EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1070

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1070 av den 28 juni 2021 om fastställande av särskilda åtgärder för bekämpning av infektion med lumpy skin disease-virus under en begränsad tid (Text av betydelse för EES)

C/2021/4637

EUT L 230, 30.6.2021, p. 10–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 21/04/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1070/oj

30.6.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 230/10


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/1070

av den 28 juni 2021

om fastställande av särskilda åtgärder för bekämpning av infektion med lumpy skin disease-virus under en begränsad tid

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (1), särskilt artikel 71.3, och

av följande skäl:

(1)

Infektion med lumpy skin disease-virus orsakas av lumpy skin disease-virus (LSD-virus) och är en vektorburen sjukdom hos nötkreatur och asiatiska vattenbufflar som kan orsaka stora ekonomiska förluster, minskad mjölkproduktion, svår avmagring, bestående skador på hudar, flera sekundära komplikationer och kronisk svaghet samt medföra förbud mot förflyttning eller handel. Sjukdomen ingår i förteckningen över anmälningspliktiga sjukdomar som Världsorganisationen för djurhälsa (OIE) (2) upprättat.

(2)

Genom förordning (EU) 2016/429 fastställs en ny rättslig ram för förebyggande och bekämpning av sjukdomar. Infektion med lumpy skin disease-virus förtecknas i bilaga II till förordning (EU) 2016/429 och är därmed en förtecknad sjukdom i enlighet med den förordningen och omfattas av bestämmelserna om förebyggande och bekämpning av sjukdomar i samma förordning. Dessutom förtecknas infektion med LSD-virus i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1882 (3) som en sjukdom i kategorierna A, D och E.

(3)

Genom kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/687 (4) kompletteras de bestämmelser om bekämpning av sjukdomar i kategorierna A, B och C som fastställs i förordning (EU) 2016/429, inklusive åtgärder för sjukdomsbekämpning avseende infektion med LSD-virus. Förordning (EU) 2016/429, genomförandeförordning (EU) 2018/1882 och delegerad förordning (EU) 2020/687 började tillämpas den 21 april 2021.

(4)

I kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2008 (5) har det tidigare fastställts bestämmelser om djurhälsoåtgärder för bekämpning av infektion med LSD-virus i de medlemsstater eller delar av dessa som förtecknas i bilaga I till det genomförandebeslutet, inklusive minimikrav för de program för vaccinering mot infektion med LSD-virus som medlemsstaterna lämnar in till kommissionen för godkännande. Bulgarien och Grekland ingår i den förteckningen. Genomförandebeslut (EU) 2016/2008 upphörde att gälla den 20 april 2021, och bestämmelserna i den här förordningen bör ersätta dem i det genomförandebeslutet.

(5)

Sedan 2017 har inga utbrott av infektion med LSD-virus rapporterats i Europa, men sjukdomen förekommer fortfarande i Anatolien, Turkiet och Ryssland samt i östra Asien där Bangladesh, Indien och Kina är drabbade. Spridningen av sjukdomen utgör därför en potentiell risk för jordbrukssektorn i unionen.

(6)

Förutom Bulgarien och Grekland har Kroatien och flera angränsande tredjeländer, såsom Bosnien och Hercegovina, Kosovo (6), Montenegro, Nordmakedonien, Serbien och Turkiet, anmält till kommissionen att de har inkluderat vaccinering mot infektion med LSD-virus i sin strategi för sjukdomsbekämpning. De flesta av dessa tredjeländer har nu upphört med vaccineringen men har kvar övervakningsåtgärderna.

(7)

Den epidemiologiska situationen i Östeuropa och i angränsande regioner tyder på att det fortfarande kan finnas en viss risk för att sjukdomen återigen introduceras eller återkommer i högriskområden där vaccineringen mot infektion med LSD-virus har upphört.

(8)

På grundval av den epidemiologiska information som finns tillgänglig just nu samt resultaten av övervakningen av infektion med LSD-virus och vaccineringen mot sjukdomen bör vaccineringen mot infektion med LSD-virus åtminstone fortsätta i högriskområdena i Bulgarien och Grekland. Dessutom bör den systematiska övervakningen, både aktiv och passiv, fortsätta i alla medlemsstater eller delar av dessa där vaccineringen mot sjukdomen har minskat eller helt upphört.

(9)

Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhets (Efsa) vetenskapliga rapport om infektion med LSD-virus, som godkändes den 30 januari 2020 (7) (nedan kallad Efsas rapport), bör ett homologt vaccin användas för att minska risken för ytterligare spridning av infektion med LSD-virus till sydöstra Europa. Efter det att vaccineringen har upphört skulle det, i händelse av att sjukdomen återkommer, behövas en beredskapsplan och ett vaccinlager, även på regional nivå, för att snabbt kunna påbörja nödvaccinering.

(10)

De allmänna åtgärder för sjukdomsbekämpning som fastställs i förordning (EU) 2016/429 och de kompletterande bestämmelserna i delegerad förordning (EU) 2020/687 omfattar inte alla nödvändiga aspekter av vaccinering mot infektion med LSD-virus. Därför bör det genom den här förordningen fastställas enhetliga genomförandebestämmelser på unionsnivå som omfattar särskilda åtgärder för sjukdomsbekämpning under en begränsad tid, på villkor som är lämpliga med hänsyn till den epidemiologiska situationen för sjukdomen i unionen och i angränsande tredjeländer. I de bekämpningsåtgärder som fastställs i denna förordning bör hänsyn tas till erfarenheterna från tillämpningen av genomförandebeslut (EU) 2016/2008 och de internationella standarderna i kapitel 11.9 ”Infection with lumpy skin disease virus” i OIE:s Terrestrial Animal Health Code (8).

(11)

Bestämmelserna i denna förordning bör omfatta en regionaliseringsstrategi och bör tillämpas tillsammans med de åtgärder för sjukdomsbekämpning som fastställs i delegerad förordning (EU) 2020/687. Vidare är det lämpligt att i den här förordningen förteckna de restriktionszoner där inga utbrott av infektion med LSD-virus har inträffat men som ligger i medlemsstater som genomför planer för förebyggande vaccinering med levande, försvagade vacciner (restriktionszon I) samt de områden där utbrott av infektion med LSD-virus har inträffat (restriktionszon II). De områden som ingår i restriktionszon I eller restriktionszon II bör förtecknas i bilaga I till denna förordning med beaktande av den information som lämnats av de behöriga myndigheterna i de medlemsstater som drabbats av sjukdomen.

(12)

Vaccinerade nötkreatur och produkter från dessa nötkreatur kan utgöra en risk för spridning av infektion med LSD-virus. Därför bör denna förordning innehålla vissa förbud och särskilda villkor avseende förflyttningar av sändningar av nötkreatur eller olika typer av produkter från de restriktionszoner som förtecknas i bilaga I till denna förordning. För att undvika onödiga störningar i handeln bör det i denna förordning fastställas vissa undantag från förbuden och de särskilda villkoren. I dessa undantag och särskilda villkor bör hänsyn tas till principerna i OIE:s Terrestrial Animal Health Code när det gäller riskreducerande åtgärder avseende infektion med LSD-virus och bestämmelserna om förebyggande och bekämpning av djursjukdomar i förordning (EU) 2016/429 och delegerad förordning (EU) 2020/687.

(13)

Risken för spridning av infektion med LSD-virus är olika hög för olika varor. Enligt Efsas rapport innebär förflyttning av levande nötkreatur, sperma från nötkreatur samt oberedda hudar och skinn från smittade nötkreatur en högre risk för exponering och följdverkningar än andra produkter, till exempel mjölk och mjölkprodukter, behandlade hudar och skinn eller färskt kött, köttberedningar och köttprodukter från nötkreatur. Det finns dock ännu inte tillräckliga vetenskapliga eller experimentella bevis på dessa produkters roll vid överföring av lumpy skin-virus. Det kan inte uteslutas att LSD-virus överförs genom sperma, ägg och embryon från nötkreatur. Mjölk, mjölkprodukter och råmjölk kan endast utgöra en risk för spridning av LSD-virus när de är avsedda för utfodring av djur av mottagliga arter.

(14)

Vissa skyddsåtgärder bör därför fastställas för dessa varor på grundval av Efsas rapport och de senaste, relevanta standarderna och rekommendationerna från OIE.

(15)

Förflyttningar av sändningar av djur för omedelbar slakt utgör en lägre risk för spridning av djursjukdomar än andra typer av förflyttningar av djur, förutsatt att riskreducerande åtgärder har vidtagits. De berörda medlemsstaterna bör därför i undantagsfall få bevilja undantag från vissa förbud som fastställs i denna förordning när det gäller förflyttningar av sändningar av nötkreatur för omedelbar slakt från restriktionszonerna I och II till ett slakteri utanför restriktionszonerna I och II i samma medlemsstat.

(16)

Det är motiverat med undantag när det gäller förflyttningar av sändningar av vissa nötkreatur från restriktionszon I eller II till en annan restriktionszon I eller II i en annan medlemsstat med liknande sjukdomsstatus om särskilda riskreducerande åtgärder vidtas. För detta krävs att det upprättas ett säkert övervakningsförfarande under strikt tillsyn av de behöriga myndigheterna i ursprungsmedlemsstaten, den medlemsstat genom vilken djuren passerar och destinationsmedlemsstaten.

(17)

Enligt artikel 143 i förordning (EU) 2016/429 ska djur, däribland nötkreatur, åtföljas av djurhälsointyg vid förflyttning. När undantag från förbudet mot förflyttningar av sändningar av nötkreatur från restriktionszonerna I och II tillämpas på sändningar av nötkreatur som är avsedda för förflyttning inom unionen, bör dessa djurhälsointyg innehålla en hänvisning till den här förordningen för att säkerställa att djurhälsointygen innehåller tillräckliga och korrekta hälsouppgifter.

(18)

I de fall då den här förordningen medger undantag från förbuden mot förflyttningar av sändningar av avelsmaterial från restriktionszonerna I och II bör de åtföljande djurhälsointygen innehålla en hänvisning till den här förordningen för att säkerställa tillräckliga och korrekta hälsouppgifter i enlighet med den här förordningen och kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/686 (9).

(19)

Transport av nötkreatur och animaliska biprodukter från dessa djur från restriktionszonerna I och II bör genomföras inom ramen för djurskydds- och biosäkerhetsåtgärder för att undvika spridning av infektion med LSD-virus.

(20)

Delegerad förordning (EU) 2020/687 började tillämpas den 21 april 2021. Av rättssäkerhetsskäl bör därför den här förordningen träda i kraft så snart som möjligt.

(21)

Den här förordningen bör tillämpas till och med den 21 april 2023, med beaktande av unionens erfarenhet av bekämpning av infektion med LSD-virus, den aktuella epidemiologiska situationen för sjukdomen i medlemsstaterna och angränsande tredjeländer samt eventuella framtida vaccinationsbestämmelser som fastställs i enlighet med artikel 47 i förordning (EU) 2016/429.

(22)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Innehåll och tillämpningsområde

I denna förordning fastställs särskilda åtgärder för sjukdomsbekämpning avseende infektion med lumpy skin disease-virus (LSD-virus) som medlemsstaterna ska tillämpa under en begränsad tid i områden på deras territorium där

a)

ett utbrott av sjukdomen har bekräftats,

b)

ett utbrott av sjukdomen inte har bekräftats, men medlemsstaterna har beslutat att vaccinera mot sjukdomen i enlighet med bestämmelserna i denna förordning.

De särskilda åtgärder för sjukdomsbekämpning som fastställs i denna förordning ska tillämpas på nötkreatur samt på biprodukter och avelsmaterial från sådana nötkreatur, och de kompletterar de åtgärder för sjukdomsbekämpning som gäller för de skyddszoner, övervakningszoner och ytterligare restriktionszoner som den behöriga myndigheten i en medlemsstat har upprättat efter ett utbrott av infektion med LSD-virus, i enlighet med artikel 21.1 i delegerad förordning (EU) 2020/687.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning ska definitionerna i delegerad förordning (EU) 2020/687 gälla.

Dessutom gäller följande definitioner:

1.

nötkreatur: djur av de arter av hov- och klövdjur som tillhör släktena Bison, Bos (inkl. undersläktena Bos, Bibos, Novibos, Poephagus) och Bubalus (inkl. undersläktet Anoa) samt korsningar mellan dessa arter.

2.

restriktionszon I: del av en medlemsstats territorium med en exakt geografisk avgränsning

a)

som ligger utanför ett område där ett utbrott av infektion med LSD-virus har bekräftats,

b)

där vaccinering mot infektion med LSD-virus utförs i enlighet med artikel 3.2,

c)

som har eller inte har förtecknats i del I i bilaga I,

d)

som omfattas av särskilda bestämmelser om sjukdomsbekämpning enligt artiklarna 3–6.

3.

restriktionszon II: del av en medlemsstats territorium med en exakt geografisk avgränsning

a)

som omfattar ett område där ett utbrott av infektion med LSD-virus har bekräftats,

b)

där vaccinering mot infektion med LSD-virus utförs i enlighet med artikel 3.1,

c)

som har eller inte har förtecknats i del II i bilaga I,

d)

som omfattas av särskilda bestämmelser om sjukdomsbekämpning enligt artiklarna 3–6.

KAPITEL II

SÄRSKILDA ÅTGÄRDER FÖR SJUKDOMSBEKÄMPNING AVSEENDE INFEKTION MED LSD-VIRUS

AVSNITT 1

Upprättande av restriktionszoner och vaccinering mot infektion med LSD-virus

Artikel 3

Upprättande av restriktionszoner I och II

1.   Vid ett bekräftat utbrott av infektion med LSD-virus hos nötkreatur ska den behöriga myndigheten göra följande:

a)

Upprätta en restriktionszon II

i)

som omfattar åtminstone de områden som ingår i den skyddszon, övervakningszon och ytterligare restriktionszon som efter det att sjukdomen bekräftats upprättats i enlighet med artikel 21 i delegerad förordning (EU) 2020/687,

ii)

i enlighet med kriterierna i artikel 64.1 i förordning (EU) 2016/429.

b)

Genomföra vaccinering mot sjukdomen i den restriktionszon II som avses i led a enligt följande:

i)

I enlighet med bestämmelserna för vaccinationsplaner i bilaga II.

ii)

Under den behöriga myndighetens tillsyn.

iii)

Prioritera användning av homologa, levande, försvagade vacciner.

iv)

Vaccinera alla nötkreatur och deras avkommor som hålls i den zon där vaccineringen utförs, oberoende av kön, ålder och dräktighetsstatus eller produktionsstatus, i enlighet med tillverkarens anvisningar.

Om endast ett utbrott av infektion med LSD-virus hos hållna nötkreatur har bekräftats i ett område i en medlemsstat där sjukdomen inte förekom före det utbrottet, och om de åtgärder som vidtas i enlighet med delegerad förordning (EU) 2020/687 visar sig vara effektiva när det gäller att bekämpa spridningen av sjukdomen, får dock den behöriga myndigheten besluta att inte upprätta en restriktionszon II.

2.   För att förhindra sjukdomens spridning får den behöriga myndigheten upprätta en restriktionszon I i områden där ett utbrott av infektion med LSD-virus inte har bekräftats, i enlighet med kriterierna i artikel 64.1 i förordning (EU) 2016/429. Den behöriga myndigheten ska vaccinera mot sjukdomen i denna restriktionszon I i enlighet med punkt 1 b i denna artikel.

3.   Innan vaccineringen och den vaccinationsplan som avses i punkt 1 b i påbörjas ska den behöriga myndigheten i de medlemsstater som vaccinerar mot infektion med LSD-virus lämna den information som anges i del III i bilaga II till denna förordning till kommissionen och övriga medlemsstater.

Artikel 4

Förbud mot förflyttningar i restriktionszonerna I och II

1.   Den behöriga myndigheten ska förbjuda förflyttningar av följande sändningar i restriktionszon II:

a)

Nötkreatur.

b)

Avelsmaterial från nötkreatur.

c)

Obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur, inklusive mjölk, råmjölk, mjölkprodukter och råmjölksbaserade produkter, avsedda att användas som foder.

2.   Den behöriga myndigheten ska förbjuda förflyttningar av följande sändningar i restriktionszon I:

a)

Nötkreatur.

b)

Avelsmaterial från nötkreatur.

c)

Obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur (utom mjölk, råmjölk, mjölkprodukter och råmjölksbaserade produkter) avsedda att användas som foder.

3.   Genom undantag från förbuden i punkterna 1 och 2 får den behöriga myndigheten godkänna förflyttningar enligt kapitel III i enlighet med de villkor som anges i det kapitlet.

AVSNITT 2

Införande av restriktionszoner I och II i bilaga I

Artikel 5

Införande av en restriktionszon II i del II i bilaga I

Om ett område i en medlemsstat som helt eller delvis ingår i en restriktionszon II som upprättats i enlighet med artikel 3.1 av epidemiologiska skäl förs in i del II i bilaga I, ska den behöriga myndigheten omedelbart

a)

anpassa gränserna för den ursprungliga restriktionszonen II för att säkerställa att den motsvarar den restriktionszon II som beskrivs i den bilagan,

b)

utvidga den vaccinering som föreskrivs i artikel 3.1 b och de förbud som föreskrivs i artikel 4.1 till den restriktionszon II som beskrivs i den bilagan.

Artikel 6

Införande av en restriktionszon I i del I i bilaga I

1.   Om ett område i en medlemsstat där inget utbrott av infektion med LSD-virus har bekräftats av epidemiologiska skäl förs in i del I i bilaga I till den här förordningen i enlighet med kriterierna i artikel 64.1 i förordning (EU) 2016/429, ska den behöriga myndigheten

a)

vaccinera i enlighet med artikel 3.1 b i den restriktionszon I som beskrivs i den bilagan,

b)

införa de förbud som föreskrivs i artikel 4.2 i den restriktionszon I som beskrivs i den bilagan.

2.   Om den behöriga myndigheten beslutar att upprätta en restriktionszon I i enlighet med artikel 3.2 ska den restriktionszonen föras in i del I i bilaga I.

KAPITEL III

VILLKOR FÖR FÖRFLYTTNINGAR INOM OCH FRÅN OMRÅDEN DÄR SÄRSKILDA ÅTGÄRDER FÖR SJUKDOMSBEKÄMPNING AVSEENDE INFEKTION MED LSD-VIRUS TILLÄMPAS

AVSNITT 1

Undantag från förbudet mot förflyttningar av sändningar av nötkreatur från restriktionszonerna I och II

Artikel 7

Undantag från förbudet mot förflyttningar av sändningar av nötkreatur från restriktionszon I

Genom undantag från förbudet i artikel 4.2 a får den behöriga myndigheten godkänna förflyttningar av sändningar av nötkreatur från anläggningar i restriktionszon I till följande platser:

a)

En restriktionszon I eller II i samma medlemsstat eller en annan medlemsstat, förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

i)

Nötkreaturen i sändningen ska ha vaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 28 dagar före dagen för avsändandet och på den dagen fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar.

ii)

Alla andra nötkreatur som hålls på samma ursprungsanläggning som nötkreaturen i sändningen ska ha vaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 28 dagar före dagen för avsändandet och på dagen för avsändandet antingen fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar eller fortfarande befinna sig inom den immunitetsperiod som inducerats genom tidigare vaccinering eller maternell immunitet.

iii)

Nötkreaturen i sändningen ska ha hållits på ursprungsanläggningen sedan födseln eller under en sammanhängande period på minst 28 dagar före dagen för avsändandet.

iv)

Den behöriga myndigheten ska

utföra en klinisk undersökning, med gynnsamt resultat, av alla nötkreatur som hålls på ursprungsanläggningen för sådana sändningar, inklusive nötkreaturen i sådana sändningar,

vid behov utföra en laboratorieundersökning, med gynnsamt resultat, av de nötkreatur som hålls på ursprungsanläggningen för sådana sändningar, inklusive nötkreaturen i sådana sändningar.

b)

Alla destinationer i samma medlemsstat och i andra medlemsstater – inbegripet områden utanför restriktionszoner, i andra restriktionszoner I och i restriktionszoner II – där, utöver villkoren i led a ii, iii och iv i denna artikel, samtliga följande villkor är uppfyllda:

i)

Nötkreaturen i sändningen ska ha vaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 60 dagar före dagen för avsändandet och på dagen för avsändandet fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar.

ii)

Under minst tre månader före dagen för avsändandet har inga utbrott av infektion med LSD-virus inträffat inom en radie på minst 20 km runt ursprungsanläggning för sådana sändningar.

iii)

Alla nötkreatur som hålls i ett område på 50 km runt ursprungsanläggningen för sändningen ska ha vaccinerats eller omvaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 60 dagar före dagen för avsändandet och på den dagen fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar eller inom perioden för deras maternella immunitet.

c)

Alla destinationer i andra medlemsstater eller territorier i tredjeländer – inbegripet områden utanför restriktionszoner, i andra restriktionszoner I och i restriktionszoner II – där, utöver villkoren i led a i denna artikel, följande villkor är uppfyllda:

i)

Djuren ska, på grundval av ett gynnsamt resultat av en riskbedömning av åtgärderna mot spridning av infektion med LSD-virus, uppfylla de djurhälsogarantier som ursprungsmedlemsstatens behöriga myndighet kräver och som före dagen för avsändandet godkänts av den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten och i den medlemsstat genom vilken djuren passerar.

ii)

Under minst tre månader före dagen för avsändandet har inga utbrott av infektion med LSD-virus bekräftats inom en radie på minst 20 km runt ursprungsanläggning för sådana sändningar.

iii)

Alla nötkreatur som hålls i ett område på 50 km runt ursprungsanläggningen för sändningen ska ha vaccinerats eller omvaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 60 dagar före dagen för avsändandet och på den dagen fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar eller inom perioden för deras maternella immunitet.

Artikel 8

Undantag från förbuden mot förflyttningar av sändningar av nötkreatur från restriktionszon II

Genom undantag från förbudet i artikel 4.1 a får den behöriga myndigheten godkänna förflyttningar av sändningar av nötkreatur från anläggningar i restriktionszon II till följande platser:

a)

Alla destinationer i samma medlemsstat och i andra medlemsstater – inbegripet områden utanför restriktionszoner, i restriktionszoner I och i andra restriktionszoner II – förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

i)

Nötkreaturen i sändningen ska, på grundval av ett gynnsamt resultat av en riskbedömning av åtgärderna mot spridning av infektion med LSD-virus, uppfylla de djurhälsogarantier som ursprungsmedlemsstatens behöriga myndighet kräver och som före dagen för avsändandet överenskommits med den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten eller i den medlemsstat genom vilken djuren passerar.

ii)

Nötkreaturen i sändningen ska ha vaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 28 dagar före dagen för avsändandet och på den dagen fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar.

iii)

Alla andra nötkreatur som hålls på samma ursprungsanläggning som nötkreaturen i sändningen ska ha vaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 28 dagar före dagen för avsändandet och på den dagen antingen fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar eller fortfarande befinna sig inom den immunitetsperiod som inducerats genom tidigare vaccinering eller maternell immunitet.

iv)

Den behöriga myndigheten ska

utföra en klinisk undersökning, med gynnsamt resultat, av alla nötkreatur som hålls på ursprungsanläggningen för sådana sändningar, inklusive nötkreaturen i sådana sändningar,

vid behov utföra en laboratorieundersökning, med gynnsamt resultat, av de nötkreatur som hålls på ursprungsanläggningen för sådana sändningar, inklusive nötkreaturen i sådana sändningar.

v)

Nötkreaturen ska sedan födseln eller under minst 28 dagar före dagen för avsändandet ha vistats på en anläggning där det inom en radie på minst 20 km inte har bekräftats något utbrott av infektion med LSD-virus under de tre månaderna före dagen för avsändandet.

vi)

Alla nötkreatur i ett område på 50 km runt ursprungsanläggningen för sändningen ska, i enlighet med bestämmelserna för vaccinationsplaner i bilaga II, ha vaccinerats eller omvaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 60 dagar före dagen för avsändandet och fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar eller inom perioden för deras maternella immunitet.

b)

Alla destinationer i en annan restriktionszon II i samma medlemsstat, förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

i)

Alla andra nötkreatur som hålls på ursprungsanläggningen för sådana sändningar ska ha vaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 28 dagar före dagen för avsändandet och på den dagen antingen fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar eller fortfarande befinna sig inom den immunitetsperiod som inducerats genom tidigare vaccinering eller maternell immunitet.

ii)

Nötkreaturen ska ha vaccinerats mot infektion med LSD-virus minst 28 dagar före dagen för avsändandet och på den dagen fortfarande befinna sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkarens anvisningar eller vara ovaccinerade avkommor som är yngre än fyra månader och födda av moderdjur som vaccinerats minst 28 dagar före nedkomsten och som på dagen för nedkomsten fortfarande befann sig inom immunitetsperioden i enlighet med vaccintillverkaren, och vilka får förflyttas till en annan anläggning.

Artikel 9

Särskilda villkor för godkännande av förflyttningar av sändningar av nötkreatur för omedelbar slakt från restriktionszonerna I och II till ett slakteri utanför dessa zoner på samma medlemsstats territorium

Genom undantag från förbuden i artiklarna 4.2 a och 4.1 a i denna förordning får den behöriga myndigheten i medlemsstaten godkänna förflyttningar av sändningar av nötkreatur från restriktionszonerna I och II till ett slakteri utanför dessa zoner på samma medlemsstats territorium, förutsatt att nötkreaturen förflyttas för omedelbar slakt i enlighet med de allmänna villkoren i artikel 28.2–28.5 och 28.7 i delegerad förordning (EU) 2020/687.

Artikel 10

Undantag från förbudet mot förflyttningar av sändningar av sperma, ägg och embryon från nötkreatur från restriktionszonerna I och II

1.   Genom undantag från förbudet i artikel 4.2 b får en medlemsstats behöriga myndighet godkänna förflyttningar av sändningar av sperma, ägg och embryon från nötkreatur från godkända anläggningar för avelsmaterial eller andra anläggningar i restriktionszon I till följande platser:

a)

Restriktionszon I eller II i samma medlemsstat, förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

i)

Donatordjuren

var vaccinerade och omvaccinerade mot infektion med LSD-virus i enlighet med tillverkarens anvisningar för det använda vaccinet, och den första vaccineringen ska ha administrerats minst 60 dagar före samlingsdagen för sperma, ägg eller embryon, eller

har med negativt resultat genomgått ett serologiskt test för påvisande av specifika antikroppar mot LSD-virus på samlingsdagen och minst 28 dagar efter samlingsperioden när det gäller sperma eller på samlingsdagen när det gäller ägg och embryon.

ii)

Donatordjuren vistades under de 60 dagarna före samlingen av sperma, ägg eller embryon på en insemineringsstation eller annan lämplig anläggning där det inom en radie av minst 20 km inte hade bekräftats något utbrott med infektion med LSD-virus under de tre månaderna före samlingsdagen för sperma, ägg eller embryon.

iii)

Donatordjuren undersöktes kliniskt 28 dagar före samlingsdagen och under hela samlingsperioden, och uppvisade inga kliniska symtom på infektion med LSD-virus.

b)

Alla destinationer i en annan restriktionszon I eller II i en annan medlemsstat, förutsatt att samtliga följande villkor, utöver villkoren i led a, är uppfyllda:

i)

Donatordjuren har med negativt resultat genomgått ett PCR-test för påvisande av LSD-virus som utförts på blodprover som hade tagits i början av samlingen av sperma, ägg eller embryon och därefter minst var 14:e dag under samlingsperioden för sperma eller på samlingsdagen för embryon och ägg.

ii)

Sperman har med negativt resultat genomgått ett PCR-test för påvisande av LSD-virus.

c)

Alla destinationer i samma medlemsstat eller en annan medlemsstat, eller när det gäller restriktionszon I ett tredjeland, förutsatt att donatordjuren, utöver villkoren i led a, uppfyller alla andra lämpliga djurhälsogarantier, på grundval av ett positivt resultat av en riskbedömning av effekterna av ett sådant avsändande och av åtgärderna mot spridning av infektion med LSD-virus, som den behöriga myndigheten i medlemsstaten för ursprungsanläggningen kräver och som innan sperman, äggen eller embryona avsänds godkänts av den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten eller i den medlemsstat genom vilken djuren passerar.

2.   Genom undantag från förbudet i artikel 4.1 b får den behöriga myndigheten godkänna förflyttningar av sändningar av sperma, ägg och embryon från nötkreatur från godkända anläggningar för avelsmaterial eller andra anläggningar i restriktionszon II till alla destinationer i en annan restriktionszon II i samma medlemsstat.

Artikel 11

Undantag från förbudet mot förflyttningar av obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur från restriktionszon I

Genom undantag från förbudet i artikel 4.2 c får en medlemsstats behöriga myndighet godkänna förflyttningar av sändningar av obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur från anläggningar i restriktionszon I till följande platser:

a)

Alla destinationer i samma medlemsstat eller alla destinationer i restriktionszon I eller II i en annan medlemsstat.

b)

När det gäller sändningar av hudar och skinn, alla destinationer i samma medlemsstat, en annan medlemsstat eller ett tredjeland, förutsatt att ett av följande villkor är uppfyllt:

i)

De behandlade hudarna och skinnen har genomgått en av de behandlingar som avses i punkt 28 b–e i bilaga I till kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 (10).

ii)

De behandlade hudarna och skinnen har genomgått en av de behandlingar som anges i avsnitt XIV kapitel I punkt 4 b ii) i bilaga III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (11) och har hanterats med största försiktighet för att undvika återkontaminering med patogener efter behandlingen.

Artikel 12

Undantag från förbudet mot förflyttningar av sändningar av obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur från restriktionszon II

Genom undantag från förbudet i artikel 4.1 c får en medlemsstats behöriga myndighet godkänna förflyttningar av sändningar av obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur från anläggningar i restriktionszon II till följande platser:

a)

När det gäller andra obearbetade animaliska biprodukter än hudar och skinn, alla destinationer i samma medlemsstat eller alla destinationer i restriktionszon I eller II i en annan medlemsstat, förutsatt att de obearbetade animaliska biprodukterna avsänds under de behöriga myndigheternas officiella tillsyn för bearbetning eller bortskaffande i en anläggning som godkänts i enlighet med artikel 24 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 (12).

b)

När det gäller hudar och skinn av nötkreatur,

i)

alla destinationer i restriktionszon II i samma medlemsstat eller en annan medlemsstat, förutsatt att de är obehandlade, oberedda hudar och skinn avsedda att användas som livsmedel eller obehandlade hudar och skinn som avsänds under de behöriga myndigheternas officiella tillsyn för bearbetning eller bortskaffande i en godkänd anläggning,

ii)

alla destinationer i samma medlemsstat eller en annan medlemsstat, förutsatt att villkoren i artikel 11 b är uppfyllda.

c)

När det gäller råmjölk, mjölk och mjölkprodukter, alla destinationer i samma medlemsstat eller en annan medlemsstat, förutsatt att de har genomgått en riskreducerande behandling för infektion med LSD-virus i enlighet med bilaga VII till delegerad förordning (EU) 2020/687.

AVSNITT 2

Skyldigheter för aktörer avseende djurhälsointyg

Artikel 13

Aktörers skyldigheter avseende djurhälsointyg vid förflyttningar av sändningar av nötkreatur från restriktionszonerna I och II

Aktörer får endast flytta sändningar av nötkreatur från restriktionszonerna I och II inom samma medlemsstat eller till en annan medlemsstat i de fall som omfattas av artiklarna 7, 8 och 9 i den här förordningen om djuren som ska flyttas åtföljs av ett djurhälsointyg enligt artikel 73 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/688 (13) som innehåller minst ett av följande intyganden om att de krav som föreskrivs i den här förordningen är uppfyllda:

a)

”Nötkreatur från restriktionszon I i enlighet med de särskilda åtgärder för bekämpning av infektion med LSD-virus som fastställs i artikel 7 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1070.”

b)

”Nötkreatur från restriktionszon II i enlighet med de särskilda åtgärder för bekämpning av infektion med LSD-virus som fastställs i artikel 8 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1070.”

c)

”Nötkreatur från restriktionszon I eller II i enlighet med de särskilda åtgärder för bekämpning av infektion med LSD-virus som fastställs i artikel 9 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1070.”

Vid förflyttningar av de sändningar som avses i första stycket i denna artikel inom samma medlemsstat får dock den behöriga myndigheten enligt artikel 143.2 andra stycket i förordning (EU) 2016/429 besluta att ett djurhälsointyg inte behöver utfärdas.

Artikel 14

Aktörers skyldigheter avseende djurhälsointyg vid förflyttningar av sändningar av avelsmaterial som härrör från nötkreatur från anläggningar i restriktionszonerna I och II utanför dessa zoner

Aktörer får endast flytta sändningar av avelsmaterial som härrör från nötkreatur från restriktionszonerna I och II inom samma medlemsstat eller till en annan medlemsstat i enlighet med artikel 10 i den här förordningen om dessa sändningar åtföljs av ett djurhälsointyg enligt artikel 161.4 i förordning (EU) 2016/429 som innehåller minst ett av följande intyganden om att de krav som föreskrivs i den här förordningen är uppfyllda:

a)

”Avelsmaterial … (sperma, ägg och/eller embryon) som härrör från nötkreatur som hålls i restriktionszon I i enlighet med de särskilda åtgärder för bekämpning av infektion med LSD-virus som fastställs i artikel 10 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1070.”

b)

”Avelsmaterial … (sperma, ägg och/eller embryon) som härrör från nötkreatur som hålls i restriktionszon II i enlighet med de särskilda åtgärder för bekämpning av infektion med LSD-virus som fastställs i artikel 10 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1070.”

Vid förflyttningar av de sändningar som avses i första stycket i denna artikel inom samma medlemsstat får dock den behöriga myndigheten enligt artikel 161.2 andra stycket i förordning (EU) 2016/429 besluta att ett djurhälsointyg inte behöver utfärdas.

Artikel 15

Aktörers skyldigheter avseende djurhälsointyg vid förflyttningar av sändningar av obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur från restriktionszonerna I och II

Aktörer får endast flytta sändningar av obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur från restriktionszonerna I och II inom samma medlemsstat eller till en annan medlemsstat i de fall som omfattas av artikel 12 om dessa sändningar åtföljs av

a)

det handelsdokument som avses i kapitel III i bilaga VIII till förordning (EU) nr 142/2011, och

b)

det djurhälsointyg som avses i artikel 22.5 i delegerad förordning (EU) 2020/687.

Vid förflyttningar av de sändningar som avses i första stycket i denna artikel inom samma medlemsstat får dock den behöriga myndigheten enligt artikel 22.6 i delegerad förordning (EU) 2020/687 besluta att ett djurhälsointyg inte ska utfärdas.

AVSNITT 3

Särskilda villkor för godkännande av förflyttningar av sändningar av nötkreatur som hålls i restriktionszonerna I och II utanför dessa zoner och övervakningsförfaranden

Artikel 16

Ytterligare allmänna villkor för de transportmedel som används vid förflyttning av sändningar av nötkreatur och obearbetade animaliska biprodukter från restriktionszonerna I och II

Den behöriga myndigheten i medlemsstaten ska endast godkänna förflyttningar av sändningar av nötkreatur och obearbetade animaliska biprodukter från restriktionszonerna I och II om följande gäller för de transportmedel som används vid förflyttningen av dessa sändningar:

a)

När det gäller transport av nötkreatur,

i)

uppfyller transportmedlen de krav som fastställs i artikel 24.1 i delegerad förordning (EU) 2020/687, och

ii)

de är rengjorda och desinficerade i enlighet med artikel 24.2 i delegerad förordning (EU) 2020/687 under tillsyn eller övervakning av den behöriga myndigheten i medlemsstaten.

b)

De får endast innehålla djur, obearbetade animaliska biprodukter eller obehandlade hudar och skinn med samma hälsostatus.

Artikel 17

Skyldigheter för ursprungsanläggningens behöriga myndighet avseende övervakningsförfaranden

1.   När destinationsorten ligger i en annan medlemsstat ska den behöriga myndigheten i medlemsstaten för ursprungsanläggningen upprätta ett övervakningsförfarande, under tillsyn av de behöriga myndigheterna i ursprungsmedlemsstaten, den medlemsstat genom vilken djuren passerar och destinationsmedlemsstaten, för förflyttningar av sändningar av nötkreatur eller obearbetade animaliska biprodukter som omfattas av undantagen i artiklarna 8, 9 och 12 (nedan kallat övervakningsförfarandet).

2.   Ursprungsanläggningens behöriga myndighet ska säkerställa att följande gäller:

a)

Varje transportmedel som används vid förflyttningen av de sändningar av nötkreatur eller obearbetade animaliska biprodukter som avses i punkt 1 har genom övervakningsförfarandet registrerats individuellt av den behöriga myndigheten i medlemsstaten för ursprungsanläggningen för transport av antingen nötkreatur eller obearbetade animaliska biprodukter, och ett av följande alternativ gäller för transportmedlet:

Det har förseglats av den officiella veterinären efter lastningen för avsändande. Endast en tjänsteman från den behöriga myndigheten på destinationsorten får bryta förseglingen och ersätta den med en ny. Varje lastning eller ersatt försegling ska anmälas till den behöriga myndigheten på destinationsorten.

Det är individuellt utrustat med ett system för satellitnavigering för att fastställa, överföra och registrera dess position i realtid.

b)

Följande gäller för transporten:

i)

Den ska ske under en officiell veterinärs överinseende.

ii)

Den ska vara direkt, utan uppehåll, om inte en viloperiod enligt kraven i kapitel V i bilaga I till rådets förordning (EG) nr 1/2005 (14) äger rum på en kontrollstation.

Om en viloperiod på minst en dag planeras på en kontrollstation under förflyttningen av sändningen genom en restriktionszon II ska djuren skyddas mot angrepp av vektorer.

iii)

Den ska ta den färdväg som den behöriga myndigheten på ursprungsorten har godkänt.

3.   När det gäller övervakningen ska ursprungsanläggningens behöriga myndighet före det första avsändandet av en sändning från en restriktionszon I eller II som omfattas av ett övervakningsförfarande, se till att de nödvändiga arrangemangen har träffats med de relevanta behöriga myndigheterna på de platser genom vilka djuren passerar och på destinationsorten samt med aktörerna för att säkerställa att följande gäller:

a)

Beredskapsplanen är överenskommen.

b)

Det finns en beslutskedja och ett fullständigt samarbete mellan myndigheter och aktörer i händelse av olyckor under transporten, något större fel på transportmedlet eller bedrägliga handlingar.

c)

Aktörer anmäler omedelbart alla olyckor eller större fel på transportmedlen till den behöriga myndigheten.

Artikel 18

Skyldigheter för den behöriga myndigheten på destinationsorten avseende övervakningsförfaranden

Den behöriga myndigheten på destinationsorten ska enligt ett övervakningsförfarande göra följande:

a)

Bekräfta varje ankomst till den behöriga myndigheten på ursprungsorten.

b)

Säkerställa att nötkreaturen är kvar på destinationsanläggningen under åtminstone den övervakningsperiod för infektion med LSD-virus som anges i bilaga II till delegerad förordning (EU) 2020/687, utom när destinationsanläggningen är ett slakteri.

c)

Säkerställa att efter lossningen av nötkreaturen, eller de obearbetade animaliska biprodukterna, har det transportmedel och all annan utrustning som har använts vid transporten av nötkreaturen eller de obearbetade animaliska biprodukterna i sin helhet rengjorts, desinficerats och behandlats med godkända insekticider som är effektiva mot kända vektorer för infektion med LSD-virus i ett slutet utrymme på destinationsorten under den officiella veterinärens överinseende.

Artikel 19

Skyldigheter för medlemsstaten på ursprungsorten för sändningar av nötkreatur, avelsmaterial eller obearbetade animaliska biprodukter avseende information till kommissionen och medlemsstaterna om undantag som beviljas på grundval av riskbedömningar

Om den behöriga myndigheten enligt artikel 7, 8 eller 10 godkänner förflyttningar av sändningar av nötkreatur eller avelsmaterial på grundval av ett gynnsamt resultat av en riskbedömning av åtgärderna mot spridning av infektion med LSD-virus, ska medlemsstaten på ursprungsorten omedelbart underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om djurhälsogarantierna och om godkännandet av de behöriga myndigheterna på orten för destinationsanläggningen.

KAPITEL IV

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 20

Ikraftträdande och tillämpningsdatum

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas till och med den 21 april 2023.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 28 juni 2021.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 84, 31.3.2016, s. 1.

(2)  OIE – Förtecknade sjukdomar, infektioner och angrepp (2021), OIE Terrestrial Animal Health Code, tjugoåttonde utgåvan, 2019, ISBN 978-92-95108-85-1 (https://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/oie-listed-diseases-2021/).

(3)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1882 av den 3 december 2018 om tillämpningen av vissa bestämmelser om förebyggande och bekämpning av sjukdom för kategorier av förtecknade sjukdomar och om fastställande av en förteckning över djurarter och grupper av djurarter som utgör en betydande risk för spridning av dessa förtecknade sjukdomar (EUT L 308, 4.12.2018, s. 21).

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/687 av den 17 december 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om förebyggande och bekämpning av förtecknade sjukdomar (EUT L 174 3.6.2020, s. 64).

(5)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2008 av den 15 november 2016 om djurhälsoåtgärder för bekämpning av lumpy skin disease i vissa medlemsstater (EUT L 310, 17.11.2016, s. 51).

(6)  Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244/1999 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

(7)  EFSA Journal, vol. 18(2020):2, artikelnr 6010.

(8)  OIE Terrestrial Animal Health Code, tjugoåttonde utgåvan, 2019, ISBN 978-92-95108-85-1 (www.oie.int/en/standard-setting/terrestrial-code/access-online/).

(9)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/686 av den 17 december 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller godkännande av anläggningar för avelsmaterial och spårbarhets- och djurhälsokrav för förflyttning av avelsmaterial från vissa hållna landlevande djur inom unionen (EUT L 174 3.6.2020, s. 1).

(10)  Kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 av den 25 februari 2011 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om genomförande av rådets direktiv 97/78/EG vad gäller vissa prover och produkter som enligt det direktivet är undantagna från veterinärkontroller vid gränsen (EUT L 54, 26.2.2011, s. 1).

(11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter) (EUT L 300, 14.11.2009, s. 1).

(13)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/688 av den 17 december 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller djurhälsokrav för förflyttningar av landlevande djur och kläckägg inom unionen (EUT L 174 3.6.2020, s. 140).

(14)  Rådets förordning (EG) nr 1/2005 av den 22 december 2004 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden och om ändring av direktiven 64/432/EEG och 93/119/EG och förordning (EG) nr 1255/97 (EUT L 3, 5.1.2005, s. 1).


BILAGA I

RESTRIKTIONSZONER I OCH II

(enligt artikel 3)

DEL I

Restriktionszon I

1.   Bulgarien

Hela Bulgariens territorium

2.   Grekland

A.

Följande regioner i Grekland:

Attika

Grekiska fastlandet

Mellersta Makedonien

Kreta

Östra Makedonien och Trakien

Epirus

Joniska öarna, utom den regionala enheten Kerkyra

Nordegeiska öarna, utom den regionala enheten Limnos

Peloponnesos

Sydegeiska öarna

Thessalien

Västra Grekland

Västra Makedonien

B.

Följande regionala enheter i Grekland:

Limnos

Kerkyra

DEL II

Restriktionszon II

Inga.


BILAGA II

BESTÄMMELSER FÖR VACCINATIONSPLANER AVSEENDE INFEKTION MED LUMPY SKIN DISEASE-VIRUS

(enligt artikel 3)

DEL I

Information som ska ingå i den vaccinationsplan som avses i artikel 3

Om en medlemsstat vaccinerar mot infektion med LSD-virus ska vaccineringen genomföras i enlighet med en vaccinationsplan som innehåller åtminstone följande uppgifter:

a)

En beskrivning och resultaten av den bedömning som gjorts i enlighet med kriterierna i artikel 46.2 i förordning (EU) 2016/429, inklusive den epidemiologiska situationen och annan relevant information som ligger till grund för bedömningen.

b)

De främsta syftena och målen med den valda vaccinationsstrategin och vaccinationsplanen.

c)

En detaljerad geografisk beskrivning av den vaccinationszon där vaccineringen ska genomföras och platsen för anläggningar med nötkreatur som ska vaccineras, inklusive kartor.

d)

Den myndigheten som är ansvarig för att administrera vaccinet till nötkreaturen.

e)

Det system genom vilket administreringen av vaccinet övervakas.

f)

Antalet anläggningar som håller nötkreatur i restriktionszonen och antalet anläggningar där vaccinering ska genomföras, om antalet skiljer sig åt.

g)

Uppskattat antal nötkreatur, kategorier av nötkreatur och ålder på de djur som ska vaccineras.

h)

Vaccineringens planerade varaktighet, från vaccineringens början till slutet av den övervakning som utförts efter vaccineringen.

i)

En sammanfattning av vaccinets egenskaper, inklusive produktens namn, tillverkarens namn och administreringsvägar.

j)

Ange om vaccinet används i enlighet med artikel 110.2 och 110.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 (1).

k)

Metoderna för att bedöma vaccineringens effektivitet.

l)

De hygien- och biosäkerhetsregler som ska tillämpas.

m)

Systemet för journalföring av vaccineringen.

n)

Andra uppgifter av betydelse för den specifika situationen.

DEL II

Minimikrav för de vaccinationsplaner avseende infektion med LSD-virus som avses i artikel 3

Vaccinationsplanerna avseende infektion med LSD-virus ska uppfylla följande tekniska krav:

a)

Alla nötkreatur, oberoende av kön, ålder och dräktighet eller produktionsstatus, ska vaccineras i de restriktionszoner I och II där vaccinering ska genomföras.

b)

Vaccinerade nötkreaturs avkommor som är äldre än fyra månader ska vaccineras i enlighet med tillverkarens anvisningar för det använda vaccinet.

c)

Alla nötkreatur ska omvaccineras i enlighet med tillverkarens anvisningar.

d)

För varje vaccinerat nötkreatur ska den behöriga myndigheten i enlighet med artikel 42 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2035 (2) föra in uppgifter i den särskilda onlinedatabas som är ansluten till den centrala databas som har upprättats.

e)

En utökad övervakningszon på minst 20 km ska upprättas runt de restriktionszoner I och II där vaccinering genomförs, i vilken intensifierad övervakning ska utföras och förflyttning av nötkreatur ska kontrolleras av den behöriga myndigheten.

f)

Vaccinationstäckning på minst 95 % av besättningarna, vilket motsvarar minst 75 % av nötkreaturspopulationen.

DEL III

Preliminär information som ska lämnas till kommissionen och övriga medlemsstater innan vaccineringen påbörjas enligt artikel 3.3

Medlemsstater som tillämpar vaccinering mot lumpy skin disease ska lämna följande uppgifter till kommissionen och övriga medlemsstater innan vaccineringen påbörjas:

a)

En kortfattad motivering till varför vaccineringen påbörjas.

b)

De arter av nötkreatur som ska vaccineras.

c)

Uppskattat antal nötkreatur som ska vaccineras.

d)

Uppskattad tidsperiod för vaccineringen.

e)

Typ av och handelsnamn på det vaccin som används, med angivande av om vaccinet ska användas i enlighet med artikel 110.2 och 110.3 i förordning (EU) 2019/6.

f)

En beskrivning av den uppskattade vaccinationszonen.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel och om upphävande av direktiv 2001/82/EG (EUT L 4, 7.1.2019, s. 43).

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 av den 28 juni 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om anläggningar som håller landlevande djur och kläckerier samt om spårbarhet för vissa hållna landlevande djur och kläckägg (EUT L 314, 5.12.2019, s. 115).


Top