Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AR0134

    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om en gemenskapsram för samarbete för en hållbar utveckling i städerna"

    EGT C 317, 6.11.2000, p. 33–34 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52000AR0134

    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om en gemenskapsram för samarbete för en hållbar utveckling i städerna"

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 317 , 06/11/2000 s. 0033 - 0034


    Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om en gemenskapsram för samarbete för en hållbar utveckling i städerna"

    (2000/C 317/12)

    BAKGRUND

    "Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om en gemenskapsram för samarbete för en hållbar utveckling i städerna (framlagt av kommissionen)" (KOM(1999) 557 slutlig - 1999/0233 (COD)).

    Rådets beslut av den 10 maj 2000 att rådfråga Regionkommittén i detta ärende i enlighet med artiklarna 175.1 och 265 första stycket i EG-fördraget.

    Ordförandens beslut av den 1 mars 2000 att ge utskott 4 - fysisk planering, stadsfrågor, energi, miljö - i uppdrag att förbereda yttrandet.

    Kommissionens meddelande "Mot ett program för städer inom Europeiska unionen" (KOM(97) 197 slutlig).

    Kommissionens meddelande "En hållbar utveckling i Europeiska unionens städer: Ett handlingsprogram" (KOM(1998) 605 slutlig).

    Europaparlamentets och rådets beslut nr 2179/98/EG av den 24 september 1998 om en översyn av Europeiska gemenskapens åtgärdsprogram för miljön och en hållbar utveckling kallat "Mot en hållbar utveckling".

    Utkastet till yttrande (CdR 134/2000 rév.) som antogs av utskott 4 den 11 maj 2000 (föredragande var Alberto Ruíz-Gallardón, E-PPE).

    Artikel 174 i EG-fördraget, som dels fastslår att gemenskapen skall utveckla och driva en miljöpolitik, dels sätter upp mål och principer för densamma.

    Rådets resolution av den 1 februari 1993 om Europeiska gemenskapens åtgärdsprogram för miljön och en hållbar utveckling, samt Europaparlamentets och rådets beslut nr 2179/98/EG av den 24 september 1998 om en översyn av detta åtgärdsprogram. Gemenskapen bekräftade därmed sin vilja att behålla en infallsvinkel och en övergripande strategi som syftar till en hållbar utveckling.

    Mot bakgrund av ovanstående antog Regionkommittén följande yttrande vid sin 34:e plenarsession den 14-15 juni 2000 (sammanträdet den 15 juni).

    1. Regionkommitténs åsikter och rekommendationer i samband med förslaget:

    1.1. ReK ställer sig positiv till det förslag till beslut som har granskats. Förslaget behåller den infallsvinkel och övergripande strategi som kommissionen valde i sitt program "Mot en hållbar utveckling" och lyfter fram städernas centrala roll när det gäller att lösa de miljöproblem som påverkar stadsbornas livskvalitet.

    1.2. ReK håller med om att det finns ett behov av de åtgärder som kommissionen föreslår, nämligen helhetslösningar inom strategiska ramar, politiska insatser som innebär att man löser problemen lokalt och regionalt, samt politiska lösningar. Dessa skall på ett avvägt och samordnat sätt och inom ramen för typisk stadsförvaltning lindra lokala ekonomiska, sysselsättnings- och boendemässiga, ekologiska, sociala och kulturella problem och i sin tur generera lösningar som leder till ändrade individuella konsumtionsmönster och beteenden hos allmänheten och företagen.

    1.3. I linje med kommissionens förslag anser ReK att man för att lösa problemen på lokal och regional nivå måste främja utbytet av information, bra metoder och erfarenheter samt även främja gränsöverskridande samarbete genom att skapa eller utveckla nätverk där städerna aktivt kan delta och ta ansvar.

    1.4. ReK anser att det är nödvändigt med förebyggande insatser där problemen uppstår, i motsats till korrigerande insatser, som ofta blir komplicerade och kostsamma. Detta kräver samhällsinsatser och konkret tillämpning av lokala Agenda 21.

    1.5. ReK ser mycket positivt på det förslag om särskilt stöd till städernas nätverk som är en av de rekommenderade åtgärderna i dokumentet om regional utvecklingsplanering i europeiskt perspektiv.

    1.6. ReK inser att miljöproblemen många gånger kräver lösningar inom ett större område än det som själva städerna utgör, och att man för en helhetssyn även måste utgå från stadsregionerna som grund för samarbete och analys. På detta sätt bör man tolka punkt 3.3 i meddelandet "En hållbar utveckling i Europeiska unionens städer: Ett handlingsprogram".

    1.7. Eftersom det i storstadsområdena finns en rad konflikter mellan områdenas olika delar, och eftersom städerna har stor inverkan på miljön i hela området, bör man då beslut fattas beakta såväl den regionala som den lokala nivåns berättigade krav inom ramen för deras behörighet i de olika medlemsstaterna i syfte att uppnå en hållbar utveckling som tar hänsyn till storstadsområdenas hela komplexitet.

    1.8. ReK anser att regionernas roll, alltefter deras behörighetsnivå i de olika medlemsstaterna, måste stärkas när det gäller hållbar utveckling i städerna, eftersom det skulle avhjälpa brister i den övergripande planeringen. Det krävs ett helhetsperspektiv för att ge insatserna struktur och förankring i storstadsområdet. Faktum är att problemen ofta berör ett större område än själva städerna. En analys av städerna påvisar alltid stora flöden av material och energi till och från andra delar av regionen eller andra regioner.

    1.9. ReK anser att förslaget skulle berikas om man tog upp att samarbetet och informationen inte kan inskränkas till själva städerna, utan även måste innefatta både regionerna och städernas och regionernas nätverk.

    1.10. Beträffande artikel 3 konstaterar ReK att den senare arbetsfas då man fastställer urvalskriterier, vilka insatser som skall prioriteras och hur uppföljningen skall se ut är en uppgift för de nationella organen och regionerna.

    1.11. ReK förespråkar en större medverkan från regionerna och städerna i den grupp som skall fastställa insatser och kriterier, dels av de skäl som anges i punkt 1.10, dels på grund av målen på medellång och lång sikt. Det skulle främja helhetslösningar och det slags strategiska politiska insatser som handlingsprogrammet uppmuntrar. Det skulle också garantera att insatserna påverkar de offentliga politiska åtgärderna mer, att de samordnas med olika regionala program och de andra framtida insatser för en integrerad stadspolitik som följer av övriga åtgärder i handlingsprogrammet. Det skulle dessutom stärka inte bara nätverken för hållbara städer i Europa, utan också de framtida och nu existerande regionala nätverken.

    1.12. ReK framhåller att om regionerna integreras mer i programmet skulle insatser och samarbetet inom ramen för andra pågående eller planerade initiativ - t.ex. Interreg - kunna breddas till att gälla även stadspolitiken och bildandet av nätverk mellan städer.

    1.13. ReK betonar att man vill främja inte bara att Europas regioner och städer aktivt samarbetar, utan även att universitet, forskningsinstitut, myndigheter, icke-statliga organisationer och företag är med och utarbetar, testar och tillämpar de tekniska lösningar som är bäst och renast (orsakar minst föroreningar).

    1.14. ReK framhåller att det för en enhetlig analys av miljöeffekterna är lämpligt med indikatorer och index som är standardiserade, globalt erkända och jämförbara. Dessa bör användas för att utvärdera såväl regionernas och städernas miljö som offentliga insatser samt planer och program som rör regionernas och städernas utveckling.

    1.15. ReK betonar att det för en hållbar utveckling krävs övergripande politik på transport- och rörlighetsområdet, och att utbyte och samarbete i dessa frågor är mycket viktigt.

    1.16. ReK föreslår att man använder sig av den nya tekniken i de övergripande strategierna för stadsförvaltning.

    1.17. Respekten för den hållbara utvecklingen i städerna kommer att göra städerna till beboeliga och bebodda områden, där befolkningen både kan bo och arbeta och utnyttja fritidsområdena.

    Bryssel den 15 juni 2000.

    Regionkommitténs

    ordförande

    Jos Chabert

    Top