EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0739

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/739 av den 4 april 2023 om en nödåtgärd för stöd till spannmåls- och oljeväxtsektorerna i Bulgarien, Polen och Rumänien

C/2023/2431

EUT L 96, 5.4.2023, p. 80–84 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/739/oj

5.4.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 96/80


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2023/739

av den 4 april 2023

om en nödåtgärd för stöd till spannmåls- och oljeväxtsektorerna i Bulgarien, Polen och Rumänien

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (1), särskilt artikel 221.1, och

av följande skäl:

(1)

Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 påverkar sjöfarten i ukrainska hamnar vid Svarta havet, som stod för omkring 90 % av Ukrainas export av spannmål och oljeväxter. För att undvika hot mot den globala livsmedelstryggheten och stödja ukrainska jordbrukare fanns det ett akut behov av alternativa logistikvägar, och unionen vidtog konkreta åtgärder för att underlätta för Ukrainas jordbruksexport i enlighet med kommissionens meddelande om en handlingsplan för solidaritetskorridorer mellan EU och Ukraina för att underlätta Ukrainas jordbruksexport och bilaterala handel med EU (2) (solidaritetskorridorer mellan EU och Ukraina).

(2)

De ändrade logistikvägarna gjorde att det blev dyrare att transportera ukrainska spannmål och oljeväxter till deras traditionella marknader. Detta ledde till att exporten lades om till unionsmarknaden.

(3)

Den ökade importen av spannmål och oljeväxter från Ukraina till medlemsstater nära Ukraina, där de viktigaste solidaritetskorridorerna mellan EU och Ukraina upprättades, påverkar lokala jordbrukare. I vissa regioner i unionen orsakar den ökade importen ett överutbud, nedpressade lokala priser eller överbelastade logistikkedjor.

(4)

Med tanke på den inhemska försörjningssituationen och de logistiska utmaningarna i de medlemsstater som ligger nära den ukrainska gränsen anses jordbrukare i Bulgarien, Polen och Rumänien vara de som har drabbats hårdast, särskilt de som befinner sig närmast en gräns eller ett transitcentrum. De sjunkande lokala priserna på spannmål och oljeväxter påverkar dessa jordbrukares ekonomiska lönsamhet och kan påverka deras planteringsbeslut. Denna situation kommer sannolikt att leda till en snabb minskning av produktionen i de berörda områdena och till svårigheter att genomföra solidaritetskorridorerna mellan EU och Ukraina. Detta utgör ett specifikt problem enligt artikel 221 i förordning (EU) nr 1308/2013. I ett begränsat antal regioner i vissa av unionens medlemsstater kan det här specifika problemet inte hanteras genom åtgärder i enlighet med artikel 219 eller 220 i den förordningen, eftersom det inte är direkt kopplat till en befintlig marknadsstörning eller en direkt risk för detta, eller till åtgärder för att förhindra spridning av djursjukdomar eller förlorat konsumentförtroende på grund av risker för folkhälsa, djurhälsa eller växtskydd. För att undvika en snabb minskning av produktionen av spannmål och oljeväxter kräver situationen dessutom ett brådskande ingripande, såsom antagande av nödåtgärder enligt artikel 221 i den förordningen.

(5)

Det är därför lämpligt att ge Bulgarien, Polen och Rumänien ett ekonomiskt bidrag för att stödja jordbrukare som har påverkats av den ökade importen av spannmål och oljeväxter från Ukraina under den tid som är absolut nödvändig. Det belopp som är tillgängligt för var och en av dessa medlemsstater bör fastställas med hänsyn till den potentiella produktionsvärdesförlusten för utvalda grödor och jordbrukarna i de berörda regionerna.

(6)

Bulgarien, Polen och Rumänien bör fördela stödet via de mest ändamålsenliga kanalerna utifrån objektiva och icke-diskriminerande kriterier som tar hänsyn till omfattningen av svårigheterna för jordbrukare som odlar spannmål och oljeväxter i de berörda områdena, och samtidigt säkerställa att dessa jordbrukare är de slutliga stödmottagarna och undvika snedvridning av marknaden och konkurrensen.

(7)

Eftersom det belopp som tilldelas Bulgarien, Polen och Rumänien endast skulle kompensera för en del av den faktiska förlusten för jordbrukare i de berörda regionerna bör dessa medlemsstater få bevilja kompletterande nationellt stöd till dessa producenter, på de villkor och inom den tidsfrist som fastställs i denna förordning.

(8)

I syfte att ge Bulgarien, Polen och Rumänien flexibilitet att fördela stödet enligt vad som krävs för att hantera jordbrukarnas svårigheter bör dessa medlemsstater få kumulera det med andra stöd som finansieras genom Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

(9)

Eftersom unionsstödet fastställs i euro är det, för att säkra en enhetlig och samtidig tillämpning, nödvändigt att fastställa ett datum för omräkningen av det belopp som tilldelas medlemsstater som inte har infört euron som nationell valuta, vilket är fallet för Bulgarien, Polen och Rumänien. Eftersom det inte fastställs någon tidsfrist för inlämning av stödansökningarna i den här förordningen är det lämpligt att, vid tillämpningen av artikel 30.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/127 (3), dagen för ikraftträdandet av den här förordningen betraktas som den avgörande faktorn för växelkursen för de belopp som anges i den här förordningen.

(10)

Av budgetskäl bör unionen endast finansiera Bulgariens, Polens och Rumäniens utgifter om utbetalningarna gjorts inom en viss tidsfrist.

(11)

Stödet för denna nödåtgärd bör betalas ut senast den 30 september 2023. Eftersom inga utbetalningar kommer att göras efter den 30 september 2023 bör artikel 5.2 i delegerad förordning (EU) 2022/127 inte vara tillämplig.

(12)

För att unionen ska kunna övervaka effektiviteten av denna nödåtgärd bör Bulgarien, Polen och Rumänien överlämna detaljerad information om genomförandet till kommissionen.

(13)

För att säkerställa att jordbrukarna får stödet så snart som möjligt bör Bulgarien, Polen och Rumänien ges möjlighet att genomföra denna förordning utan dröjsmål. Denna förordning bör därför träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

(14)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   Unionsstöd till ett sammanlagt belopp på 56 300 000 euro ska göras tillgängligt för Bulgarien, Polen och Rumänien för att ge exceptionellt stöd till jordbrukare som producerar de spannmål och oljeväxter som anges i bilagan, på de villkor som fastställs i denna förordning.

2.   Bulgarien, Polen och Rumänien ska använda de belopp som anges i artikel 2 för åtgärder som syftar till att kompensera jordbrukare för ekonomiska förluster till följd av den ökade importen av spannmål och oljeväxter från Ukraina i de berörda regionerna.

3.   Åtgärderna ska vidtas på grundval av objektiva och icke-diskriminerande kriterier med hänsyn till de ekonomiska förlusterna för de berörda jordbrukarna och säkerställa att utbetalningarna inte orsakar någon snedvridning av marknaden eller konkurrensen.

4.   Bulgariens, Polens och Rumäniens utgifter i samband med utbetalningarna för de åtgärder som avses i punkt 2 ska endast berättiga till unionsstöd om utbetalningarna gjorts senast den 30 september 2023.

5.   Vid tillämpningen av artikel 30.3 i delegerad förordning (EU) 2022/127 ska den avgörande faktorn för växelkursen för de belopp som anges i artikel 2.1 vara dagen för ikraftträdandet av den här förordningen.

6.   Åtgärder enligt denna förordning får kumuleras med andra stöd som finansieras genom Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Artikel 2

1.   Unionens utgifter i enlighet med artikel 1 får inte överstiga ett totalt belopp på

a)

16 750 000 euro för Bulgarien,

b)

29 500 000 euro för Polen,

c)

10 050 000 euro för Rumänien.

2.   Bulgarien, Polen och Rumänien får bevilja kompletterande nationellt stöd för åtgärder som vidtas enligt artikel 1 upp till högst 100 % av det motsvarande belopp som anges i punkt 1 i denna artikel, på grundval av objektiva och icke-diskriminerande kriterier och under förutsättning att utbetalningarna inte orsakar någon snedvridning av marknaden eller konkurrensen.

3.   Bulgarien, Polen och Rumänien ska utbetala det kompletterande stöd som avses i punkt 2 senast den 30 september 2023.

Artikel 3

1.   Utan dröjsmål och senast den 30 juni 2023 ska Bulgarien, Polen och Rumänien meddela kommissionen följande:

a)

En beskrivning av de åtgärder som ska vidtas.

b)

De kriterier som använts för att fastställa metoderna för beviljande av stöd och motiveringen till fördelningen av stödet mellan jordbrukarna.

c)

Åtgärdernas avsedda effekter när det gäller kompensation av jordbrukare för ekonomiska förluster till följd av import av spannmål och oljeväxter från Ukraina.

d)

Hur det kontrolleras att åtgärdernas avsedda effekter uppnås.

e)

Hur snedvridning av konkurrensen undviks.

f)

Utbetalningsprognosen för unionens utgifter per månad till och med den 30 september 2023.

g)

Nivån på det kompletterande stöd som beviljats i enlighet med artikel 2.2.

2.   Senast den 15 maj 2024 ska Bulgarien, Polen och Rumänien meddela kommissionen det sammanlagda utbetalade stödbeloppet per åtgärd, uppdelat per unionsstöd och kompletterande nationellt stöd i tillämpliga fall, antalet och typen av stödmottagare och bedömningen av åtgärdens ändamålsenlighet.

Artikel 4

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 4 april 2023.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – En handlingsplan för solidaritetskorridorer mellan EU och Ukraina för att underlätta Ukrainas jordbruksexport och bilaterala handel med EU (COM(2022) 217 final).

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/127 av den 7 december 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 med bestämmelser om utbetalande organ och andra organ, ekonomisk förvaltning, avslutande av räkenskaper, säkerheter och användning av euron (EUT L 20, 31.1.2022, s. 95).


BILAGA

Förteckning över produkter som avses i artikel 1.1

KN-nr

Beskrivning

1001

Vete och blandsäd av vete och råg

1002

Råg

1003

Korn

1004

Havre

1005

Majs

1008 60

Triticale (rågvete)

Blandningar av produkter med KN-nr 1001 , 1002 , 1003 , 1004 , 1005 och 1008 60

1205

Rapsfrön och rybsfrön, även sönderdelade

1206

Solrosfrön, även sönderdelade


Top