Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62008CJ0116

    Sammanfattning av domen

    Mål C-116/08

    Christel Meerts

    mot

    Proost NV

    (begäran om förhandsavgörande från Hof van Cassatie)

    ”Direktiv 96/34/EG — Ramavtal om föräldraledighet undertecknat av UNICE, CEEP och EFS — Tolkning av 2 § punkterna 6 och 7 — Föräldraledighet på deltid — Uppsägning av arbetstagare före föräldraledighetens slut utan att lagstadgad uppsägningstid iakttagits — Beräkning av ersättningen”

    Förslag till avgörande av generaladvokat J. Kokott föredraget den 14 maj 2009   I ‐ 10066

    Domstolens dom (tredje avdelningen) av den 22 oktober 2009   I ‐ 10079

    Sammanfattning av domen

    1. Socialpolitik – Manliga och kvinnliga arbetstagare – Tillgång till anställning samt arbetsvillkor – Likabehandling – Direktiv som genomför ramavtalet om föräldraledighet

      (Rådets direktiv 96/34, i dess lydelse enligt direktiv 97/75, bilaga, 2 § punkt 6)

    2. Socialpolitik – Manliga och kvinnliga arbetstagare – Tillgång till anställning samt arbetsvillkor – Likabehandling – Direktiv som genomför ramavtalet om föräldraledighet

      (Rådets direktiv 96/34, i dess lydelse enligt direktiv 97/75, bilaga, 2 § punkterna 6 och 7)

    1.  Det framgår av de angivna målen i ramavtalet om föräldraledighet, som återfinns i bilagan till direktiv 96/34 om ramavtalet om föräldraledighet, undertecknat av UNICE, CEEP och EFS, i dess lydelse enligt direktiv 97/75, att begreppet ”[d]e rättigheter som arbetstagaren förvärvat eller står i begrepp att förvärva” i 2 § punkt 6 omfattar samtliga de rättigheter och förmåner – i form av pengar eller in natura – som direkt eller indirekt följer av anställningsförhållandet och som arbetstagaren kan göra gällande gentemot arbetsgivaren vid föräldraledighetens början.

      Bland dessa rättigheter och förmåner återfinns de som rör anställningsvillkoren, såsom en heltidsanställd men på deltid föräldraledig arbetstagares rätt till uppsägningstid då arbetsgivaren ensidigt säger upp ett anställningsavtal som gäller tills vidare. Längden på denna uppsägningstid beror på hur länge arbetstagaren varit anställd i företaget och syftet med uppsägningstiden är att göra det lättare för arbetstagaren att söka nytt arbete.

      (se punkterna 43 och 44)

    2.  2 § punkterna 6 och 7 i ramavtalet om föräldraledighet, som återfinns i bilagan till direktiv 96/34 om ramavtalet om föräldraledighet, undertecknat av UNICE, CEEP och EFS, i dess lydelse enligt direktiv 97/75, ska tolkas på så sätt att 2 § utgör hinder – då arbetsgivaren ensidigt säger upp anställningsavtalet med en arbetstagare som är tillsvidareanställd på heltid men föräldraledig på deltid utan att några grova skäl föreligger och utan att den lagstadgade uppsägningstiden iakttas – mot att ersättningen till den arbetstagaren beräknas på grundval av den lägre lön som arbetstagaren uppbär då uppsägningen sker.

      I 2 § punkt 7 i ramavtalet om föräldraledighet hänvisas till medlemsstaterna och/eller arbetsmarknadens parter för fastställande av vad som ska gälla för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet under föräldraledigheten, inbegripet i vilken mån arbetstagaren under föräldraledigheten kan fortsätta att förvärva rättigheter gentemot arbetsgivaren. En teleologisk och systematisk tolkning ger vid handen att denna hänvisning inte påverkar punkt 6 i 2 §, där det föreskrivs att ”[d]e rättigheter som arbetstagaren förvärvat eller står i begrepp att förvärva när föräldraledigheten börjar skall bevaras oförändrade fram till och med föräldraledighetens slut”. Det skulle inverka menligt på omfattningen av dessa rättigheter och förmåner om – för det fall en arbetsgivare inte iakttog den lagstadgade uppsägningstiden då en heltidsanställd arbetstagare sades upp då denne var föräldraledig på deltid – arbetstagaren förlorade rätten att beräkna ersättningen för uppsägningen utifrån lönen enligt anställningsavtalet.

      (se punkterna 45, 46 och 56 samt domslutet)

    Top