EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0329

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 85/611/EEG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) - (framlagt av kommissionen enligt artikel 250.2 i EG-fördraget)

/* KOM/2000/0329 slutlig - COD 1998/0243 */

EGT C 311E, 31.10.2000, p. 302–319 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52000PC0329

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 85/611/EEG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) - (framlagt av kommissionen enligt artikel 250.2 i EG-fördraget) /* KOM/2000/0329 slutlig - COD 1998/0243 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 311 E , 31/10/2000 s. 0302 - 0319


Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 85/611/EEG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (framlagt av kommissionen enligt artikel 250.2 i EG-fördraget)

MOTIVERING

1. Förfarandet i huvuddrag

Den 17 juli 1998 överlämnade kommissionen ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 85/611/EEG [1] om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) [2], KOM(1998) 449 slutlig - 98/0243(COD), som skulle antas enligt medbeslutande förfarandet i artikel 251 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen.

[1] EGT L 375, 31.12.1985, s. 3.

[2] EGT C 280, 09.09.1998, s 6.

Ekonomiska och sociala kommittén antog sitt yttrande vid sin 361:e plenar session (sammanträdena den 24 och 25 februari 1999) [3]. På anmodan av rådet avgav Europeiska central banken ett yttrande den 16 mars 1999 [4].

[3] EGT C 116, 28.04.1999, s. 44.

[4] EGT C 285, 07.10.1999, s. 9.

Den 17 februari 2000 antog Europaparlamentet 23 ändringsförslag vid första behandlingen [5], och kommissionen meddelade sin inställning till vart och ett av dessa.

[5] A5-25/00, PE 288.702.

Rådets arbetsgrupp om finansiella tjänster (fondföretag) sammanträdde ett flertal gånger under Österrikes ordförandeskap, andra halvåret 1998, och sammanträdena har fortsatt under de tyska, finska och portugisiska ordförandeskapen. De permanenta representanternas kommitté (Coreper) diskuterade vissa aspekter av förslaget den 26 november 1999 i Bryssel.

I det ändrade förslag som härmed överlämnas har kommissionen gjort två slag av ändringar. För det första har, för att ta hänsyn till Europa parlamentets första läsning, ett antal nya bestämmelser antagits, vissa med något ändrad ordalydelse. Större delen av dessa syftar antingen till att avlägsna oklarheter eller till att ytterligare utveckla tankarna i det ursprungliga förslaget. Dessutom förekommer det några nya moment, som bygger vidare på den ursprungliga texten, dock utan att förändra de grundläggande principerna i denna. För det andra har kommissionen på vissa punkter ändrat ordalydelse eller redigering för att åstadkomma överens stämmelse mellan texten och annan tillämplig gemen skaps lagstiftning och även för att ge texten i sig själv en konsekvent utformning. Ändringarna har även gjorts med beaktande av vissa aspekter som togs upp under diskussionerna i rådets arbets grupp. Slutligen har även några överläggningar inom Ekonomiska och sociala kommittén beaktats.

I kommentarerna till ändringarna hänvisas dels till artikelnumreringen i direktiv 85/611/EEG, dels till den nya numreringen i kommissionens ursprungliga förslag.

2. Kommentarer till ändringarna

a) Centrala ändringar

OTC-derivat

Enligt kommissionens ursprungliga förslag tilläts investeringar i standardiserade derivat som handlas på reglerade marknader. Däremot uteslöts OTC-instrument av hänsyn till den finansiella stabiliteten i fondföretagen. Parlamentet (med överväldigande majoritet), Ekonomiska och sociala kommittén och även rådets arbets grupp insisterar dock kraftigt på att OTC-derivat skall tas med i direktivet. Mot bakgrund av utvecklingen på de finansiella marknaderna ingår nu OTC-derivaten i kommissionens ändrade förslag, samtidigt som det fullt ut säker ställs att omsorgen om företagens stabilitet tillgodoses, bl.a. genom en serie inbördes sammanhängande bestämmelser som även innehåller ett gränsvärde för OTC-derivat i enlighet med parlamentets förslag.

Indexfonder

På grund av vissa aktiers betydande vikt i några europeiska börsindex innehöll kommissionens ursprungliga förslag en begränsning till 35 % av kapitalet för investeringar i värdepapper med samma emittent. Parlamentet föreslog att denna gräns skulle sänkas, och att bestämmelsen skulle utvidgas till att även gälla värdepapper som är kopplade till index för skulde brev. Båda dessa förslag ingår nu i kommissionens ändrade förslag.

Investeringar i banktillgodohavanden

I kommissionens ursprungliga förslag ingick, dock i mycket allmänna ordalag, bank tillgodo havanden bland de tillåtna investerings objekten. Parlamentet uttryckte oro beträffande likviditeten och motpartsrisken i fråga om sådana tillgodo havanden. De krav parlamentet föreslog ingår nu i kommissionens ändrade förslag.

Investeringar i andelar i icke-harmoniserade fonder

Med harmoniserade fonder avses fonder som helt uppfyller kraven i direktiv 85/611/EEG. I det direktivet införs beteckningen "företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värde papper" -- kortare uttryckt "fondföretag" eller "UCITS" -- för denna kategori av europeiska fonder. "Icke-harmoniserade fonder" kan vara antingen europeiska fonder som omfattas av den nationella lagstiftningen i en medlems stat, men inte av direktivet (och därför inte är "harmoniserad" eller också en sammanfattande benämning på alla tredjelandsfonder.

Enligt direktiv 85/611/EEC fick upp till 5 % av tillgångarna placeras i andelar i harmoniserade eller icke-harmoniserade fonder. De senare skulle uppfylla vissa grundläggande krav: de skulle t.ex. vara öppna och investera i överlåtbara värdepapper (och alltså likna de harmoniserade (fond företags)fonder som omfattades av det direktivet).

För att införa begreppet "fondandelsfond" ("fund of funds") i direktivet (dvs. en harmoniserad (fondföretags) fond som investerar i andelar i flera andra fonder), föreslog kommissionen i den ursprungliga versionen att femprocents gränsen skulle upphävas. Enligt kommissionens ursprungliga förslag skulle således en harmoniserad fond ha möjlighet att investera alla sina tillgångar i ett antal icke-harmoniserade fonder. Europa parlamentet begärde dock en mer försiktig begränsning till 30 % för de harmoniserade fondernas investeringar i andelar i icke-harmoniserade fonder. I det ändrade förslaget har kommissionen godtagit denna åsikt och infört ett gränsvärde för investeringarna på 30 %.

b) Hänvisningar

Hänvisningarna till artiklarna i fördraget har ändrats så att de överens stämmer med den nya numreringen i Amsterdam fördraget.

c) Skälen i ingressen

Skäl 2

Detta skäl avser ändringarna av artikel 1.2 första strecksatsen. Strecksatsen har utvidgats för att klargöra arten av och sambandet mellan utlåning av värdepapper och "indexspårande" ("index tracking") när det gäller fondföretag som investerar sina tillgångar i godkända instrument (och som har detta som enda syfte). Detta förklaras mer ingående i kommentaren till artikel 1.2.

Skäl 3

Detta skäl har anpassats något för att ta hänsyn till den ändrade ordalydelsen i artikel 1.8, som innebär att vissa penning marknads instrument tagits med i den generella definitionen av överlåtbara värdepapper. Enligt Ekonomiska och sociala kommitténs förslag har den del som gäller penningmarknads instrument formulerats om, så att det klart framgår att de instrument som avses i definitionen av överlåtbara värdepapper handlas på reglerade marknader.

Skäl 4

Detta skäl har ändrats för att ta hänsyn till att uttrycket "kategorier av" (överlåtbara instrument) slopats enligt ändringsförslag 1. Eftersom penning marknads instrument som handlas på reglerade marknader nu omfattas av definitionen av "överlåtbara värdepapper", omfattas även penning marknads instrument som omsätts på penning marknaderna av artikel 1.8, som detta skäl syftar på. Andra delen av ändrings förslag 1 återfinns i skäl 5.

Skäl 5

Detta skäl har nyligen införts, eftersom andra delen av ändringsförslag 1 inte avser artikel 19.1 i utan artikel 19.1 a och därför bör behandlas separat.

Skäl 6

Detta skäl innefattar nu ändringsförslag 2, som tar hänsyn till ändringarna av artikel 19.1 e. Den första och den sista meningen har formulerats om för att korrekt återge den klara distinktion som görs i parlamentets ändrings förslag mellan andelar i "fondföretag", dvs. harmoniserade fonder, och i "andra företag för kollektiva investeringar", när det gäller icke-harmoniserade fonder.

Skäl 7

Den nya texten i ändringsförslag 3, som avser skäl 6 i kommissionens ursprungliga förslag, har införts i detta skäl.

Skäl 9

Ändringsförslag 36 och 45 till artikel 22 gällde exponering, också i form av tillgodo havanden, i förhållande till en enda motpart, som även kan vara en företags grupp. Begreppet "företags grupp" har därför tagits med i detta skäl.

Skäl 10

Detta skäl måste ändras på grund av att finansiella OTC-derivat upptagits som godkända tillgångar och garantiklausulerna ändrats.

Skäl 11

I detta skäl har ändringsförslag 4 införlivats, och texten har ändrats ytterligare så att den även ger uttryck för möjligheten av att efter bilda index för skulde brev. Dessutom klargörs nu i skälet möjligheterna av att använda lämpliga derivat för att efterbilda ett index, och det påpekas att ett fondföretag kan använda en del av sina tillgångar för att säkra en index baserad portfölj mot indexfall eller sjunkande noteringar för vissa värde papper som ingår i det, om detta anges i prospektets beskrivning av de investerings mål som fondföretaget efter strävar.

Skäl 12 och 13

Dessa skäl måste omarbetas helt på grund av att OTC-derivat tagits med som godkända tillgångar enligt parla mentets förslag. De ursprungliga skälen byggde helt på tanken att endast standardiserade derivat skulle tas med. Det var därför nödvändigt att formulera om dem så att de överens stämmer med den nya orda lydelsen i de nya artiklarna 19.1 g--h och 24 b. I den nya texten förklaras de underliggande principerna.

Skäl 14

Till följd av att artikel 21.1--2 och de förklaringar som ges där utgått, måste bestämmelsen om utlåning av värde papper omarbetas något, så att det görs klart att sådan utlåning inte får gälla hela portföljen och tillämpas fortlöpande, utan att det är en teknik som får användas i begränsad omfattning för att öka avkastningen. Det är dessutom nödvändigt att klart ange att en lämnad säkerhet inte får användas för andra syften, t.ex. för investering.

Skäl 15

Ändringsförslag 5 har införlivats i detta skäl, så att texten anpassats för att ge uttryck för den distinktion mellan "fondföretag och andra företag för kollektiva investeringar" som införts i artikel 2.

Skäl 17

Detta skäl bygger helt på ändringsförslag 6.

Skäl 21

Detta skäl har samband med de ändringar av artikel 53a som infördes till följd av rådets beslut om kommitté förfarandet av den 17 juli 1999. Eftersom det beslutet fattades långt efter det att kommissionen hade lämnat sitt förslag, hade det inte kunnat beaktas i den ursprungliga texten.

Skäl 22

Genom detta skäl tillgodoses Europaparlamentets önskan om en kodifiering av texten (ändrings förslag 7 till första förslaget och ändrings förslag 1 till andra förslaget).

d) Artiklarna

Artikel 1.2 första strecksatsen: beskrivning av fondföretag

I ändringsförslag 8 rekommenderades en vid hänvisning till instrument "som omfattas av detta direktiv". Detta skulle kunna leda till olika tolkningar beträffande om det finns andra instrument som avses i direktivet utöver de som omfattas av artikel 19.1. För att undvika osäkerhet hänvisas i den ändrade texten uttryckligen till de instrument som anges i artikel 19.1. Detta överens stämmer med grundlinjerna i förslaget, eftersom den blankning eller "utlåning av värdepapper" som tas upp i artikel 21 här inte betraktas som ett "investerings instrument" utan som en teknik för att förbättra avkastningen på portföljen. Också att investera så att en portfölj återspeglar ett index är en förvaltnings teknik, och inget annat, medan de instrument som väljs för sådana investeringar är överlåtbara värdepapper eller derivat som omfattas av artikel 19.1. I slutet av artikeln har ett and tillagts för att rätta till ett redigerings fel [ej i den svenska versionen, ö. a.].

Artikel 1.8: Definition av överlåtbara värdepapper

Uppläggningen av denna artikel har ändrats, eftersom penning marknads instrument nu också ingår i definitionen av "överlåtbara värdepapper" och därför inte längre måste behandlas separat. Strecksatsen om penning marknads instrument har ändrats något i linje med Ekonomiska och sociala kommitténs förslag i syfte att upprätta en klar distinktion mellan penning marknads instrument som handlas på reglerade marknader -- och som omfattas av definitionen -- och sådana som handlas på de penning marknader som avses i artikel 19.1 i. Detta ligger i linje med ändringsförslag 13. Eftersom de penning marknads instrument som omfattas av definitionen handlas på reglerade marknader, är de likvida och deras värde kan lätt fastställas. Dessa krav har därför tagits bort. Hänvisningarna till artikel 21 har strukits, eftersom den artikeln har utgått till följd av att OTC-instrumenten tagits med bland de godkända investerings instrumenten enligt ändrings förslag 37, 36/45, 39 och 43. Ytterligare förklaringar i denna fråga ges i kommentaren till artikel 21.

Artikel 19.1 a: Investeringar i börsnoterade värdepapper

Ordalydelsen har ändrats för att ta hänsyn till ändringsförslag 9. Titeln på direktiv 93/22/EEG återges inte längre i texten, vilket är en konsekvens ändring i redaktionellt avseende.

Artikel 19.1 e: Investeringar i fondandelar

Genom ändringen av denna punkt tas i största möjliga utsträckning hänsyn till ändrings förslag 44. Därigenom införs kvalitativa krav beträffande vilka slag av andelar i icke-harmoniserade fonder som kan komma i fråga. Den ändrade texten skiljer sig obetydligt från parlamentets text när det gäller det krav på det förvaltande institutet och formuleringen "att reglerna [(] uppfyller villkoren i direktivet" i andra streck satsen i ändrings förslaget. Dessa båda inslag har inte tagits med eftersom de skulle innebära ett förbud mot snart sagt alla icke-europeiska fonder, vilket skulle vara ännu mer begränsande än de 5 % som nu tillåts för sådana fonder. Utan denna ändring skulle texten strida mot åtagandena inom WTO. Européer som investerar i fond andels fonder ges inte sämre skydd när det gäller fondföretagens investeringar i icke-harmoniserade fonder, eftersom sådana investeringar nu begränsas till 30 % och kvalitativa krav tillämpas på dem. Den sista streck satsen i ändrings förslaget har inte tagits med, eftersom syftet att förhindra korsvisa äganden inom "kaskadfonder" tillgodoses helt -- såväl när det gäller fond företag som i fråga om andra företag för kollektiva investeringar -- genom ändrings förslag 19 (beträffande artikel 24.3).

Artikel 19.1 f: Investeringar i banktillgodohavanden

Genom ändringen införlivas helt ändringsförslag 11, i vilket krav införs på investeringar i banktillgodo havanden.

Artikel 19.1 g och h: Investeringar i finansiella derivat

Genom denna ändring tas hänsyn till syftet med ändringsförslag 37: att finansiella OTC-derivat skulle tas med bland de slag av investerings instrument som fondföretagen får utnyttja. Punkt g har ändrats så att den nu omfattar standardiserade finansiella derivat instrument (som tidigare omfattades av punkterna g och h). I punkt h behandlas nu investeringar på OTC-marknaden för finansiella derivat instrument. Dessa båda investerings slag har delats upp så att det tydligare skall framgå vilka krav som är tillämpliga och för att ge ökad enkelhet och exakthet i hänvisningarna i den följande texten. Mer specifika villkor för dessa investerings slag anges i artikel 24b. I den artikeln beaktas även att vissa derivat positioner -- sett i ett snävare perspektiv än vad som avses i artikel 19 1 -- kan ses mer som en skyldig het än som en investering (t.ex. när det gäller marginaler som skall åstadkommas eller om en fond utfärdar säljoptioner). Det som i samband med fond företags direktivet sist och slutligen är avgörande är dock de risker som är förenade med sådana positioner. De krav som införs gäller därför behovet av att solvensriskerna hålls låga och av att kunna säkerställa att värderingar kan göras dagligen med verifierbara metoder, vilket även gäller likviditeten. Detta syfte beskrivs mer specifikt i artikel 24b.

I sitt ursprungliga förslag hade kommissionen inte tagit med investeringar i finansiella OTC-derivat av just värderings- och likviditets skäl samt eftersom motparts riskerna i samband med OTC-derivat, som inte behandlas i direktiv 85/611/EEG, måste täckas på ett tillfreds ställande sätt. Kommissionens inställning till införlivandet av sådana instrument var därför negativ vid den första behandlingen. De faktorer som låg till grund för betänklig heterna är fortfarande giltiga och måste behandlas. Efter starka signaler från Europa parlamentet och även från Ekonomiska och sociala kommittén har kommissionen nu reviderat sin inställning och de berörda instrumenten återfinns i det ändrade förslaget. Ett klart uttryckt syfte i kommissionens text, särskilt när det gäller skyddet av investerarna, är dock en bibehållen försiktighet i behandlingen av finansiella OTC-derivat, dvs. att det skall göras mycket klart på vilka villkor finansiella OTC-derivat får utnyttjas och hur deras värde skall fastställas samt att det skall säkerställas att texten inte innehåller några luckor eller oklart avgränsade områden. För denna ändring krävdes det därför konsekvens ändringar av vissa andra bestämmelser som kommissionen hade lämnat oförändrade i sitt ursprungliga förslag (t.ex. artiklarna 21 och 22).

Artikel 19.1 i: Investeringar i penning marknadsinstrument som inte ingår i definitionen av överlåtbara värdepapper

Ändringsförslag 13, som bygger på en synpunkt från Ekonomiska och sociala kommittén, har införlivats med denna punkt. Hänvisningen till artikel 1.8 behövde dock anpassas till den nya strukturen på den artikeln. Hänvisningen och ordalydelsen i andra streck satsen måste anpassas för överens stämma med den ändring av artikel 19.1 a som föranletts av ändrings förslag 9.

Artikel 20: Överlämnande av information

Enligt ändringsförslag 14 skall artikel 20 behållas (och inte utgå enligt kommissionens ursprungliga förslag), eftersom en hänvisning till den artikeln fortfarande finns i den oför ändrade artikel 22.4. Under diskussionerna framkom det att parlamentet önskade behålla anmälnings förfarandet, som är viktigt för branschen, och också verka för och ge tillfälle till en uppdatering av bestämmelsen i syfte att uppmärksamma de nya elektroniska hjälpmedlen. Dessa kan underlätta förfarandet och göra informationen mer lättill gänglig för allmän heten. Artikel 20 har formulerats om med denna inriktning. Det anges även klart att informationen inte är avsedd uteslutande för medlems staterna och kommissionen utan att även allmänheten, och inte minst branschen, för vilken denna information är mycket betydelse full, skall ha tillgång till den. Det ändrade förslaget bygger på parlamentets synpunkter, eftersom man därigenom undviker att ytterligare komplicera de frågor som behandlas i den ändrade artikel 22. En ytterligare fördel är att artikel 20 nu kan användas som en generell bestämmelse som man enkelt kan hänvisa till i andra artiklar och därigenom undvika upprepningar.

Artikel 21: Upphävande av punkterna 1 och 2 samt utlåning av värdepapper

Enligt direktiv 85/611/EEG, och också enligt kommissionens ursprungliga förslag, skulle investeringar i de berörda instrumenten begränsas till fall då de görs i något av de syften som anges i artikel 21.1-2. Som klart och tydligt begärts av Europa parlamentet, ingår nu OTC-instrument nu i full utsträckning bland de godkända investerings kategorierna. Därför behöver tillgångarna i ett fond företags portfölj inte längre delas in beroende på om de förvärvats i allmänt investerings syfte, för att säkra tillgångar eller "i syfte att åstadkomma en effektiv förvaltning av värde pappers portföljen" som krävdes i artikel 21.1-2. Också begreppet "effektiv förvaltning av värde pappers portföljen" kritiserades eftersom det hade någon exakt definierad innebörd på grund av att tillämpningen av dessa bestämmelser varierar kraftigt i medlems staterna.

De tidigare formuleringarna i punkterna 1 och 2 har därför utgått helt och hållet. Detta är särskilt viktigt med tanke på införandet av finansiella OTC-derivat bland de godkända tillgångarna. Att, som parlamentet föreslår, införa kvantitativa begränsningar för sådana investeringar kan endast ge ett effektivt skydd om det framgår klart att alla OTC-instrument omfattas av sådana tak för investeringarna och att det inte finns några luckor i skrivningen om dessa instrument. Den nya strukturen i artiklarna 19.1 g-h och 24b samt det ändrade innehållet i artikel 21 ger uttryck för detta. Därigenom utesluts dock inte t.ex. möjligheterna för fond företag att köpa vissa instrument i syfte att säkra tillgångar ("hedging") eller åstadkomma effektivitet i portfölj förvaltningen.

Av artikel 21 återstår i det ändrade förslaget endast den tidigare föreslagna punkt 4 om utlåning av värdepapper. Detta punkt har också ändrats för att ta hänsyn till första delen av ändrings förslag 16, som nu har införlivats genom formuleringen av den nyinförda punkt c. Ändringen av artikelns inledning gör det klart att utlåning av värde papper inte är ett investerings instrument enligt artikel 19.1 och därför inte kan tillämpas på hela portföljen eller permanent -- men däremot i begränsad omfattning för att förbättra avkastningen. Denna grundläggande princip har redan utvecklats tillfreds ställande i ett antal medlems stater, vilket förslaget kunnat bygga på. Det klargörs även att fond företag inte får använda mottagen borgen för ytterligare investeringar.

Den ursprungligen föreslagna punkt 3 har tagits bort, eftersom - som tidigare nämnts - skilda investerings syften inte längre är ett begrepp som tillämpas i förslaget.

Artikel 22: Generella investeringstak som skall tillämpas på alla slag av instrument

Ändringsförslagen 36 och 45 gäller ändringar av den nu gällande artikel 22 som inte ingick i kommissionens ursprungliga förslag, särskilt i fråga om mer kvantitativa begränsningar. Med tanke på att nya investerings instrument införs där samma motpart kan vara inblandad i flera transaktioner behövs det en spridnings regel för sådana fall, och någon sådan saknas både i det befintliga direktivet och i kommissionens ursprungliga förslag. Efter en noggrann granskning av ändrings förslagen framkom det att det inte var möjligt att införliva dem ordagrant och samtidigt åstadkomma en klar och entydig text som omfattar alla investerings slag.

Den befintliga artikel 22 har därför ändrats något så att även de nya instrument som tillåts för investeringarna och de nya risker som de ger upphov till och som påpekats av parlamentet, t.ex. den samlade motparts risken, beaktas i texten. De tidigare, väl beprövade, begräns ningarna har behållits oförändrade. Ett nytt tak på 15 % för investeringar som gäller olika företag inom samma grupp har införts. Definitionen av "grupp" återfinns dock i kommissionens andra ändrade förslag, KOM(1998) 451 om ändring av direktiv 85/611/EEG. Det förefaller lämpligt med samma gräns, och denna är endast tillämplig på "kumulativa instrument" som är de enda som tillåts enligt punkt 1. Detta innebär att aggregerade investeringar i olika instrument är möjliga om de inte överstiger 15 %, men att gränsen för en investeringen i ett slag av instrument fortfarande är 5 %. Begränsningar eller andra krav som endast gäller vissa slag av investeringar, t.ex. beträffande värderingen av finansiella derivat instrument, har flyttats till de artiklar som behandlar de berörda investeringarna i syfte att göra den nya ordalydelsen i artikel 22 så klar och tydlig som möjligt.

Artikel 22a: Indexfonder

Kommissionens förslag har ändrats med hänsyn till ändrings förslag 18. Syftet med denna artikel är att ge större utrymme för flexibilitet när det gäller investeringar som syftar till att efterbilda ett index. De behöriga myndig heterna måste dock involveras när det gäller denna typ av kapital förvaltning för att man skall kunna undvika att efter bildnings tekniken missbrukas. Parlamentets ändringar av punkt 2 syftar till att säkerställa tillgång till och utbyte av information, och detta har tillgodosetts genom en hänvisning till artikel 20, där nu ett lämpligt förfarande anges för att uppnå detta mål. Punkt 4 i förslaget har nu flyttats till punkt 1 i artikel 24a, vars nya inriktning gäller informations krav för alla slag av investerings fonder.

Artikel 24: Fondandelsfonder ("funds of funds")

I artikel 24 ingår nu texten i ändrings förslag 19. Eftersom parlamentet i sitt ändrings förslag 20 har givit klart uttryck för att det förespråkar att informationskraven behandlas i en separat artikel har texten i ändrings förslagets punkt 3a tagits med i artikel 24a, som nu innehåller stränga informations krav för alla slag av fonder. Som konsekvens av detta har avsnittet om information i punkt 6 i kommissionens förslag utgått.

Artikel 24a: Informationskrav för vissa slag av investeringar

Utformningen av artikel 24a har ändrats så att den nu omfattar alla informations krav för olika slag av fonder. Därför har, i överens stämmelse med ändrings förslag 20, de första två punkterna om investeringar i bank tillgodo havanden utgått. Innehållet i dessa återfinns nu i artiklarna 19.1 f och 22. Punkt 3 påverkas inte och har placerats i en tredje streck sats, eftersom denna artikel om information, för att undvika upprepningar, har ändrats i fråga om sin formella upp byggnad men däremot inte till innehållet.

Texten i den tidigare punkt 4, som parlamentet godkände, har tagits bort, eftersom artikel 22 nu även innehåller bestämmelser om spridning av bank till godo havanden.

I sin nya utformning ingår, med nedanstående disposition, följande i artikel 24a:

- Första strecksatsen: Den tidigare artikel 22a.4 om information som skall lämnas av index fonder, med hänsyn tagen till att nu även obligations index kan efterbildas.

- Andra strecksatsen: Punkt 3a i ändringsförslag 19 om fondandels fonder. Av konsekvens skäl har, som förklarades i kommentaren till artikel 21, omnämnandet av "allmänna investerings principer" i förslaget inte behållits. Även innehållet i den tidigare artikel 24.6 återfinns här.

- Tredje strecksatsen: Bestämmelser om information som skall lämnas av fonder som investerar i finansiella derivat instrument. Texten bygger på den tidigare föreslagna artikel 24b.2. Ordalydelsen måste anpassas så att bestämmelsen även täcker standardiserade och OTC-handlade finansiella derivat instrument och även till följd av att artikel 21 utgått.

- Fjärde strecksatsen: Artikel 24a.3 i det ursprungliga förslaget om information beträffande investeringar i bank tillgodo havanden.

- Femte strecksatsen: Krav på information om eventuell hög volatilitet i tillgångarna i ett fondföretag. Denna bestämmelse har införts särskilt på grund av att OTC-derivat nu har tagits med, men den kan även tillämpas på andra slag av instrument. Den ligger i linje med ändrings förslagen 29, 30 och 32 och med kommissionens andra förslag, KOM(1998) 451, om ändring av direktiv 85/611/EEG, särskilt i fråga om det begärda omnämnandet av fondens riskprofil i handlingarna.

Artikel 24b: Fonder som investerar i finansiella derivat

Denna artikel ger uttryck för tankarna bakom ändringsförslagen 39 och 43 med samtidigt beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs anmärkningar om kraven på derivat instrument. Dessa krav medger investeringar i finansiella OTC-derivat i begränsad omfattning och baseras på dessa instruments natur och de specifika risker som är förenade med dem i syfte att garantera investerar skyddet. Den tidigare föreslagna punkt 2 i denna artikel har flyttats till tredje och femte streck satserna i artikel 24a om information.

Artikel 25.2 andra stycket: Gränsvärden för väsentligt inflytande

Andra och tredje strecksatserna ingick redan i direktiv 85/611/EEG. Till följd av parlamentets förslag om en åtskillnad mellan harmoniserade och icke-harmoniserade fonder måste tredje strecksatsen ändras.

Artikel 25.3 e: Dotterbolag

Denna punkt har nu förtydligats så att det framgår att den också avser dotterbolag i vilka mer än ett investerings företag innehar aktier. Den föreslagna begränsningen till dotter bolag som är etablerade i en medlems stat har utgått, eftersom det i direktiv 85/611/EEG i första hand avses dotterbolag som återköper andelar på andels ägarnas begäran. Detta syfte är fortfarande giltigt och kan även förekomma utanför medlems staterna. Det görs dock också klart i den ändrade texten att sådana dotterbolag inte får utnyttjas för andra ändamål än verksamhet med förvaltning, rådgivning och avsättning.

Artikel 26.1: Undantag för nyligen auktoriserade fondföretag

Hänvisningen till artikel 24a måste utgå, eftersom den artikeln nu uteslutande behandlar informations krav och inte längre innehåller bestämmelser om risk spridning.

Artikel 53a: Kommittéfrågor

Ändringen, som består i att andra streck satsen utgår, motsvarar helt Europa parlamentets ändrings förslag 21. Genom den ändrade ordalydelsen tas även hänsyn till rådets beslut om kommitté förfaranden, som antogs först efter det att det ursprungliga förslaget hade offentlig gjorts. Skäl 21 i ingressen avser denna artikel.

3. Översikt

a) Behandlingen i Ekonomiska och sociala kommittén (ESK)

Frågor som ESK finner väsentliga // Kommissionens inställning

Fondandelsfonder (ändrings förslag 3 och 8 om ändring av art. 19.1 e)

ESK välkomnar att fondandels fonder (dvs. fondföretag som investerar i andra fond företag) tas med och stöder den gräns på 35 % som kommissionen före slår. ESK föreslår även en höjning till 35 % av gränsen på 10 % för investe ringar i fond företag som själva delvis är "fond företags fonder" (ny art. 24.3). // Kommissionen avvisar förslaget. Art. 24.3 skall förhindra svåröverskådliga kors visa investeringar som fondföretag gör i andra fond företag. "Fondandelsfond metoden" kan i viss utsträck ning vara motiverad för att öka värdet på en portfölj. Detta gäller dock inte långa serier eller "kaskader" av sådana korsvist beroende fonder. ESK:s resonemang är missledande: det är inte svårt att kontrollera efterlevnaden, för om en fond omfattas av artikel 24.3 anges i dess regler (detta måste kontrolleras vid den första investeringen). Därefter måste man dagligen kontrollera vilken andel av de totala investeringarna den berörda fond företags fonden står för, på samma sätt som för alla andra investeringar fondföretaget gör.

Användning av derivat (ändr. 6 och 9 om införande av art. 21.3 och 24b)

ESK föreslår att

a) OTC-derivat skall få användas inte endast för att göra portfölj förvaltningen effektivare utan även vid investering av tillgångar,

b) risktäckningskraven för derivat skall ändras, och att

c) alla bestämmelser om derivat skall samman föras i en enda artikel. // Kommissionen

- avvisar a), eftersom det inte finns någon enkel och billig metod för att täcka motparts riskerna i detta samman hang (vilket ESK föreslår); i stället skulle direktiv 93/6/EEG om kapital krav behöva tillämpas fullt ut,

- vill i fråga om b) avvakta med sitt ställnings tagande fram till dess att resultaten av förhandlingarna med rådet och parlamentets ställnings tagande föreligger, och

- kommer att beakta den tanke som skisseras i c) under de fortsatta diskussionerna om direktivet i rådet.

Frågor som ESK finner väsentliga // Kommissionens inställning

Gränsvärden för index fonder (Ändr. 7, första meningen i art. 22a)

ESK föreslår att

a) att ordalydelsen ändras i beskrivningen av indexfonder,

b) den föreslagna gränsen på 35 % för investeringar i ett och samma index relaterade värde papper sänks till 20 %,

c) investeringstaken för andra fonder än index fonder höjs till samma nivå som den som gäller för dessa, och att

d) art. 22a.2 skall utgå. // Kommissionen

- godtar den föreslagna nya ordalydelsen enligt a) och kommer att beakta denna i kommissionens ändrade förslag,

- godtar den föreslagna sänkningen av gräns värdet enligt b) och kommer att föreslå ett tak på 20 % i den ändrade texten,

- avvisar förslag c), eftersom det huvud sakliga syftet med gräns värden är att säker ställa att riskerna sprids genom diversi fiering av portföljen; undantaget, när det gäller indexfondernas gräns värden, är endast avsett att göra det möjligt för dem att "efterbilda" index i sina portföljer, och

- avvisar förslag d), eftersom detta skulle kunna leda till att index skapas i manipulativt syfte till nackdel för investerarna.

b) Europaparlamentets ändringsförslag (A5-25/00, PE 288.702)

>PLATS FÖR TABELL>

1998/0243 (COD)

Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 85/611/EEG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 47.2 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [6],

[6] EGT C 280, 09.09.1998, s. 6.

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [7],

[7] EGT C 116, 28.04.1999, s. 44.

enligt förfarandet i artikel 251 i fördraget, och

av följande skäl:

(1) Räckvidden av rådets direktiv 85/611/EEG [8], senast ändrat genom direktiv 95/26/EG [9], var ursprungligen begränsad till sådana företag för kollektiva investeringar av öppen typ som utbjuder sina andelar till allmänheten inom gemenskapen och som har som enda syfte att investera i överlåtbara värdepapper (fondföretag). Enligt ingressen till direktiv 85/611/EEG skall företag som inte omfattas av direktivet bli föremål för samordning i ett senare skede.

[8] EGT L 375, 31.12.1985, s. 3.

[9] EGT L 100, 19.04.1988, s. 31. EGT L 168, 18.07.1995, s. 7.

(2) Med tanke på marknadens utveckling bör fondföretagens investeringsmöjligheter utökas till att omfatta andra, tillräckligt likvida, finansiella tillgångar än överlåtbara värdepapper. Sådana finansiella instrument som får ingå som tillgångar i ett fondföretags värdepappersportfölj anges i artikel 19.1. "Utlåning av värdepapper", som omnämns i artikel 21, är inte något "investeringsinstrument" utan en teknik för förbättring av portföljens avkastning. Att investera så att en portfölj återspeglar ett index är en förvaltningsteknik. De instrument som väljs för sådana investeringar är överlåtbara värdepapper eller derivat som omfattas av artikel 19.1.

(3) Den i detta direktiv angivna definitionen för överlåtbara värdepapper, inberäknat penningmarknadsinstrument, som handlas på reglerade marknader gäller endast för detta direktiv och påverkar följaktligen inte de skiftande definitioner av finansiella instrument som används i nationell lagstiftning i andra sammanhang, exempelvis när det gäller skatter. Dessutom gäller definitionen av överlåtbara värdepapper endast för omsättningsbara instrument som normalt handlas på kapitalmarknaden. Denna definition omfattar följaktligen inte aktier och andra värdepapper som motsvarar aktier och som emitterats av sådana organ som hypoteksinstitut och industri- och utvecklingsfonder, där äganderätten i praktiken inte kan överföras på annat sätt än att det emitterande organet återköper dem.

(4) Penningmarknadsinstrument omfattar också de överlåtbara instrument som normalt inte handlas på reglerade marknader utan omsätts på penningmarknaden, till exempel statsskuldväxlar, kommunala skuldväxlar, inlåningsbevis, företagscertifikat och bankaccepter.

(5) Det bör ses till att begreppet reglerade marknader i detta direktiv stämmer överens med det i direktiv 93/22/EEC [10].

[10] EGT L 141, 11.06.1993, s. 27.

(6) Ett fondföretag bör ges tillstånd att investera sina tillgångar i andelar i andra fondföretag och andra företag för kollektiva investeringar av den öppna typen som också investerar i överlåtbara värdepapper och som tillämpar principen om riskspridning. Fondföretag och andra företag för kollektiva investeringar som fondföretag investerar i bör också underkastas effektiv tillsyn. Investeringar i andelar i fondföretag och andra företag för kollektiva investeringar bör inte leda till korsvisa äganden, s.k. kaskadfonder. Ett fondföretag bör i så fall på lämpligt sätt redovisa gentemot investerarna att det investerar i andelar i fondföretag och/eller andra företag för kollektiva investeringar.

(7) För att ta hänsyn till utvecklingen på marknaden och mot bakgrund av genomförandet av EMU bör fondföretag ges tillstånd att investera i banktillgodohavanden. För att säkerställa tillräcklig likviditet för sådana investeringar bör tillgodohavandena ha en uppsägningsklausul. Om tillgodohavandena finns i ett kreditinstitut i ett icke-medlemsland bör det finnas en effektiv tillsyn över detta.

(8) Inte bara fondföretag som enligt de egna fondbestämmelserna eller den egna bolagsordningen investerar i banktillgodohavanden utan även alla andra fondföretag bör ges tillstånd att inneha kompletterande likvida tillgångar, såsom avistakonton eller kontanta medel. Att inneha sådana kompletterande likvida tillgångar kan exempelvis vara motiverat i följande fall: för att täcka löpande eller oförutsedda betalningar; vid försäljningar, fram tills det att man kan återinvestera i överlåtbara värdepapper eller andra finansiella tillgångar som avses i detta direktiv; för den tid under vilken det är absolut nödvändigt att skjuta upp investeringen i överlåtbara värdepapper eller andra finansiella tillgångar på grund av ogynnsamma marknadsvillkor.

(9) Av försiktighetsskäl bör fondföretag undvika en orimlig koncentration av banktillgodohavanden till ett och samma kreditinstitut eller institut som tillhör samma grupp.

(10) Fondföretag bör ha uttryckligt tillstånd att investera i standardiserade derivat och finansiella OTC-instrument såväl inom ramen för sin allmänna investeringspolitik som i syfte att säkra tillgångar. För OTC-derivat måste ytterligare krav ställas upp för godkännande av motpart och instrument, likviditet och fortlöpande värdering av positionen. Syftet med sådana ytterligare krav är att säkra att investeraren har ett tillräckligt skydd, liknande det för derivat som handlas på reglerade marknader.(11) Nya portföljförvaltningsmetoder för sådana företag för kollektiva investeringar som främst investerar i aktier bygger på efterbildningen av aktieindex och/eller index för skuldebrev. Fondföretag bör ges tillstånd att efterbilda välkända och erkända aktieindex och/eller index för skuldebrev. Det är därför nödvändigt att införa flexiblare riskspridningsregler för sådana fondföretag som investerar i aktier och/eller skuldebrev. För att sörja för öppenhet i fråga om de index som harmoniserade fondföretag enligt medlemsstaternas uppfattning får efterbilda och för att dessa index skall bli allmänt erkända, bör man se till att en förteckning över dessa index offentliggörs på lämpligt sätt tillsammans med en anvisning om var man kan få aktuella uppgifter, eventuellt på elektronisk väg. Fondföretag får också efterbilda index genom lämpliga investeringar i andra instrument, till exempel standardiserade derivat. Inom gränserna för vad som tillåts genom detta direktiv kan indexspårande fondföretag också ägna en del av sina portföljer till att kompensera nedgångar i det efterbildade indexet i enlighet med sina uppgivna investeringssyften.

(12) Transaktioner i derivat får aldrig användas för att kringgå principerna och reglerna i detta direktiv. För att säkra riskspridningen måste det i synnerhet finnas begränsningar för derivat på grundval av de underliggande tillgångarna. För OTC-derivat måste ytterligare regler finnas för riskspridningen vid exponering i förhållande till en enda motpart eller grupp av motparter. För att ett fondföretag ständigt skall vara medvetet om riskerna och åtagandena vid derivattransaktioner och kontrollera att investeringsgränserna hålls, måste det slutligen fortlöpande mäta och övervaka riskerna och åtagandena vid derivattransaktioner.

(13) För att skydda investerarna måste ett fondföretags åtaganden i fråga om finansiella derivat begränsas, så att de inte överskrider vissa procentsatser av det totala nettovärdet av företagets portfölj. För att skapa skydd för investerarna genom öppenhet skall fondföretagen beskriva sin strategi, sina metoder och sina investeringsgränser för derivattransaktioner i relevanta handlingar som skall vara tillgängliga för allmänheten och behöriga myndigheter. Fondföretag som investerar i derivat skall vidare klargöra i en riskvarning till potentiella investerare, att en del av fonderna kommer att investeras i OTC-derivat, så att investerarna kan fatta beslut i medvetenhet om riskerna med investeringar i andelar i sådana fondföretag.

(14) Utan hinder av artikel 41 i direktiv 85/611/EEG bör fondföretag ges tillstånd att bedriva utlåning av värdepapper. För att begränsa de risker som är förbundna med sådana transaktioner måste man reglera de villkor på vilka ett fondföretag kan tillåtas uppträda som långivare i samband med utlåning av värdepapper. Med tanke på behovet av likviditet i ett fondföretags portfölj får utlåning av värdepapper göras endast för delar av portföljen och endast tillfälligt.

(15) Utvecklingen av investeringsmöjligheter för fondföretag i andra fondföretag eller företag för kollektiva investeringar bör främjas. Det är viktigt att se till att sådan investeringsverksamhet inte minskar investerarnas skydd. Med hänsyn till karaktären hos investeringar i tillräckligt diversifierade företag för kollektiva investeringar kan det vara nödvändigt att begränsa fondföretagens möjligheter att kombinera sina direkta investeringar i en likvid finansiell tillgång med investeringar som görs genom andra företag för kollektiva investeringar. På grund av fondföretagens förbättrade möjligheter att investera i andelar i andra fondföretag och företag för kollektiva investeringar måste man fastställa regler om kvantitativa begränsningar, tillhandahållande av information och förhindrande av uppkomsten av s.k. kaskadfonder.

(16) Företag för kollektiva investeringar som omfattas av detta direktiv får inte användas i andra syften än kollektiv investering av medel från allmänheten i enlighet med de bestämmelser som fastställs i detta direktiv. Fondföretag får endast ha dotterföretag i de fall som räknas upp i detta direktiv, om detta är nödvändigt för att effektivt bedriva viss, i direktivet angiven verksamhet för fondföretagets räkning. Det är nödvändigt att sörja för en effektiv tillsyn av fondföretag. Fondföretag bör därför endast ges tillstånd att etablera dotterföretag i tredje land i de fall och på de villkor som anges i detta direktiv. Den allmänna skyldigheten att endast handla i andelsägarnas intressen och framför allt målet att förbättra kostnadseffektiviteten, kan under inga omständigheter rättfärdiga åtgärder från fondföretagets sida som kan hindra de behöriga myndigheterna från att utöva en effektiv tillsyn.

(17) Fondföretag bör, vare sig dess investeringsprinciper går ut på att investera i flera likvida finansiella tillgångar eller på att specialisera sig på en särskild kategori av sådana tillgångar, av stabilitetsskäl undvika att ha alltför stor koncentration av likvida finansiella tillgångar som utställts och/eller tagits fram av ett enda organ.

(18) Det institut som förvarar fondföretagets tillgångar utövar avgörande kontrollfunktioner med avseende på huruvida fondföretaget följer gällande lagar, sina egna fondbestämmelser eller sin bolagsordning. Det är därför viktigt att se till att förvaltningsbolaget och förvaringsinstitutet verkligen är oberoende av varandra. I fall då både förvaltningsbolaget och förvaringsinstitutet tillhör samma ekonomiska grupp eller då antingen förvaringsinstitutet har ett kvalificerat innehav i förvaltningsbolagets kapital eller tvärtom, eller i alla andra fall där antingen förvaringsinstitutet kan utöva ett väsentligt inflytande över förvaltningsbolaget eller tvärtom, bör man vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att de båda enheterna är oberoende av varandra,. Då ett förvaltningsbolag för de värdepappersfonders eller investeringsbolags räkning som det förvaltar får genomföra transaktioner med förvaringsinstitutet, måste åtgärder vidtas för att undvika intressekonflikter och så att transaktionen överensstämmer med gällande lagar och fondföretagets fondbestämmelser respektive bolagsordning.

(119) Med hänsyn till förvaringsinstitutets förpliktelser gentemot förvaltningsbolaget och andelsägarna och med tanke på hur invecklade förvaringsinstitutets kontrollfunktioner är, bör endast sådana institutioner som har tillräckliga ekonomiska resurser och en lämplig organisationsstruktur och som är föremål för stabilitetstillsyn ingå i de institutskategorier som kommer i fråga som förvaringsinstitut.

(120) Man bör se till att ett större antal företag för kollektiva investeringar kan bedriva en fri och gränsöverskridande andelsförsäljning, samtidigt som en enhetlig miniminivå för investerarskyddet säkerställs. De uppsatta målen kan därför endast uppnås genom att de överenskomna miniminormerna fastställs i ett bindande gemenskapsdirektiv. Detta direktiv gäller endast den erforderliga miniminivån för harmoniseringen.

(21) De åtgärder som krävs för ändringen av detta direktiv är åtgärder med allmän räckvidd i den mening som avses i artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter [11]. De bör därför antas med hjälp av det föreskrivande förfarande som avses i artikel 5 i det beslutet.

[11] EGT L 184, 17.07.1999, s. 23.

(22) Kommissionen noterar Europaparlamentets förslag om kodifiering av texten. Den kan komma att föreslå kodifiering i sinom tid sedan förslagen har godkänts.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Direktiv 85/611/EEG ändras på följande sätt:

1. Artikel 1.2 första strecksatsen skall ersättas med följande:

"- som har till enda syfte att företa kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper eller i andra likvida finansiella tillgångar enligt artikel 19.1 med kapital från allmänheten och som tillämpar principen om riskspridning, och"

2. I artikel 1 skall följande punkt införas:

«8. I detta direktiv avses med överlåtbara värdepapper

- aktier och andra värdepapper som motsvarar aktier (nedan benämnda "aktier"),

- obligationer eller andra skuldebrev som kan omsättas på kapitalmarknaden (nedan benämnda "skuldebrev"),

- penningmarknadsinstrument som normalt handlas på reglerade marknader i den betydelse som avses i artikel 19.1 a, b och c, och

- omsättningsbara värdepapper av annat slag som ger rätt att förvärva sådana överlåtbara värdepapper genom teckning eller utbyte.

3. Artikel 19.1 a skall ersättas med följande:

"(a) överlåtbara värdepapper som får omsättas på eller omsätts på en reglerad marknad enligt vad som avses i artikel 1.13 i direktiv 93/22/EEG i medlemsstaterna, och/eller"

4. I artikel 19 skall följande läggas till i punkt 1:

"e) andelar i fondföretag och andra företag för kollektiva investeringar enligt artikel 1.2 första och andra strecksatsen, förutsatt att dessa

- är auktoriserade enligt lagar som fastställer att de är föremål för tillsyn som av de behöriga myndigheterna med ansvar för fondföretag anses motsvara den tillsyn som fastställs i gemenskapslagstiftningen och att det anses säkerställt att det sker ett tillräckligt samarbete mellan myndigheterna,

- har en skyddsnivå för sina andelsägare motsvarande det skydd som ett fondföretags andelsägare har, särskilt genom att reglerna för in- och utlåning och försäljning av överlåtbara värdepapper som företaget inte innehar uppfyller villkoren i direktivet, och

- rapporterar om sin verksamhet halvårsvis och årsvis, så att det kan ske en värdering av tillgångar och skulder, intäkter och verksamhet under rapporteringsperioden, och/eller

(f) banktillgodohavanden i kreditinstitut, som antingen är avistakonton eller konton med högst 12 månaders uppsägningstid om kreditinstitutet har sitt säte i en medlemsstat, eller som innehas i ett kreditinstitut med säte i tredje land, som omfattas av tillsynsregler som av behöriga myndigheter med ansvar för fondföretag anses motsvara dem som fastställs i gemenskapslagstiftningen, och/eller

g) standardiserade derivat, även motsvarande instrument med kontantavräkning, som omsätts på en reglerad marknad enligt punkterna a, b och c, nedan kallade "standardiserade derivat", (denna grupp omfattar särskilt valuta- och ränteoptioner som omsätts på dessa marknader), och/eller

h) finansiella derivat som omsätts på en OTC-marknad, nedan kallade OTC-derivat, förutsatt att

- motparterna vid sådana OTC-affärer är institutioner som omfattas av stabilitetstillsyn och tillhör de kategorier som godkänts av de behöriga myndigheterna med ansvar för fondföretag,

- de underliggande tillgångarna utgörs av sådana instrument som avses i artikel 19.1, finansindex, räntesatser, växelkurser eller utländska valutor, i vilka fondföretaget kan investera utifrån de investeringsmål som det har angett i sina fondbestämmelser eller sin bolagsordning, och

- OTC-derivaten blir föremål för tillförlitlig och verifierbar värdering och kan säljas eller lösas in från dag till dag,

och/eller

i) penningmarknadsinstrument enligt artikel 1.8 tredje strecksatsen utom sådana som omsätts på en reglerad marknad, utom om själva emissionen av instrumenten reglerats i syfte att skydda investerare och sparmedel och under förutsättning att de har

- emitterats av en central, regional eller lokal myndighet, av en medlemsstats centralbank, av Europeiska centralbanken, av Europeiska unionen eller Europeiska investeringsbanken, av ett land utanför EU eller, när det handlar om förbundsstater, av en av de stater som utgör förbundsstaten eller av en internationell offentlig organisation som en eller flera medlemsstater tillhör,

- emitterats av ett företag, vars värdepapper omsätts på andra reglerade marknader enligt styckena a, b eller c, eller

-emitterats eller garanterats antingen av en inrättning som är föremål för stabilitetstillsyn i enlighet med de kriterier som fastställs i gemenskapslagstiftningen eller av en inrättning som omfattas av och följer sådana tillsynsregler som av de behöriga myndigheterna anses minst lika strikta som de som fastställs i gemenskapslagstiftningen."

5. Artikel 19.2 b och artikel 19.3 skall utgå.

6. Artikel 20 skall ersättas av följande:

1. Medlemsstaterna skall regelbundet tillställa kommissionen alla uppgifter som krävs enligt olika artiklar i detta direktiv. De skall också tillhandahålla alla ändringar av dessa uppgifter och ange en källa där aktuella uppgifter kan fås eller hämtas. Uppgifter enligt denna artikel skall offentliggöras på begäran av en uppgiftsinnehavare, om det inte offentliggörs av allmänna skäl.

2. Kommissionen skall överlämna de inkomna uppgifterna till de övriga medlemsstaterna tillsammans med de synpunkter den finner lämpligt att bifoga. Sådana meddelanden kan diskuteras i kontaktkommittén i i den ordning som föreskrivs i artikel 53.4. Kommissionen skall offentliggöra de mottagna uppgifterna och aktualiseringar av dessa i lämplig form i Europeiska gemenskapernas officiella tidning eller på annat lämpligt sätt göra uppgifterna offentligt tillgängliga.

7. Artikel 21 skall ersättas med följande:

. Ett fondföretag får i begränsad omfattning som regleras av medlemsstaterna bedriva utlåning av värdepapper i egenskap av långivare, under förutsättning att följande villkor är uppfyllda:

a) Transaktioner avseende utlåning av värdepapper får endast genomföras med erkända clearingorganisationer för värdepapper eller med värdepappersbörser eller med en motpart som är en auktoriserad person med särskild inriktning på detta slags transaktioner och som står under stabilitetstillsyn på gemenskapsnivå, som är ett kreditinstitut i zon A enligt definitionen i direktiv 89/647/EEG [12] eller ett värdepappersföretag enligt definitionen i direktiv 93/22/EEG, eller som är ett erkänt värdepappersföretag i tredje land som omfattas av och följer sådana tillsynsregler som av de behöriga myndigheterna med ansvar för fondföretag anses minst lika strikta som de som fastställs i direktiv 93/6/EEG [13];

[12] EGT L 386, 30.12.1989, s. 14.

[13] EGT L 141, 11.06.1993, s. 1.

b) För varje transaktion avseende utlåning av värdepapper skall tillräckliga säkerheter ställas för att täcka risken för att låntagaren underlåter att betala. Säkerhetens värde måste under hela avtalsperioden vara åtminstone lika stor som de utlånade finansiella instrumentens totala värde och behållas som säkerhet.

c) När transaktioner avseende utlåning av värdepapper genomförs med erkända clearingorganisationer för värdepapper eller med värdepappersbörser, måste säkerhet ställas enligt dessas regler om säkerhet. Den måste behållas som säkerhet och får inte utnyttjas av fondföretaget för nya investeringar.

När ett fondföretag får genomföra transaktioner avseende utlåning av värdepapper med det förvaringsinstitut som gentemot fondföretaget åtagit sig uppgifter enligt artiklarna 7 och 14 i detta direktiv, skall de behöriga myndigheterna se till att säkerheten under hela avtalsperioden anförtros en utomstående säkerhetsdepåhållare och att det vidtas åtgärder för att hindra förvaringsinstitutet från att använda säkerheten."

8. Artikel 22.1, artikel 22.2 och andra stycket i artikel 22.5 skall ersättas med följande:

1. Ett fondföretag får inte investera mer än 5 % av sina tillgångar i vart och ett av följande instrument som utfärdats av eller finns i samma organisation eller har samma organisation som motpart:

- Överlåtbara värdepapper.

- Penningmarknadsinstrument enligt artikel 19.1 i.

- Tillgodohavanden.

- OTC-derivat.

Medlemsstaterna kan tillåta samlade investeringar i olika instrument hos samma organisation eller motpart upp till gränsen 15 %. Företag inom samma grupp räknas som en organisation vid beräkningen av gränserna i denna artikel.

2. Medlemsstaterna får höja gränsen i första meningen i punkt 1 till högst 10 % och vid gruppinvesteringar till högst 15 %, varvid andra meningen i punkt 1 inte är tillämplig. När fondföretaget har investerat mer än 5 % av sina tillgångar i ett eller flera av de instrument som nämns i punkt 1 hos en enda organisation, motpart eller grupp, får det totala värdet av fondföretagets investeringar i sådana instrument emellertid inte överstiga 40 % av värdet på dess tillgångar.

5. (...)

De gränser som anges i punkterna 1, 2, 3 och 4 får inte kombineras, och ett fondföretags investeringar i sådana instrument som avses i artikel 19.1 hos en enda organisation, motpart eller grupp på det sätt som beskrivs i punkterna 1, 2, 3 och 4 får därför under inga omständigheter överskrida totalt 35 % av dess tillgångar.

9. Följande artikel skall läggas till som artikel 22a:

"Artikel 22a

1. Utan att det påverkar tillämpningen av de gränsvärden som fastställs i artikel 25 får medlemsstaterna på följande villkor höja den gräns som anges i artikel 22 till högst 20 % för investeringar i aktier och/eller skuldebrev emitterade av samma organisation, då fondföretagets investeringsprinciper enligt fondbestämmelserna eller enligt bolagsordningen syftar till att efterbilda sammansättningen av ett visst aktieindex eller index för skuldebrev som är erkänd av den behöriga myndigheten med ansvar för fondföretag:

- Dess investeringsprinciper återspeglar indexets sammansättning.

- Det har en tillräckligt diversifierad sammansättning

- Indexet utgör en lämplig referens för den kapitalmarknad det hänför sig till.

- Indexet offentliggörs på lämpligt vis.

2. På det sätt som anges i artikel 20.1 skall varje medlemsstat till kommissionen lämna en förteckning över de index som fondföretagen enligt deras uppfattning får efterbilda, tillsammans med en detaljerad beskrivning av dessa index, i informationssyfte och i syfte att underlätta en gemensam hållning i frågan vilka index som bör erkännas. . Därvid skall det förfarande som anges i artikel 20.2 användas.

10. Artikel 24 skall ersättas med följande:

"Artikel 24

1. Ett fondföretag får förvärva andelar i fondföretag och andra företag för kollektiva investeringar som anges i artikel 19.1 e, under förutsättning att inte mer än 10 % av dess tillgångar investeras i andelar i ett enda fondföretag eller annat företag för kollektiva investeringar. Medlemsstaterna får höja denna gräns till högst 20 %.

2. Investeringar i andelar i företag för kollektiva investeringar som ej är fondföretag får sammanlagt inte överstiga 30 % av fondföretagets tillgångar.

Medlemsstaterna får, när ett fondföretag har förvärvat andelar av andra fondföretag eller företag för kollektiva investeringar, medge att värdet av fondföretaget eller företaget för kollektiva investeringar ej räknas med vid beräkningen av gränsen enligt artikel 22.

3. Ett fondföretag får inte investera i andelar i andra fondföretag och/eller företag för kollektiva investeringar som själva investerar mer än 10 % av sina egna tillgångar i andelar i andra fondföretag och/eller företag för kollektiva investeringar.

4. Placeringar i andelar i en värdepappersfond som förvaltas av samma förvaltningsbolag eller av ett annat företag till vilket förvaltningsbolaget är anknutet via gemensam företagsledning eller ägarkontroll eller genom ett betydande direkt eller indirekt ägande får tillåtas endast om det rör sig om en fond som, i enlighet med sina fondbestämmelser, har specialiserat sig på placeringar inom ett visst geografiskt område eller en viss ekonomisk sektor och förutsatt att sådana placeringar medges av de behöriga myndigheterna. Tillstånd skall ges endast om fonden har meddelat sin avsikt att utnyttja denna möjlighet och möjligheten uttryckligen angivits i dess fondbestämmelser.

Ett förvaltningsbolag får inte debitera några avgifter eller kostnader för transaktioner som hänför sig till en viss värdepappersfonds andelar i fall där några av en värdepappersfonds tillgångar är placerade i andelarna i en annan värdepappersfond som förvaltas av samma förvaltningsbolag eller av ett annat bolag till vilket förvaltningsbolaget är anknutet via gemensam företagsledning eller ägarkontroll eller genom ett betydande direkt eller indirekt ägande.

5. Punkt 4 skall även gälla i fall där ett investeringsbolag förvärvar fondandelar i ett annat investeringsbolag till vilket det är anknutet på det sätt som anges i föregående punkt.

Punkt 4 skall även gälla i fall där ett investeringsbolag förvärvar andelar i en värdepappersfond till vilken bolaget är anknutet eller där en värdepappersfond förvärvar andelar i ett investeringsbolag till vilket fonden är anknuten.

11. Följande artiklar skall läggas till som artiklarna 24a och 24b:

"Artikel 24a

Ett fondföretag som avser att placera sina tillgångar i andra instrument än överlåtbara värdepapper skall ha med följande i sina fondbestämmelser eller bolagsordning, sina prospekt och allt reklammaterial:

- Vid sådana investeringar som avses i artikel 22a: en beskrivning av det efterbildade indexet och en tydlig hänvisning till att fondföretagets investeringsprinciper syftar till att efterbilda ett visst index och att det därför kan komma att investera en betydande del av sina tillgångar i aktier från en och samma emittent.

- Vid sådana investeringar som avses i artikel 24: en tydlig hänvisning till att fondföretaget investerar i andelar i andra fondföretag och/eller företag för kollektiva investeringar och en beskrivning av de andra fondföretag eller företag för kollektiva investeringar i vilkas andelar fondföretaget är auktoriserat att investera.

- Vid sådana investeringar som avses i artikel 24b: en tydlig hänvisning till att fondföretaget investerar i standardiserade derivat och/eller OTC-derivat och en varning om att sådana instrument kan vara mer riskabla än andra och därför lämpliga endast för erfarna investerare och investerare med en finansiell situation som gör att de kan ta den risk det innebär att investera i andelar i ett sådant fondföretag.

- Vid investeringar i tillgodohavanden: en tydlig hänvisning till att fondföretaget investerar alla eller delar av sina tillgångar i tillgodohavanden i kreditinstitut.

- Om nettovärdet av ett fondföretags tillgångartenderar att ha hög volatilitet på grund av portföljens sammansättning och förvaltningsmetoderna: en tydlig hänvisning till detta kännetecken hos fondföretaget.

Artikel 24b

1. Ett fondföretag får, som ett led i sina allmänna investeringsprinciper och i syfte att säkra tillgångar, investera i sådana finansiella derivat som nämns i artikel 19.1 g och h, förutsatt - att förvaltnings- eller investeringsföretaget har en riskhanteringsprocess med vilken det dag för dag kan övervaka och mäta den materiella risken för ställningarna och hur de bidrar till portföljens riskprofil som helhet, och

- att förvaltnings- eller investeringsföretaget har en process för noggrann och oberoende bedömning av OTC-derivatens värde.

2. När ett fondföretag som ett led i sina allmänna investeringsprinciper eller i syfte att säkra tillgångar planerar att investera i sådana finansiella derivat som avses i artikel 19.1 g och h, skall det förklara denna sin avsikt i de handlingar som anges i artikel 24a. Den skall då särskilt räkna upp de instrument det kan komma att handla med och ange hur derivaten kommer att bidra till portföljens risker och avkastningar som helhet. Företaget skall också informera om de kvantitativa begränsningar som följer av antingen detta direktiv eller företagets investeringsmål för det dagliga exponeringen i sådana instrument, och om hur dessa begränsningar beräknas.

3. Under alla förhållanden gäller följande:

- Beloppet av samtliga åtaganden som fondföretaget har ingått genom derivattransaktioner får inte överstiga det totala nettovärdet av fondföretagets portfölj. När åtagandenas värde beräknas måste hänvisning göras till de underliggande tillgångarnas aktuella värde.

- Beloppet av samtliga åtaganden som fondföretaget har ingått genom transaktioner i OTC-derivat får inte överstiga 30 % av det totala nettovärdet av fondföretagets portfölj. När åtagandenas värde dag för dag beräknas måste hänvisning göras till de underliggande tillgångarnas aktuella värde.

4. När de underliggande tillgångarna för ett finansiellt derivat utgörs av instrument för vilka det i direktivet ställs kvantitativa begränsningar, skall tillgångarna ingå i beräkningen av begränsningarna. När ett överlåtbart värdepapper utgör underliggande tillgång till ett derivat, skall det senare ingå i beräkningen vid bedömningen av om kraven enligt denna artikel uppfylls.

5. Under alla omständigheter gäller följande:

- Ett fondföretag får inte göra avsteg från sina investeringsmål, så som dessa framgår av prospektet, på grund av användningen av derivat.

- Ett fondföretag får inte göra transaktioner i finansiella derivat enligt artikel 19.1 g och h som motsvarar försäljning av överlåtbara värdepapper som det inte innehar.

6. Vid beräkningen av begränsningarna enligt artikel 22 för risker som hänför sig till motparter, skall styrelsen eller investeringsbolaget beräkna ett fondföretags exponering i förhållande till motparterna i fråga om OTC-derivat med den metod som beskrivs i punkt 5 i bilaga II i direktiv 93/6/EEG, så som den ändrats genom direktiv 98/33/EC [14], utan riskviktning för motparter."

[14] EGT L 204, 21.07.1998, s. 29.

12. I artikel 25.2 skall tredje strecksatsen ersättas med följande och följande fjärde strecksats läggas till:

"- 10 % av andelarna i ett enskilt fondföretag eller annat företag för kollektiva investeringar enligt artikel 1.2 första och andra strecksatsen,

- 10 % av de penningmarknadsinstrument enligt artikel 19.1 i som emitterats av en enskild emittent."

13. Andra meningen i artikel 25.2 skall ersättas med följande:

"De gränsvärden som anges i andra, tredje och fjärde strecksatserna behöver inte iakttas vid förvärvstillfället, om bruttomängden av skuldebreven eller av penningmarknadsinstrumenten eller nettomängden av de värdepapper som är under emission då inte kan uppskattas."

14. Artikel 25.3 e skall ersättas med följande:

"e) Ett eller flera investeringsbolags aktieinnehav i dotterföretag och vars verksamhet enbart består i förvaltning, rådgivning eller avsättning i det land där dotterföretaget är beläget, vid återköp av andelar på begäran av andelsägarna och uteslutande för investeringsbolagets eller -bolagens räkning."

15. Andra meningen i artikel 26.1 skall ersättas med följande:

"Medlemsstaterna får, med beaktande av principen om riskspridning, tillåta nyligen auktoriserade fondföretag att under en tid av högst sex månader från auktorisationsdagen avvika från vad som föreskrivs i artiklarna 22, 22a, 23, 24 och 24b."

16. Artikel 41.2 skall ersättas med följande:

"2. Bestämmelserna i punkt 1 skall inte hindra sådana företag från att förvärva överlåtbara värdepapper eller andra finansiella instrument enligt artikel 19.1 e, g, h och i som inte är till fullo betalda."

17. Artikel 42 skall ersättas med följande:

Artikel 42

"Varken

- ett investeringsbolag eller

- ett förvaltningsbolag eller ett förvaringsinstitut som handlar för en värdepappersfonds räkning

får sälja överlåtbara värdepapper eller andra finansiella instrument enligt artikel 19.1 e, g, h och i som de inte innehar."

18. Efter artikel 53 skall följande artikel läggas till som artikel 53a:

Artikel 53a

1. I tillägg till de funktioner som finns angivna i artikel 53.1 kan kontaktkommittén också sammanträda som en föreskrivande kommitté i enlighet med artikel 5 i beslut 1999/468/EG för att bistå Kommissionen med tekniska ändringar i detta direktiv på följande områden:

- Definitionsförtydliganden för att säkerställa en enhetlig tillämpning av detta direktiv inom hela gemenskapen.

- Justering av definitionerna i fråga om terminologi och utformning i enlighet med senare rättsakter avseende fondföretag och närstående frågor."

2. Det föreskrivande förfarande som avses i artikel 5 i beslut 1999/468/EG skall vara tillämpligt, varvid artikel 7.3 och artikel 8 i samma beslut skall följas.

3. Den period som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall vara tre månader."

Artikel 2

Medlemsstaterna skall anta de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv senast den 30 juni 2002.

Dessa bestämmelser skall träda i kraft senast den 31 december 2002. Medlemsstaterna skall genast underrätta kommissionen om detta.

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser skall de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen skall göras skall varje medlemsstat själv utfärda.

Artikel 3

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Artikel 4

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande [...] [...]

KONSEKVENSBEDÖMNING FÖRSLAGETS FÖLJDER FÖR NÄRINGSLIVET, MED SÄRSKILD HÄNSYN TILL SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

Förslagets titel:

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV OM ÄNDRING AV DIREKTIV 85/611/EEG OM SAMORDNING AV LAGAR OCH ANDRA FÖRFATTNINGAR SOM AVSER FÖRETAG FÖR KOLLEKTIVA INVESTERINGAR I ÖVERLÅTBARA VÄRDEPAPPER (FONDFÖRETAG)

Dokumentets referensnummer

MARKT/3009/00 REV 2

Förslaget:

1. Varför är gemenskapslagstiftning på detta område nödvändig utifrån subsidiaritetsprincipen, och vilka är huvudsyftena med den-

Eftersom huvudsyftena med förslaget är att göra den inre marknaden fullständig i fråga om företag för kollektiva investeringar och se till att ett större antal företag för kollektiva investeringar kan bedriva en fri och gränsöverskridande andelsförsäljning, samtidigt som ett enhetligt minimiskydd skapas för investerarna, kan de uppsatta målen endast uppnås med hjälp av ett bindande gemenskapsdirektiv med överenskomna miniminormer.

Utöver de grundläggande miniminormerna (som regler för investeringar och riskspridning, information till investerarna osv.) kan medlemsstaterna själva utforma de närmare bestämmelserna för sådana företag för kollektiva investeringar som omfattas av förslaget och att därvid eventuellt fastställa nya eller strängare regler. Utrymmet för nationellt självbestämmande är alltså stort.

I enlighet med vad som sägs i kommissionens handlingsplan för den inre marknaden, handlingsplanen för finansiella tjänster och i synnerhet slutsatserna från Europeiska rådets möte i Lissabon nyligen, där målet att skapa en stark och integrerad, alleuropeisk marknad för finansiella tjänster ställdes upp, är syftet med detta förslag att avlägsna hinder för sådan gränsöverskridande andelsförsäljning som bedrivs av företag för kollektiva investeringar genom att

* utvidga friheten i fråga om avsättning inom EU till att även omfatta sådana företag för kollektiva investeringar som investerar i andra finansiella tillgångar än överlåtbara värdepapper, såsom andelar i andra företag för kollektiva investeringar, i bank till godo havanden eller i standardiserade optioner och termins kontrakt,

* se över en rad andra bestämmelser i direktivet om fondföretag för att aktualisera direktivet mot bakgrund av de nya portfölj förvaltnings metoder som utvecklats sedan 1985, och

* undanröja sådana tolkningssvårigheter i samband med en rad bestämmelser i direktivet om fondföretag som hindrar en enhetlig tillämpning av de grundläggande principerna i direktivet.

Följder för näringslivet:

2. Vilka kommer att påverkas av förslaget-

Oberoende av storlek kommer förslaget att påverka sådana förvaltnings bolag för värdepappers fonder och investerings bolag som redan omfattas av bestämmelserna i direktivet om fond företag. Då medlemsstaterna har olika bestämmelser om kapitalkraven för förvaltningsbolag skiljer sig andelen små och medelstora företag åt. De flesta förvaltningsbolag har sina stadge enliga säten i EU:s olika finans centrum.

3. Vad måste näringslivet göra för att följa förslaget-

För att få en auktorisation som gäller i alla medlemsstater måste investerings företag som investerar i sådana andra finansiella instrument än överlåtbara värdepapper som nämns i förslaget följa de regler för investerings principer och öppenhets krav som fastställs i förslaget.

4. Vilka ekonomiska följder förmodas förslaget få-

- Sysselsättning:

Fondföretagsbranschen förvaltar visserligen mycket stora sparmedel, men antalet anställda är relativt litet. Förslaget förväntas därför inte ha några större effekter på sysselsättningen inom denna sektor.

- Investeringar och nyföretagande:

De ökade investerings möjligheterna för fondföretag kommer att bidra till en ihållande tillväxt inom denna sektor. Förslaget kan också komma att främja tillkomsten av djupare och mer likvida finans marknader i Europa, vilket indirekt skulle gynna sysselsättningen.

- Näringslivets konkurrensläge:

I och med att fler värde pappers fonder skulle omfattas av direktiv 85/611/EEG och genom att andelarna i sådana fonder skulle kunna säljas fritt inom hela EU, kan konkurrensen mellan förvaltningsbolagen komma att öka, vilket skulle förbättra förhållandet mellan pris och kvalitet för dessa investerings produkter.

5. Omfattar förslaget åtgärder för att ta hänsyn till de små och medelstora företagens särskilda situation (sänkta eller avvikande krav osv.)-

Nej. För alla företag för kollektiva investeringar som omfattas av direktivet gäller samma bestämmelser.

Samråd:

6. Vilka organisationer har rådfrågats om förslaget och hur kan synpunkterna sammanfattas-

Förslag 1 utarbetades i samråd med Europeiska sammanslutningen för värde pappers fonder och investerings bolag (European Federation of Investment Funds and Companies, FEFSI), som företräder sektorns allmänna intressen, och med nationella förbund för förvaltare av värde pappers fonder. De deltog också i diskussionerna som ligger till grund för det ändrade förslaget. Den europeiska fondbranschen stöder förslagets inriktning.

Top