EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010TA1214(15)

Rapport om årsredovisningen för Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation för budgetåret 2009 samt genomförandeorganets svar

EUT C 338, 14.12.2010, p. 83–89 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.12.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 338/83


RAPPORT

om årsredovisningen för Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation för budgetåret 2009 samt genomförandeorganets svar

2010/C 338/15

INNEHÅLL

 

Punkt

Sida

INLEDNING …

1–2

84

REVISIONSFÖRKLARING …

3–12

84

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN …

13

85

ÖVRIGT …

14

85

Tabell …

86

Genomförandeorganets svar

89

INLEDNING

1.

Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation (nedan kallat genomförandeorganet) ligger i Bryssel och hette tidigare Exekutiva byrån för intelligent energi (IEEA). Dess uppdrag och uppdragets varaktighet ändrades genom kommissionens beslut 2007/372/EG av den 31 maj 2007 (1) om ändring av beslut 2004/20/EG av den 23 december 2003 (2). Genomförandeorganet inrättades för en begränsad period som började den 1 januari 2004 och som nu slutar den 31 december 2015, med syftet att förvalta unionsåtgärder på områdena energi, entreprenörskap och innovation samt hållbara godstransporter (3).

2.

Genomförandeorganets slutliga administrativa budget för 2009 uppgick till 13,3 miljoner euro jämfört med 11,5 miljoner euro året innan. Genomförandeorganet hade i slutet av året 141 anställda jämfört med 131 året innan.

12.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande.

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN

13.

Den ursprungliga budgeten för 2009 på 14,9 miljoner euro minskades med 1,6 miljoner euro i oktober 2009 (13), främst på grund av att man hade överskattat personalbehoven (912 500 euro) och att kommissionen tog över några verksamheter. Denna situation liknar den som konstaterades 2008 (14) och tyder på att man bör vara striktare när man gör prognoser om personalbehoven.

ÖVRIGT

14.

Revisionen av rekryteringsförfaranden visade att valet av sökande som hade kallats till intervju – omkring 80 % av de sökande hade fått avslag vid det stadiet – gjordes av en enda person i urvalskommittén. Dessutom hade minimikraven för att gå vidare till nästa etapp i urvalsprocessen inte fastställts innan utvärderingsprocessen började. Denna praxis utgör ett hot mot insynen i rekryteringsförfarandena.

Denna rapport har antagits av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Igors LUDBORŽS som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 14 och 16 september 2010.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande

Tabell

Genomförandeorganet för konkurrenskraft och innovation (Bryssel)

Unionens behörighetsområde enligt fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Genomförandeorganets behörighet enligt kommissionens beslut 2004/20/EG, ändrat genom kommissionens beslut 2007/372/EG

Organisation

Medel till genomförandeorganets förfogande 2009

(Uppgifter för 2008)

Produkter och tjänster 2009

Unionens miljöpolitik ska bidra till att följande mål uppnås:

Att bevara, skydda och förbättra miljön.

Att skydda människors hälsa.

Att utnyttja naturresurserna varsamt och rationellt.

Att främja åtgärder på internationell nivå för att lösa regionala eller globala miljöproblem, särskilt för att bekämpa klimatförändringen.

(Artikel 191.1 i EUF-fördraget)

Unionen och medlemsstaterna ska säkerställa att det finns nödvändiga förutsättningar för unionsindustrins konkurrensförmåga.

För detta ändamål ska deras insatser, i överensstämmelse med ett system av öppna och konkurrensutsatta marknader, inriktas på att

påskynda industrins anpassning till strukturförändringar,

främja en miljö som är gynnsam för initiativ och för utveckling av företag inom hela unionen, särskilt i fråga om små och medelstora företag,

främja en miljö som är gynnsam för samarbete mellan företag,

främja ett bättre utnyttjande av de industriella möjligheter som skapas genom politiken inom sektorerna för innovation, forskning och teknisk utveckling.

(Artikel 173.1 i EUF-fördraget)

För att genomföra artikel 90 och med beaktande av transportfrågornas särskilda karaktär ska Europaparlamentet och rådet i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet och efter att ha hört Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén fastställa:

a)

gemensamma regler för internationella transporter till eller från en medlemsstats territorium eller genom en eller flera medlemsstaters territorier,

b)

de villkor under vilka utomlands hemmahörande transportföretag får utföra transporter i en medlemsstat,

c)

åtgärder för att förbättra transportsäkerheten,

d)

alla andra lämpliga bestämmelser.

(Artikel 91.1 i EUF-fördraget)

Mål

Inom ramen för Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning har EU vidtagit åtgärder för att främja och utveckla konkurrenskraft och innovation. En av dessa åtgärder är inrättandet av ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (2007–2013) (beslut nr 1639/2006/EG), med framför allt programmet Intelligent energi – Europa (IEE) och programmet för entreprenörskap och innovation (EIP). En annan åtgärd är Marco Polo-programmet (MP) (förordning (EG) nr 1692/2006).

De främsta målen är att främja företagens konkurrenskraft, särskilt när det gäller små och medelstora företag, att främja alla former av innovation, däribland miljöinnovation och att främja energieffektivitet och nya och förnybara energikällor i alla sektorer, däribland transportsektorn.

För dessa gemenskapsprogram ska genomförandeorganet utföra de uppgifter som rör EU-stöd, med undantag för utvärdering av programmen, övervakning av lagstiftningen, strategiska undersökningar och andra åtgärder som uteslutande faller inom ramen för kommissionens kompetensområde.

Uppgifter

Genomföra EU-programmen i enlighet med de uppgifter som kommissionen har delegerat:

Förvalta alla etapper under vissa projekts löptid.

Genomföra alla åtgärder som förvaltningen av EU-programmen kräver, särskilt budgetgenomförande, inbegripet tilldelning av kontrakt och bidrag.

Samla in, analysera och till kommissionen överlämna alla uppgifter som är nödvändiga för att styra genomförandet av programmen samt främja samordning och synergier mellan programmen.

När det gäller EIP, ansvara för projektförvaltningen och för ledningen av det europeiska nätverket Enterprise Europe Network, pilot- och marknadsintroduktionsprojekt för miljöinnovation, och innovationsåtgärder med en hög grad av standardisering (IP-Base-projektet).

1.   Styrelse

Består av fem ledamöter som utses av kommissionen. Antar genomförandeorganets årliga arbetsprogram när detta godkänts av kommissionen. Den antar också genomförandeorganets administrativa budget och dess årliga verksamhetsrapport.

2.   Direktör

Utses av Europeiska kommissionen.

3.   Extern revision

Revisionsrätten.

4.   Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Parlamentet på rådets rekommendation.

Budget

A.

203,1 (204,8) miljoner euro (100 % från EU:s allmänna budget). Organet genomför driftsbudgeten under kommissionens ansvar:

72,1 (55,8) miljoner euro för IEE,

32,2 (27,9) miljoner euro för miljöinnovation inom EIP,

32,0 (82,8) miljoner euro för EIP-nätverk,

66,9 (38,3) miljoner euro för MP.

B.

13,3 (11,5) miljoner euro (100 % bidrag från unionen) för den administrativa budgeten som organet genomför självständigt.

Personalstyrka den 31 december 2009

37 (36) tjänster enligt tjänsteförteckningen varav tillsatta: 28 (27).

Kontraktsanställd personal: 110 (108) tjänster planerade varav tillsatta: 113 (104).

Personalstyrka totalt 141 (131)

varav anställda med

a)

uppgifter inom verksamheten:

118 (110)

b)

administrativa uppgifter:

23 (21).

När det gäller programmet Intelligent energi – Europa (IEE) övervakade genomförandeorganet 388 pågående IEE-projekt och undertecknade 57 nya bidragsöverenskommelser som gällde 2008 års ansökningsomgång. När det gäller ansökningsomgången för 2009 valde genomförandeorganet ut 59 projekt av 372 inlämnade förslag. Liksom varje år anordnade man en informationsdag om EU (400 deltagare), och deltog i nationella informationsdagar (15 dagar med 2 500 deltagare). De senare ökade med nästan 70 % jämfört med förra året.

Genomförandeorganet spred information om IEE-programmet och dess resultat via programmets webbplats som upplevde en ökning med 66 % när det gäller sidträffar (2 miljoner), en sökbar databas för projekten, fem nya projektbroschyrer, två nya nyhetsbrev och nio elektroniska nyhetsbrev som skickades ut till 13 600 prenumeranter. Sedan september har genomförandeorganet också förvaltat kontraktet för Sustainable Energy Campaign (kampanjen för hållbar energi). Genomförandeorganet använde flera kanaler för att informera kommissionen om resultaten av IEE-projekten, t.ex. om byggnaders energiprestanda i byggnadsdirektivet.

EIP-programmet – nätverket Enterprise Europe Network inleddes i början av 2008. Nätverket ska fungera som enda instans för att tillgodose behov i fråga om verksamhet och innovation för små och medelstora företag och andra företag inom EU. Genomförandeorganet förvaltar 92 pågående projekt med 532 partner liksom ett bidrag till gagn för medvetenheten om och hävdande av immateriella rättigheter för små och medelstora företag samt 8 samarbetsavtal med Armenien, Chile, Kina, Egypten, Ryssland, Schweiz, Syrien och Förenta staterna.

För att animera nätverket utvecklade genomförandeorganet dess visuella profil och varumärkesimage, producerade ett videosänt pressmeddelande med 2,2 miljoner tittare, producerade 5 nyhetsbrev och anordnade flera utbildningstillfällen för nätverkspartnerna, bland annat fortbildning för utbildare. Tillsammans med det svenska ordförandeskapet anordnade genomförandeorganet en årlig konferens med mer än 800 deltagare, där ett inslag var en tävling om bästa praxis.

När det gäller marknadsintroduktionsprojekt för miljöinnovation övervakade genomförandeorganet 44 pågående projekt från ansökningsomgången 2008. Ansökningsomgången 2009 genererade nästan 50 % fler förslag (202) än den föregående. Den marknadsfördes på en informationsdag om EU och på 13 nationella informationsdagar med 1 355 deltagare (en ökning med 8 %). Programmets webbplats hade en halv miljon besökare som förra året, men antalet prenumeranter på nyhetsbrevet ökade med 65 % (5 100). Andra åtgärder för att främja programmet var till exempel produktion av en grafisk presentation, affischer och flygblad.

När det gäller Marco Polo-programmet övervakade genomförandeorganet 64 pågående projekt och undertecknade 28 nya bidragsöverenskommelser som gällde 2008 års ansökningsomgång. Genomförandeorganet anordnade 2009 den första informationsdagen om EU med 300 deltagare; ansökningsomgången 2009 genererade 70 förslag, vilket är en ökning med 60 % jämfört med förra året. Genomförandeorganet marknadsför programmet via en webbplats med 0,4 miljoner besökare (en ökning med 25 %) och elektroniska nyhetsbrev med 57 % fler prenumeranter (1 300) än förra året. Kommunikationsåtgärderna omfattar också en regional konferens, deltagande i 17 MP-evenemang i hela Europa, en grafisk presentation, en broschyr och ett flygblad samt en video som har setts av 5 miljoner tittare.

Källa: Uppgifter från genomförandeorganet.

GENOMFÖRANDEORGANETS SVAR

13.

Den ursprungliga budgeten för 2009 baserades på det uppskattade antalet anställda i finansieringsöversikten i kommissionens beslut om att utvidga genomförandeorganets mandat. Personal anställdes under loppet av året i takt med att genomförandeorganet gradvis tog över arbetsuppgifter från de generaldirektorat det lyder under.

14.

EACI kommer att anpassa sitt urvalsförfarande i enlighet med revisionsrättens iakttagelser om granskningsfasen i rekryteringsförfarandet och dokumentationen av denna. Även om behörighets- och urvalskriterierna bestäms på förhand för att garantera rättssäkerheten fastställs minimikraven för att gå vidare först när alla ansökningar har granskats, eftersom det enda syftet med dessa är att hålla antalet sökande som kallas till intervju på en rimlig nivå.


(1)  EUT L 140, 1.6.2007, s. 52.

(2)  EUT L 5, 9.1.2004, s. 85.

(3)  I tabellen sammanfattas genomförandeorganets behörighet och verksamhet i informationssyfte.

(4)  Denna årsredovisning åtföljs av en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen under året som bland annat innehåller en redovisning av utnyttjandegraden för anslagen och sammanfattande information om överföringar av anslag mellan olika budgetposter.

(5)  I räkenskaperna ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödestabellen, redogörelsen för ändringar i det egna kapitalet och bilagan till räkenskaperna som innehåller en beskrivning av viktiga redovisningsprinciper och andra förklaringar.

(6)  Rapporterna om budgetgenomförandet innehåller sammanställningen över resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(7)  EGT L 11, 16.1.2003, s. 1.

(8)  Artikel 25 i kommissionens förordning (EG) nr 1653/2004 av den 21 september 2004 (EUT L 297, 22.9.2004, s. 6).

(9)  Artikel 29 i förordning (EG) nr 1653/2004.

(10)  Bestämmelserna om organens årsredovisningar och löpande räkenskaper fastställs i kapitel 1 i avdelning VI i förordning (EG) nr 1653/2004, senast ändrad genom förordning (EG) nr 651/2008 av den 9 juli 2008 (EUT L 181, 10.7.2008, s. 15).

(11)  Internationella revisorsförbundet (IFAC) och Internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai).

(12)  Den slutliga årsredovisningen upprättades den 23 juni 2010 och togs emot av revisionsrätten den 30 juni 2010. Den slutliga årsredovisningen som konsoliderats med kommissionens ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning senast den 15 november efter det avslutade budgetåret. Årsredovisningen finns på följande webbplats: http://eca.europa.eu eller www.europa.eu/agencies/executive_agencies/eaci/index_en.htm.

(13)  Ändringsbudget 1/2009 (EUT L 333, 17.12.2009, s. 35).

(14)  Se punkt 13 i rapporten om årsredovisningen 2008 (EUT C 304, 15.12.2009, s. 77).


Top