EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1232

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/1232 av den 27 augusti 2020 om godkännande av den effektiva generatorfunktion som utnyttjas i 12-volts motorgeneratorer för användning i personbilar och lätta nyttofordon, inklusive vissa hybridelfordon och fordon som kan drivas med alternativa bränslen, som en innovativ teknik i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/631 (Text av betydelse för EES)

C/2020/5695

EUT L 280, 28.8.2020, p. 18–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2020/1232/oj

28.8.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 280/18


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2020/1232

av den 27 augusti 2020

om godkännande av den effektiva generatorfunktion som utnyttjas i 12-volts motorgeneratorer för användning i personbilar och lätta nyttofordon, inklusive vissa hybridelfordon och fordon som kan drivas med alternativa bränslen, som en innovativ teknik i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/631

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/631 av den 17 april 2019 om fastställande av normer för koldioxidutsläpp för nya personbilar och för nya lätta nyttofordon och om upphävande av förordningarna (EG) nr 443/2009 och (EU) nr 510/2011 (1), särskilt artikel 11.4, och

av följande skäl:

(1)

Den 27 november 2019 lämnade tillverkarna Bayerische Motoren Werke AG, Daimler AG, FCA Italy SpA, Ford-Werke GmbH, Honda Motor Europe Ltd, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH, Jaguar Land Rover Ltd, Opel Automobile GmbH-PSA, Automobiles Citroën, Automobiles Peugeot, PSA Automobiles SA, Renault, Volkswagen AG, Volkswagen AG Nutzfahrzeuge och leverantörerna SEG Automotive Germany GmbH och Valeo Electrification Systems in en gemensam begäran (nedan kallad begäran), i enlighet med artikel 12a i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 725/2011 (2) om en ändring av kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/785 (3) för att utvidga dess giltighet till att omfatta de villkor som anges i det globalt harmoniserade provningsförfarandet för lätta fordon (WLTP), enligt vad som anges i kommissionens förordning (EU) 2017/1151 (4), samt för att i tillämpningsområdet inbegripa användning av den innovativa tekniken i vissa ej externt laddbara hybridelpersonbilar samt i vissa ej externt laddbara hybridelfordon (NOVC-HEV) och personbilar med förbränningsmotor som kan drivas med vissa alternativa bränslen.

(2)

Den 27 november 2019 lämnade tillverkarna Daimler AG, FCA Italy SpA, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH, Jaguar Land Rover Ltd, Opel Automobile GmbH-PSA, Automobiles Citroën, Automobiles Peugeot, PSA Automobiles SA, Renault, Volkswagen AG, Volkswagen AG Nutzfahrzeuge och leverantörerna SEG Automotive Germany GmbH, Mitsubishi Electric Corporation och Valeo Electrification Systems in en gemensam ansökan (nedan kallad ansökan) om godkännande som innovativ teknik i enlighet med artikel 11 i förordning (EU) 2019/631 av den effektiva generatorfunktionen i 12-volts motorgeneratorer för användning i lätta nyttofordon med förbränningsmotorer som kan drivas med bensin, diesel eller vissa alternativa bränslen samt i vissa ej externt laddbara hybridelfordon i kategori N1 som kan drivas med dessa bränslen.

(3)

Begäran och ansökan har bedömts i enlighet med artikel 11 i förordning (EU) 2019/631, genomförandeförordning (EU) nr 725/2011 och kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 427/2014 (5) samt Technical Guidelines for the preparation of applications for the approval of innovative technologies pursuant to Regulation (EC) No 443/2009 of the European Parliament and of the Council (6) (versionen från juli 2018) (7).

(4)

Med hänsyn till att begäran och ansökan avser samma innovativa teknik och att samma villkor gäller för dess användning i de berörda fordonskategorierna, är det lämpligt att behandla både begäran och ansökan i ett enda beslut.

(5)

En 12-volts motorgenerator kan fungera antingen som en elmotor som omvandlar elektrisk energi till mekanisk energi eller som en generator som omvandlar mekanisk energi till elektrisk energi, dvs. på liknande sätt som en traditionell växelströmsgenerator. Den teknik som är föremål för begäran och ansökan avser en effektiv generatorfunktion i 12-volts motorgeneratorer.

(6)

Den effektiva generatorfunktionen i en 12-volts motorgenerator har redan godkänts genom genomförandebeslut (EU) 2017/785 och kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/728 (8) som en innovativ teknik för användning i personbilar och lätta nyttofordon med förbränningsmotor och i vissa ej externt laddbara hybridelfordon i samma fordonskategorier. Den innovativa tekniken har också godkänts för användning i personbilar och lätta nyttofordon som kan drivas med vissa alternativa bränslen. Enligt dessa genomförandebeslut kan den innovativa tekniken minska koldioxidutsläppen på ett sätt som endast delvis täcks av de mätningar som utförs som en del av utsläppsprovningen enligt NEDC.

(7)

Begäran och ansökan hänvisar emellertid till WLTP, och det påvisas att även de mätningar som utförs som en del av utsläppsprovningen enligt WLTP endast delvis täcker de koldioxidminskningar som den teknik som används i effektiva 12-volts motorgeneratorer ger.

(8)

På grundval av erfarenheterna från bedömningen av de ansökningar som godkänts genom genomförandebeslut (EU) 2017/785 och (EU) 2020/728, och med beaktande av den information som lämnats tillsammans med denna begäran och ansökan, har det på ett tillfredsställande och övertygande sätt visats att den effektiva generatorfunktionen i en 12-volts motorgenerator uppfyller de kriterier som avses i artikel 11.2 i förordning (EU) 2019/631 och de kriterier för berättigande som anges i artikel 9.1 b i genomförandeförordningarna (EU) nr 725/2011 och (EU) nr 427/2014.

(9)

Begäran och ansökan gäller användning av den effektiva generatorfunktionen i en 12-volts motorgenerator i personbilar och lätta nyttofordon med förbränningsmotorer som kan drivas med bensin, diesel, gasol (LPG), komprimerad naturgas (CNG) eller E85, eller i ej externt laddbara hybridelfordon i kategori M1 eller N1, som kan drivas med dessa bränslen och för vilka okorrigerade uppmätta bränsleförbruknings- och koldioxidutsläppsvärden får användas i enlighet med punkt 1.1.4 i tillägg 2 till underbilaga 8 till bilaga XXI till förordning (EU) 2017/1151.

(10)

Både begäran och ansökan hänvisar till den metod för att fastställa koldioxidminskningar som uppnås genom användning av effektiva 12-volts motorgeneratorer som anges i bilagan till genomförandebeslut (EU) 2017/785, med undantag för förslagen att ändra medelhastigheten från den som gäller enligt NEDC (33,58 km/tim) till den som gäller enligt WLTP (46,6 km/tim) och att införa ett inkörningsförfarande.

(11)

Eftersom villkoren enligt WLTP bör beaktas är det lämpligt att fastställa medelhastigheten till 46,6 km/tim.

(12)

När det gäller tillägget av ett inkörningsförfarande för motorgeneratorn i provningsmetoden anges dock varken i begäran eller i ansökan tillräckligt precisa uppgifter för hur ett sådant inkörningsförfarande ska utföras eller hur inkörningseffekterna ska beaktas. Dessutom ingår redan som en integrerad del av de provningsmetoder som fastställs i genomförandebeslut (EU) 2017/785 att sådana effekter, om nödvändigt, kan beaktas genom kravet på att verkningsgraden för motorgeneratorns generatorfunktion måste mätas minst fem gånger. Eftersom verkningsgraden för motorgeneratorns generatorfunktion fastställs på grundval av medelvärdet av mätresultaten kan eventuella inkörningseffekter, positiva eller negativa, därför beaktas i tillräcklig utsträckning vid det slutliga fastställandet av verkningsgraden, om nödvändigt genom fler mätningar. Mot denna bakgrund är det inte lämpligt att komplettera provningsmetoden med ett ytterligare särskilt inkörningsförfarande som föreslås i ansökan och begäran.

(13)

För att ta hänsyn till användningen av alternativa bränslen föreslås det i begäran och ansökan att ytterligare faktorer för förbrukningen för den verksamma effekten och omräkningskoefficienterna för bränsleförbrukningen samt ytterligare extraviktskoefficienter för dessa bränslen tas med i provningsmetoden.

(14)

När det gäller de föreslagna faktorerna för förbrukningen för den verksamma effekten och omräkningskoefficienterna för bränsleförbrukningen, är det lämpligt att ta med dem i provningsmetoden, med hänsyn till att de är tagna från de tekniska riktlinjerna. När det gäller de föreslagna extraviktkoefficienterna har det inte getts någon tydlig motivering för användningen av de föreslagna värdena, och i avsaknad av sådan motivering är det lämpligt att fastställa extraviktkoefficienterna med hjälp av de referensvärden som redan ingår i de tekniska riktlinjerna.

(15)

Sett till den begränsade tillgången på E85 på unionsmarknaden som helhet är det inte lämpligt att särskilja detta bränsle från bensin vad gäller provningsmetoden. För E85 är därmed de värden som avser förbrukningen för den verksamma effekten, omvandlingen av bränsleförbrukningen och extraviktkoefficienterna desamma som de som används för bensin.

(16)

Både i begäran och i ansökan föreslås nya lägsta verkningsgrader för generatorfunktionen i 12-volts motorgeneratorn. Det är dock lämpligt att bibehålla de lägsta verkningsgrader som fastställs i genomförandebeslut (EU) 2020/728, eftersom det inte har framlagts några bevis för att motorgeneratorer med lägre verkningsgrad skulle uppfylla det krav på marknadspenetration som fastställs i artikel 2.2 a i genomförandeförordningarna (EU) nr 725/2011 och (EU) nr 427/2014.

(17)

Tillverkarna bör ha möjlighet att ansöka hos en typgodkännandemyndighet om certifiering av koldioxidminskningar som uppnås genom användning av innovativ teknik om villkoren i detta beslut är uppfyllda. Tillverkarna bör för detta ändamål säkerställa att ansökan om certifiering åtföljs av en kontrollrapport från ett oberoende kontrollorgan som bekräftar att den innovativa tekniken uppfyller villkoren i detta beslut och att minskningarna har fastställts i enlighet med den provningsmetod som anges i detta beslut.

(18)

För att underlätta en bredare användning av den innovativa tekniken i nya fordon bör en tillverkare också ha möjlighet att lämna in en enda ansökan, som omfattar flera typer av 12-volts motorgeneratorer, om certifiering av koldioxidminskningar som uppnås genom de effektiva generatorfunktionerna. Om denna möjlighet utnyttjas bör man emellertid säkerställa att en mekanism tillämpas som uppmuntrar till användning av endast de motorgeneratorer som erbjuder den högsta verkningsgraden.

(19)

Det är typgodkännandemyndighetens ansvar att noggrant kontrollera att de villkor för certifiering av koldioxidminskningar som uppnås genom användning av en innovativ teknik som anges i detta beslut uppfylls. När certifieringen utfärdas bör den ansvariga typgodkännandemyndigheten se till att alla uppgifter som beaktas för certifieringen registreras i en provningsrapport som förvaras tillsammans med kontrollrapporten och att denna information på begäran görs tillgänglig för kommissionen.

(20)

För att fastställa den allmänna miljöinnovationskod som ska användas i relevanta typgodkännandedokument i enlighet med bilagorna I, VIII och IX till Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG (9) är det nödvändigt att tilldela den innovativa tekniken en individuell kod.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innovativ teknik

Den effektiva generatorfunktionen i en 12-volts motorgenerator godkänns som en innovativ teknik i den mening som avses i artikel 11 i förordning (EU) 2019/631, med beaktande av att den endast delvis omfattas av det standardiserade provningsförfarande som anges i förordning (EU) 2017/1151 och förutsatt att tekniken överensstämmer med följande:

a)

Den är monterad i personbilar och lätta nyttofordon med förbränningsmotorer som kan drivas med bensin, diesel, gasol (LPG), komprimerad naturgas (CNG) eller E85, eller i ej externt laddbara hybridelfordon (NOVC-HEV) i kategori M1 eller N1 som uppfyller kraven i punkt 1.1.4 i tillägg 2 till underbilaga 8 till bilaga XXI till förordning (EU) 2017/1151 och som kan drivas med dessa bränslen.

b)

Generatorfunktionens verkningsgrad, fastställd i enlighet med den metod som anges i bilagan, är minst

i)

73,8 % för icke turboladdade bensin- eller E85-drivna fordon,

ii)

73,4 % för turboladdade bensin- eller E85-drivna fordon,

iii)

74,2 % för dieseldrivna fordon,

iv)

74,6 % för icke turboladdade LPG-drivna fordon,

v)

74,1 % för turboladdade LPG-drivna fordon,

vi)

76,3 % för icke turboladdade CNG-drivna fordon,

vii)

75,7 % för turboladdade CNG-drivna fordon.

Artikel 2

Ansökan om certifiering av koldioxidminskningar

1.   En tillverkare får ansöka hos en typgodkännandemyndighet om certifiering av koldioxidminskning från användningen av den teknik som godkänts i enlighet med artikel 1 (nedan kallad den innovativa tekniken) i en eller flera effektiva 12-volts motorgeneratorer med hänvisning till detta beslut.

2.   Tillverkaren ska säkerställa att ansökan om certifiering åtföljs av en kontrollrapport från ett oberoende och certifierat organ som bekräftar att villkoren som anges i artikel 1 är uppfyllda.

3.   Om koldioxidminskningar har certifierats i enlighet med artikel 3 ska tillverkaren säkerställa att den certifierade minskningen och den miljöinnovationskod som avses i artikel 4.1 anges i intyget om överensstämmelse för de berörda fordonen.

Artikel 3

Certifiering av koldioxidminskningar

1.   Typgodkännandemyndigheten ska säkerställa att de koldioxidminskningar som uppnås genom användning av den innovativa tekniken har fastställts med hjälp av den metod som anges i bilagan.

2.   Om en tillverkare ansöker om certifiering av de koldioxidminskningar som uppnås med hjälp av den innovativa tekniken i mer än en typ av 12-volts motorgenerator för en fordonsversion, ska typgodkännandemyndigheten fastställa vilken av de provade typerna av 12-volts motorgenerator som ger den lägsta koldioxidminskningen. Detta värde ska användas för tillämpningen av punkt 4.

3.   Om den innovativa tekniken används i ett tvåbränslefordon eller flexbränslefordon ska godkännandemyndigheten registrera koldioxidminskningarna enligt följande:

a)

För tvåbränslefordon som drivs med bensin och gasformiga bränslen: koldioxidminskningsvärdet för LPG- eller CNG-bränslen.

b)

För flexbränslefordon som drivs med bensin och E85: koldioxidminskningsvärdet för bensin.

4.   Typgodkännandemyndigheten ska registrera de certifierade koldioxidminskningar som fastställs i enlighet med punkterna 1 och 2 och den miljöinnovationskod som avses i artikel 4.1 i relevant typgodkännandedokumentation.

5.   Typgodkännandemyndigheten ska registrera alla uppgifter som beaktas för certifieringen i en provningsrapport och förvara denna tillsammans med kontrollrapporten som det hänvisas till i artikel 2.2 och ska på begäran göra denna information tillgänglig för kommissionen.

6.   Typgodkännandemyndigheten ska enbart certifiera koldioxidminskningar om den anser att den innovativa tekniken uppfyller villkoren i artikel 1 och om koldioxidminskningarna, som fastställts i enlighet med punkt 3.5 i bilagan, är 0,5 g CO2/km eller högre, enligt vad som anges i artikel 9.1 b i genomförandeförordning (EU) nr 725/2011 för personbilar. eller i artikel 9.1 b i genomförandeförordning (EU) nr 427/2014 för lätta nyttofordon.

Artikel 4

Miljöinnovationskod

1.   Den innovativa teknik som godkänns genom detta beslut tilldelas miljöinnovationskod 33.

2.   De certifierade koldioxidminskningar som registrerats med denna miljöinnovationskod får beaktas vid beräkningen av en tillverkares genomsnittliga specifika utsläpp med början kalenderåret 2021.

Artikel 5

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 27 augusti 2020.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EUT L 111, 25.4.2019, s. 13.

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 725/2011 av den 25 juli 2011 om inrättandet av ett förfarande för godkännande och certifiering av innovativ teknik för att minska koldioxidutsläppen från personbilar i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 443/2009 (EUT L 194, 26.7.2011, s. 19).

(3)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/785 av den 5 maj 2017 om godkännande av effektiva 12-volts motorgeneratorer för användning i personbilar med konventionell förbränningsmotor som en innovativ teknik för att minska koldioxidutsläppen från personbilar i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 443/2009 (EUT L 118, 6.5.2017, s. 20).

(4)  Kommissionens förordning (EU) 2017/1151 av den 1 juni 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2007 om typgodkännande av motorfordon med avseende på utsläpp från lätta personbilar och lätta nyttofordon (Euro 5 och Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon samt om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG, kommissionens förordning (EG) nr 692/2008 och kommissionens förordning (EU) nr 1230/2012 och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 692/2008 (EUT L 175, 7.7.2017, s. 1).

(5)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 427/2014 av den 25 april 2014 om inrättandet av ett förfarande för godkännande och certifiering av innovativ teknik för att minska koldioxidutsläppen från lätta nyttofordon i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 510/2011 (EUT L 125, 26.4.2014, s. 57).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 443/2009 av den 23 april 2009 om utsläppsnormer för nya personbilar som del av gemenskapens samordnade strategi för att minska koldioxidutsläppen från lätta fordon(EUT L 140, 5.6.2009, s. 1).

(7)  https://circabc.europa.eu/sd/a/a19b42c8-8e87-4b24-a78b-9b70760f82a9/July%202018%20Technical%20Guidelines.pdf

(8)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/728 av den 29 maj 2020 om godkännande av den effektiva generatorfunktion som utnyttjas i 12-volts motorgeneratorer för användning i vissa personbilar och lätta nyttofordon som en innovativ teknik i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/631 (EUT L 170, 2.6.2020, s. 21).

(9)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG av den 5 september 2007 om fastställande av en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon (ramdirektiv) (EUT L 263, 9.10.2007, s. 1).


BILAGA

Metod för fastställande av koldioxidminskningar som uppnås genom den teknik som används i en effektiv 12-volts motorgenerator för konventionella förbränningsmotorer och vissa hybridelektriska personbilar och lätta nyttofordon

1.   INLEDNING

I denna bilaga anges metoden för att fastställa de koldioxidminskningar som uppnås genom användning av den effektiva generatorfunktionen i 12-volts motorgeneratorer i fordon i kategori M1 eller N1, enligt vad som anges i artikel 1.

2.   FASTSTÄLLANDE AV 12-VOLTS MOTORGENERATORNS VERKNINGSGRAD

12-volts motorgeneratorns verkningsgrad ska fastställas i enlighet med ISO 8854:2012, med följande preciseringar.

Tillverkaren ska förse typgodkännandemyndigheten med bevis för att 12-volts motorgeneratorns varvtalsområden är desamma som eller likvärdiga med dem som anges i tabell 1.

Verkningsgraden för 12-volts motorgeneratorn ska fastställas på grundval av mätningar vid var och en av de driftspunkter som anges i tabell 1.

Strömstyrkan för 12-volts motorgeneratorn ska vid varje driftspunkt vara hälften av märkströmmen. För varje driftspunkt ska 12-volts motorgeneratorns spänning och utström hållas konstanta under mätningen, med en spänning på 14,3 V.

Tabell 1

Driftspunkt

i

Hålltid

[s]

Rotationsvarvtal

ni [min-1]

Varvtal för driftspunkter

hi

1

1 200

1 800

0,25

2

1 200

3 000

0,40

3

600

6 000

0,25

4

300

10 000

0,10

Verkningsgraden för 12-volts motorgeneratorn vid varje driftspunkt i (Image 1) [%] ska beräknas i enlighet med formel 1.

Formel 1

Image 2

där, för varje driftspunkt i,

Ui

är spänningen [V],

Ii

är strömstyrkan [A],

Μi

är vridmomentet [Nm],

ni

ä rotationsvarvtalet [min-1].

För varje driftspunkt ska mätningarna utföras minst fem gånger i följd, och verkningsgraden ska beräknas för var och en av dessa mätningar (Image 3) där indexet j avser en uppsättning mätningar.

För varje driftspunkt ska genomsnittet av dessa verkningsgrader (Image 4) beräknas.

Verkningsgraden för 12-volts motorgeneratorn (ηMG) [%] ska beräknas i enlighet med formel 2.

Formel 2

Image 5

där

Image 6

är den genomsnittliga verkningsgraden för 12-volts motorgeneratorn fastställd för driftspunkt i [%],

hi

är varvtalet för driftspunkt i enligt tabell 1.

3.   BERÄKNING AV KOLDIOXIDMINSKNINGARNA OCH DERAS OSÄKERHET

3.1   Besparingar i mekanisk effekt

Skillnaden ΔPm [W] mellan besparingar i mekanisk effekt vid användning av 12-volts motorgeneratorn under verkliga förhållanden (ΔPmRW) och besparingar i mekanisk effekt vid användning av 12-volts motorgeneratorn under typgodkännandeförhållanden (ΔPmTA) ska beräknas i enlighet med formel 3.

Formel 3

Image 7

där

ΔPmRW ska beräknas i enlighet med formel 4 och ΔPmTA i enlighet med formel 5.

Formel 4

Image 8

Formel 5

Image 9

där

ηMG

är verkningsgraden för 12-volts motorgeneratorn, fastställd enligt punkt 2 [%]

PRW

är effektbehovet under verkliga förhållanden, som är 750 W

PTA

är effektbehovet under typgodkännandeförhållanden, som är 350 W

ηB

är referensgeneratorns verkningsgrad, som är 67 %

3.2   Beräkning av koldioxidminskningarna

12-volts motorgeneratorns koldioxidminskningar (Image 10) [gCO2/km] ska beräknas i enlighet med formel 6.

Formel 6

Image 11

där

ΔPm

är skillnaden mellan besparingar i mekanisk effekt under verkliga förhållanden och besparingar i mekanisk effekt under typgodkännandeförhållanden, som fastställs enligt punkt 3.1

v

är genomsnittshastigheten enligt WLTP, som är 46,6 km/tim

VPe

är förbrukning för verksam effekt enligt vad som anges i tabell 2 [l/kWh]

CF

är omräkningsfaktorn enligt vad som anges i tabell 3 [gCO2/l]

Tabell 2

Typ av motor

Förbrukning för verksam effekt (VPe) [l/kWh]

Ej turboladdad bensin- eller E85-driven

0,264

Turboladdad bensin- eller E85-driven

0,280

Dieseldriven

0,220

LPG-driven

0,342

Turboladdad LPG-driven

0,363

 

Förbrukning för verksam effekt (VPe) [m3/kWh]

Ej turboladdad CNG (G20)-driven

0,259

Turboladdad CNG (G20)-driven

0,275


Tabell 3

Typ av bränsle

Omräkningsfaktor (CF) [gCO2/l]

Bensin/E85

2 330

Diesel

2 640

LPG

1 629

 

Omräkningsfaktor (CF) [gCO2/m3]

CNG (G20)

1 795

3.3   Beräkning av osäkerheten för koldioxidminskningarna

Osäkerheten för de koldioxidminskningar som beräknas enligt punkt 3.2 ska kvantifieras enligt följande:

Först ska standardavvikelsen för 12-volts motorgeneratorns verkningsgrad vid varje driftspunkt (Image 12) [%] beräknas i enlighet med formel 7.

Formel 7

Image 13

där

m

är det antal mätningar j som gjorts för att bestämma 12-volts motorgeneratorns verkningsgrad vid varje driftspunkt i, enligt vad som avses i punkt 2

Image 14

är 12-volts motorgeneratorns verkningsgrad beräknad för en enskild mätning j vid driftspunkt i, enligt vad som avses i punkt 2 [%]

Image 15

är 12-volts motorgeneratorns genomsnittliga verkningsgrad beräknad för en driftspunkt i, så som fastställts i punkt 2 [%]

Därefter ska standardavvikelsen för 12-volts motorgeneratorns verkningsgrad (Image 16) [%] beräknas i enlighet med formel 8.

Formel 8

Image 17

där

Image 18

är fastställd i enlighet med formel 7 [%]

hi

är varvtalet för driftspunkt i enligt tabell 1.

Slutligen ska osäkerheten för koldioxidminskningarna (Image 19) [gCO2/km] genom användning av 12-volts motorgeneratorn beräknas i enlighet med formel 9 och får inte vara högre än 30 % av koldioxidminskningarna:

Formel 9

Image 20

där

PRW

är effektbehovet under verkliga förhållanden, som är 750 W

PTA

är effektbehovet under typgodkännandeförhållanden, som är 350 W

ηMG

är verkningsgraden för 12-volts motorgeneratorn, fastställd enligt punkt 2 [%]

VPe

är förbrukning för verksam effekt enligt vad som anges i tabell 2 [l/kWh]

CF

är bränsleomvandlingfaktorn enligt tabell 3 [gCO2/l]

v

är genomsnittshastigheten enligt WLTP, som är 46,6 km/h

Image 21

är standardavvikelsen för 12-volts motorgeneratorns verkningsgrad, fastställd i enlighet med formel 8 [%]

ηMG

är verkningsgraden för 12-volts motorgeneratorn, fastställd enligt punkt 2 [%]

3.4   Avrundning

Koldioxidminskningarna (Image 22) beräknade i enlighet med punkt 3.2 och osäkerheten för koldioxidminskningarna (Image 23) beräknad i enlighet med punkt 3.3 ska avrundas till högst två decimaler.

Varje värde som används vid beräkningen av koldioxidminskningarna får användas utan avrundning eller ska avrundas med ett minsta antal decimaler som gör att den högsta totala effekten (dvs. den kombinerade effekten av alla avrundade värden) på minskningarna blir lägre än 0,25 koldioxid/km.

3.5   Kontroll mot minimitröskeln för koldioxidminskningar

Typgodkännandemyndigheten ska för varje fordonsversion som är utrustad med en 12-volts motorgenerator säkerställa att minimitröskelvärdet enligt artikel 9.1 b i genomförandeförordningarna (EU) nr 725/2011 och (EU) nr 427/2014 uppfylls.

När typgodkännandemyndigheten kontrollerar om minimitröskelvärdet är uppfyllt ska den, i enlighet med formel 10, beakta de koldioxidminskningar som fastställs i punkt 3.2, den osäkerhet som fastställs i punkt 3.3 och, i tillämpliga fall, en koldioxidkorrigering, i fall av en positiv viktskillnad (Δ m) mellan 12-volts motorgeneratorn och referensgeneratorn.

När det gäller korrigering för en positiv viktskillnad, ska referensgeneratorns vikt sättas till 7 kg.

Tillverkaren ska förse typgodkännandemyndigheten med uppgifter om 12-volts motorgeneratorns vikt enligt leverantörens certifiering.

Formel 10

Image 24

där

MT

är 0,5 g koldioxid/km enligt vad som anges i artikel 9.1 b i genomförandeförordningarna (EU) nr 725/2011 och (EU) nr 427/2014

Image 25

är de koldioxidminskningar som fastställs i punkt 3.2 [gCO2/km]

Image 26

är osäkerheten för koldioxidminskningarna, som fastställs i punkt 3.3 [gCO2/km]

Image 27

är koldioxidkorrigering, i fall av en positiv viktskillnad (Δ m) [kg] mellan 12-volts motorgeneratorn och referensgeneratorn, beräknad i enlighet med tabell 4 [gCO2/km]

Tabell 4

Typ av bränsle

Koldioxidkorrigering (

Image 28

) [gCO2/km]

Bensin/E85

0,0277 • Δm

Diesel

0,0383 • Δm

LPG

0,0251 • Δm

CNG

0,0209 • Δm

4.   CERTIFIERING AV KOLDIOXIDMINSKNINGAR

Koldioxidminskningarna som ska certifieras av typgodkännandemyndigheten i enlighet med artikel 11 i genomförandeförordning (EU) nr 725/2011 eller (EU) nr 427/2014 (Image 29) [g koldioxid/km] är de som beräknats i enlighet med formel 11. Koldioxidminskningarna ska registreras i typgodkännandeintyget för varje fordonsversion som är utrustad med en 12-volts motorgenerator.

Formel 11

Image 30

där

Image 31

är koldioxidminskningarna fastställda i enlighet med formel 6 i punkt 3.2 [gCO2/km]

Image 32

är osäkerheten för de koldioxidminskningar som uppnås med 12-volts motorgeneratorn, beräknad i enlighet med formel 9 i punkt 3.3 [gCO2/km]


Top