EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1100

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1100 av den 7 juli 2015 om medlemsstaternas rapporteringsskyldigheter inom ramen för övervakning av järnvägsmarknaden (Text av betydelse för EES)

EUT L 181, 9.7.2015, p. 1–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/1100/oj

9.7.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 181/1


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1100

av den 7 juli 2015

om medlemsstaternas rapporteringsskyldigheter inom ramen för övervakning av järnvägsmarknaden

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/34/EU av den 21 november 2012 om inrättande av ett gemensamt europeiskt järnvägsområde (1), särskilt artikel 15.6, och

av följande skäl:

(1)

För övervakningen av järnvägsmarknaden åläggs medlemsstaterna i artikel 15.5 i direktiv 2012/34/EU en rapporteringsskyldighet när det gäller användningen av järnvägsnät och utvecklingen av ramvillkor för järnvägssektorn.

(2)

På grundval av den information som lämnas av medlemsstaterna bör kommissionen rapportera till Europaparlamentet och rådet vartannat år om de frågor som avses i artikel 15.4 i direktiv 2012/34/EU.

(3)

Medlemsstaterna har redan tillhandahållit kommissionen den nödvändiga informationen på frivillig basis under ett antal år. För att säkerställa konsekvens och jämförbarhet mellan de uppgifter som medlemsstaterna lämnar in krävs detaljerade bestämmelser om dessa uppgifters innehåll och format.

(4)

Genom denna förordning inrättas ett frågeformulär som medlemsstaterna ska fylla i varje år, i syfte att övervaka de tekniska och ekonomiska villkoren och marknadsutvecklingen i unionens järnvägstransportsektor.

(5)

För att sammanställa de uppgifter som krävs i frågeformuläret bör medlemsstaterna samarbeta med arbetsmarknadens parter, användare, regleringsorgan och andra relevanta behöriga myndigheter på nationell nivå.

(6)

När kommissionen bestämmer vilka uppgifter som ska lämnas i frågeformuläret tas hänsyn till uppgifter från befintliga källor och till uppgifter som redan lämnats enligt nuvarande rapporteringsskyldigheter, för att minimera det ytterligare arbetet för järnvägsbranschen och medlemsstaterna. Kommissionen använder särskilt uppgifter som rapporteras enligt följande rättsakter:

Rådets förordning (EEG) nr 1108/70 (2), beträffande uppgifter om investeringar i järnvägsinfrastruktur.

Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 91/2003 (3), beträffande uppgifter om trafikvolymer i järnvägsnätet och om olyckor.

Kommissionens förordning (EG) nr 1708/2005 (4), särskilt bilagorna I och II, beträffande uppgifter om persontrafik på järnväg.

Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 1371/2007 (5), beträffande de årliga rapporter om tjänsternas kvalitet som ska offentliggöras av järnvägsföretag.

Kommissionens förordning (EU) nr 1300/2014 (6), beträffande de förteckningar över tillgångar som ska upprättas av medlemsstaterna för att övervaka och utvärdera tillgängligheten till unionens järnvägssystem för personer med funktionsnedsättningar och nedsatt rörlighet.

(7)

Genomförandet av rapporteringsskyldigheterna enligt artikel 15 i direktiv 2012/34/EU såväl som uppdateringen av metoderna för insamling av uppgifter bör ske i nära samarbete med det europeiska nätverket av regleringsorgan på järnvägsområdet.

(8)

Frågeformuläret i bilagan bör användas för att samla in uppgifter från och med rapporteringsåret 2015. En övergångsperiod är nödvändig för de första två rapporteringsåren, mot bakgrund av att medlemsstater kan behöva justera befintliga mekanismer för insamling av uppgifter efter denna förordnings ikraftträdande. För att undvika misstolkning är det viktigt att medlemsstater under övergångsperioden informerar kommissionen om skillnader när det gäller uppgifternas innehåll eller format i de berörda avsnitten i frågeformuläret.

(9)

På begäran av det berörda järnvägsföretaget och om det är motiverat av behovet av att skydda affärshemligheter får medlemsstater lämna de uppgifter som begärs i punkt 7 i frågeformuläret till kommissionen i avidentifierad form.

(10)

Uppgifter som samlas in i enlighet med denna förordning bör göras tillgängliga för alla berörda parter, utom när behovet av att skydda affärshemligheter utgör hinder för detta.

(11)

Metodik, definitioner och metoder för insamling av uppgifter kan förändras med tiden, till följd av den tekniska och vetenskapliga utvecklingen. På samma sätt kan utvecklingen på järnvägsmarknaden och bättre tillgång till uppgifter göra det önskvärt att antingen minska eller utvidga omfattningen av frågeformuläret. Bilagan till denna förordning bör därför uppdateras regelbundet för att ta hänsyn till denna utveckling, i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 62.3 i direktiv 2012/34/EU.

(12)

Kommissionen har samrått med järnvägssektorns arbetsmarknadsparter och användare genom arbetsgruppen Rail Market Monitoring. Kommissionen har även samrått med det europeiska nätverket av regleringsorgan på järnvägsområdet.

(13)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som avses i artikel 62.1 i direktiv 2012/34/EU.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs innehåll och format för de uppgifter som medlemsstaterna ska lämna till kommissionen i enlighet med deras rapporteringsskyldigheter för övervakning av järnvägsmarknaden.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller de definitioner som fastställts i artikel 2 e i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1370/2007 (7), artikel 2.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 913/2010 (8) och artikel 3 i direktiv 2012/34/EU.

Dessutom gäller följande definitioner:

a)    avgifter för tillträde till järnvägsinfrastruktur : avgifter som tas ut för det minimipaket av tillträdestjänster som avses i punkt 1 i bilaga II till direktiv 2012/34/EU.

b)    höghastighetstrafik : persontrafik på järnväg som tillhandahålls med rullande materiel för höghastighetstrafik, inklusive tåg med korglutning, som färdas med minst 200 km/h under åtminstone en del av förbindelsen. Användning av infrastruktur för höghastighetstrafik är inte alltid nödvändig.

c)    konventionell fjärrtrafik : annan persontrafik på järnväg än stads-, förorts-, regional- eller höghastighetstrafik.

d)    station : en trafikplats på en järnväg, som utgör startpunkt eller slutpunkt eller ger möjlighet till uppehåll för ett persontåg.

e)    godsterminal : en plats som är utrustad för omlastning och lagring av intermodala transportenheter, där minst ett av trafikslagen är järnväg.

f)    total ersättning från staten : det sammanlagda belopp som staten i samband med en avtalsöverenskommelse har åtagit sig att betala till infrastrukturförvaltaren som finansiering under hela avtalstiden.

g)    övervakningsorgan : ett organ som, i enlighet med nationell lagstiftning, kontrollerar infrastrukturförvaltarens efterlevnad av avtalsöverenskommelsen.

h)    spår : ett par räler på vilka järnvägsfordon kan färdas.

i)    särskild höghastighetslinje : en linje som är särskilt anlagd för att tillåta trafik som framförs med hastigheter som i allmänhet är minst 250 km/h på linjens huvudsegment. Linjen kan omfatta anslutningssegment där hastigheterna sänks för att ta hänsyn till lokala förhållanden.

j)    knutpunkt : en viktig punkt i järnvägsnätet där flera järnvägslinjer är sammanknutna.

k)    internationell persontrafik : persontrafik där tåget passerar minst en medlemsstats gräns och där trafiken innebär att passagerare transporteras mellan stationer i olika medlemsstater.

l)    inrikes persontrafik : persontrafik som bedrivs enbart inom en medlemsstats gränser.

m)    inrikes godstrafik : godstrafik som bedrivs enbart inom en medlemsstats gränser.

n)    tåglägestilldelning : ett beslut om tilldelning av ett eller flera enskilda tåglägen för trafik. När det gäller tåg som utgör en del av en planerad reguljär trafik räknas tåglägestilldelning för varje tåg som en enskild tåglägestilldelning.

o)    planerat tågläge : ett tågläge som tilldelats enligt de tågplaneregler som avses i artikel 45 i direktiv 2012/34/EU.

p)    ad hoc-tågläge : ett tågläge som tilldelats enligt en sådan ansökan om tågläge som avses i artikel 48 i direktiv 2012/34/EU.

q)    avvisat tågläge : en ansökan om tågläge som avvisas av infrastrukturförvaltaren efter den samordningsprocess som föreskrivs i artikel 46.1 i direktiv 2012/34/EU. Varje inställt tåg som utgör en del av en planerad reguljär trafik räknas som ett avvisat tågläge.

r)    underhåll : löpande insatser som infrastrukturförvaltaren genomför i syfte att upprätthålla den befintliga infrastrukturens skick och duglighet.

s)    modernisering : investeringar i större utbytesarbeten på den befintliga infrastrukturen som inte ändrar dess övergripande prestanda.

t)    ombyggnad : investeringar i större förändringsarbeten på infrastrukturen som förbättrar dess övergripande prestanda.

u)    ny infrastruktur : investeringar i projekt för byggande av nya infrastrukturanläggningar.

v)    offentliga medel: medel som i samband med infrastrukturinsatser tas direkt från offentliga investeringsbidrag.

w)    egna medel : medel från intäkter som förvärvats av infrastrukturförvaltare eller tjänsteleverantörer genom tillträdesavgifter och på andra sätt.

x)    intäkter : de sammanlagda avgifter som tas ut genom tillhandahållandet av järnvägstransporttjänster under rapporteringsperioden. Andra inkomster, t.ex. från catering, stationstjänster och ombordtjänster, ingår inte.

y)    transit : transport genom ett land mellan platsen för lastning/påstigning och platsen för lossning/avstigning, där båda platserna ligger utanför detta land.

z)    järnvägstrafik på nationellt territorium : varje förflyttning av järnvägsfordon inom ett lands gränser, oavsett i vilket land fordonen är registrerade.

aa)    försening : tidsskillnaden mellan den tidpunkt som anges i tågplanen för ett tåg och den faktiska tidpunkt då det passerar en specifik trafikplats på tågets färdväg där färduppgifter samlas in.

bb)    inställt tåg : ett tåg som ställs in under trafikeringsfasen på grund av orsaker kopplade till järnvägstrafiken; omfattar även ett inställt uppehåll som finns i tågplanen om ett tåg omdirigeras eller ersättning av ett tåg med en landsvägsförbindelse.

cc)    medelhastighet enligt tågplan : den hastighet som beräknas genom att dividera resans totala sträcka med resans förväntade tid enligt tågplanen.

dd)    ersättning för allmän trafikplikt : de ekonomiska förmåner i form av offentliga medel som beviljats för rapporteringsperioden, direkt eller indirekt av en behörig myndighet, för tillhandahållande av järnvägstrafik inom ramen för allmän trafikplikt.

ee)    kommersiell trafik : all persontrafik som inte omfattas av den trafik som tillhandahålls inom ramen för allmän trafikplikt.

ff)    största järnvägsföretag : det största företaget, på grundval av passagerarkilometer eller tonkilometer.

gg)    aktivt tillstånd : ett tillstånd som beviljats ett järnvägsföretag som har påbörjat verksamhet och som inte har upphört med verksamheten under de perioder som fastställs av medlemsstaten i enlighet med artikel 24.4 i direktiv 2012/34/EU.

hh)    passivt tillstånd : ett tillstånd som beviljats ett järnvägsföretag som inte har påbörjat verksamhet eller som har upphört med verksamheten under de perioder som fastställs av medlemsstaten i enlighet med artikel 24.4 i direktiv 2012/34/EU, samt tillstånd som har dragits in tillfälligt eller återkallats.

ii)    avgift för att erhålla ett tillstånd : alla avgifter som tas ut av tillståndsmyndigheten med avseende på behandlingen av ansökan.

jj)    tid för att erhålla ett tillstånd : tidsperioden mellan den dag då en fullständig tillståndsansökan lämnas in och dagen för det slutliga beslutet.

kk)    heltidsekvivalenter : sammanlagd arbetstid, inklusive övertid, under ett år, delat med det genomsnittliga antalet arbetade timmar per år vid heltidsarbete.

ll)    rangerbangård : en plats eller en del av en plats som är utrustad med ett antal spår eller annan utrustning som används för rangering av järnvägsfordon, inklusive växling.

Artikel 3

Insamling och inlämning av uppgifter

1.   Senast den 31 december varje år ska medlemsstaterna till kommissionen lämna in de uppgifter för det föregående året som anges i frågeformuläret i bilagan.

2.   Varje medlemsstat ska till kommissionen lämna in de uppgifter som avser järnvägstransporter på det egna territoriet.

3.   Om ett järnvägsföretag bedriver verksamhet i mer än en medlemsstat ska järnvägsföretaget förse de nationella myndigheterna med separata uppgifter för varje medlemsstat där järnvägsföretaget är verksamt.

4.   Medlemsstater kan erhålla de nödvändiga uppgifterna från en eller flera av följande källor:

a)

Obligatoriska undersökningar.

b)

Administrativa uppgifter, inklusive uppgifter som insamlats av statistikbyråer och andra myndigheter.

c)

Statistiska skattningar, med en förklaring till de metoder som används.

d)

Uppgifter som lämnats av berörda branschorganisationer eller andra berörda parter.

e)

Ad hoc-studier.

Den som innehar de relevanta uppgifterna ska tillhandahålla dessa på begäran.

5.   För att hjälpa medlemsstaterna att säkerställa kvaliteten och jämförbarheten i fråga om deras uppgifter får kommissionen utarbeta metodvägledande material, med beaktande av bästa praxis som antagits av nationella myndigheter och branschorganisationer inom järnvägsbranschen.

6.   Medlemsstaterna ska lämna in uppgifterna till kommissionen genom att använda det elektroniska frågeformulär som kommissionen ska göra tillgängligt på sin webbplats.

7.   Medlemsstaterna och kommissionen ska i förekommande fall respektera att den information som tillhandahålls dem utgör affärshemligheter.

Artikel 4

Övergångsbestämmelser

1.   Medlemsstaterna ska säkerställa att deras former för insamling av uppgifter medger att uppgifterna rapporteras med det innehåll och format som anges i bilagan senast för rapporteringsåret 2017. Om medlemsstater har identifierat betydande svårigheter i fråga om anpassningen av formerna för insamlingen av uppgifter eller uttryckt oro i fråga om relevansen eller nödvändigheten av vissa kategorier av uppgifter ska behovet av att justera bilagan bedömas.

2.   Om medlemsstater under övergångsperioden inte kan tillhandahålla uppgifterna med det innehåll och format som anges i bilagan ska de rapportera uppgifterna i ett så näraliggande format som möjligt och ange avvikelser när uppgifterna lämnas in.

Artikel 5

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2016.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 7 juli 2015.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 32.

(2)  Rådets förordning (EEG) nr 1108/70 av den 4 juni 1970 om införande av ett redovisningssystem för infrastrukturkostnader för transporter på järnväg, väg och inre vattenvägar (EGT L 130, 15.6.1970, s. 4).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 91/2003 av den 16 december 2002 om järnvägstransportstatistik (EGT L 14, 21.1.2003, s. 1).

(4)  Kommissionens förordning (EG) nr 1708/2005 av den 19 oktober 2005 om fastställande av närmare bestämmelser för genomförandet av rådets förordning (EG) nr 2494/95 avseende den gemensamma referensperioden för harmoniserat index över konsumentpriser, och om ändring av förordning (EG) nr 2214/96 (EUT L 274, 20.10.2005, s. 9).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1371/2007 av den 23 oktober 2007 om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer (EUT L 315, 3.12.2007, s. 14).

(6)  Kommissionens förordning (EU) nr 1300/2014 av den 18 november 2014 om tekniska specifikationer för driftskompatibilitet avseende tillgängligheten till Europeiska unionens järnvägssystem för personer med funktionsnedsättningar och personer med nedsatt rörlighet (EUT L 356, 12.12.2014, s. 110).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1370/2007 av den 23 oktober 2007 om kollektivtrafik på järnväg och väg och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1191/69 och (EEG) nr 1107/70 (EUT L 315, 3.12.2007, s. 1).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 913/2010 av den 22 september 2010 om ett europeiskt järnvägsnät för konkurrenskraftig godstrafik (EUT L 276, 20.10.2010, s. 22).


BILAGA

FRÅGEFORMULÄR FÖR ÖVERVAKNING AV JÄRNVÄGSMARKNADEN

Bakgrundsinformation

Medlemsstat:

☐ BE ☐ BG ☐ CZ ☐ DK ☐ DE ☐ EE ☐ IE ☐ EL ☐ ES ☐ FR ☐ HR ☐ IT ☐ CY ☐ LV ☐ LT ☐ LU ☐ HU ☐ MT ☐ NL ☐ AT ☐ PL ☐ PT ☐ RO ☐ SI ☐ SK ☐ FI ☐ SE ☐ UK

☐ NEJ

Rapporteringsperiod: ☐☐/☐☐/☐☐ – ☐☐/☐☐/☐☐

Ansvarig myndighet:

E-postadress:

Medlemsstater vars nationella valuta inte är euro bör använda den genomsnittliga växelkursen under rapporteringsperioden för att omvandla penningvärden från sin valuta till euro. Växelkursen som används bör anges nedan.

1 ☐☐☐ = ☐,☐☐☐☐ EUR

Frågor som markerats med en asterisk (*) är frivilliga.

Där rapporteringsskyldigheterna i denna bilaga avser järnvägsföretag ska de inte tillämpas på järnvägsföretag som enbart tillhandahåller stadstrafik, förortstrafik eller regional trafik på lokala och regionala fristående järnvägsnät så som avses i artikel 2.1 i direktiv 2012/34/EU.

1.   Uttag av infrastrukturavgifter

1.1   Genomsnittliga avgifter för tillträde till järnvägsinfrastruktur per tågkilometer för olika tågkategorier

Tabellen bör endast fyllas i för de tågkategorier som används i den rapporterande medlemsstaten. Om aritmetiska medelvärden inte kan beräknas kan i stället en uppskattning av avgifterna för olika tågkategorier anges. Den metod som används för att beräkna eller uppskatta avgifterna bör förklaras i fält 1.5 (1).

Tågkategori

(endast sådan som används i den rapporterande medlemsstaten)

Avgifter för tillträde till järnvägsinfrastruktur, exklusive uppräkning

(euro/tågkilometer)

Persontrafik:

Persontåg för förortstrafik och regional trafik

☐☐☐,☐☐

Persontåg för konventionell fjärrtrafik

☐☐☐,☐☐

Persontåg för höghastighetstrafik på särskilda höghastighetslinjer

☐☐☐,☐☐

Godstrafik:

Godståg med bruttovikt 1 000 ton

☐☐☐,☐☐

Godståg med bruttovikt 1 600 ton

☐☐☐,☐☐

Godståg med bruttovikt 6 000 ton

☐☐☐,☐☐

1.2   Infrastrukturförvaltares intäkter från infrastruktur-, stations- och terminalavgifter

Endast avgifter som tas ut av infrastrukturförvaltare behöver rapporteras. Här ingår avgifter för stationsanläggningar och godsterminaler som ägs eller förvaltas av infrastrukturförvaltare.

 

Intäkter

(tusen euro)

Persontrafik:

Totala intäkter från avgifter för tillträde till järnvägsinfrastruktur, inklusive uppräkning

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Totala intäkter från stationsavgifter

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Varav:

Stationsavgifter för förorts- och regionaltåg (*)

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Stationsavgifter för konventionella fjärrtåg och höghastighetståg (*)

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Andra avgifter som tas ut från persontågsoperatörer

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Godstrafik:

Totala intäkter från avgifter för tillträde till järnvägsinfrastruktur, inklusive uppräkning

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Totala intäkter från godsterminalavgifter

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Andra avgifter som tas ut från godstågsoperatörer

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Totala intäkter för infrastrukturförvaltare

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

1.3   Huvuddrag i de avtalsöverenskommelser som slutits i enlighet med artikel 30.2 i direktiv 2012/34/EU

Infrastrukturförvaltare

(namn)

Längd på det järnvägsnät som omfattas

(km)

Startdatum

Slutdatum

Har prestandaindikatorer avtalats (2) ?

Om ja, precisera

Total ersättning från staten (tusen euro)

Finns övervakningsorgan för avtalet?

Om ja, precisera

(namn)

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

 

☐☐☐☐☐☐

☐ JA ☐ NEJ

 

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

 

☐☐☐☐☐☐

☐ JA ☐ NEJ

 

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

 

☐☐☐☐☐☐

☐ JA ☐ NEJ

 

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

 

☐☐☐☐☐☐

☐ JA ☐ NEJ

 

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

 

☐☐☐☐☐☐

☐ JA ☐ NEJ

 

1.4   Bullerbekämpning

Finns det tvingande bestämmelser (antingen i kraft eller som ska införas) där järnvägsföretag och/eller infrastrukturförvaltare är skyldiga att vidta åtgärder för att minska allmänhetens exponering för järnvägsbuller? Sådana åtgärder skulle kunna omfatta begränsningar av trafikvolym, bullerskydd eller bullerdifferentierade avgifter för tillträde till järnvägsinfrastruktur, för att snabba på eftermontering av ”tysta” bromsblock på godsvagnar.

☐ JA ☐ NEJ

Om ja, precisera:

1.5   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer avseende följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Förklara hur de genomsnittliga avgifterna för tillträde till järnvägsinfrastruktur per tågkilometer i tabell 1.1 har beräknats, inklusive vilka komponenter som ingår i avgifterna.

Ange om uppräkning tillämpas utöver de rapporterade avgifterna för tillträde till järnvägsinfrastruktur.

Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts för att sammanställa uppgifterna.

Ange om ERTMS (3)-differentierade avgifter för tillträde till järnvägsinfrastruktur har tillämpats.

 

2.   Tilldelning av kapacitet

2.1   Överbelastade delar av infrastrukturen

Lämna följande information om överbelastade delar, enligt definitionen i artikel 47.1 i direktiv 2012/34/EU, med avseende på situationen i slutet av rapporteringsperioden.

Total spårlängd som påverkas av överbelastning (km)

☐☐☐☐☐☐

Varav:

Särskilda höghastighetslinjer (km)

☐☐☐☐☐☐

Godskorridorer (km)

☐☐☐☐☐☐

 

Antal överbelastade knutpunkter

☐☐☐

2.2   Prioriterad trafik

Ange rangordningen (1 innebär högsta prioritet) för den järnvägstrafik som den rapporterande medlemsstaten prioriterar vid tilldelning av infrastrukturkapacitet, t.ex. i tågplane- och samordningsprocessen och vid tillfälliga kapacitetsbegränsningar eller störningar. Sätt ett kryss (”x”) i rutan om någon av de angivna tågkategorierna inte är berättigad till prioritering.

Trafik som tillhandahålls enligt allmän trafikplikt

Inrikes höghastighetstrafik

Annan inrikes persontrafik

Internationell persontrafik

Inrikes godstrafik

Internationell godstrafik

Annat

Precisera:

2.3   Godkända och avvisade tåglägen för olika tågkategorier

Tabellen bör endast fyllas i för de tågkategorier som används i den rapporterande medlemsstaten. Lämna följande information avseende situationen efter tågplane- och samordningsprocesserna som anges i artiklarna 45 och 46 i direktiv 2012/34/EU.

Tågkategori

Planerade tåglägen

Ad hoc-tåglägen

Godkända tåglägen

(antal)

Avvisade tåglägen

(antal)

Godkända tåglägen

(antal)

Avvisade tåglägen

(antal)

Totalt för persontrafik:

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Inrikes förorts- och regionaltrafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Inrikes konventionell fjärrtrafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Inrikes höghastighetstrafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Internationell trafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Totalt för godstrafik:

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Inrikes godstrafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Internationell godstrafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Varav:

Tåglägen som tilldelats av gemensamma kontaktpunkter för godskorridorer

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

2.4   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts för att sammanställa uppgifterna.

Ge en kort beskrivning av de prioriteringskriterier för tåglägen som använts av infrastrukturförvaltaren och de omständigheter under vilka dessa kriterier tillämpas, t.ex. i tågplane- och samordningsprocessen och vid tillfällig kapacitetsbegränsning eller störning.

Ange om avgifter för kapacitetsbrist har använts, så som medges i artikel 31.4 i direktiv 2012/34/EU.

Ange om kapacitetsförstärkningsplaner har utarbetats och genomförts, så som anges i artikel 51 i direktiv 2012/34/EU.

 

3.   Kostnader för infrastruktur

Ange de kostnader som uppkommit under rapporteringsperioden för järnvägsnätets största infrastrukturförvaltare och för andra ägare av stationer och godsterminaler. På fragmenterade marknader kan rapporteringens omfattning begränsas till kostnaderna för ägarna av de största järnvägsstationerna och godsterminalerna (4). Räkna med endast den del av kostnaderna som gäller järnvägstransporter om det rör sig om intermodala stationer och terminaler.

3.1   Översikt över kostnader för järnvägsinfrastruktur

(tusen euro)

 

Underhåll

Modernisering

Ombyggnad

Ny infrastruktur

Konventionella linjer

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Särskilda höghastighetslinjer

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Större stationer

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Större godsterminaler

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Totala kostnader

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

3.2   Finansieringskälla för kostnader för olika infrastrukturdelar  (5)

(tusen euro)

 

Offentliga medel

EU-medel

Egna medel

Befintlig infrastruktur, inklusive större järnvägsstationer och godsterminaler

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Ny infrastruktur

Konventionella linjer och höghastighetslinjer

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Större stationer

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Större godsterminaler

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Totala kostnader

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

3.3   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts för att sammanställa uppgifterna.

Hänvisa till den nationella strategi för infrastrukturutveckling som offentliggjorts i enlighet med artikel 8.1 i direktiv 2012/34/EU.

 

4.   Intäkter och trafikvolymer

4.1   Intäkter och volymer för person- och godstrafik

För att säkerställa att trafikvolymerna och rapporterade intäkter stämmer överens bör endast intäkter från järnvägstrafik på ett lands nationella territorium rapporteras i den här tabellen. Statistiska skattningar kan användas, om så är nödvändigt. Om officiell statistik om trafikvolymer ännu inte är tillgänglig kan preliminära värden anges och därefter justeras vid en senare tidpunkt.

Persontrafik:

Totala trafikintäkter för järnvägsföretag (tusen euro)

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Total trafikvolym (tusen tågkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Total trafikvolym (miljoner personkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Trafikvolym, inrikestrafik (miljoner personkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Trafikvolym, internationell trafik (miljoner personkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Trafikvolym, transittrafik (*) (miljoner personkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Intäkter och volymer för trafik enligt allmän trafikplikt och för kommersiell trafik

Trafik enligt allmän trafikplikt:

Biljettintäkter (tusen euro)

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Ersättning för allmän trafikplikt (tusen euro)  (6)

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Trafikvolym (miljoner personkilometer)  (7)

☐☐☐☐☐☐,☐

Kommersiell trafik:

Biljettintäkter (tusen euro)

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Trafikvolym (miljoner personkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Godstrafik:

Totala trafikintäkter för järnvägsföretag (tusen euro)

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Total trafikvolym (tusen tågkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Total trafikvolym (miljoner tonkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Trafikvolym, inrikestrafik (miljoner tonkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Trafikvolym, internationell trafik (miljoner tonkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

Trafikvolym, transittrafik (*) (miljoner tonkilometer)

☐☐☐☐☐☐,☐

4.2   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Ange om de värden som anges för intäkter från järnvägstrafik på nationellt territorium är rapporterade värden eller uppskattningar. Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts.

Ange om det fanns några luckor eller inkonsekvenser i de uppgifter som använts som indata.

 

5.   Kvalitet på järnvägstrafik

Tabellerna bör endast fyllas i för de tågkategorier som används i den rapporterande medlemsstaten.

5.1   Punktlighet och inställda tåg – persontrafik

Persontrafik:

Totalt antal tåg

Antal tåg som ankommer i tid

(försening på 5 minuter eller mindre)

Antal inställda tåg

Förorts- och regionaltrafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Konventionell fjärrtrafik och höghastighetstrafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

5.2   Punktlighet och inställda tåg – godstrafik  (8)

Godstrafik:

Totalt antal tåg

Antal tåg som ankommer i tid

(försening på 15 minuter eller mindre)

Antal inställda tåg

Inrikestrafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Internationell trafik

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

5.3   Medelhastighet enligt tågplan för godstrafik (*)

Godstrafik:

Medelhastighet enligt tågplan (km/h)

Inrikestrafik

☐☐☐

Internationell trafik

☐☐☐

5.4   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts för att sammanställa uppgifterna.

Förklara hur ett tågs försening har uppmätts (t.ex. endast vid slutpunkten eller som ett medelvärde för alla uppehåll enligt tågplanen).

Ge hänvisningar till kvalitetsrapporter och undersökningar av användartillfredsställelse som offentliggjorts av godskorridorens styrelse i enlighet med artikel 19 i Europaparlamentet och rådets förordning (EU) nr 913/2010 (9).

Ge hänvisningar till andra undersökningar om kvaliteten på gods- och persontrafik som har genomförts nyligen.

 

6.   Allmän trafikplikt

6.1   Trafikvolym och ersättning som betalats för trafik enligt allmän trafikplikt inom olika marknadssegment

Tabellen bör endast fyllas i för de tågkategorier som används i den rapporterande medlemsstaten.

 

Trafikvolym

(miljoner personkilometer)

Trafikvolym (tusen tågkilometer)

Ersättning för allmän trafikplikt (10) (tusen euro)

Totalt

Varav:

Öppet anbudsförfarande

Direkttilldelning

Totalt för trafik enligt allmän trafikplikt

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Varav:

Förorts- och regionaltrafik

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Konventionell fjärrtrafik

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Höghastighetstrafik

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

Varav:

Internationell trafik som tillhandahålls enligt allmän trafikplikt

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐,☐

☐☐☐☐☐☐☐☐☐

6.2   Tillgång till rullande materiel inom ramen för trafik som omfattas av allmän trafikplikt

Lämna följande information om varje avtal om allmän trafikplikt som tilldelats under rapporteringsperioden.

 

Beskrivning (regioner eller linjer som omfattas)

Varaktighet (år)

Avtalets trafikvolym (tusen tågkilometer/år)

Järnvägsföretag (namn)

Föregicks avtalet av öppet anbudsförfarande?

Arrangemang för tillhandahållande av rullande materiel

Definierat i anbudsspecifikationen?

Beskrivning (11)

1.

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

☐ JA ☐ NEJ

 

2.

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

☐ JA ☐ NEJ

 

3.

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

☐ JA ☐ NEJ

 

 

 

 

 

☐ JA ☐ NEJ

☐ JA ☐ NEJ

 

6.3   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts för att sammanställa uppgifterna.

 

7.   Grad av marknadsöppning

Förteckna de järnvägsföretag som har en marknadsandel på 1 % eller mer. Förteckna endast de tio största företagen om det finns fler än tio företag med en marknadsandel på 1 % eller mer. Den marknadsandel som innehas av andra järnvägsföretag kan anges som en summa under ”Övriga”.

Använd en pseudonym, t.ex. ”RU 1” eller ”RU 2”, om namnet på ett järnvägsföretag till följd av affärshemligheter inte kan anges. Om detta inte skulle vara tillräckligt för att lösa frågor som rör sekretess kan marknadsandelarna för järnvägsföretag klumpas ihop ytterligare, dock inte för det största järnvägsföretaget eller för det redan etablerade järnvägsföretaget.

7.1   Persontrafikmarknad – trafik som omfattas av allmän trafikplikt

Järnvägsföretag

(namn eller pseudonym)

Marknadsandel av trafik enligt allmän trafikplikt

(procentandel)  (12)

Största eller redan etablerat järnvägsföretag:

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

Andra järnvägsföretag:

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

Övriga:

☐☐☐,☐ %

7.2   Persontrafikmarknad – kommersiell trafik

Järnvägsföretag

(namn eller pseudonym)

Marknadsandel av kommersiell trafik

(procentandel)  (13)

Största eller redan etablerat järnvägsföretag:

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

Andra järnvägsföretag:

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

Övriga:

☐☐☐,☐ %

7.3   Godstrafikmarknad

Järnvägsföretag

(namn eller pseudonym)

Marknadsandel av godstrafik

(procentandel)  (14)

Största eller redan etablerat järnvägsföretag:

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

Andra järnvägsföretag:

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

 

☐☐☐,☐ %

Övriga:

☐☐☐,☐ %

7.4   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts för att sammanställa uppgifterna.

Ange om några större nya järnvägsföretag har etablerat sig på person- eller godstrafikmarknaden under rapporteringsperioden.

 

8.   Graden av harmonisering och utveckling av lagstiftningen (*)

Information om graden av harmoniserad lagstiftning är redan tillgänglig för kommissionen, eftersom medlemsstaterna meddelar kommissionen när de har införlivat lagstiftningen.

Detta avsnitt ger medlemsstaterna möjlighet att yttra sig om eventuella kvarstående frågor som rör EU:s järnvägsmarknad eller utvecklingen av nationell lagstiftning på järnvägsområdet.

8.1   Ytterligare kommentarer (*):

 

9.   Tillståndsgivning

9.1   Antal utfärdade tillstånd till järnvägsföretag  (15)

Antal aktiva tillstånd vid rapporteringsperiodens början (A)

☐☐☐☐

Antal tillstånd som dragits in tillfälligt eller återkallats under rapporteringsperioden (16) (B)

☐☐☐☐

Antal tillstånd som beviljats under rapporteringsperioden (C)

☐☐☐☐

Antal aktiva tillstånd vid rapporteringsperiodens slut (A – B + C)

☐☐☐☐

 

Antal passiva tillstånd vid rapporteringsperiodens slut

☐☐☐☐

9.2   Avgifter och tid för erhållande av tillstånd

Genomsnittlig avgift för att erhålla ett tillstånd (euro)

☐☐☐☐☐☐

Genomsnittlig tid för att erhålla ett tillstånd (kalenderdagar)

☐☐☐

9.3   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts för att sammanställa uppgifterna.

 

10.   Sysselsättning och sociala förhållanden

10.1   Anställda inom järnvägssektorn efter kön och åldersgrupp

Lämna följande information om situationen vid rapporteringsperiodens slut. Om något av företagen också tillhandahåller tjänster inom andra sektorer än järnvägssektorn kan antalet anställda anges på grundval av en uppskattning av den andel av det totala antalet anställda som arbetar med järnvägsrelaterade tjänster.

 

Totalt

(heltidsekvivalenter)

Män (%)

Kvinnor (%)

 

< 30 år (%)

30–50 år (%)

> 50 år (%)

Totalt antal anställda hos det redan etablerade järnvägsföretaget eller hos de största järnvägsföretagen (17)

☐☐☐☐☐☐

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

 

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

Varav:

Förare

☐☐☐☐☐☐

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

Totalt antal anställda i andra järnvägsföretag

☐☐☐☐☐☐

 

Varav:

Förare

☐☐☐☐☐☐

Totalt antal anställda hos de största infrastrukturförvaltarna

☐☐☐☐☐☐

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

 

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

Totalt antal anställda hos andra infrastrukturförvaltare

☐☐☐☐☐☐

 

Anställda från andra företag som tillhandahåller tjänster som är kopplade till järnvägstransporter (*) (18)

☐☐☐☐☐☐

Varav:

 

Stationer (*)

☐☐☐☐☐☐

 

Godsterminaler (*)

☐☐☐☐☐☐

Underhåll av rullande materiel (*)

☐☐☐☐☐☐

Underhåll av infrastruktur (*)

☐☐☐☐☐☐

Specialiserade utbildningsorganisationer (*)

☐☐☐☐☐☐

Uthyrning av förare (*)

☐☐☐☐☐☐

Energiförsörjning (*)

☐☐☐☐☐☐

Rengöring/städning av rullande materiel (*)

☐☐☐☐☐☐

Övrigt (*)

☐☐☐☐☐☐

10.2   Anställda efter typ av avtal

Lämna följande information om situationen vid rapporteringsperiodens slut.

 

Fasta anställningar

A (19)

(%)

Tillfälliga anställningar

B

(%)

 

Deltidsanställningar

(%)

Lärlingar och praktikanter

(%)

Totalt antal anställda hos det redan etablerade järnvägsföretaget eller hos de största järnvägsföretagen (20)

☐☐☐,☐ %

☐☐☐,☐ %

 

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

Varav:

Förare

☐☐☐,☐ %

☐☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

Totalt antal anställda hos de största infrastrukturförvaltarna

☐☐☐,☐ %

☐☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

☐☐,☐ %

10.3   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Förklara kortfattat den metod som använts om stickprov eller uppskattningar har använts för att sammanställa uppgifterna.

Redogör för utbildningsprogram eller utbildningsaktiviteter som är inriktade på järnvägsanställda.

Ange huruvida den behöriga myndigheten har utnyttjat den möjlighet som ges i artikel 4.5 i Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 1370/2007 (21) i fråga om de rättigheter för personalen och de sociala normer som gäller för kollektivtrafikföretag.

Förklara kortfattat vilka företag det gäller om uppgifter om ”anställda från andra företag som tillhandahåller tjänster som är kopplade till järnvägstransporter” rapporterats i tabell 10.1.

 

11   Anläggningar för tjänster

11.1   Ägande och förvaltning av de största anläggningarna för tjänster

I detta frågeformulär definieras tjänsteanläggningar på samma sätt som i bilaga II till direktiv 2012/34/EG. Ange antalet anläggningar som drivs inom ramen för varje typ av ägare eller operatör.

Infrastrukturanläggning

Ägare

Operatör

Redan etablerat järnvägsföretag och dess närstående företag (22)

Andra företag

Redan etablerat järnvägsföretag och dess närstående företag

Andra företag

Infrastrukturförvaltare

Järnvägsföretag

Integrerade företag (23)

Myndighet (24)

Övriga

Infrastrukturförvaltare

Järnvägsföretag

Integrerade företag

Myndighet

Övriga

Totalt antal stationer

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

Stationer som betjänar mer än 25 000 resande per dag

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

Stationer som betjänar 10 000–25 000 resande per dag

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

Stationer som betjänar 1 000–10 000 resande per dag

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

Stationer som betjänar färre än 1 000 resande per dag

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

 

Godsterminaler

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

Rangerbangårdar

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

Underhållsanläggningar

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

Anläggningar i kust- och inlandshamnar som är kopplade till järnvägsverksamhet

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

Bränsledepåer

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

☐☐☐

11.2   Antal klagomål som avser anläggningar för tjänster

Ange antalet klagomål avseende tillträde till anläggningar, avgiftsnivån eller kvaliteten på de tjänster som tillhandahålls.

Klagomål som för närvarande behandlas av regleringsorganet

☐☐☐

Beslut som fattats om klagomål under rapporteringsperioden

☐☐☐

11.3   Beskrivning av klagomål:

Ge en kortfattad och allmän beskrivning av de viktigaste fallen (upp till tio stycken) för vilka beslut fattats under rapporteringsperioden. Ange om något klagomål väckte frågor angående tolkningen av det europeiska regelverket på järnvägsområdet och beskriv de åtgärder som föreslagits för att komma till rätta med situationen.

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

6.

 

7.

 

8.

 

9.

 

10.

 

11.4   Ytterligare kommentarer (*):

Lämna ytterligare kommentarer, inklusive följande punkter:

Lämna information om de rapporterade uppgifterna inte helt överensstämmer med det begärda innehållet och/eller formatet under den övergångsperiod som avses i artikel 4 i förordningen.

Ange om andra medlemsstaters regleringsorgan har rådfrågats vid något tillfälle.

 


(1)  Med tanke på mångfalden av möjliga tillvägagångssätt för avgiftsberäkningen kommer de uppgifter som lämnas i denna tabell av olika medlemsstater inte nödvändigtvis att vara jämförbara, och de kommer huvudsakligen att vara användbara för att övervaka tendenser inom varje medlemsstat.

(2)  Enligt punkt 3 i bilaga V till direktiv 2012/34/EU.

(3)  European Rail Traffic Management System.

(4)  I detta frågeformulär anses stationer som betjänar mer än 10 000 passagerare per dag vara ”större stationer” och godsterminaler med en kapacitet på över 100 000 containrar per år eller mer än 1 miljon ton per år vara ”större godsterminaler”.

(5)  De totala kostnader som rapporteras i tabell 3.1 respektive 3.2 bör i allmänhet vara ungefär lika stora.

(6)  Det belopp som anges här bör vara detsamma som rapporteras i tabell 6.1. Koncessionsavgifter som betalas av ett järnvägsföretag till en offentlig myndighet bör behandlas som ”negativ” ersättning för allmän trafikplikt.

(7)  Det belopp som anges här bör vara detsamma som rapporteras i tabell 6.1.

(8)  Endast för trafik enligt tågplan.

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 913/2010 av den 22 september 2010 om ett europeiskt järnvägsnät för konkurrenskraftig godstrafik (EUT L 276, 20.10.2010, s. 22).

(10)  Koncessionsavgifter som betalas av ett järnvägsföretag till en offentlig myndighet bör behandlas som ”negativ” ersättning för allmän trafikplikt.

(11)  Överenskommet arrangemang för tillhandahållande av rullande materiel för varje avtal, t.ex. att materielen ägs, subventioneras eller garanteras av den upphandlande myndigheten, att den tillhandahålls av järnvägsföretaget eller att den leasas.

(12)  På grundval av personkilometer som tillhandahållits på det nationella territoriet under rapporteringsperioden. Summan av kolumnen bör vara 100 %.

(13)  På grundval av personkilometer som tillhandahållits på det nationella territoriet under rapporteringsperioden. Summan av kolumnen bör vara 100 %.

(14)  På grundval av tonkilometer som tillhandahållits på det nationella territoriet under rapporteringsperioden. Summan av kolumnen bör vara 100 %.

(15)  Medlemsstaterna kommer inte längre att vara skyldiga att fylla i detta avsnitt så snart informationen om järnvägsföretagens tillstånd är tillgänglig för alla medlemsstater i den europeiska järnvägsbyråns databas för driftskompatibilitet och säkerhet (Eradis).

(16)  Exklusive tillstånd som återaktiverats under rapporteringsperioden.

(17)  Tillämpningsområdet för rapporteringen bör omfatta minst 50 % av marknaden (baserat på personkilometer och tonkilometer).

(18)  Om de inte ingår i den personal hos järnvägsföretag eller infrastrukturförvaltare som anges ovan.

(19)  A + B = 100 %.

(20)  Tillämpningsområdet för rapporteringen bör omfatta minst 50 % av marknaden (baserat på personkilometer och tonkilometer).

(21)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1370/2007 av den 23 oktober 2007 om kollektivtrafik på järnväg och väg och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1191/69 och (EEG) nr 1107/70 (EUT L 315, 3.12.2007, s. 1).

(22)  Inklusive integrerade infrastrukturförvaltare och holdingbolag.

(23)  Inklusive ej redan etablerade järnvägsföretag och infrastrukturförvaltare som ingår i ett integrerat företag.

(24)  Nationell, regional eller lokal myndighet.


Top