Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0259

    Arbetet i den gemensamma parlamentariska AVS–EG-församlingen under 2007 Europaparlamentets resolution av den 5 juni 2008 om arbetet i den gemensamma parlamentariska AVS–EU-församlingen under 2007 (2007/2180(INI))

    EUT C 285E, 26.11.2009, p. 51–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.11.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 285/51


    Torsdag 5 juni 2008
    Arbetet i den gemensamma parlamentariska AVS–EG-församlingen under 2007

    P6_TA(2008)0259

    Europaparlamentets resolution av den 5 juni 2008 om arbetet i den gemensamma parlamentariska AVS–EU-församlingen under 2007 (2007/2180(INI))

    2009/C 285 E/08

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS) å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000 (1) (Cotonouavtalet),

    med beaktande av arbetsordningen för den gemensamma parlamentariska AVS-EU-församlingen som antogs den 3 april 2003 (2), senast ändrad i Wiesbaden (Tyskland) den 28 juni 2007 (3),

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nro1905/2006 av den 18 december 2006 om upprättande av ett finansieringsinstrument för utvecklingssamarbete (4),

    med beaktande av Kigaliförklaringen som antogs av den gemensamma parlamentariska AVS–EU-församlingen den 22 november 2007 i Kigali om utvecklingsvänliga avtal om ekonomiskt partnerskap (EPA) (5),

    med beaktande av de resolutioner som den gemensamma parlamentariska AVS-EU-församlingen antagit under 2007 om

    god förvaltning, öppenhet och ansvarstagande i utnyttjandet av naturtillgångarna i AVS-länderna (6),

    minskad fattigdom för småjordbrukare i AVS-länderna – särskilt inom frukt-, grönsaks- och blomsektorerna (7),

    migration av utbildad arbetskraft och effekterna av detta på den nationella utvecklingen (8),

    situationen i Darfur (9),

    val och valprocesser i AVS- och EU-länderna (10),

    effekten av utländska direktinvesteringar i länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (11),

    tillgång till sjukvård och läkemedel med särskild inriktning på försummade sjukdomar (12),

    naturkatastrofer i AVS-länderna: EU-medel för beredskapsåtgärder (EUF-medel) och nödhjälp (ECHO-medel) (13),

    situationen i Demokratiska republiken Kongo, särskilt landets östra delar, och dess konsekvenser för regionen (14),

    med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

    med beaktande av betänkandet från utskottet för utveckling (A6-0175/2008), och av följande skäl:

    A.

    Diskussionerna i Wiesbaden i juni 2007 och i Kigali i november 2007 om framgångarna i förhandlingarna om utvecklingsvänliga avtal om ekonomiskt partnerskap (EPA) ledde senare till att Kigaliförklaringen antogs.

    B.

    I förordning (EG) nr 1905/2006 som parlamentet och rådet antog anges tematiska program för AVS-länderna och tillhörande åtgärdsprogram för de AVS-stater som undertecknat protokollet om socker.

    C.

    Kommissionsledamoten med ansvar för utveckling och humanitärt bistånd lovade vid den gemensamma parlamentariska församlingens session i Wiesbaden att lägga fram både nationella och regionala strategiska dokument för AVS-länderna (perioden 2008–2013) för demokratisk behandling i parlamenten. Glädjande nog har detta löfte nu börjat infrias.

    D.

    Översynen av Cotonouavtalet har lagt grunden till ett starkare och effektivare samarbete mellan Europeiska unionen och AVS-länderna. Ratificeringen av avtalet har dock ännu inte avslutats.

    E.

    Inom den gemensamma parlamentariska församlingen får frågor av gemensamt intresse allt större betydelse, dvs. frågor om mänskliga rättigheter, demokrati, instabila förhållanden, politisk sammanhållning och effektivt bistånd.

    F.

    Situationen i Zimbabwe har försämrats ytterligare under 2007 och det är beklagligt att den mycket konstruktiva debatten vid den ovannämnda gemensamma parlamentariska församlingens session i Wiesbaden inte kunde avslutas med en resolution i frågan. Delegationen från Zimbabwe var inte närvarande vid sessionen, vilket naturligtvis är mycket beklagligt.

    G.

    Konflikten i Darfur (Sudan) fortsätter och de allvarliga och upprepade kränkningarna av de mänskliga rättigheterna pågår fortfarande, i synnerhet riskerar kvinnor och flickor att ständigt utsättas för sexuella övergrepp och våldtäkter. Det krävs därför ett effektivt humanitärt bistånd och hjälp till offer för sexuellt våld.

    H.

    Arbetet i Panafrikanska parlamentet bör beaktas och även det faktum att förbindelserna mellan Europaparlamentet och Panafrikanska parlamentet har formaliserats. Europaparlamentet och Panafrikanska parlamentet utarbetade en gemensam förklaring inför toppmötet mellan EU och Afrika i Lissabon i december 2007.

    I.

    Alltfler icke-statliga aktörer medverkar vid den gemensamma parlamentariska församlingens ovannämnda sessioner och det blir av ekonomiska skäl svårare för personer från det civila samhället i AVS-länderna att medverka vid mötena.

    J.

    Det tyska EU-ordförandeskapet och Rwandas regering gjorde utmärkta insatser vid den gemensamma parlamentariska församlingens sessioner i Wiesbaden respektive Kigali.

    K.

    Under 2007 har den gemensamma parlamentariska församlingens presidium genomfört informations- och studieresor till

    Senegal, Elfenbenskusten och Ghana,

    Madagaskar.

    1.

    Europaparlamentet välkomnar att man inom den gemensamma parlamentariska församlingen under 2007 har fört en öppen, demokratisk och fördjupad dialog om förhandlingarna om utvecklingsvänliga avtal om ekonomiskt partnerskap mellan EU och AVS-länderna (EPA), vilket även framgick av antagandet av Kigaliförklaringen.

    2.

    Europaparlamentet poängterar att den gemensamma parlamentariska församlingen uttryckt sin oro över flera inslag i förhandlingarna, både när det gäller formen och innehållet. Parlamentet påminner om att debatten fortsätter även efter det att avtal om ekonomiskt partnerskap har ingåtts med länderna i Västindien och preliminära avtal har ingåtts med vissa andra länder eller regioner.

    3.

    Europaparlamentet oroas över att ett nytt organ i form av ett utskott har tillsatts för avtal om ekonomiskt partnerskap, utan att förhållandet mellan detta organ och den gemensamma parlamentariska församlingen har klargjorts. Parlamentet kräver att behörighetstvister eller onödiga motsättningar på detta område undviks och välkomnar samtidigt att avtalen om ekonomiskt partnerskap får denna parlamentariska dimension. Dessutom är parlamentet fullt övertygat om att den gemensamma parlamentariska församlingen, genom sina regionala sammanträden, omedelbart kommer att inleda denna dialog på parlamentarisk nivå.

    4.

    Europaparlamentet välkomnar med tillfredsställelse det engagemang som kommissionsledamoten med ansvar för utveckling och humanitärt bistånd visade vid den gemensamma parlamentariska församlingens ovannämnda sammanträde i Kigali, då kommissionsledamoten lovade att lägga fram strategiska nationella och regionala dokument för AVS-länderna (perioden 2008–2013) för demokratisk granskning av ländernas parlament. Parlamentet välkomnar också att vissa parlament i AVS-länderna redan har påbörjat arbetet med att analysera dessa dokument.

    5.

    Europaparlamentet påminner i detta avseende om behovet att knyta parlamenten i AVS-länderna närmare den demokratiska processen och de nationella utvecklingsstrategierna, och betonar deras viktiga roll för genomförandet, uppföljningen och kontrollen av utvecklingspolitiken.

    6.

    Europaparlamentet uppmanar parlamenten i AVS-länderna dels att kräva av sina regeringar och kommissionen att de medverkar i förberedelsearbetet, dels att genomföra de nationella strategiska dokumenten för samarbetet mellan unionen och sina respektive länder (perioden 2008–2013).

    7.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lämna all tillgänglig information till parlamenten i AVS-länderna och bistå dem i arbetet med demokratisk kontroll, bland annat genom kompetensstöd.

    8.

    Europaparlamentet uppmanar parlamenten i AVS-länderna att utöva direkt parlamentarisk kontroll över medlen från Europeiska utvecklingsfonden (EUF). Parlamentet betonar den gemensamma parlamentariska församlingens privilegierade ställning i debatten och uppmanar den att fortsätta att insistera på att de parlament som ännu inte har ratificerat det ändrade Cotonouavtalet måste göra det för att få stöd från tionde EUF.

    9.

    Europaparlamentet kräver att kommissionen tar fram åtgärder för att komma till rätta med finansieringsklyftan mellan genomförandet av nionde och tionde EUF.

    10.

    Europaparlamentet upprepar sitt stöd för den gemensamma parlamentariska församlingens begäran vid sammanträdet i april 2005 om att en lämplig procentandel av anslagen från Europeiska utvecklingsfonden ska användas för utbildning, bland annat i politiska frågor, av parlamentariker och ledande personer inom politiken, näringslivet och samhället, för att på ett hållbart sätt stärka goda styrelseformer, rättsstatsprincipen, demokratiska strukturer och interaktionen mellan regering och opposition i pluralistiska demokratier som baseras på fria val.

    11.

    Europaparlamentet konstaterar med glädje, eftersom det på ett avgörande sätt bidrar till partnerskapet mellan AVS och EU, att den gemensamma parlamentariska församlingen börjar få en alltmer parlamentarisk och därmed även mer politisk karaktär, och att ledamöternas engagemang har ökat och även kvaliteten på debatterna.

    12.

    Europaparlamentet anser att den gemensamma parlamentariska församlingens ovannämnda resolutioner om situationen i Darfur och om situationen i Demokratiska republiken Kongo är viktiga exempel på att dialogen har stärkts.

    13.

    Europaparlamentet anser att den gemensamma parlamentariska församlingen, som är ett forum för debatt mellan Europaparlamentets och AVS-ländernas ledamöter, spelar en viktig roll för den politiska dialogen och för ett övergripande och heltäckande avtal för fred och utveckling för folket i Darfur.

    14.

    Europaparlamentet uppmanar den gemensamma parlamentariska församlingen att bidra till ansträngningarna för att öka den internationella medvetenhet om de konflikter som drabbar norra Kivu och flera regioner i östra Demokratiska republiken Kongo, att arbeta för en politiskt framförhandlad lösning av krisen och att stödja alla åtgärder som en förhandlingslösning kan innebära.

    15.

    Europaparlamentet uppmanar den gemensamma parlamentariska församlingen att fullfölja och fördjupa dialogen med Panafrikanska parlamentet och parlamenten i regionala organisationer, eftersom regional integration har stor betydelse för fred och utveckling i AVS-länderna.

    16.

    Europaparlamentet välkomnar debatten om situationen i Somalia som fördes vid den gemensamma parlamentariska församlingens ovannämnda sammanträde i Kigali. Den visar att den gemensamma parlamentariska församlingen kan fungera som ett forum för sådana komplicerade frågor. Europaparlamentet beklagar dock att situationen i Somalia inte har förbättrats och fortfarande är en ”bortglömd kris”.

    17.

    Europaparlamentet beklagar att den gemensamma parlamentariska församlingen inte konsulterades tillräckligt när EU:s och Afrikas gemensamma strategi utformades och hoppas att den gemensamma parlamentariska församlingen kommer att vara aktivt engagerad i förverkligandet av strategin.

    18.

    Europaparlamentet gläder sig över att de regionala möten som föreskrivs i Cotonouavtalet och i den gemensamma parlamentariska församlingens arbetsordning kan börja hållas från och med 2008. Parlamentet hoppas att dessa möten leder till en givande diskussion om regionala utmaningar, däribland att förebygga och lösa konflikter, och att EU:s politik kan bidra till en ökad regional sammanhållning. Parlamentet betonar vidare att dessa möten särskilt lämpar sig för att förhandla fram, ingå och genomföra avtal om ekonomiska partnerskap och att detta bör vara ett centralt mål. Parlamentet välkomnar anordnandet av det första regionala mötet i april 2008 i Windhoek i Namibia.

    19.

    Europaparlamentet uppmuntrar den gemensamma parlamentariska församlingen att stärka den roll som utskottet för politiska frågor spelar så att partnerskapet AVS–EU blir ett verkligt forum för förebyggande och lösning av konflikter, och att göra de debatter om verkligen akuta frågor som förs i ett land mer allmänna. Parlamentet gläder sig även över det arbete som åstadkommits när det gäller goda styrelseformer och val och valförfaranden i AVS-länderna och unionen. Parlamentet uppmuntrar till ett nära samarbete mellan de parlamentariker från AVS-länderna och unionen som övervakar val inom ramen för unionens egna valövervakningsuppdrag.

    20.

    Europaparlamentet välkomnar varmt den önskan som framförts av den gemensamma parlamentariska församlingens utskott för ekonomisk utveckling, finanser och handel om att behandla frågor om livsmedelssäkerhet, framför allt nu när Världslivsmedelsprogrammet slår larm om höjda priser, klimatförändringarnas konsekvenser och minskade världslager av livsmedel.

    21.

    Europaparlamentet betonar vikten av den rapport som man beslutade om vid den gemensamma parlamentariska församlingens ovannämnda sammanträde i Kigali om effektivt bistånd, och uppmanar församlingen att fördjupa debatten om officiellt utvecklingsbistånd (ODA), budgeteringsfrågor och alternativa finansieringsformer inom utvecklingssamarbetet.

    22.

    Europaparlamentet betonar den roll som den gemensamma parlamentariska församlingens utskott för sociala frågor och miljö har på området för migration av utbildad arbetskraft och området för försummade sjukdomar och stöder beslutet att undersöka strukturanpassningsprogrammens konsekvenser.

    23.

    Europaparlamentet konstaterar med tillfredställelse att alltfler icke-statliga aktörer medverkar i den gemensamma parlamentariska församlingens sessioner och att kringarrangemang utgör ett alltmer positivt inslag. Parlamentet uppmanar den gemensamma parlamentariska församlingen, EU och AVS-länderna att finansiellt och ekonomiskt uppmuntra civilsamhällen i AVS-länderna att medverka i detta arbete. Parlamentet anser att de krav och förslag som i detta hänseende lades fram för församlingens presidium i september 2008 bidrar till en konstruktiv utveckling.

    24.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen, AVS-rådet, den gemensamma parlamentariska församlingen, AVS-ländernas parlament samt till Förbundsrepubliken Tysklands och Republiken Rwandas regeringar och parlament.


    (1)  EGT L 317, 15.12.2000, s. 3. Avtalet senast ändrat genom beslut nr 1/2006 av AVS–EU-ministerrådet (EUT L 247,9.9.2006, s. 22).

    (2)  EUT C 231, 26.9.2003, s. 68.

    (3)  EUT C 254, 26.10.2007, s. 42.

    (4)  EUT L 378, 27.12.2006, s. 41. Rättelse i EUT L 163, 23.6.2007, s. 24.

    (5)  EUT C 58, 1.3.2008, s. 44.

    (6)  EUT C 254, 26.10.2007, s. 17.

    (7)  EUT C 254, 26.10.2007, s. 25..

    (8)  EUT C 254, 26.10.2007, s. 31..

    (9)  EUT C 254, 26.10.2007, s. 39.

    (10)  EUT C 58, 1.3.2008, s. 18.

    (11)  EUT C 58, 1.3.2008, s. 26.

    (12)  EUT C 58, 1.3.2008, s. 29.

    (13)  EUT C 58, 1.3.2008, s. 35.

    (14)  EUT C 58, 1.3.2008, s. 40..


    Top