EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012L0031

Kommissionens genomförandedirektiv 2012/31/EU av den 25 oktober 2012 om ändring av bilaga IV till rådets direktiv 2006/88/EG vad gäller förteckningen över fiskarter som är mottagliga för viral hemorragisk septikemi samt avförande av posten för epizootiskt ulcerativt syndrom Text av betydelse för EES

EUT L 297, 26.10.2012, p. 26–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; tyst upphävande genom 32016R0429

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_impl/2012/31/oj

26.10.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 297/26


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEDIREKTIV 2012/31/EU

av den 25 oktober 2012

om ändring av bilaga IV till rådets direktiv 2006/88/EG vad gäller förteckningen över fiskarter som är mottagliga för viral hemorragisk septikemi samt avförande av posten för epizootiskt ulcerativt syndrom

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 2006/88/EG av den 24 oktober 2006 om djurhälsokrav för djur och produkter från vattenbruk och om förebyggande och bekämpning av vissa sjukdomar hos vattenlevande djur (1), särskilt artikel 61.2, och

av följande skäl:

(1)

I direktiv 2006/88/EG fastställs bland annat vissa djurhälsoregler för djur och produkter från vattenbruk, inbegripet särskilda bestämmelser om exotiska och andra än exotiska sjukdomar samt de arter som är mottagliga för dessa, som förtecknas i del II i bilaga IV till det direktivet.

(2)

Epizootiskt ulcerativt syndrom ingår i förteckningen över exotiska sjukdomar i del II i bilaga IV till direktiv 2006/88/EG.

(3)

I del I i bilaga IV till direktiv 2006/88/EG fastställs kriterierna för att uppta exotiska sjukdomar och andra än exotiska sjukdomar på förteckningen. Enligt dessa kriterier kan exotiska sjukdomar potentiellt ha betydande ekonomiska konsekvenser om de förs in i gemenskapen, antingen i form av produktionsförluster för vattenbruket i unionen eller i form av begränsade möjligheter till handel med djur och produkter från vattenbruk. Exotiska sjukdomar som förs in i unionen kan också potentiellt ha negativa miljökonsekvenser för populationer av vildlevande vattendjursarter som är resurser värda att bevaras genom unionens lagstiftning eller internationella bestämmelser.

(4)

Den 15 september 2011 antog panelen för djurs hälsa och välbefinnande vid Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) ett vetenskapligt yttrande om epizootiskt ulcerativt syndrom (2) (nedan kallat Efsas yttrande). I yttrandet drar Efsa slutsatsen att epizootiskt ulcerativt syndrom skulle få begränsade eller inga konsekvenser för vattenbruket i unionen.

(5)

Dessutom konstateras det i Efsas yttrande att epizootiskt ulcerativt syndrom sannolikt har kommit in i unionen upprepade gånger via prydnadsfiskar som importeras från tredje land och att sådana fiskar kan ha släppts ut i unionens vatten. Under dessa omständigheter och eftersom inga fall av epizootiskt ulcerativt syndrom har rapporterats i unionen finns det inga belägg för att epizootiskt ulcerativt syndrom potentiellt har negativa konsekvenser för miljön.

(6)

Mot bakgrund av Efsas yttrande och de tillgängliga vetenskapliga uppgifterna uppfyller epizootiskt ulcerativt syndrom inte längre kriterierna i del I i bilaga IV till direktiv 2006/88/EG för att upptas i förteckningen i del II i den bilagan.

(7)

Epizootiskt ulcerativt syndrom bör därför utgå ur förteckningen över exotiska sjukdomar i del II i bilaga IV till direktiv 2006/88/EG.

(8)

I del II i bilaga IV till direktiv 2006/88/EG finns också en förteckning över arter som anses vara mottagliga mot viral hemorragisk septikemi.

(9)

Japansk var (Paralichthys olivaceus) är mottaglig för viral hemorragisk septikemi, som inte är en exotisk fisksjukdom. Kliniska utbrott av sjukdomen har bekräftats i vissa asiatiska regioner.

(10)

Japansk var (Paralichthys olivaceus) bör därför upptas i den förteckning över arter som är mottagliga för viral hemorragisk septikemi som finns i del II i bilaga IV till direktiv 2006/88/EG.

(11)

Bilaga IV till direktiv 2006/88/EG bör därför ändras i enlighet med detta.

(12)

De åtgärder som föreskrivs i detta direktiv är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilaga IV till direktiv 2006/88/EG ska ändras i enlighet med bilagan till detta direktiv.

Artikel 2

1.   Medlemsstaterna ska senast den 1 januari 2013 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska till kommissionen genast överlämna texten till dessa bestämmelser.

2.   De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 januari 2013.

3.   När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

4.   Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 3

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 4

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 25 oktober 2012.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 328, 24.11.2006, s. 14.

(2)  The EFSA Journal, vol. 9(2011):10, artikelnr 2387.


BILAGA

Del II i bilaga IV till direktiv 2006/88/EG ska ersättas med följande:

”DEL II

Förteckning över sjukdomar

Exotiska sjukdomar

 

Sjukdom

Mottagliga arter

Fisk

Epizootisk hematopoietisk nekros

Regnbåge (Oncorhynchus mykiss) och abborre (Perca fluviatilis)

Blötdjur

Infektion orsakad av Bonamia exitiosa

Australiskt ostron (Ostrea angasi) och chilenskt ostron (O. chilensis)

Infektion orsakad av Perkinsus marinus

Japanskt jätteostron (Crassostrea gigas) och amerikanskt ostron (C. virginica)

Infektion orsakad av Microcytos mackini

Japanskt jätteostron (Crassostrea gigas), amerikanskt ostron (C. virginica), Ostrea conchaphila och europeiskt ostron (O. edulis)

Kräftdjur

Taura-syndrom

Räkor av arterna Penaeus setiferus, P. stylirostris och P. vannamei

Yellowhead disease

Räkor av arterna Penaeus aztecus, P. duorarum, P. japonicus, P. monodon, P. setiferus, P. stylirostris och P. vannamei


Andra än exotiska sjukdomar

 

Sjukdomar

Mottagliga arter

Fisk

Viral hemorragisk septikemi (VHS)

Sill (Clupea spp.), vitfisk (Coregonus sp.), gädda (Esox lucius), kolja (Gadus aeglefinus), stillahavstorsk (G. macrocephalus), atlanttorsk (G. morhua), stillahavslax (Oncorhynchus spp.), regnbåge (O. mykiss), femtömmad skärlånga (Onos mustelus), öring (Salmo trutta), piggvar (Scophthalmus maximus) skarpsill (Sprattus sprattus), harr (Thymallus thymallus) och japansk var (Paralichthys olivaceus)

Infektiös hematopoietisk nekros (IHN)

Hundlax (Oncorhynchus keta), coho (O. kisutch), masulax (O. masou), regnbåge (O. mykiss), indianlax (O. nerka), Biwa-lax (O. rhodurus), kungslax (O. tshawytscha) och atlantlax (Salmo salar)

Koiherpesvirus (KHV)

Vanlig karp och koikarp (Cyprinus carpio)

Infektiös laxanemi (ISA)

Regnbåge (Oncorhynchus mykiss), atlantlax (Salmo salar) och öring (Salmo trutta)

Blötdjur

Infektion orsakad av Marteilia refringens

Australiskt ostron (Ostrea angasi), chilenskt ostron (O. chilensis), europeiskt ostron (O. edulis), argentinskt ostron (O. puelchana), blåmusslor (Mytilus edulis) och medelhavsblåmusslor (M. galloprovincialis)

Infektion orsakad av Bonamia ostreae

Australiskt ostron (Ostrea angasi), chilenskt ostron (O. chilensis), O. conchaphila, O. denselammellosa, europeiskt ostron (O. edulis) och argentinskt ostron (O. puelchana)

Kräftdjur

Vit pricksjuka

Alla kräftdjur av ordningen Decapoda


Top