagstiftningen på områdena luft- och vattenkvalitet, avfallshantering och föroreningskontroll inom industrin. Parlamentet uppmanar regeringen att utveckla politiska strategier för förnybara energikällor, att effektivare ta itu med avfallshanteringsproblemet och att utveckla en miljömässigt hållbar turism. Parlamentet uppmanar regeringen att utveckla politiska strategier för förnybara energikällor, att effektivare ta itu med avfallshanteringsproblemet och den illegala importen av avfall samt att utveckla en miljömässigt hållbar turism. Parlamentet uppmanar myndigheterna att fullt ut genomföra en nationell avfallshanteringsplan och att upprätta en öppen och välfungerande infrastruktur för avfallskontroll i nära samarbete med lokala och nationella aktörer och organisationer från civilsamhället.

42.

Europaparlamentet är mycket bekymrat över den höga arbetslösheten, trots att den är lägre än tidigare, och de många albaner som fortsätter att leva i fattigdom. Parlamentet uppmanar regeringen att vidta alla åtgärder för att ta itu med den extrema fattigdomen och skapa ett socialt skyddssystem för de ekonomiskt svagare medborgarna och dem med störst behov, däribland utsatta grupper såsom barn, personer med funktionshinder och minoritetsgrupper. Parlamentet anser att det är viktigt att de ges samma tillgång till utbildning, hälsovård, bostäder och offentliga tjänster.

43.

Europaparlamentet rekommenderar moderna offentliga investeringar för att främja en hållbar utveckling och minska arbetslösheten. Parlamentet är förvissat om att ett heltäckande program för offentliga investeringar även kommer att bidra till ett utnyttjande av potentialen hos Albaniens unga akademiska arbetskraft. Parlamentet uppmanar regeringen att anta ytterligare åtgärder och lagstiftning som främjar sysselsättning och tillväxt.

44.

Europaparlamentet är bekymrat över situationen för tidigare politiska fångar, varav vissa nyligen har genomfört demonstrationer. Parlamentet uppmanar behöriga myndigheter att till fullo genomföra lagen om kompensering av tidigare politiska fångar.

Utveckla regionalt och internationellt samarbete

45.

Europaparlamentet lovordar Albaniens insatser för goda relationer med grannländerna. Parlamentet upprepar sin övertygelse om att gränserna på västra Balkan bör respekteras fullt ut och uppmuntrar Albanien och alla berörda parter att avstå från åtgärder som skulle kunna orsaka regionala spänningar. Parlamentet välkomnar regeringens politik för albanska befolkningsgrupper i grannländerna, i synnerhet uppmaningarna till dessa grupper att samarbeta med sina respektive regeringar för att lösa problem.

46.

Europaparlamentet uppmanar Albanien att upphäva sitt bilaterala immunitetsavtal med Förenta staterna eftersom det inte är förenligt med EU:s politik om Internationella brottmålsdomstolen och undergräver Romstadgans integritet. Albanien uppmanas också att fortsätta stödja och till fullo samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen.

o

o o

47.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen samt till Albaniens regering och parlament.


(1)  EUT L 80, 19.3.2008, s. 1.

(2)  EUT C 351 E, 2.12.2011, s. 85.


Top