EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0589

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/589 av den 19 juli 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU med avseende på tekniska tillsynsstandarder som fastställer organisatoriska krav på värdepappersföretag som bedriver algoritmisk handel (Text av betydelse för EES. )

C/2016/4478

EUT L 87, 31.3.2017, p. 417–448 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/589/oj

31.3.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 87/417


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/589

av den 19 juli 2016

om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU med avseende på tekniska tillsynsstandarder som fastställer organisatoriska krav på värdepappersföretag som bedriver algoritmisk handel

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT FÖLJANDE FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (1) särskilt artikel 17.7 a och d, och

av följande skäl:

(1)

Ett värdepappersföretag som bedriver algoritmisk handel, som tillhandahåller direkt elektroniskt tillträde eller agerar allmän clearingmedlem bör ha system och riskkontroller som är effektiva, motståndskraftiga och har tillräcklig kapacitet med hänsyn till deras affärsmodellers art, omfattning och komplexitet.

(2)

Ett värdepappersföretag bör därför motverka alla risker som kan påverka grundläggande delar av system för algoritmisk handel, vilket innefattar risker knutna till hårdvara, programvara och kommunikationsförbindelser som företaget använder för att bedriva sin handelsverksamhet. För att säkerställa att algoritmisk handel bedrivs på samma villkor oavsett handelsform bör alla typer av exekverings- och orderhanteringssystem som används av ett värdepappersföretag omfattas av denna förordning.

(3)

Ett värdepappersföretag bör som en del av sin övergripande styrnings- och beslutsram ha ett tydligt och formaliserat styrningssystem med en tydlig ansvarighetsordning, effektiva förfaranden för att kommunicera information och skiljelinjer mellan olika uppgifter och ansvarsområden. Systemet bör minska beroendet av enskilda personer eller enheter.

(4)

Överensstämmelsetester bör genomföras för att kontrollera att ett värdepappersföretags handelssystem kommunicerar och interagerar på rätt sätt med handelsplatsens handelssystem eller leverantören av direkt marknadstillträde (DMA-leverantören), samt att marknadsdata behandlas korrekt.

(5)

Investeringsbeslutsalgoritmer fattar automatiserade handelsbeslut genom att fastställa vilket finansiellt instrument som bör köpas eller säljas. Orderexekveringsalgoritmer optimerar orderexekveringsprocesserna genom att automatiskt generera och lägga order eller bud till en eller flera handelsplatser så snart investeringsbeslutet har fattats. Åtskillnad bör göras mellan investeringsbeslutsalgoritmer och orderexekveringsalgoritmer med tanke på deras potentiella inverkan på en rättvis och välordnad marknadsfunktion.

(6)

Krav på tester av handelsalgoritmer bör utgå från deras potentiella inverkan på en rättvis och välordnad marknadsfunktion. Bara rena investeringsbeslutsalgoritmer som genererar order som uteslutande exekveras på icke-automatiserade sätt och med mänsklig inblandning bör i detta sammanhang undantas från kraven på tester.

(7)

Ett värdepappersföretag bör, när de först börjar använda handelsalgoritmer, säkerställa att de, oavsett om de är nya eller redan har använts med framgång på en annan handelsplats, införs på ett kontrollerat sätt samt fastställa om arkitekturen bakom dem har ändrats i väsentlig grad. Det kontrollerade införandet av handelsalgoritmerna bör säkerställa att de fungerar som väntat i en produktionsmiljö. Värdepappersföretaget bör därför fastställa konservativa gränser för antal finansiella instrument som handlas, pris, ordervärde, orderantal, strategipositioner och antal berörda marknader, samt ha en noggrann övervakning av algoritmens aktivitet.

(8)

Uppfyllandet av de särskilda organisatoriska kraven för värdepappersföretag bör fastställas genom en självbedömning som bl.a. omfattar en bedömning av uppfyllandet av kriterierna i bilaga I till denna förordning. Självbedömningen bör vidare beakta alla andra omständigheter som kan inverka på värdepappersföretagets organisation. Självbedömningen bör göras regelbundet och ge värdepappersföretaget en fullständig inblick i de egna handelssystemen och handelsalgoritmerna och i de risker som uppstår vid algoritmisk handel, oavsett om dessa system och algoritmer utvecklades av värdepappersföretaget självt, köptes från tredje part eller utformades och utvecklades i nära samarbete med en kund eller tredje part.

(9)

Ett värdepappersföretag bör om det blir nödvändigt kunna dra tillbaka alla eller en del av sina order (”dödsknappsfunktion”). För att ett sådant återkallande ska vara effektivt bör ett värdepappersföretag alltid veta vilka handelsalgoritmer, handlare eller kunder som är ansvariga för en order.

(10)

Ett värdepappersföretag som bedriver algoritmisk handel bör kontrollera att dess handelssystem inte kan användas för ändamål som strider mot Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 (2) eller reglerna på en handelsplats som det är anslutet till. Misstänkta transaktioner eller order bör anmälas till behöriga myndigheter i enlighet med den förordningen.

(11)

Olika typer av risk bör hanteras genom olika typer av kontroller. Kontroller före handel bör göras innan en order läggs på en handelsplats. Ett värdepappersföretag bör även övervaka sin handelsverksamhet och införa realtidsvarningar för att upptäcka tecken på oordnad handel eller överträdelser av de gränser som fastställts före handel. Kontroller efter handel bör införas för att kontrollera marknaden och värdepappersföretagets kreditrisker genom avstämningar efter handel. Potentiellt marknadsmissbruk och överträdelser av handelsplatsens regler bör dessutom förhindras genom särskilda övervakningssystem som genererar varningar senast påföljande dag och som är kalibrerade för att minimera falska positiva och falska negativa varningar.

(12)

Genereringen av varningar till följd av realtidsövervakning bör vara så ögonblicklig som det är tekniskt möjligt. Eventuella åtgärder till följd av denna övervakning bör vidtas snarast möjligt, varvid hänsyn ska tas till den grad av effektivitet och kostnader för de berörda personerna och systemen som kan betraktas som rimlig.

(13)

Ett värdepappersföretag som tillhandahåller direkt elektroniskt tillträde (”DEA-leverantör”) bör även fortsättningsvis vara ansvarigt för den handel som dess DEA-kunder bedriver genom att använda dess handelskod. En DEA-leverantör bör därför fastställa en policy och förfaranden för att säkerställa att dess DEA-kunders handel uppfyller de krav som är tillämpliga på denna leverantör. Detta ansvar bör vara den viktigaste faktorn vid fastställande av kontroller före och efter handel och för att bedöma blivande DEA-kunders lämplighet. En DEA-leverantör bör därför ha tillräcklig kännedom om sina DEA-kunders avsikter, kapacitet, finansiella resurser och pålitlighet, bl.a. genom att ta del av eventuell offentlig information om blivande DEA-kunders bakgrund när det gäller att följa behöriga myndigheters och handelsplatsers regler.

(14)

En DEA-leverantör bör följa bestämmelserna i denna förordning även om den inte bedriver algoritmisk handel, eftersom dess kunder kan utnyttja det direkta elektroniska tillträdet för att bedriva algoritmisk handel.

(15)

En due diligence-granskning av blivande DEA-kunder bör vara anpassad till de risker som uppstår till följd av deras planerade handelsverksamhets art, omfattning och komplexitet och till det direkta elektroniska tillträde som tillhandahålls. Särskilt den planerade handels- och ordervolymen och typen av anslutning till relevanta handelsplatser bör bedömas.

(16)

Det bör fastställas vad de formulär som värdepappersföretag som bedriver algoritmisk högfrekvenshandel ska använda för att lämna information om placerade order ska innehålla och hur de ska vara utformade, samt hur länge dessa uppgifter bör bevaras.

(17)

För att säkerställa överensstämmelse med ett värdepappersföretags allmänna skyldighet att bevara dokumentation om order bör kravet på hur länge värdepappersföretag som bedriver algoritmisk högfrekvenshandel ska behålla orderregister överensstämma med kraven i artikel 25.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 (3).

(18)

För att säkerställa överensstämmelse och väl fungerande finansiella marknader är det nödvändigt att bestämmelserna i denna förordning och de relaterade nationella bestämmelser som införlivar direktiv 2014/65/EU börjar tillämpas från samma datum.

(19)

Denna förordning grundar sig på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har överlämnat till kommissionen.

(20)

Esma har genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning grundar sig på, gjort en kostnads-nyttoanalys och begärt in ett yttrande från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats enligt artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (4).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA ORGANISATORISKA KRAV

Artikel 1

Allmänna organisatoriska krav

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

Ett värdepappersföretag ska inom ramen för sin övergripande styrnings- och beslutsram fastställa och övervaka sina handelssystem och handelsalgoritmer genom ett tydligt och formaliserat styrningssystem som tar hänsyn till verksamhetens art, omfattning och komplexitet, samt omfattar följande:

a)

En tydlig ansvarighetsordning med förfaranden för att godkänna utveckling, införande och senare uppdateringar av handelsalgoritmer, samt för att hantera problem som upptäcks i samband med övervakningen av handelsalgoritmer.

b)

Effektiva förfaranden för att kommunicera information inom värdepappersföretaget, så att personal kan få och verkställa instruktioner effektivt och utan onödigt dröjsmål.

c)

Skiljelinjer mellan å ena sidan handlarbords uppgifter och ansvarsområden och å andra sidan stödfunktioner, t.ex. riskkontroll- och regelefterlevnadsfunktioner, för att säkerställa att otillåten handelsverksamhet inte kan döljas.

Artikel 2

Regelefterlevnadsfunktionens roll

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska säkerställa att regelefterlevnadsansvariga åtminstone har allmänna kunskaper om hur företagets system för algoritmisk handel och handelsalgoritmer fungerar. Regelefterlevnadsansvariga ska stå i fortlöpande kontakt med personer inom företaget som har ingående tekniska kunskaper om företagets system för algoritmisk handel och handelsalgoritmer.

2.   Ett värdepappersföretag ska även säkerställa att regelefterlevnadsansvariga fortlöpande står i kontakt med den person eller de personer inom värdepappersföretaget som har åtkomst till den funktion som avses i artikel 12 (”dödsknappsfunktionen”) eller själva har direkt åtkomst till denna dödsknappsfunktion och till de som ansvarar för varje handelssystem eller algoritm.

3.   Om regelefterlevnadsfunktionen eller delar av denna är utkontrakterad till en tredje part ska värdepappersföretaget ge denna tredje part samma tillgång till information som dess egna regelefterlevnadsansvariga skulle ha haft. Ett värdepappersföretag ska säkerställa att en sådan extern regelefterlevnadsfunktion

a)

garanterar uppgiftssekretess,

b)

kan granskas av interna och externa revisorer eller av behörig myndighet.

Artikel 3

Personal

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska ha tillräckligt många anställda med nödvändig kompetens för att hantera dess system för algoritmisk handel och handelsalgoritmer och med tillräckliga tekniska kunskaper om

a)

relevanta handelssystem och handelsalgoritmer,

b)

övervakningen och testerna av sådana system och algoritmer,

c)

de handelsstrategier som värdepappersföretaget tillämpar genom sina system för algoritmisk handel och handelsalgoritmer,

d)

värdepappersföretagets rättsliga skyldigheter.

2.   Ett värdepappersföretag ska närmare ange den nödvändiga kompetens som avses i punkt 1. Den personal som avses i punkt 1 ska ha denna nödvändiga kompetens när de rekryteras eller förvärva dem genom utbildning efter sin rekrytering. Värdepappersföretaget ska säkerställa att denna personals kompetens hålls uppdaterad genom kontinuerlig fortutbildning och regelbundet utvärdera deras kompetens.

3.   Den personalutbildning som avses i punkt 2 ska vara anpassad till personalens erfarenhet och ansvarsområden samt beakta värdepappersföretagets verksamhets art, omfattning och komplexitet. Personal som arbetar med orderläggning ska i synnerhet få utbildning om orderläggningssystem och marknadsmissbruk.

4.   Ett värdepappersföretag ska säkerställa att personal som ansvarar för risk- och regelefterlevnadsfunktionerna i samband med algoritmisk handel har

a)

tillräckliga kunskaper om algoritmisk handel och algoritmiska strategier,

b)

tillräckliga kunskaper för att följa upp den information som ges genom automatiska varningar,

c)

tillräcklig behörighet för att ifrågasätta den personal som ansvarar för algoritmisk handel om sådan handel ger upphov till oordnade handelsvillkor eller misstankar om marknadsmissbruk.

Artikel 4

Utkontraktering och upphandling av it

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska om det utkontrakterar eller köper program- eller hårdvara som används i algoritmisk handel bära det fulla ansvaret för fullgörandet av dess skyldigheter enligt denna förordning.

2.   Ett värdepappersföretag ska ha tillräckliga kunskaper och nödvändig dokumentation för att säkerställa faktisk efterlevnad av punkt 1 när det gäller köpt eller utkontrakterad hård- eller programvara som används i algoritmisk handel.

KAPITEL II

HANDELSSYSTEMENS MOTSTÅNDSKRAFT

AVSNITT I

Testning och införande av system och strategier för handelsalgoritmer

Artikel 5

Allmän metod

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Innan ett system för algoritmisk handel, en handelsalgoritm eller algoritmisk handelsstrategi införs eller genomgår en betydande uppdatering ska ett värdepappersföretag fastställa klara och tydliga metoder för utveckling och testning av sådana system, algoritmer eller strategier.

2.   Införande eller betydande uppdateringar av ett system för algoritmisk handel, en handelsalgoritm eller algoritmisk handelsstrategi ska godkännas av en person som utsetts av värdepappersföretagets ledning.

3.   De metoder som avses i punkt 1 ska gälla utformning, prestanda, dokumentation och godkännande av systemet för algoritmisk handel, handelsalgoritmen eller den algoritmiska handelsstrategin. De ska även ange ansvarsfördelning, fördelningen av tillräckliga resurser och förfaranden för hur anställda får instruktioner inom värdepappersföretaget.

4.   De metoder som avses i punkt 1 ska säkerställa att systemet för algoritmisk handel, handelsalgoritmen eller den algoritmiska handelsstrategin

a)

inte fungerar på ett oavsiktligt sätt,

b)

uppfyller värdepappersföretagets skyldigheter enligt denna förordning,

c)

följer reglerna och systemen på de handelsplatser som värdepappersföretaget har tillträde till,

d)

inte bidrar till oordnade handelsförhållanden, fortsätter att fungera effektivt under stressade marknadsförhållanden och under sådana förhållanden, om nödvändigt, gör det möjligt att stänga av systemet för algoritmisk handel eller handelsalgoritmen.

5.   Ett värdepappersföretag ska anpassa sina testmetoder till de handelsplatser och marknader där handelsalgoritmen ska införas. Ett värdepappersföretag ska göra ytterligare tester om systemet för algoritmisk handel eller tillträdet till den handelsplats där systemet för algoritmisk handel, handelsalgoritmen eller den algoritmiska handelsstrategin ska användas genomgår väsentliga förändringar.

6.   Punkterna 2–5 ska endast vara tillämpliga på handelsalgoritmer som leder till orderexekvering.

7.   Ett värdepappersföretag ska bevara dokumentation om varje väsentlig ändring som görs av den programvara som används för algoritmisk handel, så att det kan slå fast

a)

när en ändring gjordes,

b)

vem som gjorde ändringen,

c)

vem som godkände ändringen,

d)

typen av ändring.

Artikel 6

Överensstämmelsetester

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska testa överensstämmelsen hos sina system för algoritmisk handel och handelsalgoritmer i förhållande till följande:

a)

Handelsplatsens system i något av följande fall:

i)

När det får tillträde till handelsplatsen som medlem.

ii)

När det ansluter till handelsplatsen genom sponsrat tillträde för första gången.

iii)

Om handelsplatsens system ändras i väsentlig grad.

iv)

Innan systemet för algoritmisk handel, handelsalgoritmen eller den algoritmiska handelsstrategin införs eller genomgår en betydande uppdatering.

b)

DEA-leverantörens system:

i)

När det får tillträde till handelsplatsen genom direkt marknadstillträde för första gången.

ii)

Om leverantörens DEA-funktion ändras i väsentlig grad.

iii)

Innan systemet för algoritmisk handel, handelsalgoritmen eller den algoritmiska handelsstrategin införs eller genomgår en betydande uppdatering.

2.   Överensstämmelsetester ska kontrollera att de grundläggande delarna av systemet för algoritmisk handel eller handelsalgoritmen fungerar korrekt och i enlighet med handelsplatsens eller DEA-leverantörens krav. Testerna ska därför kontrollera att systemet för algoritmisk handel eller handelsalgoritmen

a)

interagerar med handelsplatsens matchningslogik på avsett sätt,

b)

behandlar dataflöden från handelsplatsen på tillfredsställande sätt.

Artikel 7

Testmiljöer

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska säkerställa att tester av uppfyllandet av kriterierna i artikel 5.4 a, b och d genomförs i en miljö som är åtskild från produktionsmiljön och specifikt används för testning och utveckling av system för algoritmisk handel och handelsalgoritmer.

Vid tillämpningen av det första stycket ska med produktionsmiljö avses en miljö där systemen för algoritmisk handel i praktiken används och omfatta program- och hårdvara som används av handlare, orderdirigering till handelsplatser, marknadsdata, relaterade databaser, riskkontrollsystem, datafångst, analyssystem och system för behandling efter handel.

2.   Ett värdepappersföretag får uppfylla testkraven i punkt 1 genom att använda sin egen testmiljö eller testmiljön hos en handelsplats, en DEA-leverantör eller en säljare.

3.   Ett värdepappersföretag ska behålla det fulla ansvaret för testningen av sina system för algoritmisk handel, handelsalgoritmer eller algoritmiska handelsstrategier och för eventuella nödvändiga ändringar av dem.

Artikel 8

Kontrollerat införande av algoritmer

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

Innan en handelsalgoritm införs ska ett värdepappersföretag i förväg fastställa gränser för

a)

antalet finansiella instrument som handlas,

b)

orderpris, ordervärde och orderantal,

c)

strategipositioner, och

d)

antal handelsplatser till vilka order skickas.

AVSNITT 2

Hantering efter införande

Artikel 9

Årlig självbedömning och validering

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska göra en årlig självbedömning och validering och utifrån detta upprätta en valideringsrapport. Under denna process ska värdepappersföretaget granska, utvärdera och validera följande:

a)

Sina system för algoritmisk handel, handelsalgoritmer och strategier för algoritmisk handel.

b)

Sin styrnings-, ansvarighets- och godkännanderam.

c)

Sin kontinuitetsplan.

d)

Sin allmänna efterlevnad av artikel 17 i direktiv 2014/65/EU med beaktande av verksamhetens art, omfattning och komplexitet.

Självbedömningen ska även omfatta åtminstone en analys av uppfyllandet av kriterierna i bilaga I till denna förordning.

2.   Den riskhanteringsfunktion hos värdepappersföretaget som avses i artikel 23.2 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565 (5) ska upprätta valideringsrapporten och involvera personal med nödvändiga tekniska kunskaper för detta ändamål. Riskhanteringsfunktionen ska informera regelefterlevnadsfunktionen om eventuella brister som konstateras i valideringsrapporten.

3.   Valideringsrapporten ska granskas av företagets internrevisionsfunktion, om en sådan finns, och godkännas av värdepappersföretagets ledning.

4.   Ett värdepappersföretag ska åtgärda alla brister som konstateras i valideringsrapporten.

5.   Om ett värdepappersföretag inte har inrättat den riskhanteringsfunktion som avses i artikel 23.2 i delegerad förordning (EU) 2017/565 ska de krav som fastställs för riskhanteringsfunktionen i denna förordning tillämpas på varje annan funktion som inrättas av värdepappersföretaget i enlighet med artikel 23.2 i delegerad förordning (EU) 2017/565.

Artikel 10

Stresstester

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

Inom ramen för den årliga självbedömning som avses i artikel 9 ska ett värdepappersföretag testa att dess system för algoritmisk handel och de förfaranden och kontroller som avses i artiklarna 12–18 kan hantera ökade orderflöden eller marknadsstress. Ett värdepappersföretag ska utforma sådana tester med hänsyn till typen av handelsverksamhet och handelssystem. Ett värdepappersföretag ska säkerställa att testerna utförs på ett sådant sätt att de inte påverkar produktionsmiljön. Testerna ska omfatta

a)

körningar av stora meddelandevolymer genom att det största antalet meddelanden som mottagits respektive skickats av värdepappersföretaget de senaste sex månaderna multipliceras med två,

b)

körningar av stora handelsvolymer genom att den största handelsvolym som värdepappersföretaget har haft under de senaste sex månaderna multipliceras med två.

Artikel 11

Hantering av väsentliga förändringar

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska säkerställa att varje planerad väsentlig ändring av produktionsmiljön för algoritmisk handel först granskas av en person som utsetts av värdepappersföretagets ledning. Hur ingående granskningen är ska stå i proportion till den planerade ändringens omfattning.

2.   Ett värdepappersföretag ska inrätta förfaranden för att säkerställa att alla ändringar av funktioner i dess system meddelas de handlare som ansvarar för handelsalgoritmen samt regelefterlevnads- och riskhanteringsfunktionerna.

AVSNITT 3

Metoder för att säkerställa motståndskraft

Artikel 12

Dödsknappsfunktion

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska ha möjlighet att som en nödåtgärd omedelbart annullera någon eller alla ej exekverade order som lagts hos en eller alla handelsplatser som värdepappersföretaget är anslutet till (”dödsknappsfunktion”).

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 ska ej exekverade order omfatta order från enskilda handlare, handlarbord eller, i förekommande fall, kunder.

3.   Vid tillämpningen av punkterna 1 och 2 ska ett värdepappersföretag kunna identifiera vilken handelsalgoritm och vilken handlare, vilket handlarbord eller, i förekommande fall, vilken kund som ansvarar för varje order som har skickats till en handelsplats.

Artikel 13

Automatiserat övervakningssystem för att upptäcka marknadsmanipulation

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska övervaka all handelsverksamhet som äger rum genom dess handelssystem, inbegripet sina kunders handelsverksamhet, för att upptäcka tecken på sådan potentiell marknadsmanipulation som avses i artikel 12 i förordning (EU) nr 596/2014.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 ska värdepappersföretaget inrätta och upprätthålla ett automatiserat övervakningssystem som effektivt kontrollerar order och transaktioner, genererar varningar och rapporter och, i förekommande fall, använder visualiseringsverktyg.

3.   Det automatiserade övervakningssystemet ska omfatta all handelsverksamhet som bedrivs av värdepappersföretaget och alla order som läggs av det. Det ska utformas med hänsyn till värdepappersföretagets handelsverksamhets art, omfattning och komplexitet, bl.a. typen och volymen av handlade instrument, orderflödets storlek och komplexitet och marknader som det har tillträde till.

4.   Värdepappersföretaget ska under utredningsfasen dubbelkontrollera alla indikationer på misstänkt handelsverksamhet som genereras av dess automatiserade handelssystem mot annan relevant handelsverksamhet som bedrivs av företaget.

5.   Värdepappersföretagets automatiserade övervakningssystem ska kunna anpassas till ändringar av lagstadgade skyldigheter och av värdepappersföretagets handelsverksamhet, inbegripet ändringar av dess egen och kundernas handelsstrategi.

6.   Värdepappersföretaget ska minst en gång om året se över sitt automatiserade övervakningssystem för att bedöma om systemet och de parametrar och filter som används fortfarande är adekvata för värdepappersföretagets lagstadgade skyldigheter och handelsverksamhet, inbegripet dess förmåga att minimera generering av falska positiva och falska negativa varningar.

7.   Värdepappersföretagets automatiserade övervakningssystem ska med en tillräckligt detaljerad tidsgranularitet kunna läsa, återge och analysera order- och transaktionsdata i efterhand och ha tillräcklig kapacitet för att i relevanta fall kunna fungera i en automatiserad miljö med låglatenshandel. Det ska även kunna generera operativa varningar i början av påföljande handelsdag eller, om manuella processer är involverade, i slutet av påföljande handelsdag. Värdepappersföretagets övervakningssystem ska ha den dokumentation och de förfaranden som krävs för en effektiv uppföljning av de varningar som det genererar.

8.   Personal som är ansvarig för övervakningen av värdepappersföretagets handelsverksamhet ska vid tillämpning av punkterna 1–7 till regelefterlevnadsfunktionen rapportera all handelsverksamhet som eventuellt inte är i enlighet med värdepappersföretagets policy och förfaranden eller med dess lagstadgade skyldigheter. Regelefterlevnadsfunktionen ska ta ställning till denna information och vidta lämpliga åtgärder. Sådana åtgärder kan t.ex. vara att anmäla eller överlämna en rapport om misstänkta transaktioner eller order till handelsplatsen i enlighet med artikel 16 i förordning (EU) nr 596/2014.

9.   Ett värdepappersföretag ska säkerställa att dess handels- och räkenskapsdokumentation är korrekt, fullständig och enhetlig genom att så snart det är praktiskt möjligt stämma av de egna elektroniska handelsloggarna mot dokumentation från handelsplatser, mäklare, clearingmedlemmar, centrala motparter, dataleverantörer och andra relevanta affärspartner, om detta är tillämpligt och lämpligt med tanke på verksamhetens art, omfattning och komplexitet.

Artikel 14

Kontinuitetsplan

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska ha en kontinuitetsplan för sina system för algoritmisk handel som är lämplig med hänsyn till verksamhetens art, omfattning och komplexitet. Planen ska vara dokumenterad på ett varaktigt medium.

2.   Ett värdepappersföretags kontinuitetsplan ska effektivt hantera störningsincidenter och i förekommande fall säkerställa att den algoritmiska handeln kan återupptas utan onödigt dröjsmål. Planen ska vara anpassad till handelssystemen på varje handelsplats som företaget har tillträde till och omfatta följande:

a)

En styrningsram för utveckling och införande av kontinuitetsplanen.

b)

Ett antal möjliga negativa scenarier som rör funktionen hos systemen för algoritmisk handel, t.ex. att system, personal, arbetsutrymmen, externa leverantörer eller datacentraler blir otillgängliga eller att kritiska data och dokument går förlorade eller ändras.

c)

Förfaranden för att flytta handelssystemet till en reservanläggning och driva det därifrån, om en sådan reservanläggning är lämplig med tanke på värdepappersföretagets algoritmiska handels art, omfattning och komplexitet.

d)

Utbildning av personalen om kontinuitetsplanen.

e)

Användningspolicy för den funktion som avses i artikel 12.

f)

Arrangemang för att om lämpligt stänga ned den relevanta handelsalgoritmen eller det relevanta handelssystemet.

g)

Alternativa arrangemang för värdepappersföretagets hantering av utestående order och positioner.

3.   Ett värdepappersföretag ska säkerställa att dess handelsalgoritm eller handelssystem kan stängas ned i enlighet med dess kontinuitetsplan utan att orsaka oordnade handelsförhållanden.

4.   Ett värdepappersföretag ska årligen granska och testa sin kontinuitetsplan och ändra planen mot bakgrund av denna granskning.

Artikel 15

Kontroller före handel av inkommande order

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska utföra följande kontroller före handel för inkommande order avseende alla finansiella instrument:

a)

S.k. priskragar, som automatiskt blockerar eller annullerar order som inte uppfyller fastställda prisparametrar och som differentierar mellan olika finansiella instrument, både order för order och över specificerade tidsperioder.

b)

Maximala ordervärden som förhindrar att order med ovanligt högt ordervärde förs in i orderboken.

c)

Maximala ordervolymer som förhindrar att order med ovanligt hög orderstorlek förs in i orderboken.

d)

Maxgränser för meddelanden som förhindrar att alltför många meddelanden skickas till orderböcker avseende läggning, ändring eller annullering av en order.

2.   Ett värdepappersföretag ska omedelbart inkludera alla order som skickas till en handelsplats i beräkningen av de gränser före handel som avses i punkt 1.

3.   Ett värdepappersföretag ska ha en regleringsfunktion för upprepad automatiserad exekvering som kontrollerar hur många gånger en strategi för algoritmisk handel tillämpas. Efter ett visst på förhand fastställt antal upprepade exekveringar ska handelssystemet automatiskt avaktiveras till dess att en särskilt utsedd medlem av personalen aktiverar det på nytt.

4.   Ett värdepappersföretag ska fastställa marknads- och kreditrisklimiter utifrån kapitalbas, clearingarrangemang, handelsstrategi, risktolerans, erfarenhet och vissa variabler, t.ex. hur länge värdepappersföretaget har bedrivit algoritmisk handel och dess beroende av tredjepartsleverantörer. Ett värdepappersföretag ska anpassa dessa marknads- och kreditrisklimiter med hänsyn till den föränderliga inverkan order kan ha på relevanta marknader på grund av skillnader i pris- och likviditetsnivåer.

5.   Ett värdepappersföretag ska automatiskt blockera eller annullera order från en handlare om det får kännedom om att handlaren inte har tillstånd att handla med ett visst finansiellt instrument. Ett värdepappersföretag ska automatiskt blockera eller annullera order som riskerar att överträda värdepappersföretagets egna risklimiter. Kontroller ska i förekommande fall tillämpas på exponeringar mot enskilda kunder, finansiella instrument, handlare, handlarbord eller värdepappersföretaget som helhet.

6.   Ett värdepappersföretag ska ha förfaranden och arrangemang för att hantera order som har blockerats av dess kontroller före handel men som värdepappersföretaget ändå vill lägga. Sådana förfaranden och arrangemang ska tillämpas på specifika transaktioner i undantagsfall och på tillfällig basis. De ska kontrolleras av riskhanteringsfunktionen och godkännas av en särskilt utsedd person på värdepappersföretaget.

Artikel 16

Realtidsövervakning

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska under den period det skickar order till handelsplatser ha en realtidsövervakning av all algoritmisk handel som äger rum under dess handelskod, inbegripet dess kunders handelsverksamhet, för att upptäcka tecken på oordnad handel, t.ex. handel mellan marknader, tillgångsklasser eller produkter, om företaget eller dess kunder ägnar sig åt sådana aktiviteter.

2.   Realtidsövervakningen av algoritmisk handel ska skötas av den handlare som är ansvarig för handelsalgoritmen eller strategin för algoritmisk handel, och av riskhanteringsfunktionen eller av en oberoende riskkontrollfunktion som har inrättats för tillämpningen av denna bestämmelse. Riskkontrollfunktionen ska betraktas som oberoende oavsett om realtidsövervakningen utförs av en medlem av värdepappersföretagets personal eller av en tredje part, under förutsättning att denna funktion inte är hierarkiskt beroende av handlaren utan kan ifrågasätta handlaren om det är lämpligt och nödvändigt inom ramen för den styrningsram som avses i artikel 1.

3.   Medlemmar av personalen som ansvarar för realtidsövervakningen ska utan onödigt dröjsmål reagera på verksamhets- och regleringsrelaterade problem och om nödvändigt vidta korrigerande åtgärder.

4.   Ett värdepappersföretag ska säkerställa att den behöriga myndigheten, relevanta handelsplatser och, i förekommande fall, DEA-leverantörer, clearingmedlemmar och centrala motparter när som helst kan få kontakt med de medlemmar av personalen som ansvarar för realtidsövervakningen. Ett värdepappersföretag ska för detta ändamål identifiera och regelbundet testa sina kommunikationskanaler, inbegripet sina kontaktrutiner utanför handelstid, för att säkerställa att medlemmar av personalen på tillräcklig behörighetsnivå i nödfall kan komma i kontakt med varandra i tid.

5.   Systemen för realtidsövervakning ska ha realtidsvarningar för att hjälpa personalen att upptäcka oväntade handelsaktiviteter som genomförs med hjälp av en algoritm. Ett värdepappersföretag ska ha en process för att vidta korrigerande åtgärder snarast möjligt när en varning har genererats som bl.a. gör det möjligt att om nödvändigt, och under ordnade villkor, lämna marknaden. Systemen ska även generera varningar avseende algoritmer och DEA-order som utlöser handelsspärrar på en handelsplats. Realtidsvarningar ska genereras inom fem sekunder efter den relevanta händelsen.

Artikel 17

Kontroller efter handel

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska fortlöpande tillämpa de kontroller efter handel som det har infört. Om en kontroll efter handel utlöses ska värdepappersföretaget vidta lämpliga åtgärder, vilket kan innefatta att justera eller avaktivera den relevanta handelsalgoritmen eller det relevanta handelssystemet eller att under ordnade villkor lämna marknaden.

2.   De kontroller efter handel som avses i punkt 1 ska innefatta en kontinuerlig bedömning och övervakning av värdepappersföretagets marknads- och kreditrisk i termer av faktisk exponering.

3.   Ett värdepappersföretag ska bevara handels- och räkenskapsdokumentation som är fullständig, korrekt och enhetlig. Ett värdepappersföretag ska stämma av de egna elektroniska handelsloggarna mot information om utestående order och riskexponeringar som lämnas av handelsplatser till vilka de skickar order, av mäklare eller DEA-leverantörer, av clearingmedlemmar eller centrala motparter och av dataleverantörer eller andra relevanta affärspartner. Avstämningen ska göras i realtid om de tidigare nämnda marknadsdeltagarna lämnar information i realtid. Ett värdepappersföretag ska ha kapacitet att i realtid beräkna sin egen, och sina handlares och kunders, utestående exponering.

4.   För derivat ska de kontroller efter handel som avses i punkt 1 innefatta kontroller av maximala långa och korta positioner och övergripande strategipositioner, där handelslimiter ska fastställas i enheter som är lämpliga för de berörda typerna av finansiella instrument.

5.   Övervakningen efter handel ska göras av de handlare som är ansvariga för algoritmen och värdepappersföretagets riskkontrollfunktion.

Artikel 18

Säkerhet och begränsningar av tillträde

(Artikel 17.1 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag ska genomföra en it-strategi med fastställda mål och åtgärder som

a)

överensstämmer med värdepappersföretagets affärs- och riskstrategi och är anpassad till dess affärsverksamhet och de risker mot vilka det är exponerat,

b)

är baserad på en tillförlitlig it-organisation som omfattar service, produktion och utveckling,

c)

uppfyller kraven för en effektiv hantering av it-säkerhet.

2.   Ett värdepappersföretag ska inrätta och upprätthålla lämpliga arrangemang för fysisk och elektronisk säkerhet som minimerar riskerna för attacker mot deras informationssystem och som omfattar en effektiv identitets- och åtkomsthantering. Sådana arrangemang ska säkerställa konfidentialiteten, integriteten, autenticiteten och tillgängligheten hos data samt tillförlitligheten och robustheten hos värdepappersföretagets informationssystem.

3.   Ett värdepappersföretag ska omedelbart informera den behöriga myndigheten om eventuella väsentliga överträdelser av dess fysiska och elektroniska säkerhetsåtgärder. Den ska överlämna en incidentrapport till den behöriga myndigheten som anger typen av incident, vilka åtgärder som har vidtagits till följd av incidenten och vilka initiativ som har tagits för att undvika en upprepning av liknande incidenter.

4.   Ett värdepappersföretag ska göra årliga penetrationstester och sårbarhetsundersökningar för att simulera cyberattacker.

5.   Ett värdepappersföretag ska säkerställa att det kan identifiera alla personer som har åtkomsträttigheter till dess it-system i egenskap av kritiska användare. Värdepappersföretaget ska begränsa sådana personers antal och kontrollera deras åtkomst till it-system för att säkerställa spårbarhet vid varje tidpunkt.

KAPITEL III

DIREKT ELEKTRONISKT TILLTRÄDE (DEA)

Artikel 19

Allmänna bestämmelser om DEA

(Artikel 17.5 i direktiv 2014/65/EU)

En DEA-leverantör ska fastställa en policy och förfaranden för att säkerställa att dess DEA-kunders handel uppfyller handelsplatsens regler och att DEA-leverantören själv därmed uppfyller kraven i enlighet med artikel 17.5 i direktiv 2014/65/EU.

Artikel 20

Kontroller av DEA-leverantörer

(Artikel 17.5 i direktiv 2014/65/EU)

1.   En DEA-leverantör ska tillämpa de kontroller som fastställs i artiklarna 13, 15 och 17 och den realtidsövervakning som fastställs i artikel 16 på ordetflödet för varje enskild DEA-kund. Kontrollerna och övervakningen ska vara åtskilda och särskiljbara från DEA-kundernas kontroller och övervakning. Order från en DEA-kund ska i synnerhet alltid genomgå de kontroller före handel som fastställs och kontrolleras av DEA-leverantören.

2.   En DEA-leverantör får tillämpa sina egna kontroller före och efter handel, kontroller som utförs av en tredje part eller kontroller som erbjuds av handelsplatsen och genom realtidsövervakningen. DEA-leverantören ska under alla omständigheter vara fortsatt ansvarig för kontrollernas effektivitet. DEA-leverantören ska även säkerställa att den ensam har rätt att fastställa eller ändra parametrarna eller gränserna för dessa kontroller före och efter handel samt för realtidsövervakningen. DEA-leverantören ska fortlöpande övervaka resultaten av kontrollerna före och efter handel.

3.   Gränserna för orderläggning i kontrollerna före handel ska baseras på de kredit- och risklimiter som DEA-leverantören tillämpar på sina DEA-kunders handelsverksamhet. Limiterna ska baseras på DEA-leverantörens första due diligence-granskning och regelbundna granskning av DEA-kunden.

4.   Parametrar och gränser i de kontroller som görs på DEA-kunder som utnyttjar sponsrat tillträde ska vara lika stränga som de som tillämpas på DEA-kunder som utnyttjar direkt marknadstillträde.

Artikel 21

Specifikationer för DEA-leverantörers system

(Artikel 17.5 i direktiv 2014/65/EU)

1.   En DEA-leverantör ska säkerställa att dess handelssystem gör det möjligt för den att

a)

övervaka order som läggs av en DEA-kund med hjälp av DEA-leverantörens handelskod,

b)

automatiskt blockera eller annullera order från enskilda som har handelssystem där order läggs som rör algoritmisk handel och som saknar tillstånd att skicka order via direkt elektroniskt tillträde,

c)

automatiskt blockera eller annullera order från en DEA-kund som rör handel med finansiella instrument som kunden inte har tillstånd för, med hjälp av ett internt flaggningssystem för att identifiera och blockera enskilda DEA-kunder eller en grupp av DEA-kunder,

d)

automatiskt blockera eller annullera order från en DEA-kund som överskrider DEA-leverantörens riskhanteringsgränser genom att tillämpa kontroller av exponeringar för enskilda DEA-kunder, finansiella instrument eller grupper av DEA-kunder,

e)

stoppa orderflöden från sina DEA-kunder,

f)

tillfälligt upphäva eller stoppa DEA-tjänsterna till en DEA-kund om DEA-leverantören inte är övertygad om att fortsatt tillträde skulle vara förenligt med dennes regler och förfaranden för en rättvis och välordnad handel och marknadsintegritet,

g)

om nödvändigt göra en granskning av DEA-kunders interna riskkontrollsystem.

2.   En DEA-leverantör ska ha förfaranden för att utvärdera, hantera och minska marknadsstörningar och företagsspecifika risker. DEA-leverantören ska kunna identifiera de personer som ska underrättas i händelse av fel som leder till överträdelser av riskprofilen eller till potentiella överträdelser av handelsplatsens regler.

3.   En DEA-leverantör ska när som helst kunna identifiera sina olika DEA-kunder och dessa DEA-kunders handlarbord och handlare som lägger order genom DEA-leverantörens system genom att tilldela dem unika identifieringskoder.

4.   En DEA-leverantör som låter en DEA-kund dela sitt DEA-tillträde med sina egna kunder (”vidaredelegering”) ska kunna identifiera de olika orderflödena från de kunder som erbjuds sådan vidaredelegering utan att behöva känna till deras identitet.

5.   En DEA-leverantör ska registrera uppgifter om order som läggs av dess DEA-kunder, inbegripet ändringar och annulleringar, varningar som genereras av dess övervakningssystem och ändringar som görs av dess filtreringsprocess.

Artikel 22

Due diligence-granskning av blivande DEA-kunder

(Artikel 17.5 i direktiv 2014/65/EU)

1.   En DEA-leverantör ska göra en due diligence-granskning av blivande DEA-kunder för att säkerställa att de uppfyller kraven i denna förordning och reglerna på den handelsplats som den erbjuder tillträde till.

2.   Den due diligence-granskning som avses i punkt 1 ska omfatta följande:

a)

Den blivande DEA-kundens styrnings- och ägarstruktur.

b)

Typer av strategier som ska genomföras av den blivande DEA-kunden.

c)

Den blivande DEA-kundens operativa struktur, system, kontroller före och efter handel och realtidsövervakning. Det värdepappersföretag som erbjuder direkt elektroniskt tillträde som gör att DEA-kunder kan använda tredjeparters programvara för handel för att få tillträde till handelsplatser ska säkerställa att programvaran innehåller kontroller som är likvärdiga med de kontroller före handel som fastställs i denna förordning.

d)

Ansvarsfördelningen inom det blivande DEA-kundföretaget för hantering av åtgärder och fel.

e)

Den blivande DEA-kundens historiska handelsmönster och uppträdande.

f)

Omfattningen av den blivande DEA-kundens förväntade handels- och ordervolym.

g)

Den blivande DEA-kundens förmåga att fullgöra sina finansiella skyldigheter i förhållande till DEA-leverantören.

h)

Den blivande DEA-kundens bakgrund när det gäller regelefterlevnad, om denna finns tillgänglig.

3.   En DEA-leverantör som tillåter vidaredelegering ska säkerställa att en blivande DEA-kund, innan tillträdet beviljas kunder, har ett system för due diligence-granskningar som är åtminstone likvärdigt med det som beskrivs i punkterna 1 och 2.

Artikel 23

Regelbunden granskning av DEA-kunder

(Artikel 17.5 i direktiv 2014/65/EU)

1.   En DEA-leverantör ska se över sina processer för due diligence-granskning årligen.

2.   En DEA-leverantör ska göra en årlig riskbaserad omprövning av om dess kunder har tillfredsställande system och kontroller, i synnerhet med tanke på förändringar av deras handelsverksamhets eller handelsstrategiers art, omfattning och komplexitet, ändringar av personalstyrkan, ägarstrukturen, rörelse- eller bankkonton, rättslig status, finansiell ställning, och om en DEA-kund har uttryckt en avsikt att vidaredelegera det tillträde den får från DEA-leverantören.

KAPITEL IV

VÄRDEPAPPERSFÖRETAG SOM AGERAR SOM ALLMÄNNA CLEARINGMEDLEMMAR

Artikel 24

System och kontroller i värdepappersföretag som agerar som allmänna clearingmedlemmar

(Artikel 17.6 i direktiv 2014/65/EU)

Alla system som ett värdepappersföretag som agerar som allmän clearingmedlem (”clearingföretag”) använder i sitt tillhandahållande av clearingtjänster till kunder ska genomgå lämpliga due diligence-granskningar, kontroller och övervakning.

Artikel 25

Due diligence-granskning av blivande clearingkunder

(Artikel 17.6 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett clearingföretag ska göra en inledande bedömning av en blivande clearingkund genom att ta hänsyn till den blivande clearingkundens verksamhets art, omfattning och komplexitet. Varje blivande clearingkund ska bedömas mot följande kriterier:

a)

Kreditstyrka, bl.a. eventuella ställda garantier.

b)

System för intern riskkontroll.

c)

Planerad handelsstrategi.

d)

Betalningssystem och arrangemang som gör det möjligt för den blivande clearingkunden att utan onödigt dröjsmål överföra tillgångar eller kontanta medel som tilläggssäkerhet beroende på vad clearingföretaget kräver för de clearingstjänster det tillhandahåller.

e)

Systeminställningar och tillgång till information som hjälper den blivande clearingkunden att respektera den maximala handelslimit som överenskoms med clearingföretaget.

f)

Eventuell säkerhet som den blivande clearingkunden har ställt till clearingföretaget.

g)

Operativa resurser, inbegripet tekniska gränssnitt och teknisk konnektivitet.

h)

Den blivande clearingkundens inblandning i överträdelser av regler som syftar till att säkra de finansiella marknadernas integritet, inbegripet inblandning i marknadsmissbruk, ekonomisk brottslighet eller penningtvätt.

2.   Ett clearingföretag ska årligen granska att clearingkunderna fortsätter att uppfylla kriterierna i punkt 1. Det bindande skriftliga avtal som avses i artikel 17.6 i direktiv 2014/65/EU ska innehålla dessa kriterier och, om denna granskning ska göras mer än en gång om året, ange hur ofta clearingföretaget ska granska sina clearingkunders uppfyllande av dessa kriterier. Det ska i det bindande skriftliga avtalet fastställas följder för clearingkunder som inte uppfyller dessa kriterier.

Artikel 26

Positionslimiter

(Artikel 17.6 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett clearingföretag ska fastställa lämpliga handels- och positionslimiter, och informera sina clearingkunder om dessa, för att minska och hantera sin egen motpartsrisk, likviditetsrisk, operativa risk och andra risker.

2.   Ett clearingföretag ska övervaka sina clearingkunders positioner mot de limiter som avses i punkt 1 i så nära realtid som möjligt och ha lämpliga rutiner före och efter handel för att hantera risken för överträdelser av positionslimiterna med hjälp av lämplig praxis vad gäller tilläggssäkerheter och andra lämpliga metoder.

3.   Ett clearingföretag ska skriftligen dokumentera de förfaranden som avses i punkt 2 och registrera om clearingkunderna följer dessa förfaranden.

Artikel 27

Offentliggörande av information om de tjänster som tillhandahålls

(Artikel 17.6 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett clearingföretag ska offentliggöra på vilka villkor det erbjuder sina clearingtjänster. Det ska erbjuda tjänsterna på rimliga affärsmässiga villkor.

2.   Ett clearingföretag ska informera sina blivande och befintliga clearingkunder om graden av skydd och vilka kostnader som är förbundna med de olika segregeringsnivåer som det erbjuder. Information om de olika segregeringsnivåerna ska inbegripa en beskrivning av de viktigaste rättsliga följderna av de olika segregeringsnivåer som erbjuds, inbegripet information om de berörda jurisdiktionernas tillämpliga insolvensrätt.

KAPITEL V

TEKNIK FÖR ALGORITMISK HÖGFREKVENSHANDEL OCH SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 28

Orderregisters innehåll och format

(Artikel 17.2 i direktiv 2014/65/EU)

1.   Ett värdepappersföretag som bedriver algoritmisk högfrekvenshandel ska omedelbart efter orderläggning registrera närmare uppgifter om varje lagd order enligt formatet i tabellerna 2 och 3 i bilaga II.

2.   Ett värdepappersföretag som bedriver algoritmisk högfrekvenshandel ska uppdatera den information som avses i punkt 1 i de standarder och format som fasställs i den fjärde kolumnen i tabellerna 2 och 3 i bilaga II.

3.   Den dokumentation som avses i punkterna 1 och 2 ska bevaras i fem år från dagen då en order lades in till en handelsplats eller till ett annat värdepappersföretag för exekvering.

Artikel 29

Ikraftträdande och tillämpning

(Artikel 17.2 i direktiv 2014/65/EU)

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 3 januari 2018.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 19 juli 2016.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 173, 12.6.2014, s. 349.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 om marknadsmissbruk (marknadsmissbruksförordning) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG och kommissionens direktiv 2003/124/EG, 2003/125/EG och 2004/72/EG (EUT L 173, 12.6.2014, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(5)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565 av den 25 april 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU vad gäller organisatoriska krav och villkor för verksamheten i värdepappersföretag, och definitioner för tillämpning av det direktivet (se sidan 1 i detta nummer av EUT.).


BILAGA I

Kriterier som ska beaktas i värdepappersföretagets självbedömning enligt artikel 9.1

1.

Ett värdepappersföretag ska i förekommande fall beakta följande i sin bedömning av verksamhetens art:

a)

Företagets rättsliga ställning och i förekommande fall dess DEA-kunders rättsliga ställning, inbegripet lagstadgade krav som det måste uppfylla i egenskap av värdepappersföretag enligt direktiv 2014/65/EU, samt andra relevanta lagstadgade krav.

b)

Företagets roller på marknaden, om det är en marknadsgarant och om det exekverar order för kunder eller enbart handlar för egen räkning.

c)

Graden av automatisering i företagets handel och övriga processer och aktiviteter.

d)

Typ av instrument, produkter och tillgångsklasser som företaget handlar med samt deras rättsliga ställning.

e)

Typ av strategier som företaget tillämpar och riskerna i dessa strategier för företagets egen riskhantering och för marknadernas rättvisa och välordnade funktion. Företaget ska särskilt ta hänsyn till om strategierna gäller verksamhet som marknadsgarant eller arbitrage, om de är långsiktiga, kortsiktiga, riktningsorienterade (directional) eller inte riktningsorienterade (non-directional).

f)

Latenskänslighet hos företagets strategier och handelsverksamhet.

g)

Typ av handelsplatser och andra likviditetspooler som det finns tillgång till och deras rättsliga ställning, samt i synnerhet om handeln på dessa handelsplatser och andra likviditetspooler är upplyst, mörk eller OTC-handel.

h)

Företagets konnektivitetslösningar och om det har tillträde till handelsplatser som medlem, som DEA-kund eller som DEA-leverantör.

i)

I vilken utsträckning företaget är beroende av tredje parter för utveckling och underhåll av sina algoritmer eller handelssystem, och om det har utvecklat dessa algoritmer eller handelssystem självt eller tillsammans med en tredje part, alternativt har köpt dem från eller utkontrakterat dem till en tredje part.

j)

Företagets ägar- och styrningsstruktur, hur organisationen och verksamheten är strukturerad, och om det är ett handelsbolag, dotterbolag, börsnoterat bolag eller annat.

k)

Företagets riskhantering, regelefterlevnad, revisionsstruktur och revisionsorganisation.

l)

Datum för företagets etablering, personalens erfarenhet och kompetens, och om det är nyetablerat.

2.

Ett värdepappersföretag ska i förekommande fall ta hänsyn till följande i sin bedömning av verksamhetens omfattning:

a)

Antal algoritmer och strategier som löper parallellt.

b)

Antal enskilda instrument, produkter och tillgångsklasser som handlas.

c)

Antal handlarbord och individuella handelskoder för de fysiska personer och algoritmer som ansvarar för orderexekvering.

d)

Meddelandevolymkapacitet, särskilt antalet order som läggs, justeras, annulleras och exekveras.

e)

Monetärt värde av företagets brutto- och nettopositioner intradag och över natten.

f)

Antal marknader som företaget har tillträde till som medlem eller deltagare, eller via DEA.

g)

Antal kunder och deras storlek, i synnerhet företagets DEA-kunder.

h)

Antal samlokaliserings- eller närvärdskapsplatser som företaget är uppkopplat mot.

i)

Genomloppskapacitet hos företagets konnektivitetsinfrastruktur.

j)

Antal clearingmedlemmar eller företagets medlemskap i centrala motparter.

k)

Företagets storlek i termer av handlare och personal i front office-, middle office- och back office-funktioner räknat i heltidsekvivalenter.

l)

Antal fysiska platser där företaget har verksamhet.

m)

Antal länder och regioner i vilka företaget bedriver handelsverksamhet.

n)

Företagets årliga resultat och vinst.

3.

Ett värdepappersföretag ska i förekommande fall ta hänsyn till följande i sin bedömning av verksamhetens komplexitet:

a)

Typ av strategier som tillämpas av företaget, eller av dess kunder om dessa strategier är kända för företaget, i synnerhet om dessa strategier innebär att algoritmer initierar order som gäller korrelerade instrument eller avser flera handelsplatser eller likviditetspooler.

b)

Företagets algoritmer, i termer av kodning, indata som algoritmerna är beroende av, inbördes beroenden och regelundantag som ingår i algoritmerna, eller annat.

c)

Företagets handelssystem, dvs. olika handelssystem som används och om företaget har kontroll över inställning, justering, testning och översyn av sina handelssystem.

d)

Företagets ägar- och styrningsstruktur och dess organisatoriska, operativa, tekniska, fysiska eller geografiska struktur.

e)

Företagets olika konnektivitets-, teknik- eller clearinglösningar.

f)

Företagets olika fysiska handelsinfrastrukturer.

g)

Utkontraktering som företaget gör eller erbjuder, i synnerhet av nyckelfunktioner.

h)

Företagets tillhandahållande eller användning av DEA, vare sig det handlar om direkt marknadstillträde eller sponsrat tillträde, och på vilka villkor DEA erbjuds kunder.

i)

Hastigheten i företagets eller dess kunders handel.


BILAGA II

Innehåll och format för de orderregister som avses i artikel 28

Tabell 1

Teckenförklaring till tabellerna 2 och 3

Symbol

Datatyp

Definition

{ALPHANUM-n}

Högst n alfanumeriska tecken

Fritextfält.

{CURRENCYCODE_3}

3 alfanumeriska tecken

Valutakod med 3 bokstäver enligt ISO 4217

{DATE_TIME_FORMAT}

Datum- och tidformat enligt ISO 8601

Datum och tid anges i följande format:

ÅÅÅÅ-MM-DDThh:mm:ss.ddddddZ.

”ÅÅÅÅ” är år,

”MM” är månad,

”DD” är dag,

”T” – betyder att bokstaven T ska användas,

”hh” är timme,

”mm” är minut,

”ss.dddddd” är sekund och bråkdel av en sekund,

Z är UTC-tid.

Datum och tid ska rapporteras i UTC.

{DECIMAL-n/m}

Decimaltal med högst n siffror totalt, varav högst m siffror kan vara decimaler

Sifferfält för både positiva och negativa värden.

Decimaltecknet är '.' (punkt).

Negativa siffror föregås av ”–” (minus)

Avrundade, ej trunkerade värden.

{INTEGER-n}

Heltal på högst n siffror totalt

Sifferfält för både positiva och negativa heltal.

{ISIN}

12 alfanumeriska tecken

ISIN-kod enligt ISO 6166

{LEI}

20 alfanumeriska tecken

LEI-kod enligt ISO 17442

{MIC}

4 alfanumeriska tecken

Kod för marknadsidentifiering enligt ISO 10383

{NATIONAL_ID}

35 alfanumeriska tecken

Identifieringskod enligt artikel 6 och bilaga II till [RTS 22 om rapporteringsskyldighet för transaktioner enligt artikel 26 i förordning (EU) nr 600/2014].


Tabell 2

Information om varje initialt beslut om handel och inkommande kundorder

N.

Fält

Beskrivning

Standarder och format

1

Kundens förnamn

Kundens fullständiga förnamn. Om kunden har mer än ett förnamn ska alla namn anges i detta fält, åtskilda med komma.

Fältet ska inte fyllas i om det finns en LEI-kod.

{ALPHANUM-140}

2

Kundens efternamn

Kundens fullständiga efternamn. Om kunden har mer än ett efternamn ska alla namn anges i detta fält, åtskilda med komma.

Fältet ska inte fyllas i om det finns en LEI-kod.

{ALPHANUM-140}

3

Kundidentifieringskod

Kod som används för att identifiera värdepappersföretagets kund. När det är fråga om DEA anges DEA-användarens kod.

Om kunden är en juridisk person anges kundens LEI-kod.

Om kunden inte är en juridisk person anges {NATIONAL_ID}.

När det är fråga om ackumulerade order används flaggan AGGR i enlighet med artikel 2.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/580 (1).

När det är fråga om tilldelningar under behandling anges flaggan PNAL i enlighet med artikel 2.2 i delegerad förordning (EU) 2017/580.

Detta fält ska endast lämnas tomt om värdepappersföretaget inte har någon kund.

{LEI}

{NATIONAL_ID}

”AGGR” – ackumulerade order

”PNAL” – tilldelningar under behandling

4

Förnamn på den person som agerar för kundens räkning

I detta fält ska anges förnamn på den person som agerar för kundens räkning.

Om personen har flera förnamn ska alla namn anges i detta fält, åtskilda med komma.

{ALPHANUM-140}

5

Efternamn på den person som agerar för kundens räkning

I detta fält ska anges efternamn på den person som agerar för kundens räkning. Om personen har flera efternamn ska alla namn anges i detta fält, åtskilda med komma.

{ALPHANUM-140}

6

Investeringsbeslut inom firman

Kod som används för att identifiera den person eller algoritm inom värdepappersföretaget som ansvarar för investeringsbeslutet enligt artikel 8 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/590 (2).

Om en fysisk person var ansvarig för investeringsbeslutet ska den person som var ansvarig eller hade huvudansvaret för investeringsbeslutet identifieras med {NATIONAL_ID}.

Om en algoritm var ansvarig för investeringsbeslutet ska fältet fyllas i enligt artikel 8 i delegerad förordning (EU) 2017/590.

Detta fält ska lämnas tomt om investeringsbeslutet inte fattades av en person eller algoritm inom värdepappersföretaget.

{NATIONAL_ID} – Fysiska personer

{ALPHANUM-50} – Algoritmer

7

Ursprunglig orderbeteckning

Kod som används för att identifiera den order som mottogs från kunden eller genererades av värdepappersföretaget innan orden behandlas och skickas till handelsplatsen eller värdepappersföretaget.

{ALPHANUM-50}

8

Köp/sälj-indikator

För att visa om ordern är att köpa eller sälja.

När det gäller optioner och swaptioner ska köparen vara den motpart som har rätt att utnyttja optionen och säljaren den motpart som säljer optionen och får en premie.

När det gäller andra terminer än valutaterminer ska köparen vara den motpart som köper instrumentet och säljaren den motpart som säljer instrumentet.

När det gäller swappar som rör värdepapper ska köparen vara den motpart som tar på sig risken för prisrörelser i det underliggande värdepappret och får värdepappersbeloppet. Säljaren ska vara den motpart som betalar värdepappersbeloppet.

När det gäller swappar som rör räntor eller inflationsindex ska köparen vara den motpart som betalar den fasta räntan. Säljaren ska vara den motpart som får den fasta räntan. När det gäller basswappar (float-to-float-ränteswappar) ska köparen vara den motpart som betalar spreaden och säljaren den motpart som erhåller spreaden.

När det gäller swappar och terminer kopplade till valutor och CCY-swappar (cross-currency swaps) ska köparen vara den motpart som får den valuta som är först i alfabetisk ordning enligt ISO 4217-standarden, och säljaren ska vara den motpart som levererar denna valuta.

När det gäller swappar kopplade till utdelning ska köparen vara den motpart som får den motsvarande faktiska utdelningen. Säljare ska vara den motpart som betalar utdelningen och får den fasta räntan.

När det gäller derivatinstrument för överföring av kreditrisk, utom optioner och swaptioner, ska köparen vara den motpart som köper skyddet. Säljaren ska vara den motpart som säljer skyddet.

När det gäller derivatkontrakt kopplade till råvaror eller utsläppsrätter ska köparen vara den motpart som får den råvara eller utsläppsrätt som specificeras i rapporten och säljaren vara den motpart som levererar denna råvara eller utsläppsrätt.

När det gäller ränteterminer ska köparen vara den motpart som betalar den fasta räntan och säljaren den motpart som får den fasta räntan.

För en ökning av det nominella värdet ska köparen vara den som förvärvade det finansiella instrumentet i den ursprungliga transaktionen och säljaren den som sålde det finansiella instrumentet i den ursprungliga transaktionen.

För en sänkning av det nominella värdet ska köparen vara den som sålde det finansiella instrumentet i den ursprungliga transaktionen och säljaren den som förvärvade det finansiella instrumentet i den ursprungliga transaktionen.

”BUYI” – köp

”SELL” – sälj

9

Identifieringskod för finansiella instrument

Unik och entydig identifikation för det finansiella instrumentet

{ISIN}

10

Pris

Limitpris för ordern, i förekommande fall exklusive provision och upplupen ränta.

För stopporder ska detta vara ordens stoppris.

När det gäller optionskontrakt ska priset vara premien i derivatavtalet per underliggande tillgång eller indexpunkt.

När det gäller spreadbetting ska priset vara referenspriset på det direkt underliggande instrumentet.

För kreditswappar (CDS) ska priset vara kupongen i punkter.

Om priset rapporteras i monetära termer ska det anges i huvudvalutan.

Om pris inte är tillämpligt ska värdet ”NOAP” anges i detta fält.

Om pris ännu inte är tillgängligt ska värdet ”PNDG” anges.

Om det överenskomna priset är noll ska ett pris på noll anges.

Värden ska i tillämpliga fall inte avrundas eller trunkeras.

DECIMAL-18/13 om priset uttrycks som ett monetärt värde.

DECIMAL-11/10 om priset uttrycks i procent eller avkastning.

{DECIMAL-18/17} om priset uttrycks i punkter.

”PNDG” om pris inte är tillgängligt.

”NOAP” om pris inte är tillämpligt.

11

Prisnotering

Anger om priset uttrycks som ett monetärt värde, i procent, avkastning eller punkter.

”MONE” – monetärt värde

”PERC” – procent

”YIEL” – avkastning

”BAPO” – punkter

12

Prismultiplikator

Antal enheter av det underliggande instrumentet som representeras av ett enda derivatkontrakt.

Monetärt värde som omfattas av ett enda swapavtal, där kvantitetsfältet anger antalet swapavtal i transaktionen. För ett futurekontrakt eller en option på ett index, beloppet per indexpunkt.

För spreadbets, prisrörligheten i det underliggande instrument på vilket spreadbetinstrumentet är baserat.

De uppgifter som lämnas i detta fält ska överensstämma med de värden som anges i fälten 10 och 26.

{DECIMAL- 18/17}

”1” – Om andra finansiella instrument än derivat inte handlas genom kontrakt.

13

Prisvaluta

Den valuta som priset på det finansiella instrument som ordern gäller är uttryckt i (gäller om priset är uttryckt som ett monetärt värde).

{CURRENCYCODE_3}

14

Valuta i ben 2

När det rör sig om valutaswappar (flera valutor eller CCY-swappar) ska valutan i ben 2 vara den valuta som ben 2 av avtalet är denominerad i.

För swaptioner där den underliggande swappen är i flera valutor ska valutan i ben 2 vara den valuta som ben 2 av swappen är denominerad i.

Detta fält gäller endast ränte- och valutaderivatavtal

{CURRENCYCODE_3}

15

Kod för underliggande instrument

ISIN-kod för det underliggande instrumentet.

För ADR, GDR och liknande instrument, {ISIN} för det finansiella instrument på vilket dessa instrument baseras.

För konvertibla obligationer, {ISIN} för det instrument till vilket obligationen kan konverteras.

För derivat och andra instrument som har en underliggande tillgång, ISIN-kod för det underliggande instrumentet om detta upptas för handel eller handlas på en handelsplats. Om den underliggande tillgången är en aktieutdelning, ISIN-kod för den aktie som ger rätt till underliggande utdelningar.

För kreditswappar ska ISIN för referensfordran anges.

Om den underliggande tillgången är ett index och har en ISIN-kod ska denna anges.

Om den underliggande tillgången är en korg ska ISIN-koder anges för varje instrument i korgen som är upptaget till handel eller handlas på en handelsplats. Detta fält ska upprepas så många gånger som krävs för att ange alla instrument i korgen som ska rapporteras.

{ISIN}

16

Optionsslag

Anger om derivatkontraktet är ett köpkontrakt (rätt att köpa en viss underliggande tillgång) eller ett säljkontrakt (rätt att sälja en viss underliggande tillgång) eller om det inte går att fastställa om det rör sig om ett köp- eller säljderivatkontrakt när ordern läggs. För swaptioner ska anges:

”PUTO” för en mottagarswaption, då köparen har rätt att ingå ett swapavtal som mottagare av fast ränta.

”CALL” för en betalarswaption, då köparen har rätt att ingå ett swapavtal som betalare av en fast ränta.

I fråga om räntetak (caps) och räntegolv (floors) ska anges:

”PUTO” vid räntegolv.

”CALL” vid räntetak.

Fälten gäller endast derivat som är optioner eller warranter.

”PUTO” – säljoption

”CALL” – köpoption

”OTHR” – om det inte kan fastställas om det är en köp- eller säljoption

17

Lösenpris

Förutbestämt pris till vilket innehavaren måste köpa eller sälja underliggande instrument, eller en angivelse av att priset inte kan fastställas när ordern placeras.

Fältet gäller endast optioner eller warranter där lösenpriset kan fastställas när ordern placeras.

Om lösenpris inte är tillämpligt ska fältet inte fyllas i.

DECIMAL-18/13 om priset uttrycks som ett monetärt värde.

DECIMAL-11/10 om priset uttrycks i procent eller avkastning.

{DECIMAL-18/17} om priset uttrycks i punkter.

”PNDG” om pris inte är tillgängligt.

18

Lösenprisvaluta

Lösenprisets valuta

{CURRENCYCODE_3}

19

Förskottsbetalning

Monetärt värde av eventuell förskottsbetalning i punkter av det nominella värdet som säljaren mottagit eller betalat.

Om säljaren mottar förskottsbetalningen ska värdet vara positivt. Om säljaren betalar förskottsbetalningen ska värdet vara negativt.

För ökning eller minskning av det nominella värdet av derivatkontrakt ska antalet återge det absoluta värdet av förändringen och uttryckas som ett positivt tal.

{DECIMAL-18/5}

20

Typ av leverans

Ange om transaktionen avvecklas fysiskt eller kontant.

Om typen av leverans inte kan fastställas när ordern läggs ska värdet vara ”OPTL”.

Fältet behöver vara fyllas i om det finns derivat.

”PHYS” – fysiskt avvecklad

”CASH” – avvecklad kontant

”OPTN” – valfritt för motpart eller när det fastställs av en tredje part

21

Typ av optionsinlösen

Anger om optionen endast får lösas in vid ett bestämt datum (europeiska och asiatiska optioner), vid vissa tidpunkter med bestämda intervall (Bermudaoptioner) eller när som helst under avtalstiden (amerikanska optioner).

Fältet gäller endast derivat.

”EURO” – europeisk

”AMER” – amerikansk

”ASIA” – asiatisk

”BERM” – Bermudatyp

”OTHR” – alla andra typer

22

Förfallodag

Förfallodag för det rapporterade finansiella instrumentet.

Fältet gäller endast skuldinstrument med fastställd förfallodag.

{DATEFORMAT}

23

Förfallodag

Det finansiella instrumentets förfallodag.

Fältet gäller endast derivat med fastställd förfallodag.

{DATEFORMAT}

24

Kvantitetsvaluta

Den valuta som kvantiteten är uttryckt i.

Fältet gäller endast om kvantiteten är uttryckt som ett nominellt eller monetärt värde.

{CURRENCYCODE_3}

25

Kvantitetsnotering

Anger om den kvantitet som rapporterats är uttryckt i antal enheter som ett nominellt värde eller som ett monetärt värde.

”UNIT” – antal enheter

”NOML” – nominellt värde

”MONE” – monetärt värde

26

Ursprunglig kvantitet

Antal enheter i det finansiella instrumentet eller antalet derivatkontrakt i ordern.

Det nominella eller monetära värdet av det finansiella instrumentet.

För spreadbetting ska kvantiteten vara det monetära värde som satsats per punktförändring i det underliggande finansiella instrumentet.

För ökning eller minskning av nominella derivatkontrakt ska antalet återspegla det absoluta värdet av förändringen och uttryckas som ett positivt tal.

För kreditswappar ska kvantiteten vara det nominella belopp för vilket skyddet köps eller säljs.

{DECIMAL-18/17} om mängden uttrycks som antal enheter.

{DECIMAL-18/5} om mängden uttrycks som monetärt eller nominellt värde.

27

Datum och tid

Exakt datum och tid då ordern mottogs eller exakt datum och tid då beslutet om handel fattades. Detta fält ska i tillämpliga fall ifyllas i enlighet med artikel 3 och tabell 2 i bilagan till kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/574 (3).

{DATE_TIME_FORMAT}

Antalet siffror efter ”sekunder” ska i förekommande fall fastställas i enlighet med tabell 2 i delegerad förordning (EU) 2017/574.

28

Ytterligare information från kunden

Eventuella instruktioner, parametrar, villkor och andra närmare uppgifter rörande ordern som kunden skickade till värdepappersföretaget.

Fritext


Tabell 3

Information om utgående och exekverade order

N.

Fält/innehåll

Beskrivning

Värdeformat

1

Köp/sälj-indikator

Anger om det är en köp- eller säljorder, beroende på beskrivningen i fält 8 i tabell 2.

”BUYI” – köp

”SELL” – sälj

2

Handelskapacitet

Anger om orderläggningen är ett resultat av att medlemmen eller deltagaren på handelsplatsen utför matchad principalhandel i enlighet med artikel 4.38 i direktiv 2014/65/EU eller handlar för egen räkning i enlighet med artikel 4.6 i direktiv 2014/65/EU.

Om orderläggningen inte är ett resultat av att medlemmen eller deltagaren på handelsplatsen utför matchad principalhandel eller handlar för egen räkning ska fältet visa att transaktionen genomfördes på annat sätt.

”DEAL” – handel för egen räkning

”MTCH” – matchad principalhandel

”AOTC” – annan behörighet

3

Tillhandahållande av likviditet

Anger om en order lades in på en handelsplats som en del av en marknadsgarantstrategi i enlighet med artiklarna 17 och 48 i direktiv 2014/65/EU eller som en del i annan verksamhet i enlighet med artikel 3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/575 (4).

”true”

”false”

4

Genomförande inom företaget

Kod för identifiering av den person eller algoritm hos värdepappersföretaget som ansvarar för att transaktionen till följd av ordern genomförs i enlighet med artikel 9 i delegerad förordning (EU) 2017/590.

Om en fysisk person är ansvarig för transaktionens genomförande ska personen i fråga identifieras med {NATIONAL_ID}

Om en algoritm är ansvarig för genomförandet av transaktionen ska detta fält ifyllas i enlighet med artikel 9 i delegerad förordning (EU) 2017/590.

Om mer än en person eller en kombination av personer och algoritmer är involverade i transaktionens genomförande ska företaget fastställa vilken handlare eller algoritm som har huvudansvaret i enlighet med artikel 9 i delegerad förordning (EU) 2017/590 och fältet fyllas i med namnet på denna aktör eller algoritm.

Detta fält ska endast vara tillämpligt för exekverade order.

{NATIONAL_ID} – fysiska personer

{ALPHANUM-50} – algoritmer

5

Identifieringskod för den order som lades in på handelsplatsen eller till ett annat värdepappersföretag

Intern kod som värdepappersföretaget använder för att identifiera den order som lades in på handelsplatser eller till ett annat värdepappersföretag, under förutsättning att koden är unik för varje handelsdag och finansiella instrument.

{ALPHANUM-50}

6

Den identifieringskod för ordern som tilldelats av ett annat värdepappersföretag eller av en handelsplats på vilken ordern lades in.

En alfanumerisk kod som tilldelats av ett annat värdepappersföretag eller av den handelsplats till vilken värdepappersföretaget lade in ordern för exekvering. I detta fält ska den identifieringskod som tilldelas av det andra värdepappersföretaget eller av handelsplatsen fyllas i.

{ALPHANUM-50}

7

Ordermottagarens identifieringskod

Kod för det värdepappersföretag eller den handelsplats till vilket ordern skickades.

För ett värdepappersföretag: {LEI}

För en handelsplats: {MIC}

8

Ordertyp

Anger typ av order som lagts in till handelsplatsen i enlighet med handelsplatsens specifikationer.

{ALPHANUM-50}

9

Limitpris

Det maxpris till vilket en köporder är tillgänglig för handel eller det minimipris till vilket en säljorder är tillgänglig för handel.

Spreadpris för en strategiorder. Det kan vara negativt eller positivt.

Om det gäller en order som inte har något limitpris eller en order som inte är prissatt ska detta fält lämnas tomt.

Om det gäller en konvertibel obligation ska det reala priset (clean eller dirty) som används för ordern anges i detta fält.

Om en order exekveras ska värdepappersföretaget även ange till vilket pris transaktionen genomfördes.

{DECIMAL-18/13} om priset uttrycks som ett monetärt värde.

Om priset anges i monetära termer ska det anges i huvudvalutan.

{DECIMAL-11/10} om priset uttrycks i procent eller avkastning.

{DECIMAL-18/17} om priset uttrycks i punkter.

10

Prisvaluta

Den valuta som transaktionspriset uttrycks i (gäller om priset uttrycks som ett monetärt värde) för det finansiella instrument som ordern gäller.

{CURRENCYCODE_3}

11

Prisnotering

Anger om pris och lösenpris uttrycks i ett monetärt värde, i procent, avkastning eller punkter.

”MONE” – monetärt värde

”PERC” – procent

”YIEL” – avkastning

”BAPO” – punkter

12

Ytterligare limitpris

Eventuellt annat limitpris som gäller för ordern. Detta fält ska lämnas tomt om det inte är relevant.

{DECIMAL-18/13} om priset uttrycks som ett monetärt värde.

Om priset rapporteras i monetära termer ska det anges i huvudvalutan.

{DECIMAL-11/10} om priset uttrycks i procent eller avkastning.

{DECIMAL-18/17} om priset uttrycks i punkter.

13

Stoppris

Det pris som måste uppnås för att ordern ska bli aktiv.

Om det gäller stopporder som utlöses av händelser som är oberoende av priset på det finansiella instrumentet ska detta fält fyllas i med ett stoppris lika med noll.

Detta fält ska lämnas tomt om det inte är relevant.

{DECIMAL-18/13} om priset uttrycks som ett monetärt värde.

Om priset rapporteras i monetära termer ska det anges i huvudvalutan.

{DECIMAL-11/10} om priset uttrycks i procent eller avkastning.

{DECIMAL-18/17} om priset uttrycks i punkter.

14

Peggat limitpris

Det maxpris till vilken en peggad köporder är tillgänglig för handel eller det minimipris då en peggad säljorder är tillgänglig för handel.

Detta fält ska lämnas tomt om det inte är relevant.

{DECIMAL-18/13} om priset uttrycks som ett monetärt värde.

Om priset rapporteras i monetära termer ska det anges i huvudvalutan.

{DECIMAL-11/10} om priset uttrycks i procent eller avkastning.

{DECIMAL-18/17} om priset uttrycks i punkter.

15

Kvarvarande kvantitet, inklusive dold

Den totala kvantitet som finns kvar i orderboken efter en partiell exekvering eller någon annan händelse som påverkar ordern.

Vid en partiell exekvering ska detta vara den totala återstående volymen efter den partiella exekveringen. Vid ett orderinförande ska detta att motsvara den ursprungliga kvantiteten.

{DECIMAL-18/17} om kvantiteten uttrycks i antal enheter.

{DECIMAL-18/5} om kvantiteten uttrycks som ett monetärt eller nominellt värde.

16

Visad kvantitet

Den kvantitet som är synlig (i motsats till dold) i orderboken.

{DECIMAL-18/17} om kvantiteten uttrycks i antal enheter.

{DECIMAL-18/5} om mängden uttrycks som ett monetärt eller nominellt värde.

17

Handlad kvantitet

Vid fullständig eller partiell exekvering ska detta fält fyllas i med den exekverade kvantiteten.

{DECIMAL-18/17} om kvantiteten uttrycks i antal enheter.

{DECIMAL-18/5} om kvantiteten uttrycks som ett monetärt eller nominellt värde.

18

Minsta godtagbara kvantitet (MAQ)

Minsta godtagbara kvantitet för att en order ska utföras, vilken kan bestå av flera partiella exekveringar och normalt endast gäller icke-persistenta order.

Detta fält ska lämnas tomt om det inte är relevant.

{DECIMAL-18/17} om kvantiteten uttrycks i antal enheter.

{DECIMAL-18/5} om kvantiteten uttrycks som ett monetärt eller nominellt värde.

19

Minsta exekverbara storlek (MES)

Den minsta exekverbara storleken för varje enskild potentiell exekvering.

Detta fält ska lämnas tomt om det inte är relevant.

{DECIMAL-18/17} om kvantiteten uttrycks i antal enheter.

{DECIMAL-18/5} om kvantiteten uttrycks som ett monetärt eller nominellt värde.

20

MES endast för första exekveringen

Anger om MES endast är relevant för den första exekveringen.

Detta fält kan lämnas tomt om fält 19 är tomt.

”true”

”false”

21

Indikator för endast passiv

Anger om ordern läggs in på handelsplatsen med ett kännetecken/en flagga för att den inte omedelbart ska exekveras mot eventuella synliga motorder.

”true”

”false”

22

Skydd mot självexekvering

Anger om ordern har förts in med ett skydd mot självexekvering så att den inte exekveras med en order på den motsatta sidan av boken som förts in av samma medlem eller deltagare.

”true”

”false”

23

Datum och tid (orderläggning)

Exakt datum och tid då en order lades in på en handelsplats eller till ett annat värdepappersföretag.

{DATE_TIME_FORMAT}

Antal siffror efter ”sekunder” ska fastställas i enlighet med tabell 2 i bilagan till delegerad förordning (EU) 2017/574.

24

Datum och tid (mottagande av order)

Exakt datum och tid för varje meddelande som skickas till eller tas emot från handelsplatsen eller det andra värdepappersföretaget rörande ordern.

{DATE_TIME_FORMAT}

Antalet siffror efter ”sekunder” ska fastställas i enlighet med tabell 2 i bilagan till delegerad förordning (EU) 2017/574.

25

Ordningsnummer

Varje händelse i fält 26 ska identifieras av värdepappersföretaget som ett positivt heltal i stigande ordning.

Ordningsnumret ska vara unikt för varje typ av händelse, konsekvent för alla händelser, tidsstämplat av värdepappersföretaget och persistent för den dag händelsen inträffar.

{INTEGER-50}

26

Ny order, ordermodifiering, annullering av order, orderavslag, partiell eller fullständig exekvering

Ny order: mottagande av en ny order av handelsplatsoperatören.

”NEWO” – ny order

Utlöst: en order som blir exekverbar eller icke-exekverbar när ett förutbestämt villkor inträffar.

”TRIG” – utlöst

Ersatt av medlemmen, deltagaren eller kunden på handelsplatsen: om en medlem, deltagare eller kund på handelsplatsen beslutar sig för att på eget initiativ ändra någon egenskap av en order som denna tidigare har fört in i orderboken.

”'REME” – ersatt av medlemmen, deltagaren eller kunden på handelsplatsen

Ersatt genom marknadsoperationer (automatisk): när någon av en orders egenskaper ändras av handelsplatsoperatörens it-system. Detta omfattar de fall där en peg-orders eller en trailing stop-orders nuvarande egenskaper ändras för att ta hänsyn till var ordern är placerad i orderboken.

”REMA” – ersatt genom marknadsoperationer (automatiskt)

Ersatt genom marknadsoperationer (mänskligt ingripande): när en orders egenskaper ändras av handelsplatsoperatörens personal. Även en situation då en medlem, deltagare eller kund på en handelsplats har it-problem och omedelbart behöver få sina order annullerade.

”REMH” – ersatt genom marknadsoperationer (mänskligt ingripande)

Statusförändring på initiativ av medlemmen, deltagaren eller kunden på handelsplatsen. Detta omfattar aktivering och deaktivering.

”CHME” – statusförändring på initiativ av medlemmen, deltagaren eller kunden på handelsplatsen

Statusförändring genom marknadsoperationer.

”CHMO” – statusförändring till följd av marknadsoperationer.

Annullerad på initiativ av medlemmen, deltagaren eller kunden på handelsplatsen:

”CAME” – annullerad på initiativ av medlemmen, deltagaren eller kunden på handelsplatsen.

Annullerad genom marknadsoperationer. Detta inkluderar en skyddsmekanism för värdepappersföretag som deltar i algoritmisk handel som ett led i en marknadsgarantsstrategi enligt artiklarna 17 och 48 i direktiv 2014/65/EU.

”CAMO” – annullerad genom marknadsoperationer.

Avvisad order: en ny order mottagen men avvisad av handelsplatsoperatören.

”REMO” – avvisad order

Utgången order: där ordern tas bort från orderboken vid slutet av sin giltighetsperiod.

”EXPI” – utgången order

Partiellt exekverad: om orden inte är fullständigt exekverad utan en del återstår att exekvera.

”PARF” – partiellt exekverad

Exekverad: om ingen del återstår att exekvera.

”FILL” – fullständigt exekverad

{ALPHANUM-4} tecken som inte redan används för handelsplatsens egen klassificering.

27

Blankningsindikator

En blankningsaffär som ett värdepappersföretag gör för egen räkning eller för en kund på det sätt som beskrivs i artikel 11 i delegerad förordning (EU) 2017/590.

”SSHO” – Blankning utan undantag

Om ett värdepappersföretag genomför en transaktion för en kund som säljer och värdepappersföretaget, som agerar efter bästa förmåga, inte kan fastställa om det är en blankningsaffär ska ”UNDI” anges i detta fält.

”SSEX” – Blankning med undantag

Om transaktionen gäller en skickad order som har uppfyllt villkoren för att skickas i artikel 4 i delegerad förordning (EU) 2017/590 ska det mottagande företaget anges i detta fält i det mottagande företagets rapport med hjälp av information från det skickande företaget.

Detta fält är bara tillämpligt om instrumentet omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2012 (5) och säljaren är värdepappersföretaget eller en kund till värdepappersföretaget.

Detta fält är bara tillämpligt i fråga om exekverade order.

”SELL” – Ingen blankning

”UNDI” – Ingen information tillgänglig

28

Undantagsindikator

Anger om transaktionen genomfördes enligt ett undantag före handel i enlighet med artiklarna 4 och 9 i förordning (EU) nr 600/2014.

För egetkapitalinstrument:

 

”RFPT” = referenspristransaktion

 

”NLIQ” = förhandlade transaktioner i likvida finansiella instrument

 

”OILQ” = förhandlade transaktioner i illikvida finansiella instrument

 

”PRIC” = förhandlade transaktioner som omfattas av andra villkor än gällande marknadspris på detta egetkapitalinstrument.

För andra instrument än egetkapitalinstrument:

 

”SIZE” = transaktion över en viss storlek

 

”ILQD” = transaktion med illikvida instrument

Detta fält är bara tillämpligt om det finns order som exekverades enligt ett undantag på en handelsplats.

Fyll i med en eller flera av följande flaggor:

 

”RFPT” – referenspris

 

”NLIQ” – förhandlade (likvida)

 

”OILQ” – förhandlade (illikvida)

 

”PRIC” – förhandlade (villkor)

 

”SIZE” – över en viss storlek

 

”ILQD” – illikvida instrument

29

Dirigeringsstrategi

Den tillämpliga dirigeringsstrategin i enlighet med handelsplatsens specifikationer.

Detta fält ska lämnas tomt om det inte är relevant.

{ALPHANUM-50}

30

Identifikationskod för handelsplatstransaktioner

Alfanumerisk kod som handelsplatsen har tilldelat transaktionen i enlighet med artikel 12 i delegerad förordning (EU) 2017/575.

Detta fält är bara tillämpligt om det finns order som exekverades på en handelsplats.

{ALPHANUM-52}

31

Giltighetsperiod

Giltig under dagen (Good-For-Day): ordern annulleras i slutet av den handelsdag då den fördes in i orderboken.

”GDAY” – giltig under dagen

Giltig till annullerad (Good-Till-Cancelled): ordern kommer att förbli aktiv i orderboken och genomförbar fram till att den faktiskt annulleras.

”GTCA” – giltig till annullerad

Giltig till tidpunkt (Good-Till-Time): ordern annulleras senast vid en förutbestämd tidpunkt inom den aktuella börsdagen.

”GTHT” – giltig till tidpunkt

Giltig till datum (Good-Till-Date): ordern annulleras i slutet av ett specificerat datum.

”GTHD” – giltig till datum

Giltig till specificerad tidpunkt och datum (Good-Till-Specified-Date-and-Time): ordern annulleras vid en specificerad tidpunkt och ett specificerat datum.

”GTDT” – giltig till specificerad tidpunkt och datum

Giltig efter tidpunkt (Good-After-Time): ordern är endast aktiv efter en förutbestämd tidpunkt inom den aktuella börsdagen.

”GAFT” – giltig efter tidpunkt

Giltig efter datum (Good-After-Date): ordern är endast aktiv från och med början av ett förutbestämt datum.

”GAFD” – giltig efter datum

Giltig efter specificerad tidpunkt och datum (Good-After-Specified-Date-and-Time): ordern är endast aktiv från och med en förutbestämd tidpunkt på ett förutbestämt datum.

”GADT” – giltig efter specificerad tidpunkt och datum

Genomför genast eller annullera (Immediate-Or-Cancel): en order som exekveras när den förs in i orderboken (för den kvantitet som kan exekveras) och som inte förblir i orderboken för den eventuella återstående kvantitet som inte har exekverats.

”IOCA” – genomför genast eller annullera

Allt eller makulera (Fill-Or-Kill): en order som exekveras när den förs in i orderboken under förutsättning att den kan exekveras helt: Om den endast delvis kan exekveras kommer den automatiskt att avvisas och kan alltså inte exekveras.

Annat: alla andra angivelser som är unika för specifika affärsmodeller, handelsplattformar eller system.

”F”– allt eller makulera

eller

{ALPHANUM-4} tecken som inte redan används för handelsplatsens egen klassificering.

32

Orderrestriktion

Giltig för crossing session till slutpris (Good For Closing Price Crossing Session): när en order är kvalificerad för en crossing session till slutpris.

”SESR” – Giltig för crossing session till slutpris

Giltig för auktion (Valid For Auction): ordern är bara aktiv och kan endast exekveras under auktionsfaser (som kan vara fördefinierade av medlemmen, deltagaren eller kunden på handelsplatsen som lade ordern, t.ex. öppnings- och/eller stängningsauktioner och/eller intradagsauktioner).

”VFAR” – Giltig för auktion

Endast giltig för kontinuerlig handel (Valid For Continuous Trading only): ordern är endast aktiv under kontinuerlig handel.

”VFCR” – Endast giltig för kontinuerlig handel

Annat: alla andra angivelser som är unika för specifika affärsmodeller, handelsplattformar eller system.

{ALPHANUM-4} tecken som inte redan används för handelsplatsens egen klassificering.

Detta fält ska fyllas i med flera flaggor, åtskilda med kommatecken om flera typer är tillämpliga.

33

Datum och tid för giltighetsperiod

Detta avser tidstämpeln som visar den tidpunkt då ordern blir aktiv eller slutligen tas bort från orderboken.

Giltig under dagen: registreringsdatum med tidsstämpel precis före midnatt.

Giltig till tidpunkt: registreringsdatum och den tidpunkt som specificeras i ordern.

Giltig till datum: specificerat utgångsdatum med tidsstämpel precis före midnatt.

Giltig till specificerad tidpunkt och datum: det specificerade utgångsdatumet och den specificerade utgångstiden.

Giltig efter tidpunkt: registreringsdatum och den specificerade tidpunkt då ordern blir aktiv.

Giltig efter datum: det specificerade datumet med tidsstämpel precis efter midnatt.

Giltig efter specificerad tidpunkt och datum: det specificerade datumet och den specificerade tidpunkten då ordern blir aktiv.

Giltig till annullerad: det slutliga datum och den slutliga tidpunkt då orderna automatiskt tas bort genom marknadsoperationer.

Annat: tidsstämpel för alla ytterligare giltighetstyper.

{DATE_TIME_FORMAT}

Antalet siffror efter ”sekunder” ska fastställas i enlighet med tabell 2 i bilagan till delegerad förordning (EU) 2017/574.

34

Ackumulerad order

Anger om ordern är en ackumulerad order i enlighet med artikel 2.3 i delegerad förordning (EU) 2017/575.

”true”

”false”

35

Ytterligare information om den utgående ordern

Eventuella instruktioner, parametrar, villkor och andra närmare uppgifter rörande ordern som

värdepappersföretaget skickar till handelsplatsen och särskilt sådana instruktioner, parametrar, villkor och andra närmare uppgifter som är nödvändiga för att handelsplatsen ska få en tydlig uppfattning om hur den ska hantera ordern eller

handelsplatsen skickar till värdepappersföretaget och särskilt sådana instruktioner, parametrar, villkor och andra närmare uppgifter som är nödvändiga för att värdepappersföretaget ska få tydlig återkoppling om hur ordern har hanterats.

Fritext


(1)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/580 av den 24 juni 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 med avseende på tekniska standarder för tillsyn när det gäller bevarandet av relevanta uppgifter om order som avser finansiella instrument (se sidan 193 i detta nummer av EUT).

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/590 av den 28 juli 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 med avseende på tekniska tillsynsstandarder för rapporteringen av transaktioner till behöriga myndigheter (se sidan 449 i detta nummer av EUT).

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/574 av den 7 juni 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU avseende tekniska standarder för tillsyn när det gäller noggrannhetsnivån för klockor (se sidan 148 i detta nummer av EUT).

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/575 av den 8 juni 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument avseende tekniska standarder för tillsyn när det gäller data som ska offentliggöras av handelsplatser om kvaliteten på utförandet av transaktioner (se sidan 152 i detta nummer av EUT).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2012 av den 14 mars 2012 om blankning och vissa aspekter av kreditswappar (EUT L 86, 24.3.2012, s. 1).


Top