Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0408(02)

    Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    EUT C 87, 8.4.2008, p. 8–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.4.2008   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 87/8


    Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    (2008/C 87/07)

    Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

    SAMMANFATTNING

    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

    ”AIL BLANC DE LOMAGNE”

    EG nr: FR/PGI/005/0470/15.06.2005

    SUB ( ) SGB ( X )

    I denna sammanfattning anges de viktigaste uppgifterna i produktspecifikationen i informationssyfte.

    1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

    Namn:

    Institut National de l'Origine et de la Qualité (I.N.A.O.)

    Adress:

    51, rue d'Anjou

    F-75008 Paris

    Tfn:

    (33) 153 89 80 00

    Fax:

    (33) 142 25 57 97

    E- post:

    info@inao.gouv.fr

    2.   Grupp:

    Namn:

    Association de Défense de l'ail blanc de Lomagne

    Adress:

    Comité BGSO/Agropôle

    Bât. Alphagro

    BP 206

    F-47931 Agen cedex 9

    Tfn:

    (33) 553 77 22 70

    Fax:

    (33) 553 77 22 79

    E- post:

    ailblancdelomagne@valorhea.fr

    Sammansättning:

    Producenter/bearbetningsföretag ( X ) Annan: ( X )

    3.   Produkttyp:

    Klass 1.6: Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

    4.   Produktspecifikation:

    (Sammanfattning av kraven enligt artikel 4.2 i förordning (EG) nr 510/2006)

    4.1   Beteckning: ”Ail blanc de Lomagne”

    4.2   Beskrivning: Vita till elfenbensvita ibland violettflammiga lökar sammansatta av flera klyftor (8–12 beroende på storlek). Ail blanc de Lomagne (vitlök från Lomagne) utmärker sig genom sin storlek och de regelbundna beige- till krämfärgade klyftorna som ibland har violetta strimmor. Varje klyfta har ett ytterskikt bestående av en enda hinna. Samlingen av klyftor som bildar en lök täcks av flera tunna hinnor.

    Vitlök från Lomagne saluförs i klass Extra eller klass I med vissa restriktioner för den senare klassen, däribland att lökarnas diameter är minst 45 mm.

    Vitlök från Lomagne saluförs torr och presenteras traditionellt i form av flätor eller korgar, i påsar eller lådor, eller i konsumentförpackningar av nät.

    4.3   Geografiskt område: Odling, torkning, skalning, framställning av traditionella presentationsformer och kvalitetsgodkännande sker inom det geografiska området. Avgränsningen av det geografiska området för den skyddade geografiska beteckningen tar hänsyn till

    produktionens historik i området,

    produktionens etablering enligt en kartläggning av producenter gjord av producentorganisationerna,

    karakterisering av mark- och klimatförhållanden på de marker där vitlöken odlas sedan flera decennier.

    Det geografiska området omfattar följande 200 kommuner, fördelade på två departement:

    4.4   Bevis på ursprung: För att identifiera jordbruksskiftena för producenten in följande uppgifter i odlingsregistret: kommunens namn, areal, fastighetsbeteckning, sort, föregående gröda.

    För varje parti som levereras till förpackningscentralen rapporteras skiftenas identitet på följesedeln. Efter kontroll av partiernas överensstämmelse med de egenskaper som karakteriserar vitlök från Lomagne identifieras SGB-partierna på ett särskilt sätt och förpackas åtskilt från andra partier. Varje förpackning (låda eller konsumentförpackning) är försedd med en unik identifikation som säkerställer spårbarheten.

    4.5   Framställningsmetod:

    Produktionsfas:

    Samtliga moment av produktion, torkning och skalning sker i det avgränsade området.

    Producenterna väljer utsäde från den sortlista som årligen skickas ut av producentorganisationen, och endast certifierade utsäden används.

    De sorter som är godkända för plantering väljs ut genom jämförelse med två referenssorter som härstammar från de ursprungliga populationerna av ”Ail blanc de Lomagne”. För att kunna jämföra egenskaperna hos nya sorter med referenssorterna fastställs tröskelvärden för godkännande.

    I Lomagne har de jordar som lämpar sig för vitlöksodling en lerhalt över 20 %. Sura jordar med ett pH-värde under 7,5 används inte. För att kontrollera att jorden är lämplig för vitlöksodling görs en fysikalisk-kemisk analys av skiftet.

    För odlingen väljer producenten ett skifte som ligger i det geografiska området och som inte använts för vitlöksodling under de tre senaste odlingssäsongerna. Den gröda som föregår vitlöksodlingen får inte vara sorghum, majs, lusern, vall eller andra Allium-arter.

    Sådden sker mellan den 15 oktober och den 15 december.

    Varje växtskyddsåtgärd grundas på observationer på skiftet och/eller observationer gjorda av tekniker på referensskiften och/eller på en teknisk rapport. För att främja en växling mellan verksamma ämnen utnyttjar producenten uppgifter om tidigare åtgärder som förts in i odlingsregistret och en lista över vilka produkter som är godkända i odlingen. En kontroll av sprututrustning sker vartannat år.

    För att få en balanserad gödsling använder sig producenten av jordanalyser för skiftet som går tillbaka minst tre år. Gödsel tillförs i små givor vid flera tillfällen. Gödslingen avpassas efter plantornas utvecklingsstadium.

    Producenten avgör tidpunkten för skörd med hjälp av visuella kriterier för mognad (gulnande blad, uppmjukning av lökhalsen) som är korrelerade till förhållandet mellan lökens och bladens vikt.

    Vitlöken torkas traditionellt på stänger eller med hjälp av fläktar. Torkningsprocessen följs genom kontroll av lökens viktförlust: torkningen pågår till dess att lökarna förlorat 20–30 % av de skördade lökarnas vikt.

    Efter torkning skalas alla lökar för hand för att få en tillfredsställande vithet. Det gäller att avlägsna de yttre matta, blekta eller trasiga hinnorna och bevara den innersta hinnan intakt. Vid skalningen skärs rötterna av jäms med fästet utan att detta skadas.

    Vitlöken kan sedan sorteras och kvalitetskontrolleras i det avgränsade området på det traditionella sätt som fortfarande tillämpas, i förpackningscentralen eller på jordbruksföretaget. Att dessa moment utförs lokalt gör det också möjligt att säkerställa produktens spårbarhet.

    Vitlök som skördats med blast kan efter kvalitetsgodkännande användas för att framställa traditionella presentationsformer för vitlök från Lomagne, såsom knippen, korgar och flätor.

    4.6   Samband:

    Anseende förr och nu

    När det gäller produktionens historia nämns i en jordbruksstatistisk översikt över området runt Castelsarrasin från 1868 att vitlöksodlingen i Tarn et Garonne är av ekonomiskt intresse. Redan 1902 fanns det 80 hektar vitlöksodlingar i kommunen Beaumont de Lomagne. Av den årliga jordbruksstatistiken framgår att vitlöksodlingens omfattning ökade under 1900-talet: 500 hektar 1929, 2 810 hektar 1980.

    Grundandet av DURAN-anläggningarna 1936 och framväxten av traditionella marknader där bönderna fick avsättning för sin överskottsproduktion vittnar om att vitlökshandeln i Lomagne går långt tillbaka i tiden.

    Sedan början av 1960-talet har många evenemang anordnats runt vitlöken: den första tävlingen för att utse det vackraste vitlöksknippet ägde rum 1961 i Beaumont de Lomagne.

    Sedan 1994 ägnas en dag varje år åt vitlöksfesten i Beaumont de Lomagne.

    Dessutom har undersökningar som syftar till att förbättra produktionsmetoderna pågått sedan 1960. Resultaten av dessa undersökningar presenterades vid nationella vitlöksdagar som organiserades mellan 1966 och 1974 i Beaumont de Lomagne.

    De olika evenemang som anordnas kring vitlök från Lomagne, däribland alla tävlingar om traditionella presentationsformer, ger produktionen en festlig och gemytlig karaktär och bidrar till produktens anseende.

    Andra egenskaper: bevarande av traditionella kunskaper

    Produktionen av vitlök från Lomagne kännetecknas av att man har bevarat traditionella kunskaper som torkning på stång, manuell skalning och traditionella presentationsformer (flätor, korgar och knippen).

    Traditionell torkning på stång innebär att vitlök som skördats med blast hängs på stänger i en lokal med tak men utan väggar. Den lokala Autan-vinden har stor betydelse för vitlökens naturliga torkning. Det är en varm och torr vind som kommer från Medelhavet. Den blåser mycket ofta i Lomagne och bidrar därigenom till att den traditionella torkningen på stång kan fortsätta att tillämpas.

    Den manuella skalningen är obligatorisk och gör det möjligt att få fram en produkt med det tilltalande utseende som kännetecknar vitlök från Lomagne: vita likformiga lökar utan sprickor, och med rötterna enhetligt avskurna.

    Frånvaron av styva blomstänglar gör det möjligt att framställa de presentationsformer som är typiska för vitlök från Lomagne – flätor och knippen. Dessa traditionella presentationsformer har en framträdande plats i vitlöksevenemangen.

    4.7   Kontrollorgan:

    Namn:

    Qualisud

    Adress:

    BP 102 Agropole

    F-47000 Agen

    Tfn:

    (33) 558 06 15 21

    Fax:

    (33) 558 75 13 36

    E- post:

    Qualisud@wanadoo.fr

    Certifieringsorganet Qualisud är godkänt och ackrediterat enligt standarden EN 45011.

    4.8   Märkning: Utan att det påverkar tillämpningen av andra särskilda bestämmelser i Frankrike, EU eller internationellt, ska märkningen innehålla följande uppgifter som är specifika för den skyddade geografiska beteckningen:

    Produktens namn. ”Ail Blanc de Lomagne”,

    EU:s logotyp för skyddade geografiska beteckningar,

    Partiets identifieringsnummer:


    (1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


    Top