EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AE0358

Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter som är framställda av genetiskt modifierade organismer och om ändring av direktiv 2001/18/EG" (KOM(2001) 182 slutlig – 2001/0180 COD)

EGT C 125, 27.5.2002, p. 69–73 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002AE0358

Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter som är framställda av genetiskt modifierade organismer och om ändring av direktiv 2001/18/EG" (KOM(2001) 182 slutlig – 2001/0180 COD)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 125 , 27/05/2002 s. 0069 - 0073


Yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter som är framställda av genetiskt modifierade organismer och om ändring av direktiv 2001/18/EG"

(KOM(2001) 182 slutlig - 2001/0180 COD)

(2002/C 125/14)

Den 15 september 2001 beslutade rådet att i enlighet med artikel 95 i EG-fördraget rådfråga Ekonomiska och sociala kommittén om ovannämnda förslag.

Sektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som ansvarat för det förberedande arbetet, antog sitt yttrande den 4 mars 2002. Föredragande var José María Espuny Moyano.

Vid sin 389:e plenarsession den 20-21 mars 2002 (sammanträdet den 21 mars 2002) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 81 röster för, 10 röster emot och 21 nedlagda röster.

1. Inledning

1.1. I kommissionens förslag fastställs rambestämmelser för spårbarhet av genetiskt modifierade organismer (GMO) och för livsmedel och foder som framställts av sådana organismer. Syftet är att göra det lättare att dra tillbaka produkter från marknaden om oförutsedda skadliga effekter för människors eller djurs hälsa uppdagas, att målinrikta övervakningen för att undersöka eventuell miljöpåverkan samt att få till stånd en korrekt och fullständig märkning. På så vis får operatörer och konsumenter i praktiken möjlighet att göra fria val, och myndigheterna kan kontrollera och verifiera märkningsuppgifterna.

1.2. Förslaget till förordning gäller vid alla stadier av utsläppandet på marknaden av produkter som består av eller innehåller GMO samt livsmedel och foderprodukter som framställts av GMO, inbegripet livsmedelstillsatser och aromer.

1.3. Förslaget gäller inte humanläkemedel eller veterinärmedicinska läkemedel (rådets förordning (EEG) nr 2309/93).

1.4. Unika identifieringsbeteckningar

Genom en föreskrivande kommitté (enligt i artikel 10 i förslaget) skall kommissionen införa ett system för utveckling och tilldelning av unika identitetsbeteckningar för GMO. Samma förfarande skall användas för att anpassa systemet (artikel 8).

1.5. Spårnings- och märkningskrav för genetiskt modifierade organismer

1.5.1. Färdigförpackade produkter som består av eller innehåller GMO skall vara märkta med texten "Denna produkt innehåller genetiskt modifierade organismer".

1.5.2. I första stadiet av utsläppandet på marknaden måste det faktum att en produkt består av GMO anges, liksom dess unika identitetsbeteckning.

1.5.3. I alla följande steg skall denna information vidarebefordras.

1.5.4. Informationen skall behållas i fem år.

1.6. Spårbarhetskrav för produkter som framställts av genetiskt modifierade organismer

1.6.1. De operatörer som släpper ut produkter som består av eller innehåller GMO på marknaden skall förse de operatörer som tar emot produkten med uppgifter om livsmedelsingredienser, tillsatser och aromer samt foderråvaror eller fodertillsatser som framställts av genetiskt modifierade organismer.

1.6.2. Operatören skall behålla denna information i fem år.

1.7. Undantag

1.7.1. Artikel 6 innehåller vissa undantag, t.ex. att operatörer som levererar livsmedel till slutkonsumenter inte är skyldiga att bevara uppgifter om till vem produkten sålts.

1.8. I förslaget åläggs medlemsstaterna att se till att inspektions- och kontrollåtgärder vidtas, och det föreskrivs att kommissionen skall utveckla tekniska riktlinjer för provtagning och provning.

1.9. Det föreskrivs även att medlemsstaterna skall fastställa påföljder för överträdelser av bestämmelserna i förslaget till förordning.

1.10. Förordningen skall träda i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts, även om den till största delen skall tillämpas från och med den nittionde dagen efter det att systemet för utveckling och tilldelning av unika identitetsbeteckningar offentliggjorts i EGT.

2. Allmänna kommentarer

2.1. Kommittén uppskattar den insats kommissionen har gjort för att utforma både detta förslag till förordning och "Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om genetiskt modifierade livsmedel och foder", två förslag som är nära knutna till varandra. EESK anser att den nuvarande lagstiftningen om utsläppande på marknaden och märkning av genetiskt modifierade organismer är inkonsekvent och ofullständig. Därför är det positivt att förslaget medför en enhetlig behandling av livsmedel och foderprodukter, så att denna blir konsekventare, tydligare och säkrare för operatörerna, användarna och konsumenterna. Den nuvarande lagstiftningen ger inga fullständiga garantier för konsumenternas rättighet att få information och kunna göra välunderbyggda val.

2.2. Det förslag som här behandlas är dock oroväckande och svårbegripligt på vissa punkter, t.ex. när det görs skillnad mellan produkter som framställts med (hjälp av) GMO och produkter som framställts av GMO.

2.3. Med rätta stöder sig förordningen på artikel 95 i EG-fördraget, enligt vilken medlemsstaternas lagstiftningar skall tillnärmas för att den inre marknaden skall fungera och en hög skyddsnivå i EU kunna upprätthållas.

2.4. Direktiv 2001/18/EG om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön och om upphävande av rådets direktiv 90/220/EEG innehåller rambestämmelser om avsiktlig utsättning i miljön och utsläppande på den gemensamma marknaden av GMO, och dess syfte är att skydda såväl människors och djurs hälsa som miljön. Direktivet tillåter endast utsättning eller utsläppande på marknaden av produkter som visar sig vara säkra för människors och djurs hälsa samt miljön, efter stränga vetenskapliga analyser och i enlighet med de skyldigheter och förfaranden som föreskrivs i direktivet. Direktiv 2001/18/EG innehåller dessutom en bestämmelse om att en övervakningsplan måste upprättas för att spåra och identifiera alla de direkta eller indirekta, omedelbara, fördröjda eller oförutsedda effekter på människors och djurs hälsa eller miljön som produkter har efter det att de släppts ut på marknaden, dvs. både produkter som består av eller har framställts av GMO och produkter i vilka GMO ingår.

2.5. Eftersom hälso- och miljöskyddet redan skall vara säkerställt genom ovannämnda direktiv, bör förslaget till förordning koncentreras till bestämmelser om Eftersom hälso- och miljöskyddet redan har säkerställts genom ovannämnda direktiv, bör förslaget till förordning koncentreras till bestämmelser om spårbarhet för GMO samt livsmedel och foderprodukter som framställts av GMO, och därmed utgöra ett redskap för att upprätthålla säkerheten och hälsoskyddet samt förbättra märkningen av genetiskt modifierade livsmedel och foderprodukter.

2.5.1. Som kommittén påpekat i yttrandet om vitboken om ersättningsansvar för miljöskador(1) är det emellertid "också viktigt att snarast införa bestämmelser om ersättningsansvar för skador på miljön och den biologiska mångfalden". Bestämmelser måste också införas vad gäller ersättningsansvar för oavsiktlig GMO-kontaminering av ekologiskt odlade produkter, för vilka det nu tillämpas en tröskel på 0 %. Ansvarsfrågan i samband med GMO redovisas inte i de förordningstexter som skall diskuteras eller i direktivförslaget om miljöansvar. Detta är oacceptabelt.

2.6. Förslaget till förordning om allmänna principer för livsmedelslagstiftningen och livsmedelsmyndigheten innehåller de viktigaste kraven rörande hälsa och livsmedelssäkerhet, bland annat kravet på spårbarhet. Spårbarheten för GMO och produkter som härstammar från GMO bör vara densamma som fastställts i ovannämnda bestämmelser.

2.7. De föreslagna kraven på spårbarhet innebär att det förutom dokument och certifikat krävs en rad ytterligare kontroller både från de ekonomiska aktörernas och kontrollmyndigheternas sida som kommer att leda till ytterligare kostnader för råvaror och slutprodukter. Särskilda problem orsakar de importerade produkter (som antingen består av, innehåller eller har framställts av GMO) där GMO inte återfinns i den slutliga produkten. Kommittén är fullständigt medveten om att förslagen kommer att kräva åtaganden från internationella organisationer, nationella myndigheter och handelspartner, och att det kan ta några år innan det praktiska genomförandet fullbordas.

2.8. Det kommer dessutom att bli nödvändigt med en verifiering och kontroll som kräver ytterligare ekonomiska resurser och personalresurser av de nationella myndigheter som är ansvariga för efterlevnaden. Tillräckliga ytterligare medel bör avsättas på gemenskapsnivå och nationell nivå för att garantera att den föreslagna lagstiftningen genomförs och kontrolleras på ett effektivt sätt och därigenom undvika att dessa resurser kommer att användas för andra ändamål än huvudsyftet med myndigheternas uppdrag: att kontrollera livsmedels- och fodersäkerheten.

2.9. När det gäller de livsmedel och foderprodukter som inte innehåller GMO, även om GMO använts vid framställningen, är det svårt att kontrollera att kraven på spårbarhet och märkning efterlevs, vilket kan ge upphov till illojal praxis och bedrägerier. Exempelvis kan högraffinerade oljor och hydrolyserad majs som framställts av genetiskt modifierade råvaror ersätta produkter som framställts av råvaror som inte är genetiskt modifierade, eftersom de är identiska när det gäller sammansättning, egenskaper och användning.

2.10. Det finns en risk för att de nya kraven kommer att få till följd att kostnaderna för slutprodukterna ökar, och förmodligen kommer konsumenterna att få betala mer. Kommittén vill emellertid framhålla att kostnaderna för den nya tekniken får bäras av genetiskt modifierade produkter och dem som producerar dessa produkter, i stället för av traditionella produkter genom "GMO-fri"-märkning.

2.11. De nationella regeringarna i Europa och Europeiska unionens politiska organ måste se till att skärpta krav för skydd av människors hälsa och av miljön tillämpas även på internationell nivå. De uppmanas att inom olika internationella organ, främst OECD och Codex Alimentarius-kommissionen, arbeta för att bestämmelser införs på detta område. Detta skulle leda till att eventuella handelshinder minimeras eller undanröjs helt.

2.12. Tillämpningen av åtgärder som gör det möjligt att skilja på GMO-fria produkter och genetiskt modifierade produkter kan utgöra en konkurrensfördel för de företag som väljer att sikta på kvalitet och som kan garantera konsumenterna att de råvaror som deras produkter innehåller är spårbara och öppet deklarerade.

3. Särskilda kommentarer

I punkt 7.3, "Ökning av andra administrativa utgifter till följd av åtgärden", verkar det finnas ett räknefel i den total tilldelningen för tjänsteresor (rubrik A7). Eftersom det handlar om tre tredagars resor à 1000 EUR kan summan inte bli 1300 EUR, som det står i förslaget.

4. Slutkommentarer

Sammanfattningsvis uppskattar kommittén kommissionens viktiga insats för att komplettera och förtydliga de gällande bestämmelserna, och ger följande rekommendationer rörande spårbarhet och märkning:

4.1. Användningen av GMO har lett till en omfattande samhällsdebatt där det ofta har förts fram extrema åsikter som många gånger saknat seriös vetenskaplig grund. EESK rekommenderar därför kommissionen att rikta en informationskampanj till allmänheten, för att ge kunskap om de fördelar och risker som användningen av GMO innebär för människors och djurs hälsa samt miljön. Det är oerhört viktigt med information från oberoende organ som kan hjälpa människor att göra välunderbyggda val beträffande den mat de skall äta, både från miljösynpunkt och etisk synpunkt, samt information om den teknik som används för att producera livsmedel.

4.2. De båda förordningsförslagen om ändring och förbättring av märkningen och spårbarheten för de produkter på alla nivåer i näringskedjan som innehåller eller består av genetiskt modifierade organismer innebär att försiktighetsprincipen respekteras och ökar den insyn som krävs för att ge konsumenterna valmöjligheter. Förslagen underlättar övervakningen för kontrollmyndigheterna och gör det lättare att studera genteknikens långsiktiga konsekvenser på livsmedelsområdet för människor och miljö.

4.3. Godkännandet av genetiskt modifierade organismer grundar sig på en noggrann vetenskaplig förhandsbedömning som skall garantera att de godkända produkterna inte utgör någon hälsorisk och kan cirkulera fritt så länge konsumenterna får fullständig information genom spårbarhet och märkning, och därmed lättare kan göra medvetna val.

4.4. Användningen av genetiskt modifierade organismer är en realitet i hela världen, vilket framgår av att 52,6 miljoner hektar användes för detta ändamål under 2001. Det är 19 procent mer än under föregående år och bekräftar tendensen till ökning, även om de konsumentundersökningar som genomförts i Europa visar att en klar majoritet är emot genetiskt modifierade livsmedel.

4.5. Trots det som sagts ovan, vill EESK göra kommissionen uppmärksam på hur viktigt det är att genomföra fullständiga vetenskapliga undersökningar som ett nödvändigt steg innan man utfärdar tillstånd för användning av GMO. Här måste försiktighetsprincipen tillämpas och oönskade effekter undvikas.

Bryssel den 21 mars 2002.

Ekonomiska och sociala kommitténs

ordförande

Göke Frerichs

(1) Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande om "Vitbok om ersättningsansvar för miljöskador", EGT C 268, 19.9.2000, s. 19.

BILAGA

till Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande

Följande ändringsförslag avslogs men fick minst en fjärdedel av rösterna:

Punkt 2.5

Ersätt texten med följande: "Förslaget till förordning kan inte bara inriktas på bestämmelser om spårbarhet för GMO och för livsmedel och foderprodukter som framställts av GMO, utan måste också beakta livsmedel och foderprodukter som framställs med hjälp av GMO. Liksom alla typer av molekyler som påskyndar den kemiska omvandlingsprocessen så bidrar också ett enzym aktivt till alla de olika kemisk-molekylära reaktioner som leder till framställningen av livsmedelsprodukter, och därför kan man inte hävda att de båda slutprodukterna är principiellt likvärdiga - den ena är framställd på naturlig väg och den andra med GMO. I båda fallen rör det sig nämligen om onaturliga substanser, och för närvarande föreligger det inte några vetenskapliga bevis för att dessa kan leda till framställning av livsmedel som inte bara är identiska i organolepiskt hänseende utan även i hälsohänseende och vad gäller smak och arom. Därför är det riktigt att reglerna för märkning och spårbarhet för GMO skall tillämpas också på produkter som framställs med hjälp av GMO."

Resultat av omröstning

För: 28, emot: 51, nedlagda: 14.

Punkt 2.7

Ersätt med följande text: "Med tanke på att man vill kunna garantera största möjliga öppenhet måste de föreslagna kraven på spårbarhet emellertid respekteras, även om detta kräver en rad ytterligare kontroll- och övervakningsåtgärder både från de ekonomiska operatörernas och kontrollmyndigheternas sida. Man bör överväga ett system som garanterar konsumenterna största möjliga insyn också vad gäller importerade produkter (vare sig de är eller innehåller GMO, eller har framställts av eller med användning av GMO) men där det i slutprodukten inte återfinns några spår av GMO."

Resultat av omröstning

För: 30, emot: 59, nedlagda: 16.

Punkt 4.1

Ändra första meningen enligt följande: "Användningen av GMO har lett till en omfattande samhällsdebatt där det ofta har förts fram extrema åsikter som många gånger saknat seriös vetenskaplig grund. som till viss del präglas av rädsla och bristande kunskap om eventuella följder."

Resultat av omröstning

För: 50, emot: 53, nedlagda: 9.

Ny punkt 4.3.1

Kommittén ser det som en stor brist att kött och andra animaliska produkter som framställts av kött från djur som utfodrats med genetiskt modifierat foder inte måste märkas. Detta utgör en allvarlig försvagning av den valfrihet för konsumenterna som man vill uppnå.

Resultat av omröstning

För: 43, emot: 56, nedlagda: 8.

Top