Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009L0042

    Europaparlamentets och Rådets direktiv 2009/42/EG av den 6 maj 2009 om förande av statistik över gods- och passagerarbefordran till sjöss (omarbetning) (Text av betydelse för EES)

    EUT L 141, 6.6.2009, p. 29–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2012

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/42/oj

    6.6.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 141/29


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/42/EG

    av den 6 maj 2009

    om förande av statistik över gods- och passagerarbefordran till sjöss

    (omarbetning)

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1,

    med beaktande av kommissionens förslag,

    i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (1), och

    av följande skäl:

    (1)

    Rådets direktiv 95/64/EG av den 8 december 1995 om förande av statistik över gods- och passagerarbefordran till sjöss (2) har ändrats flera gånger på väsentliga punkter (3). Med anledning av nya ändringar bör det av tydlighetsskäl omarbetas.

    (2)

    För att fullgöra sina uppgifter inom ramen för den gemensamma sjötransportpolitiken bör kommissionen (Eurostat) förfoga över jämförbara, tillförlitliga, samordnade och regelbundna statistiska uppgifter över omfånget och utvecklingen av gods- och passagerarbefordran till sjöss till och från gemenskapen, mellan och inom medlemsstaterna.

    (3)

    Det är även viktigt att medlemsländerna och de ekonomiska aktörerna har god kännedom om marknaden för sjötransporter.

    (4)

    Genom insamling av jämförbara och samordnade statistiska uppgifter för gemenskapen kan ett integrerat system för tillförlitlig, överensstämmande och aktuell information upprättas.

    (5)

    Uppgifterna om gods- och passagerarbefordran till sjöss måste vara jämförbara mellan medlemsstaterna och mellan olika transportsätt.

    (6)

    I enlighet med subsidiaritetsprincipen är inrättandet av gemensamma statistiska normer, som möjliggör att samordnade uppgifter utarbetas, något som bara kan utföras effektivt på gemenskapsnivå. Insamlingen av uppgifter kommer att ske i varje medlemsstat av de organ och institutioner som svarar för framställning av den officiella statistiken.

    (7)

    De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra detta direktiv bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (4).

    (8)

    Kommissionen bör särskilt ges befogenhet att anta vissa närmare föreskrifter för genomförandet av detta direktiv. Eftersom dessa åtgärder har en allmän räckvidd och avser att ändra icke väsentliga delar av detta direktiv, bland annat genom att komplettera det med nya icke väsentliga delar, måste de antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 5a i beslut 1999/468/EG.

    (9)

    De nya bestämmelser som införs i detta direktiv gäller endast kommittéförfarandena. De behöver därför inte införlivas av medlemsstaterna.

    (10)

    Detta direktiv bör inte påverka medlemsstaternas skyldigheter vad gäller de tidsfrister för införlivande i nationell lagstiftning av det direktiv som anges i bilaga IX del B.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Insamling av statistiska uppgifter

    Medlemsstaterna ska samla in gemenskapsstatistik över gods- och passagerarbefordran med de fartyg som anlöper hamnar inom deras territorium.

    Artikel 2

    Definitioner

    I detta direktiv gäller följande definitioner:

    a)   gods- och passagerarbefordran till sjöss: förflyttning av gods och passagerare med sjögående fartyg på resor som helt eller delvis företas till sjöss.

    Tillämpningsområdet för detta direktiv omfattar även gods

    Bränsle- och proviantförsörjning för fartyg ska undantas från tillämpningen av detta direktiv.

    b)   sjögående fartyg: andra fartyg än de som endast seglar på inre vattenvägar eller på eller i nära anslutning till skyddade vatten samt inom områden som omfattas av hamnföreskrifter.

    Detta direktiv ska inte tillämpas på fiskefartyg, fiskberedningsfartyg, fartyg för borrning och prospektering, bogserbåtar, skjutbogserare, forsknings- och undersökningsfartyg, mudderverk, örlogsfartyg eller fartyg som används enbart för icke-kommersiella ändamål.

    c)   hamn: en plats med anläggningar där handelsfartyg kan lägga till och lossa eller lasta gods eller där passagerare kan gå iland eller tas ombord på fartyg.

    d)   sjötransportoperatörens nationalitet: nationaliteten i det land där den faktiska tyngdpunkten för sjötransportoperatörens affärsverksamhet är belägen.

    e)   sjötransportoperatör: varje person genom vilken eller i vars namn ett avtal om gods- eller passagerarbefordran till sjöss har slutits med en avlastare eller en passagerare.

    Artikel 3

    Uppgiftsinsamlingens karakteristika

    1.   Medlemsstaterna ska samla in följande uppgifter:

    a)

    Uppgifter om gods och passagerare.

    b)

    Uppgifter om fartyget.

    Fartyg med en bruttodräktighet som är mindre än 100 får undantas från uppgiftsinsamlingen.

    2.   Karakteristika för uppgiftsinsamlingen, dvs. statistiska variabler inom varje område, nomenklaturen för deras klassificering samt deras observationsperiodicitet anges i bilagorna I - VIII.

    3.   Insamlingen av uppgifter ska i möjligaste mån grunda sig på tillgängliga källor och därmed begränsa uppgiftslämnarnas åligganden.

    4.   Kommissionen ska anpassa uppgiftsinsamlingens karakteristika och innehållet i bilagorna I - VIII till den ekonomiska och tekniska utvecklingen, om inte en sådan anpassning medför en väsentlig ökning av kostnaderna för medlemsstaterna och/eller en ökad börda för uppgiftslämnarna.

    Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av detta direktiv genom att komplettera det, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 10.3.

    Artikel 4

    Hamnar

    1.   En förteckning över hamnar, kodade och indelade efter länder och havskustområden, ska upprättas av kommissionen med avseende på detta direktiv.

    Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av detta direktiv genom att komplettera det, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 10.3.

    2.   Varje medlemsstat ska från den förteckning som avses i punkt 1 välja de hamnar där årligen mer än en miljon ton gods behandlas eller där fler än 200 000 passagerarrörelser årligen registreras.

    För varje vald hamn ska detaljerade uppgifter i enlighet med bilaga VIII tillhandahållas inom de områden (gods, passagerare) där denna hamn uppfyller urvalskriteriet, och i förekommande fall med sammanfattande uppgifter avseende det andra området.

    3.   För de hamnar som inte valts från förteckningen ska sammanfattande uppgifter tillhandahållas enligt bilaga VIII, uppgifter under A3.

    Artikel 5

    Statistikens noggrannhet

    De metoder som används vid uppgiftsinsamlingen ska säkerställa att gemenskapens sjötransportstatistik får den noggrannhet som krävs för de statistiska uppgifter som beskrivs i bilaga VIII.

    Normerna för noggrannheten ska upprättas av kommissionen.

    Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av detta direktiv genom att komplettera det, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 10.3.

    Artikel 6

    Bearbetning av resultaten av uppgiftsinsamlingen

    Medlemsstaterna ska bearbeta den statistiska information som insamlats enligt artikel 3 så att jämförbar statistik som har den noggrannhet som avses i artikel 5 erhålls.

    Artikel 7

    Överlämnande av resultaten av uppgiftsinsamlingen

    1.   Medlemsstaterna ska lämna över resultaten av uppgiftsinsamlingen som avses i artikel 3 till kommissionen (Eurostat), inbegripet de uppgifter som medlemsstaterna förklarat insynsskyddade med stöd av nationell lag eller praxis beträffande insynsskyddade uppgifter, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik (5).

    2.   Resultaten ska överlämnas i enlighet med den struktur för de statistiska uppgifterna som definieras i bilaga VIII. De tekniska detaljerna beträffande överlämnandet av resultaten ska fastställas enligt det förvaltningsförfarande som avses i artikel 10.2.

    3.   Resultaten ska överlämnas inom fem månader från slutet av observationsperioden för de uppgifter som lämnas kvartalsvis och åtta månader för uppgifter som lämnas årligen.

    Det första överlämnandet av resultat ska avse det första kvartalet 1997.

    Artikel 8

    Rapporter

    Medlemsstaterna ska lämna alla uppgifter som avser de metoder som används för att få fram uppgifterna till kommissionen (Eurostat). Medlemsstaterna ska också i förekommande fall till kommissionen överlämna uppgifter om större förändringar i de insamlingsmetoder som används.

    Artikel 9

    Spridning av statistikuppgifter

    Kommissionen (Eurostat) ska sprida de relevanta statistikuppgifterna med en periodicitet som svarar mot överlämnandet av uppgifter.

    Sättet för kommissionens (Eurostat) offentliggörande eller spridning av statistikuppgifter ska fastställas enligt det förvaltningsförfarande som avses i artikel 10.2.

    Artikel 10

    Kommittéförfarande

    1.   Kommissionen ska biträdas av Kommittén för det europeiska statistiksystemet, som inrättats genom förordning (EG) nr 223/2009.

    2.   När det hänvisas till denna punkt ska artiklarna 4 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

    Den tid som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG ska vara tre månader.

    3.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5a.1–5a.4 samt artikel 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

    Artikel 11

    Överlämnande av nationella bestämmelser

    Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

    Artikel 12

    Upphävande

    Direktiv 95/64/EG i dess lydelse enligt rättsakterna som anges i bilaga IX del A, ska upphöra att gälla, utan att det påverkar medlemsstaternas skyldigheter vad gäller de tidsfrister för införlivande i nationell lagstiftning av detta direktiv som anges i bilaga IX del B.

    Hänvisningar till det upphävda direktivet ska anses som hänvisningar till det här direktivet och ska läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga X.

    Artikel 13

    Ikraftträdande

    Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 14

    Adressater

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Strasbourg 6 maj 2009.

    På Europaparlamentets vägnar

    H.-G. PÖTTERING

    Ordförande

    På rådets vägnar

    J. KOHOUT

    Ordförande


    (1)  Europaparlamentets yttrande av den 21 oktober 2008 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 23 april 2009.

    (2)  EGT L 320, 30.12.1995, s. 25.

    (3)  Se bilaga IX del A.

    (4)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

    (5)  EUT L 87, 31.3.2009, s. 164.


    BILAGA I

    VARIABLER OCH DEFINITIONER

    1.   Statistiska variabler

    a)   Uppgifter om gods och passagerare

    godsets bruttovikt i ton,

    lasttyp enligt den nomenklatur som anges i bilaga II,

    beskrivning av godset enligt den nomenklatur som anges i bilaga III,

    rapporterande hamn,

    färdriktning, huruvida det är fråga om införsel eller utförsel,

    för införsel av gods: lastningshamn (dvs. den hamn där lasten tagits ombord på det fartyg som infört den till den rapporterande hamnen) inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet med användning av de enskilda hamnar som beskrivs i hamnlistan och, utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, med användning av de havskustområden som beskrivs i bilaga IV,

    för utförsel av gods: lossningshamn (dvs. den hamn där lasten lossats från det fartyg som fört den ut ur den rapporterande hamnen) inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet med användning av de enskilda hamnar som beskrivs i hamnlistan och, utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, med användning av de havskustområden som beskrivs i bilaga IV,

    antal passagerare som påbörjar eller avslutar en resa samt antal kryssningspassagerare på utflykt.

    För gods som transporteras i containrar eller ro-ro-enheter skall dessutom följande särskilda uppgifter anges:

    totalt antal containrar (med eller utan last),

    antal containrar utan last,

    totalt antal rörliga (ro-ro-)enheter med eller utan last,

    antal rörliga (ro-ro-)enheter utan last,

    b)   Fartygsuppgifter

    antal fartyg,

    fartygens dödvikt eller bruttodräktighet,

    land eller territorium där fartyget är registrerat, enligt den nomenklatur som anges i bilaga V,

    fartygstyp, enligt den nomenklatur som anges i bilaga VI,

    fartygens storlek enligt den nomenklatur som anges i bilaga VII.

    2.   Definitioner

    a)

    Fraktcontainer: transportutrustningsenhet som är

    1.

    av varaktig art och följaktligen tillräckligt hållbar för att tåla upprepad användning,

    2.

    utformad för att underlätta transport av gods med ett eller flera transportsätt utan mellanliggande omlastning,

    3.

    utrustad med anordningar som möjliggör enkel hantering, i synnerhet överföring från ett transportsätt till ett annat,

    4.

    utformad så att den lätt kan fyllas och tömmas,

    5.

    minst 20 fot lång.

    b)

    Ro-ro-enhet: utrustning på hjul som är avsedd för transport av gods, såsom lastbil, släpfordon eller påhängsvagn som kan köras eller dras ombord på ett fartyg. Släpfordon som tillhör hamnarna eller fartygen omfattas av denna definition. Nomenklaturerna skall följa Förenta nationernas ekonomiska kommissions för Europa (ECE) rekommendation nr 21 ”Codes for types of cargo, packages and packaging materials” (Koder för lasttyp, emballage och förpackningsmaterial).

    c)

    Containerlast: containrar med eller utan last som lyfts på eller av det fartyg som transporterar dem till sjöss.

    d)

    Ro-ro-last: gods, i container eller inte, som är lastat på ro-ro-enheter och ro-ro-enheter som rullas på eller av de fartyg som transporterar dem till sjöss.

    e)

    Godsets bruttovikt: vikt av transporterat gods, inklusive emballage men exklusive containrars och ro-ro-enheters egenvikt.

    f)

    Dödvikt (DWT): skillnaden uttryckt i ton mellan å ena sidan ett fartygs deplacement vid nedlastning till sommarfribord i vatten med en densitet på 1,025 och å andra sidan vikten av det tomma fartyget, dvs. fartygets deplacement, uttryckt i ton, utan last, bränsle, smörjolja, vattenbarlast, färskvatten och dricksvatten i tankar, proviant samt utan passagerare, besättning och deras tillhörigheter.

    g)

    Bruttodräktighet: ett fartygs yttre mått fastställda enligt bestämmelserna i 1969 års internationella konvention om skeppsmätning.

    h)

    Kryssningspassagerare: en passagerare som gör en sjöresa på ett kryssningsfartyg. Passagerare på utflykt ingår inte.

    i)

    Kryssningsfartyg: ett passagerarfartyg avsett att ge passagerarna en allsidig turistupplevelse. Alla passagerare skall ha hytter. Fritids- och underhållningsarrangemang ombord ingår. Fartyg som upprätthåller färjeförbindelser ingår inte, även om vissa av passagerarna förhåller sig till tjänsten som till en kryssning. Transportfartyg som kan ta ett litet antal passagerare med egna hytter ingår inte heller. Fartyg som enbart är avsedda för dagsutflykter ingår inte heller.

    j)

    Passagerarutflykt: en utflykt till en turistattraktion i närheten av en hamn som kryssningspassageraren gör med bibehållen hytt ombord.


    BILAGA II

    KLASSIFICERING AV LASTTYP

    Kategori (1)

    Enställig

    kod

    Tvåställig

    kod

    Beskrivning

    Tonnage

    Nummer

    Flytande bulk

    1

    1X

    Flytande bulk (ej fraktenhet)

    X

     

    11

    Flytande gas

    X

     

    12

    Råolja

    X

     

    13

    Oljeprodukter

    X

     

    19

    Övrig flytande bulk

    X

     

    Torr bulk

    2

    2X

    Torr bulk (ej fraktenhet)

    X

     

    21

    Malm

    X

     

    22

    Kol

    X

     

    23

    Jordbruksprodukter (t. ex. spannmål, soja, tapioka)

    X

     

    29

    Övrig torr bulk

    X

     

    Containrar

    3

    3X

    Stora containrar

    X (2)

    X

    31

    Fraktenheter på 20 fot

    X (2)

    X

    32

    Fraktenheter på 40 fot

    X (2)

    X

    33

    Fraktenheter på > 20 fot och < 40 fot

    X (2)

    X

    34

    Fraktenheter på > 40 fot

    X (2)

    X

    Roll-on/Roll-off

    med egen framdrivningskraft

    5

    5X

    Självgående enheter

    X

    X

    51

    Lastfordon för godstransport med eller utan släpfordon

    X (2)

    X

    52

    Personbilar och motorcyklar med eller utan släp och husvagnar

     

    X (3)

    53

    Passagerarbussar

     

    X (3)

    54

    Fordon för handel (inkl. import/export motorfordon)

    X

    X (3)

    56

    Levande djur

    X

    X (3)

    59

    Övriga rörliga enheter med egen framdrivningskraft

    X

    X

    Roll-on/Roll-off

    utan egen framdrivningskraft

    6

    6X

    Rörliga enheter utan egen framdrivningskraft

    X

    X

    61

    Släp- och påhängsvagnar för godstransport på landsväg utan dragfordon

    X (2)

    X

    62

    Husvagnar samt övriga landsvägs-, jordbruks- och industrifordon utan dragfordon

     

    X (3)

    63

    Järnvägsvagnar, släp för sjötransport som transporteras av fartyg, pråmar för godstransport som transporteras av fartyg

    X (2)

    X

    69

    Övriga rörliga enheter utan egen framdrivningskraft

    X

    X

    Övrig last

    (inkl. små containrar)

    9

    9X

    Annan tidigare, inte specificerad last

    X

     

    91

    Skogsprodukter

    X

     

    92

    Järn- och stålprodukter

    X

     

    99

    Övrig last

    X

     


    (1)  Dessa kategorier är förenliga med UNECE: s rekommendation nr 21.

    (2)  Den registrerade mängden utgörs av godsets bruttovikt inklusive emballage, men exklusive egenvikten för containrar och ro-ro-enheter.

    (3)  Endast totalt antal enheter.


    BILAGA III

    NST 2007

    Huvudgrupp

    Varuslag

    01

    Jordbruks-, jakt- och skogsbruksprodukter; fisk och andra fiskeriprodukter

    02

    Stenkol och brunkol; råpetroleum och naturgas

    03

    Metallhaltiga malmer och övriga produkter från gruvor och stenbrott; torv; uranmalm och toriummalm

    04

    Livsmedel, dryckesvaror och tobak

    05

    Textil- och beklädnadsvaror; läder och lädervaror

    06

    Trä och varor av trä och kork (utom möbler), varor av halm och andra flätningsmaterial; massa, papper och pappersvaror, trycksaker och ljudmedia

    07

    Stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter

    08

    Kemikalier, kemiska produkter och konstfibrer; gummi- och plastvaror; kärnbränsle

    09

    Andra icke-metalliska mineraliska produkter

    10

    Metaller; metallvaror, utom maskiner och apparater

    11

    Övriga maskiner; kontorsmaskiner och datorer; diverse andra elektriska maskiner och apparater; radio, tv- och teleprodukter; precisionsinstrument, medicinska och optiska instrument samt ur

    12

    Transportmedel

    13

    Möbler; diverse andra tillverkade varor

    14

    Returråvara; kommunalt avfall och annat avfall

    15

    Post och paket

    16

    Utrustning och material som används vid varutransporter

    17

    Gods som flyttas i samband med flytt av hushåll eller kontor; bagage som transporteras separat från passagerarna; motorfordon som fraktas för reparation; övriga varor som inte omsätts på en marknad

    18

    Samlastat gods: flera olika slags gods som fraktas tillsammans

    19

    Oidentifierbart gods: gods som av någon anledning inte kan identifieras och därför inte kan hänföras till någon av huvudgrupperna 01–16

    20

    Diverse andra varor


    BILAGA IV

    HAVSKUSTOMRÅDEN

    Den nomenklatur som ska användas är geonomenklaturen (nomenklatur för länder och territorier för statistik över gemenskapens utrikeshandel och handeln medlemsstater emellan, införd i enlighet med artikel 9 i rådets förordning (EG) nr 1172/95 av den 22 maj 1995 om statistik avseende gemenskapens och dess medlemsstaters varuhandel med icke-medlemsstater (1)) som gäller för det år till vilket uppgifterna hänför sig.

    Koden är fyrställig och omfattar följande: Tvåställig, alfabetisk ISO-standardkod för varje land i ovannämnda nomenklatur, följd av två nollor (t.ex. koden GR00 för Grekland), utom för de länder som är indelade i flera havskustområden, vilka får en fjärde siffra som ska vara större än noll (1–7), enligt följande:

    Kod

    Havskustområden

    FR01

    Frankrike: Atlanten och Nordsjön

    FR02

    Frankrike: Medelhavet

    FR03

    Franska utomeuropeiska departement: Franska Guyana

    FR04

    Franska utomeuropeiska departement: Martinique och Guadeloupe

    FR05

    Franska utomeuropeiska departement: Réunion

    DE01

    Tyskland: Nordsjön

    DE02

    Tyskland: Östersjön

    DE03

    Tyskland: Inre vattenvägar

    GB01

    Förenade kungariket

    GB02

    Isle of Man

    GB03

    Kanalöarna

    ES01

    Spanien: (Nord)Atlanten

    ES02

    Spanien: Medelhavet och (Syd)Atlanten, inklusive Balearerna och Kanarieöarna

    SE01

    Sverige: Östersjön

    SE02

    Sverige: Nordsjön

    TR01

    Turkiet: Svarta havet

    TR02

    Turkiet: Medelhavet

    RU01

    Ryssland: Svarta havet

    RU02

    Ryssland: Östersjön

    RU03

    Ryssland: Asien

    MA01

    Marocko: Medelhavet

    MA02

    Marocko: Västafrika

    EG01

    Egypten: Medelhavet

    EG02

    Egypten: Röda havet

    IL01

    Israel: Medelhavet

    IL02

    Israel: Röda havet

    SA01

    Saudiarabien: Röda havet

    SA02

    Saudiarabien: Persiska viken

    US01

    USA: (Nord)Atlanten

    US02

    USA: (Syd)Atlanten

    US03

    USA: Mexikanska golfen

    US04

    USA: (Södra) Stilla havet

    US05

    USA: (Norra) Stilla havet

    US06

    USA: Stora sjöarna

    US07

    Puerto Rico

    CA01

    Kanada: Atlanten

    CA02

    Kanada: Stora sjöarna och Övre St Lawrence

    CA03

    Kanada: Västkusten

    CO01

    Colombia: Nordkusten

    CO02

    Colombia: Västkusten

     

    Med tilläggskoderna

    ZZ01

    Off shoreanläggningar

    ZZ02

    Aggregat och ej beskrivet på annat håll.


    (1)  EGT L 118, 25.5.1995, s. 10.


    BILAGA V

    FARTYGETS REGISTRERINGSLAND

    Den nomenklatur som ska användas är geonomenklaturen (nomenklatur för länder och territorier för statistik över gemenskapens utrikeshandel och handeln medlemsstater emellan, införd i enlighet med artikel 9 i förordning (EG) nr 1172/95) som gäller för det år till vilket uppgifterna hänför sig.

    Koden är fyrställig och omfattar följande: Tvåställig, alfabetisk ISO-standardkod för varje land i ovannämnda nomenklatur, följd av två nollor (t.ex. koden GR00 för Grekland), utom för de länder som har fler än ett register, vilka får en fjärde siffra som skall vara större än noll, enligt följande:

    FR01

    Frankrike

    FR02

    Franska Antarktis (med Kerguelen)

    IT01

    Italien — första registret

    IT02

    Italien — internationella registret

    GB01

    Förenade kungariket

    GB02

    Isle of Man

    GB03

    Kanalöarna

    GB04

    Gibraltar

    DK01

    Danmark

    DK02

    Danmark (DIS)

    PT01

    Portugal

    PT02

    Portugal (MAR)

    ES01

    Spanien

    ES02

    Spanien (Rebeca)

    NO01

    Norge

    NO02

    Norge (NIS)

    US01

    USA

    US02

    Puerto Rico


    BILAGA VI

    KLASSIFICERING FÖR FARTYGSTYPER (ICST-COM)

     

    Typ

    Kategorier som ingår i fartygstyperna

    10

    Flytande bulk

    Oljetankfartyg

    Kemikalietankfartyg

    Gastankfartyg (LG)

    Tankläktare

    Andra tankfartyg

    20

    Torr bulk

    Bulk-/oljetankfartyg

    Bulklastfartyg

    31

    Containrar

    Containerfartyg

    32

    Specialisering på särskilt gods

    Pråmbärande fartyg

    Kemikaliefartyg

    Fartyg för transport av bestrålat bränsle

    Fartyg för transport av boskap

    Biltransportfartyg

    Annat specialiserat fartyg

    33

    Torrlast utan specialisering

    Kyltransportfartyg

    Ro-ro-passagerarfartyg

    Ro-ro-containerfartyg

    Annat ro-ro-fartyg

    Kombinerat torrlast-/passagerarfartyg

    Kombinerat torrlast-/containerfartyg

    Enkeldäckat fartyg

    Fartyg med flera däck

    34

    Torrlast i pråm/läktare

    Däckad pråm

    Mudderpråm

    Skeppsburen läktare/lastpråm

    Öppen torrlastpråm

    Täckt torrlastpråm

    Annan torrlastpråm

    35

    Passagerare

    Passagerarfartyg (exkl. kryssningsfartyg)

    36

    Kryssningspassagerare

    Endast kryssningsfartyg

    41

    Fiske

    Fiskefartyg (1)

    Fiskberedningsfartyg (1)

    42

    Offshoreverksamhet

    Fartyg för borrning och prospektering (1)

    Försörjningsfartyg (1)

    43

    Bogsering

    Bogserfartyg (1)

    Skjutbogserare (1)

    49

    Ospecificerat

    Mudderverk (1)

    Forsknings-/undersökningsfartyg (1)

    Andra icke definierade fartyg (1)

    XX

    Okänt

    Okänd fartygstyp


    (1)  Berörs inte av detta direktiv.


    BILAGA VII

    FARTYGENS STORLEKSKLASSER

    i dödvikt (DWT) eller i bruttodräktighet (BRT)

    Denna klassificering gäller endast för fartyg med en bruttodräktighet om minst 100.

    Klass

    Undre gräns

    Övre gräns

    DWT

    BT

    DWT

    BT

    01

    100

    t.o.m. 499

    t.o.m. 499

    02

    500

    500

    999

    999

    03

    1 000

    1 000

    1 999

    1 999

    04

    2 000

    2 000

    2 999

    2 999

    05

    3 000

    3 000

    3 999

    3 999

    06

    4 000

    4 000

    4 999

    4 999

    07

    5 000

    5 000

    5 999

    5 999

    08

    6 000

    6 000

    6 999

    6 999

    09

    7 000

    7 000

    7 999

    7 999

    10

    8 000

    8 000

    8 999

    8 999

    11

    9 000

    9 000

    9 999

    9 999

    12

    10 000

    10 000

    19 999

    19 999

    13

    20 000

    20 000

    29 999

    29 999

    14

    30 000

    30 000

    39 999

    39 999

    15

    40 000

    40 000

    49 999

    49 999

    16

    50 000

    50 000

    79 999

    79 999

    17

    80 000

    80 000

    99 999

    99 999

    18

    100 000

    100 000

    149 999

    149 999

    19

    150 000

    150 000

    199 999

    199 999

    20

    200 000

    200 000

    249 999

    249 999

    21

    250 000

    250 000

    299 999

    299 999

    22

    300 000 och därutöver

    300 000 och därutöver

    Anm.: Om fartyg med en bruttodräktighet mindre än 100 omfattas av direktivet, tilldelas de klasskoden ”99”.


    BILAGA VIII

    DE STATISTISKA UPPGIFTERNAS STRUKTUR

    I denna bilaga anges periodicitet för de uppgiftssamlingar som ska ingå i gemenskapens statistik över sjötransporter. Varje samling utgör en korsfördelning över ett begränsat antal dimensioner på olika nomenklaturnivåer, för vilken statistik av hög kvalitet är nödvändig, medan alla andra dimensioner aggregeras.

    Instruktioner för insamlingen av uppgifterna under B1 ska fastställas av rådet på ett förslag från kommissionen som ska bygga på resultaten av de pilotstudier under en treårig övergångsperiod som utförts i enlighet med artikel 10 i direktiv 95/64/EC rörande genomförbarheten och kostnaderna för medlemsstaterna och för uppgiftslämnarna att samla in dessa uppgifter.

    ÖVERSIKTLIG OCH DETALJERAD STATISTIK

    De uppgifter som ska lämnas för de hamnar som valts ut för gods och passagerare är: A1, A2, B1, C1, D1, E1 F1 och/eller F2.

    De uppgifter som ska lämnas för de hamnar som valts ut för gods men inte för passagerare är: A1, A2, A3, B1, C1, E1 F1 och/eller F2.

    De uppgifter som ska lämnas för de hamnar som valts ut för passagerare men inte för gods är A3, D1 F1 och/eller F2.

    De uppgifter som ska lämnas för utvalda hamnar och för de hamnar som inte valts ut (vare sig för gods eller för passagerare) är A3.

    Uppgifter under Al

    :

    Sjötransporter till de största europeiska harnnarna per hamn, lasttyp och relation

    Periodieiret

    :

    Kvarralsvis


     

    Variable

    Koddetalfrr

    Nornenidatur

    Dimensioner

    Tabell

    Tvästallig alfanusnerisk

    A1

    Rekrensir

    Fyrstallig alfanunserisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Ensrllig alfanumerisk

    (1, 2, 3, 4)

    Rapporterande hasnn

    Femstallig alfanumes-isk

    LES-hamnar valda us-hansnlistan

    Fardriktning

    Enstallig alfanunierisk

    lnforsel. utforsel (1, 2)

    Lastnings-/lossningsharnn

    Femstallig alfanuanerisk

    EES-harnnar i hamnlistan

    Relation

    Fy-rstallig alfanumerisk

    Havskustomr3clen, bilaga IV

    Lasttyp

    Enstallig alfanumerisk

    Lasttyp. bilaga II

    Uppgijier: Godsets bruttovikt i ton.


    Uppgifter under A2

    :

    Sjötransporter med last som inte àr lastad i lastenhetei till de största europeiska hanmama per harnn, lasttyp och relation

    Periodicitet

    :

    Kvartalsvis


     

    Variabler

    Koddetaijer

    Nonienklatur

    Disnensioner

    Tabell

    Tv3stalhg alfanurnerisk

    A2

    Referensär

    Fyrstallig alfanumerisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Enstallig alfanusnerisk

    (1, 2, 3, 4)

    Rapporterande hamn

    Femstallig alfanumerisk

    EES-hamnar valda sir hamnlistan

    Fardriktning

    Enstallig alfanumerisk

    Inlörsel, utfOrsel (1, 2)

    Lastnings-/lossningshamn

    Femstallig alfanumerisk

    EES-hamnar i hamnlistan

    Relation

    Fyrstallig alfanumerisk

    Havskustområden, bilaga IV

    Lasttyp

    Tvåställig alfanumerisk

    Lasttyp. bilaga II (ej lastad i lastenheter) (underkategorier 1X, 11. 12, 13, 19, 2X, 21, 22, 23, 29, 9X, 91, 92, 99)

    Uppifter: Godsets bruttoviki i ton.


    Uppgifter tinder A3

    :

    Uppgifter som krävs bade for utvalda hamnar och for hamnar där detaljerad statistik inte krävs (Se artikel 4.3)

    Periodicitet

    :

    Arligen


     

    Variabler

    Koddetaijer

    Nornenklatur

    Dimensioner

    Tabell

    Tvåstalhg alfanumerisk

    A3

    Referensär

    Fyrställig alfanumerisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Enställig alfanumerisk

    (0)

    Rapporterande hamn

    Femställig alfanumerisk

    Alla hamnar i hamnlistan

    Färdriktning

    Enställig alfanumerisk

    Införsel, utförsel (1, 2)

    Uppgifter:

    Godsets brutiovikt i ton.

    Antal passagerare (exkl. kryssningspassagerare).

    Antal kiyssningspassagerare soin plbàijar och avslutar en keyssning.

    Antal kryssningspassagerare pa utflyfa: Fardriktning: Endast införsel (1) — (valfritt).


    Uppgifter under B1

    :

    Sjötransporter till de största europeiska hamnarna per hamn, lasttyp och relation

    Periodicitet

    :

    Årligen


     

    Variabler

    Koddetaljer

    Nomenklatur

    Dimensioner

    Tabell

    Tvåställig alfanumerisk

    B1

    Referensår

    Fyrställig alfanumerisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Enställig alfanumerisk

    (0)

    Rapporterande hamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar valda ur hamnlistan

    Färdriktning

    Enställig alfanumerisk

    Införsel, utförsel (1, 2)

    Lastnings-/lossningshamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar i hamnlistan

    Relation

    Fyrställig alfanumerisk

    Havskustområden, bilaga IV

    Lasttyp

    Enställig alfanumerisk

    Lasttyp, bilaga II

    Gods

    Tvåställig alfanumerisk

    Godsnomenklatur, bilaga III

    Uppgifter: Godsets bruttovikt i ton. Uppgifter


    Uppgifter under C1

    :

    Sjötransporter med last i lastenheter eller ro-ro till de största europeiska hamnarna per hamn, lasttyp, relation och lastningsstatus

    Periodicitet

    :

    Kvartalsvis


     

    Variabler

    Koddetaljer

    Nomenklatur

    Dimensioner

    Tabell

    Tvåställig alfanumerisk

    C1

    Referensår

    Fyrställig alfanumerisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Enställig alfanumerisk

    (1, 2, 3, 4)

    Rapporterande hamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar valda ur hamnlistan

    Färdriktning

    Enställig alfanumerisk

    Införsel, utförsel (1, 2)

    Lastnings-/lossningshamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar i hamnlistan

    Relation

    Fyrställig alfanumerisk

    Havskustområden, bilaga IV

    Lasttyp

    Tvåställig alfanumerisk

    Lasttyp, (enbart containrar och roro) bilaga II (underkategorier 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 52, 53, 54, 56, 59, 6X, 61, 62, 63, 69)

    Uppgifter:

    Godsets bruttovikt i ton (lasttyp: underkategorier 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 54, 56, 59, 6X, 61, 62, 63, 69).

    Antal enheter (lasttyp: underkategorier 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 52, 53, 54, 56, 59, 6X, 61, 62, 63, 69).

    Antal enheter utan last (lasttyp: underkategorier 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 59, 6X, 61, 63, 69).


    Uppgifter under D1

    :

    Passagerartransporter till de största europeiska hamnarna per relation och fartygets registreringsland

    Periodicitet

    :

    Kvartalsvis


     

    Variabler

    Koddetaljer

    Nomenklatur

    Dimensioner

    Tabell

    Tvåställig alfanumerisk

    D1

    Referensår

    Fyrställig alfanumerisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Enställig alfanumerisk

    (1, 2, 3, 4)

    Rapporterande hamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar valda ur hamnlistan

    Färdriktning

    Enställig alfanumerisk

    Införsel, utförsel (1, 2)

    Lastnings-/lossningshamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar i hamnlistan

    Relation

    Fyrställig alfanumerisk

    Havskustområden, bilaga IV

    Fartygets registreringsland

    Fyrställig alfanumerisk

    Fartygets registreringsland, bilaga V

    Uppgifter: Antal passagerare exklusive kryssningspassagerare som påbörjar eller avslutar en kryssning och kryssningspassagerare på utflykt.


    Uppgifter under E1

    :

    Sjötransporter till de största europeiska hamnarna per hamn, lasttyp, relation och fartygets registreringsland

    Periodicitet

    :

    Årligen


     

    Variabler

    Koddetaljer

    Nomenklatur

    Dimensioner

    Tabell

    Tvåställig alfanumerisk

    E1

    Referensår

    Fyrställig alfanumerisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Enställig alfanumerisk

    (0)

    Rapporterande hamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar valda ur hamnlistan

    Färdriktning

    Enställig alfanumerisk

    Införsel, utförsel (1, 2)

    Lastnings-/lossningshamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar i hamnlistan

    Relation

    Fyrställig alfanumerisk

    Havskustområden, bilaga IV

    Lasttyp

    Enställig alfanumerisk

    Lasttyp, bilaga II

    Fartygets registreringsland

    Fyrställig alfanumerisk

    Fartygets registreringsland, bilaga V

    Uppgifter: Godsets bruttovikt i ton.


    Uppgifter under F1

    :

    Europeiska hamnars fartygstrafik till de största europeiska hamnarna per hamn, typ och storlek för fartyg som lastar eller lossar gods, som tar ombord eller släpper av passagerare (inkl. kryssningspassagerare på utflykt)

    Periodicitet

    :

    Kvartalsvis


     

    Variabler

    Koddetaljer

    Nomenklatur

    Dimensioner

    Tabell

    Tvåställig alfanumerisk

    F1

    Referensår

    Fyrställig alfanumerisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Enställig alfanumerisk

    (1, 2, 3, 4)

    Rapporterande hamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar valda ur hamnlistan

    Färdriktning

    Enställig alfanumerisk

    Införsel, utförsel (1, 2)

    Fartygstyp

    Tvåställig alfanumerisk

    Fartygstyp, bilaga VI

    Fartygsstorlek i DWT

    Tvåställig alfanumerisk

    Dödviktsklass, bilaga VII

    Uppgifter:

    Antal fartyg.

    Fartygens dödvikt i ton.


    Uppgifter under F2

    :

    Europeiska hamnars fartygstrafik till de största europeiska hamnarna per hamn, typ och storlek för fartyg som lastar eller lossar gods, som tar ombord eller släpper av passagerare (inkl. kryssningspassagerare på utflykt)

    Periodicitet

    :

    Kvartalsvis


     

    Variabler

    Koddetaljer

    Nomenklatur

    Dimensioner

    Tabell

    Tvåställig alfanumerisk

    F2

    Referensår

    Fyrställig alfanumerisk

    (t.ex. 1997)

    Referenskvartal

    Enställig alfanumerisk

    (1, 2, 3, 4)

    Rapporterande hamn

    Femställig alfanumerisk

    EES-hamnar valda ur hamnlistan

    Färdriktning

    Enställig alfanumerisk

    Införsel, utförsel (1, 2)

    Fartygstyp

    Tvåställig alfanumerisk

    Fartygstyp, bilaga VI

    Fartygsstorlek i GT

    Tvåställig alfanumerisk

    Bruttodräktighetsklass, bilaga VII

    Uppgifter:

    Antal fartyg.

    Fartygens bruttodräktighet i ton.


    BILAGA IX

    DEL A

    Upphävt direktiv och ändringar av det i kronologisk ordning

    (som det hänvisas till i artikel 12)

    Rådets direktiv 95/64/EG

    (EGT L 320, 30.12.1995, s. 25)

     

    Kommissionens beslut 98/385/EG

    (EGT L 174, 18.6.1998, s. 1)

    endast artikel 3

    Kommissionens beslut 2000/363/EG

    (EGT L 132, 5.6.2000, s. 1)

    endast artikel 1

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003

    (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1)

    endast bilaga II.20

    Kommissionens beslut 2005/366/EG

    (EUT L 123, 17.5.2005, s. 1)

    endast artikel 1

    Kommissionens förordning (EG) nr 1304/2007

    (EUT L 290, 8.11.2007, s. 14)

    endast artikel 1

    DEL B

    Tidsfrister för införlivande i nationell lagstiftning

    (som det hänvisas till i artikel 12)

    Direktiv

    Tidsfrist för införlivande

    95/64/EG

    31 december 1996


    BILAGA X

    JÄMFÖRELSETABELL

    Direktiv 95/64/EG

    Detta direktiv

    Artikel 1

    Artikel 1

    Artikel 2.1 första stycket

    Artikel 2 a första stycket

    Artikel 2.1 andra stycket a och b

    Artikel 2 a andra stycket i och ii

    Artikel 2.1 tredje stycket

    Artikel 2 a tredje stycket

    Artikel 2.2 – 2.5

    Artikel 2 b – e

    Artikel 3

    Artikel 3

    Artikel 4.1

    Artikel 4.1

    Artikel 4.2 första stycket

    Artikel 4.2 första stycket

    Artikel 4.2 andra stycket

    Artikel 4.2 tredje stycket

    Artikel 4.2 andra stycket

    Artikel 4.3

    Artikel 4.3

    Artiklarna 5, 6 och 7

    Artiklarna 5, 6 och 7

    Artikel 8.1

    Artikel 8

    Artikel 8.2

    Artikel 9

    Artikel 9

    Artikel 10

    Artikel 11

    Artikel 12

    Artikel 13.1 och 13.2

    Artikel 10.1 och 10.2

    Artikel 10.3

    Artikel 13.3

    Artikel 14.1

    Artikel 14.2

    Artikel 11

    Artikel 12

    Artikel 15

    Artikel 13

    Artikel 16

    Artikel 14

    Bilagorna I – VIII

    Bilagorna I – VIII

    Bilaga IX

    Bilaga X


    Top