EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005DC0043

Meddelande från kommissionen om ändring av kommissionens förslag till rådets förordning om tillämpning av Allmänna preferenssystemet under tiden 1 juli 2005–31 december 2008

/* KOM/2005/0043 slutlig */

52005DC0043




Bryssel den 10.2.2005

KOM(2005) 43 slutlig

2004/0242 (CNS)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN

om ändring av kommissionens förslag till rådets förordning om tillämpning av Allmänna preferenssystemet under tiden 1 juli 2005–31 december 2008

Ändrat förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om tillämpning av Allmänna preferenssystemet

(framlagt av kommissionen)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN

om ändring av kommissionens förslag till rådets förordning om tillämpning av Allmänna preferenssystemet under tiden 1 juli 2005–31 december 2008

Till följd av tsunamin den 26 december 2004 står flera asiatiska länder inför särskilt allvarliga problem. Det internationella samfundet har med anledning av detta enats om ett antal program och åtgärder innehållande särskilt stöd till dessa länder. Europeiska gemenskapen uppmanas att ansluta sig till dessa ansträngningar. En åtgärd som i detta sammanhang verkar lämplig är att snabba på ikraftträdandet av rådets förordning om ny tillämpning av Allmänna preferenssystemet. Denna nya tillämpning innebär bättre marknadstillträde för alla utvecklingsländer, inbegripet de länder som drabbades av tsunamin. De gynnas av den nya förordningen genom att flera av deras produkter på nytt kommer att vara föremål för tullförmåner och genom att nya produkter kommer att omfattas av Allmänna preferenssystemet. Sri Lanka kommer dessutom att gynnas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre. Förordningens ikraftträdande bör därför tidigareläggas till den 1 april 2005. Förfarandet för den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre har följaktligen ändrats genom att de länder som redan uppfyller kraven för att komma ifråga för ordningen preliminärt lagts till. Dessa förmånsländer skall, liksom alla andra utvecklingsländer, senast den 31 maj 2005 lämna in en ansökan om att ingå i det slutgiltiga urvalet av förmånsländer. Kommissionen kommer att bedöma alla ansökningarna och offentliggöra en slutgiltig förteckning över de länder som den 1 juli 2005 uppfyller villkoren. Till följd av det tidigarelagda ikraftträdandet av den nya tillämpningen av Allmänna preferenssystemet förefaller det nödvändigt med en övergångsperiod mellan den nuvarande tillämpningen enligt rådets förordning (EG) nr 2501/2001 och den nya tillämpningen. Förmånerna enligt förordning (EG) nr 2501/2001 bör därför undantagsvis fortsätta att gälla till och med den 30 juni 2005 om de erbjuder en förmånligare behandling av produkterna än den nya tillämpningen av Allmänna preferenssystemet. En del tekniska detaljer i förordningen har också finjusterats.

Av ovanstående skäl har kommissionen beslutat att ändra sitt förslag till rådets förordning om tillämpning av Allmänna preferenssystemet.

MOTIVERING

1. Bakgrund

Rådets förordning (EG) nr 2501/2001 av den 10 december 2001[1] om tillämpning av en ordning med allmänna tullförmåner upphör att gälla den 31 december 2005. I juli 2004 antog kommissionen riktlinjer för den roll som dess Allmänna preferenssystem skall ha under den kommande tioårsperioden 2006–2015[2]. I denna motivering förklaras sammanhanget och bestämmelserna i detta utkast till tillämpningsförordning.

År 1994 infördes genom de tidigare riktlinjerna[3] för tioårsperioden 1994-2005 och genomförandeförordningarna för dessa ett antal viktiga ändringar som t.ex. anpassningar av tullarna beroende på produkternas känslighet, gradering och särskilda stimulansordningar. År 2001 infördes en särskild ordning för de minst utvecklade länderna som gäller tillsvidare. Erfarenheten visar att en del av dessa åtgärder fungerar väl i praktiken och bör bibehållas, under det att vissa andra åtgärder behöver anpassas mot bakgrund av de erfarenheter som gjorts.

Gemenskapen har beviljat utvecklingsländer handelsförmåner inom ramen för sitt Allmänna preferenssystem sedan 1971. Handelspolitiken är av avgörande betydelse för EU:s förbindelser med omvärlden. Allmänna preferenssystemet är en del av denna politik och måste överensstämma med och befästa utvecklingspolitikens mål. Detta system måste därför vara förenligt med utvecklingsagendan från Doha. Det är av stor betydelse att utvecklingsländerna får hjälp att tillgodogöra sig globaliseringens positiva effekter, vilket framförallt uppnås genom att handeln och en hållbar utveckling knyts samman.

2. Samråd med berörda parter

Ett stort antal intressegrupper har lämnat synpunkter och rekommendationer och kommit med påpekanden när det gäller Allmänna preferenssystemets framtid. Rådet har lagt fram sina slutsatser om meddelandet rörande riktlinjerna för den kommande tioårsperioden, vilka även kommenterats av Europaparlamentet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. I juli 2004 fördes en dialog med det civila samhället. Fackföreningar och olika yrkesförbund har lämnat synpunkter. Länder som omfattas av Allmänna preferenssystemet har aktivt framfört sina synpunkter. Konsekvensbedömningar har genomförts internt, eftersom de bygger på särskild statistik.

3. Budgetkonsekvenser

Denna förordning medför inga kostnader för EG:s budget. Dess tillämpning leder dock till uteblivna inkomster. De årliga uteblivna tullinkomsterna på grund av den föreslagna förordningen beräknas uppgå till 2,2 miljarder euro. Den föreslagna förordningen innebär vissa förändringar i förhållande till den nuvarande förordningen. Dessa avser graderingsmekanismen, en ny särskild ordning för hållbar utveckling (sammanslagning av tre tidigare ordningar) och ändringar av produkttäckningen. Dessa ändringar förväntas inte medföra några betydande förändringar när det gäller utebliva inkomster i förhållande till nuläget.

4. Förklaring av bestämmelserna

En förenkling har åstadkommits genom att antalet ordningar minskat från fem till tre och framförallt genom att en enda stimulansordning i stället för de tre särskilda ordningarna för skydd av arbetstagares rättigheter, skydd för miljön och för att bekämpa tillverkning av och handel med narkotika har införts. Det föreslagna systemet består således av en allmän ordning, en särskild stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre och en särskild ordning för de minst utvecklade länderna (”allt-utom-vapen”).

Ytterligare förenkling kommer att uppnås genom att man med tiden avför de länder som har förmånstillträde till gemenskapsmarknaden genom ett avtal, vanligen ett frihandelsavtal, från förteckningen över förmånsländer. Gemenskapen kommer att se till att inget land förlorar på denna förändring, eftersom de förmåner som en viss produkt tidigare omfattades av enligt Allmänna preferenssystemet kommer att befästas i berört frihandelsavtal.

Precis som är fallet i det nuvarande Allmänna preferenssystemet skall förmånerna variera i enlighet med produkternas känslighet. I förordningen bibehålls den nuvarande schablonnedsättningen på 3,5 % för känsliga produkter och 100 % för icke känsliga produkter. Däremot utvidgas Allmänna preferenssystemets räckvidd eftersom nya produkter tas med i den allmänna ordningen och en generös särskild stimulansordning införs. Ordningen ”allt-utom-vapen” kommer att fortsätta omfatta allt utom vapen, under det att de två andra ordningarna kommer att omfatta nya produkter, främst jordbruks- och fiskeriprodukter.

Den nuvarande förordningen om Allmänna preferenssystemet innehåller två särskilda stimulansordningar för skydd av arbetstagares rättigheter respektive skydd för miljön. Dessa ordningar bör inarbetas i ett mer omfattande system eftersom hållbar utveckling är av central betydelse.

Det är allmänt erkänt att hållbar utveckling inrymmer en rad aspekter, t.ex. respekten för de mänskliga rättigheterna, skydd av arbetstagares rättigheter, gott styre och skydd för miljön. Sambandet mellan dessa faktorer har uttryckts bland annat i många internationella konventioner och instrument, t.ex. FN:s förklaring om rätt till utveckling från 1986, Riodeklarationen om miljö och utveckling från 1992, Wiendeklarationen och handlingsplanen från 1993, FN:s utvecklingsagenda från 1997, Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet från 1998, FN:s milleniedeklaration från 2000 och Johannesburgdeklarationen om hållbar utveckling från 2002. Alla länder har dessutom ett ansvar när det gäller kampen mot narkotika.

Ett av medlen för att främja en hållbar utveckling är att förbättra den ekonomiska situationen i utvecklingsländerna, särskilt i de länder som inte är så integrerade i det internationella handelssystemet och vars ekonomier inte är diversifierade. Det är följaktligen de mest sårbara utvecklingsländerna och de som på grund av ratificering och tillämpning i praktiken av de grundläggande konventionerna om mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, skydd för miljön och gott styre har särskilda skyldigheter och ett särskilt ansvar som bör få ytterligare tullförmåner enligt Allmänna preferenssystemet. Höginkomstländer och länder med en relativt hög grad av diversifiering och handelsintegration befinner sig däremot i ett annat läge och anses ha tillräckliga resurser för att driva en politik för hållbar utveckling utan ytterligare stöd. Den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre är således inriktad på de utvecklingsländer som bäst behöver den.

De ytterligare tullförmånerna skall beviljas de utvecklingsländer som har ratificerat och faktiskt tillämpar de 16 grundläggande konventionerna om mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter och 7 av konventionerna rörande gott styre och skydd för miljön. Samtidigt förpliktigar sig förmånsländerna att ratificera och faktiskt tillämpa de internationella konventioner de ännu inte ratificerat.

De 16 konventionerna om mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter har valts eftersom de bygger på universella normer och återspeglar internationella sedvanerättsregler och de utgör stommen i begreppet hållbar utveckling. De återstående konventionerna återspeglar grundläggande globala normer som skall säkerställa att politik inriktad på en hållbar utveckling genomförs i praktiken.

Dessa konventioner innehåller även mekanismer som gör det möjligt för relevanta internationella organisationer att regelbundet utvärdera hur väl konventionerna har genomförts. Kommissionen kommer att ta hänsyn till dessa utvärderingar när den fattar beslut om vilka av ansökarländerna som skall få omfattas av stimulansordningen. På grundval av utvecklingsländernas ansökningar kommer kommissionen att komma med en förteckning över de länder som omfattas av ordningen.

Förutom att Allmänna preferenssystemet inriktas på vissa länder med hjälp av den graderingsmekanism som beskrivs nedan har åtgärder antagits för att dämpa chocken när Förenta nationerna avför ett land från förteckningen över de minst utvecklade länderna. Dessa åtgärder har formen av en övergångsperiod med en gradvis avveckling av ett land från den särskilda ”allt-utom-vapen”-ordningen. Under nuvarande förhållanden förlorar landet i fråga samtliga de förmåner enligt Allmänna preferenssystemet som det åtnjutit som ett minst utvecklat land. Den nya mekanismen gör det möjligt att gradvis avveckla ett land från ”allt-utom-vapen”-ordningen.

Graderingen skall tillämpas på varugrupper från länder som är konkurrenskraftiga på gemenskapsmarknaden och inte längre är i behov av Allmänna preferenssystemet för att främja sin export. Gradering är inte ett straff utan ett tecken på att Allmänna preferenssystemet har fyllt sin funktion, åtminstone för länderna och varugrupperna i fråga. Detta innebär att gradering är nära förbundet med förmånsländernas ekonomiska konkurrenskraft. Allmänna preferenssystemet är således inriktat på de länder som bäst behöver det och hjälper dem att spela en större roll i den internationella handeln. För övriga förmånsländer betyder graderingen att de får större del av de förmåner som Allmänna preferenssystemet ger.

Graderingsmekanismen har förenklats betydligt. De nuvarande kriterierna (andel av förmånsimporten, utvecklingsindex och exportspecialiseringsindex) har ersatts med ett enda enkelt kriterium, nämligen andel av gemenskapsmarknaden uttryckt som andel av förmånsimporten. Varugrupper definieras genom hänvisning till avdelningarna i Kombinerade nomenklaturen. Eftersom endast de länder graderas som är konkurrenskraftiga för alla varor i en avdelning, har små förmånsländer inte graderats enbart på grundval av ett fåtal konkurrenskraftiga varor i en avdelning.

Gradering har även en viktig roll att spela när det gäller att reglera handelsströmmarna för textil- och beklädnadsprodukter efter avskaffandet den 31 december 2004 av tullkvoterna enligt multifiberavtalet.

Eftersom det nya Allmänna preferenssystemet har en graderingsmekanism inriktad på de konkurrenskraftigaste länderna kommer de flesta förmånsländerna att beviljas förmåner utan andra begränsningar än kravet på att de iakttar de relevanta reglerna i Allmänna preferenssystemet. Bestämmelserna i Allmänna preferenssystemet om tillfälligt återkallande liksom skyddsklausulen kommer att ta hänsyn till denna nya situation. Även om dessa bestämmelser endast kommer att tillämpas undantagsvis kommer de att göras trovärdigare och mer flexibla, särskilt vid illojala handelsmetoder.

Så snart förordningen är tillämplig kommer kommissionen att göra en bedömning av dess inverkan på EU:s yttersta områden.

5. Särskild övergångsperiod

Till följd av tsunamikatastrofen den 26 december 2004 bör det nya Allmännapreferenssystemet träda i kraft så snart som möjligt. För att övergången från det nuvarande Allmänna preferenssystemet till det nya Allmänna preferenssystemet skall ske utan problem bör det införas en övergångsperiod fram till och med den 30 juni 2005, under vilken förmånerna enligt förordning (EG) nr 2501/2001 skall fortsätta att gälla om de innebär en förmånligare behandling av produkterna än det nya Allmänna preferenssystemet.

2004/0242 (CNS)

Ändrat förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om tillämpning av Allmänna preferenssystemet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 133 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag[4],

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[5],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[6], och

av följande skäl:

(1) Gemenskapen har beviljat utvecklingsländer handelsförmåner inom ramen för sitt Allmänna preferenssystem (tidigare kallat ”ordningen med allmänna tullförmåner”) sedan 1971.

(2) Gemenskapens gemensamma handelspolitik måste vara förenlig med och befästa utvecklingspolitikens mål, särskilt fattigdomsbekämpning och främjande av en hållbar utveckling och gott styre i utvecklingsländerna. Den måste överensstämma med Världshandelsorganisationens (WTO) krav, särskilt klausulen om särbehandling i GATT från 1979[7].

(3) I ett meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén av den 7 juli 2004[8] anges riktlinjerna för tillämpningen av Allmänna preferenssystemet under perioden 2006-2015.

(4) Denna förordning är den första förordningen om tillämpning av dessa riktlinjer. Den bör tillämpas från och med den 1 april 2005 till och med den 31 december 2008.

(5) Allmänna preferenssystemet bör bestå av en allmän ordning som omfattar alla förmånsländer och förmånsterritorier och två särskilda ordningar som beaktar de olika utvecklingsbehoven hos de utvecklingsländer som befinner sig i en liknande situation.

(6) Den allmänna ordningen bör omfatta alla förmånsländer, försåvida de inte klassificerats som höginkomstland av Världsbanken och under förutsättning att deras export inte är tillräckligt diversifierad.

(7) Den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre bygger på den centrala betydelsen av hållbar utveckling såsom även erkänns i internationella konventioner och instrument som t.ex. FN:s förklaring om rätt till utveckling från 1986, Riodeklarationen om miljö och utveckling från 1992, Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet från 1998, FN:s millenniedeklaration från 2000 och Johannesburgdeklarationen om hållbar utveckling från 2002. Det är följaktligen de utvecklingsländer som är sårbara på grund av brist på diversifiering och otillräcklig integration i det internationella handelssystemet och som i samband med ratificeringen och den faktiska tillämpningen av de grundläggande konventionerna om mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, skydd för miljön och gott styre har särskilt ansvar och påtar sig särskilda skyldigheter som bör få ytterligare tullförmåner enligt Allmänna preferenssystemet. Dessa tullförmåner är avsedda att främja ytterligare ekonomisk tillväxt och därmed bidra positivt till en hållbar utveckling. Denna ordning innebär därför att förmånsländerna befrias från värdetullar och specifika tullar (om de inte kombineras med en värdetull).

(8) De utvecklingsländer som redan uppfyller villkoren för den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre vid tidpunkten för denna förordnings ikraftträdande bör omfattas av ordningen så snabbt som möjligt. De bör därför preliminärt föras upp på förteckningen över förmånsländer. Dessa länder bör även fortsättningsvis omfattas av förmånerna om kommissionen senast den 30 juni 2005, efter en ansökan från de berörda länderna, bekräftar att dessa uppfyller villkoren.

(9) Kommissionen bör övervaka att de internationella konventionerna tillämpas i praktiken i enlighet med mekanismerna i respektive konvention. Den bör dessutom göra en bedömning av vilket samband som råder mellan ytterligare tullförmåner och främjandet av en hållbar utveckling.

(10) Den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna bör fortsätta att användas för att bevilja tullfritt tillträde för produkter med ursprung i de länder som Förenta nationerna erkänner och klassificerar som ett minst utvecklat land. För ett land som inte längre klassificeras som ett minst utvecklat land av Förenta nationerna bör det fastställas en övergångsperiod för att mildra eventuella negativa verkningar orsakade av avskaffandet av de tullförmåner som beviljats inom ramen för denna ordning.

(11) Tullförmånerna bör fortsätta att variera beroende på produkternas känslighet och åtskillnad göras mellan känsliga och icke känsliga produkter i syfte att beakta situationen för de sektorer i gemenskapen som tillverkar samma produkter.

(12) Icke känsliga produkter bör fortsätta att vara befriade från tull, under det att känsliga produkter bör omfattas av nedsatt tull i syfte att säkerställa en tillfredsställande utnyttjandegrad samtidigt som situationen för respektive gemenskapsindustri beaktas.

(13) Dessa tullnedsättningar bör vara så attraktiva att de uppmuntrar handlarna till att utnyttja de möjligheter som systemet erbjuder. När det gäller värdetullar bör en schablonnedsättning på 3,5 % av tullsatsen för mest gynnad nation tillämpas. Specifika tullar bör sättas ned med 30 %. Om en minimitull fastställts bör den inte tillämpas.

(14) Om förmånstullar, beräknade i enlighet med rådets förordning (EG) nr 2501/2001 av den 10 december 2001 om tillämpning av en ordning med allmänna tullförmåner under tiden 1 januari 2002–31 december 2004[9], innebär en förmånligare behandling av produkterna bör dessa fortsätta att tillämpas till och med den 30 juni 2005 för att säkerställa en smidig övergång till det nya Allmänna preferenssystemet.

(15) Total tullbefrielse bör tillämpas om förmånsbehandling av en enskild importdeklaration leder till en värdetull på högst 1 % eller en specifik tull på högst 2 euro, eftersom kostnaderna för att ta ut dessa tullar kan överstiga de inkomster de ger.

(16) För att få sammanhang i gemenskapens handelspolitik bör ett förmånsland inte omfattas både av gemenskapens Allmänna preferenssystem och av ett frihandelsavtal, om det avtalet täcker minst alla de förmåner som ingår i det nuvarande systemet för landet.

(17) Gradering bör bygga på kriterier med anknytning till avdelningarna i Gemensamma tulltaxan. Graderingen av en avdelning för ett förmånsland bör ske när avdelningen uppfyller kriterierna för gradering under tre år i följd, i syfte att göra graderingen mer förutsägbar och mer rättvis genom att inverkan i importstatistiken av stora och exceptionella variationer undanröjs.

(18) Ursprungsreglerna om definitionen av begreppet ursprungsprodukter och de därmed sammanhängande förfarandena och metoderna för administrativt samarbete som fastställs i kommissionens förordning (EEG) nr 2454/93 av den 2 juli 1993 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EEG) nr 2913/92 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen[10] gäller för de tullförmåner som föreskrivs i den här förordningen i syfte att säkerställa att förmånerna enligt detta system endast omfattar dem som det är avsett för.

(19) Allvarliga och systematiska överträdelser av alla principer som anges i de konventioner som förtecknas i bilaga III bör utgöra grund för ett tillfälligt upphävande så att målen i dessa konventioner främjas och det säkerställs att inget förmånsland får en orättvis fördel genom systematiska överträdelser av dessa konventioner.

(20) På grund av den politiska situationen i Myanmar bör det tillfälliga upphävandet av alla tullförmåner vid import av produkter med ursprung i Myanmar fortsätta att gälla.

(21) De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter[11].

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

ARTIKEL 1

1. Gemenskapens Allmänna preferenssystem (nedan kallad ”systemet”) skall tillämpas under perioden från och med den 1 april 2005 till och med den 31 december 2008 i enlighet med denna förordning.

2. I denna förordning finns bestämmelser om följande:

a) En allmän ordning.

b) En särskild stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre.

c) En särskild ordning för de minst utvecklade länderna.

Artikel 2

Förmånsländerna för de ordningar som nämns i artikel 1.2 anges i förteckningen i bilaga I.

Artikel 3

1. Ett förmånsland skall avföras från systemet när det klassificeras som ett höginkomstland av Världsbanken tre år i följd och när värdet av importen för de fem största avdelningarna av dess import enligt Allmänna preferenssystemet till gemenskapen svarar för mindre än 75 % av dess totala import enligt Allmänna preferenssystemet till gemenskapen.

2. Om ett förmånsland har ingått ett handelsavtal med gemenskapen som täcker minst alla de förmåner som ingår i det nuvarande systemet för det landet skall det avföras från förteckningen över förmånsländer i bilaga I.

3. Kommissionen skall underrätta ett förmånsland om att det avförs från förteckningen över förmånsländer i bilaga I.

Artikel 4

De produkter som omfattas av de ordningar som anges i artikel 1.2 a och b anges i förteckningen i bilaga II.

Artikel 5

1. Tullförmånerna enligt denna förordning skall tillämpas på import av produkter som omfattas av en ordning som gäller för det förmånsland där produkterna har sitt ursprung.

2. Vid tillämpningen av de ordningar som nämns i artikel 1.2 i denna förordning skall de ursprungsregler om definitionen av begreppet ursprungsprodukter och de därmed sammanhängande förfarandena och metoderna för administrativt samarbete som fastställs i förordning (EEG) nr 2454/93 gälla.

3. Regional kumulation enligt förordning (EEG) nr 2454/93 skall även tillämpas när en produkt som utsätts för fortsatt bearbetning i ett land som tillhör en regional grupp har ursprung i ett annat land som tillhör gruppen, men som inte omfattas av den ordning som är tillämplig på slutprodukten, förutsatt att båda länderna omfattas av regional kumulation för denna grupp.

Artikel 6

I denna förordning används följande beteckningar med de betydelser som här anges:

a) tullar enligt Gemensamma tulltaxan: de tullar som anges i del 2 av bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87[12], med undantag av tullar som gäller inom ramen för tullkvoter.

b) avdelning: en avdelning i Gemensamma tulltaxan som antagits genom förordning (EEG) nr 2658/87.

c) kommitté: den kommitté som avses i artikel 26.

KAPITEL II

ORDNINGAR OCH TULLFÖRMÅNER

AVSNITT 1

ALLMÄN ORDNING

ARTIKEL 7

1. De produkter som i bilaga II anges som icke känsliga produkter skall vara helt befriade från värdetullar enligt Gemensamma tulltaxan, utom när det gäller jordbrukskomponenter.

2. Värdetullar enligt Gemensamma tulltaxan skall sättas ned med 3,5 procentenheter för de produkter som i bilaga II anges som känsliga produkter. För de produkter som avses i avdelning XI skall nedsättningen vara 20 %.

3. I de fall då förmånstullsatser som beräknats i enlighet med artikel 7 i förordning (EG) nr 2501/2001 om värdetullar enligt Gemensamma tulltaxan som är tillämpliga per den 31 mars 2005 ger en tullnedsättning på mer än 3,5 procentenheter för de produkter som avses i punkt 2, skall dessa förmånstullsatser tillämpas.

4. Andra specifika tullar enligt Gemensamma tulltaxan än minimi- eller maximitullar för de produkter som i bilaga II anges som känsliga produkter skall sättas ned med 30 %. För produkter enligt KN-nummer 2207 skall nedsättningen vara 15 %.

5. Om tullarna enligt Gemensamma tulltaxan på de produkter som i bilaga II anges som känsliga produkter omfattar både en värdetull och en specifik tull, skall den specifika tullen inte sättas ned.

6. Om det anges en maximitull för de tullar som sätts ned i enlighet med punkterna 2 och 4, skall denna inte sättas ned. Om det anges en minimitull för sådana tullar, skall denna inte tillämpas.

7. Tullförmånerna enligt punkterna 1–4 skall inte tillämpas på produkter inom avdelningar för vilka dessa tullförmåner avskaffats för det berörda ursprungslandet enligt artikel 13 och kolumn C i bilaga I.

Avsnitt 2

SÄRSKILD STIMULANSORDNING FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH GOTT STYRE

ARTIKEL 8

1. Alla produkter som anges i bilaga II och som har sitt ursprung i ett land som omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre skall vara befriade från värdetullar enligt Gemensamma tulltaxan.

2. De produkter som avses i punkt 1 skall vara helt befriade från specifika tullar enligt Gemensamma tulltaxan, med undantag för produkter som även omfattas av en värdetull enligt Gemensamma tulltaxan. För produkter enligt KN-nummer 1704 10 91 och 1704 10 99 skall den specifika tullen uppgå till högst 16 % av tullvärdet.

3. Den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre får inte omfatta produkter från avdelningar som för det berörda förmånslandet är upptagna i kolumn C i bilaga I.

Artikel 9

1. Den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre kan beviljas länder som

- a) har ratificerat och i praktiken tillämpar de konventioner som anges i del A i bilaga III,

- b) har ratificerat och i praktiken tillämpar minst sju av de konventioner som anges i del B i bilaga III,

- c) förbinder sig att senast den 31 december 2008 ratificera och i praktiken tillämpa de konventioner som anges i del B i bilaga III och som ännu inte ratificerats och tillämpas i praktiken av dem,

- d) åtar sig att fullfölja ratificeringen av konventionerna, att iaktta genomförandelagstiftningen och genomförandeåtgärderna och som godtar regelbunden övervakning och översyn av genomförandet av ordningen i enlighet med genomförandebestämmelserna i de konventioner landet ratificerat, och

- e) anses vara ett sårbart land i enlighet med punkt 2.

2. Ett land anses vara ett sårbart land om det

(a) inte har klassificerats som ett höginkomstland av Världsbanken under tre år i följd och när de fem största avdelningarna av dess import enligt Allmänna preferenssystemet till gemenskapen svarar för mer än 75 % av värdet av dess totala import enligt Allmänna preferenssystemet till gemenskapen, och

b) dess import till gemenskapen enligt Allmänna preferenssystemet svarar för mindre än 1 % av värdet av dess totala import enligt Allmänna preferenssystemet till gemenskapen.

De uppgifter som fanns tillgängliga per den 1 september 2004 har använts som ett genomsnitt för tre på varandra följande år.

3. Kommissionen skall följa ratificeringen och tillämpningen i praktiken av konventionerna i bilaga III. Innan denna förordning upphör att vara tillämplig skall kommissionen lägga fram en rapport till rådet om hur ratificeringen av dessa konventioner framskrider, inbegripet rekommendationer om huruvida det skall fordras att ett land har ratificerat och i praktiken tillämpar konventionerna för att det i framtiden skall kunna omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

Artikel 10

1. Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 3 skall den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre beviljas under förutsättning att följande villkor är uppfyllda:

a) Den sökande är ett land eller territorium som anges i bilaga I och som lämnar sin ansökan inom två månader efter det att denna förordning har trätt i kraft.

b) Prövningen av ansökan utvisar att den sökande uppfyller villkoren i artikel 9.1 och 9.2.

2. Den sökande skall inge en skriftlig ansökan till kommissionen och lämna uttömmande uppgifter om ratificeringen av de konventioner som anges i bilaga III och om den lagstiftning som antagits och de åtgärder som vidtagits för att i praktiken tillämpa dessa konventioner och åtagandet att godta och till fullo efterleva de övervaknings- och översynsmekanismer som föreskrivs i de berörda konventionerna och de därtill hörande instrumenten.

3. De länder som från och med dagen för denna förordnings ikraftträdande preliminärt beviljas deltagande i den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre skall också senast den 31 maj 2005 lämna in en ansökan i enlighet med punkterna 1 och 2. Kommissionen skall pröva denna ansökan i enlighet med artikel 11.

Artikel 11

1. Om kommissionen mottar en ansökan som innehåller de uppgifter som anges i artikel 10 skall den pröva denna ansökan. Vid prövningen skall de undersökningsresultat som relevanta internationella organisationer och organ kommit fram till beaktas. Kommissionen får ställa alla frågor till den sökande som den anser vara relevanta och får kontrollera de uppgifter som lämnats med den sökande eller varje annan fysisk eller juridisk person.

2. Kommissionen skall i enlighet med den prövning som anges i punkt 1 och det förfarande som anges i artikel 27 fatta beslut om huruvida den sökande skall omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre från och med den 1 juli 2005.

3. Kommissionen skall underrätta det ansökande landet om sitt beslut enligt punkt 2. När kommissionen fattat beslut om att ett land skall omfattas av den särskilda stimulansordningen skall den underrätta landet i fråga om den dag då beslutet träder i kraft. Kommissionen skall senast den 30 juni 2005 i bilaga I, kolumn E ange de förmånsländer som kommer i fråga för den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

4. Om kommissionen beslutar att en sökande inte skall omfattas av den särskilda stimulansordningen skall den på det berörda landets begäran ange skälen för sitt beslut.

5. Kommissionens samtliga kontakter med den sökande rörande ansökan skall ske i nära samordning med den kommitté som avses i artikel 26.

Avsnitt 3

SÄRSKILD ORDNING FÖR DE MINST UTVECKLADE LÄNDERNA

ARTIKEL 12

1. Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 2–4 skall samtliga produkter i kapitlen 1–97 i Harmoniserade systemet, med undantag av kapitel 93, med ursprung i ett land som enligt bilaga I omfattas av den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna vara helt befriade från tullar enligt Gemensamma tulltaxan.

2. Tullarna enligt Gemensamma tulltaxan på produkter enligt HS-nummer 1006 skall nedsättas med 20 % den 1 september 2006, med 50 % den 1 september 2007 och med 80 % den 1 september 2008. De skall upphävas helt från och med den 1 september 2009.

3. Tullarna enligt Gemensamma tulltaxan på produkter enligt KN-nummer 0803 00 19 skall nedsättas med 20 % per år med början den 1 januari 2002. De skall upphävas helt från och med den 1 januari 2006.

4. Tullarna enligt Gemensamma tulltaxan på produkter enligt HS-nummer 1701 skall nedsättas med 20 % den 1 juli 2006, med 50 % den 1 juli 2007 och med 80 % den 1 juli 2008. De skall upphävas helt från och med den 1 juli 2009.

5. För produkter enligt HS-nummer 1006 respektive undernummer 1701 11 10 med ursprung i länder som omfattas av denna särskilda ordning skall det, till dess att produkterna i enlighet med punkterna 2 och 4 är helt befriade från tullarna enligt Gemensamma tulltaxan, för varje regleringsår öppnas en övergripande tullkvot med nolltullsats. De inledande tullkvoterna för regleringsåret 2001/2002 skall för produkter enligt HS-nummer 1006 uppgå till 2 517 ton rårisekvivalent och för produkter enligt undernummer 1701 11 10 till 74 185 ton vitsockerekvivalent. För vart och ett av de påföljande regleringsåren skall kvoterna höjas med 15 % i förhållande till kvoterna för det närmast föregående regleringsåret.

6. Kommissionen skall anta närmare bestämmelser om öppnande och förvaltning av de kvoter som nämns i punkt 5 i enlighet med förfarandet i artikel 28. Vid öppnande och förvaltning av dessa kvoter skall kommissionen biträdas av förvaltningskommittén för den relevanta gemensamma organisationen av marknaden.

7. När Förenta nationerna avför ett land från förteckningen över de minst utvecklade länderna avförs landet även från förteckningen över förmånsländer i samband med denna ordning. Kommissionen skall fatta beslut om huruvida ett land skall upphöra att komma i fråga för ordningen och fastställa en övergångsperiod i enlighet med det förfarande som anges i artikel 27.1.

Avsnitt 4

GEMENSAMMA BESTÄMMELSER

ARTIKEL 13

1. De tullförmåner som avses i artiklarna 7 och 8 skall inte tillämpas för produkter med ursprung i ett förmånsland när värdet av gemenskapens genomsnittliga import från det berörda landet av produkter från den berörda avdelningen vilka omfattas av den ordning som gäller för det landet under tre år i följd enligt aktuella uppgifter per den 1 september 2004 överskrider 15 % av värdet av gemenskapens import av samma produkt från alla de länder och territorier som anges i bilaga I. För avdelning XI är tröskelvärdet 12,5 %.

2. De avdelningar som avförts i enlighet med punkt 1 anges i bilaga I, kolumn C.

3. Avdelningar skall kunna avföras från detta system från och med denna förordnings ikraftträdande till och med den 31 december 2008.

4. Kommissionen skall underrätta förmånslandet om att en avdelning avförts.

5. Punkt 1 skall inte tillämpas på något förmånsland för någon avdelning som utgör mer än 50 % av värdet av all import enligt Allmänna preferenssystemet till gemenskapen med ursprung i det berörda landet.

6. Statistik från COMTEXT skall användas i samband med denna artikel.

Artikel 14

1. Om satsen för en värdetull för en enskild importdeklaration som nedsatts i enlighet med bestämmelserna i detta kapitel är högst 1 %, skall fullständig tullbefrielse tillämpas.

2. Om en specifik tull för en enskild importdeklaration som nedsatts i enlighet med bestämmelserna i detta kapitel uppgår till högst 2 euro för varje enskilt belopp som beräknas i euro, skall fullständig tullbefrielse tillämpas.

3. Om inte annat följer av punkterna 1 och 2 skall den slutgiltiga förmånstullsatsen, beräknad i enlighet med denna förordning, avrundas nedåt till en decimal.

KAPITEL III

TILLFÄLLIGT UPPHÄVANDE OCH SKYDDSBESTÄMMELSER

ARTIKEL 15

1. Tillämpningen av förmånsordningarna enligt denna förordning får tillfälligt upphävas för samtliga eller vissa produkter med ursprung i ett förmånsland på följande grunder:

a) Vid allvarlig och systematisk kränkning av principerna i de konventioner som anges i bilaga III.

b) Vid export av varor som tillverkats av fångar.

c) Vid allvarliga brister i tullkontrollen vid export eller transitering av narkotika (olagliga ämnen eller prekursorer) eller vid underlåtenhet att efterleva internationella konventioner om penningtvätt.

d) Vid bedrägeri, oegentligheter eller systematisk underlåtenhet att efterleva, eller sörja för efterlevnaden av, reglerna om produkters ursprung och de därmed sammanhängande förfarandena eller vid systematisk underlåtenhet att tillhandahålla det administrativa samarbete som krävs för genomförande och kontroll av efterlevnaden av de ordningar som anges i artikel 1.2.

e) Vid allvarliga och systematiska fall av illojala handelsmetoder som inverkar negativt på gemenskapsindustrins situation, inbegripet sådana metoder som är förbjudna eller kan bli föremål för åtgärder enligt WTO-avtalen, förutsatt att det föreligger ett fastställande om detta från det berörda WTO-organets sida och att den illojala handelsmetoden inte har åtgärdats.

f) Vid allvarlig och systematisk överträdelse av de mål för bevarande och förvaltning av fiskeresurser som de regionala fiskeriorganisationer eller ordningar som gemenskapen är medlem i har.

2. Inom ramen för det administrativa samarbete som avses i punkt 1 d skall ett förmånsland bland annat

a) till kommissionen lämna och uppdatera de uppgifter som krävs för tillämpning av ursprungsreglerna och för kontroll av deras efterlevnad,

b) biträda gemenskapen genom att på begäran av en medlemsstats tullmyndigheter utföra efterkontroll av ursprung samt meddela resultaten i tid,

c) biträda gemenskapen genom att medge att kommissionen, i samordning och nära samarbete med medlemsstaternas behöriga myndigheter, genomför gemenskapsuppdrag i landet som innefattar administrativt samarbete och undersökningssamarbete och som syftar till att kontrollera handlingars äkthet eller riktigheten hos uppgifter som är av betydelse för beviljandet av rätten att omfattas av de ordningar som anges i artikel 1.2,

d) företa eller låta företa lämpliga undersökningar i syfte att fastställa eller förhindra kringgående av ursprungsreglerna,

e) efterleva eller sörja för efterlevnaden av ursprungsreglerna när det gäller regional kumulation enligt definitionen i förordning (EEG) nr 2454/93, om landet omfattas av dessa regler.

3. Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 1 får tillämpningen av den särskilda stimulansordning som avses i avsnitt 2 i kapitel II tillfälligt upphävas för samtliga eller vissa av de produkter som omfattas av den ordningen och som har sitt ursprung i ett förmånsland, bl.a. om den nationella lagstiftningen inte längre innefattar de ratificerade konventioner som avses i bilaga III eller om denna lagstiftning inte tillämpas i praktiken.

4. Tillämpningen av förmånsordningarna enligt denna förordning får inte upphävas enligt punkt 1 e för produkter som omfattas av antidumpningsåtgärder eller utjämningsåtgärder enligt förordning (EG) nr 384/96 respektive förordning (EG) nr 2026/97, på de grunder som motiverat dessa åtgärder.

Artikel 16

1. Om kommissionen eller en medlemsstat mottar upplysningar som kan motivera ett tillfälligt upphävande av förmånsbehandlingen och om kommissionen anser att det finns tillräckliga skäl för att inleda en undersökning skall kommissionen underrätta kommittén om detta.

2. Kommissionen får i enlighet med förfarandet i artikel 28 besluta att en undersökning skall inledas.

Artikel 17

1. Om kommissionen beslutar att en undersökning skall inledas skall den offentliggöra ett tillkännagivande om inledande av en undersökning i Europeiska unionens officiella tidning och underrätta det berörda förmånslandet. Tillkännagivandet skall innehålla en sammanfattning av den information som mottagits samt uppgift om att eventuella upplysningar som är av betydelse i ärendet kan lämnas till kommissionen. Den tid inom vilken berörda parter får lämna skriftliga synpunkter skall också anges.

2. Kommissionen skall se till att det berörda förmånslandet ges alla möjligheter att samarbeta i undersökningen.

3. Kommissionen skall inhämta alla uppgifter som den anser nödvändiga och får vända sig till ekonomiska aktörer och till det berörda förmånslandet för att kontrollera inkomna uppgifter. De tillgängliga bedömningarna, synpunkterna, besluten, rekommendationerna och slutsatserna från FN:s, ILO:s och andra behöriga internationella organisationers olika tillsynsmyndigheter skall tjäna som utgångspunkt för en undersökning beträffande huruvida ett tillfälligt upphävande är motiverat på de grunder som anges i artikel 15.1 a.

4. Kommissionen får biträdas av tjänstemän från den medlemsstat på vars territorium kontroller kan komma att utföras, om medlemsstaten uttryckt önskemål om det.

5. Om de uppgifter som kommissionen begär inte tillhandahålls inom rimlig tid eller om undersökningen avsevärt hindras, får slutsatser dras med ledning av tillgängliga uppgifter.

6. Undersökningen bör slutföras inom ett år. Kommissionen får förlänga undersökningsperioden enligt det förfarande som avses i artikel 28.

Artikel 18

1. Kommissionen skall lägga fram en rapport om resultaten av sin undersökning för kommittén.

2. Om kommissionen anser att undersökningsresultaten inte motiverar ett tillfälligt upphävande skall den avsluta undersökningen i enlighet med det förfarande som nämns i artikel 28. Kommissionen skall i så fall offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning om att undersökningen har avslutats, med redovisning av de viktigaste slutsatserna.

3. Om kommissionen anser att undersökningsresultaten motiverar ett tillfälligt upphävande på de grunder som anges i artikel 15.1 a, skall den i enlighet med förfarandet i artikel 28 fatta beslut om att övervaka och bedöma situationen i det berörda förmånslandet under en period av sex månader. Kommissionen skall meddela det berörda förmånslandet detta beslut och offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning, i vilket det anges att kommissionen avser att lägga fram ett förslag för rådet om tillfälligt upphävande, om inte det berörda förmånslandet före periodens utgång åtagit sig att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att inom en rimlig tidsperiod följa principerna i de konventioner som anges i bilaga III.

4. Om kommissionen anser att ett tillfälligt upphävande är nödvändigt skall den överlämna ett förslag om detta till rådet, som skall fatta beslut med kvalificerad majoritet inom trettio dagar.

5. Om kommissionen, vid utgången av den period som avses i punkt 3, finner att det berörda förmånslandet inte har uppfyllt det åtagande som krävs och om den anser att ett tillfälligt upphävande är nödvändigt, skall den lägga fram ett lämpligt förslag för rådet, som skall fatta beslut med kvalificerad majoritet inom 30 dagar. Om rådet fattar beslut om tillfälligt upphävande skall detta träda i kraft sex månader efter det att beslutet fattats, såvida det inte innan dess beslutas att grunderna för det inte längre föreligger.

Artikel 19

1. Kommissionen får, sedan den underrättat kommittén, avbryta tillämpningen av förmånsordningarna enligt denna förordning för alla eller vissa produkter med ursprung i ett förmånsland

a) om den anser att det finns tillräcklig bevisning för att ett tillfälligt upphävande är motiverat på de grunder som avses i artikel 15.1 d, eller

b) om importen inom ramen för dessa ordningar kraftigt överstiger landets normala produktions- och exportkapacitet.

2. Medlemsstaterna skall meddela kommissionen alla relevanta uppgifter som kan motivera att tillämpningen av förmånsordningarna avbryts.

3. Om kommissionen anser att det finns tillräcklig bevisning för att villkoren för avbrytande är uppfyllda, skall den snarast möjligt vidta alla lämpliga åtgärder.

4. Perioden för avbrytande skall vara begränsad till tre månader och får förnyas en gång. Kommissionen får förlänga undersökningsperioden enligt det förfarande som avses i artikel 28.

Artikel 20

1. Om en produkt med ursprung i ett förmånsland importeras på villkor som orsakar eller riskerar att orsaka allvarliga svårigheter för en producent i gemenskapen av en likadan eller en direkt konkurrerande produkt, kan tullarna enligt Gemensamma tulltaxan när som helst återinföras för den produkten på begäran av en medlemsstat eller på kommissionens initiativ.

2. Om kommissionen beslutar att inleda en undersökning skall den offentliggöra ett tillkännagivande om inledande av en undersökning i Europeiska unionens officiella tidning . I tillkännagivandet skall det anges att eventuella upplysningar som är av betydelse i ärendet bör lämnas till kommissionen. Den tid inom vilken berörda parter får lämna skriftliga synpunkter skall också anges.

3. Vid undersökningen av om det föreligger allvarliga svårigheter skall kommissionen, i den mån uppgifter är tillgängliga, bland annat beakta följande faktorer avseende gemenskapsproducenterna:

a) Marknadsandel.

b) Produktion.

c) Lager.

d) Produktionskapacitet.

e) Konkurser.

f) Lönsamhet.

g) Kapacitetsutnyttjande.

h) Sysselsättning.

i) Import.

j) Priser.

4. Kommissionen skall fatta beslut inom trettio arbetsdagar efter samråd med kommittén.

5. Om åtgärder måste vidtas omedelbart på grund av exceptionella omständigheter som omöjliggör en undersökning, får kommissionen, efter att ha underrättat kommittén, vidta alla förebyggande åtgärder som är absolut nödvändiga.

Artikel 21

Om importen av produkter som omfattas av bilaga I till EG-fördraget orsakar eller riskerar att orsaka allvarliga störningar på gemenskapens marknader eller av regleringsmekanismerna för dessa marknader, får kommissionen, sedan den underrättat förvaltningskommittén för den berörda gemensamma organisationen av marknaden, avbryta tillämpningen av förmånsordningarna för de berörda produkternas del.

Artikel 22

1. Kommissionen skall underrätta det berörda förmånslandet om varje beslut som fattats i enlighet med artiklarna 19-21 innan beslutet träder i kraft. Kommissionen skall även underrätta rådet och medlemsstaterna om detta.

2. Varje medlemsstat får inom tio dagar hänskjuta ett beslut som fattats i enlighet med artiklarna 19–21 till rådet. Rådet får inom trettio dagar fatta ett annat beslut med kvalificerad majoritet.

Artikel 23

Inget i detta kapitel skall påverka tillämpningen av de skyddsklausuler som antagits som en del av den gemensamma jordbrukspolitiken i enlighet med artikel 37 i fördraget eller som en del av den gemensamma handelspolitiken i enlighet med artikel 133 i fördraget, eller av andra skyddsklausuler som eventuellt kan vara tillämpliga.

KAPITEL IV

FÖRFARANDEBESTÄMMELSER

ARTIKEL 24

Kommissionen skall i enlighet med förfarandet i artikel 28 anta de ändringar av bilagorna till denna förordning som blir nödvändiga

a) på grund av ändringar i Kombinerade nomenklaturen,

b) på grund av ändringar i länders eller territoriers internationella status eller klassificering i enlighet med förfarandet i artikel 28,

c) på grund av tillämpningen av artikel 3.2,

d) om ett land uppnår de tröskelvärden som anges i artikel 3.1,

e) för att i enlighet med artikel 11 upprätta den slutgiltiga förteckningen över förmånsländer senast den 30 juni 2005.

Artikel 25

1. Medlemsstaterna skall inom sex veckor efter varje kvartalsslut till Europeiska gemenskapernas statistikkontor lämna sin statistik över de produkter som under kvartalet i fråga hänförts till tullförfarandet för övergång till fri omsättning med åtnjutande av tullförmåner enligt denna förordning. Uppgifterna skall lämnas genom hänvisning till nummer i Kombinerade nomenklaturen (KN-nummer) och i förekommande fall nummer i Europeiska gemenskapernas integrerade tulltaxa (TARIC-nummer) och skall per ursprungsland ange värde, kvantitet och de ytterligare enheter som krävs enligt definitionerna i rådets förordning (EG) nr 1172/95[13] och kommissionens förordning (EG) nr 1917/2000[14].

2. Medlemsstaterna skall i enlighet med artikel 308d i förordning (EEG) nr 2454/93 på kommissionens begäran lämna detaljerade uppgifter till den om de produktkvantiteter som under de närmast föregående månaderna övergått till fri omsättning med åtnjutande av tullförmåner enligt denna förordning.

3. Kommissionen skall i nära samarbete med medlemsstaterna övervaka importen av produkter med KN-nummer 0803 00 19, HS-nummer 0603, 1006 och 1701 samt KN-nummer 1604 14 11, 1604 14 18, 1604 14 90, 1604 19 39 och 1604 20 70 för att avgöra om villkoren i artiklarna 20 och 21 är uppfyllda.

Artikel 26

1. Kommissionen skall vid tillämpningen av denna förordning biträdas av en kommitté för allmänna tullförmåner, som skall bestå av företrädare för medlemsstaterna och ha en företrädare för kommissionen som ordförande.

2. Kommittén får behandla varje fråga rörande tillämpningen av denna förordning som tas upp av kommissionen eller på en medlemsstats begäran.

3. Kommittén skall på grundval av en rapport från kommissionen som omfattar perioden 1 april 2005–31 december 2008 undersöka verkningarna av gemenskapens Allmänna preferenssystem. Rapporten skall omfatta alla de i artikel 1.2 nämnda förmånsordningarna.

4. Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

Artikel 27

1. När det hänvisas till denna artikel skall artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas.

2. Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall vara tre månader.

Artikel 28

När det hänvisas till denna artikel skall artiklarna 3 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas.

KAPITEL V

SLUTBESTÄMMELSER OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

ARTIKEL 29

Rådets förordning (EG) nr 552/97[15], i vilken det hänvisas till rådets förordningar (EG) nr 3281/94[16] och (EG) nr 1256/96[17], skall anses hänvisa till motsvarande bestämmelser i den här förordningen.

Artikel 30

1. Denna förordning träder i kraft den 1 april 2005. Rådets förordning (EG) nr 2501/2001 skall upphöra att gälla den 1 april 2005.

2. Denna förordning skall tillämpas till och med den 31 december 2008. Den tidpunkten skall inte gälla för den särskilda ordningen för de minst utvecklade länderna eller för andra bestämmelser i denna förordning i den mån de tillämpas i förbindelse med den ordningen.

Artikel 31

Om de förmånstullsatser som beräknas den 31 mars 2005 i enlighet med förordning (EG) nr 2501/2001 ger en större tullnedsättning än de som beräknas den 1 april 2005 i enlighet med denna förordning, skall den större nedsättningen tillämpas till och med den 30 juni 2005. Denna bestämmelse skall även gälla tullförmåner som upphävs genom artikel 13 i denna förordning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På rådets vägnar

Ordförande

BILAGA I

LÄNDER[18] OCH TERRITORIER SOM OMFATTAS AV GEMENSKAPENS ALLMÄNNA PREFERENSSYSTEM

KOLUMN A | Kod enligt den nomenklatur för länder och territorier som används för gemenskapens utrikeshandelsstatistik |

Kolumn B | Landets namn |

Kolumn C | Avdelningar för vilka tullförmånerna har avskaffats för det berörda förmånslandet (artikel 13) |

Kolumn D | Länder som omfattas av den särskilda ordningen för minst utvecklade länder (artikel 12) |

Kolumn E | Länder som omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre (artikel 8) |

A | B | C | D | E |

AE | Förenade Arabemiraten |

AF | Afghanistan | X |

AG | Antigua och Barbuda |

AI | Anguilla |

AM | Armenien |

AN | Nederländska Antillerna |

AO | Angola | X |

AQ | Antarktis |

AR | Argentina |

AS | Amerikanska Samoa |

AW | Aruba |

AZ | Azerbajdzjan |

BB | Barbados |

BD | Bangladesh | X |

BF | Burkina Faso | X |

BH | Bahrain |

BI | Burundi | X |

BJ | Benin | X |

BM | Bermuda |

BN | Brunei |

BO | Bolivia |

BR | Brasilien | A-IV Beredda livsmedel; drycker, sprit och ättika; tobak samt varor tillverkade av tobaksersättning |

A-IX Trä och varor av trä; träkol; kork och varor av kork; varor av halm, esparto eller andra flätningsmaterial; korgmakeriarbeten |

BS | Bahamas |

BT | Bhutan | X |

BV | Bouvetön |

BW | Botswana |

BY | Vitryssland |

BZ | Belize |

CC | Kokosöarna (Keelingöarna) |

CD | Demokratiska republiken Kongo | X |

CF | Centralafrikanska republiken | X |

CG | Kongo |

CI | Elfenbenskusten |

CK | Cooköarna |

CL | Chile |

CM | Kamerun |

CN | Kina | A-VI Produkter av kemiska och närstående industrier |

A-VII Plaster och plastvaror; gummi och gummivaror |

A-VIII Oberedda hudar och skinn; läder, pälsskinn samt varor av dessa material; sadelmakeriarbeten; reseeffekter, handväskor och liknande artiklar; varor av tarmar |

A-IX Trä och varor av trä; träkol; kork och varor av kork; varor av halm, esparto eller andra flätningsmaterial; korgmakeriarbeten |

A-X Massa av ved eller andra fibrösa cellulosahaltiga material; papper eller papp för återvinning (avfall och förbrukade varor); papper och papp samt varor av papper eller papp |

A-XI Textilvaror |

A-XII Skodon, huvudbonader, paraplyer, parasoller, promenadkäppar, sittkäppar, piskor, ridspön samt delar av sådana artiklar; bearbetade fjädrar samt varor tillverkade av fjädrar; konstgjorda blommor; varor av människohår |

A-XIII Varor av sten, gips, cement, asbest, glimmer eller liknande material; keramiska produkter; glas och glasvaror |

A-XIV Naturpärlor och odlade pärlor, ädelstenar och halvädelstenar, ädla metaller och metaller med plätering av ädel metall samt varor av sådana produkter; bijouterivaror; mynt |

A-XV Oädla metaller och varor av oädel metall |

A-XVI Maskiner och apparater samt mekaniska redskap; elektrisk materiel; delar till sådana varor; apparater för inspelning eller återgivning av ljud, apparater för inspelning eller återgivning av bilder och ljud för television samt delar och tillbehör till sådana apparater |

A-XVII Fordon, luftfartyg, fartyg och viss transportutrustning |

A-XVIII Optiska instrument och apparater, foto- och kinoapparater, instrument och apparater för mätning eller kontroll, medicinska och kirurgiska instrument och apparater; ur; musikinstrument; delar och tillbehör till sådana artiklar |

A-XX Diverse artiklar |

CO | Colombia |

CR | Costa Rica | X |

CU | Kuba |

CV | Kap Verde | X |

CX | Julön |

DJ | Djibouti | X |

DM | Dominica |

DO | Dominikanska republiken |

DZ | Algeriet | A-V Mineraliska produkter |

EC | Ecuador | X |

EG | Egypten |

ER | Eritrea | X |

ET | Etiopien | X |

FJ | Fiji |

FK | Falklandsöarna |

FM | Mikronesiska federationen |

GA | Gabon |

GD | Grenada |

GE | Georgien |

GH | Ghana |

GI | Gibraltar |

GL | Grönland |

GM | Gambia | X |

GN | Guinea | X |

GQ | Ekvatorialguinea | X |

GS | Sydgeorgien och Sydsandwichöarna |

GT | Guatemala |

GU | Guam |

GW | Guinea-Bissau | X |

GY | Guyana |

HM | Heardön och McDonaldöarna |

HN | Honduras |

HT | Haiti | X |

ID | Indonesien | A-III Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt spaltningsprodukter av sådana fetter och oljor; beredda ätbara fetter; animaliska och vegetabiliska vaxer |

A-IX Trä och varor av trä; träkol; kork och varor av kork; varor av halm, esparto eller andra flätningsmaterial; korgmakeriarbeten |

IN | Indien | A-XIV Naturpärlor och odlade pärlor, ädelstenar och halvädelstenar, ädla metaller och metaller med plätering av ädel metall samt varor av sådana produkter; bijouterivaror; mynt |

IO | Brittiska territoriet i Indiska Oceanen |

IQ | Irak |

IR | Iran |

JM | Jamaica |

JO | Jordanien |

KE | Kenya |

KG | Kirgizistan |

KH | Kambodja | X |

KI | Kiribati | X |

KM | Komorerna | X |

KN | Saint Christopher och Nevis |

KW | Kuwait |

KY | Caymanöarna |

KZ | Kazakstan |

LA | Laos | X |

LB | Libanon |

LC | Saint Lucia |

LK | Sri Lanka | X |

LR | Liberia | X |

LS | Lesotho | X |

LY | Libyen |

MA | Marocko |

MD | Moldavien |

MG | Madagaskar | X |

MH | Marshallöarna |

ML | Mali | X |

MM | Myanmar | X |

MN | Mongoliet |

MO | Macao |

MP | Nordmarianerna |

MR | Mauretanien | X |

MS | Montserrat |

MU | Mauritius |

MV | Maldiverna | X |

MW | Malawi | X |

MX | Mexiko |

MY | Malaysia | A-III Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt spaltningsprodukter av sådana fetter och oljor; beredda ätbara fetter; animaliska och vegetabiliska vaxer |

MZ | Moçambique | X |

NA | Namibia |

NC | Nya Kaledonien |

NE | Niger | X |

NF | Norfolkön |

NG | Nigeria |

NI | Nicaragua | X |

NP | Nepal | X |

NR | Nauru |

NU | Niueön |

OM | Oman |

PA | Panama | X |

PE | Peru | X |

PF | Franska Polynesien |

PG | Papua Nya Guinea |

PH | Filippinerna |

PK | Pakistan |

PM | Saint Pierre och Miquelon |

PN | Pitcairn |

PW | Palau |

PY | Paraguay |

QA | Qatar |

RU | Ryssland | A-VI Produkter av kemiska och närstående industrier A-X Massa av ved eller andra fibrösa cellulosahaltiga material; papper eller papp för återvinning (avfall och förbrukade varor); papper och papp samt varor av papper eller papp A-XV Oädla metaller och varor av oädel metall |

RW | Rwanda | X |

SA | Saudiarabien |

SB | Salomonöarna | X |

SC | Seychellerna |

SD | Sudan | X |

SH | Saint Helena |

SL | Sierra Leone | X |

SN | Senegal | X |

SO | Somalia | X |

SR | Surinam |

ST | São Tomé och Principe | X |

SV | El Salvador |

SY | Syrien |

SZ | Swaziland |

TC | Turks- och Caicosöarna |

TD | Tchad | X |

TF | De franska territorierna i södra Indiska oceanen |

TG | Togo | X |

TH | Thailand | A-XIV Naturpärlor och odlade pärlor, ädelstenar och halvädelstenar, ädla metaller och metaller med plätering av ädel metall samt varor av sådana produkter; bijouterivaror; mynt |

A-XVII Fordon, luftfartyg, fartyg och viss transportutrustning |

TJ | Tadzjikistan |

TK | Tokelauöarna |

TL | Östtimor | X |

TM | Turkmenistan |

TN | Tunisien |

TO | Tonga |

TT | Trinidad och Tobago |

TV | Tuvalu | X |

TZ | Tanzania | X |

UA | Ukraina |

UG | Uganda | X |

UM | Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västindien |

UY | Uruguay |

UZ | Uzbekistan |

VC | Saint Vincent och Grenadinerna |

VE | Venezuela |

VG | Brittiska Jungfruöarna |

VI | Amerikanska Jungfruöarna |

VN | Vietnam |

VU | Vanuatu | X |

WF | Wallis- och Futunaöarna |

WS | Salomonöarna | X |

YE | Jemen | X |

YT | Mayotte |

ZA | Sydafrika | A-XVII Fordon, luftfartyg, fartyg och viss transportutrustning |

ZM | Zambia | X |

ZW | Zimbabwe |

BILAGA II

Förteckning över produkter vilka ingår i de ordningar som avses i artikel 1.2 a och 1.2 b

TROTS BESTÄMMELSERNA FÖR TOLKNING AV KOMBINERADE NOMENKLATUREN SKALL BESKRIVNINGEN AV PRODUKTER ANSES VARA VÄGLEDANDE, EFTERSOM TULLFÖRMÅNERNA BESTÄMS AV KN-NUMREN. I DE FALL EX KN-NUMMER ANGES, SKALL TULLFÖRMÅNERNA BESTÄMMAS GENOM EN SAMMANTAGEN TILLÄMPNING AV KN-NUMRET OCH BESKRIVNINGEN. FÖR PRODUKTER MARKERADE MED ASTERISK GÄLLER VILLKOREN I RELEVANTA GEMENSKAPSBESTÄMMELSER.

I kolumnen ”Känslig/Icke-känslig” anges de produkter som omfattas av den allmänna ordningen (artikel 7) och den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre (artikel 8). Dessa produkter är antingen uppförda som icke känsliga i den mening som avses i artikel 7.1, eller som känsliga i den mening som avses i artikel 7.2. För enkelhetens skull är produkterna uppförda i grupper. I dessa grupper kan ingå produkter som är befriade eller tills vidare befriade från tullar enligt Gemensamma tulltaxan.

KN-nummer | Varuslag | Känslig/ Icke känslig |

0101 10 90 | Levande åsnor och andra | K |

Levande hästar andra än renrasiga avelsdjur |

0101 90 19 | Andra än för slakt | K |

0101 90 30 | Levande åsnor | K |

0101 90 90 | Levande mulor och mulåsnor | K |

0104 20 10 | Levande renrasiga avelsgetter* | K |

0106 19 10 | Levande tamkaniner | K |

0106 39 10 | Levande duvor | K |

0205 00 | Kött av häst, åsna, mula eller mulåsna, färskt, kylt eller fryst | K |

0206 80 91 | Ätbara slaktbiprodukter av häst, åsna, mula eller mulåsna, färska eller kylda, andra än för framställning av farmaceutiska produkter | K |

0206 90 91 | Ätbara slaktbiprodukter av häst, åsna, mula eller mulåsna, frysta, andra än för framställning av farmaceutiska produkter | K |

Lever, fryst: |

0207 14 91 | Av höns av arten Gallus domesticus | K |

0207 27 91 | Av kalkon | K |

0207 36 89 | Av ankor, gäss och pärlhöns | K |

Annat kött och ätbara slaktbiprodukter, färska, kylda eller frysta: |

0208 10 | Av kanin eller hare | K |

0208 20 00 | Grodlår | IK |

0208 30 00 | Av primater | K |

0208 40 00 | Av valar, delfiner och tumlare (däggdjur av ordningen Cetacea); av manater och dugonger (däggdjur av ordningen Sirenia) | K |

0208 50 | Av reptiler (inbegripet ormar och sköldpaddor) | K |

ex 0208 90 | Andra slag, med undantag av produkter enligt nr 0208 90 55 | K |

Kött av andra djur än svin och nötkreatur, inbegripet ätbart mjöl och mjöl av kött eller slaktbiprodukter: |

0210 99 10 | Kött av häst, saltat, i saltlake eller torkat | K |

0210 99 59 | Slaktbiprodukter av nötkreatur eller andra oxdjur, andra än njurtapp och mellangärde | K |

0210 99 60 | Slaktbiprodukter av får och get | K |

0210 99 80 | Andra slaktbiprodukter än fjäderfälever | K |

ex kapitel 3[19] | FISK SAMT KRÄFTDJUR, BLÖTDJUR OCH ANDRA RYGGRADSLÖSA VATTENDJUR, med undantag av produkter enligt 0301 10 90 | K |

0301 10 90 | Akvariefisk, saltvattenfisk | IK |

0403 10 51 0403 10 53 0403 10 59 0403 10 91 0403 10 93 0403 10 99 | Yoghurt, smaksatt eller innehållande frukt, bär, nötter eller kakao | K K K K K K |

0403 90 71 0403 90 73 0403 90 79 0403 90 91 0403 90 93 0403 90 99 | Kärnmjölk, filmjölk, gräddfil, kefir och annan fermenterad eller syrad mjölk och grädde, smaksatta eller innehållande frukt, bär, nötter eller kakao | K K K K K K |

ex 0405 20 | Bredbara smörfettsprodukter, med undantag av produkter enligt nr 0405 20 90 | K |

0407 00 90 | Fågelägg med skal, färska, konserverade eller kokta, andra än av fjäderfä | K |

0409 00 00 | Naturlig honung[20] | K |

0410 00 00 | Ätbara produkter av animaliskt ursprung, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | K |

Kapitel 5 | PRODUKTER AV ANIMALISKT URSPRUNG, INTE NÄMNDA ELLER INBEGRIPNA NÅGON ANNANSTANS | K |

ex kapitel 6 | LEVANDE TRÄD OCH ANDRA LEVANDE VÄXTER; LÖKAR, RÖTTER O.D.; SNITTBLOMMOR OCH SNITTGRÖNT, med undantag av produkter enligt 0604 91 40 | K |

0604 91 40 | Kvistar av barrträd | IK |

0701 | Potatis, färsk eller kyld | K |

0703 10 | Kepalök (vanlig lök) och schalottenlök, färsk eller kyld | K |

0703 90 00 | Purjolök och lök av andra Allium-arter, färsk eller kyld | K |

0704 | Kål, färsk eller kyld | K |

0705 | Trädgårdssallat (Lactuca sativa) och cikoriasallat (Cichorium spp.), färska eller kylda | K |

0706 | Morötter, rovor, rödbetor, haverrot (salsifi), rotselleri, rädisor och liknande rotfrukter, färska eller kylda | K |

ex 0707 00 05 | Gurkor, färska eller kylda, under tiden 16 maj–31 oktober | K |

0708 | Baljfrukter och baljväxtfrön, färska eller kylda | K |

Andra grönsaker, färska eller kylda |

ex 0709 10 00 | Kronärtskockor, under tiden 1 juli–31 oktober | K |

0709 20 00 | Sparris | K |

0709 30 00 | Auberginer | K |

0709 40 00 | Bladselleri (blekselleri) | K |

0709 51 00 0709 59 | Svampar | K K |

0709 60 10 | Sötpaprika | K |

0709 60 99 | Frukter av släktena Capsicum eller Pimenta, andra än sötpaprika | K |

0709 70 00 | Vanlig spenat, nyzeeländsk spenat samt trädgårdsmålla | K |

0709 90 10 | Sallat, med undantag av trädgårdssallat (Lactuca sativa) och cikoriasallat (Cichorium spp.) | K |

0709 90 20 | Mangold och kardon | K |

0709 90 31 | Oliver, för annan användning än oljeframställning* | K |

0709 90 40 | Kapris | K |

0709 90 50 | Fänkål | K |

0709 90 70 | Zucchini | K |

0709 90 90 | Andra | K |

ex 0710 | Grönsaker (även ångkokta eller kokta i vatten), frysta[21] | K |

ex 0711 | Grönsaker tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltlake, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd, med undantag av produkter enligt nr 0711 20 90 | K |

ex 0712 | Torkade grönsaker, hela, i bitar, skivade, krossade eller pulveriserade, men inte vidare beredda, med undantag av oliver och produkter enligt nr 0712 90 19 | K |

0713 | Torkade baljväxtfrön, även skalade eller sönderdelade | K |

0714 20 10 | Batater (sötpotatis) färska, hela, avsedda som livsmedel* | IK |

0714 20 90 | Batater (sötpotatis), andra än färska, hela, avsedda som livsmedel | K |

0714 90 90 | Jordärtskockor och liknande rötter och stam- eller rotknölar med hög halt av inulin; märg av sagopalm | IK |

Andra nötter, färska eller torkade, även skalade: |

0802 11 90 | Mandel med skal, annan än bittermandel | K |

0802 12 90 | Mandel utan skal, annan än bittermandel | K |

0802 21 00 0802 22 00 | Hasselnötter (Corylus spp.), med skal eller skalade | K |

0802 31 00 | Valnötter med skal | K |

0802 32 00 | Valnötter, skalade | K |

0802 40 00 | Kastanjer (Castanea spp.) | K |

0802 50 00 | Pistaschmandel | IK |

0802 90 50 | Pinjenötter | IK |

0802 90 60 | Macadamianötter | IK |

0802 90 85 | Andra | IK |

0803 00 11 | Mjölbananer, färska | K |

0803 00 90 | Bananer, inbegripet mjölbananer, torkade | K |

0804 10 00 | Dadlar, färska eller torkade | K |

0804 20 | Fikon, färska eller torkade | K |

0804 30 00 | Ananas, färsk eller torkad | K |

0804 40 00 | Avokado, färsk eller torkad | K |

Citrusfrukter, färska eller torkade |

ex 0805 20 | Mandariner (inbegripet tangeriner och satsumas); clementiner, wilkings och liknande citrushybrider, under tiden 1 mars–31 oktober | K |

0805 40 00 | Grapefrukter | IK |

0805 50 90 | Limefrukter (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia) | S |

0805 90 00 | Andra slag | K |

ex 0806 10 10 | Bordsdruvor, färska, under tiden 1 januari–20 juli och 21 november–31 december, andra än av varieteten Emperor (Vitis vinifera c.v.), under tiden 1–31 december | K |

0806 10 90 | Andra vindruvor, färska | K |

ex 0806 20 | Torkade vindruvor, med undantag av produkter enligt nr 0806 20 92 | K |

0807 11 00 | Vattenmeloner, färska | K |

0807 19 00 | Andra meloner, färska | K |

0808 10 10 | Äpplen i lös vikt, för framställning av cider eller saft, under tiden 16 september–15 december | K |

0808 20 10 | Päron i lös vikt, färska, för framställning av cider eller saft, under tiden 1 augusti–31 december | K |

ex 0808 20 50 | Andra päron, färska, under tiden 1 maj–30 juni | K |

0808 20 90 | Kvittenfrukter, färska | K |

ex 0809 10 00 | Aprikoser, färska, under tiden 1 januari–31 maj och 1 augusti–31 december | K |

0809 20 05 | Surkörsbär (Prunus cerasus), färska | K |

ex 0809 20 95 | Körsbär, andra än surkörsbär (Prunus cerasus), färska, under tiden 1 januari–20 maj och 11 augusti–31 december | K |

ex 0809 30 | Persikor, inbegripet nektariner, under tiden 1 januari–10 juni och 1 oktober–31 december | K |

ex 0809 40 05 | Plommon, under tiden 1 januari–10 juni och 1 oktober–31 december | K |

0809 40 90 | Slånbär | K |

Annan frukt och andra bär, färska: |

ex 0810 10 00 | Jordgubbar och smultron, under tiden 1 januari–30 april och 1 augusti–31 december | K |

0810 20 | Hallon, björnbär, mullbär och loganbär | K |

0810 30 | Vinbär och krusbär | K |

0810 40 30 | Bär av arten Vaccinium myrtillus | K |

0810 40 50 | Bär av artena Vaccinium macrocarpon och Vaccinium corymbosum | K |

0810 40 90 | Andra bär av släktet Vaccinium | K |

0810 50 00 | Kiwifrukter | K |

0810 60 00 | Durian | K |

0810 90 95 | Andra | K |

0811 | Frukt, bär och nötter (även ångkokta eller kokta i vatten), frysta, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel[22] | K |

ex 0812 | Frukt, bär och nötter, tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd, med undantag av produkter enligt nr 0812 90 30 | K |

0812 90 30 | Papayafrukter | IK |

Frukt och bär, torkade, med undantag av frukt och bär enligt nr 0801–0806; blandningar av nötter eller av torkade frukt eller torkade bär enligt detta kapitel: |

0813 10 00 | Aprikoser | K |

0813 20 00 | Plommon | K |

0813 30 00 | Äpplen | K |

0813 40 10 | Persikor (inbegripet nektariner) | K |

0813 40 30 | Päron, torkade | K |

0813 40 50 | Papayafrukter, torkade | IK |

0813 40 95 | Andra, torkade | IK |

Blandningar av torkad frukt eller torkade bär, andra än enligt nr 0801–0806: |

0813 50 12 | Av papayafrukter, tamarinder, cashewäpplen, litchiplommon, jackfrukter, sapodillafrukter, passionsfrukter, carambola och pitahaya | K |

0813 50 15 | Andra | K |

0813 50 19 | Innehållande plommon | K |

Blandningar av enbart torkade nötter enligt nr 0801 och 0802 |

0813 50 31 | Av tropiska nötter | K |

0813 50 39 | Andra | K |

0813 50 91 | Andra blandningar, inte innehållande plommon eller fikon | K |

0813 50 99 | Andra | K |

0814 00 00 | Skal av citrusfrukter eller meloner, färska, frysta, torkade eller tillfälligt konserverade i saltvatten, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar | IK |

0901 12 00 | Kaffe, orostat, koffeinfritt | K |

0901 21 00 | Kaffe, rostat, koffeinhaltigt | K |

0901 22 00 | Kaffe, rostat, koffeinfritt | K |

0901 90 90 | Kaffesurrogat innehållande kaffe | K |

0902 10 00 | Grönt (ofermenterat) te, löst liggande i förpackningar innehållande högst 3 kg | IK |

0904 12 00 | Peppar av släktet Piper, krossad eller malen | IK |

0904 20 10 | Sötpaprika, torkad, varken krossad eller malen | K |

0904 20 90 | Krossade eller malda | IK |

0905 00 00 | Vanilj | K |

0907 00 00 | Kryddnejlikor, nejlikstjälkar och modernejlikor | K |

0910 20 90 | Saffran, krossad eller malen | IK |

0910 40 | Timjan; lagerblad | K |

0910 91 90 | Kryddblandningar, krossade eller malda | K |

0910 99 99 | Andra kryddor, krossade eller malda, andra än blandningar | K |

ex 1008 90 90 | Quinoa | K |

1105 | Mjöl, pulver, flingor, korn och pelletar av potatis | K |

Mjöl och pulver: |

1106 10 00 | Av torkade baljväxtfrön enligt nr 0713 | K |

1106 30 | Av produkter enligt kapitel 8 | K |

1108 20 00 | Inulin | K |

ex kapitel 12 | OLJEVÄXTFRÖN OCH OLJEHALTIGA FRUKTER; DIVERSE ANDRA FRÖN OCH FRUKTER; VÄXTER FÖR INDUSTRIELLT ELLER MEDICINSKT BRUK; HALM OCH FODERVÄXTER, med undantag av produkter enligt nr 1212 91 och 1212 99 20 | K |

1209 | Frön, frukter och sporer av sådana slag som används som utsäde: |

1209 21 00 | Lusernfrön (alfalfafrön) | IK |

1209 23 80 | Andra svingelfrön | IK |

1209 29 50 | Lupinfrön | IK |

1209 29 80 | Andra | IK |

1209 30 00 | Blomsterfrön | IK |

ex 1209 91 | Grönsaksfrön, med undantag av produkter enligt nr 1209 91 30 | IK |

1209 99 91 | Frön av växter som huvudsakligen odlas för sina blommor, med undantag av produkter enligt nr 1209 30 | IK |

1211 90 30 | Tonkabönor, färska eller torkade, även skurna, krossade eller pulveriserade | IK |

Kapitel 13 | SCHELLACK O.D.; NATURLIGA GUMMIARTER OCH HARTSER SAMT ANDRA VÄXTSAFTER OCH VÄXTEXTRAKTER | K |

1302 12 00 | Växtsafter och växtextrakter av lakrits | IK |

1501 00 90 | Fjäderfäfett, annat än sådant enligt nr 0209 eller 1503 | K |

1502 00 90 | Andra fetter av nötkreatur, andra oxdjur, får eller getter | K |

1503 00 19 | Solarstearin och oleostearin, annat än för industriellt bruk | K |

1503 00 90 | Andra produkter | K |

1504 | Fetter och oljor av fisk eller havsdäggdjur samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade | K |

1505 00 10 | Rått ullfett | K |

1507 | Sojabönolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men inte kemiskt modifierade | K |

1508 | Jordnötsolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men inte kemiskt modifierade | K |

1511 10 90 | Oraffinerad olja, annan än för tekniskt eller industriellt bruk, med undantag av tillverkning av livsmedel | K |

1511 90 | Andra slag | K |

1512 | Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade | K |

1513 | Kokosolja, palmkärnolja och babassuolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade | K |

1514 | Rapsolja, rybsolja och senapsolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade | K |

1515 | Andra icke flyktiga vegetabiliska fetter och oljor (inbegripet jojobaolja) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade | K |

ex 1516 | Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, som helt eller delvis hydrerats, omförestrats (även internt) eller elaidiniserats, även raffinerade men inte vidare bearbetade, med undantag av produkter enligt nr 1516 20 10 | K |

1516 20 10 | Hydrerad ricinolja, s.k. opalvax | IK |

1517 | Margarin; ätbara blandningar och beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, andra än ätbara fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor enligt nr 1516 | K |

1518 00 | Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, kokta, oxiderade, dehydratiserade, faktiserade, blåsta, polymeriserade genom upphettning i vakuum eller i inert gas eller på annat sätt kemiskt modifierade, med undantag av produkter enligt nr 1516; oätliga blandningar eller beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | K |

1521 90 99 | Bivax och andra insektsvaxer, andra än råa | K |

1522 00 10 | Degras | K |

1522 00 91 | Bottensatser och avslemningsåterstoder; soapstocks | K |

1601 00 10 | Korv och liknande produkter av kött, slaktbiprodukter eller blod; beredningar av lever | K |

Kött, slaktbiprodukter och blod, beredda eller konserverade på annat sätt |

1602 20 11 1602 20 19 | Gås- eller anklever | K K |

Varor av svin: |

1602 41 90 | Skinka och delar därav, av andra svin än tamsvin | K |

1602 42 90 | Bog och delar därav, av andra svin än tamsvin | K |

1602 49 90 | Andra produkter av svin, inbegripet blandade styckningsdelar, av andra än tamsvin | K |

1602 50 31 1602 50 39 1602 50 80 | Varor av nötkreatur och andra oxdjur[23] | K K K |

Andra varor, utom beredningar av blod av alla slags djur: |

1602 90 31 | Av vilt eller kanin | K |

1602 90 41 | Av ren | K |

1602 90 69 1602 90 72 1602 90 74 1602 90 76 1602 90 78 1602 90 98 | Andra | K K K K K K |

1603 00 10 | Extrakter och safter av kött, fisk, kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur, i förpackningar med en nettovikt av högst 1 kg | K |

1604 | Fisk, beredd eller konserverad; kaviar och kaviarersättning som framställts av fiskrom | K |

1605 | Kräftdjur, blötdjur och andra ryggradslösa vattendjur, beredda eller konserverade | K |

1702 50 00 | Kemiskt ren fruktos | K |

1702 90 10 | Kemiskt ren maltos | K |

1704[24] | Sockerkonfektyrer (inbegripet vit choklad), inte innehållande kakao | K |

Kapitel 18 | KAKAO OCH KAKAOBEREDNINGAR | K |

ex kapitel 19 | BEREDNINGAR AV SPANNMÅL, MJÖL, STÄRKELSE ELLER MJÖLK; BAKVERK, med undantag av produkter enligt nr 1901 20 00, 1901 90 91 och 1904 | K |

1901 20 00 | Mixer och deg för beredning av bakverk enligt nr 1905 | IK |

1901 90 91 | Andra livsmedelsberedningar, utan innehåll av mjölkfett, sackaros, isoglukos, druvsocker eller stärkelse eller innehållande mindre än 1,5 % mjölkfett, 5 % sackaros (inbegripet invertsocker) eller isoglukos, 5 % druvsocker eller stärkelse, med undantag av livsmedelsberedningar i pulverform av varor enligt nr 0401-0404 | IK |

Kapitel 20 | BEREDNINGAR AV GRÖNSAKER, FRUKT, BÄR, NÖTTER ELLER ANDRA VÄXTDELAR, med undantag av produkter enligt nr 2002, ex 2008 40 och ex 2008 70 | K |

2002 | Tomater, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra[25] | K |

ex 2008 40 | Beredda eller konserverade päron[26] (med undantag av produkter enligt nr 2008 40 11, 2008 40 21, 2008 40 29 och 2008 40 39) | K |

ex 2008 70 | Beredda eller konserverade persikor[27] (med undantag av produkter enligt nr 2008 70 11, 2008 70 31, 2008 70 39 och 2008 70 59) | K |

2008 20 19 2008 20 39 | Ananas, med tillsats av alkohol | IK IK |

ex kapitel 21 | DIVERSE ÄTBARA BEREDNINGAR, med undantag av produkter enligt nr 2106 10, 2106 90 30, 2106 90 51, 2106 90 55 och 2106 90 59 | K |

2101 20 | Extrakter, essenser och koncentrat av te eller matte samt beredningar på basis av sådana extrakter, essenser eller koncentrat eller på basis av te eller matte | IK |

2102 20 19 | Annan inaktiv jäst | IK |

ex kapitel 22 | DRYCKER, SPRIT OCH ÄTTIKA, med undantag av produkter enligt nr 2204 10 11-2204 30 10, 2206 00 10 och 2208 40 | K |

2302 50 00 | Kli, fodermjöl och andra återstoder, även i form av pelletar, erhållna vid siktning, malning eller annan bearbetning av spannmål eller baljväxter | K |

2307 00 19 | Annan vindruv | K |

Vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samt vegetabiliska återstoder och biprodukter av sådana slag som används vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans |

2308 00 19 | Andra återstoder från vindruvspressning | K |

2308 00 90 | Andra slag | IK |

2309 10 90 | Hund- eller kattfoder i detaljhandelsförpackningar, inte innehållande stärkelse, druvsocker, maltodextrin, sirap eller andra lösningar av druvsocker eller maltodextrin enligt nr 1702 30 51–1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 och 2106 90 55 eller mjölkprodukter | K |

Andra beredningar av sådana slag som används vid utfodring av djur: |

2309 90 10 | Limvatten (”solubles”) av fisk eller havsdäggdjur | IK |

2309 90 91 | Sockerbetspulp med tillsats av melass | K |

2309 90 95 2309 90 99 | Andra | K K |

Kapitel 24 | TOBAK SAMT VAROR TILLVERKADE AV TOBAKSERSÄTTNING | K |

2519 90 10 | Magnesiumoxid, annan än bränt naturligt magnesiumkarbonat | IK |

2522 | Osläckt kalk, släckt kalk och hydraulisk kalk, dock inte kalciumoxid och kalciumhydroxid enligt nr 2825 | IK |

2523 | Portlandcement, aluminatcement, slaggcement och liknande hydraulisk cement, även färgade eller i form av klinker | IK |

Kapitel 27 | MINERALISKA BRÄNSLEN, MINERALOLJOR OCH DESTILLATIONSPRODUKTER AV DESSA; BITUMINÖSA ÄMNEN; MINERALVAXER | IK |

2801 | Fluor, klor, brom och jod | IK |

2802 00 00 | Svavel, sublimerat eller fällt; kolloidalt svavel | IK |

ex 2804 | Väte, ädelgaser och andra ickemetaller, med undantag av produkter enligt nr 2804 69 00 | IK |

2806 | Väteklorid (klorväte) och saltsyra (klorvätesyra); klorosvavelsyra | IK |

2807 | Svavelsyra; oleum | IK |

2808 00 00 | Salpetersyra; blandningar av svavelsyra och salpetersyra | IK |

2809 | Fosforpentoxid; fosforsyra;polyfosforsyror, även inte kemiskt definierade | IK |

2810 00 90 | Boroxider; borsyror, med undantag av dibortrioxid | IK |

2811 | Andra oorganiska syror och andra oorganiska syreföreningar av ickemetaller | IK |

2812 | Halogenider och halogenidoxider av ickemetaller | IK |

2813 | Sulfider av ickemetaller; kommersiell fosfortrisulfid | IK |

2814 | Ammoniak, vattenfri eller i vattenlösning | K |

2815 | Natriumhydroxid (kaustik soda); kaliumhydroxid (kaustikt kali); natriumperoxid och kaliumperoxid | K |

2816 | Magnesiumhydroxid och magnesiumperoxid; oxider, hydroxider och peroxider av strontium eller barium | IK |

2817 00 00 | Zinkoxid; zinkperoxid | K |

2818 10 | Konstgjord korund, även inte kemiskt definierad | K |

2819 | Kromoxider och kromhydroxider | K |

2820 | Manganoxider | K |

2821 | Järnoxider och järnhydroxider; jordpigment innehållande minst 70 viktprocent bundet järn, räknat som Fe2O3 | IK |

2822 00 00 | Koboltoxider och kobolthydroxider; kommersiella koboltoxider | IK |

2823 00 00 | Titanoxider | K |

2824 | Blyoxider; mönja och orangemönja | IK |

ex 2825 | Hydrazin och hydroxylamin samt oorganiska salter av dessa ämnen; andra oorganiska baser; andra metalloxider, metallhydroxider och metallperoxider, med undantag av produkter enligt nr 2825 10 00 och 2825 80 00 | IK |

2825 10 00 | Hydrazin och hydroxylamin samt oorganiska salter av dessa ämnen | K |

2825 80 00 | Antimonoxider | K |

2826 | Fluorider; fluorosilikater, fluoroaluminater och andra fluorkomplexa salter | IK |

ex 2827 | Klorider, kloridoxider och hydroxidklorider; bromider och bromidoxider; jodider och jodidoxider, med undantag av produkter enligt nr 2827 10 00 och 2827 32 00 | IK |

2827 10 00 | Ammoniumklorid (salmiak) | K |

2827 32 00 | Aluminiumklorid | K |

2828 | Hypokloriter; kommersiellt kalciumhypoklorit; kloriter; hypobromiter | IK |

2829 | Klorater och perklorater; bromater och perbromater; jodater och perjodater | IK |

ex 2830 | Sulfider; polysulfider, med undantag av produkter enligt nr 2830 10 00 | IK |

2830 10 00 | Natriumsulfider | K |

2831 | Ditioniter (hydrosulfiter) och sulfoxylater | IK |

2832 | Sulfiter; tiosulfater | IK |

2833 | Sulfater; alunarter; peroxosulfater (persulfater) | IK |

ex 2834 | Nitriter; nitrater, med undantag av produkter enligt nr 2834 10 00 | IK |

2834 10 00 | Nitriter | K |

2835 | Fosfinater (hypofosfiter), fosfonater (fosfiter) och fosfater; polyfosfater, även inte kemiskt definierade | K |

ex 2836 | Karbonater; peroxokarbonater (perkarbonater); kommersiellt ammoniumkarbonat innehållande ammoniumkarbamat, med undantag av produkter enligt nr 2836 20 00, 2836 40 00 och 2836 60 00 | IK |

2836 20 00 | Dinatriumkarbonat | K |

2836 40 00 | Kaliumkarbonater | K |

2836 60 00 | Bariumkarbonat | K |

2837 | Cyanider, cyanidoxider och komplexa cyanider | IK |

2838 00 00 | Fulminater, cyanater och tiocyanater | IK |

2839 | Silikater; kommersiella silikater av alkalimetaller | IK |

2840 | Borater; peroxoborater (perborater) | IK |

ex 2841 | Salter av metalloxosyror och metallperoxosyror, med undantag av produkter enligt nr 2841 61 00 | IK |

2841 61 00 | Kaliumpermanganat | K |

2842 | Andra salter av oorganiska syror eller peroxosyror (inbegripet aluminiumsilikater, även inte kemiskt definierade), andra än azider | IK |

2843 | Ädla metaller i kolloidal form; oorganiska och organiska föreningar av ädla metaller, även inte kemiskt definierade; amalgamer av ädla metaller | IK |

ex 2844 30 11 | Andra än kermeter i obearbetad form, avfall och skrot av uran utarmat på U 235 | IK |

ex 2844 30 51 | Andra än kermeter i obearbetad form, avfall och skrot av torium | IK |

2845 90 90 | Andra än deuterium och föreningar av deuterium; väte och föreningar av väte anrikade på deuterium; blandningar och lösningar innehållande dessa produkter | IK |

2846 | Oorganiska och organiska föreningar av sällsynta jordartsmetaller, yttrium eller skandium eller av blandningar av dessa metaller | IK |

2847 00 00 | Hydrogenperoxid (väteperoxid), även i fast form (i förening med karbamid) | IK |

2848 00 00 | Fosfider, även inte kemiskt definierade, med undantag av järnfosfid (fosforjärn) | IK |

ex 2849 | Karbider, även inte kemiskt definierade, med undantag av produkter enligt nr 2849 20 00 och 2849 90 30 | IK |

2849 20 00 | Kiselkarbid (karborundum) | K |

2849 90 30 | Volframkarbider | K |

ex 2850 00 | Hydrider, nitrider, azider, silicider och borider, även inte kemiskt definierade, med undantag av sådana föreningar som även utgör karbider enligt nr 2849, med undantag av produkter enligt nr 2850 00 70 | IK |

2850 00 70 | Silicider | K |

2851 00 | Andra oorganiska föreningar (inbegripet destillerat vatten och ledningsförmågevatten samt vatten av motsvarande renhetsgrad); flytande luft (även med ädelgaserna avlägsnade); komprimerad luft; amalgamer, med undantag av amalgamer av ädla metaller | IK |

2903 | Halogenderivat av kolväten | K |

2904 10 00 | Derivat med enbart sulfonsyragrupper, samt salter och etylestrar av sådana derivat | IK |

2904 20 00 | Derivat med enbart nitrogrupper eller enbart nitrosogrupper | K |

2904 90 | Andra derivat | IK |

ex 2905 | Acykliska alkoholer samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana alkoholer, med undantag av produkter enligt nr 2905 43 00, 2905 44 och 2905 45 00 | K |

2905 45 00 | Glycerol | IK |

2906 | Cykliska alkoholer samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana alkoholer | IK |

2907 11 00 | Fenol (hydroxibensen) och salter av fenol | IK |

2907 12 00 | Kresoler och salter av kresoler | IK |

2907 13 00 | Oktylfenol, nonylfenol och deras isomerer; salter av sådana föreningar | IK |

2907 14 00 | Xylenoler och salter av xylenoler | IK |

2907 15 90 | Naftoler och salter av naftoler, andra än 1-Naftol | K |

2907 19 00 | Andra | IK |

2907 21 00 | Resorcinol och salter av resorcinol | IK |

ex 2907 22 00 | Hydrokinon (kinol) | K |

ex 2907 22 00 | Andra | IK |

2907 23 00 | 4,4'-Isopropylidendifenol (bisfenol A, difenylolpropan) och salter av denna förening | IK |

2907 29 00 | Andra | IK |

2908 | Halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av fenoler eller fenolalkoholer | IK |

2909 | Etrar, eteralkoholer, eterfenoler, eteralkoholfenoler, alkoholperoxider, eterperoxider, ketonperoxider (även inte kemiskt definierade) samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar | K |

2910 | Epoxider, epoxialkoholer, epoxifenoler och epoxietrar med tre atomer i ringen samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar | IK |

2911 00 00 | Acetaler och hemiacetaler, även med annan syrefunktion, samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar | IK |

ex 2912 | Aldehyder; även med annan syrefunktion; cykliska polymerer av aldehyder; paraformaldehyd, med undantag av produkter enligt nr 2912 41 00 | IK |

2912 41 00 | Vanillin (4-hydroxi-3-metoxibensaldehyd) | K |

2913 00 00 | Halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av produkter enligt nr 2912 | IK |

ex 2914 | Ketoner och kinoner, även med annan syrefunktion, samt halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar, med undantag av produkter enligt nr 2914 11 00, 2914 21 00 och 2914 22 00 | IK |

2914 11 00 | Aceton | K |

2914 21 00 | Kamfer | K |

2914 22 00 | Cyklohexanon och metylcyklohexanoner | K |

2915 | Mättade acykliska monokarboxylsyror samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar | K |

ex 2916 11 00 | Akrylsyra | K |

ex 2916 11 00 | Salter av akrylsyra | IK |

2916 12 | Estrar av akrylsyra | K |

2916 13 00 | Metakrylsyra och salter av metakrylsyra | IK |

2916 14 | Estrar av metakrylsyra | K |

2916 15 00 | Oljesyra, linolsyra och linolensyra samt salter och estrar av dessa syror | IK |

2916 19 | Andra | IK |

2916 20 00 | Cyklan-, cyklen- och cykloterpenmonokarboxylsyror samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror; derivat av sådana föreningar | IK |

2916 31 00 | Bensoesyra samt salter och estrar av bensoesyra | IK |

2916 32 | Bensoylperoxid och bensoylklorid | IK |

2916 39 00 | Andra | IK |

ex 2917 | Polykarboxylsyror samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar, med undantag av produkter enligt nr 2917 11 00, 2917 12 10, 2917 14 00, 2917 32 00, 2917 35 00 och 2917 36 00 | IK |

2917 11 00 | Oxalsyra samt salter och estrar av oxalsyra | K |

2917 12 10 | Adipinsyra och salter av adipinsyra | K |

2917 14 00 | Maleinsyraanhydrid | K |

2917 32 00 | Dioktylortoftalater | K |

2917 35 00 | Ftalsyraanhydrid | K |

2917 36 00 | Tereftalsyra och salter av tereftalsyra | K |

ex 2918 | Karboxylsyror med annan syrefunktion samt deras anhydrider, halogenider, peroxider och peroxisyror; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar, med undantag av produkter enligt nr 2918 14 00, 2918 15 00, 2918 21 00, 2918 22 00 och 2918 29 10 | IK |

2918 14 00 | Citronsyra | K |

2918 15 00 | Salter och estrar av citronsyra | S |

2918 21 00 | Salicylsyra och salter av salicylsyra | K |

2918 22 00 | o-Acetylsalicylsyra samt salter och estrar av o-acetylsalicylsyra | K |

2918 29 10 | Sulfosalicylsyror och hydroxinaftoesyror; salter och estrar av dessa syror | K |

2919 00 | Estrar av fosforsyra och deras salter, inbegripet laktofosfater; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar | IK |

2920 | Estrar av andra oorganiska syror av icke-metaller (med undantag av estrar av hydrogenhalogenider) och deras salter; halogen-, sulfo-, nitro- och nitrosoderivat av sådana föreningar | IK |

2921 | Föreningar med aminofunktion | K |

2922 | Aminoföreningar med syrefunktion | K |

2923 | Kvaternära ammoniumsalter och ammoniumhydroxider; lecitiner och andra fosfoaminolipider, även inte kemiskt definierade | IK |

2924 19 00 | Acykliska amider (inbegripet acykliska karbamater) och derivat av dessa amider; salter av sådana föreningar, med undantag av meprobamat | K |

2924 21 | Ureiner och derivat av ureiner; salter av sådana föreningar | K |

2924 23 00 | 2-Acetamidobensoesyra (N-acetylantranilsyra) och salter av 2-acetamidobensoesyra | IK |

2924 29 30 | Paracetamol (INN) | K |

2924 29 95 | Andra föreningar med karboxamidfunktion | K |

2925 | Föreningar med karboximidfunktion (inbegripet sackarin och dess salter) och föreningar med iminofunktion | IK |

ex 2926 | Föreningar med nitrilfunktion, med undantag av produkter enligt 2926 10 00 | IK |

2926 10 00 | Akrylnitril | K |

2927 00 00 | Diazo-, azo- och azoxiföreningar | K |

2928 00 90 | Organiska derivat av hydrazin | IK |

2929 10 | Isocyanater | K |

2929 90 00 | Andra än isocyanater | IK |

2930 10 00 2930 20 00 2930 30 00 | Svavelorganiska föreningar | IK IK IK |

2930 40 90 2930 90 13 2930 90 16 2930 90 20 2930 90 70 | Svavelorganiska föreningar | K K K K K |

2931 00 | Andra organiska-oorganiska föreningar | IK |

ex 2932 | Heterocykliska föreningar med enbart syre som heteroatom(er), med undantag av produkter enligt nr 2932 12 00, 2932 13 00 och 2932 21 00 | IK |

2932 12 00 | 2-Furaldehyd (furfuraldehyd) | K |

2932 13 00 | Furfurylalkohol och tetrahydrofurfurylalkohol | K |

2932 21 00 | Kumarin, metylkumariner och etylkumariner | K |

ex 2933 | Heterocykliska föreningar med enbart kväve som heteroatom(er), med undantag av produkter enligt nr 2933 61 00 | IK |

2933 61 00 | Melamin | K |

2934 | Nukleinsyror och salter av nukleinsyror, även inte kemiskt definierade; andra heterocykliska föreningar | IK |

2935 00 90 | Andra sulfonamider | K |

2938 | Glykosider, naturliga eller syntetiskt reproducerade, samt salter, etrar, estrar och andra derivat av glykosider | IK |

ex 2940 00 00 | Ramnos, raffinos och mannos | IK |

ex 2940 00 00 | Sockerarter, kemiskt rena, andra än sackaros, laktos, maltos, glukos och fruktos; sockeretrar, sockeracetaler och sockerestrar samt salter av sockeretrar, sockeracetaler eller sockerestrar, andra än produkter enligt nr 2937, 2938 och 2939, andra än ramnos, raffinos och mannos | K |

2941 20 30 | Dihydrostreptomycin, salter, estrar och hydrater därav | IK |

2942 00 00 | Andra organiska föreningar | IK |

3102 | Kvävegödselmedel, mineraliska eller kemiska[28] | K |

3103 10 | Superfosfater | K |

3105 | Mineraliska eller kemiska gödselmedel som innehåller två eller tre av grundämnena kväve, fosfor och kalium; andra gödselmedel; varor enligt detta kapitel i tablettform eller liknande former eller i förpackningar med en bruttovikt av högst 10 kg | K |

ex 3201 90 90 | Garvämnesextrakter av vegetabiliskt ursprung; garvsyror (tanniner) samt salter, etrar, estrar och andra derivat av garvsyror, med undantag av garvämnesextrakter av eukalyptus, garvämnesextrakter som är derivat av gambir och myrobalaner och andra garvämnesextrakter av vegetabiliskt ursprung | IK |

3202 | Syntetiska organiska garvämnen; oorganiska garvämnen; garvningspreparat, även innehållande naturliga garvämnen; enzymatiska garveripreparat | IK |

3203 00 90 | Färgämnen av animaliskt ursprung och preparat på basis av sådana färgämnen | IK |

3204 | Syntetisk organiska färgämnen, även kemiskt definierade; preparat enligt anmärkning 3 till detta kapitel på basis av syntetiska organiska färgämnen; syntetiska organiska produkter av sådana slag som används som optiska vitmedel eller som luminoforer, även kemiskt definierade | K |

3205 00 00 | Substratpigment; preparat enligt anm. 3 till detta kapitel på basis av substratpigment | IK |

3206 | Andra färgämnen; preparat enligt anmärkning 3 till detta kapitel, som inte omfattas av nr 3203, 3204-3205 00 00; oorganiska produkter av sådana slag som används som luminoforer, även kemiskt definierade | K |

3207 | Beredda pigment, beredda opakmedel, beredda färger, icke frittad emalj- och glasyrmassa, engober, flytande lysterfärger och liknande preparat av sådana slag som används inom keramik-, emaljerings- eller glasindustrin; fritta och annat glas i form av pulver, korn eller flingor | IK |

3208 | Målningsfärger och lacker på basis av syntetiska polymerer eller kemiskt modifierade naturliga polymerer, dispergerade eller lösta i icke vattenhaltigt medium; lösningar enligt anmärkning 4 till detta kapitel | IK |

3209 | Målningsfärger och lacker på basis av syntetiska polymerer eller kemiskt modifierade naturliga polymerer, dispergerade eller lösta i vattenhaltigt medium | IK |

3210 00 | Andra målningsfärger och lacker, beredda kallvattenfärger av sådana slag som används för färgning av läder | IK |

3211 00 00 | Beredda sickativ | IK |

3212 | Pigment dispergerade i icke vattenhaltigt medium, i flytande form eller i pastaform, av sådana slag som används vid tillverkning av målningsfärger; brons- och färgfolier; färgämnen i former eller förpackningar för försäljning i detaljhandeln | IK |

3213 | Konstnärsfärger, färger för skolbruk, plakatfärger, brytningsfärger, hobbyfärger och liknande färger i form av tabletter eller i tuber, burkar, flaskor, skålar eller i liknande former eller förpackningar | IK |

3214 | Fönsterkitt, ympvax, hartscement och andra tätnings- och utfyllningsmedel; spackelfärger; icke eldfasta preparat för ytbeläggning av fasader, innerväggar, golv, innertak o.d. | IK |

3215 | Tryckfärger, bläck, tusch och liknande färger, även koncentrerade eller i fast form | IK |

Kapitel 33 | ETERISKA OLJOR OCH RESINOIDER; PARFYMERINGS-, SKÖNHETS- OCH KROPPSVÅRDSMEDEL | IK |

Kapitel 34 | TVÅL OCH SÅPA, ORGANISKA YTAKTIVA ÄMNEN, TVÄTTMEDEL, SMÖRJMEDEL, KONSTGJORDA VAXER, BEREDDA VAXER, PUTS- OCH SKURMEDEL, LJUS OCH LIKNANDE ARTIKLAR, MODELLERINGSPASTOR, S.K. DENTALVAX SAMT DENTALPREPARAT PÅ BASIS AV GIPS | IK |

3501 | Kasein, kaseinater och andra kaseinderivat; kaseinlim | K |

3502 90 90 | Albuminater och andra albuminderivat | IK |

3503 00 | Gelatin; även ytbehandlade eller färgade och gelatinderivat; husbloss; annat lim av animaliskt ursprung, dock inte kaseinlim enligt nr 3501 | IK |

3504 00 00 | Peptoner och peptonderivat; andra proteinämnen samt derivat av sådana ämnen, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; hudpulver, även behandlat med kromsalt | IK |

3505 10 50 | Företrad eller förestrad stärkelse | IK |

3506 | Lim och klister, beredda, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; produkter lämpliga för användning som lim eller klister, med en nettovikt av högst 1 kg | IK |

3507 | Enzymer; enzympreparat, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | K |

Kapitel 36 | KRUT OCH SPRÄNGÄMNEN; PYROTEKNISKA PRODUKTER; TÄNDSTICKOR; PYROFORA LEGERINGAR; VISSA BRÄNNBARA PRODUKTER | IK |

Kapitel 37 | VAROR FÖR FOTO- ELLER KINOBRUK | IK |

3801 | Konstgjord grafit; kolloidal och halvkolloidal grafit; preparat på basis av grafit eller annat kol, i pastaform eller i form av block, plattor eller andra halvfabrikat | IK |

3802 | Aktiverat kol; aktiverade naturliga mineraliska produkter; djurkol, inbegripet använt djurkol | K |

3803 00 90 | Tallolja (tallsyra), även raffinerad men ej rå | IK |

3804 00 | Avfallslut från tillverkning av massa av ved, även koncentrerad, avsockrad eller kemiskt behandlad, inbegripet ligninsulfonater men inte tallolja enligt nr 3803 | IK |

3805 | Balsamterpentin, extraherad terpentin, sulfatterpentin och andra terpentinoljor, framställda genom destillation eller annan behandling av barrträ; rå dipenten; sulfitterpentin och annan rå para-cymen; ”pine oil” innehållande a-terpineol som huvudbeståndsdel | IK |

3806 | Kolofonium och hartssyror samt derivat av dessa ämnen; hartssprit och hartsoljor; naturhartser modifierade genom utsmältning | IK |

3807 00 | Trätjära; trätjäroljor; trätjärkreosot; rå metanol; vegetabiliskt beck; bryggeriharts och liknande preparat på basis av kolofonium, hartssyror eller vegetabiliskt beck | IK |

3808 | Insekts-, svamp- och ogräsbekämpningsmedel, groningshindrande medel, tillväxtreglerande medel för växter, desinfektionsmedel, bekämpningsmedel mot gnagare och liknande produkter, föreliggande i former eller förpackningar för försäljning i detaljhandeln eller som preparat eller utformade artiklar | IK |

ex 3809 | Appreturmedel, preparat för påskyndande av färgning eller för fixering av färgämnen samt andra produkter och preparat, av sådana slag som används inom textil-, pappers- eller läderindustrin eller inom liknande industrier, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans, med undantag av produkter enligt 3809 10 | IK |

3810 | Betmedel för metaller; flussmedel och andra preparat, utgörande hjälpmedel vid lödning eller svetsning; pulver och pastor för lödning eller svetsning, bestående av metall och andra ämnen; preparat av sådana slag som används för fyllning eller beläggning av svetselektroder eller svetstråd | IK |

3811 | Preparat för motverkande av knackning, oxidation, korrosion eller hartsbildning, viskositetsförbättrande preparat och andra beredda tillsatsmedel för mineraloljor (inbegripet bensin) eller för andra vätskor som används för samma ändamål som mineraloljor | IK |

3812 | Beredda vulkningsacceleratorer; sammansatta mjukningsmedel för gummi eller plast, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; antioxidanter och andra sammansatta stabiliseringsmedel för gummi eller plast | IK |

3813 00 00 | Preparat och laddningar till brandsläckningsapparater; laddade brandsläckningsbomber | IK |

3814 00 | Sammansatta organiska lösnings- och spädningsmedel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; beredda färg- eller lackborttagningsmedel | IK |

3815 | Reaktionsinitiatorer, reaktionsacceleratorer samt beredda katalysatorer, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | IK |

3816 00 00 | Eldfast cement, eldfast murbruk, eldfast betong och liknande eldfasta beredningar, andra än produkter enligt nr 3801 | IK |

3817 | Blandningar av alkylbensener och blandningar av alkylnaftalener, andra än sådana som omfattas av nr 2707 eller 2902 | K |

3819 00 00 | Hydrauliska bromsvätskor och andra beredda vätskor för hydraulisk kraftöverföring, inte innehållande oljor erhållna ur petroleum eller ur bituminösa mineral eller innehållande mindre än 70 viktprocent sådana oljor | IK |

3820 00 00 | Frysskyddsmedel och beredda flytande avisningsmedel | IK |

3821 00 00 | Beredda närsubstrat för odling av mikroorganismer | IK |

ex 3823 | Tekniska enbasiska fettsyror; sura oljor från raffinering; tekniska fettalkoholer, med undantag av produkter enligt nr 3823 11 00, 3823 13 00 och 3823 19 | K |

3823 11 00 | Stearin | IK |

3823 13 00 | Tallfettsyra | IK |

3823 19 | Andra | IK |

ex 3824 | Beredda bindemedel för gjutformar eller gjutkärnor; kemiska produkter samt preparat från kemiska eller närstående industrier (inbegripet sådana som består av blandningar av naturprodukter), inte nämnda eller inbegripna någon annanstans, med undantag av produkter enligt nr 3824 60 | IK |

3825 | Restprodukter från kemiska eller närstående industrier, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; kommunalt avfall; avloppsslam; andra avfall specificerade i anmärkning 6 till detta kapitel | K |

3901 | Polymerer av eten, i obearbetad form | K |

3902 | Polymerer av propen eller av andra olefiner, i obearbetad form | K |

3903 | Polymerer av styren, i obearbetad form | K |

3904 | Polymerer av vinylklorid eller av andra halogenerade olefiner, i obearbetad form | K |

3905 | Polymerer av vinylacetat eller av andra vinylestrar, i obearbetad form; andra vinylpolymerer i obearbetad form | IK |

3906 10 00 | Poly(metylmetakrylat) | K |

3906 90 60 | Sampolymer av metylakrylat, etylen och en monomer som innehåller en ändlös karboxigrupp som ersättningsprodukt, med minst 50 viktprocents halt av metylakrylat, även blandad med kiseldioxid | IK |

3906 90 90 | Andra | IK |

ex 3907 | Polyacetaler, andra polyetrar samt epoxihartser, i obearbetad form; polykarbonater, alkydhartser, polyallylestrar och andra polyestrar, i obearbetad form, med undantag av produkter enligt nr 3907 10 00, 3907 60 och 3907 99 | IK |

3907 10 00 | Polyacetaler | K |

3907 60 | Polyetentereftalat | K |

3907 99 | Andra polyestrar, andra än omättade | K |

3908 | Polyamider i obearbetad form | K |

3909 | Aminoplaster, fenoplaster och polyuretaner, i obearbetad form | IK |

3910 00 00 | Silikoner i obearbetad form | IK |

3911 | Petroleumhartser, kumaronindenhartser, polyterpener, polysulfider, polysulfoner och andra produkter omnämnda i anm. 3 till detta kapitel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans, i obearbetad form | IK |

3912 | Cellulosa och andra kemiska cellulosaderivat, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans, i obearbetad form | IK |

3913 | Naturliga polymerer och modifierade naturliga polymerer, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | IK |

3914 00 00 | Jonbytare på basis av polymerer enligt nr 3901-3913, i obearbetad form | IK |

3915 | Avklipp och annat avfall av plast samt plastskrot | IK |

3916 | Enfibertråd med ett största tvärmått av mer än 1 mm samt stavar, stänger och strängar, även ytbehandlade men inte bearbetade på annat sätt, av plast | IK |

3917 | Rör och slangar samt rördelar och andra tillbehör till rör eller slangar, av plast | IK |

3918 | Golvbeläggningsmaterial av plast, även självhäftande, i rullar eller i form av plattor; vägg- eller takbeklädnad av plast enligt definition i anmärkning 9 till detta kapitel | IK |

3919 | Plattor, duk, film, folier, tejp, remsor och andra platta produkter av plast, självhäftande, även i rullar | IK |

3920 | Andra slag av plattor, duk, film, folier och remsor, av plast, inte porösa och inte förstärkta, laminerade eller på liknande sätt kombinerade med annat material | K |

ex 3921 | Andra slag av plattor, duk, film, folier och remsor, av plast, med undantag av produkter enligt nr 3921 90 19 | IK |

3921 90 19 | Andra slag av plattor, duk, film, folier och remsor, av plast, med undantag av porösa produkter, av polyestrar, med undantag av korrugerade dukar och plattor | K |

3922 | Badkar, duschkar, tvättställ, bidéer, toalettstolar, sitsar och lock till toalettstolar, spolcisterner och liknande sanitetsartiklar, av plast | IK |

ex 3923 | Artiklar för transport eller förpackning av varor, av plast; proppar, lock, kapsyler och andra förslutningsartiklar av plast, med undantag av produkter enligt nr 3923 21 00 | IK |

3923 21 00 | Säckar, bärkassar och påsar (inbegripet strutar) av polymerer av eten | K |

3924 | Bords- och köksartiklar, andra hushållsartiklar samt toalettartiklar, av plast | IK |

3925 | Byggvaror av plast, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | IK |

3926 | Andra plastvaror samt varor av andra material enligt nr 3901-3914 | IK |

ex kapitel 40 | GUMMI OCH GUMMIVAROR, med undantag av produkter enligt nr 4010 | IK |

4010 | Drivremmar eller transportband av mjukgummi | K |

ex 4104 | Hudar och skinn, garvade eller som crust, av nötkreatur och andra oxdjur (inbegripet buffel) eller av hästdjur, utan kvarsittande hår, även spaltade men inte vidare beredda, med undantag av produkter enligt nr 4104 41 19 och 4104 49 19 | K |

ex 4106 31 4106 32 | Hudar och skinn av andra djur, garvade eller som crust, utan kvarsittande hår, även spaltade men inte vidare beredda, med undantag av produkter enligt nr 4106 31 10 | IK |

4107 | Läder, vidare berett efter garvning eller grundfärgning och torkning, även berett till pergament, av nötkreatur och andra oxdjur (inbegripet buffel) eller av hästdjur, utan kvarsittande hår, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114 | K |

Läder, vidare berett efter garvning eller grundfärgning och torkning, även berett till pergament: |

4112 00 00 | Av får eller lamm, utan kvarsittande ull, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114 | K |

4113 10 00 | Av get eller killing, utan kvarsittande ull eller hår, även spaltat, annat än läder enligt nr 4114 | K |

4113 20 00 | Av svin | IK |

4113 30 00 | Av reptiler | IK |

4113 90 00 | Andra slag | IK |

4114 | Sämskläder (inbegripet kombinationssämskläder); lackläder och laminerat lackläder; metalliserat läder | K |

4115 10 00 | Konstläder på basis av läder eller läderfibrer, i plattor, skivor eller remsor, även i rullar | K |

4201 00 00 | Sadelmakeriarbeten för alla slags djur (inbegripet draglinor, koppel, knäskydd, munkorgar, vojlockar, sadelväskor, hundtäcken o.d.), av alla slags material | IK |

4202 | Koffertar, resväskor, sminkväskor, attachéväskor, portföljer, skolväskor, fodral, etuier och väskor för glasögon, kikare, kameror, musikinstrument eller vapen samt liknande artiklar; ressäckar, isolerade väskor för mat eller dryck, necessärer, ryggsäckar, handväskor, shoppingväskor, plånböcker, portmonnäer, kartfodral, cigarettetuier, tobakspungar, verktygsväskor, sportväskor, flaskfodral, smyckeskrin, puderdosor, matsilveretuier och liknande artiklar, av läder, konstläder, plast (i form av plattor, duk eller folier), textilvara, vulkanfiber eller papp eller helt eller till största delen belagda med sådant material eller med papper | K |

4203 | Kläder och tillbehör till kläder, av läder eller konstläder | K |

4204 00 | Varor av läder eller konstläder, av sådana slag som används i maskiner, apparater eller mekaniska redskap eller för annat tekniskt ändamål | IK |

4205 00 00 | Andra varor läder eller konstläder | IK |

4206 | Varor av tarmar, guldslagarhinna, blåsor eller senor | IK |

Kapitel 43 | PÄLSSKINN OCH KONSTGJORD PÄLS; VAROR AV DESSA MATERIAL | IK |

4407 | Virke, sågat eller kluvet i längdriktningen eller skuret eller svarvat till skivor, även hyvlat, slipat eller längdskarvat, med en tjocklek av mer än 6 mm | IK |

4408 | Skivor för fanering (inbegripet sådana som erhållits genom skärning av laminerat virke), skivor för plywood eller för annat liknande laminerat virke och annat virke, sågat i längdriktningen eller skuret eller svarvat till skivor, även hyvlat, slipat, kantskarvat eller längdskarvat, med en tjocklek av högst 6 mm | IK |

4408 31 | Mörkröd meranti, ljusröd meranti och meranti bakau | IK |

4408 39 | Annat | IK |

4410 | Spånskivor och liknande skivor (t.ex. ”oriented strand board” och ”waferboard”) av trä eller andra vedartade material, även agglomererade med harts eller andra organiska bindemedel | K |

4411 | Fiberskivor av trä eller andra vedartade material, även innehållande harts eller andra organiska bindemedel | K |

4412 | Kryssfaner (plywood), fanerade skivor och liknande trälaminat | K |

4414 00 10 | Träramar för målningar, fotografier, speglar e.d., av tropiska träslag enligt kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel | IK |

4415 | Packlådor, förpackningsaskar, häckar, tunnor och liknande förpackningar, av trä; kabeltrummor av trä; lastpallar, pallboxar och liknande anordningar, av trä; pallflänsar av trä | IK |

4418 10 4418 30 10 | Byggnadssnickerier och timmermansarbeten, av trä, inbegripet cellplattor, sammansatt parkettstav samt vissa takspån (”shingles” och ”shakes”) | K K |

4418 20 10 | Dörrar, dörrkarmar och dörrtrösklar, av tropiska träslag enligt kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel | K |

4420 10 11 4420 90 10 4420 90 91 | Trä med inläggningar; skrin, askar, etuier och fodral för smycken, matsilver och liknande artiklar, av trä; statyetter och andra prydnadsföremål, av trä; rumsinventarier av trä, inte inbegripna i kapitel 94 | K K K |

4421 90 91 | Andra varor av trä: andra än av träfiberplattor | IK |

ex kapitel 45 | KORK OCH VAROR AV KORK, med undantag av produkter enligt nr 4503 | IK |

4503 | Varor av naturkork | K |

Kapitel 46 | VAROR AV HALM, ESPARTO ELLER ANDRA FLÄTNINGSMATERIAL; KORGMAKERIARBETEN | K |

Kapitel 50 | NATURSILKE | K |

ex kapitel 51 | GARN OCH VÄVNADER AV TAGEL, med undantag av produkter enligt nr 5105 | K |

Kapitel 52 | BOMULL | K |

Kapitel 53 | ANDRA VEGETABILISKA TEXTILFIBRER; PAPPERSGARN OCH VÄVNADER AV PAPPERSGARN | K |

Kapitel 54 | KONSTFILAMENT | K |

Kapitel 55 | KONSTSTAPELFIBRER | K |

Kapitel 56 | VADD, FILT OCH BONDAD DUK; SPECIALGARNER; SURRNINGSGARN OCH TÅGVIRKE SAMT VAROR AV SÅDANA PRODUKTER | K |

Kapitel 57 | MATTOR OCH ANNAN GOLVBELÄGGNING AV TEXTILMATERIAL | K |

Kapitel 58 | SPECIELLA VÄVNADER; TUFTADE DUKVAROR AV TEXTILMATERIAL; SPETSAR; TAPISSERIER; SNÖRMAKERIARBETEN; BRODERIER | K |

Kapitel 59 | IMPREGNERADE, ÖVERDRAGNA, BELAGDA ELLER LAMINERADE TEXTILVÄVNADER; TEXTILVAROR FÖR TEKNISKT BRUK | K |

Kapitel 60 | DUKVAROR AV TRIKÅ | K |

Kapitel 61 | KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV TRIKÅ | K |

Kapitel 62 | KLÄDER OCH TILLBEHÖR TILL KLÄDER, AV ANNAN TEXTILVARA ÄN TRIKÅ | K |

Kapitel 63 | ANDRA KONFEKTIONERADE TEXTILVAROR; HANDARBETSSATSER; BEGAGNADE KLÄDER OCH ANDRA BEGAGNADE TEXTILVAROR; LUMP | K |

Kapitel 64 | SKODON, DAMASKER O.D.; DELAR TILL SÅDANA ARTIKLAR | K |

Kapitel 65 | HUVUDBONADER OCH DELAR TILL HUVUDBONADER | IK |

Kapitel 66 | PARAPLYER, PARASOLLER, PROMENADKÄPPAR, SITTKÄPPAR, PISKOR OCH RIDSPÖN SAMT DELAR TILL SÅDANA ARTIKLAR | K |

Kapitel 67 | BEARBETADE FJÄDRAR OCH DUN SAMT VAROR TILLVERKADE AV FJÄDRAR ELLER DUN; KONSTGJORDA BLOMMOR; VAROR AV MÄNNISKOHÅR | IK |

Kapitel 68 | VAROR AV STEN, GIPS, CEMENT, ASBEST, GLIMMER ELLER LIKNANDE MATERIAL | IK |

Kapitel 69 | KERAMISKA PRODUKTER | K |

Kapitel 70 | GLAS OCH GLASVAROR | K |

7113 | Äkta smycken och delar till sådana varor, av ädel metall eller av metall med plätering av ädel metall | IK |

7114 | Guld- och silversmedsvaror och delar till sådana varor, av ädel metall eller av metall med plätering av ädel metall | IK |

7115 90 | Andra varor av ädel metall eller av metall med plätering av ädel metall, med undantag av katalysatorer i form av trådduk eller trådnät av platina | IK |

7116 20 19 | Andra | IK |

7116 20 90 | Andra slag än varor bestående enbart av naturpärlor eller odlade pärlor eller av ädelstenar eller halvädelstenar (naturliga, syntetiska eller rekonstruerade) | IK |

7117 | Oäkta smycken | K |

7202 | Ferrolegeringar | K |

Kapitel 73 | VAROR AV JÄRN ELLER STÅL | IK |

Kapitel 74 | KOPPAR OCH VAROR AV KOPPAR | K |

7505 12 00 | Stång och profiler av nickellegering | IK |

7505 22 00 | Tråd av nickellegering | IK |

7506 20 00 | Plåt, band och folier av nickel av nickellegering | IK |

7507 20 00 | Rördelar av nickel | IK |

ex kapitel 76 | ALUMINIUM OCH VAROR AV ALUMINIUM, med undantag av produkter enligt nr 7601 | K |

ex kapitel 78 | BLY OCH VAROR AV BLY, med undantag av produkter enligt nr 7801 | S |

ex kapitel 79 | ZINK OCH VAROR AV ZINK, med undantag av produkter enligt nr 7901 och 7903 | K |

ex kapitel 81 | ANDRA OÄDLA METALLER; KERMETER; VAROR AV DESSA METALLER, med undantag av produkter enligt nr 8101 10 00, 8101 94 00, 8102 10 00, 8102 94 00, 8104 11 00, 8104 19 00, 8107 20 00, 8108 20 00, 8108 30 00, 8109 20 00, 8110 10 00, 8112 21 90, 8112 30 20, 8112 51 00, 8112 59 00, 8112 92 och 8113 00 20 | K |

Kapitel 82 | VERKTYG, REDSKAP, KNIVAR, SKEDAR OCH GAFFLAR AV OÄDEL METALL; DELAR AV OÄDEL METALL TILL SÅDANA ARTIKLAR | K |

Kapitel 83 | DIVERSE VAROR AV OÄDEL METALL | K |

ex kapitel 84 | KÄRNREAKTORER, ÅNGPANNOR, MASKINER, APPARATER OCH MEKANISKA REDSKAP; DELAR TILL SÅDANA VAROR, med undantag av produkter enligt 8401 10 00 och 8407 21 10 | IK |

8401 10 00 | Kärnreaktorer; | K |

8407 21 10 | Motorer för fartygsdrift, utombordsmotorer, med en cylindervolym av högst 325 cm³ | K |

ex kapitel 85 | ELEKTRISKA MASKINER OCH APPARATER, ELEKTRISK MATERIEL SAMT DELAR TILL SÅDANA VAROR; APPARATER FÖR INSPELNING ELLER ÅTERGIVNING AV LJUD, APPARATER FÖR INSPELNING ELLER ÅTERGIVNING AV BILDER OCH LJUD FÖR TELEVISION SAMT DELAR OCH TILLBEHÖR TILL SÅDANA APPARATER, med undantag av produkter enligt nr 8516 50 00, 8519, 8520 32 99, 8520 39 90, 8521, 8525, 8527, 8528 12, 8528 21 bis 8528 30, 8529, 8540 11 och 8540 12 | IK |

8516 50 00 | Mikrovågsugnar | K |

8519 | Skivspelare, elektriska grammofoner, kassettbandspelare och andra apparater för ljudåtergivning, inte försedda med anordning för ljudinspelning | K |

8520 32 99 | Digitala, andra än kassettbandspelare | K |

8520 39 90 | Bandspelare och andra apparater för ljudinspelning, andra än för magnetband på spolar, som möjliggör upptagning eller återgivning av ljud vid antingen en enda bandhastighet av 19 cm per sekund eller denna och andra lägre hastigheter | K |

8521 | Apparater för inspelning eller återgivning av videosignaler, även med inbyggd videotuner | K |

8525 | Apparater för sändning av radiotelefoni, radiotelegrafi, rundradio eller television, även med inbyggd utrustning för mottagning, ljudinspelning eller ljudåtergivning; televisionskameror, videokameror för stillbilder och andra videokameror; digitala kameror | K |

8527 | Apparater för mottagning av radiotelefoni, radiotelegrafi eller rundradio, även med inbyggd utrustning för inspelning eller återgivning av ljud eller med inbyggt ur | K |

ex 8528 | Televisionsmottagare, även med inbyggd rundradiomottagare, inbyggd utrustning för inspelning eller återgivning av ljud eller videosignaler; med undantag av produkter enligt nr 8528 13 00, videomonitorer och videoprojektorer | K |

8529 | Delar som är lämpliga att användas uteslutande eller huvudsakligen till apparater enligt nr 8525-8528 | K |

8540 11 | Bildrör för televisionsmottagare, inbegripet sådana för videomonitorer | K |

8540 12 00 | K |

Kapitel 86 | LOK OCH ANNAN RULLANDE JÄRNVÄGS- OCH SPÅRVÄGSMATERIEL SAMT DELAR TILL SÅDAN MATERIEL; STATIONÄR JÄRNVÄGS- OCH SPÅRVÄGSMATERIEL SAMT DELAR TILL SÅDAN MATERIEL; MEKANISK (INBEGRIPET ELEKTROMEKANISK) TRAFIKSIGNALERINGSUTRUSTNING AV ALLA SLAG | IK |

8701 | Traktorer (andra än dragtruckar enligt nr 8709) | IK |

8702 | Motorfordon för transport av minst 10 personer, inbegripet föraren | K |

8703 | Bilar och andra motorfordon, konstruerade huvudsakligen för personbefordran (andra än sådana enligt nr 8702), inbegripet stationsvagnar och tävlingsbilar | K |

8704 | Motorfordon för godsbefordran | K |

8705 | Motorfordon för speciella ändamål, andra än sådana som är konstruerade huvudsakligen för person- eller godsbefordran (t.ex. bärgningsbilar, kranbilar, brandbilar, bilar med betongblandare, bilar med anordning för sopning eller spolning, verkstadsbilar och röntgenbilar) | K |

8706 00 | Underreden försedda med motor, till motorfordon enligt nr 8701-8705 | K |

8707 | Karosserier (inbegripet förarhytter) till motorfordon enligt nr 8701-8705 | K |

8708 | Delar och tillbehör till motorfordon enligt nr 8701-8705 | K |

8709 | Truckar, inte försedda med lyft- eller hanteringsutrustning, av sådana slag som används i fabriker, magasin, hamnområden eller på flygplatser för korta transporter av gods; dragtruckar av sådana slag som används på järnvägsperronger; delar till fordon enligt detta nummer | K |

8710 00 00 | Stridsvagnar och andra motordrivna pansrade stridsfordon, även utrustade med vapen, samt delar till sådana fordon | IK |

8711 | Motorcyklar (inbegripet mopeder) samt cyklar försedda med hjälpmotor, med eller utan sidvagn; sidvagnar | K |

8712 00 | Tvåhjuliga cyklar och andra cyklar (inbegripet trehjuliga transportcyklar), utan motor | K |

8714 | Delar och tillbehör till fordon enligt nr 8711-8713 | K |

8715 00 | Barnvagnar och delar till barnvagnar | IK |

8716 | Släpfordon och påhängsvagnar; andra fordon, utan mekanisk framdrivningsanordning; delar till sådana fordon | IK |

Kapitel 88 | LUFTFARTYG OCH RYMDFARKOSTER SAMT DELAR TILL SÅDANA | IK |

Kapitel 89 | FARTYG SAMT ANNAN FLYTANDE MATERIEL | IK |

Kapitel 90 | OPTISKA INSTRUMENT OCH APPARATER, FOTO- OCH KINOAPPARATER, INSTRUMENT OCH APPARATER FÖR MÄTNING ELLER KONTROLL, MEDICINSKA OCH KIRURGISKA INSTRUMENT OCH APPARATER; DELAR OCH TILLBEHÖR TILL SÅDANA ARTIKLAR | K |

Kapitel 91 | UR OCH DELAR TILL UR | K |

Kapitel 92 | MUSIKINSTRUMENT; DELAR OCH TILLBEHÖR TILL MUSIKINSTRUMENT | IK |

ex kapitel 94 | MÖBLER; SÄNGKLÄDER, MADRASSER, RESÅRBOTTNAR TILL SÄNGAR, KUDDAR OCH LIKNANDE STOPPADE INREDNINGSARTIKLAR; BELYSNINGSARMATUR OCH ANDRA BELYSNINGSARTIKLAR, INTE NÄMNDA ELLER INBEGRIPNA NÅGON ANNANSTANS; LJUSSKYLTAR, NAMNPLÅTAR MED BELYSNING, O.D.; MONTERADE ELLER MONTERINGSFÄRDIGA BYGGNADER, med undantag av produkter enligt nr 9405 | IK |

9405 | Belysningsarmatur och andra belysningsartiklar (inbegripet strålkastare) samt delar till sådana artiklar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; ljusskyltar, namnplåtar med belysning o.d. med fast, varaktigt monterad ljuskälla samt delar till sådana artiklar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | K |

ex kapitel 95 | LEKSAKER, SPEL OCH SPORTARTIKLAR; DELAR TILL SÅDANA ARTIKLAR, med undantag av produkter enligt 9503 | IK |

9503 | Andra leksaker; skalenliga modeller och liknande modeller för förströelse, mekaniska eller icke mekaniska; pussel av alla slag | K |

Kapitel 96 | DIVERSE ARTIKLAR | IK |

BILAGA III

KONVENTIONER SOM DET HÄNVISAS TILL I ARTIKEL 9

DEL A

FN- och ILO-konventioner om grundläggande mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter

1. | Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter |

2. | Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter |

3. | Internationella konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering |

4. | Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor |

5. | Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning |

6. | Konventionen om barnets rättigheter |

7. | Konventionen om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord |

8. | Konvention om minimiålder för tillträde till arbete (nr 138) |

9. | Konventionen om förbud mot och omedelbara åtgärder för att avskaffa de värsta formerna av barnarbete (nr 182) |

10. | Konventionen angående avskaffande av tvångsarbete (nr 105) |

11. | Konventionen angående tvångs- eller obligatoriskt arbete (nr 29) |

12. | Konventionen angående lika lön för män och kvinnor för arbete av lika värde (nr 100) |

13. | Konventionen angående diskriminering ifråga om anställning och yrkesutövning (nr 111) |

14. | Konvention angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten (87) |

15. | Konventionen angående tillämpning av principerna för organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten (nr 98) |

16. | Internationell konvention om avskaffande och bestraffning av brottet apartheid |

DEL B

Konventioner med anknytning till miljön och principerna för goda styrelseformer

17. | Montrealprotokollet om ämnen som bryter ned ozonskiktet |

18. | Konventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av riskavfall |

19. | Stockholmskonventionen om långlivade organiska föreningar |

20. | Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter |

21. | Konventionen om biologisk mångfald |

22. | Cartagenaprotokollet om biosäkerhet |

23. | Kyotoprotokollet till FN:s ramkonvention om klimatförändringar |

24. | FN:s allmänna narkotikakonvention (1961) |

25. | FN:s konvention om psykotropa ämnen (1971) |

26. | Konventionen om bekämpande av illegal handel med narkotika och psykotropa ämnen (1988) |

27. | FN:s Mexikokonvention mot korruption |

FINANSIERINGSÖVERSIKT | […] |

DATUM: 20.10.2004 |

1. | BUDGETRUBRIK: […] | ANSLAG: […] |

2. | ÅTGÄRDENS BETECKNING: Rådets förordning om tillämpning av Allmänna preferenssystemet |

3. | RÄTTSLIG GRUND: […] |

4. | ÅTGÄRDENS SYFTE: Den föreslagna förordningen syftar till att tillämpa Allmänna preferenssystemet under den första delen av tioårsperioden den 1.4.2005 fram till 2015. |

5. | BUDGETKONSEKVENSER | 12 MÅNADERS- PERIOD (miljoner euro) | PÅGÅENDE BUDGETÅR [n] (miljoner euro) | FÖLJANDE BUDGETÅR [n+1] (miljoner euro) |

5.0 | UTGIFTERNA BELASTAR - GEMENSKAPENS BUDGET (BIDRAG/STÖD) - NATIONELLA MYNDIGHETER - ANDRA | […] | […] | […] |

5.1 | INTÄKTER - EG:S EGNA MEDEL (AVGIFTER/TULLAR) - NATIONELLA INKOMSTKÄLLOR | […] | […] | […] |

[n+2] | [n+3] | [n+4] | [n+5] |

5.0.1 | BERÄKNADE UTGIFTER | […] | […] | […] | […] |

5.1.1 | BERÄKNADE INTÄKTER | […] | […] | […] | […] |

5.2 | BERÄKNINGSMETOD: […] |

6.0 | ÄR FINANSIERING MÖJLIG MED DE MEDEL SOM ANSLAGITS UNDER DET BERÖRDA KAPITLET I BUDGETEN FÖR INNEVARANDE ÅR? | JA NEJ |

6.1 | ÄR FINANSIERING MÖJLIG GENOM ÖVERFÖRING MELLAN KAPITEL I BUDGETEN FÖR INNEVARANDE ÅR? | JA NEJ |

6.2 | KOMMER DET ATT BEHÖVAS EN TILLÄGGSBUDGET? | JA NEJ |

6.3 | KOMMER DET ATT BEHÖVAS ANSLAG I KOMMANDE BUDGETAR? | JA NEJ |

ANMÄRKNINGAR: Denna förordning medför inga kostnader för EG:s budget. Dess tillämpning leder dock till uteblivna tullintäkter. De årliga uteblivna tullintäkterna till följd av den föreslagna förordningen beräknas uppgå till 2,2 miljarder euro (baserat på statistik avseende Allmänna preferenssystemet för 2003). Den föreslagna förordningen innebär vissa förändringar i förhållande till den nuvarande förordningen. Dessa avser förändringar av graderingssystemet och upprättande av en särskild stimulansordning för hållbar utveckling (sammanslagning av tre tidigare ordningar). I den föreslagna förordningen föreslås också att produkttäckningen ändras. Den allmänna ordningen skall omfatta en del produkter som omfattades av den tidigare narkotikaordningen och den nya särskilda stimulansordningen skall omfatta produkter som omfattades av den tidigare narkotikaordningen och en del produkter som tidigare enbart omfattades av den allmänna ordningen. Dessa ändringar förväntas inte medföra några betydande förändringar när det gäller utebliva inkomster i förhållande till nuläget. |

[1] EGT L 346, 31.12.2001, s. 1.

[2] KOM (2004) 461 slutlig.

[3] KOM (1994) 212 slutlig.

[4] EUT C [...], [...], s. [...].

[5] EUT C [...], [...], s. [...].

[6] EUT C [...], [...], s. [...].

[7] Differentierad och mer gynnsam behandling, reciprocitet och större medverkan av u-länder. GATT-beslut av den 28 november 1979 (L/4903).

[8] KOM (2004) 461 slutlig.

[9] EGT L 346, 31.12.2001, s. 1.

[10] EGT L 253, 11.10.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 2286/2003 (EUT L 343, 31.12.2003, s. 1)

[11] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

[12] EGT L 256, 7.9.1987, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1810/2004 (EUT L 327, 30.10.2004, s. 1).

[13] EGT L 118, 25.5.1995, s. 10. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

[14] EGT L 229, 9.9.2000, s. 14. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 1669/2001 (EGT L 224, 21.8.2001, s. 3).

[15] EGT L 85, 27.3.1997, s. 8.

[16] EGT L 348, 31.12.1994 s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 2820/98 (EGT L 357, 30.12.1998, s. 1).

[17] EGT L 160, 29.6.1996, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 2448/96 (EGT L 333, 21.12.1996, s. 12).

[18] Denna förteckning kan innehålla länder för vilka EU:s Allmänna preferenssystem tillfälligt har upphävts eller som inte har uppfyllt de krav för administrativt samarbete som är en förutsättning för att varor skall kunna beviljas tullförmåner. Kontakta kommissionen eller behöriga myndigheter om ni är tveksamma.

[19] För produkter enligt KN-nummer 0306 13 är tullen 3,6 % enligt den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

[20] Den ordning som avses i avsnitt 1 är inte tillämplig på denna produkt.

[21] Den ordning som avses i avsnitt 1 är inte tillämplig på produkter enligt KN-nummer 0710 80 85.

[22] Den ordning som avses i avsnitt 1 är inte tillämplig på produkter enligt KN-nummer 0811 10 90.

[23] Den ordning som avses i avsnitt 1 är inte tillämpliga på dessa produkter.

[24] För produkter enligt KN-nummer 1704 10 91 och 1704 10 99 skall den specifika tullen uppgå till högst 16 % av tullvärdet enligt den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre.

[25] Den ordning som avses i avsnitt 1 är inte tillämplig på dessa produkter.

[26] Den ordning som avses i avsnitt 1 är inte tillämplig på dessa produkter.

[27] Den ordning som avses i avsnitt 1 är inte tillämplig på dessa produkter.

[28] Den ordning som avses i avsnitt 1 är inte tillämpliga på dessa produkter.

Top