EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2529

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/2529 av den 17 november 2023 om specifikation av tekniska detaljer för datauppsättningen, fastställande av de tekniska formaten för överföring av uppgifter samt specifikation av närmare form och innehåll för kvalitetsrapporterna avseende anordnande av en urvalsundersökning inom området hälsa i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1700

C/2023/7672

EUT L, 2023/2529, 20.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj

European flag

officiella tidning
Europeiska unionens

SV

Serien L


2023/2529

20.11.2023

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2023/2529

av den 17 november 2023

om specifikation av tekniska detaljer för datauppsättningen, fastställande av de tekniska formaten för överföring av uppgifter samt specifikation av närmare form och innehåll för kvalitetsrapporterna avseende anordnande av en urvalsundersökning inom området hälsa i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1700

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1700 av den 10 oktober 2019 om fastställande av en gemensam ram för europeisk statistik om personer och hushåll, som grundas på uppgifter på individnivå som samlas in genom urvalsundersökningar, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 808/2004, (EG) nr 452/2008 och (EG) nr 1338/2008 samt om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 och rådets förordning (EG) nr 577/98 (1), särskilt artiklarna 7.1, 8.3 och 13.6, och

av följande skäl:

(1)

Europeiska hälsoenkäten är en allmän befolkningsundersökning inom området hälsa som ger statistisk information om hälsostatus, hälsans bestämningsfaktorer och hälso- och sjukvård i unionen. Den är en viktig referenskälla i unionen för evidensbaserad, hälsorelaterad politik, vilket innefattar politik rörande social inkludering och socialt skydd, hälsosam livsstil, hälsosamt åldrande och välbefinnande, ojämlikhet i hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård och kvaliteten på hälso- och sjukvårdstjänster.

(2)

För att säkerställa ett korrekt genomförande av Europeiska hälsoenkäten bör kommissionen specificera de tekniska detaljerna för datauppsättningen, de tekniska formaten för överföringen av uppgifter från medlemsstaterna till kommissionen samt den närmare formen för innehåll i och överföring av kvalitetsrapporterna.

(3)

Syftet med EU:s plan mot cancer (2) är att hantera hela sjukdomsförloppet. Den är uppbyggd kring fyra viktiga åtgärdsområden där unionen kan bidra med det högsta värdet, närmare bestämt förebyggande åtgärder, tidig upptäckt, diagnos och behandling samt livskvaliteten för cancerpatienter och canceröverlevare. Strategin från jord till bord (3) är själva kärnan i kommissionens europeiska gröna giv (4) och syftar till att främja hållbar livsmedelskonsumtion och underlätta övergången till en hälsosam och hållbar kosthållning.

(4)

I rådets rekommendation om tillgång till långvarig vård och omsorg till överkomliga priser och av god kvalitet (5), som åtföljer kommissionens meddelande om en europeisk strategi för vård och omsorg (6), fastställs en politisk ram som kan vägleda utvecklingen av hållbar långvarig vård och omsorg som säkerställer bättre tillgång till tjänster till överkomliga priser och av god kvalitet för alla, samt bättre arbetsvillkor i sektorn.

(5)

Skyddet av arbetstagarnas hälsa och säkerhet, som fastställs i fördragen och stadgan om de grundläggande rättigheterna, är ett av de viktigaste inslagen i en EU-ekonomi för människor.

(6)

Den internationella jämförbarheten för nationell statistik över hälsa kräver användning av statistiska klassificeringar av territoriella enheter, utbildning, sysselsättning och ekonomisk sektor som är förenliga med klassificeringarna enligt Nuts (7), Isced (8), Isco (9) och Nace (10).

(7)

I rådets rekommendation om befrämjande av hälsofrämjande fysisk aktivitet i alla sektorer (11) uppmuntras medlemsstaterna att anta sektorsövergripande politiska strategier och åtgärdsplaner för befrämjande av fysisk aktivitet och inrättas ett ramverk för övervakning av indikatorer avseende befrämjande av hälsofrämjande fysisk aktivitet på relevanta områden.

(8)

I kommissionens rekommendation (EU) 2023/397 om referensmetadata och kvalitetsrapporter (12) uppmanas medlemsstaterna att se till att deras nationella statistikmyndigheter vid sammanställning av metadata och kvalitetsrapporter tillämpar de statistiska begrepp som anges i den senaste versionen av den gemensamma integrerade metadatastrukturen.

(9)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det europeiska statistiksystemet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll

I denna förordning fastställs de tekniska detaljerna för datauppsättningen, de tekniska formaten för överföringen av uppgifter från medlemsstaterna till kommissionen (Eurostat) samt den närmare formen för innehåll i och överföring av kvalitetsrapporterna avseende Europeiska hälsoenkäten.

Europeiska hälsoenkäten ska gälla hälsosituation, hälso- och sjukvård och hälsans bestämningsfaktorer samt sociodemografiska förhållanden i referenspopulationen enligt vad som avses i artikel 4.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.

referensperiod: den tidsperiod som en viss uppgift avser.

2.

nuvarande: situationen vid tidpunkten för intervjun.

3.

indirekt: i intervjusammanhang en situation där de uppgifter som begärs av den utvalda uppgiftslämnaren har tillhandahållits av en tredje person (inbegripet en annan medlem i hushållet eller en person utanför hushållet som tar hand om den utvalda uppgiftslämnaren) utan att vara validerade av den utvalda uppgiftslämnaren. Denna tredje person står den utvalda uppgiftslämnaren nära och känner vederbörande väl.

4.

metadata: uppgifter som definierar och beskriver andra uppgifter, använda metoder och statistikprocesser.

Artikel 3

Statistiska begrepp och beskrivning av variabler

1.   Medlemsstaterna ska använda de statistiska begrepp som anges i bilaga I.

2.   Variablernas tekniska karakteristika ska överensstämma med dem som anges i bilaga II och avse

a)

variabelbeteckning,

b)

variabelns namn,

c)

referensperiod,

d)

metodkod och metodbeteckning,

e)

filter.

Artikel 4

Karakteristika för statistiska populationer och observationsenheter

1.   Referenspopulationen ska vara personer från och med 15 års ålder som normalt bor i privata hushåll på den berörda medlemsstatens territorium vid tidpunkten för uppgiftsinsamlingen.

2.   De nationella territorier som anges i bilaga III ska inte ingå. Dessutom får mindre delar av det nationella territoriet som uppgår till högst 2 % av den nationella befolkningen undantas från urvalet. Upplysningar om dessa nationella territorier ska ingå i de referensmetadata som lämnas in.

Artikel 5

Referensperioder

Referensperioderna för variabler ska vara de som anges bilaga II.

Artikel 6

Detaljerade urvalskarakteristika

1.   Minst tre försök ska göras att kontakta en uppgiftslämnare innan den utesluts ur undersökningen, såvida inte följande situationer inträffar:

a)

Det gick inte att hitta adressen.

b)

Adressen var inte en bostadsadress eller obebodd.

c)

Personen fanns inte på adressen.

d)

Personen hade inte möjlighet att svara, inklusive på grund av oförmåga.

e)

Personen vägrade bestämt att samarbeta.

f)

Omständigheterna äventyrade intervjuarens säkerhet.

2.   I vederbörligen motiverade fall, och endast i den mån det är nödvändigt, är kontrollerad substitution tillåten. Kontrollerade substitutioner av urvalsenheter (hushåll eller personer) ska vara tillåtet, om en av de situationer som förtecknas i punkt 1 uppstår, eller om det inte har gått att nå urvalsenheten efter tre kontaktförsök.

3.   Förfaranden måste följas för att säkerställa att substitutionsprocessen kontrolleras i största möjliga utsträckning. Sådana förfaranden ska vara utformade på ett sätt som säkerställer att de utvalda substituten i hög grad motsvarar de personer de ersätter vad gäller deras väsentliga karakteristika.

4.   Den uppsättning med urvalspersoner som ska bytas ut ska anges före uppgiftsinsamlingen. Det får inte ske någon substitution med personer som inte tillhör den uppsättningen.

Artikel 7

Perioder och metoder för insamling av uppgifter

1.   Uppgiftsinsamlingen ska ske under minst tre månader, av vilka minst en månad ska infalla under september–december.

2.   Indirekta svar ska vara tillåtet endast i de fall där uppgiftslämnaren inte har möjlighet att svara på grund av någon av följande orsaker:

a)

Personen har en långvarig kognitiv funktionsnedsättning.

b)

Personen har en långvarig allvarlig funktionsnedsättning.

c)

Personen har en långvarig sensorisk funktionsnedsättning som förhindrar interaktion mellan intervjuaren och den som ska intervjuas.

d)

Personen befinner sig på sjukhus, vårdinrättning eller liknande under hela fältarbetesperioden.

3.   För de variabler som förtecknas i bilaga IV ska Eurostat endast använda uppgifter som är direkt insamlade från uppgiftslämnaren för beräkning av de hänförliga indikatorerna. Medlemsstaterna ska till Eurostat överföra antingen de uppgifter som samlats in direkt från en uppgiftslämnare eller uppgifter som samlats in direkt från en uppgiftslämnare i kombination med indirekt insamlade uppgifter.

Artikel 8

Gemensamma standarder för redigering, imputering, viktning och skattning av uppgifter

1.   Imputering, kalibrering eller viktning ska vid behov tillämpas på uppgifterna.

2.   Imputering ska endast användas vid justering av partiellt bortfall.

3.   Metoder för statistisk imputering ska användas när bortfallet överstiger 5 % vad gäller de nyckelvariabler som anges i bilaga V för vilka information saknas, är ogiltig eller inkonsekvent.

4.   Referenspopulationen för viktning ska vara den faktiska eller skattade population som har sin stadigvarande bosättning i privathushåll.

5.   Viktningsfaktorer ska beräknas för att beakta enhetens urvalssannolikhet, svarsbortfall och, i förekommande fall, justering av urvalet på grundval av externa uppgifter om personernas fördelning i målpopulationen.

6.   Justering av urvalet på grundval av externa uppgifter ska ske med avseende på personernas fördelning i målpopulationen enligt kön och åldersgrupper.

Artikel 9

Format för överföring av uppgifter

Medlemsstaterna ska till kommissionen (Eurostat) översända en datauppsättning med förhandskontrollerade mikrodata som överensstämmer med de karakteristiska för variablerna som anges i bilaga II till denna förordning, inklusive lämpliga vikter, med hjälp av standarder för utbyte av statistiska uppgifter och metadata enligt vad som anges av kommissionen (Eurostat) och den centrala dataportalen.

Artikel 10

Kvalitetsrapportering

1.   Medlemsstaternas kvalitetsrapporter ska uppfylla de krav på närmare form och innehåll som anges i bilaga VI.

2.   Medlemsstaterna ska överföra de kvalitetsrelaterade referensmetadata som krävs enligt denna förordning till kommissionen (Eurostat) med hjälp av standarder för utbyte av statistiska uppgifter och metadata. De ska skicka dessa metadata via den centrala dataportalen.

Artikel 11

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 17 november 2023.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EUT L 261 I, 14.10.2019, s. 1.

(2)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet, Europas plan mot cancer (COM(2021) 44 final av den 3 februari 2021).

(3)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Från jord till bord-strategin för ett rättvisare, hälsosammare och miljövänligare livsmedelssystem (COM(2020) 381 final av den 20 maj 2020).

(4)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Den europeiska gröna given (COM(2019) 640 final av den 11 december 2019).

(5)  Rådets rekommendation av den 8 december 2022 om tillgång till långvarig vård och omsorg till överkomliga priser och av god kvalitet (EUT C 476, 15.12.2022, s. 1).

(6)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om den europeiska strategin för vård och omsorg (COM(2022) 440 final av den 7 september 2022).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (Nuts) (EUT L 154, 21.6.2003, s. 1).

(8)  Internationell standard för utbildningsklassificering 2011.

(9)  Internationella standarden för yrkesklassificering, version 2008.

(10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrensindelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3037/90 och vissa EG-förordningar om särskilda statistikområden (EUT L 393, 30.12.2006, s. 1).

(11)  Rådets rekommendation av den 26 november 2013 om befrämjande av hälsofrämjande fysisk aktivitet i alla sektorer (EUT C 354, 4.12.2013, s. 1).

(12)   EUT L 53, 21.2.2023, s. 104.


BILAGA I

DEFINITIONER AV STATISTISKA BEGREPP

1.   Långvariga hälsoproblem

Hälsoproblem kan vara fysiska, emotionella, beteendemässiga eller mentala till sin karaktär. Begreppet omfattar sjukdomar och störningar men även t.ex. smärta, ohälsa till följd av olycksfall och skador samt medfödda sjukdomstillstånd.

Det som främst kännetecknar ett långvarigt hälsoproblem är att det är permanent och väntas kräva en lång period av tillsyn, observation eller vård. Långvariga hälsoproblem bör ha pågått (eller återkommit) eller väntas pågå (återkomma) i minst sex månader. Tillfälliga problem ingår inte. Problem som är årstidsbetonade eller blossar upp i fyra till sex månader varje gång, anses vara långvariga hälsoproblem.

2.   Begränsningar av aktiviteter

En aktivitet definieras som ”utförandet av en uppgift eller handling av en person” och aktivitetsbegränsningar definieras som ”en persons svårigheter att utföra en aktivitet”.

3.   Olycksfall hemma eller under fritidsaktivitet

”Olycksfall hemma eller under fritidsaktivitet” är en oavsiktlig händelse som kännetecknas av en plötslig incident eller faktor som leder till fysisk skada, inträffar i hemmet, i närheten av bostaden (garage, trädgård, gata) eller på fritiden vid utövande av fritidsaktiviteter.

Olycksfall hemma eller under fritidsaktivitet kan även innefatta följande:

Akut förgiftning.

Skador som orsakats av djur eller insekter.

Olycksfall hemma eller under fritidsaktivitet innefattar inte följande:

För anställda: olycksfall som inträffar under arbete hemifrån (distansarbete), dvs. när det går att fastställa att en aktivitet utfördes i arbetssyfte och att den omfattas av villkoren för anställningen.

Olycksfall på arbetsplatsen eller i skolan.

Trafikolyckor.

Sjukdomar.

Skador som orsakats avsiktligt (på grund av personvåld – uppsåtliga handlingar av andra personer – eller avsiktligt självskadebeteende).

Lindriga skador, t.ex. ytliga skärsår eller rivsår.

4.   Fysisk smärta

Fysisk smärta är en obehaglig sensorisk och känslomässig upplevelse i samband med faktiska eller potentiella vävnadsskador eller som beskrivs i termer av sådana skador. Den är alltid obehaglig och därför även en känslomässig upplevelse.

5.   Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvård definieras som enskilda varor och tjänster avseende hälso- och sjukvård som tillhandahålls direkt till och konsumeras av enskilda personer. Begreppet omfattar kurativ vård, rehabiliterande vård, långvarig vård och omsorg, stödtjänster och medicinska produkter som tillhandahålls till öppenvårdspatienter. Det omfattar även olika typer av hälso- och sjukvård (sluten vård, öppen vård, dagpatient, vård i hemmet).

6.   Psykisk vård

Psykisk vård avser hälso- och sjukvårdstjänster som tillhandahålls för behandling av psykiska och beteendemässiga störningar. Vård kan tillhandahållas av sjukvårdspersonal (psykiatriker) eller icke-medicinsk personal (psykologer).

7.   Sluten vård

Patienter i sluten vård är patienter som är formellt inskrivna (dvs. inlagda på sjukhus) för behandling och/eller vård och behöver stanna minst en natt på sjukhus eller annan institution som tillhandahåller sluten vård.

Att vara formellt inskriven innebär att patienten har fått ett rum eller en säng under sin vistelse på vårdinrättningen.

8.   Dagpatient

Dagpatienter är patienter som omfattas av planerade medicinska och paramedicinska tjänster som tillhandahålls i en hälso- och sjukvårdsinrättning, som formellt tagits in för diagnos, behandling eller andra typer av hälso- och sjukvård och skrivs ut samma dag. Begreppet omfattar inte dem som använder öppenvårdstjänster (och inte är formellt inskrivna på en vårdinrättning), akuttjänster eller tjänster som tillhandahålls av diagnoscenter eller liknande inrättningar som inte är del av privata eller offentliga sjukhus eller kliniker.

Att vara formellt inskriven innebär att patienten har fått ett rum eller en säng under sin vistelse på vårdinrättningen.

9.   Hälso- och sjukvårdspersonal

Hälso- och sjukvårdspersonal är personal som för närvarande tillhandahåller hälso- och sjukvård och som är behöriga att göra det genom utbildning, certifiering eller licensiering. Hälso- och sjukvårdspersonal är anknuten till antingen ett specialområde eller en disciplin och ingår en av följande grupper:

a)

Vårdpersonal och tandvårdspersonal.

b)

Sjuksköterskor och barnmorskor.

c)

Yrkesutövare av paramedicinsk verksamhet, t.ex. kliniska psykologer, dietister, fysioterapeuter.

d)

Akut- och ambulanspersonal eller paramedicinsk personal.

e)

Andra yrkesutövare som har direkt patientkontakt, t.ex. apotekare, medicinska fotografer, personal som arbetar med patientjournaler.

10.   Tandläkare

Tandläkare ställer diagnos och behandlar sjukdomar, skador och missbildningar som rör tänder, tandkött och därtill hörande orala strukturer. De återställer normal munfunktion med hjälp av ett brett spektrum av behandlingar, såsom kirurgi och annan specialistteknik, och ger råd om munhälsa. I en tandläkares uppgifter ingår följande: diagnos, rådgivning och tillhandahållande av nödvändig tandbehandling, kirurgisk, medicinsk och andra former av behandling av olika typer av tandsjukdomar och tandstörningar och orala sjukdomar och störningar.

11.   Tandregleringsspecialist

En tandregleringsspecialist är en tandspecialist som ställer diagnos, förebygger och korrigerar defekter i fråga om bett och käke (t.ex. korrigering av felplacerade tänder med tandställning).

12.   Allmänläkare/husläkare

En allmänläkare/husläkare är en läkare som inte är inriktad på enbart vissa sjukdomskategorier (icke-specialiserad), som ger enskilda personer, familjer och grupper många olika typer av löpande hälso- och sjukvård och som kan remittera patienter till annan hälso- och sjukvårdspersonal.

13.   Medicinsk eller kirurgisk specialist

Medicinsk eller kirurgisk specialist avser läkare som är specialiserade på diagnos eller kirurgi eller båda delarna för att behandla sjukdomar och störningar. Bland annat gör de läkarundersökningar och ställer diagnoser, förskriver läkemedel och behandlar sjukdomar, störningar och skador, ger specialiserad medicinsk eller kirurgisk behandling av vissa typer av sjukdomar, störningar och skador, och ger råd om och använder förebyggande medicinska metoder och behandlingar. Här inbegrips även allmänpraktiserande gynekologer, psykiatriker och andra medicinska specialister som motsvarar denna definition. Även tandkirurger är inkluderade, men inte allmäntandläkare.

14.   Fysioterapeut/sjukgymnast

En fysioterapeut/sjukgymnast är medicinsk eller icke-medicinsk hälso- och sjukvårdspersonal som använder en eller flera av följande behandlingar för att förbättra eller återställa en patients motoriska funktioner: rörelsebehandling, massage, fysioterapi i strikt mening (tillämpning av fysiska stimuli, elektroterapi, ultraljudsbehandling, värmeterapi, hydroterapi, balneoterapi och elektrodiagnostik, förutom användning av joniserande strålning). De behandlar problem med skelett, muskler och delar av cirkulationssystemet och nervsystemet genom manuell behandling, ultraljud, värme, laser och liknande tekniker, eller använder sina metoder som del av behandlingen av personer som (tillfälligt) har en fysisk funktionsnedsättning eller har psykisk sjukdom eller är i obalans.

Behandlingarna utförs i olika miljöer, t.ex. sjukhus, privata mottagningar, öppenvårdskliniker, inom ramen för hemtjänst, skolor, träningsanläggningar.

15.   Psykolog, psykoterapeut eller psykiater

Psykologer, psykoterapeuter och psykiatriker är hälso- och sjukvårdspersonal som tillhandahåller psykisk vård, och de kan vara läkare (psykiatriker) eller inte. Deras roll omfattar psykologisk bedömning och psykoterapi men även medicinsk psykiatrisk vård (psykiatriker).

16.   Hemtjänst

Hemtjänst innefattar tillhandahållande av medicinska och icke-medicinska stödtjänster i hemmet till personer som på grund av psykisk eller fysisk skörhet, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan utföra vissa personliga aktiviteter eller hushållsaktiviteter eller är bundna till hemmet. Hemtjänst innefattar tjänster i hemmet som utförs av en besökande sjuksköterska eller vårdpersonal från en hälso- och sjukvårdsinrättning eller liknande eller av en hjälporganisation där anställd personal eller frivilliga tillhandahåller omsorgstjänster.

17.   Receptbelagda läkemedel

Ett läkemedel är en produkt som används för att lindra symptom, förebygga sjukdom eller förbättra dålig hälsa. Receptbelagda läkemedel är läkemedel som förskrivs av en läkare (oberoende av om de ersätts genom sjukförsäkring eller ej). De innefattar följande: läkemedel, växtbaserade läkemedel, homeopatiska läkemedel och kosttillskott (t.ex. vitaminer, mineraler och tonikum), p-piller som används för andra ändamål än som preventivmedel, hormoner (som inte används som preventivmedel). P-piller och hormoner som förskrivits och används som preventivmedel ingår inte.

18.   Rökning

Rökning innebär att andas in och ut rök från tobaksvaror, t.ex. tillverkade cigaretter, handrullade cigaretter, cigarrer, pipa, vattenpipa.

Rökning omfattar inte följande:

a)

Användningen av upphettade tobaksvaror.

b)

Användningen av elektroniska cigaretter eller liknande elektroniska produkter.

c)

Rökning av cannabis blandad med tobak.

19.   Upphettade tobaksvaror

Upphettade tobaksvaror är tobaksvaror som levererar aerosol med nikotin och andra kemikalier, som användarna inandas genom munnen.

20.   Alkoholhaltiga drycker

Alkoholhaltiga drycker avser alla drycker med alkohol, oavsett vilken typ av dryck det är, t.ex. starköl eller lättöl, vin eller sprit, eller mängden som konsumeras.


BILAGA II

TEKNISKA KARAKTERISTIKA FÖR VARIABLERNA

Variabelbeteckning

Variabel

Referensperiod

Metodkod

Metodbeteckning

Filter

Specifikt ämne: INFORMATION OM UPPGIFTSINSAMLINGEN

PRIMSTRAT

Stratum

vid urvalet

0 001 –9 999

Stratumidentifikator

Alla

–2

Ej tillämpligt

PSU

Primär urvalsenhet (PSU)

vid urvalet

0 001 –9 999

Identifikator för den primära urvalsenheten

Alla

–2

Ej tillämpligt

Specifikt ämne: IDENTIFIERING

HHID

Hushållets identifikationsnummer

konstant

YYYYYYYYYY

Tiosiffrigt nummer

Alla

–1

Saknas

PID

Uppgiftslämnarens identifikationsnummer

konstant

YYYYYYYYYY

Tiosiffrigt nummer

 

Specifikt ämne: VIKTNING

WGT

Slutlig individuell vikt

nuvarande

YYYYY.YYY

Nummer (format 5.3)

Alla

Specifikt ämne: KARAKTERISTIKA FÖR INTERVJUER

PROXY

Sätt att delta i undersökningen

nuvarande

1

Direkt deltagande

Alla

2

Annan hushållsmedlem

3

Annan person utanför hushållet

–1

Uppgift saknas

REFDATE

Referensdag för intervjun

nuvarande

ÅÅÅÅ-MM-DD

Intervjudatum

Alla

INTMETHOD

Intervjumetod

nuvarande

10

Personlig intervju på pappersformulär (Papi)

Alla

20

Datorstödd personlig intervju (Capi)

30

Datorstödd telefonintervju (Cati)

40

Webbintervju (Cawi)

50

Annat

INTLANG

Språk som använts vid intervjuerna

nuvarande

XXX

Eurostats standardkodlista – språk (tresiffrig kod)

Alla

–1

Saknas

Specifikt ämne: LOKALISERING

REGION

Bosättningsregion

nuvarande

10 –ZZ

Bosättningsregion (Nuts-kod på tvåsiffrig nivå)

Alla

COUNTRY

Bosättningsland

nuvarande

NN

Bosättningsland (SCL GEO-kod)

Alla

DEG_URB

Urbaniseringsgrad

nuvarande

1

Storstad

Alla

2

Mindre stad eller förort

3

Glesbefolkat område

Specifikt ämne: DEMOGRAFISKA UPPGIFTER

SEX

Kön

nuvarande

1

Man

Alla

2

Kvinna

 

AGE

Ålder, antal fyllda år

nuvarande

Ålder

härledd från REFDATE, YEARBIRTH och PASSBIRTH

Alla

YEARBIRTH

Födelseår

konstant

ÅÅÅÅ

Fyrsiffrigt nummer

Alla

PASSBIRTH

Passerad födelsedag

nuvarande

1

Ja

Alla

2

Nej

Specifikt ämne: MEDBORGARSKAP OCH MIGRANTBAKGRUND

BIRTHPLACE

Födelseland

konstant

NN

Födelseland (SCL GEO-kod)

Alla

ZZ

Född i utlandet men födelseland okänt

–1

Uppgift saknas

CITIZEN

Huvudsakligt medborgarskap

nuvarande

NN

Huvudsakligt medborgarskap (SCL GEO-kod)

Alla

ZZ

Statslös

XX

Utländskt medborgarskap men land okänt

–1

Uppgift saknas

BIRTHPLACEFATH

Faderns födelseland

konstant

NN

Faderns födelseland (SCL GEO-kod)

Alla

ZZ

Fadern född i utlandet men födelseland okänt

–1

Uppgift saknas

BIRTHPLACEMOTH

Moderns födelseland

konstant

NN

Moderns födelseland (SCL GEO-kod)

Alla

ZZ

Modern född i utlandet men födelseland okänt

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: HUSHÅLLETS SAMMANSÄTTNING

PARTNERS

Partner som bor i samma hushåll

nuvarande

1

Person som bor med make/maka eller sambo

Alla

2

Person som inte bor med make/maka eller sambo

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HHNBPERS

Hushållets storlek

nuvarande

Antal

Totalt antal medlemmar i hushållet

Alla

–1

Uppgift saknas

HHNBPERS_0_13

Antal personer i åldersgruppen 0–13 år

nuvarande

Antal

Antal personer i åldersgruppen 0–13 år

Alla

–1

-1 Uppgift saknas

HHTYPE

Typ av hushåll

nuvarande

10

Enpersonshushåll

Alla

21

Ensamstående förälder med minst ett barn under 25 år

22

Ensamstående förälder med barn som alla är över 25 år

31

Par utan barn

32

Par med minst ett barn under 25 år

33

Par med barn som alla är över 25 år

40

Annan typ av hushåll

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: HUVUDSAKLIG VERKSAMHET (EGEN UTSAGO)

MAINSTAT

Huvudsaklig verksamhet (egen utsago)

nuvarande

10

Sysselsatt

Alla

20

Arbetslös

30

Pensionerad

40

Oförmögen att arbeta på grund av långvariga hälsoproblem

50

Student, elev

60

Utför arbete i hemmet

70

Obligatorisk militärtjänst eller vapenfri tjänst

80

Annat

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISTIKA FÖR ARBETE

JOBISCO

Yrke inom huvudsysslan

nuvarande

00 , 11 –96

Tvåsiffrig kod enligt Isco-08

MAINSTAT = 10

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

LOCNACE

Arbetsställets näringsgren (i huvudsysslan)

nuvarande

A, B, C ...

En bokstav som motsvarar Nace-avdelningen

MAINSTAT = 10

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

FT_PT

Hel- eller deltidsarbete i huvudsysslan (egen utsago)

nuvarande

1

Heltidsarbete

MAINSTAT = 10

2

Deltidsarbete

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

JOBSTAT

Yrkesställning i huvudsysslan

nuvarande

11

Egenföretagare med anställda

MAINSTAT = 10

12

Egenföretagare utan anställda

20

Anställd

30

Medhjälpande familjemedlem (obetald)

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

Specifikt ämne: UPPNÅDD UTBILDNINGSNIVÅ

HATLEVEL

Utbildningsnivå (högsta avslutade utbildning)

nuvarande

0

Ingen formell utbildning eller under Isced 1

Alla

1

Isced 1 – Grundskola, årskurs 1–6

2

Isced 2 – Grundskola, årskurs 7–9

3

Isced 3 – Gymnasieskola

4

Isced 4 – Eftergymnasial utbildning, ej högskolenivå

5

Isced 5 – Högskoleutbildning, kort utbildning

6

Isced 6 – Högskoleutbildning, kandidatnivå eller motsvarande

7

Isced 7 – Högskoleutbildning, magisternivå eller motsvarande

8

Isced 8 – Forskarutbildning

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: HUSHÅLLETS TOTALA MÅNADSINKOMST

HHINCOME

Hushållets nuvarande nettomånadsinkomst

innevarande kalenderår

1

Grupp med lägre ekvivalerad nuvarande månadsinkomst netto

Alla

2

Grupp med låg till medelhög ekvivalerad nuvarande månadsinkomst netto

3

Grupp med medelhög ekvivalerad nuvarande månadsinkomst netto

4

Grupp med medelhög till hög ekvivalerad nuvarande månadsinkomst netto

5

Grupp med högre ekvivalerad nuvarande månadsinkomst netto

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: DET EUROPEISKA MÅTTET PÅ MINIMINORMER FÖR HÄLSA

HS1

Allmänt hälsotillstånd enligt egen uppfattning

nuvarande

1

Mycket bra

Alla

2

Bra

3

Varken bra eller dålig

4

Dålig

5

Mycket dålig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

HS2

Långvariga hälsoproblem

nuvarande

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

HS3

Aktivitetsbegränsning på grund av hälsoproblem

nuvarande

1

Mycket begränsad

Alla

2

Begränsad

3

Inte alls begränsad

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: SJUKDOMAR OCH KRONISKA TILLSTÅND

CD1A

Astma under de tolv senaste månaderna (inkl. allergisk astma)

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1B

Kronisk bronkit, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) eller emfysem under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1C

Hjärtinfarkt (hjärtattack) eller kroniska effekter av hjärtinfarkt under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1D

Kranskärlssjukdom eller kärlkramp under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1E

Högt blodtryck under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1F

Slaganfall (hjärnblödning, blodpropp i hjärnan) eller kroniska effekter av slaganfall under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1G

Artros (utom ledinflammation) under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1H

Ländryggsbesvär eller andra kroniska ryggbesvär under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1I

Nackbesvär eller andra kroniska besvär i nacken under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1J

Diabetes under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1K

Annan allergi än allergisk astma, exempelvis rinnande näsa, ögoninflammation, eksem, matallergi e.d. under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1M

Urininkontinens, problem med urinblåsan under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1N

Njurbesvär under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1O

Depression under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1P

Höga blodfetter under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD1R

Cancer (dvs. har fått cancerdiagnos eller cancerbehandling eller har levt med cancer) under de tolv senaste månaderna

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

CD2

Allmän munhälsa enligt egen uppfattning

nuvarande

1

Mycket bra

Alla

2

Bra

3

Varken bra eller dålig

4

Dålig

5

Mycket dålig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

Specifikt ämne: OLYCKSFALL OCH SKADOR

AC1

Har du varit med om ett olycksfall hemma eller under fritidsaktivitet under de tolv senaste månaderna?

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: SMÄRTA

PN1

I vilken grad har du känt smärta under de fyra senaste veckorna?

de senaste 4 veckorna

1

Ingen

Alla

2

Mycket mild

3

Mild

4

Måttlig

5

Kraftig

6

Mycket kraftig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PN2

I vilken utsträckning har smärtan påverkat ditt vanliga arbete under de fyra senaste veckorna (både arbete utanför hemmet och hushållssysslor)?

de senaste 4 veckorna

1

Aldrig

om PN1 = 2, 3, 4, 5 eller 6

2

En aning

3

Måttligt

4

Ganska mycket

5

Väldigt mycket

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

Specifikt ämne: PSYKISK HÄLSA, INKLUSIVE MISSBRUK

MH1A

Hur ofta har du haft mindre lust eller glädje av att göra saker under de två senaste veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Aldrig

Alla

2

Flera dagar

3

Mer än hälften av dagarna

4

Nästan varje dag

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH1B

Hur ofta har du känt dig nedstämd, deprimerad eller förtvivlad under de två senaste veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Aldrig

Alla

2

Flera dagar

3

Mer än hälften av dagarna

4

Nästan varje dag

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH1C

Hur ofta har du haft svårt att somna eller sova, eller sovit för länge under de två senaste veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Aldrig

Alla

2

Flera dagar

3

Mer än hälften av dagarna

4

Nästan varje dag

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH1D

Hur ofta har du känt dig trött eller kraftlös under de två senaste veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Aldrig

Alla

2

Flera dagar

3

Mer än hälften av dagarna

4

Nästan varje dag

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH1E

Hur ofta har du haft dålig aptit eller ätit för mycket under de två senaste veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Aldrig

Alla

2

Flera dagar

3

Mer än hälften av dagarna

4

Nästan varje dag

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH1F

Hur ofta har du tänkt negativa tankar om dig själv, eller känt dig misslyckad eller att du har varit en besvikelse för dig själv eller din familj under de två senaste veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Aldrig

Alla

2

Flera dagar

3

Mer än hälften av dagarna

4

Nästan varje dag

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH1G

Hur ofta har du haft svårt att koncentrera dig på saker, t.ex. att läsa en tidning eller titta på tv, under de två senaste veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Aldrig

Alla

2

Flera dagar

3

Mer än hälften av dagarna

4

Nästan varje dag

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH1H

Hur ofta har det hänt att du har rört dig eller talat så långsamt att andra kan ha lagt märke till det, eller varit så nervös eller rastlös att du inte kunnat sitta still, under de två senaste veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Aldrig

Alla

2

Flera dagar

3

Mer än hälften av dagarna

4

Nästan varje dag

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH2A

Har du känt dig positiv och på bra humör under de senaste två veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Hela tiden

Alla

2

Mestadels

3

Mer än hälften av tiden

4

Mindre än hälften av tiden

5

Ibland

6

Inte alls

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH2B

Har du känt dig lugn och avslappnad under de senaste två veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Hela tiden

Alla

2

Mestadels

3

Mer än hälften av tiden

4

Mindre än hälften av tiden

5

Ibland

6

Inte alls

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH2C

Har du känt dig aktiv och energisk under de senaste två veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Hela tiden

Alla

2

Mestadels

3

Mer än hälften av tiden

4

Mindre än hälften av tiden

5

Ibland

6

Inte alls

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH2D

Har du vaknat pigg och utvilad under de senaste två veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Hela tiden

Alla

2

Mestadels

3

Mer än hälften av tiden

4

Mindre än hälften av tiden

5

Ibland

6

Inte alls

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

MH2E

Har du känt att du har ett intressant vardagsliv under de senaste två veckorna?

de senaste 2 veckorna

1

Hela tiden

Alla

2

Mestadels

3

Mer än hälften av tiden

4

Mindre än hälften av tiden

5

Ibland

6

Inte alls

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

Specifikt ämne: FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR

PL1

Använder du glasögon eller kontaktlinser?

nuvarande

1

Ja

Alla

2

Nej

3

Synskadad eller helt blind

–1

Uppgift saknas

PL2

Har du synsvårigheter, även med glasögon eller kontaktlinser?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om PL1 = 1, 2 eller -1

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PL3

Använder du hörselhjälpmedel?

nuvarande

1

Ja

Alla

2

Nej

3

Svårt hörselskadad

–1

Uppgift saknas

PL4

Har du svårigheter att höra vad som sägs i en konversation med en annan person i ett tyst rum, även med hörselhjälpmedel?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om PL3 = 1, 2 eller -1

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PL5

Har du svårigheter att höra vad som sägs i en konversation med en annan person i ett bullrigare rum, även med hörselhjälpmedel?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om PL3 = 1, 2 eller -1

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PL6

Har du svårt att gå en halv kilometer på jämn mark utan hjälpmedel?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

PL7

Har du svårt att gå uppför eller nedför tolv trappsteg?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

PL8

Har du svårt att minnas eller att koncentrera dig?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

PL8A

Har du svårigheter att kommunicera med andra (med normalt språk, t.ex. förstå eller göra dig förstådd)?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

PL9

Har du svårt att bita i eller tugga hårda livsmedel?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Om AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

Specifikt ämne: PROBLEM MED PERSONLIG VÅRD E.D.

PC1A

Har du svårt att äta själv?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PC1B

Har du svårt att ta dig i och ur sängen eller sätta dig i eller resa dig från en stol?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PC1C

Har du svårt med av- och påklädning?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PC1D

Har du svårt med toalettbesök?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PC1E

Har du svårt att bada eller duscha?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PC2

Brukar du få hjälp med en eller flera av följande aktiviteter: äta, ta dig i och ur sängen eller sätta dig i eller resa dig från en stol, av- och påklädning, toalettbesök, bada eller duscha?

nuvarande

1

Ja, med minst en aktivitet

om [(AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55] och [(PC1A = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1B = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1C = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1D = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1E = 2 eller 3 eller 4)]

2

Nej

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

PC3

Behöver du få hjälp eller mer hjälp med en eller flera av följande aktiviteter: äta, ta dig i och ur sängen eller sätta dig i eller resa dig från en stol, av- och påklädning, toalettbesök, bada eller duscha?

nuvarande

1

Ja, med minst en aktivitet

om [(AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55] och [(PC1A = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1B = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1C = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1D = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1E = 2 eller 3 eller 4)]

2

Nej

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

Specifikt ämne: PROBLEM MED HUSHÅLLSAKTIVITETER

HA1A

Har du svårt att laga mat?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Ej tillämpligt (aldrig prövat eller behöver inte utföra aktiviteten)

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HA1B

Har du svårt att använda telefon?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Ej tillämpligt (aldrig prövat eller behöver inte utföra aktiviteten)

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HA1C

Har du svårt att handla?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Ej tillämpligt (aldrig prövat eller behöver inte utföra aktiviteten)

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HA1D

Har du svårt att sköta medicinering?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Ej tillämpligt (aldrig prövat eller behöver inte utföra aktiviteten)

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HA1E

Har du svårt att utföra lätta hushållssysslor?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Ej tillämpligt (aldrig prövat eller behöver inte utföra aktiviteten)

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HA1F

Har du svårt att utföra tillfälliga tunga hushållssysslor?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Ej tillämpligt (aldrig prövat eller behöver inte utföra aktiviteten)

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HA1G

Har du svårt att sköta ekonomin och vardagliga administrativa uppgifter?

nuvarande

1

Inga svårigheter

om (AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Ej tillämpligt (aldrig prövat eller behöver inte utföra aktiviteten)

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HA2

Brukar du få hjälp med en eller flera av följande hushållssysslor: laga mat, använda telefon, handla, sköta medicinering, utföra lätta eller tillfälliga tunga hushållssysslor, sköta ekonomin och vardagliga administrativa uppgifter?

nuvarande

1

Ja, med minst en aktivitet

om [(AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55] och [(HA1A = 2, 3 eller 4) eller (HA1B = 2, 3 eller 4) eller (HA1C = 2, 3 eller 4) eller (HA1D = 2, 3 eller 4) eller (HA1E = 2, 3 eller 4) eller (HA1F = 2, 3 eller 4) eller (HA1G = 2, 3 eller 4)]

2

Nej

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

HA3

Behöver du få hjälp eller mer hjälp med en eller flera av följande hushållssysslor: laga mat, använda telefon, handla, sköta medicinering, utföra lätta eller tillfälliga tunga hushållssysslor, sköta ekonomin och vardagliga administrativa uppgifter?

nuvarande

1

Ja, med minst en aktivitet

om [(AGE < 55 och HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55] och [(HA1A = 2, 3 eller 4) eller (HA1B = 2, 3 eller 4) eller (HA1C = 2, 3 eller 4) eller (HA1D = 2, 3 eller 4) eller (HA1E = 2, 3 eller 4) eller (HA1F = 2, 3 eller 4) eller (HA1G = 2, 3 eller 4)]

2

Nej

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

Specifikt ämne: TILLFÄLLIG AKTIVITETSBEGRÄNSNING (PÅ GRUND AV HÄLSOPROBLEM)

AW2

Hur många dagar har du varit frånvarande från arbetet på grund av hälsoproblem under de tolv senaste månaderna?

de senaste 12 månaderna

0 –365

Antal

om MAINSTAT = 10

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

Specifikt ämne: HINDER FÖR DELTAGANDE PÅ SÄRSKILDA OMRÅDEN I LIVET

BA1

Har du svårt att lämna hemmet på grund av långvariga hälsoproblem (kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning)

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Inte intresserad av aktiviteten/vill inte göra den

–1

Uppgift saknas

BA2

Har du svårt att använda olika typer av transportsätt på grund av långvariga hälsoproblem?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Inte intresserad av aktiviteten/vill inte göra den

–1

Uppgift saknas

BA3

Har du svårt att komma in i offentliga byggnader, förflytta dig i byggnaden när du väl kommit in och använda faciliteter inomhus på grund av långvariga hälsoproblem?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Inte intresserad av aktiviteten/vill inte göra den

–1

Uppgift saknas

BA4 (frivillig uppgift)

Vad är den främsta orsaken till dessa svårigheter (utöver långvariga hälsoproblem)?

nuvarande

1

Brist på pengar, har inte råd

om någon av BA1, BA2 eller BA3 = 2 eller 3 eller 4

2

Bristande självförtroende

3

Andra människors inställning

4

Brist på enkel eller tillgänglig transport

5

Svårigheter att resa med transportmedlet (t.ex. stiga på eller av, inga lediga sittplatser, för obekvämt)

6

Svårigheter att parkera (t.ex. inte tillräckligt många platser)

7

Dålig infrastruktur eller tillgänglighet i byggnad (t.ex. ingen hiss, inga ramper eller skyltar, för smala dörröppningar, ej anpassade toaletter)

8

Andra skäl

9

Ingen

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

BA5

Har du svårt att delta i sociala aktiviteter, t.ex. träffa familj och vänner, gå ut och äta eller delta i sociala tillställningar, på grund av långvariga hälsoproblem?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Inte intresserad av aktiviteten/vill inte göra den

–1

Uppgift saknas

BA6 (frivillig uppgift)

Vad är den främsta orsaken till svårigheterna vid sociala aktiviteter (utöver långvariga hälsoproblem)?

nuvarande

1

Har för mycket att göra (arbete, familj, omsorg eller annat ansvar)

om BA5 = 2 eller 3 eller 4

2

Brist på pengar, har inte råd

3

Bristande självförtroende

4

Andra människors inställning

5

Brist på kunskap eller information

6

Hinder avseende omgivning/ej tillgänglig omgivning (t.ex. svårigheter med tillgång till och användning av kollektivtrafik, tillgång till eller användning av byggnader, butiker, enkelt att röra sig på gator, parkering)

7

Andra skäl

8

Ingen

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

BA7

Har du svårt att använda internet på grund av långvariga hälsoproblem?

nuvarande

1

Inga svårigheter

Alla

2

Vissa svårigheter

3

Stora svårigheter

4

Kan inte alls/oförmögen att

5

Inte intresserad av aktiviteten/vill inte göra den

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: UTNYTTJANDE AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH LÅNGVARIG VÅRD OCH OMSORG

HO12

Hur många nätter har du varit inlagd som sjukhuspatient under de tolv senaste månaderna?

de senaste 12 månaderna

0 –365

Antal

Alla

–1

Uppgift saknas

HO34

Hur många gånger har du varit dagpatient på sjukhus under de tolv senaste månaderna?

de senaste 12 månaderna

0 –365

Antal

Alla

–1

Uppgift saknas

AM1

När var ditt senaste besök hos tandläkare eller tandregleringsspecialist

(för behandling av dig själv)?

de senaste 12 månaderna

1

Mindre än sex månader sedan

Alla

2

6–12 månader sedan

3

Tolv månader sedan eller längre

4

Aldrig

–1

Uppgift saknas

AM2

När var ditt senaste besök hos allmänläkare eller husläkare (för behandling av dig själv)?

de senaste 12 månaderna

1

Mindre än tolv månader sedan

Alla

2

Tolv månader sedan eller längre

3

Aldrig

–1

Uppgift saknas

AM3

Hur många gånger har du besökt en allmänläkare eller husläkare under de fyra senaste veckorna (för behandling av dig själv)?

de senaste 4 veckorna

0 –99

Antal

om AM2 = 1

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

AM4

När var ditt senaste besök hos medicinsk eller kirurgisk specialist (för behandling av dig själv)?

de senaste 12 månaderna

1

Mindre än tolv månader sedan

Alla

2

Tolv månader sedan eller längre

3

Aldrig

–1

Uppgift saknas

AM5

Hur många gånger har du besökt en medicinsk eller kirurgisk specialist under de fyra senaste veckorna (för behandling av dig själv)?

de senaste 4 veckorna

0 –99

Antal

om AM4 = 1

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

AM6A

Har du besökt en fysioterapeut eller sjukgymnast under de tolv senaste månaderna?

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

AM6B

Har du besökt en psykolog, psykoterapeut eller psykiater under de tolv senaste månaderna?

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

LT1

Får du regelbundet (minst en gång i veckan) informell vård eller informellt stöd på grund av kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning, eller på grund av hög ålder?

de senaste 12 månaderna

1

Ja, främst av en familjemedlem

Alla

2

Ja, främst av en person som inte är en familjemedlem

3

Nej

–1

Uppgift saknas

LT2

Får du regelbundet (minst en gång i veckan) (formell) hemtjänst på grund av kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning, eller på grund av hög ålder?

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

LT3

Hur många timmar per vecka får du regelbundet (formell) hemtjänst som avser dina personliga behov?

de senaste 2 veckorna

1

Mindre än 5 timmar per vecka

om LT2 = 1

2

5 till mindre än 10 timmar per vecka

3

10 till mindre än 20 timmar per vecka

4

20 till mindre än 30 timmar per vecka

5

30 till mindre än 40 timmar per vecka

6

Minst 40 timmar per vecka

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

Specifikt ämne: LÄKEMEDELSBRUK

MD1

Har du under de två senaste veckorna använt läkemedel som skrivits ut av läkare (utom preventivmedel)?

de senaste 2 veckorna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

MD2

Har du under de två senaste veckorna använt läkemedel, örtmediciner eller vitaminer som inte skrivits ut av läkare (utom preventivmedel)?

de senaste 2 veckorna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: FÖREBYGGANDE VÅRD

PA1

När var din senaste vaccinering mot influensa?

de senaste 12 månaderna

ÅÅÅÅ-MM

Vaccinationsmånad och vaccinationsår

Alla

1

Alltför länge sedan (före förra kalenderåret)

2

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PA2

När mättes ditt blodtryck senast av vårdpersonal?

de senaste 5 åren

1

Inom de tolv senaste månaderna

Alla

2

1 till mindre än 3 år sedan

3

3 till mindre än 5 år sedan

4

mer än 5 år sedan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PA3

När mättes ditt blodkolesterol senast av vårdpersonal?

de senaste 5 åren

1

Inom de tolv senaste månaderna

Alla

2

1 till mindre än 3 år sedan

3

3 till mindre än 5 år sedan

4

mer än 5 år sedan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PA4

När mättes ditt blodsocker senast av vårdpersonal?

de senaste 5 åren

1

Inom de tolv senaste månaderna

Alla

2

1 till mindre än 3 år sedan

3

3 till mindre än 5 år sedan

4

mer än 5 år sedan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PA5

När var din senaste kontroll av blod i avföringen?

de senaste 3 åren

1

Inom de tolv senaste månaderna

Alla

2

1 till mindre än 2 år sedan

3

2 till mindre än 3 år sedan

4

mer än 3 år sedan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PA6

När var din senaste koloskopi?

de senaste 10 åren

1

Inom de tolv senaste månaderna

Alla

2

1 till mindre än 5 år sedan

3

5 till mindre än 10 år sedan

4

mer än 10 år sedan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PA7

När var din senaste mammografi (bröströntgen)?

de senaste 3 åren

1

Inom de tolv senaste månaderna

om SEX = 2

2

1 till mindre än 2 år sedan

3

2 till mindre än 3 år sedan

4

mer än 3 år sedan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

PA8

När var din senaste cellprovsscreening för livmoderhalscancer?

de senaste 3 åren

1

Inom de tolv senaste månaderna

om SEX = 2

2

1 till mindre än 2 år sedan

3

2 till mindre än 3 år sedan

4

mer än 3 år sedan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

Specifikt ämne: TILLGÅNG TILL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

UN1A

Har du under de tolv senaste månaderna haft vårdbehov som inte tillgodosetts på grund av långa väntelistor?

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

3

Inget vårdbehov

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

UN2A

Behov av psykisk vård som inte tillgodosetts

de senaste 12 månaderna

1

Ja, vid minst ett tillfälle var uppgiftslämnaren i stort behov av psykisk vård men fick den inte

Alla

2

Nej, inte vid något tillfälle var uppgiftslämnaren i stort behov av psykisk vård och fick den inte

3

Inget behov av psykisk vård

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

UN2B

Främsta orsak till att behov av psykisk vård inte har tillgodosetts

de senaste 12 månaderna

1

Hade inte råd (för dyrt)

om UN2A = 1

2

Väntelista (långa kötider)

3

Hade inte tid på grund av arbete, omsorg om barn eller andra personer

4

För långt att resa/inga transportmedel

5

Känner oro vad gäller sekretess och tillit

6

Är rädd för negativa reaktioner eller kommentarer från familj, vänner eller kollegor

7

Rädsla för konsultation eller behandling (t.ex. rädsla för negativt resultat eller rädsla för biverkningar av läkemedel)

8

Vet inte var man ska söka hjälp

9

Andra skäl

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

Specifikt ämne: LÄNGD OCH VIKT

BM1

Längd utan skor

nuvarande

50 –250

Antal

Alla

–1

Uppgift saknas

BM2

Vikt utan kläder och skor

nuvarande

20 –350

Antal

Alla

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: FYSISK AKTIVITET

PE1

Fysisk ansträngning i arbetet (både betalt och obetalt arbete)

nuvarande

1

Sitter eller står för det mesta

Alla

2

Går för det mesta eller utför uppgifter med måttlig fysisk ansträngning

3

För det mesta tungt eller fysiskt krävande arbete

4

Inga arbetsuppgifter

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PE2

Hur många dagar under en normal vecka går du oavbrutet under minst 10 minuter till och från olika platser?

nuvarande

1 –7

Antal

Alla

0

Jag utför aldrig sådana fysiska aktiviteter

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PE3

Hur mycket tid tillbringar du med att gå till och från olika platser under en normal dag?

nuvarande

1

10–29 minuter/dag

om PE2 ≠ 0

2

30–59 minuter/dag

3

1 till mindre än 2 timmar/dag

4

2 till mindre än 3 timmar/dag

5

Minst 3 timmar/dag

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

PE4

Hur många dagar under en normal vecka cyklar du oavbrutet under minst 10 minuter till och från olika platser?

nuvarande

1 –7

Antal

Alla

0

Jag utför aldrig sådana fysiska aktiviteter

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PE5

Hur mycket tid tillbringar du med att cykla till och från olika platser under en normal dag?

nuvarande

1

10–29 minuter/dag

om PE4 ≠ 0

2

30–59 minuter/dag

3

1 till mindre än 2 timmar/dag

4

2 till mindre än 3 timmar/dag

5

Minst 3 timmar/dag

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

PE6

Hur många dagar under en normal vecka idrottar, motionerar eller bedriver du oavbrutet under minst 10 minuter rekreativa fysiska (fritids-)aktiviteter som åtminstone medför en liten ökning av andnings- eller pulsfrekvensen?

nuvarande

1 –7

Antal

Alla

0

Jag utför aldrig sådana fysiska aktiviteter

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PE7

Hur mycket tid tillbringar du med att idrotta, motionera eller utöva rekreativa fysiska (fritids-)aktiviteter under en normal vecka?

nuvarande

HH:MM:00

Antal timmar och minuter

om PE6 ≠ 0

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

PE8

Hur många dagar under en normal vecka utför du muskelstärkande aktiviteter?

nuvarande

1 –7

Antal

Alla

0

Jag utför aldrig sådana fysiska aktiviteter

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

PE9

Hur mycket tid tillbringar du sittande under en normal dag?

nuvarande

HH:MM:00

Antal timmar och minuter

Alla

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

Specifikt ämne: KOSTVANOR

DH1

Hur ofta äter du frukt (utom juice)?

nuvarande

1

Minst en gång om dagen

Alla

2

4–6 gånger i veckan

3

1–3 gånger i veckan

4

Mindre än en gång i veckan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

DH2

Hur många portioner frukt äter du om dagen (utom juice)?

nuvarande

1 –99

Antal

om DH1 = 1

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

DH3

Hur ofta äter du grönsaker eller sallad (utom juice och potatis)?

nuvarande

1

Minst en gång om dagen

Alla

2

4–6 gånger i veckan

3

1–3 gånger i veckan

4

Mindre än en gång i veckan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

DH4

Hur många portioner grönsaker eller sallad äter du om dagen (utom juice och potatis)?

nuvarande

1 –99

Antal

om DH3 = 1

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

DH5

Hur ofta dricker du ren frukt- eller grönsaksjuice?

nuvarande

1

Minst en gång om dagen

Alla

2

4–6 gånger i veckan

3

1–3 gånger i veckan

4

Mindre än en gång i veckan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

DH6

Hur ofta dricker du sockerhaltiga läskedrycker?

nuvarande

1

Minst en gång om dagen

Alla

2

4–6 gånger i veckan

3

1–3 gånger i veckan

4

Mindre än en gång i veckan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

DH7

Hur ofta äter du rött kött?

nuvarande

1

Minst en gång om dagen

Alla

2

4–6 gånger i veckan

3

1–3 gånger i veckan

4

Mindre än en gång i veckan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

DH8

Hur ofta äter du bearbetade köttprodukter?

nuvarande

1

Minst en gång om dagen

Alla

2

4–6 gånger i veckan

3

1–3 gånger i veckan

4

Mindre än en gång i veckan

5

Aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

Specifikt ämne: RÖKNING

SK1

Hur ofta röker du tobak?

nuvarande

1

Varje dag

Alla

2

Enstaka tillfällen

3

Röker inte

–1

Uppgift saknas

SK2

Hur många cigaretter röker du i genomsnitt per dag?

nuvarande

0 –99

Antal

om SK1 = 1

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

SK3

Har du tidigare rökt tobak varje dag?

nuvarande

1

Ja

om SK1 = 2, 3 eller -1

2

Nej

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

SK4

Hur många år har du rökt tobak varje dag?

nuvarande

0 –99

Antal

Om SK1 = 1 eller

(SK1 = 2, 3 eller -1

och SK3 = 1

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

SK5

Hur ofta utsätts du för tobaksrök inomhus?

nuvarande

1

Varje dag, minst 1 timme/dag

Alla

2

Varje dag, mindre än 1 timme/dag

3

Minst en gång i veckan

4

Mindre än en gång i veckan

5

Aldrig eller nästan aldrig

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

SK6A

Hur ofta använder du upphettade tobaksvaror?

nuvarande

1

Daglig användning

Alla

2

Sporadisk användning

3

Tidigare användning

4

Aldrig

–1

Uppgift saknas

SK6B

Hur ofta använder du elektroniska cigaretter eller liknande elektroniska produkter?

nuvarande

1

Ja, dagligen

Alla

2

Ja, enstaka tillfällen

3

Har använt men gör det inte längre

4

Har aldrig använt

–1

Uppgift saknas

Specifikt ämne: ALKOHOLKONSUMTION

AL1

Hur ofta har du druckit någon form av alkoholhaltig dryck (t.ex. öl, vin, cider, spritdrycker, cocktail, färdigblandade drycker, likör eller hembränd alkohol) under de tolv senaste månaderna?

de senaste 12 månaderna

1

Varje dag eller nästan varje dag

Alla

2

5–6 dagar i veckan

3

3–4 dagar i veckan

4

1–2 dagar i veckan

5

2–3 dagar i månaden

6

En gång i månaden

7

Mindre än en gång i månaden

8

Inte under de tolv senaste månaderna, eftersom jag inte längre dricker alkohol

9

Aldrig, eller bara några få smakprov under hela mitt liv

–1

Uppgift saknas

-3

Indirekt

AL2

Hur ofta dricker du någon alkoholhaltig dryck måndag–torsdag?

nuvarande

1

Alla fyra dagarna

om AL1 = 1, 2, 3 eller 4

2

Tre av de fyra dagarna

3

Två av de fyra dagarna

4

En av de fyra dagarna

5

Ingen av de fyra dagarna

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

AL3

Hur många alkoholhaltiga (standard)drinkar konsumerar du i genomsnitt på någon av dessa veckodagar, måndag–torsdag?

nuvarande

1

Minst 16 drinkar/dag

Om (AL1 = 1, 2, 3 eller 4) och (AL2 = 1, 2, 3 eller 4)

2

10–15 drinkar/dag

3

6–9 drinkar/dag

4

4–5 drinkar/dag

5

3 drinkar/dag

6

2 drinkar/dag

7

1 drink/dag

8

0 drink/dag

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

AL4

Hur ofta dricker du någon alkoholhaltig dryck fredag–söndag?

nuvarande

1

Alla tre dagarna

om AL1 = 1, 2, 3 eller 4

2

Två av de tre dagarna

3

En av de tre dagarna

4

Ingen av de tre dagarna

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

AL5

Hur många alkoholhaltiga (standard)drinkar konsumerar du i genomsnitt på någon av dessa veckodagar, fredag–söndag?

nuvarande

1

Minst 16 drinkar/dag

om (AL1 = 1, 2, 3 eller 4) och (AL4 = 1, 2 eller 3)

2

10–15 drinkar/dag

3

6–9 drinkar/dag

4

4–5 drinkar/dag

5

3 drinkar/dag

6

2 drinkar/dag

7

1 drink/dag

8

0 drink/dag

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

AL6

Hur ofta har du druckit mycket alkohol vid ett och samma tillfälle (minst 60 g ren etanol, vilket motsvarar ca en flaska vin) under de tolv senaste månaderna?

de senaste 12 månaderna

1

Varje dag eller nästan varje dag

om AL1 = 1, 2, 3,

4, 5, 6 eller 7

2

5–6 dagar i veckan

3

3–4 dagar i veckan

4

1–2 dagar i veckan

5

2–3 dagar i månaden

6

En gång i månaden

7

Mindre än en gång i månaden

8

Inte de tolv senaste månaderna

9

Aldrig i hela livet

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

Specifikt ämne: SOCIALA OCH MILJÖMÄSSIGA FAKTORER

SS1

Hur många nära bekanta kan du räkna med vid svåra personliga problem?

nuvarande

1

Ingen

Alla

2

1 eller 2

3

3–5

4

Minst 6

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

SS2

I vilken grad bryr sig andra människor om vad du gör?

nuvarande

1

Mycket omtanke och stort intresse

Alla

2

Viss omtanke och visst intresse

3

Osäker

4

Ringa omtanke och intresse

5

Omtanke och intresse saknas

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

SS3

Hur lätt är det att få praktisk hjälp av grannar vid behov?

nuvarande

1

Mycket lätt

Alla

2

Lätt

3

Möjligt

4

Svårt

5

Mycket svårt

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

IC12

Vårdar du eller hjälper du minst en gång i veckan någon som har en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning, eller som har åldersrelaterade problem?

nuvarande

1

Ja, en eller flera medlemmar i uppgiftslämnarens familj

Alla

2

Ja, men inte en medlem i uppgiftslämnarens familj

3

Nej

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

IC3

Hur många timmar per vecka vårdar eller hjälper du den eller de personer som har en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning eller åldersrelaterade problem?

nuvarande

1

mindre än 5 timmar per vecka

om IC12 = 1 eller 2

2

5 till mindre än 10 timmar per vecka

3

10 till mindre än 20 timmar per vecka

4

20 till mindre än 30 timmar per vecka

5

30 till mindre än 40 timmar per vecka

6

Minst 40 timmar per vecka

–1

Uppgift saknas

–2

Ej tillämpligt

–3

Indirekt

Specifikt ämne: SJÄLVMORD (FRIVILLIG UPPGIFT)

SU1

Har du haft självmordstankar?

de senaste 12 månaderna

1

Ja

Alla

2

Nej

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt

SU2

Har du någon gång försökt ta ditt liv?

under hela livet

1

Ja, de 12 senaste månaderna

Alla

2

Ja, men inte de 12 senaste månaderna

3

Nej

–1

Uppgift saknas

–3

Indirekt


BILAGA III

NATIONELLA TERRITORIER SOM INTE INGÅR I URVALET

Land

Territorium

Frankrike

Franska utomeuropeiska departement och territorier

Cypern

Det icke regeringskontrollerade området

Nederländerna

Karibiska öarna (Bonaire, Sint Eustatius och Saba)

Irland

Alla öar till havs utom Achill, Bull, Cruit, Gorumna, Inishnee, Lettermore, Lettermullan och Valentia


BILAGA IV

VARIABLER FÖR VILKA INDIREKTA SVAR INTE SKA ANVÄNDAS AV EUROSTAT FÖR BERÄKNING AV INDIKATORER

HS1

Allmänt hälsotillstånd enligt egen uppfattning

CD2

Allmän munhälsa enligt egen uppfattning

PN1

I vilken grad har du känt smärta under de fyra senaste veckorna?

PN2

I vilken utsträckning har smärtan påverkat ditt vanliga arbete under de fyra senaste veckorna (både arbete utanför hemmet och hushållssysslor)?

MH1A

Hur ofta har du haft mindre lust eller glädje av att göra saker under de två senaste veckorna?

MH1B

Hur ofta har du känt dig nedstämd, deprimerad eller förtvivlad under de två senaste veckorna?

MH1C

Hur ofta har du haft svårt att somna eller sova, eller sovit för länge under de två senaste veckorna?

MH1D

Hur ofta har du känt dig trött eller kraftlös under de två senaste veckorna?

MH1E

Hur ofta har du haft dålig aptit eller ätit för mycket under de två senaste veckorna?

MH1F

Hur ofta har du tänkt negativa tankar om dig själv, eller känt dig misslyckad eller att du har varit en besvikelse för dig själv eller din familj under de två senaste veckorna?

MH1G

Hur ofta har du haft svårt att koncentrera dig på saker, t.ex. att läsa en tidning eller titta på tv, under de två senaste veckorna?

MH1H

Hur ofta har det hänt att du har rört dig eller talat så långsamt att andra kan ha lagt märke till det, eller varit så nervös eller rastlös att du inte kunnat sitta still, under de två senaste veckorna?

MH2A

Har du känt dig positiv och på bra humör under de senaste två veckorna?

MH2B

Har du känt dig lugn och avslappnad under de senaste två veckorna?

MH2C

Har du känt dig aktiv och energisk under de senaste två veckorna?

MH2D

Har du vaknat pigg och utvilad under de senaste två veckorna?

MH2E

Har du känt att du har ett intressant vardagsliv under de senaste två veckorna?

PA1

När var din senaste vaccinering mot influensa?

PA2

När mättes ditt blodtryck senast av vårdpersonal?

PA3

När mättes ditt blodkolesterol senast av vårdpersonal?

PA4

När mättes ditt blodsocker senast av vårdpersonal?

PA5

När var din senaste kontroll av blod i avföringen?

PA6

När var din senaste koloskopi?

PA7

När var din senaste mammografi (bröströntgen)?

PA8

När var din senaste cellprovsscreening för livmoderhalscancer?

UN1A

Har du under de tolv senaste månaderna haft vårdbehov som inte tillgodosetts på grund av långa väntelistor?

UN2A

Behov av psykisk vård som inte tillgodosetts

UN2B

Främsta orsak till att behov av psykisk vård inte har tillgodosetts

PE1

Fysisk ansträngning i arbetet (både betalt och obetalt arbete)

PE2

Hur många dagar under en normal vecka går du oavbrutet under minst 10 minuter till och från olika platser?

PE3

Hur mycket tid tillbringar du med att gå till och från olika platser under en normal dag?

PE4

Hur många dagar under en normal vecka cyklar du oavbrutet under minst 10 minuter till och från olika platser?

PE5

Hur mycket tid tillbringar du med att cykla till och från olika platser under en normal dag?

PE6

Hur många dagar under en normal vecka idrottar, motionerar eller bedriver du oavbrutet under minst 10 minuter rekreativa fysiska (fritids-)aktiviteter som åtminstone medför en liten ökning av andnings- eller pulsfrekvensen?

PE7

Hur mycket tid tillbringar du med att idrotta, motionera eller utöva rekreativa fysiska (fritids-)aktiviteter under en normal vecka?

PE8

Hur många dagar under en normal vecka utför du muskelstärkande aktiviteter?

PE9

Hur mycket tid tillbringar du sittande under en normal dag?

DH1

Hur ofta äter du frukt (utom juice)?

DH2

Hur många portioner frukt äter du om dagen (utom juice)?

DH3

Hur ofta äter du grönsaker eller sallad (utom juice och potatis)?

DH4

Hur många portioner grönsaker eller sallad äter du om dagen (utom juice och potatis)?

DH5

Hur ofta dricker du ren frukt- eller grönsaksjuice?

DH6

Hur ofta dricker du sockerhaltiga läskedrycker?

DH7

Hur ofta äter du rött kött?

DH8

Hur ofta äter du bearbetade köttprodukter?

SK5

Hur ofta utsätts du för tobaksrök inomhus?

AL1

Hur ofta har du druckit någon form av alkoholhaltig dryck (t.ex. öl, vin, cider, spritdrycker, cocktail, färdigblandade drycker, likör eller hembränd alkohol) under de tolv senaste månaderna?

AL2

Hur ofta dricker du någon alkoholhaltig dryck måndag–torsdag?

AL3

Hur många alkoholhaltiga (standard)drinkar konsumerar du i genomsnitt på någon av dessa veckodagar, måndag–torsdag?

AL4

Hur ofta dricker du någon alkoholhaltig dryck fredag–söndag?

AL5

Hur många alkoholhaltiga (standard)drinkar konsumerar du i genomsnitt på någon av dessa veckodagar, fredag–söndag?

AL6

Hur ofta har du druckit mycket alkohol vid ett och samma tillfälle (minst 60 g ren etanol, vilket motsvarar ca en flaska vin) under de tolv senaste månaderna?

SS1

Hur många nära bekanta kan du räkna med vid svåra personliga problem?

SS2

I vilken grad bryr sig andra människor om vad du gör?

SS3

Hur lätt är det att få praktisk hjälp av grannar vid behov?

IC12

Vilket släktskapsförhållande har du till den eller de personer med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning eller åldersrelaterade problem som du vårdar eller hjälper minst en gång i veckan?

IC3

Hur många timmar per vecka vårdar eller hjälper du den eller de personer som har en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning eller åldersrelaterade problem?


BILAGA V

NYCKELVARIABLER FÖR VILKA METODER FÖR STATISTISK IMPUTERING SKA ANVÄNDAS NÄR BORTFALLET ÖVERSTIGER 5 %

MAINSTAT

Huvudsaklig verksamhet (egen utsago)

HATLEVEL

Utbildningsnivå (högsta avslutade utbildning)

HHINCOME

Hushållets nuvarande nettomånadsinkomst

HS3

Aktivitetsbegränsning på grund av hälsoproblem


BILAGA VI

KVALITETSRAPPORTERNAS NÄRMARE FORM OCH INNEHÅLL

UPPDATERING AV METADATA

Det datum då metadataelementet fördes in eller ändrades i databasen

STATISTISK PRESENTATION

1.   Beskrivning av uppgifterna

Benämning på undersökningen på nationell nivå, året för undersökningen, länk till undersökningens webbplats.

2.   Klassificeringssystem

Den version av klassificeringen som används i uppgifterna och alla avvikelser från europeiska statistiska standarder eller internationella standarder.

3.   Statistiska begrepp och definitioner

Förteckning över begrepp och variabler, inklusive svarskategorier, som avviker från standarddefinitionerna, med angivande av de nationella begrepp som används och eventuella skillnader mellan nationella begrepp och motsvarande standarddefinitioner.

MÅTTENHET

Den enhet som uppgiftsvärdena mäts i.

REFERENSPERIOD

Den tidsperiod som den undersökta observationen ska avse.

INSTITUTIONELLT UPPDRAG

Lagar, regler eller andra formella instruktioner som ger en organisation ansvar och befogenhet att samla in, bearbeta och sprida statistik.

PRINCIPER FÖR OFFENTLIGGÖRANDE

Regler om spridning av statistiska uppgifter till alla berörda parter

SPRIDNINGSFREKVENS

Det tidsintervall med vilket statistiken sprids under en given tidsperiod

STATISTISK BEARBETNING

1.   Källdata

Beskrivning av den datakälla som används för uppbyggnad av urvalsramen (t.ex. befolkningsregister, bostadsregister, folkräkning eller en annan undersökning), frekvens för uppdatering och år för den senaste uppdateringen av datakällan samt den metod som används för att inhämta eller skapa urvalsramen. Om en annan undersökning har använts som datakälla anges den undersökningens namn.

För utformning av urval:

Metoder för utformning av urval (t.ex. obundet slumpmässigt urval, systematiskt urval, stratifierat urval, klusterurval, flerstegsurval, kombination av urvalsutformningar). Om medlemsstaten använder stratifierat urval redovisas stratifieringskriterierna och delstratifieringskriterierna. Om medlemsstaten använder flerstegsurval beskrivs de olika stegen och de motsvarande sannolikheterna (lika stor, olika stor, proportionell mot storlek). Om medlemsstaten använder en kombination av olika utformningar av urval beskrivs de använda utformningarna,

urvalets storlek.

2.   Insamling av uppgifter

Beskrivning av de metoder som används för att genomföra intervjun, t.ex. Papi, Cati, Capi, Casi, Cawi (1), blandad metod och/eller andra källor, t.ex. register och andra undersökningar De variabler som samlas in på grundval av andra källor förtecknas.

3.   Sammanställning av uppgifter

Varje steg i viktningen beskrivs separat: Utformningsvikter, viktjusteringar för bortfall, viktjusteringar som använts för externa datakällor, t.ex. använda kalibreringstekniker, nivå och variabler som använts för justeringen, andra viktjusteringar (t.ex. trimming, topp- eller bottenkodning av viktfördelningen för att justera för extremvärden), slutliga vikter.

Om imputering används förtecknas imputerade variabler, den använda imputeringsmetoden beskrivs och skälen till imputeringen förklaras. Antalet imputerade värden som andel av det totala antalet observationer rapporteras.

NOGGRANNHET OCH TILLFÖRLITLIGHET

1.   Urvalsfel

Precisionskrav uttrycks i standardfel för den indikator som anges i tredje stycket led c nedan.

Metoden för beräkning av skattningar av precision beskrivs.

När det gäller följande indikatorer rapporteras antalet uppgiftslämnare (oviktade), den skattade populationen (viktad), standardfelen, det 95-procentiga konfidensintervallet (undre och övre gräns) och designeffekt (i tillämpliga fall/om tillgänglig) på nationell nivå:

a)

Uppgiftslämnare som är minst 15 år och som har god eller mycket god hälsa (baserat på variabeln HS1).

b)

Uppgiftslämnare som är minst 15 år med långvarig sjukdom eller långvariga hälsoproblem (baserat på variabeln HS2).

c)

Uppgiftslämnare som är minst 15 år och som har varit kraftigt begränsade i aktiviteter människor normalt utför på grund av hälsoproblem under minst de senaste 6 månaderna (baserat på variabel HS3).

d)

Uppgiftslämnare som är minst 15 år och som har varit inlagda på sjukhus under de senaste 12 månaderna (baserat på variabel HO12).

e)

Uppgiftslämnare som är minst 18 år och som är sjukligt överviktiga (baserat på variabel BM1 och BM2).

2.   Icke-urvalsfel

a)    Mätfel

De olika källor till mätfel som kan förväntas uppstå i undersökningen anges och innefattar följande:

Beskrivning och test av frågeformuläret.

Beskrivning av intervjuutbildningen, t.ex. antal utbildningsdagar, test av färdigheter före fältarbetet (genomförandeprocent osv.).

Uppgifter om studier för att kontrollera intervjuarens påverkan, t.ex. återintervjuer, kontrollstudier eller split-sample-experiment (om sådana uppgifter föreligger) och resultat från modeller (om sådana uppgifter föreligger).

b)    Bortfallsfel

Objektsbortfall

Medlemsstaterna beräknar andel bortfall, totalt och för uppgiftsinsamlingsmetod.

För de medlemsstater där kontrollerade substitutioner görs vid objektsbortfall beräknas svarsbortfallet före och efter substitutionerna.

Uppdelningar av svarsbortfall efter karakteristika och orsaker till svarsbortfall i den mån de finns tillgängliga.

Beskrivning av eventuella åtgärder som vidtagits för att åtgärda svarsbortfall.

Om kontrollerade substitutioner tillämpas vid objektsbortfall enligt bestämmelserna i artikel 6 tillhandahålls substitutionsandelar liksom en beskrivning av metoden för val av substitut, substitutionsenheternas huvudsakliga karakteristika jämfört med de ursprungliga enheterna, fördelning av utbytta (ursprungliga) enheter efter antal försök till kontakt, godkännande av intervju samt enkätresultat.

Antal enheter som framgångsrikt kontaktats före och efter substitution.

Antal enheter som svarat före och efter substitution.

Urvalsstorlek brutto, antal enheter som ska undersökas och enheter som inte ska undersökas, urvalsstorlek netto, inklusive substitutionsenheter (uppnådd urvalsstorlek) måste tillhandahållas.

Partiellt bortfall

För de hälsovariabler som förtecknas i metadatamallen under detta ämne lämnas följande uppgifter:

Andelen personer med giltigt svar (exklusive saknade värden) för varje variabel.

Andelen personer med saknade värden (oviktade och före imputering) för varje variabel.

c)    Bearbetningsfel

Information som ska lämnas om varje fel i bearbetningen och deras inverkan på de slutliga resultaten av datainsamlingen till följd av felaktigt genomförande av korrekt planerade genomförandemetoder. En förteckning lämnas över de huvudsakliga fel som upptäckts efter avslutad uppgiftsinsamling.

Beskrivning av kvalitetskontrollerna, t.ex. inmatningskontroller och kodningskontroller samt dataredigeringsprocessen.

Imputeringsmetoderna beskrivs. Information som ska lämnas om imputeringsandel som beräknas som andelen imputerade observationer (för varje variabel) av det totala antalet observationer.

REVIDERING AV UPPGIFTER

1.   Revidering av uppgifter – principer

Uppgifter lämnas om alla principer som syftar till att säkerställa öppenhet i offentliggjorda uppgifter, enligt vilka de preliminära uppgifter som sammanställts senare revideras. Revidering av uppgifter rapporteras.

2.   Revidering av uppgifter – rutiner

Plan för revideringar.

Huvudskäl till revidering samt revideringarnas art (nya uppgifter, nya metoder osv.).

Effekt av revideringar på indikatorer.


(1)  Papi – traditionell personlig intervju på pappersformulär, Cati – telefonintervju, Capi – datorstödd personlig intervju, Casi – datorstödd självadministrerad intervju, Cawi – webbintervju.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)


Top