EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0737

2012/737/EU: Kommissionens genomförandebeslut av den 27 november 2012 om ändring av bilagorna I och II till rådets direktiv 82/894/EEG om anmälan av djursjukdomar inom gemenskapen [delgivet med nr C(2012) 8518] Text av betydelse för EES

EUT L 329, 29.11.2012, p. 19–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; tyst upphävande genom 32016R0429

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2012/737/oj

29.11.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 329/19


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

av den 27 november 2012

om ändring av bilagorna I och II till rådets direktiv 82/894/EEG om anmälan av djursjukdomar inom gemenskapen

[delgivet med nr C(2012) 8518]

(Text av betydelse för EES)

(2012/737/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 82/894/EEG av den 21 december 1982 om anmälan av djursjukdomar inom gemenskapen (1), särskilt artikel 5.2 första och andra strecksatsen, och

av följande skäl:

(1)

I direktiv 82/894/EEG om anmälan av djursjukdomar inom unionen fastställs kriterier för anmälan av de djursjukdomar vars förekomst medlemsstaterna måste anmäla till kommissionen och övriga medlemsstater.

(2)

I bilaga I till direktiv 82/894/EEG, som innehåller en förteckning över de sjukdomar som måste anmälas till kommissionen och övriga medlemsstater, upptas bland sjukdomar hos landlevande djur hästencefalomyelit, utan att de olika typerna skiljs åt. För tydlighetens skull och för att ge värdefull information om betydelsen av den sjukdomsorsakande patogenen för djurs hälsa eller folkhälsan, bör de olika typerna av hästencefalomyelit uttryckligen anges i bilagan.

(3)

De flesta medlemsstaterna har dessutom i stor utsträckning utrotat sjukdomarna rabies, mjältbrand, bovin tuberkulos, bovin brucellos, enzootisk bovin leukos samt brucellos hos får och getter. Till följd av detta har utbrott av dessa sjukdomar blivit ovanligare i stora delar av unionen. Hädanefter bör utbrott anmälas till kommissionen och övriga medlemsstater. Därför måste dessa sjukdomar läggas till i bilaga I.

(4)

För att undvika en ökad administrativ börda bör det under vissa omständigheter krävas att primära utbrott av ovannämnda sjukdomar anmäls varje vecka och sekundära utbrott varje månad.

(5)

Vissa medlemsstater och regioner i medlemsstater har ännu inte uppnått status som officiellt fri för sjukdomar som inte är exotiska, t.ex. bovin tuberkulos, bovin brucellos, enzootisk bovin leukos eller brucellos hos får och getter, i enlighet med rådets direktiv 64/432/EEG av den 26 juni 1964 om djurhälsoproblem som påverkar handeln med nötkreatur och svin inom gemenskapen (2) och rådets direktiv 91/68/EEG av den 28 januari 1991 om djurhälsovillkor för handeln med får och getter inom gemenskapen (3). För att undvika en oproportionerligt stor mängd anmälningar bör det inte krävas att de medlemsstater eller regioner som inte har status som fria ska anmäla utbrott av ovannämnda sjukdomar.

(6)

I framtiden kommer anmälningar till kommissionen och OIE:s (Världsorganisationen för djurens hälsa) internationella informationssystem för djurhälsa att föras in i systemet för information om djursjukdomar (Adis). Man bör således, där det är möjligt, använda samma terminologi i bilaga I till direktiv 82/894/EEG som OIE använder.

(7)

Det finns redan ett rapporteringssystem på nätet för förekomst av lågpatogen aviär influensa hos vilda fåglar. Det bör därför uttryckligen anges att när det gäller aviär influensa bör utbrott av högpatogen aviär influensa anmälas i fråga om fjäderfä, fåglar i fångenskap och vilda fåglar, medan utbrott av lågpatogen aviär influensa endast bör anmälas i fråga om fjäderfä och andra fåglar i fångenskap.

(8)

Epizootiskt ulcerativt syndrom har strukits från förteckningen över exotiska sjukdomar i del II i bilaga IV till rådets direktiv 2006/88/EG av den 24 oktober 2006 om djurhälsokrav för djur och produkter från vattenbruk och om förebyggande och bekämpning av vissa sjukdomar hos vattenlevande djur (4) genom kommissionens genomförandedirektiv 2012/31/EU av den 25 oktober 2012 om ändring av bilaga IV till rådets direktiv 2006/88/EG vad gäller förteckningen över fiskarter som är mottagliga för viral hemorragisk septikemi samt avförande av posten för epizootiskt ulcerativt syndrom (5). Följaktligen bör den sjukdomen också strykas ur bilaga I till direktiv 82/894/EEG.

(9)

Bilagorna I och II till beslut 82/894/EEG bör därför ändras i enlighet med detta.

(10)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilagorna I och II till direktiv 82/894/EEG ska ändras i enlighet med bilagan till detta beslut.

Artikel 2

Detta beslut ska tillämpas från och med den 1 januari 2013.

Artikel 3

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 27 november 2012.

På kommissionens vägnar

Maroš ŠEFČOVIČ

Vice ordförande


(1)  EGT L 378, 31.12.1982, s. 58.

(2)  EGT 121, 29.7.1964, s. 1977.

(3)  EGT L 46, 19.2.1991, s. 19.

(4)  EUT L 328, 24.11.2006, s. 14.

(5)  EUT L 297, 26.10.2012, s. 26.


BILAGA

Bilagorna I och II till direktiv 82/894/EEG ska ändras på följande sätt:

1.

Bilaga I ska ersättas med följande:

”BILAGA I

Sjukdomar som ska anmälas

A.   Sjukdomar hos landlevande djur

 

Förteckning A.1

Afrikansk hästpest

Afrikansk svinpest

Mjältbrand (antrax)

Aviär influensa (HPAI hos fjäderfä, fåglar i fångenskap och vilda fåglar samt LPAI hos fjäderfä och fåglar i fångenskap)

Blåtunga

Bovin spongiform encefalopati

Klassisk svinpest

Elakartad lungsjuka hos nötkreatur

Beskällarsjuka (dourine)

Hästencefalomyelit av följande typer:

Östlig hästencefalomyelit

Japansk encefalit

Venezuelansk hästencefalomyelit

West Nile-feber

Västlig hästencefalomyelit

Ekvin infektiös anemi

Mul- och klövsjuka

Rots

Lumpy skin disease

Newcastlesjuka

Peste des petits ruminants

Infektion orsakad av rabiesvirus

Rift Valley-feber

Boskapspest

Får- och getkoppor

Angrepp av lilla kupskalbaggen (Aethina tumida)

Vesikulär svinsjuka

Angrepp av tropilaelapskvalster hos honungsbin

Vesikulär stomatit

 

Förteckning A.2

Bovin brucellos

Bovin tuberkulos

Enzootisk bovin leukos

Brucellos hos får och getter (med undantag av Brucella ovis)

B.   Sjukdomar hos vattenbruksdjur

Epizootisk hematopoietisk nekros

Infektiös hematopoietisk nekros (IHN)

Infektiös laxanemi

Infektion orsakad av Perkinsus marinus

Infektion orsakad av Mikrocytos mackini

Infektion orsakad av Marteilia refringens

Infektion orsakad av Bonamia ostreae

Infektion orsakad av Bonamia exitiosa

Koiherpesvirus

Taura-syndrom

Viral hemorragisk septikemi

Vit pricksjuka

Yellowhead disease”

2.

Bilaga II ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt C ska ersättas med följande:

”C.

När det gäller de sjukdomar hos landlevande djur som anges i förteckning A.2 i bilaga I gäller följande:

Alla bekräftade utbrott, infektioner eller förekomster av smittämnet i en besättning enligt bilagorna A och D till direktiv 64/432/EEG eller i en anläggning enligt bilaga A till rådets direktiv 91/68/EEG (1) eller återkallanden av en sådan besättnings eller anläggnings status som officiellt fri till följd av laboratorieanalyser eller epidemiologiska undersökningar enligt bilagorna A och D till direktiv 64/432/EEG eller bilaga A till direktiv 91/68/EEG i en medlemsstat eller region i en medlemsstat som är officiellt fri från sjukdomen i enlighet med de direktiven och som saknar epidemiologisk koppling till tidigare utbrott, ska anmälas som primära utbrott enligt definitionen i artikel 2 d och anmälas till kommissionen och medlemsstaterna inom en vecka.

Andra bekräftade utbrott, infektioner eller förekomster av smittämnet eller återkallanden av en besättnings eller anläggnings status som officiellt fri till följd av laboratorieanalyser eller epidemiologiska undersökningar enligt bilagorna A och D till direktiv 64/432/EEG eller bilaga A till direktiv 91/68/EEG i en medlemsstat eller region i en medlemsstat som är officiellt fri från sjukdomen i enlighet med de direktiven ska anmälas som sekundära utbrott i enlighet med artikel 4.1 i det här direktivet.

Sekundära utbrott ska anmälas till kommissionen och medlemsstaterna varje månad.

När det gäller bovin tuberkulos, bovin brucellos och brucellos hos får och getter ska namnet på patogenens art också anges i anmälan i de fall då det är känt.

b)

Följande punkt ska läggas till:

”D.

När det gäller de sjukdomar hos vattenbruksdjur som anges i punkt B i bilaga I gäller följande:

Ett bekräftat utbrott av en exotisk sjukdom eller av andra sjukdomar än exotiska i tidigare sjukdomsfria medlemsstater, zoner eller delområden enligt definitionen i rådets direktiv 2006/88/EG (2) ska anmälas som primära utbrott.

Andra utbrott än de som nämns i första strecksatsen ska anmälas som sekundära utbrott i enlighet med artikel 4.1 i det här direktivet.

Sekundära utbrott ska anmälas till kommissionen och medlemsstaterna varje månad. Namn på och beskrivning av zonen eller delområdet ska också anges i anmälan.


(1)  EGT L 46, 19.2.1991, s. 19.”

(2)  EUT L 328, 24.11.2006, s. 14.”


Top