Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999PC0536

    Förslag till rådets förordning om åtgärder avsedda att ge information om den gemensamma jordbrukspolitiken

    /* KOM/99/0536 slutlig - CNS 99/0209 */

    EGT C 376E, 28.12.1999, p. 40–41 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51999PC0536

    Förslag till rådets förordning om åtgärder avsedda att ge information om den gemensamma jordbrukspolitiken /* KOM/99/0536 slutlig */

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 376 E , 28/12/1999 s. 0040 - 0041


    Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om åtgärder avsedda att ge information om den gemensamma jordbrukspolitiken

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    Den gemensamma jordbrukspolitiken är det största och viktigaste av områdena inom gemenskapens integrerade politik och förbrukar nästan hälften av gemenskapens budget.

    Jordbruket har naturligt samband med hela ekonomin och har också nära anknytning till fysisk planering, miljö och folkhälsa. Den gemensamma jordbrukspolitiken utgörs inte bara av marknadspolitik utan omfattar också en övergripande politik för landsbygdsutveckling för att svara mot behov och strävanden i samhället.

    Jordbrukspolitiken konfronteras med en ständig utveckling som gör att den kontinuerligt måste anpassas. Denna anpassning sker i syfte att möta de utmaningar, både inifrån gemenskapen och utifrån, som det europeiska jordbruket står inför eller snart kommer att stå inför.

    Den gemensamma jordbrukspolitiken är mycket komplex framför allt på grund av att man måste ta hänsyn till sinsemellan mycket olika produktionssystem och produktionsvillkor i gemenskapens olika regioner och samtidigt förena de olika målsättningarna i artikel 33 i fördraget.

    Ett framgångsrikt genomförande av den gemensamma jordbrukspolitiken är därför till stor del beroende av hur den framställs för samtliga berörda aktörer och informationsåtgärder bör integreras som en del av förvaltningen av jordbrukspolitiken.

    Till detta kommer att den gemensamma jordbrukspolitiken ofta missförstås och att informationen om den är bristfällig vilket endast kan avhjälpas genom en enhetlig, objektiv och allomfattande informations- och kommunikationsstrategi riktad till allmänheten.

    För att uppnå detta måste kommissionen kunna samla alla sina samarbetspartner. Informationsstrategin sedd ur den synvinkeln riktar sig huvudsakligen till aktörer inom jordbruket och på landsbygden, och till opinionsbildare som genom att de står närmare folket lättare kan sprida information i de breda lagren än kommissionen. I detta avseende utgör branschorganisationer inom jordbruket och sammanslutningar på landsbygden kommissionens naturliga samarbetspartner. Följaktligen bör dessa organisationer få möjlighet att lägga fram årliga åtgärdsprogram som kan medfinansieras av gemenskapen.

    Andra organisationer, till exempel offentliga organ, konsumentföreningar och miljögrupper, universitet eller massmedia skulle också kunna lägga fram förslag till åtgärder som gör att ovan nämnda mål uppnås och det bör vara möjligt att medfinansiera också dessa.

    Slutligen måste kommissionen kunna genomföra informationsåtgärder på egen hand.

    I rådets förordning (EG) nr 1258/1999 av den 17 maj 1999 om finansiering av den gemensamma jordbrukspolitiken föreskrivs att EUGFJ:s (Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket) garantisektion skall finansiera åtgärder för att informera om den gemensamma jordbrukspolitiken. Därmed är det nödvändigt att anta en grundrättsakt i enlighet med artikel 22.1 i budgetförordningen och med det interinstitutionella avtalet av den 13 oktober 1998.

    99/0209 (CNS)

    Förslag till

    RÅDETS FÖRORDNING

    om åtgärder avsedda att ge information om den gemensamma jordbrukspolitiken

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 37 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag, [1]

    [1] EGT

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande, [2] och

    [2] EGT

    av följande skäl:

    (1) I artikel 32 - 38 i fördraget föreskrivs en gemensam jordbrukspolitik.

    (2) I rådets förordning (EG) nr 1258/1999 av den 17 maj 1999 om finansiering av den gemensamma jordbrukspolitiken [3] föreskrivs att EUGFJ:s garantisektion skall finansiera åtgärder som vidtas i syfte att informera om den gemensamma jordbrukspolitiken.

    [3] EGT L 160, 26.6.1999, s. 103.

    (3) Enligt artikel 22.1 i rådets budgetförordning av den 21 december 1977 för Europeiska gemenskapernas allmänna budget [4] krävs en grundrättsakt för användningen av de anslag som förts upp för gemenskapsåtgärder. Med hänsyn till det interinstitutionella avtalet av den 13 oktober 1998 om de rättsliga grunderna och budgetens genomförande gäller detta även för de åtgärder som omfattas av denna förordning.

    [4] EGT L 356, 31.12.1977, s. 1. Förordning senast ändrad genom förordning (EG, EKSG, Euratom) nr 2779/98 (EGT L 347, 23.12.1998, s. 3.)

    (4) Det är viktigt att förklara vad den gemensamma jordbrukspolitiken handlar om och hur den utvecklas, både för jordbrukare och för andra direkt berörda, och för allmänheten.

    (5) Det bör fastställas vilka prioriterade åtgärder som kommissionen får stödja.

    (6) Organisationer bland verksamma inom jordbruket och på landsbygden, särskilt jordbruksorganisationer, konsumentföreningar och miljögrupper, är av största vikt både för att sprida kunskap om den gemensamma jordbrukspolitiken och för att förmedla åsikter från de berörda aktörerna, främst från jordbrukare, till kommissionen.

    (7) Eftersom den gemensamma jordbrukspolitiken är det största och viktigaste området inom gemenskapens integrerade politik bör innebörden i jordbrukspolitiken förklaras för allmänheten och i detta syfte är det lämpligt att även andra personer som skulle kunna ta fram intressanta projekt inbegrips bland lämpliga förslagsställare.

    (8) Kommissionen bör förfoga över nödvändiga medel för att genomföra önskade informationsinsatser inom jordbrukssektorn.

    (9) Man bör å ena sidan undvika att finansiera sådana åtgärder som kan få stöd inom ramen för andra gemenskapsprogram men å andra sidan bör deras komplementaritet med övriga gemenskapsinitiativ uppmuntras.

    (10) Eftersom de nödvändiga åtgärderna för genomförandet av denna rättsakt utgörs av sådana förvaltningsåtgärder som avses i artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter [5], bör dessa åtgärder fastställas enligt det förvaltningsförfarande som föreskrivs i artikel 4 i det beslutet.

    [5] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Gemenskapen får finansiera åtgärder för att informera om den gemensamma jordbrukspolitiken vilkas innehåll främst syftar till att

    a) bidra till att förklara, genomföra och utveckla den gemensamma jordbrukspolitiken,

    b) främja den europeiska jordbruksmodellen och förståelsen av denna,

    c) informera jordbrukare och andra aktörer på landsbygden,

    d) upplysa allmänheten om vad den gemensamma jordbrukspolitiken handlar om och målsättningarna med denna.

    Dessa insatser är avsedda att erbjuda en enhetlig, objektiv och allomfattande information för att ge en samlad bild av denna politik.

    Artikel 2

    1. De åtgärder som avses i artikel 1 kan vara

    a) årsprogram som föreslagits särskilt av organisationer inom jordbruket eller för landsbygdsutveckling, konsumentföreningar eller miljögrupper

    b) punktinsatser som föreslagits av andra personer än de som avses i punkt a, särskilt av medlemsstaternas offentliga myndigheter, media eller universitet och högskolor,

    c) åtgärder som genomförts på kommissionens initiativ, särskilt sådana som gynnar både kommissionen och de målgrupper som åtgärderna i artikel 1 riktar sig till.

    2. För de åtgärder som avses i punkterna 1 a och 1 b skall den högsta finansieringssatsen vara 75 % av de stödberättigande kostnaderna.

    3. Följande åtgärder får inte finansieras av gemenskapen enligt punkt 1:

    a) åtgärder som är obligatoriska enligt en rättsakt,

    b) åtgärder som finansieras inom ramen för en annan gemenskapsåtgärd.

    4. För genomförandet av de åtgärder som avses i punkt 1 c får kommissionen vid behov använda sig av nödvändig teknisk och administrativ hjälp.

    Artikel 3

    1. Inom ramen för de åtgärder som avses i artikel 2 skall särskilt följande berättiga till stöd: konferenser, seminarier, publikationer, produktioner för och insatser i massmedia, deltagande i evenemang av internationell betydelse och program för erfarenhetsutbyte.

    2. De åtgärder som avses i artikel 2 skall väljas ut efter allmänna kriterier som till exempel

    a) projektets kvalitet,

    b) god kostnadseffektivitet.

    Artikel 4

    Gemenskapsfinansieringen får inte överskrida de årliga anslag som beslutas av den budgetansvariga myndigheten.

    Artikel 5

    Kommissionen skall ansvara för att de åtgärder och gemenskapsprojekt som genomförs inom ramen för denna förordning stämmer överens med och kompletterar övriga gemenskapsåtgärder.

    Artikel 6

    Kommissionen skall kontrollera att de åtgärder som finansieras av kommissionen genomförs korrekt och effektivt. Kommissionens bemyndigade företrädare skall ha tillåtelse att göra kontroller på plats, även stickprovskontroller, av genomförandet av dessa åtgärder.

    Artikel 7

    Kommissionen genomför, i de fall där det anses lämpligt, en utvärdering av de åtgärder som finansieras inom ramen för denna förordning.

    Artikel 8

    Kommissionen skall vartannat år lämna in en rapport om tillämpningen av denna förordning till Europaparlamentet och till rådet. Den första rapporten skall lämnas in senast den 31 december 2001.

    Artikel 9

    1. Vid genomförandet av denna förordning skall kommissionen biträdas av Kommittén för Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruk som upprättades genom förordning (EEG) nr 729/70 [6] enligt det förfarande som anges i punkt 2.

    [6] EGT L 94, 28.4.1970, s. 13.

    2. När hänvisning görs till denna punkt skall det förvaltningsförfarande som anges i artikel 4 i beslut 1999/468/EG tillämpas.

    Den tidsperiod som anges i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall fastställas till en månad.

    Artikel 10

    Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Den skall tillämpas från och med den 1 januari 2000.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den

    På rådets vägnar

    Ordförande

    FINANSIERINGSÖVERSIKT

    1. ÅTGÄRDENS BETECKNING

    Rådets förordning om åtgärder avsedda att ge information om den gemensamma jordbrukspolitiken.

    2. BERÖRDA BUDGETPOSTER

    B1-382 - Öka allmänhetens kunskap om den gemensamma jordbrukspolitiken.

    3. RÄTTSLIG GRUND

    Artikel 37 i fördraget.

    4. BESKRIVNING AV ÅTGÄRDEN

    4.1 Allmänt mål

    Informera jordbrukarna, landsbygdsbefolkningen och I vissa fall allmänheten om de viktiga frågorna i och målsättningen med den gemensamma jordbrukspolitiken och på så sätt bidra till genomförandet och förståelsen av denna samt till att främja den europeiska jordbruksmodellen.

    4.2 Period som omfattas av åtgärden och bestämmelser om förnyelse eller förlängning

    Tills vidare.

    5. KLASSIFICERING AV UTGIFTER OCH INKOMSTER

    5.1 Obligatoriska utgifter

    5.2 Icke-differentierade anslag

    5.3 Typ av inkomster som avses: Inga inkomster.

    6. TYP AV UTGIFTER

    _ Bidrag till medfinansiering tillsammans med andra finansieringskällor inom den offentliga eller privata sektorn

    _ finansiering av åtgärder som genomförs på kommissionens initiativ.

    7. BUDGETKONSEKVENSER

    7.1 Metod för att beräkna åtgärdens totala kostnad (samband mellan de enskilda kostnaderna och den totala kostnaden)

    Årsprogram: 5 program på 300 000 EUR och 10 program på 150 000 EUR.

    Punktinsatser: cirka 20 åtgärder med en genomsnittlig kostnad på 25 000 EUR.

    Åtgärder som genomförs på initiativ av kommissionen:

    _ utveckling av olika typer av informationsmateriel (tryckta, audiovisuella eller elektroniska publikationer): 600 000 EUR.

    _ organisation av eller deltagande i evenemang: 200 000 EUR.

    _ informationsspridning: 200 000 EUR.

    7.2 Kostnadens fördelning mellan åtgärdens olika delar

    Åtagandebemyndiganden i miljoner EUR (löpande priser)

    >Plats för tabell>

    Fördelningen mellan budgetposter under en rubrik är vägledande och kan anpassas till utvecklingen av behoven inom ramen för de anslag som den budgetansvariga myndigheten beslutat.

    7.3 Tidsplan för åtagande- och betalningsbemyndiganden

    Åtagandebemyndiganden i miljoner EUR

    >Plats för tabell>

    8. BESTÄMMELSER OM BEDRÄGERIBEKÄMPNING

    I de finansiella avtal som sluts vid tillämpningen av detta beslut föreskrivs möjligheten för kommissionen och revisionsrätten att göra kontroller på plats. Stödmottagarna måste lämna in rapporter och ekonomiska redovisningar som skall analyseras dels innehållsmässigt, dels med tanke på huruvida utgifterna är stödberättigande i enlighet med gemenskapsfinansieringens syfte. Kontrollen av styrkande handlingar kan genomföras fullständigt eller genom stickprov och extrapolering av konstaterade resultat. Summor som felaktigt har utbetalats kommer att krävas tillbaka.

    9. ANALYS AV KOSTNADSEFFEKTIVITET

    9.1 Särskilda och kvantifierbara mål. Målgrupp

    _ Särskilda mål: de åtgärder som finansieras riktar sig till informatörer för att maximera de disponibla resursernas effektivitet

    _ målgrupp: organisationer för verksamma inom jordbruket och på landsbygden på europeisk, nationell eller regional nivå, konsumentföreningar eller miljögrupper, offentliga myndigheter på det nationella och lokala planet, massmedia, den akademiska världen.

    9.2 Skäl för åtgärden

    _ Behov av gemenskapsfinansierat stöd, särskilt med tanke på subsidiaritets principen: Den gemensamma jordbrukspolitiken är ett av de viktigaste områdena inom gemenskapens integrerade politik och förbrukar nästan hälften av gemenskapens budget. Den gemensamma jordbrukspolitiken är mycket komplex och möter en ständig utveckling vilket innebär att den kontinuerligt måste anpassas. Denna situation motiverar en informationspolitik både på nationell och på europeisk nivå, ledd av kommissionen och av organisationer som representerar olika direkt berörda aktörer. Dessa åtgärder som är ett komplement till åtgärder som genomförs av medlemsstaterna, skall utöver att presentera fakta ge en tydlig och sammanhängande helhetssyn, främja erfarenhetsutbyte och skapande av nätverk samt se till att allmänheten får en bättre förståelse för de utmaningar som den gemensamma jordbrukspolitiken står inför.

    _ Val av tillvägagångssätt:

    a) fördelar i förhållande till möjliga alternativ (komparativa fördelar): Samfinansiering av åtgärder som föreslagits av tredje part bidrar till att mobilisera mer mänskliga och finansiella resurser. Dessa åtgärder och de som organiseras direkt av kommissionen uppfyller kraven i Amsterdam-fördraget när det gäller öppenhet och insyn och medborgarnas rätt till information

    b) analys av eventuella liknande åtgärder på gemenskapsnivå eller nationell nivå: De informationsåtgärder som anordnas av organisationer och av kommissionen skall komplettera sådana som organiseras av de offentliga myndigheterna i medlemsstaterna. Det finns inga andra gemenskapsåtgärder som informerar om den gemensamma jordbrukspolitiken

    c) förväntade sidoeffekter och multiplikatoreffekter: De finansierade åtgärderna förväntas leda till ett bättre genomförande av den gemensamma jordbrukspolitiken, till informationsutbyte och till att allmänheten får en bättre förståelse av den gemensamma jordbrukspolitiken.

    _ Viktiga osäkerhetsfaktorer som kan påverka åtgärdens specifika resultat: Inga.

    9.3 Uppföljning och utvärdering av åtgärden

    Den planerade utvärderingens form och frekvens: Kommissionen skall vartannat år till Europaparlamentet och till rådet lämna in en rapport om tillämpningen av denna förordning.

    Top