Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31993R2553

Rådets förordning (EEG) nr 2553/93 av den 13 september 1993 om ändring av förordning (EEG) nr 2089/84 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av vissa kullager med ursprung i Japan och Singapore

EGT L 235, 18.9.1993, p. 3–6 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/09/1996

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1993/2553/oj

31993R2553

Rådets förordning (EEG) nr 2553/93 av den 13 september 1993 om ändring av förordning (EEG) nr 2089/84 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av vissa kullager med ursprung i Japan och Singapore

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 235 , 18/09/1993 s. 0003 - 0006
Finsk specialutgåva Område 11 Volym 23 s. 0038
Svensk specialutgåva Område 11 Volym 23 s. 0038


RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2553/93 av den 13 september 1993 om ändring av förordning (EEG) nr 2089/84 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av vissa kullager med ursprung i Japan och Singapore

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 2423/88 av den 11 juli 1988 om skydd mot dumpad eller subventionerad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska ekonomiska gemenskapen (), särskilt artiklarna 7, 14 och 15 i denna,

med beaktande av det förslag som kommissionen lagt fram efter samråd inom rådgivande kommittén enligt ovanstående förordning, och

med beaktande av följande:

A. FÖRFARANDE

1) I juli 1984 infördes en slutgiltig antidumpningstull på 33,89 % på import av enradiga radialkullager med djupa spår, med ursprung i Japan och i Singapore, genom förordning (EEG) nr 2089/84 ().

2) Förordning (EEG) nr 2089/84 ändrades beträffande import med ursprung i Japan efter en översyn inledd i enlighet med artikel 14 i förordning (EEG) nr 2423/88 genom förordning (EEG) 2685/90 ().

3) Beträffande import från Singapore offentliggjorde kommissionen i mars 1989 () ett tillkännagivande om att åtgärden inom kort skulle upphöra i enlighet med artikel 15.2 i förordning (EEG) nr 2423/88.

4) Kommissionen mottog i april 1989 en begäran om översyn av åtgärden som ingivits av sammanslutningen av europeiska föreningar för lagertillverkare (FEBMA) på vägnar av tillverkare som enligt uppgift företrädde en betydande del av gemenskapens samlade tillverkning av kullagren i fråga.

5) Kommissionen offentliggjorde efter samråd i juli 1989 () ett tillkännagivande om att den ämnade se över åtgärden i enlighet med artikel 15.3 i förordning (EEG) nr 2423/88.

6) Kommissionen offentliggjorde i september 1989 ett tillkännagivande i Europeiska gemenskapernas officiella tidning () om inledande av en översyn av anti-dumpningsåtgärderna beträffande import till gemenskapen av vissa kullager med ursprung i Singapore och inledde undersökningen.

7) Kommissionen underrättade officiellt de exportörer och importörer som man visste var berörda samt företrädarna för exportlandet och gemenskapsindustrin (FEBMA) och gav berörda parter tillfälle att skriftligen framföra sina synpunkter och begära att få bli hörda.

8) Exportörerna, vissa importörer och tillverkarna i gemenskapen företrädda av FEBMA framförde skriftligen sina synpunkter.

9) Kommissionen inhämtade och kontrollerade alla de uppgifter som den bedömde vara nödvändiga för detta förfarande och företog undersökningar på plats hos följande:

a) Tillverkare i gemenskapen

- FAG Kugelfischer Georg Schäfer KGaA, Schweinfurt, Tyskland,

- Georg Müller Nürnberg AG, Nürnberg, Tyskland,

- Gebrüder Reinfurt GmbH & Co. KG, Würzburg, Tyskland,

- SKF Industrie SpA, Turin, Italien,

- SKF Roulements Spécialisés (ADR), Thomery, Frankrike,

- SKF France, Clamart, Frankrike,

- ROL Rolamentos Portugueses Sarl, Caldas da Rainha, Portugal.

b) Tillverkare i Singapore

- NMB Singapore Ltd, Chai-Chee, Singapore,

- Pelmec Singapore Ltd, Jurong, Singapore.

c) Närstående importörer i gemenskapen

- NMB Minebea GmbH, Langen, Tyskland

- NMB (UK) Ltd, Bracknell, Förenade kungariket

- NMB Italia Srl, Mazzo di Rho, Milano, Italien,

- NMB France Sarl, Argenteuil, Frankrike.

De ovan nämnda tillverkarna i Singapore och impor- törerna i gemenskapen är samtliga dotterbolag till Minebea Co. Ltd, Japan ("Minebea").

10) Den information som inhämtats som ett led i denna undersökning hänför sig till perioden 1985 1991.

11) Parterna underrättades skriftligen om kommissionens slutsatser och beviljades en period inom vilken de kunde lämna synpunkter på denna information.

Kommissionen övervägde parternas muntliga och skrift- liga kommentarer och ändrade där det var lämpligt sina slutsatser med hänsyn till dessa.

B. PRODUKT SOM OMFATTAS AV UTREDNINGEN

12) De produkter som berörs är enradiga radialkullager med djupa spår och med en största yttre diameter på högst 30 mm, såsom anges i förordning (EEG) nr 2089/84.

C. DET AKTUELLA LÄGET FÖR GEMENSKAPSINDUSTRIN

i) Den nuvarande svaga ställningen för gemenskapsindustrin

13) Det framgår av undersökningen att gemenskapsindustrin befinner sig i en mycket svag ställning. Lönsamheten om 3,5 % av omsättningen före skatt är otillräcklig, och tillverkning, kapacitetsutnyttjande, sysselsättning och gemenskapens marknadsandel har fallit kraftigt mellan 1985 och 1991.

ii) Verkningarna av import från Singapore

14) Då importen med ursprung i Singapore har minskat från 25 miljoner exemplar år 1985 till 1,8 miljoner exemplar år 1991 (marknadsandelen har fallit från 10 till 0,6 % under denna period), drog kommissionen slutsatsen att denna import inte väsentligt bidrog till det aktuella läget för gemenskapsindustrin och att den svaga ställning som gemenskapsindustrin har beror på andra omständigheter än import från Singapore till dumpat pris. Rådet stödjer denna slutsats.

D. VERKNINGARNA AV ATT ANTIDUMPNINGSÅTGÄRDERNA UPPHÖR

15) Det förhållandet att den dumpade importen inte för när- varande vållar skada är inte i sig en grund för att upphäva gällande antidumpningsåtgärder. Kommissionen skall mot denna bakgrund och som ett led i en översyn i enlighet med artikel 15 i förordning (EEG) nr 2423/88 överväga huruvida antidumpningsåtgärderns upphörande åter kan leda till skada eller hot om skada. Kommissionen skall i detta avseende avgöra om en förnyad skada för gemenskapsindustrin till följd av dumpning kan förutses och vara nära förestående om inte åtgärder vidtas. Samtidigt som ett sådant avgörande måste grundas på den faktiska information som finns tillgänglig kommer det på grund av sakens natur att innehålla ett bedömningselement.

16) Kommissionen har i det aktuella fallet i detta syfte övervägt om det skulle ske en betydande ökning av importen från anläggningarna i Singapore ifall åtgärderna upphävs. I detta hänseende undersöktes särskilt två aspekter för det första det rådande tillverknings- och försäljningsmönstret i anläggningarna i Singapore, för det andra om en ändring av detta mönster kunde förväntas.

I. Det rådande tillverknings- och försäljningsmönstret i anläggningarna i Singapore

i) Utvecklingen av tillverkning och kapacitet i Singapore

17) Den installerade kapaciteten i Minebeas fabriker i Singapore (NMB och Pelmec Singapore) har legat på en tämligen stabil nivå sedan 1985, och kapacitets- utnyttjandet i dessa fabriker ligger på en mycket hög nivå. Det finns därför endast en liten överskottskapacitet tillgänglig för att utvidga den nuvarande tillverkningen.

ii) Utvecklingen av inhemsk efterfrågan ochexportens geografiska spridning

18) Den inhemska marknaden i Singapore har växt betydligt sedan den ursprungliga undersökningen gjordes, och de största leverantörerna på marknaden är NMB och Pelmec Singapore, vilka avsätter en växande del av sin produktion där. Bortsett från marknaden i Singapore avsätter dessa två fabriker nu sin produktion nästan uteslutande på marknaderna i Asien och Förenta staterna, och exporten till gemenskapen och EFTA-länderna är obetydlig.

iii) Slutsats

19) Kommissionen drog slutsatsen att det, mot bakgrund av det rådande tillverknings- och försäljningsmönstret och det förhållandet att det inte finns någon överskottskapacitet av betydelse i anläggningarna i Singapore, är osannolikt att det i den aktuella situationen i Singapore skulle ske någon betydande ökning av importen till gemenskapen. Rådet stödjer denna slutsats.

II. Möjligheter till ändring av nuvarande tillverknings- och försäljningsmönster i anläggningarna i Singapore

Kommissionen har med utgångspunkt i Minebeas multinationella karaktär undersökt om källan till exporten till gemenskapen skulle kunna komma att flyttas från andra Minebea-lokaliseringar till Singaporefabrikerna, så att ytterligare export till gemenskapen kunde baseras i Singapore.

i) Utvecklingen i fördelningen mellan tillverkningsställen

a) Thailand

20) Efter införandet av antidumpningstullen på import med ursprung i Singapore 1984 satte Minebea i gång en massiv utvidgning av sin tillverkning av lager i Thailand, och kapaciteten i Thailand är nu dubbelt så stor som kapaciteten i Singapore. I båda dessa länder är Minebea den enda tillverkaren av kullager.

21) Sedan Minebea har överfört källan till sin export till gemenskapen så att den numera nästan uteslutande finns i Thailand, har lager tillverkade i Thailand nu 25 % av gemenskapens marknad, vilket skall jämföras med den marknadsandel om 0,6 % som innehas av i Singapore tillverkade lager.

b) Förenade kungariket

22) År 1991 började Minebea tillverka kullager i Förenade kungariket, och den installerade kapaciteten kommer inom kort att öka till 60 miljoner exemplar per år.

23) Mot bakgrund av den snabba uppbyggnaden av Minebeas tillverkning i Förenade kungariket, som nästan helt är avsedd för försäljning på gemenskapens marknad, är det uppenbart att Minebeas i Förenade kungariket framställda lager under de närmaste åren kommer att stå för en växande del av Minebeas sammanlagda marknadsandel på gemenskapens mark- nad, med hänsyn till att fabrikens kapacitet i Förenade kungariket måste utnyttjas fullt för att den skall bli lönsam. Minebeas fabriker i tredje land kommer därför förmodligen att minska i betydelse som exportkälla, i varje fall relativt.

ii) Den konkurrensmässiga fördelen för Minebeas anläggningar i Thailand

24) Kommissionens undersökning har bekräftat att Minebeas anläggningar i Thailand har väsentliga konkurrensfördelar framför Singapore-anläggningarna i form av lägre arbetskraftskostnader och fasta kostnader, en mera modern och effektiv maskinpark och bättre storskalig- hetsfördelar.

25) För närvarande kommer endast ett litet antal av de olika sorter av lager som Minebea exporterar till gemenskapen från Singapore.

Fastän också några av de andra sorter som exporteras till gemenskapen från Thailand tillverkas i Singapore, framställs de i mindre mängder och i form av varianter tillverkade för kunder i Japan och Förenta staterna. Många av de sorter som exporteras till gemenskapen från Thailand tillverkas inte alls i Singapore. Det kan emellertid vara möjligt för Minebea att föra över tillverkningen av dessa sorter från Thailand till Singapore, men detta kan troligen inte göras omedelbart och skulle höja tillverkningskostnaden för lagren, eftersom tillverkningen är mera kostnadskrävande i Singapore.

26) I detta hänseende skall uppmärksammas att det fortfarande tas ut antidumpnings- och utjämningstull på omkring 13 % på kullager som tillverkats i Thailand men att skillnaderna i omkostnader mellan Thailand och Singapore är sådana att dessa tullar inte gör det mindre attraktivt att tillverka i och exportera från Thailand jämfört med Singapore.

27) FEBMA anförde att Thailands konkurrensfördel i för- hållande till Singapore inte är tillräcklig för att för- hindra att tillverkningen överförs till Singapore om inga anti-dumpningsåtgärder vidtas, eftersom lager som till- verkas i Singapore omfattas av Allmänna preferenssys- temet för utvecklingsländer.

Kommissionens undersökning har emellertid visat att den behandling som gemenskapen beviljat inte ger import från Singapore någon väsentlig fördel, då taket för preferenssystemet är mycket lågt (2 miljoner ecu) och att samma behandling under alla omständigheter beviljas för samma värde av lager tillverkade i Thailand.

iii) Slutsats

28) Kommissionen drog slutsatsen att det med hänsyn till de thailändska fabrikernas konkurrensmässiga fördel och nödvändigheten av att anläggningen i Förenade kungariket drivs med fullt kapacitetsutnyttjande är sannolikt att största delen av Minebeas försäljning av kullager i gemenskapen kommer att tillverkas i andra länder än Singapore, även om det inte skulle tas ut antidumpningstull på import från Singapore. Rådet stödjer denna slutsats.

III. Allmän slutsats beträffande verkningarna av att åtgärderna upphör

29) Kommissionen drog slutsatsen att antidumpningsåtgärdernas upphörande inte kan förväntas leda till att importen av kullager från Singapore till dumpat pris återtar en betydande andel av gemenskapens marknad och att ett sådant upphörande därför inte inom en nära framtid kommer att på nytt vålla gemenskapsindustrin väsentlig skada. Kommissionen fann därför att över- synen bör avslutas och antidumpningstullen tillåtas upphöra. Rådet stödjer dessa slutsatser.

E. FAKTISK DAG FÖR ANTIDUMPNINGSTULLENS UPPHÖRANDE

30) Tillverkarna i Singapore påpekade att översynen, som inleddes i september 1989, hade pågått ovanligt länge och anförde att antidumpningstullen bör upphöra att gälla med retroaktiv verkan.

31) Kommissionen finner att detta argument är riktigt. Den finner i detta fall att det inte är rimligt att tullen har uppburits under en så lång tid efter det att översynen inleddes.

32) Den dag då tullen skall upphöra att gälla bör vara den 21 september 1990, vilket sammanfaller med ikraft- trädandet av förordning (EEG) nr 2685/90 om ändring efter översyn av den slutgiltiga antidumpningstull som infördes på import av kullager med ursprung i Japan genom förordning (EEG) nr 2089/84, samma förordning som införde även antidumpningstullen på kullager med ursprung i Singapore. Beslutet att den antidumpningstull som införts på import med ursprung i Singapore skall upphöra att gälla från och med denna dag skulle innebära att diskriminerande behandling mellan undersökningarna beträffande samma vara från dessa två länder undviks.

33) Rådet stödjer dessa slutsatser och anser att den antidumpningstull som införts på import av vissa kullager med ursprung i Singapore genom förordning (EEG) nr 2089/84 bör upphävas med verkan från den 21 september 1990. Den tillämpliga gällande lag- stiftningen om återbetalning av tull bör tillämpas.

34) Rådet påpekar dock att om det skulle ske en betydande ökning av importen av kullager med ursprung i Singapore till dumpade priser, kommer gemenskapens institutioner att efter klagomål från gemenskapsindustrin snabbt inleda ett nytt antidumpningsförfarande beträffande sådan import.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EEG) nr 2089/84 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av vissa kullager med ursprung i Japan och Singapore skall ändras genom att orden "och Singapore" i artikel 1.1 och listan med överskriften "SINGAPORE" i artikel 1.2. utgår.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Den skall tillämpas från och med den 21 september 1990.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 13 september 1993.

På rådets vägnar Ph. MAYSTADT Ordförande

() EGT nr L 209, 2.8.1988, s. 1.

() EGT nr L 193, 21.7.1984, s. 1.

() EGT nr L 256, 20.9.1990, s. 1.

Rättelse i EGT nr L 7, 10.1.1991, s. 38.

() EGT nr C 74, 22.3.1989, s. 10.

() EGT nr C 175, 11.7.1989, s. 3.

() EGT nr C 240, 20.9.1989, s. 4.

Top