Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51996AR0368

Yttrande från Regionkommittén om "Att utbilda sig i informationssamhället - Åtgärdsplan för ett europeiskt initiativ inom utbildningsområdet 1996-1998"

CdR 368/96 fin

EGT C 116, 14.4.1997, p. 89–95 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51996AR0368

Yttrande från Regionkommittén om "Att utbilda sig i informationssamhället - Åtgärdsplan för ett europeiskt initiativ inom utbildningsområdet 1996-1998" CdR 368/96 fin

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 116 , 14/04/1997 s. 0089


Yttrande från Regionkommittén om "Att utbilda sig i informationssamhället - Åtgärdsplan för ett europeiskt initiativ inom utbildningsområdet 1996-1998"(97/C 116/12)

BAKGRUND

- Kommissionens meddelande till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om "Att utbilda sig i informationssamhället - Åtgärdsplan för ett europeiskt initiativ inom utbildningsområdet 1996-1998" (KOM(96) 471 slutlig).

- Europeiska kommissionens beslut av den 23 oktober 1996 att remittera nämnda meddelande till Regionkommittén i enlighet med artikel 198c, första stycket, i fördraget om Europeiska unionen.

- Europeiska kommissionens avsikt, som underströks i ett brev från kommissionärerna Edith Cresson och Martin Bangemann daterat den 23 oktober 1996, att Regionkommittén till fullo skulle delta i genomförandet av handlingsplanen, särskilt genom att främja erfarenhetsutbyte mellan lokala och regionala myndigheter i de områden som täcks av handlingsplanen och kommissionens avsikt att ge stöd för att stärka lokala och regionala projekt på detta område.

- Regionkommitténs beslut av den 13 november 1996 att låta utskott 6 "Utbildningsfrågor" ansvara för utarbetandet av detta yttrande.

- Det utkast till yttrande (CdR 368/96 rev.) som utskott 6 antog den 6 december 1996. Föredragande var Paul White.

- Den begäran som Europeiska rådet lade fram i Florens i juni 1996 om förslag till ett initiativ riktat till skolorna i samband med den europeiska förtroendepakten för sysselsättningen ().

- Riktlinjerna i vitboken om tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning (), som man avser att stödja med föreliggande meddelande genom att staka ut vägen för hur man skall möta de utbildningsmässiga och kulturella utmaningar som informationssamhället innebär.

- Regionkommitténs yttrande om vitboken om utbildning - "Att lära och lära ut - På väg mot kunskapssamhället" ().

- Regionkommitténs yttrande om "Utbildning och fortbildning inför teknologiska, industriella och sociala utmaningar: en första reaktion" ().

- Regionkommitténs yttrande om Europas väg till informationssamhället: En handlingsplan ().

- Regionkommitténs yttrande om "Gemenskapsprogram för att stimulera utvecklingen av en europeisk multimediainnehållsindustri och främja användningen av multimediainnehållsindustri i det framväxande informationssamhället (Info 2000)" ().

- Regionkommitténs yttrande om "Förslag till rådets beslut om antagande av ett flerårigt program för att främja den språkliga mångfalden inom gemenskapen i informationssamhället" ().

- Regionkommitténs utkast till resolution om informationssamhället ().

- Europaparlamentets utkast till rapport om informationssamhället, kultur och utbildning (A4-0325/96-16 oktober 1996).

- Informationssamhället erbjuder en viktig möjlighet att åtgärda nackdelar som upplevs av vissa grupper.

- Man måste i informationssamhället stärka och stödja de nätverk och partnerskap som syftar till kunskapsutveckling genom informationsöverföring.

- Gemenskapen måste skapa en omgivning som drar fördel av komplementariteten och som skapar samstämmighet mellan olika gemenskapsinstrument och nationella och regionala åtgärder samtidigt som den uppmuntrar spridning av de bästa metoderna.

- Den politik som syftar till att stödja utbytet av multimediainnehåll och utvecklingen av permanenta partnerskap mellan den offentliga och den privata sektorn och mellan medlemsstaterna och regionerna måste utformas med beaktande av subsidiaritetsprincipen.

Med hänsyn till ovanstående antog Regionkommittén vid sin 16:e plenarsession den 15-16 januari 1997 (sammanträdet den 16 januari) följande yttrande.

1. Inledning

1.1. Meddelandet om "Att utbilda sig i informationssamhället - Åtgärdsplan för ett europeiskt initiativ inom utbildningsområdet" utgör ett svar på Europeiska rådets begäran i Florens i juni 1996 om förslag till ett initiativ riktat till skolorna i samband med den europeiska förtroendepakten för sysselsättningen ().

1.2. Åtgärdsplanen fokuseras på grund- och gymnasieskolor och bygger på slutsatserna i rådets resolution om mjukvaror för utbildningsändamål och multimedia () och rekommendationerna från arbetsgruppen Forskning-Näringsliv om "Programvara för utbildningsändamål och multimedia" ().

1.3. Åtgärdsplanen syftar till att:

- Accelerera skolornas inträde i informationssamhället genom att ge dem nya medel för tillträde till världen.

- Uppmuntra en allmän användning av multimedia i undervisningssyfte och skapa en "kritisk massa" i fråga om antalet användare, produkter och utbildningstjänster på multimediaområdet.

- Stärka den europeiska dimensionen när det gäller utbildning med informationssamhällets verktyg () samtidigt som man stärker den kulturella och språkliga mångfalden.

1.4. I sitt meddelande föreslår kommissionen fyra handlingsområden där man kan uppnå ett större mervärde på gemenskapsnivå:

- Uppmuntra sammankoppling av regionala och nationella skolnätverk på gemenskapsnivå.

- Stimulera utvecklingen och spridningen av det innehåll i undervisningen som är av gemensamt europeiskt intresse.

- Främja utbildning och stöd för lärare i hur man integrerar tekniken i undervisningsmetoderna.

- Informera alla aktörer om de utbildningsmöjligheter som ges av audiovisuell utrustning och multimediaprodukter.

1.5. I meddelandet uppmanar kommissionen både den offentliga och den privata sektorn att bidra till finansieringen för att:

- Använda gemenskapens resurser genom samordnade gemensamma förslagsomgångar såsom rekommenderades av projektgruppen "Programvara för utbildningsändamål och multimedia" och de resurser som avsatts för transeuropeiska telekommunikationsnät samt strukturfonderna.

- Främja upprättandet av permanenta partnerskap mellan den offentliga och den privata sektorn, som skulle verka enligt en avsiktsförklaring.

- Uppmuntra medborgarna att engagera sig och främja utvecklingen av kompetens som kan stödja utvecklingen av programvara för utbildningsändamål och multimedia.

1.6. Kostnaden för de fyra föreslagna handlingsområdena skall rymmas inom befintliga budgetramar. Kommissionen har för avsikt att utveckla en ingående samordning med existerande gemensamma finanseringsinstrument (program och budgetrubriker) och kombinera dessa olika instrument, liksom andra europeiska och nationella instrument, både offentliga och privata, för att dra fördel av deras komplementaritet. Detta är i också linje med rekommendationerna från projektgruppen "Programvara för utbildningsändamål och multimedia".

2. Allmänna kommentarer

2.1. Den snabba tekniska utvecklingen har en långtgående effekt på den globala ekonomin, tillhandahållandet av offentliga tjänster och de sociala infrastrukturerna i samhället.

2.2. Regionkommittén välkomnar åtgärdsplanen "Att utbilda sig i informationssamhället", som kommer att ge en viktig impuls till de olika aktiviteterna inom grund- och gymnasieskolorna som bidrar till den samordnade strategin på europeisk nivå i syfte att skapa ett verkligt informationssamhälle.

2.3. Regionkommittén konstaterar att de lokala och regionala myndigheterna i Europeiska unionen, som har ett stort ansvar på området, har omfattande erfarenheter när det gäller att ge den uppväxande generationen medborgare en relevant utbildning och stöder fokuseringen på skolorna i kommissionens meddelande.

2.4. Regionkommittén anser att handlingsområdena kommer att möjliggöra utbyte och vidareutveckling av de bästa metoderna och att elevernas behov kommer att beaktas i enlighet med de prioriteringar som kommissionen upprepade i vitboken "Att lära och lära ut: På väg mot kunskapssamhället".

2.5. Regionkommittén vill påpeka att föräldrarnas roll när det gäller kunskaper förvärvade i hemmet kommer att bli allt viktigare i informationssamhället.

2.6. Kommittén är medveten om det politiska stödet för åtgärder, både på gemenskapsnivå och nationell nivå och välkomnar prioriteringen av individens behov. Vi anser dock att det krävs en mer omfattande dialog med den privata sektorn, särskilt på strategisk nivå, om informationssamhällets verktyg skall utvecklas och användas med största möjliga effekt.

2.7. Inbjudan att lämna gemensamma förslag på program som innehåller multimedia för undervisningsändamål kommer att ta upp många av de frågor som ställdes av projektgruppen "Programvara för utbildningsändamål och multimedia". Regionkommittén tror också att detta kommer att ge kommissionen ett utmärkt tillfälle att beakta både producenternas och användarnas behov i arbetet med att fylla en framväxande "innehållsklyfta" i fråga om europeisk programvara för utbildningsändamål och multimedia av hög kvalitet.

2.8. Regionkommittén välkomnar kommissionens intention att utnyttja komplementariteten, både mellan gemenskapens instrument och med nationella och regionala åtgärder till stöd för en omfattande användning av tekniken inom undervisningen. Kommittén tror dock att ytterligare direkt finansiering av högeffektiva initiativ kommer att behövas på kort sikt för att garantera största möjliga nytta av denna åtgärdsplan.

2.9. Viktiga mätbara output, resultat och indikatorer kommer att behöva utvecklas för att man skall kunna uppskatta det mervärde som dessa aktiviteter på gemenskapsnivå och nationell och lokal nivå tillför undervisningen i informationssamhället och hur de bidrar till rekommendationerna från projektgruppen "Programvara för utbildningsändamål och multimedia". I detta avseende ser kommittén fram emot att få ta del av resultaten från kommissionens studie om informationsteknik inom skolorna.

2.10. Kommittén betonar den viktiga roll som lokala och regionala myndigheter spelar när det gäller att medge enskilt och pedagogiskt utbyte inom och mellan medlemsstaterna och när det gäller att stödja experiment inom undervisningen, samtidigt som vi är medvetna om de många hinder som begränsar takten hos de framsteg som görs i tillhandahållandet av dessa tjänster.

2.11. Regionkommittén är medveten om utmaningarna i fråga om att bibehålla en rik kulturell och språklig mångfald i informationssamhället och välkomnar intentionen att stärka denna mångfald inom gemenskapen genom att utnyttja programvaror för utbildningsändamål och multimedia och genom att försvara minoriteter och missgynnade grupper.

2.12. Kommittén betonar nödvändigheten att garantera att alla skolor kan dra fördel av informationssamhället och understryker värdet av att man möjliggör tillträde till nätverk framför allt för skolor i perifera områden och i områden med sociala problem.

2.13. Regionkommittén är medveten om att den nya informationsteknologin kan vidga de sociala klyftorna och önskar uppmuntra ytterligare forskning om inställningen till utbildning, i syfte att förbättra träningen av de sociala färdigheterna. Ytterligare utveckling av dessa nyckelområden är avgörande för att öka kunskaperna och självförtroendet och göra det möjligt för alla studerande att bli mer flexibla för att kunna anpassa sig till förändrade villkor.

2.14. ReK begär att denna forskning prioriteras i kommissionens kommande ramprogram om forskning och utveckling, och ser fram emot kommissionens meddelande om utnyttjandet av nya teknologier inom yrkesutbildningen och vuxenutbildningen.

3. Särskilda kommentarer

3.1. Handlingsområde 1: Uppmuntra sammankoppling av regionala och nationella skolnätverk på gemenskapsnivå

3.1.1. Regionkommittén betonar den fundamentala betydelsen av projekt som syftar till att koppla samman skolnätverk och ser med tillfredsställelse på erkännandet av de lokala och regionala myndigheternas roll när det gäller att stödja dessa aktiviteter. Vi välkomnar särskilt det decentraliserade tillvägagångssättet för åtgärderna på detta handlingsområde, vilka kommer att ombesörjas av utbildningsministerierna tillsammans med berörda lokala och regionala myndigheter och företag.

3.1.2. Lokala och regionala myndigheter i medlemsstaterna stöder redan nu utvecklingen av många elektroniska skolnätverk, och kommittén understryker de kunskaper myndigheterna förvärvar när det gäller att uppskatta utbildningspotentialen för det elektroniska utbytet av undervisningsresurser och digital information.

3.1.3. Regionkommittén välkomnar initiativet att utveckla ett gemenskapsnätverk av andra nätverk, men vill understryka vikten av att man garanterar samma anslutningsmöjligheter för alla elever när regionala och nationella nätverk kopplas samman. Vi anser också att det är nödvändigt att fastställa europeiska kvalitetsnormer för utbildningsprogramvaror och multimedia, både för dem som är avsedda för skolorna och dem som är avsedda för hemmabruk.

3.1.4. Kommittén instämmer med meddelandets betoning av behovet att utbyta bästa metoder för en framgångsrik integration av programvaror för utbildningsändamål och multimedia i utbildningsprogram, samtidigt som vi noterar den ojämna spridningen av lämpliga verktyg och kunskaper mellan medlemsstaterna.

3.1.5. Regionkommittén vill också föreslå åtgärder från kommissionens sida för att stärka de gemenskapsinstrument som utgör ett stöd för sammankopplingen av skolnätverk på gemenskapsnivå. Vi vill uttala vårt starka stöd för tilldelning av ytterligare resurser för att öka tillgängligheten för information och vägledning om bud på europeiska program som avser och främjar utvecklingen av informationssamhället.

3.1.6. Kommittén tror att sådana åtgärder skulle välkomnas av grund- och gymnasieskolorna och påskynda framväxten av partnerskap som stärker den europeiska dimensionen i utvecklingen i medlemsstaternas läroplaner. Vi understryker dessutom behovet av att underlätta ett ömsesidigt erkännande av studiemeriter i medlemsstaterna för att främja större rörlighet för studerande inom gemenskapen.

3.1.7. Regionkommittén ser positivt på att "nätverket av nätverk" kommer att vara öppet för experiment i tredje land, särskilt i länderna i Central- och Östeuropa.

3.2. Handlingsområde 2: Stimulera utvecklingen och spridningen av det innehåll i undervisningen som är av gemensamt europeiskt intresse

3.2.1. Liksom kommissionen anser Regionkommittén att det är av vital betydelse för producenter och användare av utbildningsprogramvara och multimedia att samarbeta på alla utvecklings- och produktionsstadier om man skall kunna dra maximal nytta av produkter och tjänster.

3.2.2. Grund- och gymnasielärare i medlemsstaterna är de som är mest lämpade att identifiera det specifika utbildningsinnehållet. Lokala och regionala myndigheter inom Europeiska unionen har en nyckelroll när det gäller att utnyttja denna kunskap och skapa förutsättningar för utvecklingen av offentliga och privata partnerskap på lokal nivå som uppfyller både producenternas och användarnas behov utan att ge avkall på innehållet i det producerade undervisningsmaterialet.

3.2.3. Regionkommittén hänvisar till sitt yttrande om "Utbildning och fortbildning inför teknologiska, industriella och sociala utmaningar: en första reaktion" (KOM(94) 728 slutlig), där vi uppmanade till särskilda åtgärder för att främja lika utbildningsmöjligheter, särskilt mellan kvinnor och män, och för att garantera att missgynnade grupper (som exempelvis landsbygdsbor, äldre personer och etniska minoriteter) inte utestängs från den nya teknologin på utbildningsområdet.

3.2.4. Kommittén välkomnar kommissionens erkännande av de digitala TV-kanalernas potential och dess stöd till de europeiska TV-bolag som utvecklar undervisningsinnehåll. Vi vill dock påminna kommissionen om vikten av att man också uppmuntrar föräldrar att förstå det potentiella värdet av on-linetjänster och undervisningsinnehåll, så att de själva kan bidra till dess utveckling såsom sker i vissa medlemsstater.

3.2.5. Regionkommittén föreslår att man snarast möjligt utarbetar en europeisk kampanj för att engagera föräldrar i dessa åtgärder. Kommittén anser att detta är det bästa sättet för att introducera multimediaresurser i hemmen.

3.3. Handlingsområde 3: Främja utbildning och stöd för lärare i hur man integrerar tekniken i undervisningsmetoderna

3.3.1. Regionkommittén välkomnar kommissionens betoning på främjande av utbildning och stöd för lärare för att underbygga expansionen av multimediaprodukter till stöd för undervisningen.

3.3.2. De lokala och regionala myndigheterna inom Europeiska unionen har som stora tjänsteproducenter direkta erfarenheter av att administrera införandet av ny teknologi i utbildningsprogram. Vi instämmer därför i kommissionens syn att lärarrollen kommer att förändras när inlärningen blir mer självstyrd och aktiv.

3.3.3. Regionkommittén välkomnar kommissionens förslag att man skall identifiera ett nätverk av utbildningscentra, men tror att många lokala och regionala myndigheter kan få svårigheter att garantera dessa centras existens på längre sikt i en tid då man gör omprioriteringar och maximerar anslagen till grund- och gymnasieskolor. Vi efterlyser därför ytterligare riktlinjer på detta område.

3.3.4. Kommittén anser att tidigare erfarenheter, både när det gäller yrkesutbildning och teknisk utbildning i medlemsstaterna där lokala och regionala myndigheter har varit engagerade, har visat betydelsen av stimulanspengar. I Storbritannien har dessa stimulerat mycket koncentrerade och målinriktade interna utbildningsprogram, som har fungerat som mycket effektiva katalysatorer för snabba förändringar.

3.3.5. Regionkommittén instämmer med kommissionens åsikt att öppna och flexibla inlärningsmetoder har visat sig vara mycket effektiva och stöder synen att man med utgångspunkt i de bästa metoder som finns i skolorna, ofta inom språkutbildning, kan stimulera andra ämnesområden i skolorna. Kommittén vill påpeka att lärarna får det allt svårare att "experimentera" med nya metoder när marknadskrafterna påverkar skolorna i många medlemsstater. Vi betonar att erfarenheter från den grundläggande utbildningen på lärarhögskolorna kan bidra med information till aktiviteterna inom detta handlingsområde.

3.4. Handlingsområde 4: Informera alla aktörer om de utbildningsmöjligheter som ges av de nya teknikerna

3.4.1. Regionkommittén välkomnar kommissionens intention att både använda elektroniska och mer traditionella media för att föra ut information om den nya teknikens potential.

3.4.2. De som ansvarar för grund- och gymnasieskolorna kommer att kräva en regelbunden uppdatering om effekterna av utbildningsinitiativ där man använder sig av utbildningsprogramvara och multimedia i undervisningen, och ReK anser att lokala och regionala myndigheter har en nyckelroll att spela när det gäller att möjliggöra detta. Man skulle här kunna utse samordnare som på sina respektive skolor skulle ansvara för att informera sina kolleger om möjligheter och utveckling i fråga om ny undervisningsteknologi. Dessa samordnare skulle kunna utgöra speciella länkar med de lokala och regionala myndigheterna med tanke på dessa myndigheters allt större betydelse inom denna sektor.

3.4.3. I grönboken "Leva och arbeta i informationssamhället - Människan i centrum" () identifieras både utmaningar och möjligheter för informationsspridning i "den digitala tidsåldern" och skolorna har en viktig roll som centrum för livslångt lärande i samhället. Kommittén instämmer dock med kommissionen i att lärare, skolledning och politiker alla kommer att behöva bidra till utvecklingen av riktlinjer, upprättandet av nya grupper och främjandet av möten och utställningar, om man till fullo skall kunna dra nytta av den nya tekniken och få dem att uppskattas och användas av en vidare krets utanför grund- och gymnasieskolan.

3.4.4. Regionkommittén anser att man i första hand bör utrusta skolornas bibliotek och arkiv med de nya undervisningshjälpmedlen så att undervisningspersonal, elever och eventuellt även allmänheten kan använda sig av dessa institutioner avsedda för läsning och eftertanke för att praktisera sina kunskaper om den nya teknologin.

3.5. Att mobilisera resurser och främja privata/offentliga partnerskap

3.5.1. Regionkommittén inser nödvändigheten av att garantera ett fullständigt stöd till både offentliga och privata aktörer på gemenkapsnivå såväl som på nationell, regional och lokal nivå för att man skall kunna uppnå målsättningarna med de fyra handlingsområdena. Kommittén tror att kommissionen kan främja ett större deltagande och öka medvetenheten i medlemsstaterna genom en samordnad och mycket profilerad informationskampanj som tydligt påvisar bästa metoder för partnerskap och projekt och som synliggör kopplingen mellan de olika programmen. Detta skulle välkomnas av grund- och gymnasieskolor och kunde bygga på erfarenheterna från kampanjen för Europaåret för livslångt lärande. Den första förslagsomgången i december 1996 ger grund- och gymnasieskolorna möjligheter att bidra till gemenskapsprogrammen och kommer att utvidga deras kunskaper och expertis till nya områden. ReK understryker behovet av samordnat stöd för att man till fullo skall utnyttja gemenskapens resurser när nya partnerskap utbreder sig inom olika utvecklingsmässiga nyckelområden.

3.5.2. Kommittén ser positivt på intentionerna att upprätta ett nytt organ, exempelvis en privat stiftelse, som skall utgöra en nödvändig referenspunkt och ett centrum för dialog mellan aktörer på europeisk nivå. ReK uppmanar kommissionen att stödja utvecklingen av lämpliga och befintliga företag i medlemsstaterna och regionerna, och på så sätt skapa en liknande infrastruktur till stöd partnerskapsprogram på lokal nivå, där den privata sektorn har en större roll.

3.5.3. Lokala och regionala myndigheter bevittnar hur centra för livslångt lärande växer fram i medlemsstaterna, särskilt inom skolor och bibliotek. Regionkommittén vill uppmana kommissionen att betrakta dessa centra som viktiga nav för utvecklingen av kunskapssamhället och uppmuntra dessa tjänsteproducenter att utnyttja nya möjligheter att stärka sin roll genom att erbjuda fler tjänster till näringslivet enligt lokala avsiktsförklaringar.

3.5.4. Regionkommittén välkomnar kommissionens intention att arbeta med alla aktörer inom sektorn för att skapa informations- och kommunikationsevenemang och -kampanjer. Vi anser också att föräldrar bör utgöra en viktig målgrupp genom traditionella media som press, radio och TV.

3.5.5. Kommittén vill försäkra sig om att man tillvaratar alla möjligheter för att främja och utbyta bästa metoder och efterlyser stöd till regionala konferenser och "workshops" för att stimulera lokala aktiviteter.

4. Slutsatser

4.1. Skolorna har ett stort ansvar för att förse sina elever med färdigheter i hur man använder de nya informations- och kommunikationsverktygen i ett samhälle som blir allt mer kunskapsbaserat. Regionkommittén anser att denna tvååriga åtgärdsplan kommer att uppmuntra fler grund- och gymnasieskolor att experimentera med nya undervisningsmiljöer och utbyta information och innehåll genom elektroniska nätverk.

4.2. För att dra maximal nytta av de möjligheter som de nya teknikerna ger när det gäller att förbättra utbildningen i skolorna anser ReK att man måste finna resurser utöver de medel som redan har anslagits till gemenskapens program.

4.3. Regionkommittén välkomnar den gemensamma förslagsomgången och det bidrag som skall ske genom existerande instrument och program såsom Sokrates, Leonardo, Media II, Info 2000 och program för forskning och teknisk utveckling liksom resurser från de transeuropeiska telekommunikationsnäten. Vi ser också positivt på utnyttjandet av finansieringsmöjligheter via strukturfonderna.

4.4. Kommittén anmodar dock EU att överväga att föra samman de olika finansieringsmöjligheterna från dessa gemenskapsprogram och -instrument och övrig finansiering i en enda finansieringsram, grundad på ett decentraliserat förfarande, snarare än att använda sig av varje instrument i enlighet med dess egna regler.

4.5. Regionkommittén anser att detta är det mest effektiva sättet att garantera maximal utdelning när det gäller att nå kommissionens målsättning att garantera att alla skolor, universitet och bibliotek ansluts till kunskapsnätverken före år 2000, och därmed göra det möjligt för alla unga européer att till fullo delta i informationssamhället.

4.6. Genom att erkänna lärandet som en strategisk nyckelaktivitet för enskilda såväl som för organisationer vill ReK uppmana kommissionen att hålla en lämplig balans mellan att uppfylla näringslivets och individernas behov i denna åtgärdsplan.

4.7. För att maximera hävstångseffekten i den privata sektorns aktiviteter anser Regionkommittén att man kan komma att behöva förenkla administrationen av vissa gemenskapsinstrument. Lokala och regionala myndigheter försöker fortgående förbättra utbildningstjänsterna i samhället och ser fram mot att få förena sig med alla aktörer i detta spännande utbildningsinitiativ.

4.8. Kommittén betonar vikten av informationsspridning genom lokala och regionala konferenser och aktiviteter där man mobiliserar hela samhällen. Sådana forum skulle möjliggöra och främja utbytet av erfarenheter, framför allt om hur man upprättar och utvecklar offentliga-privata partnerskap till stöd för relevanta åtgärder.

4.9. ReK begär att kommissionen fullt ut skall erkänna mångfalden i politik och metoder som används i de olika medlemsländerna för att utveckla informationsteknologin inom utbildningssektorn. I detta avseende vill kommittén betona möjligheterna som de lokala och regionala konferenserna erbjuder för att samla information om de erfarenheter som förvärvats och de metoder som utnyttjas.

4.10. Regionkommittén vill helhjärtat skriva under på denna åtgärdsplan och förbinder sig att snabbt och effektivt anta nya utmaningar. Vi betonar de lokala och regionala myndigheternas viktiga roll i tillhandahållandet av multimediatjänster och utbildning, och välkomnar den decentraliserade inställningen till genomförandet av åtgärdsprogrammet, vilket gör det möjligt att effektivt tillvarata de lokala och regionala myndigheternas erfarenheter inom detta område. Vi stöder helt kommissionens mål att bygga vidare på existerande lokala och regionala projekt och främja utbyte av bästa metoder mellan lokala och regionala myndigheter och EU inom de områden som täcks av åtgärdsplanen.

4.11. Kommittén välkomnar denna möjlighet att bidra till antagandet av globala utmaningar samtidigt som man bevarar den rika kulturella och språkliga mångfalden inom och mellan medlemsstaterna.

4.12. Regionkommittén vill även fortsättningsvis vara en fullvärdig deltagare i gemenskapens utbildningsinitiativ och rådfrågas om alla beslut och åtgärder som planeras till följd av resultaten inom de olika handlingsområdena.

Bryssel den 16 januari 1997.

Regionkommitténs ordförande

Pasqual MARAGALL i MIRA

() Europeiska förtroendepakten för sysselsättningen, Florens, juni 1996.

() Vitbok: "Tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning" (KOM(94) 700 slutlig).

() EGT nr C 182, 24.6.1996, s. 15.

() EGT nr C 100, 2.4.1996, s. 106.

() EGT nr C 210, 14.8.1995, s. 109.

() EGT nr C 129, 2.5.1996, s. 39.

() EGT nr C 337, 11.11.1996, s. 45.

() EGT nr C 42, 10.2.1997, s. 31.

() Europeiska förtroendepakten för sysselsättningen, Florens, juni 1996.

() Rådets möte för ministrar med ansvar för utbildningsfrågor den 6 maj 1996 (6802/96 Presse 122).

() Programvara för utbildningsändamål och multimedia. Rapport från arbetsgruppen Forskning-Näringsliv, juli 1996.

() Verktyg kan definieras som utrustning, tjänster och programvara på multimediaområdet.

() Grönbok: "Leva och arbeta i informationssamhället - Människan i centrum" (KOM(96) 389 slutlig).

Top