EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021Y0125(01)

Europeiska systemrisknämndens rekommendation av den 15 december 2020 om ändring av rekommendation ESRB/2020/7 om begränsning av utdelningar under covid-19-pandemin (ESRB/2020/15) 2021/C 27/01

EUT C 27, 25.1.2021, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.1.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 27/1


EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS REKOMMENDATION

av den 15 december 2020

om ändring av rekommendation ESRB/2020/7 om begränsning av utdelningar under covid-19-pandemin

(ESRB/2020/15)

(2021/C 27/01)

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS STYRELSE HAR ANTAGIT DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1092/2010 av den 24 november 2010 om makrotillsyn av det finansiella systemet på EU-nivå och om inrättande av en europeisk systemrisknämnd (1), särskilt artikel 3.2 b, 3.2 d och 3.2 f samt artiklarna 16–18,

med beaktande av Europeiska systemrisknämndens beslut ESRB/2011/1 av den 20 januari 2011 om arbetsordningen för Europeiska systemrisknämnden (2), särskilt artikel 15.3 e och artiklarna 18–20, och

av följande skäl:

(1)

I början av covid-19-pandemin bekräftade Europeiska systemrisknämnden (ESRB) att finansinstituten behöver upprätthålla en robust kapitalbasnivå för att minska systemrisken och bidra till den ekonomiska återhämtningen. För detta ändamål utfärdade ESRB rekommendation ESRB/2020/7 om begränsning av utdelningar under covid-19-pandemin (3), som syftade till att säkerställa att alla finansinstitut som kan utgöra en risk för den finansiella stabiliteten bibehåller höga kapitalnivåer. Detta skulle uppnås genom att relevanta myndigheter ombeds att begära att finansinstitut ska avstå från utdelningar så länge covid-19-pandemin pågår och åtminstone fram till och med den 1 januari 2021.

(2)

Covid-19-krisen pågår fortfarande i Europa och globalt, och det råder alltjämt osäkerhet om hur detta kommer att påverka ekonomin och finansinstituten framöver, med risk för att hälso- och ekonomiförhållandena försämras ytterligare. Marknader och myndigheter saknar information om krisens långsiktiga effekter på den finansiella sektorn och kreditmarknaderna. Finansinstituten är också fortfarande starkt beroende av offentligt politiskt stöd. Det är av största vikt att säkerställa ett fortsatt väl fungerande finansiellt system. Med tanke på osäkerheten om den framtida makroekonomiska utvecklingen skulle en undantagsförlängning av utbetalningsbegränsningarna vara i linje med detta mål, eftersom det innebär att finansinstituten kan ha tillräckligt med kapital för att minska systemrisken och bidra till den ekonomiska återhämtningen. Samtidigt inser ESRB vilka framsteg myndigheterna och finansinstituten har gjort vad gäller att hantera pandemins effekter. ESRB är också medveten om utdelningarnas betydelse för att finansinstituten ska kunna skaffa kapital externt, eftersom det är avgörande för finansinstitutens och marknadernas långsiktiga uthållighet att investerarna belönas för sina investeringar. Vad gäller utdelningar uppmanar ESRB dock till extrem försiktighet så att de inte äventyrar det finansiella systemets stabilitet och återhämtningsprocessen och anser att alla utdelningsnivåer bör vara betydligt lägre än under åren före covid-19-krisen.

(3)

Rekommendation ESRB/2020/7 omfattar även centrala motparter eftersom de har en systemviktig roll vid clearing av finansmarknadens transaktioner. Det planerade utfallet var att förhindra aktieägare och personal i ledande ställning från att utnyttja de centrala motparternas överskjutande kapital genom utdelningar i ett läge när den operativa risken – som centrala motparter täcker med egna medel snarare än med bidrag från clearingmedlemmar – är som allvarligast, även med tanke på restriktionerna i fråga om personalens närvaro på de centrala motparternas kontor. Det stresstest som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten utfört i fråga om unionens centrala motparter efter covid-19-pandemins utbrott bekräftade dock att de överlag har operativ motståndskraft mot allmänna chocker och ett flertal fallissemang vad gäller stressrisker i fråga om kredit, likviditet och koncentration (4). Hittills finns det inte heller några belägg för system- eller processfel. De åtgärder som de centrala motparterna har vidtagit för att minska den operativa risken har varit effektiva, vilket indikerar att centrala motparter inte längre behöver ingå i tillämpningsområdet för rekommendation ESRB/2020/7.

(4)

De åtgärder som omfattas av rekommendation ESRB/2020/7 är tillfälliga och ESRB fortsätter att följa vilka konsekvenser de får för finansinstituten samt deras förmåga att bidra till ekonomisk återhämtning. När ESRB fattar beslut om och när denna rekommendation behöver ändras, ska bland annat den makroekonomiska utvecklingen och nya uppgifter om det finansiella systemets stabilitet beaktas.

(5)

I avsnitt 2.5 i rekommendation ESRB/2020/7 fastställs att styrelsen får besluta om och när rekommendation ESRB/2020/7 behöver ändras. Sådana ändringar kan särskilt inbegripa en förlängning av tillämpningsperioden för rekommendation A.

(6)

Rekommendation ESRB/2020/7 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

ÄNDRINGAR

Rekommendation ESRB/2020/7 ska ändras på följande sätt:

1.

I avsnitt 1 ska rekommendation A ersättas med följande:

Rekommendation A – Begränsning av utdelningar

De relevanta myndigheterna rekommenderas att till och med den 30 september 2021 kräva att finansinstitut som står under deras tillsyn (*1) ska avstå från att

a)

lämna utdelning eller ge en oåterkallelig utfästelse om utdelning,

b)

köpa tillbaka stamaktier,

c)

upprätta ett åtagande om att betala ut rörlig ersättning till en väsentlig risktagare,

som leder till en kvantitativ eller kvalitativ minskning av kapitalbasen, om inte finansinstituten iakttar extrem försiktighet när någon av dessa åtgärder vidtas och den resulterande minskningen inte överstiger det konservativa tröskelvärde som har fastställts av deras behöriga myndighet. Behöriga myndigheter rekommenderas att inleda en dialog med finansinstituten innan dessa vidtar någon av de åtgärder som avses i led a eller b.

Denna rekommendation ska tillämpas på EU-gruppnivå (eller på individuell nivå om finansinstitutet inte ingår i en EU-grupp) samt, i förekommande fall, på undergruppsnivå eller individuell nivå.

(*1)  Detta omfattar inte filialer till finansinstitut.”"

2.

Avsnitt 2.1.1 ska ändras på följande sätt:

a)

Led b ska ersättas med följande:

”b)

behörig myndighet: behörig myndighet eller tillsynsmyndighet enligt definitionen i artikel 4.1.40 i förordning (EU) nr 575/2013 eller artikel 13.10 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG (*2), i förekommande fall.

(*2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 335, 17.12.2009, s. 1).”"

b)

Led c ska ersättas med följande:

”c)

finansinstitut: något av följande företag med huvudkontor eller säte i unionen:

i)

institut enligt definitionen i artikel 4.1.3 i förordning (EU) nr 575/2013,

ii)

försäkringsföretag enligt definitionen i artikel 13.1 i direktiv 2009/138/EG,

iii)

återförsäkringsföretag enligt definitionen i artikel 13.4 i direktiv 2009/138/EG.”

c)

Led d ska ersättas med följande:

”d)

väsentlig risktagare: en medarbetare i personalkategorier vilkas verksamhet i tjänsten väsentligt kan påverka institutets riskprofil, inbegripet en medarbetare i en personalkategori enligt artikel 92.2 i direktiv 2013/36/EU eller artikel 275.1 c i kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/35 (*3), i förekommande fall,

(*3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/35 av den 10 oktober 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG om upptagande och utövande av försäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 12, 17.1.2015, s. 1).”"

3.

I avsnitt 2.3 ska följande punkt införas:

”1a.

Vid kalibrering av det konservativa tröskelvärdet bör de behöriga myndigheterna särskilt beakta

a)

målen med denna rekommendation, särskilt behovet av att finansinstituten har tillräckligt med kapital – även sett till sin kapitalbana – för att minska systemrisken och bidra till den ekonomiska återhämtningen, med tanke på riskerna för att företagens och hushållens solvensställning försämras med anledning av pandemin,

b)

behovet att säkerställa att finansinstituten under deras tillsyn har en utdelningsnivå som totalt sett är betydligt lägre än under åren före covid-19-krisen,

c)

särdragen för varje sektor inom deras ansvarsområde.”

4.

Avsnitt 2.4 ska ersättas med följande:

”4.   Tidsfrister för uppföljning

I enlighet med artikel 17.1 i förordning (EU) nr 1092/2010 ska mottagarna underrätta Europaparlamentet, rådet, kommissionen och ESRB om vilka åtgärder som vidtagits med anledning av rekommendationen och motivera eventuell passivitet. Varje mottagare uppmanas att rapportera om genomförandet av rekommendation A senast den 15 oktober 2021.”

5.

Punkt 2.5 ska ersättas med följande:

”5.   Ändringar av denna rekommendation

Styrelsen ska före den 30 september 2021 fatta beslut om och när denna rekommendation behöver ändras, med beaktande av bland annat den makroekonomiska utvecklingen och nya uppgifter om det finansiella systemets stabilitet.”

6.

I avsnitt 2.6 med rubriken ”Granskning och utvärdering” ska följande punkt läggas till:

”3.

ESRB:s sekretariat kommer att stödja mottagarna genom att säkerställa en samordnad rapportering, tillhandahålla relevanta förlagor och vid behov lämna information om tillvägagångssätt och tidsfrister för uppföljningen.”

7.

Bilagan med rubriken ”Meddelande om åtgärder som vidtagits med anledning av denna rekommendation” ska utgå.

Utfärdad i Frankfurt am Main den 15 december 2020.

På ESRB-styrelsens vägnar

Francesco MAZZAFERRO

Chef för ESRB:s sekretariat


(1)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 1.

(2)  EUT C 58, 24.2.2011, s. 4.

(3)  Europeiska systemrisknämndens rekommendation ESRB/2020/7 av den 27 maj 2020 om begränsning av utdelningar under covid-19-pandemin (EUT C 212, 26.6.2020, s. 1).

(4)  Se Esmas pressmeddelande: ”ESMA’s Third EU-Wide CCP Stress Test Finds System Resilient to Shocks”, finns på: https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/esma%E2%80%99s-third-eu-wide-ccp-stress-test-finds-system-resilient-shocks.


Top