EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0479

2011/479/: Kommissionens beslut av den 27 juli 2011 om de säkerhetskrav som Europastandarder ska uppfylla för gymnastikutrustning i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG Text av betydelse för EES

EUT L 197, 29.7.2011, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/479/oj

29.7.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 197/13


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 27 juli 2011

om de säkerhetskrav som Europastandarder ska uppfylla för gymnastikutrustning i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG

(Text av betydelse för EES)

(2011/479/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG av den 3 december 2001 om allmän produktsäkerhet (1), särskilt artikel 4.1 a, och

av följande skäl:

(1)

Enligt direktiv 2001/95/EG ska Europastandarder fastställas av de europeiska standardiseringsorganen. Sådan standardisering bör garantera att produkterna uppfyller direktivets allmänna säkerhetskrav.

(2)

Enligt direktiv 2001/95/EG ska en produkt antas vara säker om den uppfyller sådana icke bindande nationella standarder som överför Europastandarder för vilka kommissionen har offentliggjort hänvisningar i Europeiska unionens officiella tidning.

(3)

I artikel 4 i direktiv 2001/95/EG fastställs förfarandet för hur Europastandarder ska utarbetas. Genom det förfarandet ska kommissionen fastställa vilka särskilda säkerhetskrav som Europastandarderna bör uppfylla och därefter ge de europeiska standardiseringsorganen i uppdrag att utarbeta standarderna på grundval av dessa krav.

(4)

Kommissionen offentliggör hänvisningarna till de europeiska standarder som antagits på detta sätt i Europeiska unionens officiella tidning. Enligt artikel 4.2 andra stycket i direktiv 2001/95/EG får hänvisningar till de Europastandarder som antagits av de europeiska standardiseringsorganen innan det direktivet trädde i kraft offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning även om kommissionen inte utformat något uppdrag, om standarderna i fråga säkerställer att de allmänna säkerhetskraven i direktivet uppfylls.

(5)

Genom sitt beslut 2005/718/EG (2) offentliggjorde kommissionen hänvisningarna till sju Europastandarder för gymnastikutrustnings säkerhet i Europeiska unionens officiella tidning.

(6)

Kommissionen har inte utfärdat något uppdrag i enlighet med artikel 4.1 i direktiv 2001/95/EG för de sju Europastandarderna för gymnastikutrustnings säkerhet i beslut 2005/718/EG.

(7)

En av dessa standarder, EN 913:1996, har ersatts av en ny version, EN 913:2008. Denna nya version antogs efter det att direktiv 2001/95/EG hade trätt i kraft, och hänvisningen kan följaktligen inte offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning om kommissionen inte har utfärdat något uppdrag med särskilda säkerhetskrav.

(8)

För att bedöma om den nya versionen och eventuella senare versioner av Europastandarderna för gymnastikutrustning uppfyller det allmänna säkerhetskravet i direktiv 2001/95/EG måste förfarandet i artikel 4 i det direktivet inledas på nytt.

(9)

Kommissionen bör därför fastställa särskilda säkerhetskrav för gymnastikutrustning i syfte att ge de europeiska standardiseringsorganen i uppdrag att utarbeta relevanta Europastandarder för gymnastikutrustning på grundval av dessa krav.

(10)

När väl relevanta standarder är tillgängliga, och förutsatt att kommissionen beslutar att offentliggöra en hänvisning till dem i Europeiska unionens officiella tidning enligt förfarandet i artikel 4.2 i direktiv 2001/95/EG, kan gymnastikutrustningen antas uppfylla de allmänna säkerhetskraven i det direktivet såvitt avser säkerhetskrav som omfattas av standarderna.

(11)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 15 i direktiv 2001/95/EG.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I detta beslut avses med gymnastikutrustning sådan utrustning som används för tränings-, motions- eller tävlingsändamål, för såväl gruppövningar som individuella övningar. Denna utrustning är antingen placerad på golvet eller fäst i taket eller väggen eller någon annan fast struktur. Den kan vara en permanent installation eller kan flyttas och modifieras efter användning.

Artikel 2

De särskilda säkerhetskraven för de produkter som avses i artikel 1, som Europastandarderna enligt artikel 4 i direktiv 2001/95/EG ska uppfylla, fastställs i bilagan till detta beslut.

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 27 juli 2011.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EGT L 11, 15.1.2002, s. 4.

(2)  EUT L 271, 15.10.2005, s. 51.


BILAGA

SÄRSKILDA SÄKERHETSKRAV FÖR GYMNASTIKUTRUSTNING

Del I

Produkt och produktdefinition

Den gymnastikutrustning som omfattas av detta uppdrag är sådan utrustning som används för tränings-, motions- eller tävlingsändamål, för såväl gruppövningar som individuella övningar. Denna utrustning är antingen placerad på golvet eller fäst i taket eller väggen eller någon annan fast struktur. Den kan vara en permanent installation eller kan flyttas och modifieras efter användning.

För viss specifik gymnastikutrustning finns utöver de allmänna kraven även ytterligare säkerhetskrav.

Del II

A.   Allmänna säkerhetskrav

Produkterna ska uppfylla det allmänna säkerhetskrav som avses i direktiv 2001/95/EG och vara ”säkra” i enlighet med artikel 2 b i samma direktiv. Det innebär att produkten ska vara säker under normala och rimligen förutsebara användningsförhållanden, inklusive lagring, transport till lagringsutrymmet, installation och underhåll, nedmontering och under hela den tid den används. Produkten ska också vara säker för yrkesanvändare (t.ex. tränare och lärare).

Under normal och rimligen förutsebar användning av gymnastikutrustningen ska skaderisken eller hälso- och säkerhetsriskerna minimeras. Inga delar som är åtkomliga för användaren under normal eller avsedd användning ska kunna ge fysiska skador eller påverka användarens hälsa negativt.

En vanlig förutsebar användning av dessa produkter är träning för barn (t.ex. i skolan och idrottsföreningar) som i regel har en sämre riskuppfattning än vuxna. Om farorna inte i tillräcklig utsträckning kan minimeras genom produktens utformning eller skyddsmekanismer bör den återstående risken åtgärdas genom information om produkten till tillsynspersonerna.

Användarna ska informeras om möjliga risker och faror och hur de kan undvikas.

B.   Särskilda säkerhetskrav

Vid tillämpningen av det allmänna säkerhetskrav som avses i direktiv 2001/95/EG ska åtminstone följande aspekter beaktas:

a)

Ytfinish.

b)

Mellanrum och skär-/kross-/klämpunkter.

c)

Oavsiktligt tappande.

d)

Fall från höjd.

e)

Stabilitet och hållfasthet.

f)

Justeringsanordningar.

g)

Stoppningens stötdämpningsförmåga.

h)

Märkning. Följande upplysningar ska finnas på all gymnastikutrustning:

1.

Numret på den relevanta Europastandarden.

2.

Namn, varumärke e.d. så att tillverkaren, återförsäljaren eller importören kan identifieras.

3.

Tillverkningsår.

4.

Högsta antalet användare som får använda utrustningen samtidigt.

5.

Bruksanvisning.

i)

Risk för att fastna och stryprisk.

j)

Risk för kollision.

k)

Hållbarhet.

l)

Risk för elstötar.

Dessutom ska följande risker beaktas:

a)

Risker till följd av otillräcklig bärförmåga hos utrustningen, med hänsyn till materialens hållfasthet, styvhet och elasticitet.

b)

Risker till följd av förlorad stabilitet hos utrustningen, med hänsyn till utrustningens stöd och golvet samt eventuell belastning på utrustningen.

c)

Risker till följd av elanvändning och strömkretsar.

d)

Risker till följd av användningen av mekanisk eller hydraulisk energi.

e)

Risker som uppstår när utrustningen används, t.ex. fall, skärskador, fastklämning, kvävning, kollisioner och överbelastning.

f)

Risker som hänger samman med utrustningens åtkomlighet, t.ex. åtkomlighet i händelse av fel eller i nödsituationer.

g)

Risker med att utrustningen eventuellt kommer i kontakt med andra personer som tillfälligt befinner sig i närheten (t.ex. åskådare).

h)

Risker till följd av bristande underhåll.

i)

Risker med montering, nedmontering och hantering av utrustningen.

j)

Risker till följd av exponering för kemiska ämnen.

Vid tillämpningen av det allmänna säkerhetskrav som avses i direktiv 2001/95/EG ska åtminstone följande beaktas:

a)

Fastställande av risken att fastna.

b)

Mekanisk belastning för att fastställa stabilitet och hållfasthet.

c)

Fastställande av stoppningens stötdämpningsförmåga.

d)

Provningsprotokoll.

C.   Exempel på gymnastikutrustning

Följande icke uttömmande förteckning innehåller exempel på olika slags gymnastikutrustning som omfattas av det allmänna säkerhetskrav som avses i direktiv 2001/95/EG:

a)

Herrbarrar och kombinerade dam-/herrbarrar.

b)

Dambarrar.

c)

Plintar.

d)

Gymnastikhästar och gymnastikbockar.

e)

Gymnastikräck.

f)

Ribbstolar och klätterställningar.

g)

Fristående balansbommar.

h)

Romerska ringar.

i)

Trampoliner/studsmattor.

j)

Hoppbord.


Top