Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R2462

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/2462 av den 30 oktober 2015 om ändring av den delegerade förordningen (EU) nr 1268/2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget

    EUT L 342, 29.12.2015, p. 7–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/08/2018; tyst upphävande genom 32018R1046 och 32018D1520

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/2462/oj

    29.12.2015   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 342/7


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2015/2462

    av den 30 oktober 2015

    om ändring av den delegerade förordningen (EU) nr 1268/2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (1), särskilt artiklarna 58, 60, 101, 103, 104, 104a, 105, 106, 107, 108, 110, 111, 112, 113, 115, 116, 117, 118, 119, 124, 131, 138, 139, 190, 191, 204 och 209, och

    av följande skäl:

    (1)

    Förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 har ändrats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2015/1929 (2) för att anpassa den till de ändrade upphandlingsreglerna i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU om offentlig upphandling (3) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU om tilldelning av koncessioner (4), och för att stärka systemet för att skydda unionens budget. Följaktligen måste kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 (5) om tillämpningsföreskrifter för förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 uppdateras.

    (2)

    Enligt artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) kan det till kommissionen, genom en lagstiftningsakt, delegeras befogenhet att anta icke-lagstiftningsakter som enbart kompletterar eller ändrar vissa icke-väsentliga delar av lagstiftningsakten.

    (3)

    Innehållet i delegeringsöverenskommelser med enheter som anförtrotts uppgifter som ingår i budgetgenomförandet och som de genomför med hjälp av indirekt förvaltning måste anpassas till de utvidgade skyldigheter som införts genom förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 i fråga om att meddela och ålägga ekonomiska aktörer administrativa sanktioner vid oriktigheter och bedrägerier.

    (4)

    Åtgärden att likställa icke-vinstdrivande organisationer med internationella organisationer för att möjliggöra tillämpningen av de relevanta särskilda reglerna om indirekt förvaltning bör omfattas av begränsningar och villkor. Det är följaktligen lämpligt att fastlägga vilka förfaranden som ska följas och vilka kriterier som ska tillämpas vid ett sådant likställande.

    (5)

    För klarhetens och konsekvensens skull är det nödvändigt att lägga till nya definitioner och göra tekniska klargöranden så att det säkerställs att terminologin i delegerad förordning (EU) nr 1268/2012 i största möjliga utsträckning motsvarar den i direktiven 2014/24/EU och 2014/23/EU.

    (6)

    De upphandlingsförfaranden som ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning bör följa de informationsrutiner för meddelanden som föreskrivs i direktiv 2014/24/EU och dessa meddelanden bör överföras med elektroniska medel. Eftersom dessa meddelanden måste offentliggöras på alla EU-språk är det nödvändigt att anpassa tidsfristen för inlämning av anbud genom att förlänga tidsfristen mellan avsändande och offentliggörande på unionsnivå utöver den som föreskrivs i direktiv 2014/24/EU.

    (7)

    Det är lämpligt att förenkla offentliggörandet av kontraktstilldelning som inte ingår i tillämpningsområdet för direktiv 2014/24/EU och ett sådant offentliggörande bör i första hand ske på den upphandlande myndighetens webbplats snarare än i Europeiska unionens officiella tidning, som är fallet i fråga om offentliggörande i förhand.

    (8)

    Det förhandlade förfarandet under konkurrens bör betraktas som standardförfarande och ersätta det tidigare förhandlade förfarandet med föregående offentliggörande. Den årliga rapporteringen om exceptionella förfaranden bör således begränsas till att omfatta förhandlade förfaranden utan föregående offentliggörande.

    (9)

    Det måste säkerställas att innovationspartnerskap enbart används när den eftersträvade produkten inte finns på marknaden. Det bör således föreskrivas att en preliminär marknadsundersökning måste utföras innan ett innovationspartnerskap används.

    (10)

    Alla typer av möjliga inköp måste täckas in, även de som inte ingår i tillämpningsområdet för direktiv 2014/24/EU. Det förhandlade förfarandet bör således användas utan föregående offentliggörande i fråga om dessa inköp, däribland vissa juridiska tjänster, vissa kategorier av finansiella tjänster, lån och allmänna kommunikationsnät.

    (11)

    Internationella organisationer kan tillhandahålla tjänster som ekonomiska aktörer, varför de bör kunna delta i upphandlingsförfaranden. Det bör också bli möjligt att använda det förhandlande förfarandet utan föregående offentliggörande för vissa internationella organisationer som till följd av sina stadgar inte får delta i konkurrensutsatta anbudsförfaranden. Det kontrakt som blir följden bör anpassas till den tillämpliga lagstiftningen och beroende på vilken jurisdiktion som berörs.

    (12)

    I syfte att harmonisera och förenkla bör de standardförfaranden som är tillämpliga på offentlig upphandling också tillämpas på koncessionskontrakt, däribland det förhandlade förfarandet under konkurrens. Detta uppfyller kraven i direktiv 2014/23/EU om koncessioner när det gäller offentliggörande i förhand och i efterhand. Tröskelvärdet för tjänstekoncessioner bör därför anpassas till tröskelvärdet för tjänstekontrakt.

    (13)

    I syfte att harmonisera och förenkla bör de standardförfaranden som är tillämpliga på offentlig upphandling också tillämpas på inköp inom ramen för det enklare systemet enligt direktiv 2014/24/EU, däribland det förhandlade förfarandet under konkurrens. Tröskelvärdet för inköp inom ramen för det enklare systemet bör därför anpassas till tröskelvärdet för tjänstekontrakt.

    (14)

    För klarhetens och förenklingens skull bör varaktigheten för en inbjudan att anmäla intresse och tidsfristen för att lämna anbudsansökningar anpassas till tidsfristerna inom ramen för det dynamiska inköpssystemet, eftersom de båda systemen i hög grad liknar varandra i alla andra avseenden.

    (15)

    För att förenkla administrationen och uppmuntra små och medelstora företags deltagande bör förhandlade förfaranden användas för kontrakt till medelhögt värde.

    (16)

    Några bestämmelser bör ändras för att underlätta användningen av elektroniska upphandlingsförfaranden, bland annat elektronisk inlämning av anbud. Särskilt upphandlingsdokumenten, inklusive fullständiga kravspecifikationer, bör vara tillgängliga med elektroniska medel från det att förfarandet påbörjas, även i samband med tvåstegsförfaranden, utom i motiverade fall. Resultatet av ett förfarande bör också meddelas med elektroniska medel och anbudsgivare och anbudssökande bör gå med på att underrättas på detta sätt vid inlämning av sina anbud eller anbudsansökningar, och de bör lämna en giltig e-postadress för detta ändamål.

    (17)

    Entreprenörer bör åläggas att iaktta alla tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter.

    (18)

    När det gäller bedömning av uteslutnings- och urvalskriterier bör den upphandlande myndigheten godta ett europeiskt enhetligt upphandlingsdokument, enligt direktiv 2014/24/EU, som en standardiserad försäkran när det är möjligt eller, i avsaknad av detta, en försäkran på heder och samvete. Den upphandlande myndigheten bör begära kompletterande dokument enbart från de anbudsgivare som tilldelats kontraktet eller, i särskilda fall, från samtliga anbudsgivare eller anbudssökande.

    (19)

    För att säkerställa att databasen för systemet för tidig upptäckt och uteslutning fungerar korrekt bör regler fastställas om tillträde till uppgifterna i databasen och översändning av dessa uppgifter.

    (20)

    För att förenkla och minska den administrativa bördan bör det befintliga automatiserade informationssystem som kommissionen inrättat för rapportering av oriktigheter och bedrägerier användas enligt sektorsspecifika regler för systemet för tidig upptäckt och uteslutning.

    (21)

    Det bör fastställas närmare regler för organisation och sammansättning av den panel som inrättas för att säkerställa att systemet för åläggande av administrativa sanktioner är ändamålsenligt och konsekvent.

    (22)

    Det är nödvändigt att fastställa urvalskriterier i upphandlingsdokumenten för både en enskild ekonomisk aktör och en grupp av ekonomiska aktörer, samtidigt som principerna om proportionalitet och lika behandling iakttas.

    (23)

    För att få rättslig förutsebarhet måste det klargöras att urvalskriterier är strikt kopplade till utvärderingen av anbudssökande eller anbudsgivare och att tilldelningskriterier är strikt kopplade till utvärdering av anbud. Kvalifikationer och erfarenheter hos den personal som ska fullgöra ett kontrakt bör i synnerhet enbart användas som ett urvalskriterium och inte som ett tilldelningskriterium, eftersom detta skulle innebära en risk för överlappning och dubbelräkning. Vidare kan alla förändringar av den personal som tilldelats att fullgöra ett kontrakt, även om de motiveras av sjukdom eller ändrade befattningar, äventyra de villkor på vilka kontraktet tilldelats och därigenom skapa osäkerhet om rättsläget.

    (24)

    För att förenkla bör kraven för öppnande- och utvärderingskommittéer kopplas till nivån på den riskanalys som utförs av utanordnaren.

    (25)

    När anbudssökande och anbudsgivare underrättas om resultatet av ett förfarande bör de informeras om de skäl som ligger till grund för beslutet och få en detaljerad redogörelse för orsakerna på grundval av utvärderingsrapportens innehåll.

    (26)

    Det bör införas en möjlighet att kräva en fullgörandegaranti för byggentreprenader, varuleveranser eller komplexa tjänster, för att säkerställa efterlevnad av väsentliga kontraktsskyldigheter och ett korrekt fullgörande under kontraktets hela löptid. Det är också nödvändigt att föreskriva en innehållandegaranti som täcker kontraktsperioden, i linje med sedvanlig praxis inom dessa sektorer.

    (27)

    Vissa förvaltningsenheter bör kunna agera som inköpscentraler för grossistinköp eller centraliserad upphandling.

    (28)

    Tillämpningen av den ändrade tidsfristen mellan avsändande och offentliggörande av ett meddelande i Europeiska unionens officiella tidning måste skjutas upp, så att systemet för översättning av meddelanden kan anpassas.

    (29)

    Det är nödvändigt att skjuta upp tillämpningen av regeln om att de uppgifter om bedrägerier och oriktigheter som finns i kommissionens automatiserade informationssystem (Irregularity Management System) ska vara tillgängliga i databasen för systemet för tidig upptäckt och uteslutning, till dess att databasen kan ta emot dessa uppgifter.

    (30)

    Denna förordning bör träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning, så att den kan tillämpas från och med budgetårets början.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Delegerad förordning (EU) nr 1268/2012 ska ändras på följande sätt:

    1.

    I artikel 32.1 första stycket ska den inledande meningen ersättas med följande:

    ”Utan att detta påverkar möjligheten att samma handlingar också kan vara olagliga i den mening som avses i artikel 106.1 d i budgetförordningen, kan handlingar som kan medföra intressekonflikter i den mening som avses i artikel 57.2 i budgetförordningen bland annat bestå i att”

    2.

    Rubriken på artikel 40 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 40

    Innehåll i den överenskommelse genom vilken genomförandeuppgifter anförtros åt enheter eller personer

    (Artiklarna 60.3 och 61.3 i budgetförordningen)”

    3.

    I artikel 40 ska led f ersättas med följande:

    ”f)

    Regler som gör det möjligt för enheten eller personen att utesluta ekonomiska aktörer som befinner sig i någon av de situationer som avses i artikel 106.1 d och f eller artikel 107 b i budgetförordningen från att delta i förfaranden för tilldelning av kontrakt, bidrag eller tävlingspriser eller från att tilldelas upphandlingskontrakt, bidrag eller tävlingspriser, och regler som möjliggör för enheten eller personen att ålägga dessa ekonomiska aktörer en ekonomisk sanktion.”

    4.

    I artikel 40 ska led h i ersättas med följande:

    ”h)

    Förfaranden som garanterar

    i)

    att den enhet som anförtrotts genomförandeuppgifterna åtar sig att utan dröjsmål underrätta kommissionen om alla förekomster av bedrägerier eller oegentligheter enligt artikel 106.1 d och f i budgetförordningen vid förvaltningen av unionens medel samt om vilka motåtgärder som vidtagits,”

    5.

    I artikel 40 ska följande stycken läggas till:

    ”När det gäller första stycket f och vid tillämpning av artikel 106.5 i budgetförordningen ska ett tredjeland anses vara skyldigt till underlåtenhet att agera bland annat om det enligt landets nationella lagstiftning inte går att utesluta ekonomiska aktörer från samtliga EU-finansierade tilldelningsförfaranden i enlighet med artikel 106 i budgetförordningen. I delegeringsöverenskommelser ska det anges när ett tredjeland anses vara skyldigt till underlåtenhet att agera.

    Vid tillämpning av första stycket h i och när det gäller tredjeländer och internationella organisationer ska dessa förfaranden ange när tredjelandet och den internationella organisationen ska förebygga, upptäcka, korrigera och meddela oriktigheter och bedrägerier i enlighet med artikel 60.3 i budgetförordningen.”

    6.

    Artikel 43 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 43

    Särskilda bestämmelser för indirekt förvaltning med internationella organisationer

    (Artiklarna 58.1 c ii och 188 i budgetförordningen)

    1.   De internationella organisationer som avses i 58.1 c ii i budgetförordningen ska vara organisationer som omfattas av internationella offentligrättsliga bestämmelser och som inrättats genom internationella överenskommelser, samt specialiserade organ som inrättats av sådana organisationer.

    Innan kommissionen anförtror genomförandeuppgifter ska de överenskommelser som avses i första stycket läggas fram för den utanordnare som är ansvarig för förhandsbedömningen enligt artikel 39.

    2.   Följande organisationer ska likställas med internationella organisationer:

    a)

    Internationella rödakorskommittén.

    b)

    Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.

    3.   Kommissionen får anta ett vederbörligen motiverat beslut som likställer en icke-vinstdrivande organisation med en internationell organisation, förutsatt att organisationen uppfyller följande villkor:

    a)

    Den har egen rättskapacitet och självständiga styrande organ.

    b)

    Den har inrättats för att utföra särskilda uppgifter av allmänt internationellt intresse.

    c)

    Minst sex medlemsstater är medlemmar i den icke-vinstdrivande organisationen.

    d)

    Den ställer tillräckliga ekonomiska garantier.

    e)

    Den bedriver verksamhet på grundval av en permanent organisation och i enlighet med system, regler och förfaranden som kan bedömas i enlighet med artikel 61.1 i budgetförordningen.

    4.   Om kommissionen genomför budgeten via indirekt förvaltning med internationella organisationer ska de överenskommelser om kontroller som ingåtts med dessa organisationer tillämpas.”

    7.

    Artikel 53 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 53

    Rapport om förhandlade förfaranden

    (Artikel 66 i budgetförordningen)

    De delegerade utanordnarna ska för varje budgetår sammanställa uppgifter om kontrakt som ingåtts enligt de förhandlade förfaranden som avses i artiklarna 134.1 a–f och 266 i denna förordning. Om andelen förhandlade förfaranden i förhållande till det antal kontrakt som tilldelats av en och samma delegerade utanordnare ökar kraftigt jämfört med tidigare år eller om denna andel är betydligt större än det genomsnitt som registrerats inom utanordnarens institution, ska den behöriga utanordnaren i en rapport till denna institution redogöra för de åtgärder som vidtagits för att vända denna utveckling. Varje institution ska överlämna en rapport om förhandlade förfaranden till Europaparlamentet och rådet. I kommissionens fall ska den rapporten bifogas det sammandrag av årliga verksamhetsrapporter som avses i artikel 66.9 i budgetförordningen.”

    8.

    Rubriken på avdelning V i del ett ska ersättas med följande:

    ”AVDELNING V

    OFFENTLIG UPPHANDLING OCH KONCESSIONER”

    9.

    I del ett avdelning V kapitel 1 ska avsnitten 1, 2 och 3 ersättas med följande:

    ”Avsnitt 1

    Tillämpningsområde och principer för tilldelning av kontrakt

    Artikel 121

    Tillämpningsområde och definitioner

    (Artikel 101.2 i budgetförordningen)

    1.   Fastighetskontrakt omfattar köp av, förvärv av tomträtt eller nyttjanderätt till, leasing, hyra eller hyrköp av – med eller utan köpoption – mark, befintliga byggnader eller annan fast egendom.

    2.   Varukontrakt omfattar köp, leasing, hyra eller hyrköp – med eller utan köpoption – av varor. Ett varukontrakt kan som ett underordnat inslag omfatta kompletterande monterings- och installationsarbeten.

    3.   Byggentreprenadkontrakt omfattar antingen utförande eller både utförande och projektering av en byggentreprenad eller ett byggnadsverk med anknytning till en verksamhet som avses i bilaga II till Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU (6), eller realisering, oavsett medel, av ett byggnadsverk i enlighet med krav som anges av den upphandlande myndighet som utövar ett avgörande inflytande över typen eller projekteringen av byggnadsverket.

    Med byggnadsverk avses ett resultat av bygg- eller anläggningsarbeten, betraktat som en helhet och vilket i sig fullgör en ekonomisk eller teknisk funktion.

    4.   Tjänstekontrakt omfattar alla intellektuella och icke-intellektuella tjänster, dvs. alla andra tjänster än dem som täcks av varu-, byggentreprenad- eller fastighetskontrakt.

    5.   Vid blandade kontrakt som omfattar både varor och tjänster ska huvudföremålet för kontraktet bestämmas genom en jämförelse mellan värdet på varorna och på tjänsterna.

    Ett kontrakt som omfattar en typ av upphandling (byggentreprenad, varor eller tjänster) och koncessioner (bygg- eller tjänstekoncessioner) ska tilldelas i enlighet med de regler som gäller för det offentliga kontraktet.

    6.   Om det hänvisas till nomenklaturer i samband med offentlig upphandling ska CPV, den gemensamma terminologin vid offentlig upphandling, användas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2195/2002 (7).

    7.   Den upphandlande myndigheten får inte kräva att en grupp av ekonomiska aktörer ska ha en viss juridisk form för att få lämna ett anbud eller en anbudsansökan, men den får kräva att den utsedda gruppen ska anta en viss juridisk form när den har blivit tilldelad kontraktet, om det krävs för att kontraktet ska kunna fullgöras korrekt.

    8.   Alla utbyten med entreprenörer, inbegripet ingående av kontrakt och alla ändringar av dem, får ske genom system för elektroniskt utbyte som inrättas av den upphandlande myndigheten.

    9.   Systemen för elektroniskt utbyte ska uppfylla följande krav:

    a)

    Endast behöriga personer ska ha tillträde till systemen och de handlingar som överförs genom dem.

    b)

    Endast behöriga personer ska ha rätt att elektroniskt skriva under eller överföra handlingar genom systemen.

    c)

    Behöriga personer ska identifieras i systemen genom väl etablerade rutiner.

    d)

    Tid och dag för elektroniska överföringar ska anges exakt.

    e)

    Handlingarnas integritet ska bevaras.

    f)

    Handlingarna ska förbli tillgängliga.

    g)

    I tillämpliga fall ska sekretess kring handlingarna bevaras.

    h)

    Personuppgifter ska skyddas enligt kraven i förordning (EG) nr 45/2001.

    10.   Uppgifter som sänds eller tas emot genom ett sådant system ska åtnjuta rättslig presumtion i fråga om uppgifternas integritet och riktigheten hos de datum och tidpunkter för sändning eller mottagande av uppgifter som anges i systemet.

    En handling som sänts eller anmälts genom ett sådant system ska anses vara likvärdig med en handling i pappersform, godtas som bevis i rättsliga förfaranden, betraktas som ett original och åtnjuta rättslig presumtion i fråga om äkthet och integritet, förutsatt att den inte innehåller några dynamiska egenskaper som automatiskt kan förändra den.

    Den elektroniska underskrift som avses i punkt 9 b ska ha samma rättsliga verkan som en handskriven underskrift.

    Artikel 122

    Ramavtal och specifika kontrakt

    (Artikel 101.2 i budgetförordningen)

    1.   Ett ramavtal får inte löpa längre än fyra år, utom i undantagsfall som vederbörligen motiverats, särskilt med föremålet för ramavtalet.

    Specifika kontrakt som grundar sig på ett ramavtal ska tilldelas enligt villkoren i det senare.

    Vid tilldelning av specifika kontrakt får parterna inte göra några väsentliga ändringar av ramavtalet.

    2.   Om ett ramavtal ingås med en enskild ekonomisk aktör, ska de specifika kontrakten tilldelas i enlighet med villkoren i ramavtalet.

    I vederbörligen motiverade fall får upphandlande myndigheter skriftligen samråda med entreprenören och begära att denne kompletterar sitt anbud om så behövs.

    3.   Om ett ramavtal ingås med flera ekonomiska aktörer (nedan kallat multipelt ramavtal) får det utformas som separata kontrakt med identiska villkor undertecknade tillsammans med varje enskild entreprenör.

    Specifika kontrakt som grundar sig på ramavtal som ingåtts med flera ekonomiska aktörer ska genomföras på ett av följande sätt:

    a)

    Enligt villkoren i ramavtalet, utan att inleda en förnyad konkurrensutsättning, om samtliga villkor för tillhandahållandet av de berörda byggentreprenaderna, varorna eller tjänsterna samt objektiva villkor för att fastställa vem av entreprenörerna som ska utföra dem anges i ramavtalet.

    b)

    Om inte samtliga villkor för tillhandahållandet av de berörda byggentreprenaderna, varorna eller tjänsterna anges i ramavtalet, genom att inleda en förnyad konkurrensutsättning bland entreprenörerna i enlighet med punkt 4 och på grundval av följande:

    i)

    Samma eller vid behov mer preciserade villkor.

    ii)

    I tillämpliga fall, andra villkor som avses i upphandlingsdokumenten för ramavtalet.

    c)

    Delvis utan att inleda en förnyad konkurrensutsättning i enlighet med led a och delvis genom att inleda en förnyad konkurrensutsättning bland entreprenörerna i enlighet med led b, om den upphandlande myndigheten har fastställt denna möjlighet i upphandlingsdokumenten för ramavtalet.

    I de upphandlingsdokument som avses i andra stycket c ska också anges vilka villkor som kan bli föremål för en förnyad konkurrensutsättning.

    4.   Ett multipelt ramavtal med inledande av en förnyad konkurrensutsättning ska ingås med minst tre ekonomiska aktörer, förutsatt att det finns ett tillräckligt antal godtagbara anbud enligt artikel 158.4.

    Vid tilldelning av ett specifikt kontrakt genom att inleda en förnyad konkurrensutsättning bland entreprenörerna ska den upphandlande myndigheten samråda med dessa skriftligen och ange en tidsfrist som är tillräckligt lång för att specifika anbud ska kunna lämnas. Specifika anbud ska lämnas skriftligen. Den upphandlande myndigheten ska tilldela varje specifikt kontrakt till den anbudsgivare som har lämnat det ekonomiskt mest fördelaktiga specifika anbudet, på grundval av de tilldelningskriterier som anges i upphandlingsdokumenten för ramavtalet.

    5.   I sektorer med snabb prisutveckling och teknisk utveckling ska ramavtal utan inledande av en förnyad konkurrensutsättning innehålla en bestämmelse om halvtidsutvärdering eller om ett system med riktmärkning. Om det efter halvtidsutvärderingen konstateras att de villkor som ursprungligen fastställdes inte längre är anpassade efter prisutvecklingen eller den tekniska utvecklingen får den upphandlande myndigheten inte använda det aktuella ramavtalet och ska vidta lämpliga åtgärder för att säga upp det.

    6.   Specifika kontrakt som grundar sig på ramavtal ska föregås av ett budgetåtagande.

    Avsnitt 2

    Offentlighet

    Artikel 123

    Utlysning av förfaranden där kontraktsvärdet minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen eller av kontrakt som ingår i tillämpningsområdet för direktiv 2014/24/EU

    (Artikel 103.1 i budgetförordningen)

    1.   För att säkerställa öppna förfaranden ska meddelanden som ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning innehålla alla de uppgifter som begärs i de berörda standardformulär som avses i direktiv 2014/24/EU.

    2.   En upphandlande myndighet får informera om planerade upphandlingar för ett visst budgetår genom att offentliggöra ett förhandsmeddelande. Detta ska omfatta en period om högst tolv månader från den dag då meddelandet skickas till publikationsbyrån.

    Den upphandlande myndigheten får offentliggöra förhandsmeddelandet antingen i Europeiska unionens officiella tidning eller på sin upphandlarprofil. I det senare fallet ska ett meddelande om offentliggörande på upphandlarprofilen offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

    3.   Ett meddelande om upphandling ska utgöra ett sätt att inleda ett förfarande med ett uppskattat värde som minst motsvarar de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen, utom i fråga om det förfarande som beskrivs i artikel 134 i den här förordningen.

    4.   Den upphandlande myndigheten ska till publikationsbyrån skicka ett meddelande om tilldelning, vilket beskriver resultatet av förfarandet, inom 30 dagar efter undertecknandet av ett kontrakt eller ramavtal med ett värde som minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen.

    Meddelanden om tilldelning av kontrakt som grundar sig på ett dynamiskt inköpssystem får emellertid grupperas kvartalsvis. I så fall ska den upphandlande myndigheten skicka meddelandet senast 30 dagar efter utgången av varje kvartal.

    Meddelanden om tilldelning får inte offentliggöras för specifika kontrakt som grundar sig på ett ramavtal.

    5.   Den upphandlande myndigheten ska offentliggöra ett meddelande om tilldelning

    a)

    innan den undertecknar ett kontrakt eller ramavtal med ett värde som minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen och som tilldelats enligt förfarandet i artikel 134.1 b i den här förordningen,

    b)

    efter att den undertecknat ett kontrakt eller ramavtal med ett värde som minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen, inbegripet kontrakt som tilldelats enligt förfarandena i artikel 134.1 a och c–f i den här förordningen.

    6.   Den upphandlande myndigheten ska i Europeiska unionens officiella tidning offentliggöra ett meddelande om ändring av ett kontrakt under dess löptid i de fall som beskrivs i artikel 114a.3 a och b i budgetförordningen när ändringens värde minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen.

    7.   Vid ett interinstitutionellt förfarande ska den upphandlande myndighet som ansvarar för förfarandet ha ansvaret för tillämpliga åtgärder för offentliggörande.

    Artikel 124

    Utlysning av förfaranden där kontraktsvärdet understiger tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen eller som inte ingår i tillämpningsområdet för direktiv 2014/24/EU

    (Artikel 103.2 i budgetförordningen)

    1.   Förfaranden med ett uppskattat kontraktsvärde som understiger tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen ska utlysas på lämpligt sätt. Denna utlysning ska innefatta ett lämpligt offentliggörande i förhand på internet, ett meddelande om upphandling eller, i fråga om kontrakt som tilldelas enligt förfarandet i artikel 136 i den här förordningen, ett offentliggörande av ett meddelande om en inbjudan att anmäla intresse i Europeiska unionens officiella tidning. Denna skyldighet ska inte gälla för förfarandet enligt artikel 134 i denna förordning eller det förhandlade förfarandet för kontrakt till mycket lågt värde enligt artikel 137.2 i denna förordning.

    2.   För kontrakt som tilldelas i enlighet med artikel 134.1 g och i i denna förordning ska den upphandlande myndigheten senast den 30 juni påföljande budgetår skicka en förteckning över kontrakten till Europaparlamentet och rådet. För kommissionens del ska förteckningen bifogas det sammandrag av årliga verksamhetsrapporter som avses i artikel 66.9 i budgetförordningen.

    3.   Uppgifter om kontraktstilldelning ska innefatta entreprenörens namn, det tilldelade beloppet och kontraktsföremålet och ska, i fråga om direkta och specifika kontrakt, efterleva villkoren i artikel 21.3.

    Den upphandlande myndigheten ska senast den 30 juni påföljande budgetår på sin webbplats offentliggöra en förteckning över följande typer av kontrakt:

    a)

    Kontrakt med ett värde under de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen.

    b)

    Kontrakt som tilldelats enligt artikel 134.1 h och j–m i den här förordningen.

    c)

    Ändringar av kontrakt enligt artikel 114a.3 c i budgetförordningen.

    d)

    Ändringar av kontrakt enligt artikel 114a.3 a och b i budgetförordningen, när ändringens värde understiger tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen.

    e)

    Specifika kontrakt inom ett ramavtal.

    Vid tillämpning av andra stycket e får de offentliggjorda uppgifterna aggregeras per entreprenör och för ett och samma kontraktsföremål.

    4.   I fråga om interinstitutionella ramavtal ska varje upphandlande myndighet ansvara för utlysning av sina respektive specifika kontrakt och ändringar av dessa på de villkor som anges i punkt 3.

    Artikel 125

    Offentliggörande av meddelanden

    (Artikel 103.1 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten ska med elektroniska medel upprätta och överföra de meddelanden som avses i artiklarna 123 och 124 till publikationsbyrån.

    2.   Publikationsbyrån ska offentliggöra de meddelanden som avses i artiklarna 123 och 124 i Europeiska unionens officiella tidning senast

    a)

    sju dagar efter att de avsänts, om den upphandlande myndigheten använder det elektroniska systemet för ifyllande av de standardformulär som avses i artikel 123.1 och begränsar fritexten till högst 500 ord,

    b)

    tolv dagar efter att de avsänts, i alla övriga fall.

    3.   Den upphandlande myndigheten ska kunna bevisa vilken dag ett meddelande avsänts.

    Artikel 126

    Övriga former av utlysning

    (Artikel 103.2 i budgetförordningen)

    Utöver de former av utlysning som anges i artiklarna 123 och 124 får upphandlingsförfaranden utlysas på annat valfritt sätt, däribland elektroniskt. En sådan utlysning ska hänvisa till det meddelande som offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning, om ett sådant meddelande har offentliggjorts, och får inte föregå offentliggörandet av det meddelandet, som är det enda giltiga.

    Denna utlysning får inte innebära att anbudssökande eller anbudsgivare diskrimineras och får inte innehålla några andra upplysningar än de som ingår i meddelandet om upphandling, om ett sådant meddelande offentliggjorts.

    Avsnitt 3

    Upphandlingsförfaranden

    Artikel 128

    Minsta antal anbudssökande och ordningar för förhandling

    (Artikel 104.4 i budgetförordningen)

    1.   Vid ett selektivt förfarande och vid förfaranden enligt artiklarna 136.1 a och b och 136a ska minsta antalet anbudssökande vara fem.

    2.   Vid det förhandlade förfarandet under konkurrens, en konkurrenspräglad dialog, ett innovationspartnerskap, en kartläggning av den lokala marknaden enligt artikel 134.1 g och det förhandlade förfarandet för kontrakt till lågt värde enligt artikel 137.1 ska minsta antalet anbudssökande vara tre.

    3.   Punkterna 1 och 2 i denna artikel ska inte tillämpas i följande fall:

    a)

    Vid förhandlade förfaranden för kontrakt till mycket lågt värde enligt artikel 137.2.

    b)

    Vid förhandlande förfaranden utan föregående offentliggörande enligt artikel 134, utom projekttävlingar enligt artikel 134.1 d och kartläggning av den lokala marknaden enligt artikel 134.1 g.

    4.   Om det antal anbudssökande som uppfyller urvalskriterierna är lägre än det minsta antal som anges i punkterna 1 och 2, får den upphandlande myndigheten fortsätta förfarandet genom att inbjuda de anbudssökande som har den erforderliga kapaciteten. Den upphandlande myndigheten får inte i förfarandet inbegripa andra ekonomiska aktörer som inte från början ansökt om att få delta eller som inte från början inbjudits att delta i förfarandet.

    5.   Den upphandlande myndigheten ska under en förhandling garantera lika behandling av samtliga anbudsgivare.

    En förhandling får äga rum i successiva steg för att minska det antal anbud som det ska förhandlas om, genom att man tillämpar de tilldelningskriterier som anges i upphandlingsdokumenten. Den upphandlande myndigheten ska i upphandlingsdokumenten ange om den kommer att utnyttja denna möjlighet.

    6.   För de förfaranden som anges i artikel 134.1 d och g och artiklarna 136a och 137 ska den upphandlande myndigheten inbjuda åtminstone samtliga ekonomiska aktörer som har anmält intresse efter ett offentliggörande i förhand enligt artikel 124.1, en kartläggning av den lokala marknaden eller en projekttävling.

    Artikel 129

    Innovationspartnerskap

    (Artikel 104.1 i budgetförordningen)

    1.   Ett innovationspartnerskap ska syfta till utvecklingen av en innovativ vara, tjänst eller byggentreprenad och därpå följande inköp av dessa byggentreprenader, varor eller tjänster, under förutsättning att de motsvarar de prestandanivåer och inte överskrider de maximikostnader som överenskommits mellan de upphandlande myndigheterna och partnerna.

    Innovationspartnerskapet ska delas upp i successiva etapper som följer stegen i forsknings- och innovationsprocessen, och som kan inkludera slutförande av byggentreprenaden, tillverkning av varorna eller tillhandahållande av tjänsterna. Innovationspartnerskapet ska ha mellanliggande mål som partnerna ska uppnå.

    Baserat på dessa mellanliggande mål kan den upphandlande myndigheten efter varje avslutad etapp besluta att avsluta innovationspartnerskapet eller, om innovationspartnerskapet omfattar flera partner, minska antalet partner genom att säga upp enskilda kontrakt, under förutsättning att den upphandlande myndigheten i upphandlingsdokumenten har angett dessa möjligheter och på vilka villkor de kan utnyttjas.

    2.   Innan ett innovationspartnerskap inleds ska den upphandlande myndigheten undersöka marknaden i enlighet med artikel 137a för att fastställa att byggnadsverket, varan eller tjänsten inte redan finns på marknaden eller har kommit så långt i sin utveckling att en marknadslansering är nära.

    De ordningar för förhandling som beskrivs i artikel 104.4 i budgetförordningen och artikel 128.5 i den här förordningen ska efterlevas.

    I upphandlingsdokumenten ska den upphandlande myndigheten identifiera behovet av innovativa byggentreprenader, varor eller tjänster som inte kan tillgodoses genom inköp av byggentreprenader, varor eller tjänster som redan finns tillgängliga på marknaden. Den ska ange vilka delar av beskrivningen som fastställer minimikraven. Den information som lämnas ska vara tillräckligt precis för att de ekonomiska aktörerna ska kunna bedöma den begärda lösningens art och räckvidd och besluta om de ska ansöka om att få delta i förfarandet.

    Den upphandlande myndigheten får besluta att inrätta ett innovationspartnerskap med en eller flera partner som bedriver separat forsknings- och utvecklingsverksamhet.

    Kontrakt ska tilldelas enbart på grundval av det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet i enlighet med artikel 110.4 i budgetförordningen.

    3.   Den upphandlande myndigheten ska i upphandlingsdokumenten ange vilka arrangemang för immateriella rättigheter som ska tillämpas.

    Inom ramen för ett innovationspartnerskap får den upphandlande myndigheten inte röja för övriga partner vilka lösningar som har föreslagits eller annan konfidentiell information som har förmedlats av en partner utan dennes samtycke.

    Den upphandlande myndigheten ska se till att partnerskapets struktur, särskilt varaktigheten av och värdet på de olika etapperna, avspeglar graden av innovation hos den föreslagna lösningen och stegen i de forsknings- och innovationsverksamheter som krävs för att utveckla en innovativ lösning som ännu inte finns tillgänglig på marknaden. Det uppskattade värdet av byggentreprenader, varor eller tjänster får inte vara oproportionellt i förhållande till de investeringar som krävs för deras framtagande.

    Artikel 130

    Projekttävlingar

    (Artikel 104.1 i budgetförordningen)

    1.   Projekttävlingar ska omfattas av de regler om utlysning som anges i artikel 123 och får innefatta utdelning av tävlingspriser.

    Om deltagarantalet i en projekttävling är begränsat till ett visst antal tävlingsdeltagare ska den upphandlande myndigheten fastställa entydiga och icke-diskriminerande urvalskriterier.

    Det antal tävlingsdeltagare som inbjuds att delta ska vara så stort att verklig konkurrens säkerställs.

    2.   En jury ska utnämnas av den behöriga utanordnaren. Den ska uteslutande bestå av fysiska personer som är oberoende i förhållande till tävlingsdeltagarna. Om särskilda yrkeskvalifikationer krävs av tävlingsdeltagarna ska minst en tredjedel av juryledamöterna ha samma eller likvärdiga kvalifikationer.

    Juryn ska vara självständig i sina yttranden. Dess yttranden ska antas på grundval av de bidrag som tävlingsdeltagarna lagt fram anonymt och ska uteslutande bygga på de kriterier som anges i meddelandet om projekttävlingen.

    3.   Juryns förslag, grundat på varje bidrags förtjänster, samt bidragens rangordning och juryns anmärkningar ska anges i en rapport som undertecknas av ledamöterna.

    Tävlingsdeltagarna ska förbli anonyma fram till dess att juryn lämnat sitt yttrande.

    I syfte att förtydliga ett projekt får juryn be tävlingsdeltagare att svara på frågor som den har noterat i rapporten. En fullständig rapport om dialogen ska upprättas.

    4.   Den upphandlande myndigheten ska därefter fatta ett beslut om tilldelning där den utvalda deltagarens namn och adress anges liksom skälen till valet utifrån de kriterier som offentliggjorts i meddelandet om projekttävlingen, i synnerhet om det skiljer sig från de förslag som lämnats i juryns yttrande.

    Artikel 131

    Dynamiska inköpssystem

    (Artikel 104.6 i budgetförordningen)

    1.   Ett dynamiskt inköpssystem ska vara en helt elektronisk process för köp av allmänt använda varor och tjänster, vilket under hela sin löptid är öppet för varje ekonomisk aktör som uppfyller urvalskriterierna. Det kan delas in i kategorier av byggentreprenader, varor eller tjänster som är objektivt definierade på grundval av egenskaperna hos den upphandling som ska genomföras inom den berörda kategorin. I detta fall ska urvalskriterier fastställas för varje kategori.

    2.   Den upphandlande myndigheten ska i upphandlingsdokumenten ange vilken typ av köp och vilka uppskattade kvantiteter som systemet avser samt all nödvändig information om inköpssystemet, den elektroniska utrustning som används, tekniska arrangemang för anslutning samt tekniska specifikationer.

    3.   Den upphandlande myndigheten ska under hela den tid som det dynamiska inköpssystemet är giltigt ge alla ekonomiska aktörer möjlighet att ansöka om att få delta i systemet. Den ska slutföra utvärderingen av sådana ansökningar inom 10 arbetsdagar från och med det att de inlämnas. Denna tidsfrist får i motiverade fall förlängas till 15 arbetsdagar. Den upphandlande myndigheten får dock förlänga utvärderingsperioden så länge den inte utfärdar någon inbjudan att lämna anbud under tiden.

    Den upphandlande myndigheten ska snarast möjligt informera anbudssökanden om huruvida denne tagits med i det dynamiska inköpssystemet.

    4.   Den upphandlande myndigheten ska inbjuda alla anbudssökande som tagits med i det dynamiska inköpssystemet inom relevant kategori att lämna ett anbud inom en rimlig tidsfrist. Den upphandlande myndigheten ska tilldela kontraktet till den anbudsgivare som har lämnat det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet på grundval av de tilldelningskriterier som angivits i meddelandet om upphandling. Dessa kriterier får vid behov preciseras i inbjudan att lämna anbud.

    5.   Den upphandlande myndigheten ska i meddelandet om upphandling ange hur länge det dynamiska inköpssystemet är giltigt.

    Ett dynamiskt inköpssystem får inte vara i mer än fyra år, utom i vederbörligen motiverade undantagsfall.

    Den upphandlande myndigheten får inte använda detta förfarande för att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen.

    Artikel 132

    Konkurrenspräglad dialog

    (Artikel 104.1 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten ska ange sina behov och krav, kriterier för tilldelning och en vägledande tidsplan i meddelandet om upphandling eller i ett beskrivande dokument.

    Den ska tilldela kontraktet till det anbud som har det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet.

    2.   Den upphandlande myndigheten ska inleda en dialog med de anbudssökande som uppfyller urvalskriterierna för att identifiera och definiera hur dess behov bäst ska kunna tillgodoses. Under denna dialog får den upphandlande myndigheten diskutera alla aspekter av upphandlingen med de utvalda anbudssökandena, men den får inte ändra sina behov och krav eller tilldelningskriterierna enligt punkt 1.

    Den upphandlande myndigheten ska under dialogen garantera lika behandling av samtliga anbudsgivare och får inte avslöja vilka lösningar en anbudsgivare har föreslagit eller annan konfidentiell information som en anbudsgivare har lämnat utan dennes samtycke.

    Om så har angetts i meddelandet om upphandling eller i det beskrivande dokumentet får en konkurrenspräglad dialog äga rum i successiva steg för att minska det antal lösningar som diskuteras under dialogen, på grundval av de meddelade tilldelningskriterierna.

    3.   Den upphandlande myndigheten ska fortsätta denna dialog till dess att den kan identifiera den eller de lösningar som kan tillgodose dess behov.

    Efter att ha informerat de kvarvarande anbudsgivarna om att dialogen är avslutad ska den upphandlande myndigheten uppmana var och en av dem att lämna sitt slutgiltiga anbud på grundval av den eller de lösningar som lagts fram och specificerats under dialogen. Dessa anbud ska innehålla alla de faktorer och villkor som är nödvändiga för projektets genomförande.

    På den upphandlande myndighetens begäran får dessa slutgiltiga anbud klarläggas, preciseras och optimeras, men detta får inte leda till väsentliga ändringar av anbuden eller upphandlingsdokumenten.

    Den upphandlande myndigheten får förhandla med den anbudsgivare vars anbud har det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet om att denne ska bekräfta åtaganden som gjorts i anbudet, förutsatt att detta inte leder till en ändring av väsentliga delar av anbudet eller en risk för snedvridning av konkurrensen eller diskriminering.

    4.   Den upphandlande myndigheten får besluta om betalning till de utvalda anbudssökande som deltar i dialogen.

    Artikel 133

    Interinstitutionella förfaranden

    (Artikel 104a.1 i budgetförordningen)

    Vid ett interinstitutionellt förfarande ska en upphandlande myndighet administrera förfarandet och det påföljande direkta kontraktet eller ramavtalet, för egen räkning och för de andra berörda upphandlande myndigheternas räkning.

    I meddelandet om upphandling ska anges de upphandlande myndigheter enligt artikel 104a.1 i budgetförordningen som är involverade i upphandlingsförfarandet, den institution som ansvarar för förfarandet och den samlade kontraktsvolymen för samtliga dessa upphandlande myndigheter.

    Artikel 134

    Användning av förhandlade förfaranden utan föregående offentliggörande av ett meddelande om upphandling

    (Artikel 104.5 i budgetförordningen)

    1.   När den upphandlande myndigheten använder ett förhandlat förfarande utan föregående offentliggörande av ett meddelande om upphandling ska den efterleva de ordningar för förhandling som beskrivs i artikel 104.4 i budgetförordningen och artikel 128.5 i den här förordningen.

    Den upphandlande myndigheten får i följande fall använda det förhandlade förfarandet, oavsett hur stort det uppskattade kontraktsvärdet är:

    a)

    Om det efter avslutandet av ett öppet eller selektivt förfarande konstateras att inga anbud eller inga lämpliga anbud, inga anbudsansökningar eller inga lämpliga anbudsansökningar enligt punkt 2 har lämnats, förutsatt att de ursprungliga upphandlingsdokumenten inte ändras väsentligt.

    b)

    Om byggentreprenaden, varorna eller tjänsterna endast kan tillhandahållas av en enskild ekonomisk aktör på de villkor som anges i punkt 3, av något av följande skäl:

    i)

    Syftet med upphandlingen är att skapa eller förvärva ett unikt konstverk eller en unik konstnärlig prestation.

    ii)

    Av tekniska skäl finns det ingen konkurrens.

    iii)

    Skydd av ensamrätt, inklusive immateriella rättigheter.

    c)

    Om det är absolut nödvändigt i fall där man inte kan iaktta de tidsfrister som anges i artiklarna 152, 154 och 275, på grund av synnerlig brådska föranledd av oförutsedda omständigheter som inte kan tillskrivas den upphandlande myndigheten.

    d)

    Om ett tjänstekontrakt följer på en projekttävling och måste tilldelas vinnaren eller en av vinnarna, varvid i det senare fallet samtliga vinnare ska inbjudas att delta i förhandlingarna.

    e)

    Om det rör sig om nya tjänster eller byggentreprenader som är en upprepning av liknande tjänster eller byggentreprenader som av samma upphandlande myndighet tilldelats samma ekonomiska aktör i ett ursprungligt kontrakt, förutsatt att dessa tjänster eller byggentreprenader är i överensstämmelse med ett grundläggande projekt, för vilket det ursprungliga kontraktet tilldelats efter offentliggörande av ett meddelande om upphandling, på de villkor som anges i punkt 4.

    f)

    Om det rör sig om varukontrakt, enligt följande:

    i)

    Vid kompletterande leveranser som antingen syftar till att delvis ersätta varor eller installationer, eller till att utöka befintliga varuleveranser eller installationer, i de fall ett byte av leverantör skulle tvinga den upphandlande myndigheten att anskaffa varor med andra tekniska egenskaper med åtföljande inkompatibilitet eller oproportionella tekniska svårigheter vid användning och underhåll; när institutionerna tilldelar kontrakt för egen räkning får kontraktens löptid inte överstiga tre år.

    ii)

    Om varorna endast framställs för forsknings-, experiment-, studie- eller utvecklingsändamål; sådana kontrakt får dock inte inbegripa tillverkning i en omfattning som syftar till att göra varan lönsam eller till att täcka forsknings- och utvecklingskostnader.

    iii)

    I fråga om varor som noteras och förvärvas på en råvarumarknad.

    iv)

    Vid inköp av varor på särskilt gynnsamma villkor, antingen från en ekonomisk aktör som slutgiltigt avvecklar sin affärsverksamhet eller från en likvidator vid ett insolvensförfarande, offentligt ackord eller liknande förfarande enligt nationell rätt.

    g)

    Om det rör sig om fastighetskontrakt, efter det att den lokala marknaden kartlagts.

    h)

    Om det rör sig om kontrakt för något av följande:

    i)

    När en advokat i den mening som avses i artikel 1 i rådets direktiv 77/249/EEG (8) företräder en klient vid skiljeförfaranden, förlikning eller rättsliga förfaranden.

    ii)

    Juridisk rådgivning som förberedelse inför något av de förfaranden som avses ovan eller när det finns en påtaglig indikation om och en stor sannolikhet för att det ärende som rådgivningen gäller kommer att bli föremål för sådana förfaranden, förutsatt att rådgivningen ges av en advokat i den mening som avses i artikel 1 i direktiv 77/249/EEG.

    iii)

    Skiljemanna- och förlikningstjänster.

    iv)

    Tjänster inom certifiering och autentisering av dokument som måste tillhandahållas av notarier.

    i)

    Om det rör sig om kontrakt som sekretessbelagts eller kontrakt vars fullgörande måste åtföljas av särskilda säkerhetsåtgärder, enligt gällande administrativa regler eller när skyddet av unionens vitala intressen kräver det, förutsatt att dessa vitala intressen inte kan skyddas genom andra åtgärder, varvid dessa åtgärder kan bestå av krav på att skydda den konfidentiella karaktären hos de uppgifter som den upphandlande myndigheten gör tillgängliga i upphandlingsförfarandet.

    j)

    Om det rör sig om finansiella tjänster i samband med utfärdande, försäljning, förvärv eller överlåtelse av värdepapper eller andra finansiella instrument i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/39/EG (9) samt centralbankstjänster och insatser som genomförs tillsammans med Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten och Europeiska stabilitetsmekanismen.

    k)

    Om det rör sig om lån, även i samband med utfärdande, försäljning, förvärv eller överlåtelse av värdepapper eller andra finansiella instrument.

    l)

    Om det rör sig om inköp av allmänna kommunikationsnät och elektroniska kommunikationstjänster enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG (10).

    m)

    Om det rör sig om tjänster som tillhandahålls av en internationell organisation som till följd av sina stadgar eller sin etableringsakt inte får delta i konkurrensutsatta anbudsförfaranden.

    2.   Ett anbud ska anses som olämpligt om det inte relaterar till kontraktsföremålet och en anbudsansökan ska anses som olämplig om den ekonomiska aktören befinner sig i en situation som föranleder uteslutning enligt artikel 106.1 i budgetförordningen eller inte uppfyller urvalskriterierna.

    3.   De undantag som anges i punkt 1 b ii och iii ska endast tillämpas när inget rimligt alternativ eller substitut finns och om avsaknaden av konkurrens inte beror på en konstgjord begränsning av de parametrar som fastställts för upphandlingen.

    4.   I de fall som avses i punkt 1 e ska omfattningen av möjliga nya tjänster eller byggentreprenader samt villkoren för tilldelning anges i det grundläggande projektet. När det grundläggande projektet utlyses ska den upphandlande myndigheten ange att det förhandlade förfarandet kan bli aktuellt och beakta den uppskattade totala kostnaden för kommande tjänster eller byggentreprenader vid tillämpningen av de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen eller i artiklarna 265.1 a, 267.1 a eller 269.1 a i den här förordningen inom området externa åtgärder. När institutionerna tilldelar kontrakt för egen räkning får detta förfarande bara användas under fullgörandet av det ursprungliga kontraktet och senast inom tre år efter dess undertecknande.

    Artikel 135

    Användning av det förhandlade förfarandet under konkurrens eller en konkurrenspräglad dialog

    (Artikel 104.5 i budgetförordningen)

    1.   När den upphandlande myndigheten använder det förhandlade förfarandet under konkurrens eller en konkurrenspräglad dialog ska den efterleva de ordningar för förhandling som beskrivs i artikel 104.4 i budgetförordningen och artikel 128.5 i den här förordningen. Den upphandlande myndigheten får i följande fall använda dessa förfaranden, oavsett hur stort det uppskattade kontraktsvärdet är:

    a)

    Om det efter avslutandet av ett öppet eller selektivt förfarande konstateras att enbart ogiltiga eller oacceptabla anbud enligt punkterna 2 och 3 har lämnats, förutsatt att de ursprungliga upphandlingsdokumenten inte ändras väsentligt, varvid kravet på offentliggörande av ett meddelande om upphandling får frångås på de villkor som anges i punkt 4.

    b)

    För byggentreprenader, varor eller tjänster som uppfyller ett eller flera av följande kriterier:

    i)

    Den upphandlande myndighetens behov kan inte tillgodoses utan anpassning av en lättillgänglig lösning.

    ii)

    Byggentreprenaderna, varorna eller tjänsterna inbegriper formgivning eller innovativa lösningar.

    iii)

    Kontraktet kan inte tilldelas utan föregående förhandlingar på grund av särskilda omständigheter knutna till kontraktets art, komplexitet eller rättsliga och ekonomiska utformning eller till riskerna i anslutning till kontraktsföremålet.

    iv)

    Den upphandlande myndigheten kan inte fastställa tekniska specifikationer med tillräcklig precision utifrån en standard i enlighet med artikel 139.3.

    c)

    För koncessionskontrakt.

    d)

    För tjänstekontrakt som avses i bilaga XIV till direktiv 2014/24/EU.

    e)

    För andra forsknings- och utvecklingstjänster än de som omfattas av CPV-koderna 73000000-2 till 73120000-9, 73300000-5, 73420000-2 och 73430000-5, såvida inte resultaten tillkommer endast den upphandlande myndigheten i dess egen verksamhet eller såvida inte den tillhandahållna tjänsten betalas helt och hållet av den upphandlande myndigheten.

    f)

    För tjänstekontrakt omfattande inköp, utveckling, produktion eller samproduktion av programmaterial avsett för audiovisuella medietjänster eller radiotjänster enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/13/EU (11), eller kontrakt för sändningstid eller tillhandahållande av program.

    2.   Ett anbud ska i följande fall anses vara ogiltigt:

    a)

    När det inte motsvarar de minimikrav som anges i upphandlingsdokumenten.

    b)

    När det inte efterlever inlämningskraven enligt artikel 111.4 i budgetförordningen.

    c)

    När anbudsgivaren avvisas från förfarandet i enlighet med artikel 107.1 b eller c i budgetförordningen.

    d)

    När den upphandlande myndigheten har förklarat att anbudet är onormalt lågt.

    3.   Ett anbud ska i följande fall anses vara oacceptabelt:

    a)

    När dess pris överskrider det högsta budgetanslag som beslutats och dokumenterats av den upphandlande myndigheten innan upphandlingsförfarandet inleds.

    b)

    När det inte motsvarar minimikvalitetsnivåerna enligt tilldelningskriterierna.

    4.   I de fall som avses i punkt 1 a ska den upphandlande myndigheten inte vara skyldig att offentliggöra ett meddelande om upphandling om den i det förhandlade förfarandet under konkurrens inbegriper samtliga anbudsgivare som iakttar uteslutnings- och urvalskriterierna, utom de som lämnat anbud som förklarats vara onormalt låga.

    Artikel 136

    Förfarande som inbegriper en inbjudan att anmäla intresse

    (Artikel 104.5 i budgetförordningen)

    1.   För kontrakt med ett värde under de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen eller artikel 265.1 b i den här förordningen och utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 134 och 135 i den här förordningen, kan den upphandlande myndigheten använda en inbjudan att anmäla intresse för att göra något av följande:

    a)

    Att på förhand välja ut anbudssökande som ska inbjudas att lämna anbud under kommande selektiva anbudsförfaranden.

    b)

    Att upprätta en förteckning över leverantörer som ska inbjudas att lämna anbudsansökningar eller anbud.

    2.   Den förteckning som upprättas efter en inbjudan att anmäla intresse ska vara giltig under högst fyra år efter den dag då det meddelande som avses i artikel 124.1 offentliggörs.

    Den förteckning som avses i första stycket får inbegripa delförteckningar.

    Alla intresserade ekonomiska aktörer får lämna en intresseanmälan när som helst under förteckningens giltighetsperiod, utom under periodens sista tre månader.

    3.   Om ett kontrakt ska tilldelas ska den upphandlande myndigheten inbjuda samtliga anbudssökande eller leverantörer i den relevanta förteckningen eller delförteckningen att göra något av följande:

    a)

    Att lämna ett anbud i det fall som avses i punkt 1 a.

    b)

    Att, i fråga om den förteckning som avses i punkt 1 b, lämna in någotdera av följande:

    i)

    Anbud, inklusive handlingar som gäller uteslutnings- och urvalskriterierna.

    ii)

    Handlingar som gäller uteslutnings- och urvalskriterier och, i ett andra steg för dem som uppfyller dessa kriterier, anbud.

    Artikel 136a

    Kontrakt till medelhögt värde

    (Artikel 104.1 i budgetförordningen)

    Ett kontrakt till medelhögt värde som understiger de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen får tilldelas genom ett förhandlat förfarande efter genomförandet av sådana ordningar för förhandling som beskrivs i artikel 104.4 i budgetförordningen och artikel 128.5 i den här förordningen. För sådana förfaranden ska artiklarna 124.1, 128.1 och 128.4 i den här förordningen tillämpas. Enbart anbudssökande som inbjudits samtidigt och skriftligen av den upphandlande myndigheten får lämna ett ursprungligt anbud.

    Artikel 137

    Kontrakt till lågt värde

    (Artikel 104.1 i budgetförordningen)

    1.   Ett kontrakt till lågt värde som inte överstiger 60 000 euro får tilldelas genom ett förhandlat förfarande efter genomförandet av sådana ordningar för förhandling som beskrivs i artikel 104.4 i budgetförordningen och artikel 128.5 i den här förordningen. För sådana förfaranden ska artiklarna 124.1, 128.2 och 128.4 i den här förordningen tillämpas. Enbart anbudssökande som inbjudits samtidigt och skriftligen av den upphandlande myndigheten får lämna ett ursprungligt anbud.

    2.   Ett kontrakt till mycket lågt värde som inte överstiger 15 000 euro får tilldelas genom ett förhandlat förfarande efter genomförandet av sådana ordningar för förhandling som beskrivs i artikel 104.4 i budgetförordningen och artikel 128.5 i den här förordningen. För sådana förfaranden ska artikel 128.3 i den här förordningen tillämpas. Enbart anbudssökande som inbjudits samtidigt och skriftligen av den upphandlande myndigheten får lämna ett ursprungligt anbud.

    3.   Betalningar för utgifter på högst 1 000 euro får ske genom en enkel betalning mot faktura utan föregående godkännande av ett anbud.

    Artikel 137a

    Preliminär marknadsundersökning

    (Artikel 105.1 i budgetförordningen)

    1.   För att göra en preliminär marknadsundersökning får den upphandlande myndigheten rådfråga eller godta råd från oberoende experter, myndigheter eller ekonomiska aktörer. Dessa råd får användas vid planering och genomförande av upphandlingsförfarandet, förutsatt att de inte snedvrider konkurrensen eller bryter mot principerna om icke-diskriminering och öppenhet.

    2.   Om en ekonomisk aktör har gett råd till den upphandlande myndigheten eller på annat sätt har deltagit i förberedelsen av upphandlingsförfarandet ska den upphandlande myndigheten vidta lämpliga åtgärder enligt artikel 142 för att se till att konkurrensen inte snedvrids till följd av den ekonomiska aktörens deltagande.

    Artikel 138

    Upphandlingsdokument

    (Artikel 105.2 i budgetförordningen)

    1.   Upphandlingsdokumenten ska innefatta följande:

    a)

    I tillämpliga fall, meddelandet om upphandling eller en annan utlysningsåtgärd enligt artiklarna 123–126.

    b)

    Inbjudan att lämna anbud.

    c)

    Kravspecifikationerna eller de beskrivande dokumenten vid en konkurrenspräglad dialog, inklusive tekniska specifikationer och relevanta kriterier.

    d)

    Utkastet till kontrakt, grundat på en kontraktsmall.

    Första stycket d ska inte tillämpas på fall då kontraktsmallen inte kan användas på grund av vederbörligen motiverade exceptionella omständigheter.

    2.   Inbjudan att lämna anbud ska innehålla följande:

    a)

    Reglerna för inlämning av anbud, särskilt villkoren för att bevara deras konfidentiella karaktär till dess att de öppnas, sista inlämningsdatum med klockslag samt den adress till vilken de ska skickas eller lämnas eller internetadressen vid elektronisk inlämning.

    b)

    Uppgift om att inlämningen av ett anbud innebär godkännande av villkoren i upphandlingsdokumenten samt att den entreprenör som tilldelas kontraktet är bunden att stå fast vid sitt anbud under hela fullgörandeperioden.

    c)

    Giltighetstiden för ett anbud, under vilken anbudet inte får ändras.

    d)

    Ett förbud mot all kontakt mellan den upphandlande myndigheten och anbudsgivaren under hela förfarandet, utom i undantagsfall enligt villkoren i artikel 160 och, om besök på platsen föreskrivs som möjlighet, villkoren för sådana besök.

    e)

    Metoden för att bevisa att tidsfristen för inlämning av anbud iakttagits.

    f)

    Uppgift om att inlämning av ett anbud innebär ett godkännande av att resultatet av förfarandet meddelas med elektroniska medel.

    3.   Kravspecifikationerna ska innehålla följande:

    a)

    Uteslutnings- och urvalskriterier.

    b)

    Kriterier för tilldelning och deras relativa viktning eller, om viktning av objektiva skäl inte är möjlig, kriteriernas prioritetsordning, som även ska gälla alternativa anbud om sådana tillåts enligt meddelandet om upphandling.

    c)

    De tekniska specifikationer som avses i artikel 139.

    d)

    Om alternativa anbud tillåts, de minimikrav som de måste uppfylla.

    e)

    Information om huruvida protokollet om Europeiska unionens immunitet och privilegier eller, i tillämpliga fall, Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser eller Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska tillämpas.

    f)

    Vilka intyg om tillträde till upphandling som är giltiga, i enlighet med artiklarna 172 och 263.

    g)

    I fråga om dynamiska inköpssystem eller elektroniska kataloger, den elektroniska utrustning som används, tekniska arrangemang för anslutning och tekniska specifikationer.

    4.   Utkastet till kontrakt ska innehålla följande:

    a)

    Vilka avtalsviten som tillämpas om bestämmelserna inte följs.

    b)

    De uppgifter som ska anges i fakturor och relevanta styrkande handlingar i enlighet med artikel 102.

    c)

    Uppgift om att när institutionerna tilldelar kontrakt för egen räkning ska unionsrätten vara tillämplig på kontraktet, vid behov kompletterad med nationell rätt, eller, om det krävs för kontrakt som avses i artikel 121.1, uppgift om att enbart nationell rätt gäller.

    d)

    Vilken domstol som är behörig att avgöra tvister.

    e)

    Uppgift om att entreprenören måste iaktta tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter som fastställts i unionsrätten, nationell rätt, kollektivavtal eller i de internationella miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser som anges i bilaga X till direktiv 2014/24/EU.

    f)

    Uppgift om huruvida överföring av immateriella rättigheter kommer att krävas.

    g)

    Uppgift om att det pris som anges i anbudet är fast och inte får ändras, eller villkor eller formler för ändring av priser under kontraktets löptid.

    Vid tillämpning av första stycket g och om en prisändring föreskrivs i kontraktet ska den upphandlande myndigheten särskilt beakta

    i)

    föremålet för upphandling och den ekonomiska situation i vilken den äger rum,

    ii)

    typen av kontrakt och uppgifter och dess varaktighet,

    iii)

    sina ekonomiska intressen.

    När det gäller kontrakt som undertecknas i enlighet med artikel 134.1 m behöver första stycket c och d inte tillämpas.

    Artikel 139

    Tekniska specifikationer

    (Artikel 105.2 i budgetförordningen)

    1.   De tekniska specifikationerna ska möjliggöra lika tillträde för ekonomiska aktörer till upphandlingsförfarandet och får inte skapa omotiverade hinder mot att upphandlingen öppnas för konkurrens.

    De tekniska specifikationerna ska inbegripa de egenskaper som krävs av byggentreprenader, varor eller tjänster, inklusive minimikrav, så att de uppnår det syfte som den upphandlande myndigheten avser.

    2.   De egenskaper som avses i punkt 1 får innefatta följande, beroende på vad som är tillämpligt:

    a)

    Kvalitetsnivåer.

    b)

    Miljö- och klimatprestanda.

    c)

    För inköp som är avsedda för användning av fysiska personer, kriterier avseende tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning eller formgivning med tanke på samtliga användares behov, utom i vederbörligen motiverade fall.

    d)

    Nivåer och förfaranden för bedömning av överensstämmelse.

    e)

    Prestanda för eller användning av varor.

    f)

    Säkerhet eller dimensioner, inklusive i fråga om varor, krav på varubeteckning och bruksanvisning, samt i fråga om samtliga kontrakt, terminologi, symboler, provning och provningsmetoder, förpackning, märkning, etikettering, produktionsprocesser och produktionsmetoder.

    g)

    För byggentreprenadkontrakt: förfaranden för kvalitetssäkring samt regler för projektering och kostnadsberäkning, provnings- och kontrollregler, villkor för godkännande, metoder eller teknik för byggverksamheten samt samtliga övriga tekniska villkor som den upphandlande myndigheten i enlighet med allmänna eller särskilda förordningar kan föreskriva i fråga om den fullbordade byggentreprenaden samt om ingående material eller delar.

    3.   De tekniska specifikationerna ska utformas på något av följande sätt:

    a)

    Genom hänvisning, i prioritetsordning, till europeiska standarder, europeiska tekniska bedömningar, gemensamma tekniska specifikationer, internationella standarder eller andra tekniska referenssystem som utarbetats av europeiska standardiseringsorgan eller, i avsaknad av sådana standarder, bedömningar, specifikationer eller system, deras nationella motsvarigheter, varvid varje hänvisning ska åtföljas av orden ’eller likvärdigt’.

    b)

    I form av prestanda- eller funktionskrav, inbegripet miljöegenskaper, förutsatt att parametrarna är tillräckligt exakta för att anbudsgivare ska kunna fastställa kontraktsföremålet och för att den upphandlande myndigheten ska kunna tilldela kontraktet.

    c)

    Som en kombination av de två metoder som beskrivs i leden a och b.

    4.   När den upphandlande myndigheten använder sig av alternativet att hänvisa till de specifikationer som avses i punkt 3 a får den inte avvisa ett anbud av det skälet att det inte överensstämmer med dessa specifikationer om anbudsgivaren, på något lämpligt sätt, bevisar att den föreslagna lösningen på ett likvärdigt sätt uppfyller kraven i de tekniska specifikationerna.

    5.   När den upphandlande myndigheten använder sig av alternativet enligt punkt 3 b att utforma tekniska specifikationer som prestanda- eller funktionskrav, får den inte avvisa ett anbud som överensstämmer med en nationell standard som genomför en europeisk standard, med ett europeiskt tekniskt godkännande, med en gemensam teknisk specifikation, med en internationell standard eller med ett tekniskt referenssystem som har utarbetats av ett europeiskt standardiseringsorgan, om dessa specifikationer behandlar de prestanda- eller funktionskrav som den har fastställt.

    Anbudsgivaren ska på något lämpligt sätt bevisa att den byggentreprenad eller de varor eller tjänster som motsvarar standarden uppfyller den upphandlande myndighetens prestanda- eller funktionskrav.

    6.   Om den upphandlande myndigheten avser att köpa byggentreprenader, varor eller tjänster med särskilda miljörelaterade eller sociala egenskaper eller andra egenskaper, får den begära ett särskilt märke eller efterlevnad av specifika krav som ingår i ett märke, förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

    a)

    Märkeskraven rör endast kriterier som är kopplade till kontraktsföremålet och är lämpliga för att definiera egenskaperna hos de byggentreprenader, varor eller tjänster som köps.

    b)

    Märkeskraven grundas på objektivt kontrollerbara och icke-diskriminerande kriterier.

    c)

    Märkena fastställs genom ett öppet och transparent förfarande där alla relevanta intressenter får delta.

    d)

    Märkena är tillgängliga för samtliga berörda parter.

    e)

    Märkeskraven fastställs av en tredje part över vilken den ekonomiska aktör som ansöker om märket inte kan utöva ett avgörande inflytande.

    Den upphandlande myndigheten får begära att ekonomiska aktörer som bevis för överensstämmelse med upphandlingsdokumenten lämnar en provningsrapport eller ett intyg som utfärdats av ett organ för bedömning av överensstämmelse som ackrediterats i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 (12) eller ett likvärdigt organ för bedömning av överensstämmelse.

    7.   Den upphandlande myndigheten ska godta andra lämpliga bevismedel än dem som avses i punkt 6, såsom teknisk dokumentation från tillverkaren, om den ekonomiska aktören inte haft tillgång till intyg eller provningsrapporter eller inte haft möjlighet att erhålla dem eller ett särskilt märke inom den gällande tidsfristen, av skäl som inte kan tillskrivas den berörda ekonomiska aktören och förutsatt att denne bevisar att de byggentreprenader, varor eller tjänster som ska tillhandahållas uppfyller kraven enligt det särskilda märket eller de specifika krav som angetts av den upphandlande myndigheten.

    8.   Om det inte motiveras av kontraktsföremålet får tekniska specifikationer inte innehålla hänvisningar till ett särskilt fabrikat, en särskild källa eller ett särskilt framställningsförfarande som karakteriserar de varor eller tjänster som tillhandahålls av en specifik ekonomisk aktör, och inte heller hänvisningar till varumärken, patent eller typer, ett särskilt ursprung eller en särskild tillverkning, om det får till följd att vissa varor eller ekonomiska aktörer gynnas eller inte kan komma i fråga.

    Sådana hänvisningar ska i undantagsfall vara tillåtna om en tillräckligt detaljerad och begriplig beskrivning av kontraktsföremålet inte är möjlig. Sådana hänvisningar ska följas av orden ’eller likvärdigt’.

    Artikel 141

    Försäkringar om och intyg på att en uteslutningssituation inte föreligger

    (Artiklarna 106 och 107 i budgetförordningen)

    1.   Vid tillämpning av artikel 106.10 i budgetförordningen ska den upphandlande myndigheten godta ett europeiskt enhetligt upphandlingsdokument som avses i direktiv 2014/24/EU eller, i avsaknad av detta, en försäkran på heder och samvete vilken undertecknats, daterats och anger att den ekonomiska aktören inte befinner sig i någon av de situationer som avses i artiklarna 106.1, 106.4 och 107 i budgetförordningen eller att denne befinner sig i någon av de situationer som avses i artikel 106.7 a i budgetförordningen.

    Ekonomiska aktörer får återanvända ett europeiskt enhetligt upphandlingsdokument som redan har använts i ett tidigare förfarande, om de bekräftar att uppgifterna i dokumentet fortfarande är korrekta.

    När den upphandlande myndigheten begränsar antalet anbudssökande enligt artikel 104.3 i budgetförordningen ska samtliga anbudssökande lägga fram de intyg som avses i punkt 3 i den här artikeln.

    På grundval av en riskbedömning får den upphandlande myndigheten i följande fall besluta att inte begära ett europeiskt enhetligt upphandlingsdokument eller en försäkran på heder och samvete:

    a)

    Vid förfaranden för kontrakt till mycket lågt värde enligt artikel 137.2.

    b)

    Vid förfaranden för kontrakt inom området externa åtgärder med ett värde som inte överstiger 20 000 euro, enligt artiklarna 265.1, 267.1 eller 269.1.

    2.   Inom den tidsfrist som fastställts av den upphandlande myndigheten och före undertecknandet av kontraktet ska den anbudsgivare som tilldelats kontraktet i följande fall lägga fram de intyg som avses i punkt 3 och som styrker det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet eller försäkran på heder och samvete:

    a)

    När kontraktet tilldelas av en institution för dess egen räkning och värdet minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen.

    b)

    När kontraktet tilldelas inom området externa åtgärder och dess värde minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 265.1 a, 267.1 a eller 269.1 a.

    3.   Den upphandlande myndigheten ska som intyg på att en ekonomisk aktör inte befinner sig i någon av de situationer som beskrivs i artikel 106.1 a, c, d eller f i budgetförordningen godta ett aktuellt utdrag ur ett brottsregister eller, om ett sådant inte kan uppbringas, en likvärdig aktuell handling utfärdad av en rättslig eller administrativ myndighet i aktörens etableringsland som visar att dessa krav är uppfyllda.

    Den upphandlande myndigheten ska som intyg på att en ekonomisk aktör inte befinner sig i den situation som beskrivs i artikel 106.1 a eller b i budgetförordningen godta ett aktuellt intyg utfärdat av den behöriga myndigheten i den berörda staten.

    Om ett sådant intyg inte utfärdas i det berörda landet får den ekonomiska aktören avge en försäkran under ed inför en rättslig myndighet eller notarius publicus eller, i avsaknad av detta, en försäkran på heder och samvete inför en administrativ myndighet eller en behörig branschorganisation i aktörens etableringsland.

    4.   När det rör sig om internationella organisationer ska den upphandlande myndigheten avstå från att kräva in styrkande handlingar från ekonomiska aktörer enligt punkt 3, om den kan få tillgång till sådana handlingar i en nationell databas utan kostnad eller om sådana handlingar redan lagts fram för den vid ett annat förfarande, och förutsatt att handlingarna inte utfärdats för mer än ett år sedan och att de fortfarande är giltiga.

    Den ekonomiska aktören ska i så fall försäkra på heder och samvete att styrkande handlingar redan har lagts fram vid ett tidigare förfarande och bekräfta att inga förändringar i dennes situation har inträffat.

    Artikel 142

    Åtgärder för att undvika snedvridning av konkurrensen

    (Artikel 107.1 i budgetförordningen)

    Bland de åtgärder som avses i artikel 107.1 c i budgetförordningen ska ingå meddelande till övriga anbudssökande och anbudsgivare av relevanta upplysningar som utbytts i samband med eller till följd av att en anbudssökande eller anbudsgivare har varit involverad i förberedelsen av upphandlingsförfarandet och fastställandet av lämpliga tidsfrister för inlämning av anbud.

    Den berörda anbudssökanden eller anbudsgivaren ska endast avvisas från förfarandet om det inte finns något annat sätt att garantera att principen om lika behandling efterlevs.

    Innan anbudssökande eller anbudsgivare utesluts från förfarandet ska de ges möjlighet att bevisa att deras deltagande i förberedelsen av upphandlingsförfarandet inte kan leda till en snedvridning av konkurrensen.

    Artikel 143

    Funktionen hos databasen för systemet för tidig upptäckt och uteslutning

    (Artikel 108.1, 108.2, 108.3, 108.4 och 108.12 i budgetförordningen)

    För att se till att den databas som avses i artikel 108.1 i budgetförordningen fungerar ska de institutioner, organ, byråer och enheter som avses i artikel 108.2 c, d och e i budgetförordningen utse behöriga personer.

    I tillämpliga fall ska dessa behöriga personer lämna de uppgifter som avses i artikel 108.3 i budgetförordningen. De ska beviljas tillgång i enlighet med artikel 108.4 och 108.12 i budgetförordningen.

    Vid tillämpning av artikel 108.12 i budgetförordningen får sådana behöriga personer användas som redan utsetts i enlighet med sektorsspecifika regler av de enheter som avses i artikel 108.2 d i budgetförordningen.

    Uppgifter som begärts från de enheter som avses i artikel 108.2 d i budgetförordningen ska i enlighet med sektorsspecifika regler enbart överföras genom Irregularity Management System, vilket är det av kommissionen införda automatiserade informationssystem som i nuläget används för rapportering av bedrägerier och oriktigheter.

    Vid tillämpning av artikel 108.4 i budgetförordningen ska de uppgifter som överförs genom detta automatiserade informationssystem göras tillgängliga av kommissionen i den databas som avses i artikel 108.1 i budgetförordningen.

    Artikel 144

    Panel

    (Artikel 108.6 i budgetförordningen)

    1.   Panelens ordförande ska utnämnas av kommissionen. Ordföranden ska vara en tidigare ledamot i revisionsrätten eller domstolen eller en tidigare tjänsteman som innehaft en post motsvarande minst generaldirektör i en annan unionsinstitution än kommissionen. Ordföranden ska väljas på grundval av sina personliga och yrkesrelaterade kvaliteter, omfattande erfarenhet i rättsliga och ekonomiska frågor och dokumenterad kompetens, oavhängighet och integritet. Mandattiden ska vara fem år och får inte förnyas. Ordföranden ska utnämnas som särskild rådgivare i den mening som avses i artikel 5 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen.

    Panelens ordförande ska leda samtliga sammanträden i panelen. Ordföranden ska utföra sina uppgifter på ett oavhängigt sätt. Det får inte finnas någon intressekonflikt mellan dennes uppgifter som panelens ordförande och andra officiella uppdrag.

    2.   Två ständiga ledamöter ska utses av kommissionen. En ytterligare ledamot ska företräda den begärande upphandlande myndigheten och utses i enlighet med dess interna organisation.

    3.   Panelens ständiga sekretariat ska utföra följande uppgifter:

    a)

    Utarbeta en analys av de uppgifter som lämnats till panelen enligt artikel 108.8 a i budgetförordningen.

    b)

    Hålla kontakt med de ekonomiska aktörerna och de andra utanordnarna för tillämpningen av artikel 108.8 b, c och f i budgetförordningen.

    c)

    Bevara ett arkiv över de rekommendationer som antas av panelen enligt artikel 108.5 i budgetförordningen och de beslut som fattas av den upphandlande myndigheten enligt artikel 106.3 i budgetförordningen.

    d)

    Säkerställa ett centraliserat offentliggörande enligt artikel 106.16 i budgetförordningen.

    4.   Varje ledamot av panelen ska behandla varje framlagt fall i enlighet med de regler och förfaranden som anges i den här förordningen, budgetförordningen och andra tillämpliga bestämmelser som fastställs av kommissionen. Innan de utses och under hela sin tjänstgöringstid ska ledamöterna av panelen ha skyldighet att genast röja varje handling som sannolikt kan medföra en intressekonflikt enligt artikel 57 i budgetförordningen och artikel 32 i den här förordningen. Panelens ledamöter ska avstå från att delta i behandlingen av ett fall där de har en faktisk intressekonflikt.

    5.   Kommissionen ska anta panelens arbetsordning.

    Artikel 146

    Urvalskriterier

    (Artikel 110.2 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten ska i upphandlingsdokumenten ange urvalskriterier, miniminivåer på kapaciteten och de intyg som krävs för att styrka denna kapacitet. Samtliga krav ska ha samband med och stå i proportion till kontraktsföremålet.

    Den upphandlande myndigheten ska i upphandlingsdokumenten ange hur grupper av ekonomiska aktörer ska uppfylla urvalskriterierna, med beaktande av vad som sägs i punkt 6.

    När ett kontrakt delas upp i flera delar får den upphandlande myndigheten ange miniminivåer på kapaciteten för varje del. Den får fastställa ytterligare miniminivåer på kapaciteten i de fall flera delar tilldelas en och samma entreprenör.

    2.   När det gäller kapaciteten att utöva yrkesverksamhet får den upphandlande myndigheten begära att en ekonomisk aktör uppfyller minst ett av följande villkor:

    a)

    Anslutning till ett relevant yrkes- eller branschregister, utom i fråga om internationella organisationer.

    b)

    När det gäller tjänstekontrakt, innehav av ett särskilt tillstånd som visar att aktören är auktoriserad att fullgöra kontraktet i sitt etableringsland eller är medlem i en särskild branschorganisation.

    3.   När den upphandlande myndigheten mottar anbudsansökningar eller anbud ska den godta ett europeiskt enhetligt upphandlingsdokument eller, i avsaknad av detta, en försäkran på heder och samvete om att den anbudssökande eller anbudsgivaren uppfyller urvalskriterierna.

    Den upphandlande myndigheten får när som helst under förfarandet begära att anbudsgivare eller anbudssökande lämnar en uppdaterad försäkran eller samtliga kompletterande dokument eller en del av dem, om det är nödvändigt för att se till att förfarandet genomförs på ett korrekt sätt.

    Den upphandlande myndigheten ska begära att anbudssökande eller den anbudsgivare som tilldelats kontraktet lämnar aktuella kompletterande dokument, utom när den redan har fått dem inom ramen för ett annat förfarande och förutsatt att dokumenten fortfarande är aktuella eller att den kan få tillgång till dem i en nationell databas utan kostnad.

    4.   Den upphandlande myndigheten får utifrån en riskbedömning besluta att inte kräva intyg på de ekonomiska aktörernas rättsliga, finansiella, ekonomiska, tekniska och yrkesmässiga kapacitet i följande fall:

    a)

    Förfaranden för kontrakt till medelhögt eller lågt värde som tilldelas av en institution för dess egen räkning och vars värde inte överskrider de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen.

    b)

    Förfaranden för kontrakt som tilldelas inom området externa åtgärder och vars värde inte överskrider de tröskelvärden som avses i artiklarna 265.1 a, 267.1 a eller 269.1 a.

    Om den upphandlande myndigheten beslutar att inte kräva intyg på de ekonomiska aktörernas rättsliga, finansiella, ekonomiska, tekniska och yrkesmässiga kapacitet får ingen förfinansiering ske.

    5.   Ekonomiska aktörer får vid behov och när det gäller ett visst kontrakt utnyttja andra enheters kapacitet, oberoende av den rättsliga arten av förbindelserna mellan dem och dessa enheter. I detta fall ska de för den upphandlande myndigheten bevisa att de kommer att förfoga över nödvändiga resurser för att fullgöra kontraktet, genom att lägga fram ett åtagande från enheterna i fråga om detta.

    När det gäller tekniska och yrkesmässiga kriterier får ekonomiska aktörer endast utnyttja andra enheters kapacitet om dessa enheter kommer att utföra de byggentreprenader eller tjänster för vilka denna kapacitet krävs.

    Om en ekonomisk aktör utnyttjar andra enheters kapacitet när det gäller kriterier för ekonomisk och finansiell kapacitet, får den upphandlande myndigheten kräva att den ekonomiska aktören och de enheterna är solidariskt ansvariga för fullgörandet av kontraktet.

    Den upphandlande myndigheten får begära att anbudsgivaren uppger vilka delar av kontraktet som denne avser att lägga ut på underleverantörer samt vilka underleverantörer som kommer att anlitas.

    I fråga om byggentreprenader och tjänster som tillhandahålls vid en anläggning under direkt tillsyn av den upphandlande myndigheten ska den upphandlande myndigheten kräva att entreprenören uppger namn på, kontaktuppgifter till och legala ställföreträdare för de underleverantörer som deltar i fullgörandet av kontraktet, inbegripet ändringar av underleverantörer.

    6.   Den upphandlande myndigheten ska kontrollera att de enheter vars kapacitet den ekonomiska aktören avser att utnyttja och de tänkta underleverantörerna, när underentreprenad utgör en betydande del av kontraktet, uppfyller relevanta urvalskriterier.

    Den upphandlande myndigheten ska begära att den ekonomiska aktören byter ut en enhet eller underleverantör som inte uppfyller ett relevant urvalskriterium.

    7.   När det gäller byggentreprenadkontrakt, tjänstekontrakt och monterings- eller installationsarbeten inom ramen för ett varukontrakt, får den upphandlande myndigheten kräva att vissa kritiska uppgifter ska utföras direkt av anbudsgivaren eller, om anbudet lämnas in av en grupp av ekonomiska aktörer, en deltagare i gruppen.

    Artikel 147

    Ekonomisk och finansiell kapacitet

    (Artikel 110.2 i budgetförordningen)

    1.   För att säkerställa att ekonomiska aktörer har den ekonomiska och finansiella kapacitet som krävs för att fullgöra kontraktet får den upphandlande myndigheten särskilt begära följande:

    a)

    Att ekonomiska aktörer har en viss minsta årsomsättning, inklusive en minsta omsättning inom det område som omfattas av kontraktet.

    b)

    Att ekonomiska aktörer lämnar information om sina årsbokslut, med uppgift om kvoten mellan tillgångar och skulder.

    c)

    Att ekonomiska aktörer uppvisar en lämplig nivå på ansvarsförsäkring för verksamheten.

    Vid tillämpning av första stycket a får den minsta årsomsättningen inte överstiga ett belopp som är två gånger så högt som det uppskattade årliga kontraktsvärdet, utom i vederbörligen motiverade fall som är förknippade med inköpets art och som den upphandlande myndigheten ska ange i upphandlingsdokumenten.

    Vid tillämpning av första stycket b ska den upphandlande myndigheten i upphandlingsdokumenten förklara metoderna och kriterierna för att beräkna sådana kvoter.

    2.   När det gäller dynamiska inköpssystem ska den högsta årsomsättningen beräknas på grundval av den förväntade största storleken på specifika kontrakt som ska tilldelas inom ramen för det systemet.

    3.   Den upphandlande myndigheten ska i upphandlingsdokumenten ange vilka intyg som en ekonomisk aktör ska lägga fram för att bevisa sin ekonomiska och finansiella kapacitet. Den kan i synnerhet begära ett eller flera av följande dokument:

    a)

    Lämpliga intyg från banker eller, i tillämpliga fall, bevis på relevant ansvarsförsäkring för verksamheten.

    b)

    Årsredovisningar eller utdrag ur dessa, för en period som inte överstiger de tre senaste år för vilka räkenskaperna avslutats.

    c)

    Uppgift om den ekonomiska aktörens samlade omsättning och, i tillämpliga fall, omsättningen inom det område som omfattas av kontraktet, för maximalt de tre senaste tillgängliga räkenskapsåren.

    Om den ekonomiska aktören av något giltigt skäl inte kan uppvisa de referenser som den upphandlande myndigheten begär, får aktören bevisa sin ekonomiska och finansiella kapacitet med hjälp av något annat dokument som den upphandlande myndigheten anser lämpligt.

    Artikel 148

    Teknisk och yrkesmässig kapacitet

    (Artikel 110.2 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten ska kontrollera att anbudssökande eller anbudsgivare uppfyller minimiurvalskriterierna avseende teknisk och yrkesmässig kapacitet i enlighet med punkterna 2–5.

    2.   Den upphandlande myndigheten ska i upphandlingsdokumenten ange vilka intyg som en ekonomisk aktör ska lägga fram för att bevisa sin tekniska och yrkesmässiga kapacitet. Den kan begära ett eller flera av följande dokument:

    a)

    För byggentreprenader, varor som kräver monterings- eller installationsarbeten eller tjänster, utbildnings- och yrkeskvalifikationer, färdigheter, erfarenhet och sakkunskap hos de personer som ansvarar för fullgörandet.

    b)

    En förteckning över följande:

    i)

    De huvudsakliga tjänster och varuleveranser som utförts under de tre senaste åren, med uppgift om belopp, datum och offentliga eller privata kunder, på begäran åtföljt av uttalanden från dessa kunder.

    ii)

    De byggentreprenader som utförts under de fem senaste åren, åtföljt av intyg om att de mest betydande byggentreprenaderna utförts på ett tillfredsställande sätt.

    c)

    En beskrivning av den tekniska utrustning och de redskap eller anläggningar som den ekonomiska aktören har tillgång till för att utföra ett tjänste- eller byggentreprenadkontrakt.

    d)

    En beskrivning av de tekniska anläggningar och den tekniska utrustning som den ekonomiska aktören har tillgång till för kvalitetssäkring, och en beskrivning av tillgängliga forsknings- och utvecklingsanläggningar.

    e)

    En referensuppgift om de tekniker eller tekniska organ som den ekonomiska aktören har tillgång till, även om de inte är direkt knutna till aktören, särskilt de som ansvarar för kvalitetskontrollen.

    f)

    När det gäller varor: varuprover, beskrivningar eller autentiska fotografier eller intyg från officiella kvalitetskontrollinstitut eller organ med erkänd kompetens, där varornas överensstämmelse intygas med tydliga hänvisningar till tekniska specifikationer eller standarder.

    g)

    För byggentreprenader eller tjänster, uppgift om antal anställda i medeltal per år och antalet anställda med ledningsfunktion hos den ekonomiska aktören under de tre senaste åren.

    h)

    Upplysning om de system för hantering av leveranskedjan och spårningssystem som den ekonomiska aktören kan använda för att fullgöra kontraktet.

    i)

    Upplysning om de miljöledningsåtgärder den ekonomiska aktören kan tillämpa för att fullgöra kontraktet.

    Vid tillämpning av första stycket b i och om det krävs för att garantera en tillfredsställande konkurrensnivå får den upphandlande myndigheten ange att intyg på relevanta varuleveranser eller tjänster som utförts för mer än tre år sedan kommer att beaktas.

    Vid tillämpning av första stycket b ii och om det krävs för att garantera en tillfredsställande konkurrensnivå får den upphandlande myndigheten ange att intyg på relevanta byggentreprenader som levererats eller genomförts för mer än fem år sedan kommer att beaktas.

    3.   Om de aktuella varorna eller tjänsterna är komplexa eller, i undantagsfall, avsedda för ett särskilt ändamål kan den tekniska och yrkesmässiga kapaciteten kontrolleras av den upphandlande myndigheten själv eller, på dennas vägnar, av ett behörigt organ i den ekonomiska aktörens etableringsland, förutsatt att detta organ ger sitt samtycke. Kontrollen ska ge besked om leverantörens tekniska kapacitet och produktionskapacitet och, vid behov, dennes forsknings- och utvecklingsanläggningar samt kvalitetskontrollåtgärder.

    4.   Om den upphandlande myndigheten kräver uppvisande av intyg utfärdade av oberoende organ om att den ekonomiske aktören iakttar vissa kvalitetssäkringsstandarder, inklusive tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning, ska myndigheten hänvisa till kvalitetssäkringssystem som bygger på relevanta europeiska standarder på området och är certifierade av ackrediterade organ. Den upphandlande myndigheten ska också godta andra bevis på likvärdiga kvalitetssäkringsåtgärder från en ekonomisk aktör som bevisligen inte kan få sådana intyg eller inte kan erhålla dem inom gällande tidsfrister av skäl som inte kan tillskrivas den ekonomiska aktören och förutsatt att denne bevisar att de föreslagna kvalitetssäkringsåtgärderna efterlever gällande kvalitetssäkringsstandarder.

    5.   Om den upphandlande myndigheten kräver uppvisande av intyg utfärdade av oberoende organ om att den ekonomiska aktören följer vissa miljöledningssystem eller miljöledningsstandarder ska den hänvisa till unionens miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas) eller till andra miljöledningssystem som erkänts i enlighet med artikel 45 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2009 (13) eller andra miljöledningsstandarder som grundas på relevanta europeiska eller internationella standarder från ackrediterade organ. Om en ekonomisk aktör bevisligen inte kan få sådana intyg utfärdade eller erhålla dem inom gällande tidsfrister och detta inte kan tillskrivas den ekonomiska aktören ska den upphandlande myndigheten också godta andra bevis på miljöledningsåtgärder, förutsatt att den ekonomiska aktören bevisar att dessa åtgärder är likvärdiga med dem som krävs enligt det tillämpliga miljöledningssystemet eller den tillämpliga miljöledningsstandarden.

    6.   Den upphandlande myndigheten kan dra slutsatsen att en ekonomisk aktör inte har nödvändig yrkesmässig kapacitet för att fullgöra kontraktet enligt en tillämplig kvalitetsstandard, om myndigheten fastställer att den ekonomiska aktören har motstridiga intressen som kan inverka negativt på dennes fullgörande av kontraktet.

    Artikel 149

    Tilldelningskriterier

    (Artikel 110.3 i budgetförordningen)

    1.   Kvalitetskriterier kan innefatta tekniska fördelar, estetiska och funktionella egenskaper, tillgänglighet, utformning med tanke på samtliga användares behov, sociala, miljörelaterade och innovativa egenskaper, produktions-, tillhandahållande- och handelsprocess och varje annan specifik process under produkternas livscykel, organisation av den personal som utsetts att fullgöra kontraktet, eftermarknadsservice, tekniskt stöd eller leveransvillkor, såsom leveransdag, leveransprocess och leveranstid eller tid för fullgörande av kontraktet.

    2.   Den upphandlande myndigheten ska i upphandlingsdokumenten ange hur de olika valda kriterierna kommer att viktas inbördes vid bedömningen av vilket anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt, utom när kontraktet tilldelas endast på grundval av lägsta pris. Kriterieviktningen får anges som intervall med en lämplig största tillåtna spridning.

    Viktningen av pris- eller kostnadskriteriet i förhållande till övriga kriterier får inte medföra att pris- eller kostnadskriteriet neutraliseras i valet av vem som ska tilldelas kontraktet.

    Om viktning inte är möjlig av objektiva skäl ska den upphandlande myndigheten ange kriterierna i fallande prioritetsordning.

    3.   Den upphandlande myndigheten får fastställa miniminivåer för kvalitet. Anbud under dessa kvalitetsnivåer ska avvisas.

    4.   Livscykelkostnader ska i den mån som det är relevant omfatta delar av eller alla följande kostnader under en byggentreprenads, varas eller tjänsts livscykel:

    a)

    Kostnader som bärs av den upphandlande myndigheten eller andra användare, såsom

    i)

    kostnader för förvärv,

    ii)

    användningskostnader, som förbrukning av energi och andra resurser,

    iii)

    underhållskostnader,

    iv)

    kostnader vid livslängdens slut, t.ex. insamlings- och återvinningskostnader.

    b)

    Kostnader som beror på externa miljöeffekter kopplade till byggentreprenader, varor eller tjänster under deras livscykel, förutsatt att deras penningvärde kan fastställas och kontrolleras.

    5.   När den upphandlande myndigheten bedömer kostnaderna med utgångspunkt från ett livscykelkostnadsperspektiv ska den i upphandlingsdokumenten ange vilka uppgifter som anbudsgivarna ska lämna och den metod som myndigheten på grundval av dessa uppgifter kommer att använda för att fastställa livscykelkostnaderna.

    Den metod som används för bedömningen av kostnader som beror på externa miljöeffekter ska uppfylla följande villkor:

    a)

    Den grundas på objektivt verifierbara och icke-diskriminerande kriterier.

    b)

    Den är tillgänglig för alla berörda parter.

    c)

    De uppgifter som krävs kan med rimliga ansträngningar tillhandahållas av ekonomiska aktörer.

    I tillämpliga fall ska den upphandlande myndigheten använda de obligatoriska gemensamma metoder för beräkning av livscykelkostnader som anges i bilaga XIII till direktiv 2014/24/EU.

    Artikel 150

    Användning av elektroniska auktioner

    (Artikel 110.5 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten får använda elektroniska auktioner, där nya lägre priser eller nya värden för vissa delar av anbuden presenteras.

    Den upphandlande myndigheten ska strukturera den elektroniska auktionen som en upprepad elektronisk process, vilken genomförs efter en inledande fullständig utvärdering av anbuden och möjliggör en rangordning av anbuden på grundval av automatiska utvärderingsmetoder.

    2.   Vid öppna eller selektiva förfaranden eller förhandlade förfaranden under konkurrens får den upphandlande myndigheten besluta att tilldelningen av ett offentligt kontrakt ska föregås av en elektronisk auktion, om upphandlingsdokumenten kan fastställas med tillräcklig exakthet.

    En elektronisk auktion får användas vid förnyad konkurrensutsättning för parter i ett ramavtal enligt artikel 122.3 b, och vid inbjudan att lämna anbud beträffande kontrakt som ska tilldelas inom ramen för det dynamiska inköpssystem som avses i artikel 131.

    En elektronisk auktion ska grundas på en av de tilldelningsmetoder som anges i artikel 110.4 i budgetförordningen.

    3.   En upphandlande myndighet som beslutar att använda en elektronisk auktion ska ange detta i meddelandet om upphandling.

    Upphandlingsdokumenten ska innehålla följande upplysningar:

    a)

    Värden på de aspekter som kommer att vara föremål för den elektroniska auktionen, förutsatt att dessa aspekter är kvantifierbara och kan uttryckas i siffror eller procent.

    b)

    Eventuella gränser för de värden som kan presenteras, baserade på specifikationerna för kontraktsföremålet.

    c)

    De uppgifter som kommer att göras tillgängliga för anbudsgivarna under den elektroniska auktionen och, vid behov, när detta kommer att ske.

    d)

    Relevanta uppgifter om genomförandet av den elektroniska auktionen, inbegripet huruvida den är indelad i etapper och hur den kommer att avslutas enligt punkt 7.

    e)

    På vilka villkor anbudsgivarna kan lämna anbud och särskilt vilka minsta skillnader som i tillämpliga fall krävs mellan anbuden.

    f)

    Relevanta uppgifter om den elektroniska utrustning som används och om arrangemangen och de tekniska specifikationerna för anslutning.

    4.   Alla anbudsgivare som har lämnat in godtagbara anbud ska samtidigt och med elektroniska medel bjudas in att delta i den elektroniska auktionen genom att använda anslutningssätten enligt instruktionerna. I inbjudan ska anges vilken dag och tid den elektroniska auktionen kommer att inledas.

    Den elektroniska auktionen får genomföras under flera på varandra följande etapper. Den elektroniska auktionen får inte inledas tidigare än två arbetsdagar efter den dag då inbjudan har skickats ut.

    5.   Inbjudan ska åtföljas av resultatet av en fullständig utvärdering av det berörda anbudet.

    I inbjudan ska även den matematiska formel anges som kommer att användas vid den elektroniska auktionen för att bestämma den nya automatiska rangordningen utifrån de nya priser och/eller värden som lämnas. Denna formel ska innefatta viktningen av alla de kriterier som fastställts för att avgöra vilket som är det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, i enlighet med upphandlingsdokumenten. I detta syfte ska emellertid eventuellt förekommande intervall i förväg reduceras till ett bestämt värde.

    Om alternativa anbud är tillåtna ska en separat formel anges för varje alternativ.

    6.   Under varje etapp i en elektronisk auktion ska den upphandlande myndigheten omedelbart meddela alla anbudsgivare åtminstone tillräckliga upplysningar för att de vid varje tidpunkt ska ha kännedom om sin plats i rangordningen. Den får även, om detta angetts tidigare, ge ytterligare upplysningar om andra priser eller värden som lämnats in samt antalet deltagare i en specifik auktionsetapp. Den får emellertid inte röja anbudsgivarnas identitet under någon av de olika etapperna i den elektroniska auktionen.

    7.   Den upphandlande myndigheten ska avsluta den elektroniska auktionen på ett eller flera av följande sätt:

    a)

    På den dag och vid den tidpunkt som tidigare angetts.

    b)

    När den inte längre erhåller några nya priser eller nya värden som motsvarar kraven på minsta skillnader, förutsatt att den tidigare har angett hur långt efter det att den har mottagit det sista priset eller värdet som den kommer att avsluta den elektroniska auktionen.

    c)

    När det antal auktionsetapper som tidigare angetts har genomförts.

    8.   Efter att ha avslutat den elektroniska auktionen ska den upphandlande myndigheten tilldela kontraktet på grundval av resultatet av den elektroniska auktionen.

    Artikel 151

    Onormalt låga anbud

    (Artikel 110.5 i budgetförordningen)

    1.   Om för ett visst kontrakt de priser eller kostnader som föreslås i ett anbud framstår som onormalt låga ska den upphandlande myndigheten skriftligen begära upplysningar om beståndsdelarna av de priser eller kostnader som den anser vara relevanta, och ge anbudsgivaren möjlighet att lämna synpunkter.

    Den upphandlande myndigheten får särskilt beakta synpunkter som gäller

    a)

    ekonomin i sättet att tillverka varorna, sättet att tillhandahålla tjänsterna eller byggmetoderna,

    b)

    valda tekniska lösningar eller ovanligt gynnsamma förhållanden som anbudsgivaren har tillgång till,

    c)

    originaliteten i anbudet,

    d)

    anbudsgivarens efterlevnad av tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter,

    e)

    underleverantörers efterlevnad av tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter,

    f)

    möjligheten för anbudsgivaren att få statligt stöd i enlighet med tillämpliga regler.

    2.   Den upphandlande myndigheten får endast avvisa anbudet när de ingivna bevisen inte på ett tillfredsställande sätt förklarar de låga priser eller kostnader som föreslagits.

    Den upphandlande myndigheten ska avvisa anbudet när den har fastställt att anbudet är onormalt lågt på grund av att det inte efterlever tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter.

    3.   Om den upphandlande myndigheten fastställer att ett anbud är onormalt lågt på grund av att anbudsgivaren har fått statligt stöd, får den endast avvisa anbudet av enbart detta skäl om anbudsgivaren inte kan bevisa, inom en tillräcklig tidsfrist som fastställts av den upphandlande myndigheten, att det berörda stödet är förenligt med den inre marknaden i enlighet med artikel 107 i EUF-fördraget.

    Artikel 152

    Tidsfrister för inlämning av anbud och anbudsansökningar

    (Artikel 111.1 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten ska ange tidsfrister för inlämning av anbud och anbudsansökningar.

    När den upphandlande myndigheten fastställer tidsfristerna ska den ta hänsyn till hur komplext kontraktet är och hur lång tid som behövs för att utarbeta anbuden. Fristerna ska vara längre än de minimitidsfrister som anges i denna artikel när anbuden kan utarbetas först efter ett besök på plats eller efter en granskning på plats av underlagen till upphandlingsdokumenten.

    Tidsfristerna ska förlängas med fem dagar i följande fall:

    a)

    Den upphandlande myndigheten erbjuder inte direkt kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokumenten med elektroniska medel.

    b)

    Meddelandet om upphandling offentliggörs i enlighet med artikel 125.2 b.

    2.   Vid öppna förfaranden ska tidsfristen för inlämning av anbud vara minst 37 dagar från den dag då meddelandet om upphandling avsänds.

    3.   Vid selektiva förfaranden, konkurrenspräglade dialoger, förhandlade förfaranden under konkurrens, dynamiska inköpssystem och innovationspartnerskap ska tidsfristen för inlämning av anbudsansökningar vara minst 32 dagar från den dag då meddelandet om upphandling avsänds.

    4.   Vid selektiva förfaranden och förhandlade förfaranden under konkurrens ska tidsfristen för inlämning av anbud vara minst 30 dagar från den dag då inbjudan att lämna anbud avsänds.

    5.   Vid dynamiska inköpssystem ska tidsfristen för inlämning av anbud vara minst 10 dagar från den dag då inbjudan att lämna anbud avsänds.

    6.   Vid förfaranden efter en inbjudan att anmäla intresse enligt artikel 136.1 ska tidsfristen vara

    a)

    minst 10 dagar från den dag då inbjudan att lämna anbud avsänds för mottagande av anbud vid den typ av förfarande som avses i artikel 136.1 a och 136.3 b i,

    b)

    minst 10 dagar för inlämning av anbudsansökningar och minst 10 dagar för inlämning av anbud vid det tvåstegsförfarande som avses i artikel 136.3 b ii.

    7.   Vid öppna eller selektiva förfaranden får den upphandlande myndigheten minska tidsfristerna för inlämning av anbud med fem dagar om den godtar att anbud får inlämnas med elektroniska medel.

    Artikel 153

    Tillgång till upphandlingsdokument och tidsfrist för inlämning av kompletterande uppgifter

    (Artikel 111.1 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten ska erbjuda direkt kostnadsfri tillgång med elektroniska medel till upphandlingsdokumenten från den dag då meddelandet om upphandling offentliggörs eller, i fråga om förfaranden utan något meddelande om upphandling eller enligt artikel 136, från den dag då inbjudan att lämna anbud avsänds.

    I motiverade fall får den upphandlande myndigheten överföra upphandlingsdokumenten med andra medel som den angett, om direkt tillgång med elektroniska medel är omöjlig av tekniska skäl eller om upphandlingsdokumenten innehåller uppgifter av konfidentiell karaktär. I dessa fall ska artikel 152.1 tredje stycket tillämpas, utom i de brådskande fall som avses i artikel 154.1.

    Den upphandlande myndigheten får ställa krav på ekonomiska aktörer för att skydda den konfidentiella karaktären hos uppgifterna i upphandlingsdokumenten. Den ska tillkännage dessa krav samt hur tillgång till de berörda upphandlingsdokumenten kan erhållas.

    2.   Den upphandlande myndigheten ska så snart som möjligt lämna kompletterande uppgifter med anknytning till upphandlingsdokumenten samtidigt och skriftligen till samtliga intresserade ekonomiska aktörer.

    Den upphandlande myndigheten ska inte vara skyldig att besvara framställningar om kompletterande uppgifter som lagts fram mindre än sex arbetsdagar före tidsfristen för inlämning av anbud.

    3.   Den upphandlande myndigheten ska förlänga tidsfristen för inlämning av anbud när

    a)

    den inte lämnat kompletterande uppgifter senast sex dagar före tidsfristen för inlämning av anbud trots att den ekonomiska aktören begärt detta i god tid,

    b)

    den gjort väsentliga ändringar av upphandlingsdokumenten.

    Artikel 154

    Tidsfrister i brådskande fall

    (Artikel 111.1 i budgetförordningen)

    1.   Om det vid ett öppet eller selektivt förfarande inte är möjligt att iaktta minimitidsfristerna enligt artikel 152.2 och 152.3 på grund av vederbörligen motiverad tidsbrist, får den upphandlande myndigheten fastställa

    a)

    en tidsfrist för inlämning av anbudsansökningar eller anbud vid ett öppet förfarande som inte får vara mindre än 15 dagar från den dag då meddelandet om upphandling avsänds,

    b)

    en tidsfrist för inlämning av anbud vid ett selektivt förfarande som inte får vara mindre än 10 dagar från den dag då inbjudan att lämna anbud avsänds.

    2.   I brådskande fall ska den tidsfrist som avses i artikel 153.2 första stycket och artikel 153.3 a vara fyra dagar.

    Artikel 155

    Förfaranden för inlämning av anbud

    (Artikel 111.1 och 111.2 i budgetförordningen)

    1.   Förfarandena för inlämning av anbud och anbudsansökningar ska fastställas av den upphandlande myndigheten, som får besluta att en enda metod ska användas.

    De kommunikationsmetoder som väljs ska garantera att följande villkor iakttas:

    a)

    Alla inlämnade anbud eller anbudsansökningar innehåller de uppgifter som krävs för att de ska kunna utvärderas.

    b)

    Uppgifternas integritet bevaras.

    c)

    Sekretessen kring anbuden och anbudsansökningarna bevaras, och den upphandlande myndigheten granskar inte anbudens och anbudsansökningarnas innehåll förrän tidsfristen för inlämning av dem har löpt ut.

    d)

    Personuppgifter skyddas enligt kraven i förordning (EG) nr 45/2001.

    2.   Utom för kontrakt vars värde understiger de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen ska systemen för elektronisk mottagning av anbud och anbudsansökningar – såväl genom tekniska funktioner som genom lämpliga rutiner – garantera att

    a)

    den ekonomiske aktörens identitet kan bekräftas med säkerhet,

    b)

    exakt tid och dag för mottagande av anbud och anbudsansökningar kan fastställas med exakthet,

    c)

    det inom rimliga gränser kan säkerställas att ingen har tillträde till de uppgifter som överförts enligt dessa krav före utgången av de fastställda tidsfristerna,

    d)

    endast behöriga personer får fastställa eller ändra datum för öppnande av mottagna uppgifter,

    e)

    enbart behöriga personer har tillträde, under upphandlingsförfarandets olika steg, till samtliga inlämnade uppgifter och kan ge tillträde till dessa uppgifter i den utsträckning det behövs för förfarandet,

    f)

    det inom rimliga gränser kan säkerställas att alla försök till överträdelse av villkoren enligt leden a–e kan upptäckas.

    3.   När den upphandlande myndigheten tillåter inlämning av anbud och anbudsansökningar med elektroniska medel ska de elektroniska dokument som lämnas in via sådana system anses vara original.

    4.   Om inlämningen sker brevledes får anbudssökande eller anbudsgivare välja att lämna in anbudsansökningar eller anbud

    a)

    antingen per post eller bud, varvid beviset utgörs av poststämpel eller mottagningskvitto, eller

    b)

    direkt till den upphandlande myndighetens lokaler, antingen själva eller genom ett ombud, varvid beviset utgörs av ett mottagningsbevis.

    5.   Genom att lämna in anbudsansökningar eller anbud godtar anbudssökande eller anbudsgivare att resultatet av förfarandet meddelas med elektroniska medel.

    Artikel 155a

    Elektroniska kataloger

    (Artikel 111.7 i budgetförordningen)

    1.   Om det krävs att elektroniska kommunikationsmedel ska användas får den upphandlande myndigheten kräva att anbud inlämnas i form av en elektronisk katalog eller att de ska innefatta en elektronisk katalog.

    2.   När inlämning av anbud i form av en elektronisk katalog godtas eller krävs ska den upphandlande myndigheten

    a)

    ange detta i meddelandet om upphandling,

    b)

    i upphandlingsdokumenten ange alla nödvändiga uppgifter om format, den elektroniska utrustning som används samt tekniska arrangemang för anslutning och specifikationer för katalogen.

    3.   Om ett multipelt ramavtal har ingåtts efter inlämning av anbud i form av elektroniska kataloger, får den upphandlande myndigheten besluta att en förnyad konkurrensutsättning för specifika kontrakt genomförs på grundval av uppdaterade kataloger, genom att använda en av följande metoder:

    a)

    Den upphandlande myndigheten inbjuder entreprenörerna att på nytt lämna in sina elektroniska kataloger, anpassade till kraven i det berörda specifika kontraktet.

    b)

    Den upphandlande myndigheten meddelar entreprenörerna att den har för avsikt att från redan inlämnade elektroniska kataloger samla in de uppgifter som behövs för att upprätta anbud anpassade till kraven i det berörda specifika kontraktet, förutsatt att det angetts i upphandlingsdokumenten för ramavtalet att denna metod kommer att användas.

    4.   Om den upphandlande myndigheten använder metoden enligt punkt 3 b ska den meddela entreprenörerna den dag och den tidpunkt då den har för avsikt att samla in de uppgifter som behövs för att upprätta anbud anpassade till kraven i det berörda specifika kontraktet och ge entreprenörerna möjlighet att säga nej till sådan insamling av uppgifter.

    Den upphandlande myndigheten ska fastställa en lämplig tidsperiod mellan meddelandet och insamlingen av uppgifter.

    Innan det specifika kontraktet tilldelas ska den upphandlande myndigheten presentera de insamlade uppgifterna för den berörda entreprenören för att ge denne möjlighet att ifrågasätta eller bekräfta att det på detta sätt upprättade anbudet inte innehåller några materiella fel.

    Artikel 156

    Säkerheter för anbud

    (Artikel 111.3 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten kan kräva att en säkerhet för anbudet ställs i enlighet med artikel 163, motsvarande 1–2 % av kontraktets totala värde.

    2.   Den upphandlande myndigheten ska göra anspråk på säkerheten för anbudet om anbudet dras tillbaka innan kontraktet undertecknas.

    Den upphandlande myndigheten ska frisläppa säkerheten för anbudet

    a)

    när det gäller anbudsgivare som avvisas från förfarandet i enlighet med artikel 159.2 b och anbud som avvisas i enlighet med artikel 159.2 c, efter meddelande av resultatet av förfarandet,

    b)

    när det gäller anbud som rangordnats i enlighet med artikel 159.2 e, när kontraktet undertecknats.

    Artikel 157

    Öppnande av anbud och anbudsansökningar

    (Artikel 111.4 i budgetförordningen)

    1.   Vid öppna förfaranden får bemyndigade företrädare för anbudsgivare närvara vid öppnandet.

    2.   För kontrakt med ett värde som minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen ska den behöriga utanordnaren utse en särskild kommitté som öppnar anbuden. Vid en förnyad konkurrensutsättning inom ett ramavtal får utanordnaren frångå denna skyldighet på grundval av en riskanalys och i fråga om de fall som beskrivs i artikel 134.1 i denna förordning, utom leden d och g.

    Öppnandekommittén ska bestå av minst två personer som företräder minst två organisatoriska enheter inom institutionen i fråga, vilka sinsemellan saknar hierarkisk koppling. För att undvika intressekonflikt ska dessa personer omfattas av skyldigheterna enligt artikel 57 i budgetförordningen.

    För sådana representationer eller lokala enheter som avses i artikel 72 i denna förordning eller som är isolerade i en medlemsstat ska kravet på att enheter sinsemellan ska sakna hierarkisk koppling inte tillämpas när det inte finns separata enheter.

    3.   Om ett upphandlingsförfarande inleds på interinstitutionell basis ska öppnandekommittén utses av den behöriga utanordnaren vid den institution som ansvarar för upphandlingsförfarandet.

    4.   Den upphandlande myndigheten ska med hjälp av någon lämplig metod kontrollera och säkerställa integriteten hos det ursprungliga anbudet, inbegripet dess ekonomiska aspekter, och hos bevisen för datum och tidpunkt för dess mottagande i enlighet med artikel 155.2 och 155.4.

    5.   Vid öppna förfaranden när kontraktet tilldelas på grundval av lägsta pris eller lägsta kostnad i enlighet med artikel 110.4 i budgetförordningen ska de priser som erbjuds i anbud som uppfyller kraven läsas upp högt.

    6.   Protokollet från öppnandet av mottagna anbud ska undertecknas av den eller de personer som ansvarar för öppnandet eller av medlemmar av öppnandekommittén. I protokollet ska de anbud identifieras som uppfyller respektive inte uppfyller kraven i artikel 155 och skälen till att anbud avvisats i enlighet med artikel 111.4 i budgetförordningen anges. Protokollet får undertecknas i ett elektroniskt system som med tillräcklig säkerhet identifierar den som undertecknar.

    Artikel 158

    Utvärdering av anbud och anbudsansökningar

    (Artikel 111.5 i budgetförordningen)

    1.   Den behöriga utanordnaren ska utse en utvärderingskommitté som ska avge ett rådgivande yttrande om kontrakt med ett värde som minst motsvarar tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen. Vid en förnyad konkurrensutsättning inom ett ramavtal får utanordnaren frångå denna skyldighet på grundval av en riskanalys och i fråga om de fall som beskrivs i artikel 134.1 c, e, f i, f iii och h.

    Den behöriga utanordnaren får emellertid besluta att utvärderingskommittén ska utvärdera och rangordna anbuden endast enligt tilldelningskriterierna, och att uteslutnings- och urvalskriterierna ska utvärderas enligt andra lämpliga rutiner som garanterar att inga intressekonflikter föreligger.

    2.   Utvärderingskommittén ska bestå av minst tre personer som företräder minst två organisatoriska enheter inom de institutioner och organ som avses i artikel 208 i budgetförordningen, varvid dessa enheter ska sakna hierarkisk koppling sinsemellan och minst en av dem inte får vara underställd den behöriga utanordnaren.

    För sådana representationer och lokala enheter som avses i artikel 72 eller som är isolerade i en medlemsstat ska kravet på att enheter sinsemellan ska sakna hierarkisk koppling inte tillämpas när det inte finns separata enheter.

    Externa experter kan biträda kommittén efter beslut av den behöriga utanordnaren.

    Den behöriga utanordnaren ska försäkra sig om att de personer som deltar i utvärderingen, däribland de externa experterna, fullgör de skyldigheter som avses i artikel 57 i budgetförordningen.

    3.   Om ett upphandlingsförfarande inleds på interinstitutionell basis ska utvärderingskommittén utses av den behöriga utanordnaren vid den institution som ansvarar för upphandlingsförfarandet. Kommitténs sammansättning ska så långt som möjligt återspegla förfarandets interinstitutionella karaktär.

    4.   Anbudsansökningar och anbud som är lämpliga enligt artikel 134.2 och som inte är ogiltiga enligt artikel 135.2 eller oacceptabla enligt artikel 135.3 ska anses som godtagbara.

    Artikel 159

    Utvärderingsresultat och beslut om tilldelning

    (Artikel 113.1 i budgetförordningen)

    1.   Resultatet av utvärderingen ska anges i en utvärderingsrapport som innehåller förslaget till tilldelning av kontrakt. Utvärderingsrapporten ska dateras och undertecknas av den eller de personer som utfört utvärderingen eller av utvärderingskommitténs medlemmar. Rapporten får undertecknas i ett elektroniskt system som med tillräcklig säkerhet identifierar den som undertecknar.

    Om kommittén inte haft ansvaret för att kontrollera anbuden mot uteslutnings- och urvalskriterierna ska utvärderingsrapporten också undertecknas av de personer som den behöriga utanordnaren gett ansvaret för dessa uppgifter.

    2.   Utvärderingsrapporten ska innehålla följande:

    a)

    Den upphandlande myndighetens namn och adress och kontraktets föremål och värde eller ramavtalets föremål och högsta värde.

    b)

    Namnen på avvisade anbudssökande eller anbudsgivare och skälen till att de avvisats på grundval av en situation som beskrivs i artikel 107 i budgetförordningen eller urvalskriterierna.

    c)

    Referensuppgifter om avvisade anbud och skälen till att de avvisats på grundval av något av följande:

    i)

    Bristande efterlevnad av de minimikrav som avses i artikel 110.1 a i budgetförordningen.

    ii)

    Bristande efterlevnad av minimikvalitetsnivåerna enligt artikel 149.3 i den här förordningen.

    iii)

    Anbuden har konstaterats vara onormalt låga enligt artikel 151 i den här förordningen.

    d)

    Namnen på utvalda anbudssökande eller anbudsgivare och skälen till att de valts ut.

    e)

    Namnen på de anbudsgivare som ska rangordnas samt erhållna poäng och motiveringar till poängen.

    f)

    Namnen på föreslagna anbudssökande eller den anbudsgivare som tilldelats kontraktet och skälen till detta val.

    g)

    Om den är känd, uppgift om hur stor del av kontraktet eller ramavtalet som den föreslagna entreprenören avser att lägga ut på tredje part.

    3.   Den upphandlande myndigheten ska därefter fatta ett beslut, som innehåller något av följande:

    a)

    Ett godkännande av utvärderingsrapporten med alla de uppgifter som förtecknas i punkt 2 och med tillägg av följande:.

    i)

    Namnen på den anbudsgivare som tilldelats kontraktet och skälen till detta val med hänvisning till tidigare tillkännagivna urvals- och tilldelningskriterier, inbegripet i tillämpliga fall skälen till att utvärderingsrapportens rekommendation inte följs.

    ii)

    I fråga om ett förhandlat förfarande utan föregående offentliggörande, ett förhandlat förfarande under konkurrens eller en konkurrenspräglad dialog, de omständigheter enligt artiklarna 134, 135 och 266 som motiverar valet av ett sådant förfarande.

    b)

    I tillämpliga fall, skälen till att den upphandlande myndigheten har beslutat att inte tilldela något kontrakt.

    4.   Utanordnaren får slå samman innehållet i utvärderingsrapporten och beslutet om tilldelning till ett enda dokument och underteckna det i följande fall:

    a)

    Vid förfaranden som underskrider tröskelvärdena enligt artikel 118.1 i budgetförordningen och där enbart ett anbud mottagits.

    b)

    Vid en förnyad konkurrensutsättning inom ett ramavtal där någon utvärderingskommitté inte utnämnts.

    c)

    I fråga om fall som avses i artikel 134.1 c, e, f i, f iii och h och där någon utvärderingskommitté inte utnämnts.

    5.   Om ett upphandlingsförfarande inleds på interinstitutionell basis ska det beslut som avses i punkt 3 fattas av den upphandlande myndighet som ansvarar för upphandlingsförfarandet.

    Artikel 160

    Kontakter mellan upphandlande myndigheter och anbudssökande eller anbudsgivare

    (Artikel 112 i budgetförordningen)

    1.   Kontakter mellan den upphandlande myndigheten och anbudssökande eller anbudsgivare under ett upphandlingsförfarande får tillåtas i undantagsfall enligt villkoren i punkterna 2 och 3.

    2.   Före sista inlämningsdatum för anbudsansökningar eller anbud får den upphandlande myndigheten lämna kompletterande uppgifter enligt artikel 153.2

    a)

    på begäran av anbudssökande eller anbudsgivare, enbart i syfte att klargöra upphandlingsdokumenten,

    b)

    på eget initiativ, om den upptäcker ett fel, en oklarhet, ett förbiseende eller någon annan typ av redaktionell brist i upphandlingsdokumenten.

    3.   Om en kontakt har tagits, och i de fall en kontakt inte har tagits i sådana vederbörligen motiverade fall som avses i artikel 96 i budgetförordningen, ska detta noteras i de handlingar som dokumenterar upphandlingen.

    Artikel 161

    Information till anbudssökande och anbudsgivare

    (Artikel 113.2 och 113.3 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten ska med elektroniska medel informera samtliga anbudssökande eller anbudsgivare, samtidigt och individuellt, om de beslut som fattats rörande resultatet av förfarandet så snart som möjligt efter något av följande steg:

    a)

    Öppnandeetappen i fråga om de fall som avses i artikel 111.4 i budgetförordningen.

    b)

    När ett beslut har fattats på grundval av uteslutnings- och urvalskriterier i upphandlingsförfaranden som är indelade i två steg.

    c)

    Beslutet om tilldelning.

    I vart och ett av fallen ska den upphandlande myndigheten ange skälen till att en anbudsansökan eller ett anbud inte har godtagits samt tillgängliga rättsmedel.

    När den anbudsgivare som tilldelats kontraktet informeras ska den upphandlande myndigheten ange att det meddelade beslutet inte utgör ett åtagande från myndighetens sida.

    2.   Den upphandlande myndigheten ska meddela de uppgifter som anges i artikel 113.3 i budgetförordningen så snart som möjligt och inom högst 15 dagar från det att en skriftlig begäran mottagits. När den upphandlande myndigheten tilldelar kontrakt för egen räkning ska den använda elektroniska medel. Anbudsgivaren får också skicka begäran med elektroniska medel.

    3.   När den upphandlande myndigheten kommunicerar med elektroniska medel ska uppgifter anses ha mottagits av anbudssökande eller anbudsgivare om myndigheten kan bevisa att den har sänt uppgifterna till den elektroniska adress som avses i anbudet eller anbudsansökan.

    I detta fall ska uppgifter anses ha mottagits av den anbudssökande eller anbudsgivaren den dag då den upphandlande myndigheten avsänt uppgifterna.

    (6)

    (1)*

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG (EUT L 94, 28.3.2014, s. 65).

    (7)

    (2)*

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2195/2002 av den 5 november 2002 om en gemensam terminologi vid offentlig upphandling (CPV) (EGT L 340, 16.12.2002, s. 1).

    (8)

    (3)*

    Rådets direktiv 77/249/EEG av den 22 mars 1977 om underlättande för advokater att effektivt begagna sig av friheten att tillhandahålla tjänster (EGT L 78, 26.3.1977, s. 17).

    (9)

    (4)*

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/39/EG av den 21 april 2004 om marknader för finansiella instrument och om ändring av rådets direktiv 85/611/EEG och 93/6/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/12/EG samt upphävande av rådets direktiv 93/22/EEG (EUT L 145, 30.4.2004, s. 1).

    (10)

    (5)*

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG av den 7 mars 2002 om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (ramdirektiv) (EGT L 108, 24.4.2002, s. 33).

    (11)

    (6)*

    Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/13/EU av den 10 mars 2010 om samordning av vissa bestämmelser som fastställs i medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster (direktiv om audiovisuella medietjänster) (EUT L 95, 15.4.2010, s. 1).

    (12)

    (7)*

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 (EUT L 218, 13.8.2008, s. 30).

    (13)

    (8)*

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1221/2009 av den 25 november 2009 om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljölednings- och miljörevisionsordning (Emas) och om upphävande av förordning (EG) nr 761/2001 och kommissionens beslut 2001/681/EG och 2006/193/EG (EUT L 342, 22.12.2009, s. 1).”

    10.

    I del ett avdelning V kapitel 1 ska avsnitt 4 ersättas med följande:

    ”Avsnitt 4

    Fullgörande av kontraktet, säkerheter och korrigerande åtgärder

    Artikel 163

    Säkerheter

    (Artikel 115 i budgetförordningen)

    1.   Om den upphandlande myndigheten beslutar att kräva en säkerhet ska den tillkännage detta i upphandlingsdokumenten.

    2.   När det krävs att entreprenörer ställer en säkerhet, ska denna säkerhet täcka ett tillräckligt stort belopp och en tillräckligt lång period för att den ska kunna tas i anspråk.

    3.   Säkerheten ska tillhandahållas av en bank eller något annat godkänt finansinstitut som godtas av den upphandlande myndigheten. Den kan ersättas med en proprieborgen från en tredje part efter godkännande av den upphandlande myndigheten.

    Säkerheten ska ställas i euro.

    Den ska innebära att banken, finansinstitutet eller den tredje parten står som proprieborgensmän för eller har gått i borgen såsom för egen skuld för entreprenörens förpliktelser.

    Artikel 164

    Säkerhet för förfinansiering

    (Artikel 115 i budgetförordningen)

    1.   När den upphandlande myndigheten har konstaterat att förfinansiering behövs ska den bedöma de risker som är förknippade med utbetalningen av denna, varvid bedömningen ska ske innan upphandlingsförfarandet inleds och särskilt beakta följande kriterier:

    a)

    Kontraktets uppskattade värde.

    b)

    Kontraktets föremål.

    c)

    Kontraktets löptid och genomförandetakt.

    d)

    Marknadens struktur.

    2.   Det får inte krävas någon säkerhet för sådana kontrakt till lågt värde som avses i artikel 137.1.

    Säkerheten ska frisläppas i takt med att förfinansieringen avräknas från de mellanliggande betalningarna eller slutbetalningen till entreprenören, i enlighet med villkoren i kontraktet.

    Artikel 165

    Fullgörandegaranti

    (Artikel 115 i budgetförordningen)

    1.   För att säkerställa att entreprenören iakttar sina väsentliga kontraktsskyldigheter får den upphandlande myndigheten, från fall till fall och med förbehåll för en preliminär riskanalys, kräva en fullgörandegaranti.

    2.   Fullgörandegarantin ska motsvara högst 10 % av kontraktets totala värde.

    3.   Den ska frisläppas helt efter ett slutligt godkännande av byggentreprenader, varor eller komplexa tjänster och inom en period som i enlighet med artikel 92.1 i budgetförordningen ska anges i kontraktet. Den får frisläppas till viss del eller helt efter ett preliminärt godkännande av byggentreprenader, varor eller komplexa tjänster.

    Artikel 165a

    Innehållandegaranti

    (Artikel 115 i budgetförordningen)

    1.   Från fall till fall och med förbehåll för en preliminär riskanalys får den upphandlande myndigheten kräva en innehållandegaranti för att säkerställa att entreprenören åtgärdar brister under kontraktsperioden.

    En innehållandegaranti får inte användas för ett kontrakt där en fullgörandegaranti har krävts och ännu inte har frisläppts.

    2.   En innehållandegaranti motsvarande högst 10 % av kontraktets totala värde får upprättas genom avdrag från mellanliggande betalningar i takt med att de görs eller genom ett avdrag från slutbetalningen.

    Den upphandlande myndigheten ska fastställa garantibeloppet, vilket ska stå i proportion till de risker som identifierats i samband med kontraktets fullgörande och ska beakta kontraktsföremålet och gängse affärsvillkor inom sektorn.

    3.   Entreprenören kan begära att innehållandegarantin ersätts med en säkerhet som avses i artikel 163, vilket får ske med förbehåll för att det godkänns av den upphandlande myndigheten.

    4.   Den upphandlande myndigheten ska frisläppa innehållandegarantin efter det att kontraktsperioden löpt ut och inom en period som i enlighet med artikel 92.1 i budgetförordningen anges i kontraktet.

    Artikel 166

    Avbrytande vid väsentliga fel eller oriktigheter

    (Artikel 116.3 i budgetförordningen)

    Om misstankar om väsentliga fel, oriktigheter eller bedrägerier inte bekräftas efter ett avbrott i fullgörandet av kontraktet i enlighet med artikel 116.3 i budgetförordningen ska fullgörandet av kontraktet återupptas så snart som möjligt.”

    11.

    I del ett avdelning V ska kapitel 2 ersättas med följande:

    ”KAPITEL 2

    Särskilda bestämmelser för kontrakt som tilldelas av unionens institutioner för egen räkning

    Artikel 166a

    Inköpscentraler

    (Artikel 117 i budgetförordningen)

    1.   En inköpscentral får agera som

    a)

    en grossist genom att köpa, lagra och vidaresälja varor och tjänster till andra upphandlande myndigheter,

    b)

    en mellanhand genom att tilldela ramavtal eller driva dynamiska inköpssystem som kan användas av andra upphandlande myndigheter enligt vad som tillkännagetts i det ursprungliga meddelandet.

    2.   Inköpscentralen ska genomföra samtliga upphandlingsförfaranden med hjälp av elektroniska kommunikationsmedel.

    Artikel 167

    Lämplig nivå för beräkningen av kontraktsvärdet

    (Artikel 117 i budgetförordningen)

    Varje utanordnare som tilldelats befogenheten genom delegering eller vidaredelegering inom respektive institution ska bedöma om de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen har uppnåtts.

    Artikel 168

    Delar av kontrakt

    (Artikel 118.4 i budgetförordningen)

    1.   När så är lämpligt, tekniskt möjligt och kostnadseffektivt ska kontrakt tilldelas i separata delar inom ett och samma förfarande.

    2.   Om kontraktsföremålet delas upp i flera delar, som var och en omfattas av ett enskilt kontrakt, ska det totala värdet av alla delar beaktas vid den sammanlagda beräkningen av det tillämpliga tröskelvärdet.

    Om det totala värdet av alla delar minst motsvarar de tröskelvärden som avses i artikel 118.1 i budgetförordningen ska artiklarna 103.1, 104 och 104a i budgetförordningen tillämpas på varje del.

    3.   Om ett kontrakt ska tilldelas i separata delar, ska anbuden utvärderas separat för varje del. Om flera delar tilldelas en och samma anbudsgivare får ett gemensamt kontrakt undertecknas för dessa delar.

    Artikel 169

    Ordningar för uppskattning av ett kontraktsvärde

    (Artikel 118.4 i budgetförordningen)

    1.   Den upphandlande myndigheten ska uppskatta kontraktsvärdet på grundval av det totala belopp som ska betalas inbegripet alla options- och förlängningsrättigheter.

    Denna uppskattning ska ske senast när den upphandlande myndigheten inleder upphandlingsförfarandet.

    2.   För ramavtal och dynamiska inköpssystem ska det maximala värdet av samtliga planerade kontrakt under ramavtalets eller det dynamiska inköpssystemets hela löptid beaktas.

    För innovationspartnerskap ska det maximala uppskattade värdet av de forsknings- och utvecklingsverksamheter som ska genomföras under alla steg av det planerade partnerskapet samt av de byggentreprenader, varor eller tjänster som ska upphandlas vid utgången av det planerade partnerskapet beaktas.

    Om den upphandlande myndigheten planerar ersättningar till anbudssökande eller anbudsgivare ska den beakta dessa när den beräknar det uppskattade kontraktsvärdet.

    3.   För tjänstekontrakt ska följande beaktas:

    a)

    I fråga om försäkringstjänster: de premier som ska betalas och andra former av ersättningar.

    b)

    I fråga om banktjänster och andra finansiella tjänster: avgifter, provisioner, räntor och andra former av ersättningar.

    c)

    I fråga om kontrakt som avser projektering: arvoden, provisioner och andra former av ersättningar.

    4.   Om ett tjänstekontrakt inte anger något totalpris eller om ett varukontrakt omfattar leasing, hyra eller hyrköp av varor ska det uppskattade kontraktsvärdet beräknas utifrån följande värde:

    a)

    För kontrakt på bestämd tid

    i)

    med en löptid på högst 48 månader för tjänster, och högst tolv månader för varor: det samlade kontraktsvärdet för hela löptiden,

    ii)

    med en löptid på mer än tolv månader för varor: det samlade värdet inklusive varornas uppskattade restvärde.

    b)

    För kontrakt på obestämd tid eller tjänstekontrakt med mer än 48 månaders löptid: månadsvärdet multiplicerat med 48.

    5.   När det gäller tjänste- eller varukontrakt som tilldelas på regelbunden basis eller ska förnyas inom en viss angiven period ska grunden för beräkning av det uppskattade kontraktsvärdet vara något av följande:

    a)

    Det reella totala värdet av en serie kontrakt av samma typ som tilldelats under de föregående tolv månaderna eller under det föregående budgetåret, om möjligt justerat för att ta hänsyn till eventuella ändringar i kvantitet eller värde under loppet av de tolv månader som följer efter det första kontraktet.

    b)

    Det totala uppskattade värdet av en serie kontrakt av samma typ som ska tilldelas under budgetåret.

    6.   För byggentreprenadkontrakt ska förutom värdet på byggentreprenaden det uppskattade totala värdet på de varor och tjänster som behövs för att utföra byggentreprenaden och som den upphandlande myndigheten tillhandahåller entreprenören tas med i beräkningen.

    7.   När det gäller koncessionskontrakt ska värdet motsvara koncessionshavarens uppskattade totala omsättning som genereras under kontraktets löptid.

    Värdet ska beräknas med en objektiv metod som anges i upphandlingsdokumenten, med särskild hänsyn till följande:

    a)

    Intäkter från avgifter och straffavgifter som betalas av användarna av byggnadsverken eller tjänsterna, utom sådana som tas ut på den upphandlande myndighetens vägnar.

    b)

    Värdet av bidrag eller andra ekonomiska fördelar från tredje parter för utförandet av koncessionen.

    c)

    Intäkter från försäljning av eventuella tillgångar som är en del av koncessionen.

    d)

    Värdet av samtliga varor och tjänster som den upphandlande myndigheten tillhandahåller koncessionshavaren, förutsatt att de behövs för att utföra byggentreprenaden eller tjänsterna.

    e)

    Betalningar till anbudssökande eller anbudsgivare.

    Artikel 171

    Frysningsperiod före undertecknande av kontrakt

    (Artikel 118.2 och 118.3 i budgetförordningen)

    1.   Frysningsperioden ska räknas från något av följande datum:

    a)

    Från den dag då meddelandena om tilldelning samtidigt sänds till de utvalda anbudsgivarna och de icke utvalda anbudsgivarna med elektroniska medel.

    b)

    I de fall kontraktet eller ramavtalet tilldelas i enlighet med artikel 134.1 b, från den dag meddelandet om tilldelning enligt artikel 123.5 offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

    Vid behov får den upphandlande myndigheten skjuta upp undertecknandet av kontraktet för ytterligare undersökningar om detta är motiverat på grundval av yrkanden eller anmärkningar från anbudssökande eller anbudsgivare vars anbud eller ansökningar inte antagits eller som anser sig vara förfördelade, eller på grundval av andra relevanta uppgifter som mottagits under den period som anges i artikel 118.3 i budgetförordningen. Om undertecknandet skjuts upp ska samtliga anbudssökande eller anbudsgivare underrättas inom tre arbetsdagar räknat från beslutet om att skjuta upp undertecknandet.

    Om kontraktet eller ramavtalet inte kan undertecknas med den anbudsgivare som valts ut får den upphandlande myndigheten besluta att den anbudsgivare som lagt det näst bästa anbudet ska tilldelas kontraktet.

    2.   Den period som avses i punkt 1 ska inte tillämpas i följande fall:

    a)

    Vid förfaranden där endast ett anbud lämnats in.

    b)

    Vid specifika kontrakt som grundar sig på ett ramavtal.

    c)

    Vid dynamiska inköpssystem.

    d)

    Vid förhandlade förfaranden utan föregående offentliggörande som avses i artikel 134, utom det förfarande som avses i artikel 134.1 b.

    Artikel 172

    Intyg om tillträde till upphandling

    (Artikel 119 i budgetförordningen)

    I upphandlingsdokumenten ska det anges att anbudssökande eller anbudsgivare måste ange i vilken stat de är etablerade och måste lägga fram sådana styrkande handlingar som normalt godtas enligt den statens lagstiftning.”

    12.

    I artikel 182 ska punkt 4 ersättas med följande:

    ”4.   Om det vid en kontroll i efterhand konstateras att den händelse som skulle berättiga till utbetalningen inte har ägt rum och en felaktig utbetalning således har gjorts till bidragsmottagaren grundad på enhetsbelopp, enhetskostnader eller finansiering till schablonsats, ska kommissionen ha rätt att återkräva hela bidragsbeloppet.”

    13.

    Artikel 197 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 197

    Intyg om att skäl för uteslutning inte föreligger

    (Artikel 131 i budgetförordningen)

    Den behöriga utanordnaren får på grundval av en riskbedömning begära att utvalda sökande lägger fram sådana intyg som avses i artikel 141.3, om inte annat följer av artikel 141.4.

    Om den behöriga utanordnaren begär det ska utvalda sökande lägga fram sådana intyg som avses i artikel 141.3, om inte annat följer av artikel 141.4 och såvida detta inte i sak är omöjligt enligt vad som erkänns av den behöriga utanordnaren.”

    14.

    Artikel 200 ska utgå.

    15.

    I artikel 212 ska punkt 1 ersättas med följande:

    ”1.   I regler för tävlingar ska följande fastställas:

    a)

    Villkoren för deltagande, vilka åtminstone fastställer följande:

    i)

    Kriterierna för att få delta.

    ii)

    Formerna och – om så krävs – sista dagen för registrering av deltagare, samt för inlämning av bidrag på de villkor som anges i punkt 2.

    iii)

    Regler om uteslutning av deltagare som befinner sig i någon av de situationer som avses i artiklarna 106.1 och 107 i budgetförordningen.

    iv)

    Att deltagaren är ensam ansvarig vid klagomål som gäller den verksamhet som bedrivits i samband med tävlingen.

    v)

    Att vinnarna måste godta att kontroller och revision får utföras av kommissionen, Olaf och revisionsrätten, och att de också måste godta de krav på offentliggörande som anges i tävlingsreglerna.

    vi)

    Att unionsrätten är den lagstiftning som gäller för tävlingen, vid behov kompletterad med den nationella rätt som anges i tävlingsreglerna.

    vii)

    Vilken domstol eller vilket skiljedomsorgan som har behörighet att avgöra tvister.

    viii)

    Att ekonomiska påföljder och beslut om uteslutning kan åläggas deltagare i enlighet med artikel 106 i budgetförordningen.

    b)

    Kriterierna för tilldelning, vilka ska vara sådana att de gör det möjligt att bedöma kvaliteten på bidragen i förhållande till de mål som eftersträvas och de resultat som förväntas och att objektivt fastställa vilka bidrag som är kvalificerade för pris.

    c)

    Prissumman eller prissummorna.

    d)

    Förfarandet för utbetalning av priser till vinnarna efter tilldelningen.

    Vid tillämpning av första stycket led a i ska mottagare av bidrag från unionen ha rätt att delta, såvida inget annat anges i tävlingsreglerna.

    Vid tillämpning av första stycket led a vi får undantag göras när det gäller internationella organisationers deltagande.”

    16.

    I artikel 221 ska punkt 3 utgå.

    17.

    I del två avdelning IV ska kapitel 3 ersättas med följande:

    ”KAPITEL 3

    Upphandling

    Artikel 260

    Hyra av byggnader

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    Driftsanslag får inom området för externa åtgärder inte användas för att finansiera fastighetskontrakt, med undantag för hyreskontrakt för byggnader som redan är uppförda när kontraktet undertecknas. Sådana kontrakt ska offentliggöras i enlighet med artikel 124.

    Artikel 261

    Tjänstekontrakt

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   Tjänstekontrakt ska omfatta följande:

    a)

    Kontrakt för undersökningar som ingås mellan en entreprenör och den upphandlande myndigheten och som innefattar studier för att identifiera och förbereda projekt, genomförbarhetsstudier, ekonomiska undersökningar, marknadsundersökningar, tekniska undersökningar och revisioner.

    b)

    Kontrakt för tekniskt stöd där entreprenören ska tillhandahålla rådgivning, ledning eller övervakning av ett projekt eller tillhandahålla konsulter på villkor som anges i kontraktet.

    2.   Om ett tredjeland genom avdelningar eller enheter som är under offentligt delägande eller inflytande förfogar över ledningspersonal med nödvändiga kvalifikationer får dessa avdelningar eller enheter genomföra kontrakten i egen regi.

    Artikel 262

    Särskilda bestämmelser om tröskelvärden och förfaranden för tilldelning av kontrakt i tredjeland

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    Artiklarna 123–126, med undantag av definitionerna, samt artiklarna 128, 134.1 a, 135.1 a och c–f, 135.4, 137, 137a, 139.3–139.7, 148.4, 151.3, 152, 153.2, 153.3, 154, 155, 157, 158, med undantag av punkt 4, och 160 i denna förordning ska inte tillämpas på upphandlingskontrakt som ingås av de upphandlande myndigheter som avses i artikel 190.2 i budgetförordningen eller för deras räkning.

    Tillämpningen av upphandlingsbestämmelserna i detta kapitel ska regleras genom ett beslut av kommissionen, och ska innefatta lämpliga kontroller som ska göras av den behöriga utanordnaren när det inte är kommissionen som är upphandlande myndighet.

    Artikel 263

    Intyg om tillträde till upphandling

    (Artikel 191 i budgetförordningen)

    I upphandlingsdokumenten ska det anges att anbudssökande eller anbudsgivare måste ange i vilken stat de faktiskt är etablerade och måste lägga fram sådana styrkande handlingar som normalt godtas enligt den statens lagstiftning.

    Artikel 264

    Utlysning

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   I tillämpliga fall ska förhandsmeddelanden om internationella anbudsinfordringar skickas till publikationsbyrån med elektroniska medel så tidigt som möjligt.

    2.   Vid tillämpning av detta kapitel ska meddelandet om upphandling offentliggöras

    a)

    åtminstone i Europeiska unionens officiella tidning, när det gäller internationella anbudsinfordringar,

    b)

    åtminstone i mottagarlandets officiella tidning eller motsvarande medium, när det gäller en lokal inbjudan att lämna anbud.

    Om ett meddelande om upphandling även offentliggörs lokalt, ska detta ske samtidigt och med exakt samma lydelse som i Europeiska unionens officiella tidning. Kommissionen ska ansvara för offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning. Om meddelandet offentliggörs lokalt får detta skötas av sådana enheter som avses i artikel 190.2 b i budgetförordningen.

    3.   Meddelandet om tilldelning av kontrakt ska sändas när kontraktet har undertecknats, utom när kontraktet, om det fortfarande är nödvändigt, belagts med sekretess, om fullgörandet av det måste åtföljas av särskilda säkerhetsåtgärder, om skyddet av unionens vitala intressen så fordrar, om tredjelandet kräver det eller om offentliggörande av meddelandet inte bedöms vara lämpligt.

    4.   Ett meddelande om ändring av ett kontrakt ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning i de fall som anges i artikel 114a.3 a och b i budgetförordningen när ändringens värde minst motsvarar de tröskelvärden som anges i artiklarna 265.1 a, 267.1 a eller 269.1 a i denna förordning.

    Artikel 265

    Tröskelvärden och förfaranden för tilldelning av tjänstekontrakt och tjänstekoncessionskontrakt

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   För tjänstekontrakt och tjänstekoncessionskontrakt ska följande tröskelvärden och förfaranden enligt artikel 190 i budgetförordningen gälla:

    a)

    För kontrakt vars värde minst motsvarar 300 000 euro:

    i)

    En internationell selektiv inbjudan att lämna anbud i den mening som avses i artikel 104.1 b i budgetförordningen och artikel 264.2 a i den här förordningen.

    ii)

    En internationell öppen inbjudan att lämna anbud i den mening som avses i artikel 104.1 a i budgetförordningen och artikel 264.2 a i den här förordningen.

    b)

    För kontrakt vars värde understiger 300 000 euro: ett konkurrensutsatt förhandlat förfarande i den mening som avses i punkt 3 i denna artikel.

    c)

    Kontrakt vars värde inte överstiger 20 000 euro får tilldelas även om bara ett anbud lämnats.

    d)

    Betalningar för utgifter på högst 2 500 euro får ske genom en enkel betalning mot faktura utan föregående godkännande av ett anbud.

    2.   Vid ett internationellt selektivt anbudsförfarande enligt punkt 1 a ska det anges i meddelandet om upphandling hur många anbudssökande som kommer att inbjudas att lämna anbud. För tjänstekontrakt ska minst fyra anbudssökande inbjudas att lämna anbud. Det antal anbudssökande som ges möjlighet att lämna anbud ska vara så stort att verklig konkurrens säkerställs.

    En förteckning över de anbudssökande som valts ut ska offentliggöras på kommissionens webbplats.

    Om det antal anbudssökande som uppfyller urvalskriterierna eller minimikraven i fråga om kapacitet inte når upp till minimiantalet får den upphandlande myndigheten inbjuda endast dem som uppfyller kriterierna att lämna anbud.

    3.   Vid det konkurrensutsatta förhandlade förfarande som avses i punkt 1 b ska den upphandlande myndigheten upprätta en förteckning över minst tre anbudsgivare som den själv valt ut, utan att offentliggöra ett meddelande.

    Anbudsgivarna i ett konkurrensutsatt förhandlat förfarande kan väljas från en förteckning över leverantörer enligt artikel 136.1 b som utlysts genom en inbjudan att anmäla intresse.

    Om den upphandlande myndigheten efter att ha rådfrågat anbudsgivarna mottar enbart ett anbud som uppfyller de administrativa och tekniska kraven får kontraktet tilldelas under förutsättning att tilldelningskriterierna uppfylls.

    4.   För juridiska tjänster som inte omfattas av artikel 134.1 h får de upphandlande myndigheterna använda ett konkurrensutsatt förhandlat förfarande, oavsett kontraktets uppskattade värde.

    Artikel 266

    Användning av det förhandlade förfarandet för tjänste-, varu- och byggentreprenadkontrakt

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   De upphandlande myndigheterna får använda sig av ett förhandlat förfarande på grundval av ett enda anbud i följande fall:

    a)

    Om tjänsterna i fråga ska utföras av offentliga organ eller institutioner eller sammanslutningar utan vinstsyfte, och verksamheten är av institutionell art eller syftar till att genomföra stödåtgärder på det sociala området.

    b)

    Om ett anbudsförfarande genomförts utan godtagbart resultat, dvs. inget anbud med tillfredsställande kvalitet och/eller av tillräckligt ekonomiskt intresse har mottagits, i vilket fall den upphandlande myndigheten efter att ha annullerat anbudsförfarandet får inleda förhandlingar med en eller flera anbudsgivare efter eget val som deltagit i anbudsförfarandet, förutsatt att upphandlingsdokumenten inte ändras väsentligt.

    c)

    Om ett nytt kontrakt måste ingås till följd av att ett befintligt kontrakt sagts upp i förtid.

    2.   Vid tillämpning av artikel 134.1 c ska synnerlig brådska anses föreligga i sådana krissituationer som avses i artikel 190.2. Den delegerade utanordnaren ska, vid behov efter samråd med övriga berörda delegerade utanordnare, fastställa att en synnerligen brådskande situation råder och regelbundet se över sitt beslut med hänsyn till principen om sund ekonomisk förvaltning.

    3.   I sådana verksamheter av institutionell art som avses i punkt 1 a ingår tjänster som är direkt kopplade till de offentliga organens lagstadgade uppdrag.

    Artikel 267

    Tröskelvärden och förfaranden för tilldelning av varukontrakt

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   För varukontrakt ska följande tröskelvärden och förfaranden enligt artikel 190 i budgetförordningen gälla:

    a)

    För kontrakt vars värde minst motsvarar 300 000 euro: En internationell öppen inbjudan att lämna anbud i den mening som avses i artikel 104.1 a i budgetförordningen och artikel 264.2 a i den här förordningen.

    b)

    För kontrakt vars värde är lägre än 300 000 euro:

    i)

    För kontrakt med ett värde av minst 100 000 euro men lägre än 300 000 euro: en lokal öppen inbjudan att lämna anbud i den mening som avses i artikel 104.1 a i budgetförordningen och artikel 264.2 b i den här förordningen.

    ii)

    För kontrakt vars värde understiger 100 000 euro: ett konkurrensutsatt förhandlat förfarande i den mening som avses i punkt 2.

    c)

    Betalningar för utgifter på högst 2 500 euro får ske genom en enkel betalning mot faktura utan föregående godkännande av ett anbud.

    d)

    Kontrakt vars värde inte överstiger 20 000 euro får tilldelas även om bara ett anbud lämnats.

    2.   Vid det konkurrensutsatta förhandlade förfarande som avses i punkt 1 b ii ska den upphandlande myndigheten upprätta en förteckning över minst tre leverantörer som den själv valt ut, utan att offentliggöra ett meddelande.

    Om den upphandlande myndigheten efter att ha rådfrågat leverantörerna mottar enbart ett anbud som uppfyller de administrativa och tekniska kraven får kontraktet tilldelas under förutsättning att tilldelningskriterierna uppfylls.

    Artikel 269

    Tröskelvärden och förfaranden för tilldelning av byggentreprenadkontrakt och byggkoncessioner

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   För byggentreprenadkontrakt och byggkoncessionskontrakt ska följande tröskelvärden och förfaranden enligt artikel 190 i budgetförordningen gälla:

    a)

    För kontrakt vars värde minst motsvarar 5 000 000 euro, något av följande:

    i)

    En internationell öppen inbjudan att lämna anbud i den mening som avses i artikel 104.1 a i budgetförordningen och artikel 264.2 a i den här förordningen.

    ii)

    Med hänsyn till vissa byggentreprenaders särdrag, en internationell selektiv inbjudan att lämna anbud i den mening som avses i artikel 104.1 b i budgetförordningen och artikel 264.2 a i den här förordningen.

    b)

    För kontrakt med ett värde av minst 300 000 euro men lägre än 5 000 000 euro: en lokal öppen inbjudan att lämna anbud i den mening som avses i artikel 104.1 a i budgetförordningen och artikel 264.2 b i denna förordning.

    c)

    För kontrakt vars värde understiger 300 000 euro: ett konkurrensutsatt förhandlat förfarande i den mening som avses i punkt 2 i denna artikel.

    d)

    Kontrakt vars värde inte överstiger 20 000 euro får tilldelas även om bara ett anbud lämnats.

    e)

    Betalningar för utgifter på högst 2 500 euro får ske genom en enkel betalning mot faktura utan föregående godkännande av ett anbud.

    2.   Vid det konkurrensutsatta förhandlade förfarande som avses i punkt 1 c ska den upphandlande myndigheten upprätta en förteckning över minst tre entreprenörer som den själv valt ut, utan att offentliggöra ett meddelande.

    Om den upphandlande myndigheten efter att ha rådfrågat entreprenörerna mottar enbart ett anbud som uppfyller de administrativa och tekniska kraven får kontraktet tilldelas under förutsättning att tilldelningskriterierna uppfylls.

    Artikel 273

    Kravspecifikationer

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    Genom undantag från artikel 138.3 får, i fråga om samtliga förfaranden som involverar en anbudsansökan, kravspecifikationerna delas upp efter de två stegen i förfarandet, och för det första steget får de innehålla enbart de uppgifter som avses i artikel 138.3 a och f.

    Artikel 274

    Säkerheter

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   Genom undantag från artikel 163 ska säkerheter ställas i euro eller i valutan för det kontrakt som de täcker.

    2.   Den upphandlande myndigheten får begära en säkerhet för anbudet i enlighet med artikel 156. Genom undantag från artikel 156.2 ska den upphandlande myndigheten frisläppa säkerheten för anbudet när kontraktet undertecknats.

    3.   Genom undantag från artikel 165.1 ska en fullgörandegaranti krävas när följande trösklar överskrids:

    a)

    345 000 euro i fråga om byggentreprenadkontrakt.

    b)

    150 000 euro i fråga om varukontrakt.

    4.   Den upphandlande myndigheten får kräva en innehållandegaranti i enlighet med artikel 165a.

    Artikel 275

    Förfarandefrister

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   Anbuden ska inkomma till den upphandlande myndigheten till den adress och senast det datum och klockslag som anges i inbjudan att lämna anbud. De tidsfrister för inlämning av anbud och anbudsansökningar som fastställs av de upphandlande myndigheterna ska vara så långa att berörda parter får rimlig tid att sammanställa och lämna sina anbud.

    När det gäller tjänstekontrakt ska perioden mellan den dag då skrivelsen med inbjudan att lämna anbud avsänds och slutdatumet för inlämning av anbud vara minst 50 dagar. I vissa undantagsfall får dock andra tidsfrister beviljas.

    2.   Anbudsgivarna kan ställa frågor skriftligen före sista inlämningsdatum för anbud. Den upphandlande myndigheten ska besvara dessa frågor före sista inlämningsdatumet för anbud.

    3.   Vid internationella selektiva förfaranden ska tidsfristen för inlämning av anbudsansökningar vara minst 30 dagar räknat från den dag då meddelandet om upphandling offentliggörs. Perioden mellan den dag då skrivelsen med inbjudan att lämna anbud skickas och slutdatumet för inlämning av anbud ska vara minst 50 dagar. I vissa undantagsfall får dock andra tidsfrister beviljas.

    4.   Vid internationella öppna förfaranden ska tidsfristerna för inlämning av anbud vara minst följande, räknat från den dag då meddelandet om upphandling skickas:

    a)

    90 dagar i fråga om byggentreprenadkontrakt.

    b)

    60 dagar i fråga om varukontrakt.

    I vissa undantagsfall får dock andra tidsfrister beviljas.

    5.   Vid lokala öppna förfaranden ska tidsfristerna för inlämning av anbud vara minst följande, räknat från den dag då meddelandet om upphandling offentliggörs:

    a)

    60 dagar i fråga om byggentreprenadkontrakt.

    b)

    30 dagar i fråga om varukontrakt.

    I vissa undantagsfall får dock andra tidsfrister beviljas.

    6.   Vid sådana konkurrensutsatta förhandlade förfaranden som avses i artiklarna 265.1 b, 267.1 b ii och 269.1 c ska anbudssökande ges minst 30 dagar att lämna sina anbud, räknat från den dag då skrivelsen med inbjudan att lämna anbud avsänds.

    Artikel 276

    Utvärderingskommitté

    (Artikel 190 i budgetförordningen)

    1.   Alla anbudsansökningar och anbud som förklarats uppfylla kraven ska utvärderas och rangordnas av en utvärderingskommitté på grundval i förväg tillkännagivna uteslutnings-, urvals- och tilldelningskriterier. Kommittén ska bestå av ett ojämnt antal medlemmar, minst tre, som besitter all den tekniska och administrativa kompetens som krävs för att bedöma anbuden. Kommitténs medlemmar ska underteckna en försäkran om att de är opartiska och inte föremål för någon intressekonflikt.

    2.   Såvida kommissionen inte är upphandlande myndighet får den begära en kopia av upphandlingsdokument, anbud, utvärderingar av anbud samt undertecknade kontrakt. Kommissionen får också delta som observatör vid öppnande och utvärdering av anbud.

    3.   Anbud ska förkastas om de inte innehåller alla de väsentliga uppgifter som krävs enligt upphandlingsdokumenten eller om de inte uppfyller de specifika krav som fastställts.

    Utvärderingskommittén eller den upphandlande myndigheten får emellertid uppmana anbudssökande eller anbudsgivare att lägga fram kompletterande material eller klargöra uppgifterna i de styrkande handlingar som lagts fram för bedömningen av uteslutnings-, urvals- och tilldelningskriterierna, och inom en tidsfrist som kommittén eller myndigheten bestämmer och med respekt för principen om lika behandling.

    4.   I de fall av onormalt låga anbud som avses i artikel 151 ska kommittén begära nödvändiga klargöranden om anbudets sammansättning.

    5.   Undantag från kravet på att inrätta en utvärderingskommitté får göras i fråga om förfaranden med ett värde som inte överstiger 20 000 euro och på grundval av en riskanalys vid en förnyad konkurrensutsättning inom ett ramavtal samt när det gäller de förhandlade förfaranden som avses i artikel 134.1 c, e, f i, f iii och h.”

    18.

    I artikel 287 ska punkt 3 ersättas med följande:

    ”3.   Alla intresserade fysiska personer kan lämna in sin ansökan när som helst under giltighetsperioden för uppmaningen till intresseanmälan, utom under periodens tre sista månader.”

    Artikel 2

    1.   Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Om inte annat sägs i punkterna 2 och 3 ska den tillämpas från och med den 1 januari 2016.

    2.   Den tidsfrist som anges i artikel 125.2 a i delegerad förordning (EU) nr 1268/2012, i dess ändrade lydelse enligt denna förordning, ska tillämpas från och med den 1 januari 2018.

    Fram till och med den 31 december 2017 ska de tidsfrister som anges i artikel 152.2 och 152.3 i delegerad förordning (EU) nr 1268/2012, i dess ändrade lydelse enligt denna förordning, uppgå till minst 42 dagar för inlämning av anbud och minst 37 dagar för inlämning av anbudsansökningar.

    3.   Artikel 143 femte stycket i delegerad förordning (EU) nr 1268/2012, i dess ändrade lydelse enligt denna förordning, ska tillämpas från och med den 1 januari 2017.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 30 oktober 2015.

    På kommissionens vägnar

    Jean-Claude JUNCKER

    Ordförande


    (1)  EUT L 298, 26.10.2012, s. 1.

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2015/1929 av den 28 oktober 2015 om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget (EUT L 286, 30.10.2015, s. 1).

    (3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG (EUT L 94, 28.3.2014, s. 65).

    (4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU av den 26 februari 2014 om tilldelning av koncessioner (EUT L 94, 28.3.2014, s. 1).

    (5)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 av den 29 oktober 2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget (EUT L 362, 31.12.2012, s. 1).


    Top