EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AB0019

Europeiska centralbankens yttrande av den 1 juni 2022 om ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 600/2014 vad gäller att öka transparensen för marknadsdata, undanröja hinder för framkomsten av konsoliderad handelsinformation, optimera handelsskyldigheterna och förbjuda mottagande av betalningar för vidarebefordran av kundorder (CON/2022/19) 2022/C 286/03

CON/2022/19

EUT C 286, 27.7.2022, p. 17–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.7.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 286/17


EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE

av den 1 juni 2022

om ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 600/2014 vad gäller att öka transparensen för marknadsdata, undanröja hinder för framkomsten av konsoliderad handelsinformation, optimera handelsskyldigheterna och förbjuda mottagande av betalningar för vidarebefordran av kundorder

(CON/2022/19)

(2022/C 286/03)

Inledning och rättslig grund

Den 3 och 4 februari 2022 mottog Europeiska centralbanken (ECB) en begäran från Europaparlamentet respektive Europeiska unionens råd om ett yttrande över ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 600/2014 vad gäller att öka transparensen för marknadsdata, undanröja hinder för framkomsten av konsoliderad handelsinformation, optimera handelsskyldigheterna och förbjuda mottagande av betalningar för vidarebefordran av kundorder (1) (nedan kallad förslaget till förordning) och ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument (2) (nedan kallat direktivförslaget).

ECB:s behörighet att avge ett yttrande grundas på artiklarna 127.4 och 282.5 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt eftersom förslaget till förordning och direktivförslaget innehåller bestämmelser som påverkar a) Europeiska centralbankssystemets (ECBS) grundläggande uppgift att utforma och genomföra unionens penningpolitik i enlighet med artikel 127.2 i fördraget, och b) ECBS uppgift att medverka till att de behöriga myndigheterna smidigt kan genomföra sin politik när det gäller det finansiella systemets stabilitet som avses i artikel 127.5 i fördraget. I enlighet med artikel 17.5 första meningen i arbetsordningen för Europeiska centralbanken har detta yttrande antagits av ECB-rådet.

Allmänna kommentarer

1.   Syftena med förslaget till förordning

1.1

ECB välkomnar huvudsyftet med förslaget till förordning att ändra Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 (3) (nedan kallad Mifir) för att öka marknadstransparensen på handelsplatser i Europeiska unionen (EU) genom att skapa ett nytt regelverk för produktion av konsoliderad handelsinformation, inbegripet en ny process för att välja en enda tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation för varje tillgångsklass.

1.2

Förslaget till förordningen innehåller också betydande ändringar av EU:s regler om transparens före och efter transaktioner med aktierelaterade och icke-aktierelaterade finansiella instrument, såsom ökad harmonisering av reglerna för att skjuta upp offentliggörandet av transaktionsuppgifter, uppdateringar av skyldigheterna avseende handel med aktier och derivat i EU, ett förbud mot betalningar för orderflöden och andra ändringar av EU:s regler för handel med värdepapper och derivat. De föreslagna ändringarna syftar till att ytterligare stödja integrationen av de europeiska kapitalmarknaderna och ytterligare harmonisera relevanta tillsynsregler för finansmarknaderna i hela unionen. ECB stöder det allmänna målet att ytterligare stödja integrationen av kapitalmarknaderna, särskilt genom de föreslagna förbättringarna av transparensen av marknadsdata. Djupare och mer integrerade kapitalmarknader är viktiga ur olika perspektiv. De kan inte bara mobilisera de resurser som behövs för att stödja euroområdets ekonomi, utan kommer också att göra det finansiella systemet i allmänhet mer motståndskraftigt. Integrationen av de europeiska kapitalmarknaderna kan dessutom förväntas förbättra transmissionen av den gemensamma penningpolitiken till alla delar av euroområdet och underlätta marknadsaktörernas tillgång till grön finansiering och en finansiering för övergången till en digital ekonomi. I detta syfte upprepar ECB vikten av att snabbt anta ytterligare initiativ inom ramen för Europeiska kommissionens handlingsplan för kapitalmarknadsunionen (2020) samt att fullt ut genomföra dessa, när så krävs enligt lag, på nationell nivå.

1.3

Ökad transparens kring marknadsdata kommer att bidra till utvecklingen av EU:s kapitalmarknader, med en bättre tillgång till pris- och likviditetsinformation för investerare och emittenter, vilket skapar fler investerings- och finansieringsmöjligheter och samtidigt minskar emittenternas finansieringskostnader. Samtidigt erinras det om att ökad öppenhet kan göra det möjligt för vissa handlare att under vissa omständigheter dra större nytta av information om befintliga order på marknaden genom att de kan handla snabbare utifrån denna information med hjälp av den nyaste tekniken.

1.4

ECB är särskilt intresserad av dessa lagstiftningsförslag med tanke på att ECBS agerar på andra marknader än aktiemarknaderna (obligations- och statsobligationsmarknader) vid genomförandet av ECBS penningpolitik och andra uppgifter som föreskrivs i fördraget, och med tanke på behovet av sekretess kring sådana känsliga transaktioner. ECB vill därför dessutom kommentera andra bestämmelser i Mifir (4) som, även om de inte omfattas av föreslaget till förordning, påverkar centralbankerna inom ECBS och deras marknadstransaktioner med finansiella instrument (se punkt 7).

2.   Direktivförslagets mål

Eftersom direktivförslaget endast innehåller begränsade ändringar av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU (5) (nedan kallat Mifid II) som till stor del följer av de föreslagna ändringarna av Mifir, ser ECB inget behov att yttra sig om det förslaget.

Specifika kommentarer

3.   Konsoliderad handelsinformation

3.1

ECB välkomnar att förslaget skärpta ordningen för konsoliderad handelsinformation (CT) och den konkurrensutsatta processen för att välja en tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation (CTP) för varje tillgångsklass. Som ECB tidigare har påpekat kan transparens endast säkerställas genom att man inrättar en enda CTP (6) för varje relevant tillgångsklass. Konsoliderad handelsinformation har flera fördelar för investerare, och dessa stöder kapitalmarknadsunionens mål att göra kapitalmarknadsfinansiering mer tillgänglig för investerare och minska fragmenteringen av EU:s kapitalmarknader. Den bör bidra till att öka transparensen och investerarnas tillgång till marknadsdata och på så sätt minska likviditets- och handelsutföranderisker samt fragmenteringen av marknaden. Den kan också avsevärt minska investerarnas transaktionskostnader. Att göra det möjligt för investerare att i realtid få en överblick över handelsverksamheten till en rimlig kostnad bör öka företagens och privata investerares användning av EU:s kapitalmarknader för finansiering och investeringar.

3.2

De föreslagna förbättringen är tekniskt och operativt komplext och omfattar ett ersättningssystem baserat på omsättning. För att vägleda balansen mellan kvalitet och arbete vid utarbetandet av den konsoliderade datamängden för en viss tillgångsklass är det av avgörande betydelse att tillhandahållaren av konsoliderad handelsinformation kan förlita sig på kvaliteten, fullständigheten och den snabba leveransen av de uppgifter som tillhandahålls av marknadsdatarapportörer (värdepappersföretag, handelsplatser, godkända publiceringsarrangemang och systematiska internhandlare). I detta avseende tolkar ECB förslaget som så att en CTP endast kommer att ansvarig för att konsolidera de centrala marknadsuppgifterna och sprida dessa kommersiellt till marknaden, och att kvaliteten på de inrapporterade uppgifterna, som uteslutande är marknadsdatarapportörernas ansvar, kommer att regleras av kommissionen i en delegerad akt, baserat på råd från en expertgrupp med berörda parter och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma).

3.3

Om Esma av någon anledning skulle behöva säga upp CTP-avtalet för att möjligheten att på nytt upphandla kontraktet ska bli trovärdig, kan de tekniska standarder som ska utarbetas av Esma kräva att en CTP offentliggör sina tekniska anslutningsparametrar för marknadsdatarapportörer och dess datalexikon så att de är tillgängliga för andra enheter som kan vilja konkurrera om kontraktet.

3.4

Enligt ECB:s tolkning kommer förslagen om konsoliderad handelsinformation inte att påverka sekretessen för ECBS penningpolitik, växelkurspolitik och politik för finansiell stabilisering, som fortfarande är undantagna från kravet på offentliggörande enligt artikel 1.6 i Mifir. De ”marknadsdata” som ska specificeras av kommissionen i enlighet med den föreslagna artikeln 22b.2 och de ”centrala marknadsuppgifter” som en CTP skulle sälja till användarna skulle därför inte omfatta uppgifter från ECBS policytransaktioner (såsom pris, volym och tidpunkt för avslut).

4.   Transparens före handel med aktier - s.k. ”dark trading”

ECB välkomnar att förslaget till förordning rationaliserar transparensen före handel med aktier genom att ersätta det dubbla volymtaket med ett enda volymtak på 7 procent av den totala handelsvolymen i det relevanta finansiella instrumentet i unionen enligt referensprisundantaget eller undantaget vid manuella avslut (7). Detta förenklar transparensen före handel och gör det mindre komplicerat att övervaka nivåerna av s.k. ”dark trading”. Det föreslagna lägre EU-volymtaket syftar till att kompensera för avskaffandet av handelsplatsens specifika tröskelvärde, så förslaget syftar till att öka transparensen före handel med aktier. Samtidigt bör det noteras att samspelet mellan avskaffandet av en handelsplats specifika volymtak och sänkningen av det EU-taket är komplext, eftersom dessa föreslagna ändringar förväntas få olika effekter för transparensen. ECB föreslår därför att systemet för transparens före handel för aktier, särskilt kalibreringen av volymtaket, bör ses över.

5.   Förbud mot betalning för orderflöden

Kommissionens förslag (8) innehåller ytterligare en begränsning av betalningar för orderflöden (PFOF). ECB anser att PFOF kan hämma marknadseffektiviteten och transparensen på de europeiska kapitalmarknaderna.

6.   Att avlägsna öppet tillträde för börshandlade derivat

Även om man i princip stöder åtgärder som stärker EU:s clearingmarknader är det viktigt att granska vilka konsekvenser ett avskaffandet av bestämmelsen om öppet tillträde kan få för konkurrens, innovation och marknadsintegration, och göra en noggrann avvägning mellan konkurrerande mål.

7.   Andra Mifir-bestämmelser och deras inverkan på ECB:s/ECBS marknadstransaktioner

De bestämmelser i Mifir som främst påverkar ECB:s/ECBS marknadstransaktioner omfattas inte av förslaget till förordning. ECB tar dock tillfället i akt att föreslå att formuleringen av vissa bestämmelser i Mifir skulle kunna förbättras ytterligare mot bakgrund av ECB:s/ECBS erfarenhet med marknadstransaktioner på EU:s handelsplatser.

7.1   Undantag från kraven på transparens i Mifir för ECBS-transaktioner som utförs i enlighet med ECBS-stadgan

ECB anser att den nuvarande utformningen av undantaget för ECBS penningpolitiska transaktioner från kraven på transparens före och efter handel (9) enligt artikel 1.6 i Mifir bör ändras så att undantaget i stället för att det anges att det ska tillämpas på ECBS-centralbankernas transaktioner ”i samband med utförandet av penningpolitiken, växelkurspolitiken och politiken för finansiell stabilitet”, som sedan skulle behöva definieras ytterligare i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/583 (10), skulle utvidgas så att det uttryckligen skulle omfatta all verksamhet som bedrivs av centralbankerna i Eurosystemet i enlighet med kapitel IV i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken (nedan kallad ECBS-stadgan). ECB anser att endast de typer av investeringstransaktioner som genomförs av ECBS centralbanker som anges i artikel 15 a och 15 c i den delegerade förordningen (EU) 2017/583 måste offentliggöras av motparten till en ECBS centralbank. Dessa typer av transaktioner bör uttryckligen anges i den reviderade artikeln 1.7 i Mifir, i stället för, som för närvarande, i den delegerade förordningen (EU) 2017/583.

7.2   Kommissionens befogenhet att utvidga undantaget från kraven på transparens i Mifir till andra centralbanker

Om alla Eurosystemets transaktioner enligt kapitel IV i ECBS-stadgan skulle omfattas av ovannämnda utvidgade undantag enligt artikel 1.6 i Mifir, oavsett vilka andra centralbanker eller institut som använder dessa tjänster, skulle kommissionens befogenhet enligt artikel 1.9 i Mifir att utvidga tillämpningsområdet för undantaget till andra centralbanker bli överflödig. Dessutom skulle det inte längre finnas något behov av att ge Esma mandat att utarbeta förslag till tekniska tillsynsstandarder för att specificera penningpolitik, växelkurspolitik och finansiell stabilitetspolitik. Följaktligen skulle artikel 1.8 och 1.9 i Mifir kunna utgå.

7.3   Undantag för ECBS centralbankers transaktioner från rapporteringskraven för operatörer av handelsplatser enligt artikel 26.5 i Mifir

Enligt artikel 26.5 i Mifir ska operatörer av handelsplatser till sin behöriga myndighet rapportera alla transaktioner med finansiella instrument som handlas på deras plattformar och utförs av vissa företag via deras system. Den nuvarande rapporteringsmekanismen för handelsplatser enligt denna bestämmelse är väl etablerad, med operativa arrangemang för smidig rapportering av uppgifter från sådana transaktioner. Handelsplatser har register för rapportering av detaljerade uppgifter om ECBS-transaktioner som utförts genom handelsplatsens system. I detta avseende är det ECB:s tolkning att unionslagstiftarna inte hade för avsikt att rapporteringskravet enligt artikel 26.5 i Mifir skulle omfatta ECBS-centralbankernas transaktioner. Denna tolkning grundar sig på det faktum att centralbanker omfattas av uttryckliga undantag från rapporteringsskyldigheter enligt Mifir och dessutom inte är ”företag”, utan snarare enheter som utför marknadstransaktioner på grundval av sina offentliga mandat, bl.a. enligt fördraget. Av rättssäkerhetsskäl bör artikel 26.5 förtydligas ytterligare i detta avseende.

7.4   Att ECBS transaktioner för värdepappersfinansiering även i framtiden är helt undantagna från skyldigheter inom ramen för tillsynsrapportering

ECB noterar att även om ECBS transaktioner för värdepappersfinansiering är helt undantagna från Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365 (11) och dess krav på offentliggörande och rapportering (12), föreskrivs det i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/590 (13) att transaktioner för värdepappersfinansiering (14) i vilka en centralbank inom ECBS är motpart ska betraktas som transaktioner i den mening som avses i artikel 26 i Mifir (15). Följaktligen omfattas sådana transaktioner av rapporteringsskyldigheterna enligt artikel 26 i Mifir. Den delegerade förordningen (EU) 2017/590 påverkar därigenom rapporteringsskyldigheterna avseende sådana transaktioner som utförs av centralbanker inom ECBS enligt Mifir. Här underordnas de facto unionens lagstiftning på nivå 1 unionens lagstiftning på nivå 2, vilket strider mot den väletablerade rättsliga principen om lex superior derogat legi inferiori (16), enligt vilken genomförandeakter och delegerade unionsakter inte får strida mot unionens sekundärlagstiftning. ECB tar tillfället i akt att framhålla att denna motsägelse bör rättas till i den delegerade förordningen (EU) 2017/590, även om den inte i sig är föremål för de förslag som ECB har hörts om.

I de fall där ECB rekommenderar att förslaget till förordning ska ändras anges de specifika förslagen i ett separat tekniskt arbetsdokument som åtföljs av en förklaring. Det tekniska arbetsdokumentet finns på engelska på i EUR-Lex.

Utfärdat i Frankfurt am Main den 1 juni 2022.

Christine LAGARDE

ECB:s ordförande


(1)  COM(2021) 727 final.

(2)  COM(2021) 726 final.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 84).

(4)  Se artikel 1.6, 1.7 och 1.9 samt artikel 26.5 i Mifir.

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).

(6)  Se punkt 5.2 i Europeiska centralbankens yttrande CON/2012/21 av den 22 mars 2012 om i) ett förslag till direktiv om marknader för finansiella instrument och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/39/EG, ii) ett förslag till förordning om marknaderna för finansiella instrument och ändring av förordning (EMIR) om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister, iii) förslag till direktiv om straffrättsliga sanktioner för insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan samt (iv) ett förslag till förordning om insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan (marknadsmissbruk) (EUT C 161, 7.6.2012, s. 3). Alla ECB:s yttranden finns i EUR-Lex.

(7)  Artikel 1.4 i förslaget till förordning som ändrar artikel 5 i Mifir.

(8)  Artikel 1.26 i förslaget till förordning som inför en ny artikel 39a.

(9)  Artiklarna 8, 10, 18 och 21 i Mifir.

(10)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/583 av den 14 juli 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 avseende tekniska tillsynsstandarder när det gäller krav på transparens för handelsplatser och värdepappersföretag för obligationer, strukturerade finansiella produkter, utsläppsrätter och derivat (EUT L 87, 31.3.2017, s. 229).

(11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365 av den 25 november 2015 om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning samt om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 337, 23.12.2015, s. 1).

(12)  Artikel 2.2 a och artikel 2.3 i förordning (EU) 2015/2365.

(13)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/590 av den 28 juli 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 avseende tekniska tillsynsstandarder för rapportering av transaktioner till behöriga myndigheter (EUT L 87, 31.3.2017, s. 449).

(14)  Enligt definitionen i artikel 3.11 i förordning (EU) nr 2015/2365.

(15)  Se artikel 2.5 andra stycket i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/590.

(16)  Den rättsliga principen om att en rättsakt på högre nivå i ett rättsligt system har företräde framför en rättsakt på lägre nivå i samma system.


Top