Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE0310

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till rådets förordning om den gemensamma organisationen av marknaden för olivolja och bordsoliver och ändring av förordning (EEG) nr 827/68” (KOM(2003) 698 slutlig – 2003/0279 CNS)

    EUT C 110, 30.4.2004, p. 24–25 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    30.4.2004   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 110/24


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till rådets förordning om den gemensamma organisationen av marknaden för olivolja och bordsoliver och ändring av förordning (EEG) nr 827/68”

    (KOM(2003) 698 slutlig – 2003/0279 CNS)

    (2004/C 110/07)

    Den 1 december 2003 beslutade rådet att i enlighet med artiklarna 36 och 37.2 tredje stycket i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

    Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 5 februari 2004. (Föredragande: Luísa Santiago

    Vid sin 406:e plenarsession den 25–26 februari 2004 (sammanträdet den 25 februari) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 103 röster för, 3 emot och 2 nedlagda röster:

    1.   Inledning

    1.1

    Kommissionen har lagt fram förslag till ändringar av förordning (EEG) nr 136/66 om oljor och fetter, som upphör att gälla den 1 november 2004. Den nya förordningen skall omfatta olivolja och bordsoliver, och dessutom åtgärder avseende den inre marknaden, handel med tredje land och kvalitetsfrämjande åtgärder i vid bemärkelse. Kommissionen föreslår att regleringsåret för olivolja från och med 2005 inleds den 1 juli efter en övergångsperiod 2004 med ett regleringsår på åtta månader. Kommissionen föreslår vidare att man bibehåller de nuvarande stöden för privat lagring och avskaffar stöd för export och för produktion av livsmedel som konserverats i olivolja. Man förstärker också de nuvarande stöden avseende kvalitet och spårbarhet.

    2.   Allmänna kommentarer

    2.1

    EESK ser positivt på att lagstiftningen förenklas genom det nya förslaget, men har emellertid följande synpunkter:

    2.2

    Aktörernas organisationer, artikel 7 – Aktörernas organisationer bör endast avse godkända producentorganisationer och godkända branschorganisationer, och inga andra. På så sätt anser vi att producenternas och bearbetningsindustrins intressen kan tillvaratas bättre än för närvarande då personer utanför sektorn är involverade.

    2.3

    Program för informationsspridning, artikel 8 – De treåriga programmen för att förbättra kvaliteten och olivodlingens inverkan på miljön samt för spridning och information borde kunna genomföras även i tredjeländer och medlemsstater som redan producerar eller inleder produktion, om de exempelvis är nya eller potentiella konsumentländer, som Frankrike, Australien, Peru, med flera.

    2.3.1

    EESK anser att det har stor betydelse för sektorn att man främjar kvalitetsstrategier för olivolja. Finansieringen av sådana insatser måste stärkas och insatserna skulle bli effektivare om de integrerades i respektive GOM.

    2.3.2

    EESK gör kommissionen uppmärksam på att Internationella olivoljerådets (COI) arbete har stor betydelse inom viktiga områden som främjande och kvalitetsförbättring av olivolja. Denna verksamhet bör COI vidareutveckla, under lämpliga former av kontroll.

    2.3.3

    EESK anser att åtgärder som syftar till koncentration av utbud och saluförande av förpackade oliver med eget varumärke inom branschen bör införlivas i yrkesorganisationernas verksamhetsprogram.

    2.4

    Handel med tredje land, artikel 11 – Att fullständigt eller delvis avskaffa tullavgifter för olivolja förefaller onödigt, med tanke på att varan inte förstörs vid lagring och efterfrågan ständigt växer. Kommissionen motiverar den föreslagna åtgärden med att man måste säkerställa ett adekvat utbud på den inre marknaden (skäl 14), samtidigt som man framhåller att exporten av olivolja har fördubblats de senaste tio åren.

    2.5

    Exportbidrag – Det vore förnuftigt att bibehålla exportbidragen under en begränsad period så att man kan ta reda på vilka effekter den nuvarande reformen får för utvecklingen av såväl produktion som priser i fråga om olivolja som producerats inom EU. Om man har kvar exportbidragen – vilket inte medför några finansiella konsekvenser i praktiken eftersom de sedan 1998 ligger på nollnivå – är det emellertid möjligt att ta dem i bruk igen om kommissionens förslag skulle ge upphov till allvarliga störningar på marknaden. Därmed skulle man säkerställa att olivoljan från EU är konkurrenskraftig på världsmarknaden.

    2.6

    Stöd till privat lagring – Detta system har redan visat dig vara ineffektivt eftersom det inte är anpassat till de verkliga marknadsförhållandena. Det borde ersättas med ett snabbt automatiskt system, endast avsett att lösa allvarliga kriser inom sektorn. Likaledes är det nödvändigt att aktualisera tröskelpriserna i förhållande till rådande prisreferenser.

    2.7

    Kvalitetsnormer – EESK betonar återigen att det behövs ett totalförbud inom EU mot blandningar som innehåller olivolja och andra vegetabiliska oljor (1).

    2.7.1

    De tekniska svårigheterna att analysera och kontrollera blandningen, den procentuella andelen olivolja och olivoljans kvalitet, innebär att man inte kan kontrollera att artikel 6 i förordning (EG) nr 1019/2002 efterlevs. Detta kan leda till bedrägerier som försämrar olivoljans goda kvalitet och anseende och har negativa effekter för konsumenterna.

    2.7.2

    Genom att blanda upp olivoljan med andra matoljor försämrar man inte bara ett högkvalitativt livsmedel. Man lurar också konsumenten att köpa en produkt som har erkänt sämre kvalitet än olivoljan.

    2.8

    Ursprungsbeteckningar – För att slå vakt om kvaliteten betonar EESK att olivoljans ursprung skall fastställas vara den ort där oliverna är odlade.

    2.9

    EESK riktar kommissionens och de producerande ländernas uppmärksamhet mot den allvarliga situationen inom sektorn för bagassolja, till följd av den så kallade benzpyrenkrisen. Sedan krisen inträffade i juli 2001 har sektorn drabbats av stora förluster. Priserna har fallit med 70 % och konsumtionen har halverats.

    2.9.1

    EESK uppmanar kommissionen att fastställa gränsvärden för polycykliska aromatiska kolväten i bagassolja, något som varit fördröjt i mer än tio år, till stor skada för sektorn.

    Bryssel den 25 februari 2004

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Roger BRIESCH


    (1)  NAT/102; EGT C 221, 7.8.2001, s. 68–73.


    Top