EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1030

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1030 av den 15 juli 2020 om fastställande av de tekniska specifikationerna för datakrav för ämnet ”IKT-användning och e-handel” för referensåret 2021, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2152 (Text av betydelse för EES)

C/2020/4700

EUT L 227, 16.7.2020, p. 12–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/1030/oj

16.7.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 227/12


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2020/1030

av den 15 juli 2020

om fastställande av de tekniska specifikationerna för datakrav för ämnet ”IKT-användning och e-handel” för referensåret 2021, enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2152

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2152 av den 27 november 2019 om europeisk företagsstatistik och om upphävande av tio rättsakter på området företagsstatistik (1), särskilt artiklarna 7.1. och 17.6, och

av följande skäl:

(1)

I syfte att säkerställa korrekt genomförande av ämnet ”IKT-användning och e-handel” som förtecknas i bilaga I till förordning (EU) 2019/2152 bör kommissionen specificera variabler, måttenhet, statistisk population, klassificeringar och uppdelningar samt tidsfrist för dataöverföring för att kunna ta fram data om IKT-användning och e-handel som är jämförbara och harmoniserade mellan medlemsstaterna.

(2)

Medlemsstaterna bör tillhandahålla metadata och kvalitetsrapporter för de nationella företagsstatistikregistren och all företagsstatistik. Därför är det nödvändigt att ange form, innehåll och tidsfrister för dessa rapporter.

(3)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det europeiska statistiksystemet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

För ämnet ”IKT-användning och e-handel”, enligt vad som avses i bilaga I till förordning (EU) 2019/2152, ska medlemsstaterna överföra data enligt de tekniska specifikationerna för datakrav för referensåret 2021 i enlighet med bilagan till denna förordning.

Artikel 2

Den årliga metadatarapporten för ämnet ”IKT-användning och e-handel”, enligt vad som avses i bilaga I till förordning (EU) 2019/2152, ska överföras till kommissionen (Eurostat) senast den 31 maj 2021.

Den årliga kvalitetsrapporten för ämnet ”IKT-användning och e-handel”, enligt vad som avses i bilaga I till förordning (EU) 2019/2152, ska överföras till kommissionen (Eurostat) senast den 5 november 2021.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 15 juli 2020.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 327, 17.12.2019, s. 1.


BILAGA

Tekniska specifikationer för datakrav för ämnet ”IKT-användning och e-handel”

Obligatorisk/frivillig uppgift

Omfattning (filter)

Variabel

Obligatoriska variabler

i)

För alla företag:

1)

Företagets huvudsakliga verksamhet under det föregående kalenderåret.

2)

Genomsnittligt antal anställda och egenföretagare under det föregående kalenderåret.

3)

Total omsättning exkl. moms under det föregående kalenderåret.

4)

Antal eller andel (i procent) anställda eller egenföretagare som har internettillgång i arbetet.

ii)

För företag med anställda och egenföretagare som har internettillgång i arbetet:

5)

Internetanslutning: användning av fast anslutning, oberoende av typ.

6)

Användning av följande sociala medier: sociala nätverk.

7)

Användning av följande sociala medier: företagsblogg eller mikrobloggar.

8)

Användning av följande sociala medier: webbplatser eller appar för delning av multimedieinnehåll.

9)

Användning av följande sociala medier: wikibaserade kunskapsdelningsverktyg.

10)

Webbförsäljning av varor eller tjänster via företagens webbplatser eller appar (inbegripet extranät) under det föregående kalenderåret.

11)

Webbförsäljning av varor eller tjänster via webbplatser eller appar på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

12)

EDI-försäljning (mottagning av beställningar via EDI-meddelanden) av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

13)

Användning av resursplaneringsplaneringsprogram för företag (ERP).

14)

Användning av ett kundvårdsprogram (CRM) för att hantera insamling, lagring och tillhandahållande av information om kunder till olika affärsfunktioner.

15)

Användning av ett kundvårdsprogram (CRM) för att hantera analys av kundinformation i marknadsföringssyfte (t.ex. prissättning, säljfrämjande åtgärder, val av distributionskanaler).

16)

Köp av molntjänster som används på internet.

17)

Användning av sammankopplade enheter eller system som kan övervakas eller fjärrstyras via internet (sakernas internet).

18)

Användning av AI-teknik för analys av skriftspråk (textutvinning).

19)

Användning av AI-teknik som omvandlar talat språk till ett maskinläsbart format (taligenkänning).

20)

Användning av AI-teknik som genererar skriftspråk eller talat språk (textgenerering).

21)

Användning av AI-teknik som identifierar föremål eller personer baserat på bilder (bildigenkänning, bildbehandling).

22)

Användning av maskininlärning (t.ex. djupinlärning) för dataanalys.

23)

Användning av AI-teknik för automatisering av olika arbetsflöden eller för beslutsstöd (AI-baserade program för robotstyrd processautomation).

24)

Användning av AI-teknik som möjliggör fysisk förflyttning av maskiner genom självständiga beslut baserat på observation av omgivningen (autonoma robotar, självkörande robotar, autonoma drönare).

iii)

För företag som använder någon typ av fast anslutning till internet:

25)

högsta nedladdningshastighet enligt avtal för den snabbaste fasta internetanslutningen i intervallen [0 Mbit/s, <30 Mbit/s], [30 Mbit/s, <100 Mbit/s], [100 Mbit/s, <500 Mbit/s], [500 Mbit/s, <1 Gbit/s], [≥1 Gbit/s]

iv)

För företag som hade webbförsäljning under det föregående kalenderåret:

26)

Värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster eller procentuell andel av den totala omsättningen som härrörde från webbförsäljning av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

27)

Andel (i procent) av värdet på den webbförsäljning som härrörde från webbförsäljning till konsumenter (B2C – mellan företag och konsument) under det föregående kalenderåret.

28)

Andel (i procent) av värdet på den webbförsäljning som härrörde från webbförsäljning till företag (B2B – företag till företag) och till offentlig sektor (B2G – mellan företag och myndigheter) under det föregående kalenderåret.

29)

Webbförsäljning till kunder i det egna landet under det föregående kalenderåret.

30)

Webbförsäljning till kunder i andra medlemsstater under det föregående kalenderåret.

31)

Webbförsäljning till kunder i resten av världen under det föregående kalenderåret.

v)

För företag som hade webbförsäljning av varor eller tjänster via företagets webbplatser eller appar och via webbplatser på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret:

32)

Andel (i procent) av värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster som härrörde från försäljning via företagets webbplatser eller appar under det föregående kalenderåret.

33)

Andel (i procent) av värdet på webbförsäljningen av varor eller tjänster som härrörde från försäljning via webbplatser eller appar på en e-marknadsplats som används av flera företag för handel med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

vi)

För företag som hade webbförsäljning till kunder i minst två av följande geografiska områden: det egna landet, övriga medlemsstater eller resten av världen under det föregående kalenderåret:

34)

Andel (i procent) av värdet av webbförsäljning som härrörde från försäljning till kunder i företagets egna land under det föregående kalenderåret.

35)

Andel (i procent) av värdet av webbförsäljning som härrörde från försäljning till kunder i andra medlemsstater under det föregående kalenderåret.

36)

Andel (i procent) av värdet av webbförsäljning som härrörde från försäljning till kunder i resten av världen under det föregående kalenderåret.

vii)

För företag som hade webbförsäljning till andra medlemsstater under det föregående kalenderåret:

37)

Svårigheter vid försäljning till andra medlemsstater: höga kostnader för leverans eller retur av produkter under det föregående kalenderåret.

38)

Svårigheter vid försäljning till andra medlemsstater: svårigheter med att behandla klagomål och lösa tvister under det föregående kalenderåret.

39)

Svårigheter vid försäljning till andra medlemsstater: anpassning av produktmärkning för försäljning till andra medlemsstater under det föregående kalenderåret.

40)

Svårigheter vid försäljning till andra medlemsstater: bristande kunskaper i främmande språk för kommunikation med kunder i andra medlemsstater under det föregående kalenderåret.

41)

Svårigheter vid försäljning till andra medlemsstater: restriktioner från företagets affärspartner att sälja till vissa medlemsstater under det föregående kalenderåret.

42)

Svårigheter vid försäljning till andra medlemsstater: svårigheter rörande systemet för mervärdesskatt i andra medlemsstater (t.ex. osäkerhet i fråga om mervärdesskattebehandling i olika länder) under det föregående kalenderåret.

viii)

För företag som hade EDI-försäljning under det föregående kalenderåret:

43)

Värdet på EDI-försäljningen av varor eller tjänster eller procentuell andel av den totala omsättningen som härrörde från EDI-försäljning av varor eller tjänster under det föregående kalenderåret.

44)

Försäljning via EDI-meddelanden till kunder i företagets egna land under det föregående kalenderåret.

45)

Försäljning via EDI-meddelanden till kunder i andra medlemsstater under det föregående kalenderåret.

46)

Försäljning via EDI-meddelanden till kunder i resten av världen under det föregående kalenderåret.

ix)

För företag som köper molntjänster som används via internet:

47)

Köp av E-post som molntjänst.

48)

Köp av kontorsprogramvara (t.ex. ordbehandlingsprogram och kalkylprogram) som molntjänst.

49)

Köp av ekonomi- eller redovisningsprogram som molntjänst.

50)

Köp av resursplaneringsprogram (ERP) som molntjänst.

51)

Köp av kundvårdsprogram (CRM) som molntjänst.

52)

Köp av säkerhetsprogram (t.ex. antivirusprogram, åtkomstkontroll till nätverk) som molntjänst.

53)

Köp av värdtjänster för företagets databaser som molntjänst.

54)

Köp av fillagring som molntjänst.

55)

Köp av datorkapacitet för körning av företagets egen programvara som molntjänst.

56)

Köp av dataplattform med värdtjänster för utveckling, testning eller installation av applikationer (t.ex. återanvändbara programvarumoduler, gränssnitt för applikationsprogrammering (API) som molntjänst.

x)

För företag som använder sammankopplade enheter eller system som kan övervakas eller fjärrstyras via internet (sakernas internet):

57)

För hantering av energiförbrukning (t.ex. smarta mätare, termostater eller lampor).

58)

För säkerhet i lokaler (t.ex. smarta larmsystem, brandvarnare, dörrlås eller säkerhetskameror)

59)

För produktionsprocesser (t.ex. sensorer eller RFID-etiketter som övervakas/kontrolleras via internet och används för att övervaka eller automatisera processen).

60)

För logistikhantering (t.ex. sensorer som övervakas/kontrolleras via internet för spårning av produkter eller fordon i lagerhantering)

61)

För villkorsbaserat underhåll (t.ex. sensorer som övervakas/kontrolleras via internet för att övervaka maskiners eller fordons underhållsbehov).

62)

För kundservice (t.ex. smarta kameror eller sensorer som övervakas/kontrolleras via internet för att övervaka kunders aktiviteter eller erbjuda dem en skräddarsydd köpupplevelse)

63)

För andra syften.

xi)

För företag som använder AI-teknik, särskilt avseende obligatoriska variabler 18–24, vars syfte med användningen är följande:

64)

Marknadsföring eller försäljning (t.ex. chattbottar som bygger på bearbetning av naturligt språk för kundstöd, kundprofilering, prisoptimering, skräddarsydda erbjudanden, marknadsanalys som bygger på maskininlärning).

65)

Produktionsprocesser (t.ex. prediktivt underhåll baserat på maskininlärning, verktyg för att klassificera produkter eller hitta defekter i produkter baserat på datorseende, autonoma drönare för produktionsövervakning, säkerhets- eller inspektionsuppgifter, monteringsarbeten som utförs av autonoma robotar).

66)

Organisation av affärsadministrationsprocesser (t.ex. röstassistenter baserade på maskininlärning och/eller bearbetning av naturligt språk, konvertering av tal till text baserat på taligenkänning för utarbetande av dokument, automatiserad planering baserat på maskinlärning, maskinöversättning).

67)

Ledning av företag (t.ex. maskininlärning för analyser av data och stöd vid investeringsbeslut eller andra beslut, försäljnings- eller affärsprognoser baserat på maskininlärning, riskbedömning baserad på maskininlärning).

68)

Logistik (t.ex. autonoma robotar för plockning och packning i lager, optimering av rutter baserat på maskininlärning, autonoma robotar för leverans, spårning, distribution och sortering av paket, autonoma drönare för paketleverans).

69)

IKT-säkerhet (t.ex. ansiktsigenkänning på grundval av datorseende för autentisering av IKT-användare, upptäckt och förebyggande av cyberangrepp baserat på maskininlärning).

70)

Personaladministration eller rekrytering (t.ex. första urval av kandidater, automatiserad rekrytering baserat på maskininlärning, personalprofilering eller prestationsanalys baserat på maskininlärning, chattbottar baserade på bearbetning av naturligt språk för rekrytering eller stöd i personaladministrationen)

Frivilliga variabler

i)

För företag med anställda och egenföretagare som har internettillgång i arbetet:

1)

Tillhandahållande av bärbara enheter som möjliggör mobil anslutning till internet via mobilnätet i arbetet.

2)

Innehav av webbplats.

ii)

För företag som förser sina anställda och egenföretagare med bärbara enheter som möjliggör mobil anslutning till internet via mobilnätet i arbetet:

3)

Antal eller andel (i procent) anställda eller egenföretagare som i arbetet använder en bärbar enhet som företaget tillhandahållit och som möjliggör mobil anslutning till internet via mobilnätet.

iii)

För företag som har en webbplats:

4)

Företagets webbplats har en beskrivning av varor eller tjänster, prisuppgifter.

5)

Företagets webbplats har beställning eller bokning på nätet, t.ex. med varukorg.

6)

Företagets webbplats har en möjlighet för besökare att anpassa eller utforma varor eller tjänster på nätet.

7)

Företagets webbplats har spårning eller status för beställningar som gjorts.

8)

Företagets webbplats har ett personanpassat innehåll på webbplatsen för regelbundna/återkommande besökare.

9)

Företagets webbplats har länkar eller hänvisningar till företagets profil på sociala medier.

iv)

För företag som hade webbförsäljning via webbplatser eller appar på en e-marknadsplats som används av flera företag för att handla med varor eller tjänster under det föregående kalenderåret:

10)

Antalet e-marknadsplatser via vilka företaget hade webbförsäljning under det föregående kalenderåret: en, två eller fler än två.

v)

För företag som hade webbförsäljning via två eller flera e-marknadsplatser under det föregående kalenderåret:

11)

Uppgift om mer än hälften av omsättningen från e-marknadsplatser kom från endast en e-marknadsplats under det föregående kalenderåret.

vi)

För företag som använder AI-teknik, särskilt avseende obligatoriska variabler 18–24:

12)

Användning av AI-program eller AI-system som utvecklats av egna anställda (inbegripet anställda i moderföretag eller närstående företag).

13)

Användning av kommersiella AI-program eller AI-system som ändrats av egna anställda (inbegripet anställda i moderföretag eller närstående företag).

14)

Användning av AI-program eller AI-system med öppen källkod som ändrats av egna anställda (inbegripet anställda i moderföretag eller närstående företag).

15)

Användning av inköpta kommersiella AI-program eller AI-system som kunde börja användas direkt (inbegripet sådana som redan var installerade i en inköpt artikel eller ett inköpt system)

16)

Användning av AI-program eller AI-system som utvecklats eller ändrats av externa underleverantörer.

vii)

För företag som inte använde AI-teknik, särskilt avseende obligatoriska variabler 18–24:

17)

Övervägande av användning av AI-teknik, särskilt avseende obligatoriska variabler 18–24.

viii)

För företag som inte använde AI-teknik, men övervägde att göra det, särskilt avseende obligatoriska variabler 18–24:

18)

AI-teknik användes inte eftersom kostnaderna verkade vara för höga.

19)

AI-teknik användes inte eftersom det råder brist på relevant kunnande i företaget.

20)

AI-teknik användes inte på grund av inkompatibilitet hos befintlig utrustning eller befintliga program och system.

21)

AI-teknik användes inte på grund av svårigheter med tillgänglighet eller kvalitet på de data som krävs.

22)

AI-teknik användes inte på grund av oro rörande skydd och säkerhet för data.

23)

AI-teknik användes inte på grund av bristande klarhet om rättsliga följder (t.ex. ansvar vid skada orsakad genom användning av AI).

24)

AI-teknik används inte på grund av etiska överväganden.

25)

AI-teknik används inte eftersom den inte är till nytta för företaget.


Måttenhet

Absoluta tal, förutom för variabler som avser omsättning i nationella valutor (tusental) eller procentandel av (total) omsättning.

Statistisk population

Näringsgrenar som ingår:

Nace-avdelningarna C–J, L–N och grupp 95.1

Storleksklasser som ingår:

Företag med minst tio anställda och egenföretagare. Uppgifter om företag med färre än tio anställda och egenföretagare är frivilliga.

Fördelningar

Fördelning efter näringsgren

För beräkning av nationella aggregat

Aggregat av Nace-avdelningar och grupp C+D+E+F+G+H+I+J+L+M+N+95.1, D+E

Nace-avdelningar: C, F, G, H, I, J, L, M, N

Nace-koder: 47, 55

Aggregat av Nace-koder: 10+11+12+13+14+15+16+17+18, 19+20+21+22+23, 24+25, 26+27+28+29+30+31+32+33

Aggregat av koderna och grupperna: 26.1+26.2+26.3+26.4+26.8+46.5+58.2+61+62+63.1+95.1

Endast för bidrag till totalsummor för EU

Nace-avdelningar: D, E

Nace-koder: 19, 20, 21, 26, 27, 28, 45, 46, 61, 72, 79

Nace-grupp: 95.1

Aggregat av Nace-koder: 10+11+12, 13+14+15, 16+17+18, 22+23, 29+30, 31+32+33, 58+59+60, 62+63, 69+70+71, 73+74+75, 77+78+80+81+82

Storleksklass för antal anställda och egenföretagare: 10+, 10–49, 50–249, 250+; Frivilligt: 0–9, 0–1, 2–9

Tidsfrist för överföring av data

5 oktober 2021


Top