EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0127

Modersmjölksersättning och tillskottsnäring – sammansättning och information

Modersmjölksersättning och tillskottsnäring – sammansättning och information

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Delegerad förordning (EU) 2016/127 om komplettering av förordning (EU) nr 609/2013 vad gäller särskilda sammansättnings- och informationskrav för modersmjölksersättning och tillskottsnäring och vad gäller informationskrav för uppfödning av spädbarn och småbarn

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Den kompletterar förordning (EU) nr 609/2013 om livsmedel för särskilda grupper, enligt vilken Europeiska kommissionen ska anta regler om sammansättning och märkning av modersmjölksersättning* och tillskottsnäring*, genom en delegerad akt och på grundval av de senaste vetenskapliga utlåtandena.
  • Den förbjuder näringspåståenden och hälsopåståenden om modersmjölksersättning för att skydda och uppmuntra amning.
  • Den hjälper nationella myndigheter att bättre övervaka marknaden för modersmjölksersättning genom ytterligare anmälningsregler.

VIKTIGA PUNKTER

Modersmjölksersättning eller tillskottsnäring som inte helt framställs av komjölks- eller getmjölksproteiner ska bära de namn som föreskrivs för varje officiellt språk i Europeiska unionen (EU). På svenska är de ”modersmjölksersättning” respektive ”tillskottsnäring”.

Ingredienser

Modersmjölksersättning och tillskottsnäring ska

  • uppfylla kraven i denna förordning och andra relevanta regler i EU:s livsmedelslagstiftning, inbegripet förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna,
  • följa de krav på sammansättning i förordningen som är tillämpliga på produkter som saluförs som konsumtionsfärdiga eller på produkter som är konsumtionsfärdiga efter tillredning enligt tillverkarens anvisningar,
  • inte kräva något annat än tillsats av vatten för tillredning enligt tillverkarens anvisningar,
  • framställas på basis av de proteinkällor som anges i förordningen och andra livsmedelsingredienser, vilkas lämplighet för spädbarn från födseln (för modersmjölksersättning) eller för spädbarn äldre än sex månader (för tillskottsnäring) har visats genom allmänt erkända vetenskapliga rön,
  • inte innehålla bekämpningsmedelsrester som överstiger 0,01 mg/kg per verksamt ämne, med vissa undantag,
  • inte framställas av jordbruksprodukter som har behandlats med bekämpningsmedel som innehåller de förbjudna ämnen som förtecknas i förordningen, med förbehåll för ett högsta restvärde vid kontroller.

Ingen annan produkt än modersmjölksersättning får saluföras eller framställas som lämpad att tillgodose normala friska spädbarns näringsbehov under de första månaderna.

Livsmedelsinformation

Modersmjölksersättning och tillskottsnäring ska överensstämma med förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, med följande ytterligare information:

  • För modersmjölksersättning:
    • Information om att produkten är lämplig för spädbarn redan från födseln om de inte ammas.
    • Uppgift som föregås av orden ”Viktig information” (som även ska anges i all reklam) om amningens överlägsenhet och om att produkten endast bör användas efter professionell rådgivning.
  • För tillskottsnäring:
    • Uppgift om att produkten är lämplig endast för barn äldre än sex månader, att produkten bör utgöra endast en del av en varierad kost och att den inte bör användas som ersättning för modersmjölk under barnets första sex månader, samt att ett beslut om att börja ge lämplig tilläggskost enbart bör fattas efter professionell rådgivning utifrån det enskilda spädbarnets särskilda tillväxt- och utvecklingsbehov.
  • Anvisningar om tillredning, förvaring och bortskaffande av produkten och en varning för de hälsorisker som är förenade med oriktig tillredning och förvaring.

Märkningen på, presentationen av och reklam för modersmjölksersättning och tillskottsnäring ska utformas så att den ger nödvändig information om produktens rätta användning. Detta är för att inte avråda från amning, och den information som ges måste undvika alla risker för förväxling av modersmjölksersättning och tillskottsnäring.

Utöver de uppgifter som anges i förordning (EU) nr 1169/2011 ska den obligatoriska näringsdeklarationen för modersmjölksersättning och tillskottsnäring innehålla uppgift om mängden av varje mineralämne och varje vitamin som förtecknas i bilagorna till denna förordning och som ingår i produkten, med undantag för molybden och saltmängden.

Den obligatoriska näringsdeklarationen får kompletteras med uppgift om mängden proteinkomponenter, kolhydrater eller fett och andelen vassleprotein respektive kasein samt andra ämnen som förtecknas i bilagorna till denna förordning eller förordning (EU) nr 609/2013.

Näringspåståenden och hälsopåståenden om modersmjölksersättning är inte tillåtet.

Uppgiften ”Enbart laktos” får användas under förutsättning att laktos är den enda kolhydraten i produkten. Uppgiften ”Laktosfri” får endast användas under förutsättning att produkten inte innehåller mer laktos än 2,5 mg/100 kJ (10 mg/100 kcal).

När uppgiften ”Laktosfri” används för modersmjölksersättning och tillskottsnäring som framställts av andra proteinkällor än sojaproteinisolat ska den åtföljas av uppgiften ”Ej lämplig för spädbarn med galaktosemi*”. Uppgiften ”innehåller dokosahexaensyra (DHA)*” eller ”Innehåller DHA” (obligatoriskt enligt lag för all modersmjölksersättning) får endast användas för modersmjölksersättning som släpps ut på marknaden före den 22 februari 2025.

Reklam och marknadsföring

Reklam för modersmjölksersättning, som endast får innehålla vetenskaplig och faktisk information, ska inskränkas till publikationer som är särskilt inriktade på spädbarnsvård och till vetenskapliga publikationer. EU:s medlemsstater kan tillämpa strängare regler såsom förbud mot sådan reklam. Reklamen ska inte antyda eller ge intrycket av att flaskuppfödning är likvärdig med eller bättre än amning.

Det får inte förekomma butiksannonsering, utdelning av gratisprover eller andra säljfrämjande åtgärder när det gäller modersmjölksersättning riktade direkt till konsumenten,

Information om uppfödning

EU-länderna ska säkerställa att objektiv information lämnas om uppfödning av spädbarn och småbarn. Upplysnings- och utbildningsmaterial ska innehålla tydlig information om följande:

  • Amningens fördelar och överlägsenhet.
  • Moderns näringsbehov och förberedelser för och upprätthållande av amning.
  • Den negativa inverkan på amningen som partiell flaskuppfödning kan ge.
  • Svårigheten att återgå till amning om man börjat med flaskuppfödning.
  • Vid behov, rätt användning av modersmjölksersättning.

Denna information ska ange de sociala och ekonomiska följderna av användningen av modersmjölksersättning, de hälsorisker som är förknippade med olämplig föda och olämpliga uppfödningsmetoder samt de hälsorisker som är förknippade med oriktigt bruk av modersmjölkersättning. Den får inte innehålla bilder som kan idealisera användningen av modersmjölksersättning.

Anmälan

När modersmjölksersättning släpps ut på marknaden måste livsmedelsföretagaren underrätta de behöriga myndigheterna om informationen på etiketten genom att översända ett exemplar av den etikett som används tillsammans med eventuell annan information som anses vara nödvändig för att fastställa att produkten uppfyller kraven i denna förordning. Detta gäller även tillskottsnäring som framställts av hydrolyserade proteiner eller som innehåller vissa ämnen.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den gäller från och med den 22 februari 2020, med undantag för reglerna om modersmjölksersättning och tillskottsnäring som framställs av hydrolyserade proteiner, som gäller från och med den 22 februari 2022.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Modersmjölkersättning. Livsmedel avsedda för spädbarn (barn under 12 månader) under de första månaderna och som ensamma tillgodoser näringsbehoven hos spädbarn tills de börjar få lämplig tilläggskost.
Tillskottsnäring. Livsmedel avsedda för spädbarn när de börjar få lämplig tilläggskost och som utgör den huvudsakliga flytande beståndsdelen i en allt mera varierad kost för sådana spädbarn.
Galaktosemi. Ett tillstånd där galaktos, en av komponenterna i laktos, dvs. sockret i mjölk, inte kan brytas ner av ett spädbarn.
Dokosahexaensyra (DHA). Fettsyror som naturligt återfinns i bröstmjölk och är viktiga för den tidiga utvecklingen av hjärnan och ögonen.

HUVUDDOKUMENT

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/127 av den 25 september 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 vad gäller särskilda sammansättnings- och informationskrav för modersmjölksersättning och tillskottsnäring och vad gäller informationskrav för uppfödning av spädbarn och småbarn (EUT L 25, 2.2.2016, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2016/127 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 av den 12 juni 2013 om livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn, livsmedel för speciella medicinska ändamål och komplett kostersättning för viktkontroll och om upphävande av rådets direktiv 92/52/EEG, kommissionens direktiv 96/8/EG, 1999/21/EG, 2006/125/EG och 2006/141/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/39/EG och kommissionens förordningar (EG) nr 41/2009 och (EG) nr 953/2009 (EUT L 181, 29.6.2013, s. 35).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 av den 25 oktober 2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 1924/2006 och (EG) nr 1925/2006 samt om upphävande av kommissionens direktiv 87/250/EEG, rådets direktiv 90/496/EEG, kommissionens direktiv 1999/10/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/13/EG, kommissionens direktiv 2002/67/EG och 2008/5/EG samt kommissionens förordning (EG) nr 608/2004 (EUT L 304, 22.11.2011, s. 18).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1924/2006 av den 20 december 2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel (EUT L 404, 30.12.2006, s. 9).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 30.03.2023

Upp