Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31977L0728

    Rådets direktiv 77/728/EEG av den 7 november 1977 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av färger, lacker, tryckfärger, lim och liknande produkter

    EGT L 303, 28.11.1977, p. 23–32 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (EL, ES, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 07/06/1992; upphävd genom 31988L0379

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1977/728/oj

    31977L0728

    Rådets direktiv 77/728/EEG av den 7 november 1977 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av färger, lacker, tryckfärger, lim och liknande produkter

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 303 , 28/11/1977 s. 0023 - 0032
    Finsk specialutgåva Område 13 Volym 8 s. 0029
    "Grekisk specialutgåva
    " Område 13 Volym 7 s. 0025
    Svensk specialutgåva Område 13 Volym 8 s. 0029
    Spansk specialutgåva: Område 13 Volym 8 s. 0074
    Portugisisk specialutgåva: Område 13 Volym 8 s. 0074


    RÅDETS DIREKTIV av den 7 november 1977 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av färger, lacker, tryckfärger, lim och liknande produkter (77/728/EEG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen, särskilt artikel 100 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag,

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande(1),

    med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande(2), och

    med beaktande av följande:

    Farliga ämnen och preparat omfattas av nationella bestämmelser i medlemsstaterna. Det finns betydande skillnader mellan dessa nationella bestämmelser, särskilt i fråga om märkning men även i fråga om klassificering efter graden av risk. Sådana skillnader är ett handelshinder och påverkar direkt upprättandet av en fungerande gemensam marknad.

    Det är därför nödvändigt att avlägsna detta handelshinder och för att nå detta mål måste medlemsstaternas befintliga lagstiftning inom området tillnärmas.

    Bestämmelser för farliga ämnen har redan fastställts genom rådets direktiv 67/548/EEG av den 27 juni 1967 om tillnärmning av lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga ämnen(3), senast ändrat genom rådets direktiv 76/907/EEG av den 21 maj 1973(4). Bestämmelser om farliga preparat (lösningsmedel) har även fastställts genom rådets direktiv 73/173/EEG av den 4 juni 1973 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga preparat (lösningsmedel)(5).

    Det är nu nödvändigt att fastställa liknande bestämmelser för preparat som är avsedda att användas som färger, lacker, tryckfärger, lim och liknande produkter.

    Preparat som innehåller ett eller flera av dessa farliga ämnen används ofta inom industri, jordbruk och hantverk samt i hemmet, och det är nödvändigt att skydda användarna av sådana preparat, särskilt genom att ange vilka risker som föreligger.

    Sådana farliga preparat kan, även om de uppfyller kraven i detta direktiv, visa sig medföra fara för hälsa och säkerhet. Det är därför lämpligt att upprätta ett förfarande för att undanröja denna risk.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1. Detta direktiv omfattar

    - klassificering,

    - förpackning, och

    - märkning

    av preparat som är avsedda att användas som

    - färger, lacker, tryckfärger, beläggningar, lim, fogmaterial, kitt, förseglingar, mellanstrykningsfärger, färgborttagningsmedel, avfettningsmedel, konstnärsfärger eller släppmedel, eller som

    - konserveringsmedel och grundfärger som inte omfattas av övriga gemenskapsbestämmelser,

    samt av farliga preparat som används vid tillverkningen av de ovannämnda produkterna.

    2. Detta direktiv skall tillämpas på de preparat i punkt 1 som släpps ut på marknaden i medlemsstaterna och som är klassificerade som farliga i såväl artikel 2.2 i direktiv 67/548/EEG som artikel 3 i detta direktiv.

    3. Detta direktiv skall även tillämpas på preparaten i förteckningen i bilaga 2.

    4. I detta direktiv skall definitionerna i artikel 2 i direktiv 67/548/EEG gälla.

    Artikel 2

    3. Detta direktiv skall inte tillämpas på

    a) transport av farliga preparat på järnväg, väg eller inre vattenväg, till havs eller med flyg,

    b) preparat som exporteras till tredje land,

    c) preparat under transitering som är föremål för tullkontroll, förutsatt att de inte förändras eller bearbetas på något sätt.

    Artikel 3

    1. I preparat som omfattas av detta direktiv skall koncentrationer av de farliga ämnena i förteckningen i bilaga 1 till direktiv 67/548/EEG beaktas, om de förekommer som orenheter eller tillsatser och överskrider gränsvärdena i följande punkter.

    2. De koncentrationer som anges nedan avser viktprocent av preparatets sammanlagda vikt.

    3. a) Preparat skall betraktas som giftiga, om de innehåller

    - lösningsmedel eller blandningar av lösningsmedel som klassificeras som giftiga i direktiv 73/173/EEG, varvid procenttalet för varje lösningsmedel skall beräknas i förhållande till preparatets sammanlagda vikt enligt punkt 2 ovan, eller

    - minst ett av de ämnen som klassificeras som giftiga i bilaga 1 till detta direktiv i en koncentration som överstiger gränsvärdet för klassificering som "giftig" för detta ämne, eller

    - minst ett ämne som inte ingår i förteckningarna i bilaga 1 till detta direktiv eller direktiv 73/173/EEG, men som klassificeras som giftigt i direktiv 67/548/EEG, varvid varje ämne ingår i en koncentration som överstiger 0,2 viktprocent eller den sammanlagda koncentrationen i preparatet överstiger 1 viktprocent.

    b) Preparat skall betraktas som hälsoskadliga om de innehåller

    - lösningsmedel eller blandningar av lösningsmedel som klassificeras som hälsoskadliga i direktiv 73/173/EEG, varvid procenttalet för varje lösningsmedel skall beräknas i förhållande till preparatets sammanlagda vikt enligt punkt 2 ovan, eller

    - minst ett av de ämnen som klassificeras som hälsoskadliga i bilaga 1 till detta direktiv i en koncentration som ligger inom intervallet för klassificering som "hälsoskadlig" för detta ämne, eller

    - minst ett ämne som inte ingår i förteckningarna i bilaga 1 till detta direktiv eller direktiv 73/173/

    EEG, men som klassificeras som hälsoskadligt i direktiv 67/548/EEG, varvid den sammanlagda koncentrationen överstiger 10 viktprocent.

    c) Preparat skall betraktas som frätande om de innehåller

    - minst ett av de ämnen som klassificeras som frätande i bilaga 1 till detta direktiv i en koncentration som överstiger gränsvärdet för klassificering som "frätande" för detta ämne, eller

    - minst ett ämne som varken ingår i förteckningarna i bilaga 1 till detta direktiv eller direktiv 73/173/EEG, men som klassificeras som frätande i direktiv 67/548/EEG, varvid den sammanlagda koncentrationen överstiger 5 viktprocent.

    d) Preparat skall betraktas som irriterande om de innehåller

    - minst ett av de ämnen som klassificeras som irriterande i bilaga 1 till detta direktiv i en koncentration som ligger inom intervallet för klassificering som "irriterande" för detta ämne, eller

    - minst ett ämne som inte ingår i förteckningarna i bilaga 1 till detta direktiv eller direktiv 73/173/EEG, men som klassificeras som irriterande i direktiv 67/548/EEG, varvid den sammanlagda koncentrationen överstiger 5 viktprocent.

    e) Preparat skall betraktas som oxiderande om de innehåller

    - minst ett av de ämnen som klassificeras som oxiderande i bilaga 1 till detta direktiv i en koncentration som överstiger gränsvärdet för klassificering som "oxiderande" för detta ämne, eller

    - minst ett ämne som inte ingår i förteckningarna i bilaga 1 till detta direktiv eller direktiv 73/173/EEG, men som klassificeras som oxiderande i direktiv 67/548/EEG, varvid den sammanlagda koncentrationen överstiger 25 viktprocent.

    f) Som mycket brandfarliga skall följande betraktas:

    preparat i vätskeform med en flampunkt under 21 °C, bestämd enligt den testmetod som anges i bilaga 5 till direktiv 67/548/EEG.

    g) Som brandfarliga skall följande betraktas:

    preparat i vätskeform med en flampunkt mellan 21 och 55 °C, bestämd enligt den testmetod som anges i bilaga 5 till direktiv 67/548/EEG.

    4. Bestämmelserna om brandfarlighetskriterier i punkt 1.8 i bilagan till rådets direktiv 75/324/EEG av den 20 maj 1975 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar beträffande aerosolbehållare(6) skall tillämpas på preparat i aerosolform.

    Artikel 4

    Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att sådana preparat som avses i artikel 1 endast kan släppas ut på marknaden om de uppfyller kraven i detta direktiv och dess bilagor.

    Artikel 5

    Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att sådana preparat som avses i artikel 1 inte släpps ut på marknaden, om inte deras förpackningar uppfyller följande krav:

    a) Förpackningarna och förslutningarna skall vara så utformade och tillverkade att varje läckage förhindras. Detta krav gäller inte när särskilda säkerhetsanordningar föreskrivs.

    b) Materialen i förpackningen och förslutningarna skall inte kunna angripas av innehållet eller kunna bilda hälsoskadliga eller farliga föreningar tillsammans med detta.

    c) Förpackningarna och förslutningarna skall genomgående vara så starka och hållfasta att de inte sönderfaller och att de säkert kan motstå de påfrestningar som uppstår vid normal hantering.

    Artikel 6

    1. Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de preparat som avses i artikel 1 inte släpps ut på marknaden om inte märkningen på förpackningen uppfyller följande krav.

    2. Varje förpackning som innehåller ett preparat som betraktas som farligt enligt artikel 3 skall vara tydligt och outplånligt märkt med följande:

    a) Namn på giftiga, hälsoskadliga eller frätande beståndsdelar i preparatet som ingår i en koncentration som överstiger det lägsta gränsvärde som anges i artikel 3.

    Namn på eventuella irriterande beståndsdelar om deras koncentration överstiger det lägsta gränsvärde som anges i artikel 3 och om preparatet för övrigt inte innehåller giftiga, hälsoskadliga eller frätande beståndsdelar. Uttrycket "irriterande lösningsmedel" kan användas utan ytterligare specificering för att ange beståndsdelar av detta slag i stället för uppgifter om benämningarna på de olika irriterande beståndsdelarna.

    Bestämmelserna i artikel 5.2 a i direktiv 73/173/EEG skall tillämpas på lösningsmedel, varvid procenttalet för varje lösningsmedel skall beräknas i förhållande till preparatets sammanlagda vikt. Benämningen skall vara någon av de beteckningar som anges i förteckningen i bilaga 1 till direktiv 67/548/EEG.

    b) Namn och adress för tillverkaren eller den person som släpper ut preparatet på marknaden.

    c) De symboler som föreskrivs i detta direktiv och uppgift om faror som sammanhänger med preparatet enligt artikel 6.2 c och bilaga 2 i direktiv 67/548/EEG samt, för mycket brandfarliga och brandfarliga ämnen, enligt bilaga 5 till det direktivet.

    d) Uppgift om de särskilda risker som är förknippade med preparatet. I fråga om preparat som innehåller hälsoskadliga, irriterande, mycket brandfarliga, brandfarliga eller oxiderande ämnen skall det inte vara nödvändigt att ange särskilda risker om förpackningsvolymen uppgår till högst 125 ml.

    3. Mot bakgrund av de huvudsakliga riskerna med preparatet skall arten av de särskilda riskerna anges av de behöriga myndigheterna, om preparatet omfattas av godkännandeprövning, och i andra fall av tillverkaren eller den som släpper ut preparatet på marknaden.

    Dessa uppgifter skall utformas enligt bilaga 3 till direktiv 67/548/EEG.

    Högst fyra riskfraser behöver anges. Riskfraser avseende hälsorisker skall ha företräde framför varningstexter om brand- eller explosionsrisker.

    4. Om det är ogörligt att lämna skyddsanvisningar på etiketten eller själva förpackningen skall sådana bifogas. Skyddsanvisningarna skall väljas av tillverkaren eller den som släpper ut preparatet på marknaden eller, i fråga om preparat som omfattas av godkännandeprövning, av den behöriga myndigheten och utformas i överensstämmelse med förteckningen i bilaga 4 till direktiv 67/548/EEG.

    Skyddsanvisningar behöver inte anges på förpackningar med hälsoskadliga, irriterande, mycket brandfarliga, brandfarliga eller oxiderande preparat om förpackningsvolymen är högst 125 ml. Om inte annat anges skall detta gränsvärde inte gälla preparaten i förteckningen i bilaga 2 till detta direktiv.

    Då det gäller preparat som innehåller ämnen i förteckningen i bilaga 2 skall de uppgifter som anges där även förekomma i märkningen.

    De skyddsanvisningar som krävs för preparat som är avsedda att sprayas skall anges.

    Kraven i punkt 2.2 i bilagan till direktiv 75/324/EEG skall även gälla preparat i aerosolform som släpps ut på marknaden.

    5. Om ett preparat har tilldelats mer än en farosymbol skall följande gälla:

    - Om symbolen T krävs, är märkning med symbolerna X och C frivillig, om inte annat anges i bilaga 1.

    - Om symbolen C krävs, är märkning med symbolen X frivillig.

    - Om symbolen E krävs, är märkning med symbolerna F och O frivillig.

    Artikel 7

    1. När märkning enligt artikel 6 görs på en etikett, skall etiketten fästas på en eller flera av förpackningens sidor så att den kan läsas vågrätt när förpackningen placeras normalt. Etiketten skall ha följande storlek:

    Förpackningsvolym Storlek

    - högst 3 liter: om möjligt, minst 52 × 74 mm

    - större än 3 liter minst

    men högst 50 liter 74 × 105 mm

    - större än 50 liter minst

    men högst 500 liter 105 × 148 mm

    - större än 500 liter minst

    148 × 210 mm

    Varje symbol måste täcka minst en tiondel av etikettens yta och vara minst 1 cm². Hela etikettens yta måste fästa direkt på preparatets förpackning. Etikettens och, i det fall som avses i punkt 2, förpackningens färg och utformning skall vara sådana att farosymbolen och dess orangegula bakgrund tydligt framträder.

    2. Etikett krävs inte om uppgifterna klart anges på själva förpackningen enligt punkt 1.

    3. Medlemsstaterna får föreskriva att märkning av farliga preparat som släpps ut på marknaden inom deras territorier skall ske på landets eget eller egna språk.

    4. Vid tillämpningen av detta direktiv skall kraven på märkning anses uppfyllda i följande fall:

    a) I fråga om ytterförpackningar med en eller flera innerförpackningar, om ytterförpackningen är märkt enligt de internationella reglerna för transport av farliga ämnen och innerförpackningen (-förpackningarna) märkts enligt detta direktiv.

    b) I fråga om enkla förpackningar, om förpackningen märkts enligt de internationella reglerna för transport av farliga ämnen och enligt artikel 6.2 a, 6.2 b och 6.2 d samt 6.4.

    Om farliga ämnen inte lämnar en medlemsstats territorium, kan tillstånd ges att märka förpackningen enligt nationella bestämmelser i stället för internationella bestämmelser om transport av farliga ämnen.

    Artikel 8

    1. Medlemsstaterna får

    a) tillåta att märkning enligt artikel 6 fästs på annat lämpligt sätt, om förpackningen är för liten, eller på annat sätt inte lämpar sig för märkning enligt artikel 7.1 och 7.2,

    b) trots artiklarna 6 och 7 tillåta att förpackningar med icke-giftiga preparat etiketteras på något annat sätt, om de innehåller så små kvantiteter att ingen fara för personer som hanterar preparatet eller är berörda på annat sätt föreligger.

    2. En medlemsstat som utnyttjar bestämmelserna i punkt 1 skall omedelbart underrätta kommissionen om detta.

    Artikel 9

    Medlemsstaterna får inte med åberopande av sådan klassificering, förpackning eller märkning förbjuda utsläppande på marknaden av farliga preparat som uppfyller kraven i detta direktiv och dess bilagor.

    Artikel 10

    1. Om en medlemsstat med stöd av en utförlig motivering konstaterar att ett farligt preparat, trots att det uppfyller kraven i detta direktiv, utgör en fara för hälsa eller säkerhet, får denna medlemsstat tillfälligt förbjuda att detta preparat säljs eller införa särskilda villkor för preparatet inom sitt territorium. Medlemsstaten skall omedelbart underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om detta och ange skälen till sitt beslut.

    2. Kommissionen skall inom sex veckor samråda med berörda medlemsstater och utan dröjsmål avge sitt yttrande samt vidta lämpliga åtgärder.

    3. Om kommissionen finner att tekniska anpassningar av direktivet krävs skall dessa antas antingen av kommissionen eller rådet enligt förfarandet i artikel 8c i direktiv 67/548/EEG. I detta fall får den medlemsstat som har infört skyddsåtgärder behålla dessa till dess att anpassningarna trätt i kraft.

    Artikel 11

    De ändringar som krävs för att anpassa bilagorna med hänsyn till teknisk utveckling skall antas enligt förfarandet i artikel 8c i direktiv 67/548/EEG.

    Även analysmetoder skall antas enligt samma förfarande.

    Artikel 12

    1. Medlemsstaterna skall införa de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv inom 24 månader från det att det anmälts och genast underrätta kommissionen om detta.

    2. Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna texterna till centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

    Artikel 13

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 7 november 1977.

    På rådets vägnar

    A. HUMBLET

    Ordförande

    (1) EGT nr C 28, 9.2.1976, s. 34.

    (2) EGT nr C 35, 16.2.1976, s. 26.

    (3) EGT nr 196, 16.8.1967, s. 1.

    (4) EGT nr L 360, 30.12.1976, s. 1.

    (5) EGT nr L 189, 11.7.1973, s. 7.

    (6) EGT nr L 147, 9.6.1975, s. 40.

    BILAGA 1

    KLASSIFICERING AV FARLIGA ÄMNEN

    Förklarande anmärkningar

    >Plats för tabell>

    >Plats för tabell>

    BILAGA 2

    SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR MÄRKNING AV VISSA PREPARAT

    1. Blyhaltiga färger och lacker

    Etiketterna på förpackningar med färger och lacker som innehåller över 0,5 % bly i metallvikt av preparatets sammanlagda vikt skall innehålla följande text:

    "Innehåller bly. Bör inte användas på ytor där barn kan komma att tugga eller suga."

    Om förpackningsvolymen är under 125 ml får följande text användas:

    "Varning. Innehåller bly."

    2. Cyanoakrylatbaserat lim

    Den direkta förpackningen med cyanoakrylatbaserat lim skall vara försedd med följande text:

    " Cyanoakrylat.

    Fara.

    Sammanfogar hud eller ögon på några få sekunder.

    Förvaras oåtkomligt för barn."

    Fullständiga skyddsanvisningar skall medfölja förpackningen.

    Top