Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024L0782

    Kommissionens delegerade direktiv (EU) 2024/782 av den 4 mars 2024 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG vad gäller minimikraven för utbildning för yrkena sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare och apotekare

    C/2024/1319

    EUT L, 2024/782, 31.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_del/2024/782/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_del/2024/782/oj

    European flag

    Europeiska unionens
    officiella tidning

    SV

    L-serien


    2024/782

    31.5.2024

    KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU) 2024/782

    av den 4 mars 2024

    om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG vad gäller minimikraven för utbildning för yrkena sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare och apotekare

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG av den 7 september 2005 om erkännande av yrkeskvalifikationer (1), särskilt artikel 21.6 andra stycket, artikel 31.2 andra stycket, artikel 34.2 andra stycket och artikel 44.2 andra stycket, och

    av följande skäl:

    (1)

    De harmoniserade minimikraven för utbildning för yrkena sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare och apotekare fastställs för närvarande i artiklarna 31, 34 och 44 i direktiv 2005/36/EG samt i punkterna 5.2.1, 5.3.1 och 5.6.1 i bilaga V till det direktivet.

    (2)

    I sin grönbok från 2011 om modernisering av direktiv 2005/36/EG (2) konstaterade kommissionen att det fanns behov av att modernisera de harmoniserade minimikraven för utbildning i olika faser.

    (3)

    I samband med ändringen av direktiv 2005/36/EG genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/55/EU (3) angav nationella myndigheter, utbildningsinstitutioner och yrkesorganisationer att de yrken som omfattas av avdelning III kapitel III i det direktivet har utvecklats avsevärt sedan minimikraven för utbildning för dessa yrken harmoniserades.

    (4)

    Även om det genom direktiv 2013/55/EU i viss utsträckning gjordes en översyn av de harmoniserade minimikraven för utbildning för yrkena sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare och apotekare, gjordes det inga väsentliga ändringar i de utbildningsplaner som förtecknas i punkterna 5.2.1, 5.3.1 och 5.6.1 i bilaga V till direktiv 2005/36/EG eller i förteckningen över de kunskaper och färdigheter som ska förvärvas under utbildningen och som fastställs i artiklarna 31.6, 34.3 och 44.3 i det direktivet.

    (5)

    I stället gavs kommissionen genom artikel 21.6 i direktiv 2005/36/EG, ändrat genom direktiv 2013/55/EU, delegerade befogenheter att, i enlighet med artikel 57c i det direktivet, uppdatera minimikraven för utbildning för att anpassa dem till den allmänt erkända vetenskapliga och tekniska utvecklingen, för att avspegla utvecklingen av den unionslagstiftning som direkt påverkar de berörda yrkesutövarna.

    (6)

    Kommissionen har bedömt huruvida de minimikrav för utbildning som anges i direktiv 2005/36/EG för yrkena sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare och apotekare bör uppdateras mot bakgrund av den allmänt erkända vetenskapliga och tekniska utvecklingen.

    (7)

    För att bistå kommissionen i dess bedömning har det utförts tre studier. Syftet med dessa studier var att undersöka förändringarna av utbildningskraven för yrkena sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare och apotekare i alla medlemsstater och Eftastater. För detta ändamål samlades uppgifter in på unionsnivå och nationell nivå genom skrivbordsundersökningar och riktade samråd med berörda parter. Insamlingen av uppgifter inriktades på flera förändringar av utbildningskraven på nationell nivå: i) Vetenskapliga och tekniska framsteg som påverkar yrkena sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare och apotekare. ii) Utbildningsplaner samt kunskaper och färdigheter som går utöver de minimikrav för utbildning som fastställs i direktiv 2005/36/EG och som återspeglar en anpassning till vetenskapliga och tekniska framsteg.

    (8)

    I samband med studierna gjordes en jämförande bedömning av de insamlade uppgifterna. Den inriktades på förändringarna av och de gemensamma inslagen i utbildningskraven i alla unionens medlemsstater och Eftastaterna mot bakgrund av den allmänt erkända vetenskapliga och tekniska utvecklingen. För detta ändamål skapades en arbetsdefinition av allmänt erkänd vetenskaplig och teknisk utveckling, bestående av vetenskapliga och tekniska framsteg som har observerats i minst 16 medlemsstater och Eftastater.

    (9)

    Resultaten av studierna presenterades för berörda parter under workshoppar och möten i samordningsgruppen för erkännande av yrkeskvalifikationer. På grundval av de synpunkter som inkommit utarbetades slutsatserna från studierna, med förslag på uppdateringar av minimikraven för utbildning i direktiv 2005/36/EG när det gäller utbildningsplaner samt kunskaper och färdigheter.

    (10)

    I studien om sjuksköterskor med ansvar för allmän hälso- och sjukvård (4) identifierades följande allmänt erkända vetenskapliga och tekniska framsteg i fråga om utbildningsprogram i medlemsstater och Eftastater som inte var representerade eller inte tillräckligt representerade i de nuvarande minimikrav för utbildning som anges i direktiv 2005/36/EG: teorier om personcentrerad vård, ledarskapsteori inom omvårdnad, evidensbaserad praxis, e-hälsa och tekniska innovationer avseende metoder inom hälso- och sjukvård och omvårdnad.

    (11)

    I studien om tandläkare (5) identifierades följande allmänt erkända vetenskapliga och tekniska framsteg i fråga om utbildningsprogram i medlemsstater och Eftastater som inte var representerade eller inte tillräckligt representerade i de nuvarande minimikrav för utbildning som anges i direktiv 2005/36/EG: implantologi, gerodontologi, vård i tvärprofessionell samverkan, folktandvård och munhälsa i närmiljö, drift av tandläkarpraktik, genetik och genomik, immunologi, regenerativ medicin/tandvård och digital teknik inom tandvården.

    (12)

    I studien om apotekare (6) identifierades följande allmänt erkända vetenskapliga och tekniska framsteg i fråga om utbildningsprogram i medlemsstater och Eftastater som inte var representerade eller inte tillräckligt representerade i de nuvarande minimikrav för utbildning som anges i direktiv 2005/36/EG: biofarmaceutisk teknologi och bioteknik, genetik och farmakogenomik, immunologi, klinisk farmaci, läkemedelsbehandling, social farmaci, epidemiologi och farmakoepidemiologi, apoteksverksamhet, tvärvetenskapligt och multidisciplinärt samarbete, patologi och patofysiologi, hälsoekonomi och farmakoekonomi, informationsteknik och digital teknik.

    (13)

    I enlighet med den gemensamma politiska förklaringen av den 28 september 2011 från medlemsstaterna och kommissionen om förklarande dokument (7), har medlemsstaterna åtagit sig att, när det är motiverat, låta anmälan av införlivandeåtgärder åtföljas av ett eller flera dokument som förklarar förhållandet mellan de olika delarna i direktivet och motsvarande delar i de nationella instrumenten för införlivande. Lagstiftaren anser att det är motiverat att sådana dokument översänds avseende detta direktiv.

    (14)

    Direktiv 2005/36/EG bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ändringar av direktiv 2005/36/EG

    Direktiv 2005/36/EG ska ändras på följande sätt:

    1.

    I artikel 31 ska punkt 6 ersättas med följande:

    ”6.   Utbildningen av sjuksköterskor med ansvar för allmän hälso- och sjukvård ska garantera att yrkesutövaren i fråga har förvärvat följande kunskaper och färdigheter:

    a)

    Omfattande kunskaper om de vetenskaper som den allmänna hälso- och sjukvården bygger på, inklusive tillräcklig insikt i friska och sjuka människors anatomi, fysiologiska funktioner och beteende samt sambandet mellan människans hälsotillstånd och hennes fysiska och sociala miljö.

    b)

    Kunskaper om yrkets beskaffenhet och etik samt de allmänna principerna för hälso- och sjukvård och omvårdnad.

    c)

    Tillräcklig klinisk erfarenhet; sådan erfarenhet, som bör väljas ut med avseende på dess utbildningsvärde, ska förvärvas under handledning av behörig sjukvårdspersonal och där det finns tillräckligt med behörig personal och utrustning som uppfyller kraven på patientvård.

    d)

    Förmåga att ta del i den praktiska utbildningen av hälso- och sjukvårdspersonal och erfarenhet av samarbete med sådan personal och med företrädare för andra yrken inom hälso- och sjukvårdssektorn.

    e)

    Förmåga att tillhandahålla individanpassad omvårdnad samt att tillhandahålla rådgivning åt patienter, släktingar och andra berörda personer när det gäller egenvård och en hälsosam livsstil.

    f)

    Förmåga att utveckla ett effektivt ledarskap och en god beslutsförmåga.

    g)

    Kunskaper om tekniska innovationer avseende metoder inom hälso- och sjukvård och omvårdnad.”

    2.

    I artikel 34 ska punkt 3 ersättas med följande:

    ”3.   Den grundläggande tandläkarutbildningen ska garantera att den blivande tandläkaren har förvärvat följande kunskaper och färdigheter:

    a)

    Tillräckliga kunskaper om de vetenskaper som tandläkarverksamheten bygger på och god insikt i vetenskapliga metoder inklusive principerna för bedömning av biologiska funktioner, utvärdering av vetenskapligt vedertagna fakta och analys av data.

    b)

    Tillräckliga kunskaper om friska och sjuka människors kroppskonstitution, fysiologi och beteende samt den fysiska och sociala miljöns påverkan på människans hälsotillstånd, i den mån dessa faktorer påverkar tandläkarverksamheten.

    c)

    Tillräckliga kunskaper om tändernas, munnens, käkarnas och omkringliggande vävnaders anatomi och funktioner, i såväl friskt som sjukt tillstånd, och deras förhållande till patientens allmänna hälsotillstånd samt fysiska och sociala välbefinnande.

    d)

    Tillräckliga kunskaper om kliniska discipliner och metoder, som ger tandläkaren en sammanhängande bild av anomalier, skador och sjukdomar i tänderna, munnen, käkarna och omkringliggande vävnader, samt om förebyggande, diagnostisk och terapeutisk tandläkarverksamhet.

    e)

    Tillräcklig klinisk erfarenhet under lämplig handledning.

    f)

    Tillräckliga kunskaper om digital tandvård och god förståelse av hur kunskaperna kan användas och tillämpas på ett säkert sätt i praktiken.

    Utbildningen ska ge den blivande tandläkaren de färdigheter som är nödvändiga för att utöva all verksamhet som innebär förebyggande, diagnos och behandling av anomalier och sjukdomar i tänder, mun, käkar och omkringliggande vävnader.”

    3.

    I artikel 44 ska punkt 3 ersättas med följande:

    ”3.   Utbildningen ska garantera att den blivande apotekaren har förvärvat följande kunskaper och färdigheter:

    a)

    Tillräckliga kunskaper om läkemedel och de substanser som används vid läkemedelstillverkning.

    b)

    Tillräckliga kunskaper om farmaceutisk teknologi samt fysisk, kemisk, biologisk och mikrobiologisk kontroll av läkemedel.

    c)

    Tillräckliga kunskaper om läkemedels nedbrytning (metabolism) och verkningar, giftiga ämnens verkningssätt och användningen av läkemedel.

    d)

    Tillräckliga kunskaper för att utvärdera vetenskapliga data om läkemedel för att på denna grund kunna ge upplysningar.

    e)

    Tillräckliga kunskaper om gällande föreskrifter och andra villkor för att kunna utöva farmaceutisk verksamhet.

    f)

    Tillräckliga kunskaper om klinisk farmaci och läkemedelsbehandling samt om hur kunskaperna kan tillämpas i praktiken.

    g)

    Tillräckliga kunskaper och färdigheter när det gäller folkhälsa och dess konsekvenser för hälsofrämjande åtgärder och sjukdomshantering.

    h)

    Tillräckliga kunskaper och färdigheter när det gäller tvärvetenskapligt och multidisciplinärt samarbete, yrkesöverskridande verksamhet och kommunikation.

    i)

    Tillräckliga kunskaper om informationsteknik och digital teknik samt färdigheter i att tillämpa kunskaperna i praktiken.”

    4.

    Bilaga V ska ändras i enlighet med bilagan till detta direktiv.

    Artikel 2

    Införlivande

    1.   Medlemsstaterna ska sätta i kraft de bestämmelser i lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv senast den 4 mars 2026. De ska genast överlämna texten till dessa bestämmelser till kommissionen.

    När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

    2.   Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om texten till de centrala bestämmelser i nationell rätt som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

    Artikel 3

    Ikraftträdande

    Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 4

    Adressater

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 4 mars 2024.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)   EUT L 255, 30.9.2005, s. 22, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2005/36/oj.

    (2)  Grönbok, Modernisering av direktivet om erkännande av yrkeskvalifikationer, KOM(2011) 367 slutlig, 22.6.2011.

    (3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/55/EU av den 20 november 2013 om ändring av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer och förordning (EU) nr 1024/2012 om administrativt samarbete genom informationssystemet för den inre marknaden (IMI-förordningen) (EUT L 354, 28.12.2013, s. 132, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2013/55/oj).

    (4)  Europeiska kommissionen, generaldirektoratet för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag, Mapping and assessment of developments of one of the sectoral professions under Directive 2005/36/EC – Nurse responsible for general care – Final study, Europeiska unionens publikationsbyrå, 2020.

    (5)  Europeiska kommissionen, generaldirektoratet för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag, Mapping and assessment of developments for sectoral professions under Directive 2005/36/EC – The profession of dental practitioner, Europeiska unionens publikationsbyrå, 2022.

    (6)  Europeiska kommissionen, generaldirektoratet för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag, Mapping and assessment of developments for sectoral professions under Directive 2005/36/EC – The profession of pharmacist, Europeiska unionens publikationsbyrå, 2022.

    (7)   EUT C 369, 17.12.2011, s. 14.


    BILAGA

    Bilaga V ska ändras på följande sätt:

    1.

    Punkt 5.2.1 ska ersättas med följande:

    ”5.2.1

    Utbildningsplan för sjuksköterskor med ansvar för allmän hälso- och sjukvård

    Utbildningsplanen som leder fram till examensbevis för sjuksköterskor med ansvar för allmän hälso- och sjukvård ska bestå av följande två delar och täcka åtminstone de ämnen som anges nedan.

    A.   Teoretisk undervisning

    a)   Omvårdnad

    beskaffenhet, etik och allmänna principer för hälsa och omvårdnad, inklusive teorier om personcentrerad vård

    omvårdnadsprinciper inom

    allmänmedicin och internmedicinska specialiteter

    allmänkirurgi och övriga kirurgiska specialiteter

    barnhälsovård och barn- och ungdomsmedicin

    mödravård

    psykisk hälsa och psykiatri

    äldrevård och geriatrik

    evidensbaserad omvårdnad i praktik och forskning

    b)   Allmän hälsovetenskap

    anatomi och fysiologi

    patologi

    bakteriologi, virologi och parasitologi

    biofysik, biokemi och radiologi

    dietetik

    hygien

    sjukdomsförebyggande åtgärder

    hälsovetenskap

    farmakologi

    c)   Samhällsvetenskap

    sociologi

    psykologi

    principer för administration och förvaltning

    undervisningsprinciper

    social-, och hälso- och sjukvårdslagstiftning

    juridiska aspekter på omvårdnad

    d)   Vetenskap och teknik

    e-hälsa

    B.   Klinisk undervisning

    omvårdnad i relation till

    allmänmedicin och internmedicinska specialiteter

    allmänkirurgi och övriga kirurgiska specialiteter

    barnhälsovård och barn- och ungdomsmedicin

    mödravård

    psykisk hälsa och psykiatri

    äldrevård och geriatrik

    omvårdnad i närmiljö

    personcentrerad strategi

    vetenskap och teknik

    e-hälsa

    Undervisning i ett eller flera ämnen får ges som en del av eller i anslutning till övriga ämnen.

    Teoretisk undervisning ska avvägas och samordnas med klinisk undervisning på sådant sätt att de kunskaper och färdigheter som anges i denna bilaga kan förvärvas på lämpligt sätt.”

    2.

    Punkt 5.3.1 ska ersättas med följande:

    ”5.3.1

    Utbildningsplan för tandläkare

    Utbildningsplanen som leder fram till examensbevis för tandläkare ska omfatta minst nedanstående ämnen. Undervisning i ett eller flera ämnen får ges som en del av eller i anslutning till övriga ämnen.

    A.   Grundläggande ämnen

    kemi

    fysik

    biologi, genetik och regenerativ medicin

    B.   Biomedicinska och allmänna medicinska ämnen

    anatomi

    embryologi

    histologi, inklusive cytologi

    fysiologi

    biokemi (eller fysiologisk kemi)

    patologisk anatomi

    allmän patologi

    farmakologi

    mikrobiologi

    hygien

    sjukdomsförebyggande åtgärder och folktandvård

    radiologi

    medicinsk rehabilitering

    allmänkirurgi

    allmänmedicin, inklusive barn- och ungdomsmedicin

    öron-, näs- och halssjukdomar

    hudsjukdomar och veneriska sjukdomar

    allmän psykologi, psykopatologi och neuropatologi

    anestesiologi

    immunologi

    C.   Ämnen med direkt anknytning till tandläkaryrket

    protetik

    materiallära

    konserverande tandvård

    förebyggande tandvård

    anestesiologi och premedicinering vid tandbehandling

    oral kirurgi

    oral patologi

    klinisk praktik

    barntandvård (pedontologi)

    tandreglering (ortodonti)

    parodontologi

    odontologisk röntgendiagnostik

    bettfysiologi

    drift av tandläkarpraktik, professionalism, etik och lagstiftning

    sociala aspekter på tandläkaryrket

    gerodontologi

    oral implantologi

    vård i tvärprofessionell samverkan

    digital teknik inom tandvården”

    3.

    Punkt 5.6.1 ska ersättas med följande:

    ”5.6.1

    Utbildningsplan för apotekare

    växt- och djurbiologi

    fysik

    allmän och oorganisk kemi

    organisk kemi

    analytisk kemi

    farmaceutisk kemi inklusive läkemedelsanalys

    allmän och tillämpad biokemi (medicinsk)

    anatomi, fysiologi, patologi och patofysiologi samt medicinsk terminologi

    mikrobiologi

    farmakologi och farmakoterapi

    farmaceutisk teknologi

    biofarmaceutisk teknologi

    toxikologi

    farmakognosi

    lagstiftning och eventuellt yrkesetik

    genetik och farmakogenomik

    immunologi

    klinisk farmaci

    läkemedelsbehandling

    social farmaci

    folkhälsa, inklusive epidemiologi

    apoteksverksamhet

    farmakoekonomi

    Vid avvägningen mellan teoretisk och praktisk utbildning ska för varje ämne i utbildningsplanen tillräckligt stor vikt läggas vid den teoretiska delen så att utbildningens akademiska karaktär bibehålls.”


    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_del/2024/782/oj

    ISSN 1977-0820 (electronic edition)


    Top