Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R0275

    Kommissionens förordning (EG) nr 275/2007 av den 15 mars 2007 om ändring av förordning (EG) nr 1825/2000 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 när det gäller märkning av nötkött och nötköttsprodukter

    EUT L 76, 16.3.2007, p. 12–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 327M, 5.12.2008, p. 899–905 (MT)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/275/oj

    16.3.2007   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 76/12


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 275/2007

    av den 15 mars 2007

    om ändring av förordning (EG) nr 1825/2000 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 när det gäller märkning av nötkött och nötköttsprodukter

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 av den 17 juli 2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 820/97 (1), särskilt artikel 14 fjärde stycket och artikel 19 a och b, och

    av följande skäl:

    (1)

    Definitionen av de grupper som anges i artikel 13 i förordning (EG) nr 1760/2000 och homogeniteten i grupperna har tolkats olika. Därför bör det i kommissionens förordning (EG) nr 1825/2000 (2) göras en precisering av hur dessa grupper skall vara sammansatta.

    (2)

    Hur malet nötkött skall märkas när det är blandat med kött från andra arter är en fråga som har rests åtskilliga gånger. I del 2 avdelning I i bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan (3) fastställs detaljerade regler för klassificering av produkter som består av sådana blandningar. I detta sammanhang kan en hänvisning till KN och de KN-nummer som anges i artikel 12 i förordning (EG) nr 1760/2000 ge det klargörande som behövs.

    (3)

    Kraven på homogenitet i de grupper som tillämpning av artikel 13 i förordning (EG) nr 1760/2000 ger upphov till, gör att de aktörer som producerar styckat kött och putsbitar stöter på svårigheter när det gäller att åstadkomma homogena grupper av tillräcklig storlek för att tillfredsställa kundernas efterfrågan. Dessa svårigheter förvärras när det är stora partier som efterfrågas. Erfarenheten visar att det görs så många fel på grund av dessa svårigheter och den ytterligare hantering som de medför, och att spårbarheten ofta blir lidande vid den här typen av produktion.

    (4)

    Dessa aktörer tenderar i allt större utsträckning att välja ett fåtal stora leverantörer för att undvika ytterligare begränsningar som hanteringen av olika grupper med olika karakteristika innebär. Med tiden kan detta medföra viss risk för vissa små och medelstora slakt- och styckningsanläggningars överlevnad, eftersom de riskerar att utestängas från vissa delar av handeln.

    (5)

    I realiteten är de problem som de aktörer har som producerar styckat kött och putsbitar av samma slag som de har som producerar malet kött. Regler för putsbitar som liknar dem som gäller för malet kött skulle göra det möjligt att lösa dessa aktörers problem. När det gäller styckat kött har det visat sig att möjligheten att sätta samman kött från grupper av djur som slaktats vid tre slakterier och från slaktkroppar som styckats vid tre styckningsanläggningar och därvid säkerställa spårbarheten, skulle vara tillräcklig för att lösa större delen av de problem som uppstår.

    (6)

    Erfarenheten visar också att det vid försäljningsställen som säljer oförpackat styckat kött till slutkonsumenten ofta uppstår problem med att följa märkningsbestämmelserna i förordning (EG) nr 1760/2000. Styckning vid försäljning genomförs i allmänhet på konsumentens begäran vilket gör det svårt eller omöjligt att i förväg sätta samman djurgrupper i enlighet med artikel 13.1 i förordning (EG) nr 1760/2000. På samma sätt visar det sig mycket svårt att i realtid uppdatera de obligatoriska uppgifterna i märkningen vid påfyllning i köttdiskarna. Det bör alltså även för denna typ av kött antas förenklade märkningsbestämmelser. Bestämmelser för dessa köttprodukter liknande dem som finns för malet kött skulle göra det möjligt att lösa större delen av aktörernas problem.

    (7)

    Det bör säkerställas att det vid försäljningsställen som säljer oförpackat styckat kött till slutkonsumenten alltid finns uppgifter tillgängliga om var djuren har slaktats och var det kött som saluförs under dagen har styckats, så att dessa uppgifter på begäran kan förmedlas muntligt till konsumenten. En spårbarhet som minst motsvarar den som föreskrivs för malet kött torde därmed kunna upprätthållas.

    (8)

    Köttet bör dessutom kunna styckas på olika dagar, förutsatt att kraven på spårbarhet och registrering av uppgifter om det kött som saluförs vid de försäljningsställen som betjänar slutkonsumenten uppfylls.

    (9)

    Förordning (EG) nr 1825/2000 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (10)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från förvaltningskommittén för nötkött.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EG) nr 1825/2000 skall ändras på följande sätt:

    1.

    Följande artikel skall införas efter artikel 1:

    ”Artikel 1a

    Definitioner

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    a)   malet kött: kött som finfördelats eller som passerats genom en kvarn med spiralskruv, som omfattas av ett av de KN-nummer som anges i artikel 12 i förordning (EG) nr 1760/2000 och som innehåller mindre än 1 % salt.

    b)   putsbitar: små köttbitar som anses vara lämpliga som livsmedel och som enbart härrör från putsning vid urbening av slaktkropparna eller styckning av köttet.

    c)   styckat kött: kött som har styckats i tärningar, skivor eller andra enskilda delar som inte kräver att aktören företar ytterligare styckning innan det köps av slutkonsumenten och som direkt kan användas av slutkonsumenten. Denna definition innefattar inte malet kött eller putsbitar.

    d)   förpackat styckat kött: en enskild förpackning som i oförändrat skick erbjuds slutkonsumenter eller detaljhandelsföretag och som består av styckat kött och den förpackning i vilken köttet har förpackats innan det utbjuds till försäljning, oavsett om förpackningen omsluter livsmedlet helt eller endast delvis, men så att förpackningen omsluter livsmedlet på sådant sätt att innehållet inte kan ändras utan att förpackningen öppnas eller ändras.

    e)   oförpackat styckat kött: styckat kött som utbjuds till försäljning utan att vara förpackat där försäljning sker till slutkonsumenten, eller köttstycken som utbjuds till försäljning utan att vara förpackade där försäljning sker till slutkonsumenten, och som är avsedda att styckas på slutkonsumentens begäran.

    f)   parti: hela mängden kött med eller utan ben, till exempel slaktkroppar eller kvartsparter eller köttstycken utan ben, styckade, malda eller förpackade samtidigt under praktiskt taget identiska förhållanden.

    g)   detaljhandel: hantering eller bearbetning av kött och lagring av det på det ställe där produkten säljs eller levereras till slutkonsumenten, inbegripet catering, personalmatsalar, allmänna serveringsställen, restauranger eller liknande livsmedelsservice, affärer, distributionscentrum och grossistaffärer.

    h)   slutkonsument: den slutliga konsumenten av styckat kött som inte kommer att använda detta som en del i ett livsmedelsföretags verksamhet.”

    2.

    Artikel 4 skall ersättas med följande:

    ”Artikel 4

    En grupps storlek och sammansättning

    1.   Storleken på den grupp som avses i artikel 13.1 andra stycket i förordning (EG) nr 1760/2000 skall

    a)

    vid styckningen av slaktkroppar eller kvartsparter utgöras av antalet slaktkroppar eller kvartsparter som utgör ett parti vid den berörda styckningsanläggningen,

    b)

    vid vidare styckning eller malning av kött utgöras av antalet slaktkroppar eller kvartsparter som utgör ett parti vid den berörda stycknings- eller malningsanläggningen.

    Gruppens storlek får dock inte vara större än produktionen under en dag.

    2.   När partierna enligt punkt 1 sätts samman skall aktören säkerställa att

    a)

    alla slaktkroppar eller kvartsparter i ett parti vid styckningen härrör från djur som fötts i samma land, fötts upp i samma land eller samma länder, slaktats i samma land och i samma slakteri,

    b)

    alla de slaktkroppar från vilka köttet i ett parti genomgår vidare styckning uppfyller villkoren i led a och att de har styckats vid samma styckningsanläggning,

    c)

    allt kött i ett parti som mals kommer från djur som har slaktats i samma land.

    3.   Genom undantag från bestämmelsen i punkt 2 b om samma slakteri och samma styckningsanläggning får aktörerna vid produktion av styckat kött sätta samman partier av kött från djur som slaktats vid högst tre olika slakterier och från slaktkroppar som styckats vid högst tre olika styckningsanläggningar.

    4.   Genom undantag från punkt 2 b behöver aktörerna vid produktion av putsbitar endast följa regeln om samma slaktland när de sätter samman partier.”

    3.

    Artikel 5.1 skall utgå.

    4.

    Följande artiklar skall läggas till efter artikel 5:

    ”Artikel 5a

    Putsbitar

    1.   Genom undantag från artikel 13.2 b–c och artikel 13.5 a i–ii i förordning (EG) nr 1760/2000 skall aktörerna och organisationerna vid märkningen av putsbitar ange följande:

    a)

    Namn på slaktlandet för de djur som putsbitarna härrör från. Uppgiften skall anges på följande sätt: ’Slaktat i [namn på medlemsstat eller tredjeland där slakt ägt rum].’

    b)

    Namn på landet och godkännandenumret för den anläggning där putsbitarna framställts. Uppgiften skall anges på följande sätt: ’Producerat i [namn på medlemsstat eller tredjeland där putsbitarna producerats och godkännandenummer för produktionsanläggningen].’

    c)

    Namn på födelseland och uppfödningsland för djuren i gruppen. Uppgiften skall anges enligt följande: ’Födelseland och uppfödningsland: [förteckning över födelseländer och uppfödningsländer].’

    2.   Genom undantag från punkt 1 a och c får aktörerna, i de fall där födelseland, uppfödningsland och slaktland är detsamma för alla djur i gruppen, ange uppgiften ’Ursprung’ följt av namn på medlemsstaten eller tredjelandet där djuret är fött, uppfött och slaktat.

    Artikel 5b

    Förpackat styckat kött

    Genom undantag från artikel 13.2 b och c i förordning (EG) nr 1760/2000 får en aktör eller en organisation som använder sig av möjligheten enligt artikel 4.3 i den här förordningen i märkningen av förpackat styckat kött ange följande uppgifter som tillägg till uppgifterna enligt artikel 13.5 a i förordning (EG) nr 1760/2000:

    a)

    Namn på slaktland för djuren följt av godkännandenummer för slakteriet eller, i förekommande fall, de två eller tre slakterier där djuren i gruppen har slaktats. Uppgiften skall anges på följande sätt: ’Slaktat i [namn på medlemsstat eller tredjeland där slakt ägt rum] [godkännandenummer för slakteriet eller de två eller tre slakterierna i fråga]’.

    b)

    Namn på land där slaktkropparna styckats följt av godkännandenummer för styckningsanläggningen eller, i förekommande fall, de två eller tre anläggningar där djuren i gruppen har styckats. Uppgiften skall anges på följande sätt: ’Styckat i [namn på medlemsstat eller tredjeland där styckning ägt rum] [godkännandenummer för styckningsanläggningen eller de två eller tre styckningsanläggningarna i fråga]’.

    Artikel 5c

    Oförpackat styckat kött

    1.   När oförpackat styckat kött utbjuds där försäljning sker till slutkonsumenten skall aktörerna och organisationerna i de fall där undantaget enligt artikel 4.3 tillämpas, säkerställa att de partier som samtidigt utbjuds till försäljning har en sammansättning som överensstämmer med artikel 4.3.

    2.   Genom undantag från artikel 13.2 b–c i förordning (EG) nr 1760/2000 skall aktörerna och organisationerna på den plats där försäljning sker till slutkonsumenter märka det oförpackade styckade kött som utbjuds till försäljning och ange födelseland, uppfödningsland och slaktland för de djur som köttet härrör från, följt av namn på de länder där slaktkropparna har styckats.

    Kött från djur för med olika födelseland och/eller uppfödningsland och/eller slaktland skall hållas tydligt åtskilt när det utbjuds till försäljning. Upplysningar om köttet skall på försäljningsstället exponeras nära köttet på ett sådant sätt att det blir möjligt för slutkonsumenten att utan svårighet särskilja kött av olika ursprung.

    När det gäller oförpackat styckat kött som utbjuds samtidigt till försäljning skall aktören varje dag registrera uppgift om datum och godkännandenummer för slakterier och för styckningsanläggningar. Dessa uppgifter skall lämnas till de konsumenter som begär det.

    3.   Genom undantag från artikel 4.1 andra stycket och under förutsättning att de villkor som anges i punkt 2 i den här artikeln är uppfyllda får, när det gäller oförpackat styckat nötkött som utbjuds till försäljning till slutkonsumenten, gruppens storlek överskrida dagsproduktionen.”

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Bryssel den 15 mars 2007.

    På kommissionens vägnar

    Mariann FISCHER BOEL

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 204, 11.8.2000, s. 1. Förordningen senast ändrad genom rådets förordning (EG) nr 1791/2006 (EUT L 363, 20.12.2006, s. 1).

    (2)  EGT L 216, 26.8.2000, s. 8.

    (3)  EGT L 256, 7.9.1987, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 129/2007 (EUT L 56, 23.2.2007, s. 1).


    Top