EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R1077

eu-LISA: förvaltar it-system för gränskontroller och migrationskontroller

Dokumentets rättsliga status Den här sammanfattningen har arkiverats och uppdateras inte längre. Se 'Europeiska unionens byrå för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa (eu-LISA)' för aktuell information i ämnet.

eu-LISA: förvaltar it-system för gränskontroller och migrationskontroller

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 1077/2011 om inrättande av en Europeisk byrå för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Genom förordningen inrättas formellt eu-LISA, den byrå inom Europeiska unionen (EU) som ansvarar för förvaltningen av EU:s stora informationstekniksystem (it-system) med betydelse för frihet, säkerhet och rättvisa.
  • I förordningen fastställs även byråns rättsliga ställning, uppgifter och interna förvaltningsstruktur (styrning och intern organisation).

VIKTIGA BEGREPP

eu-LISA har huvudsakligen i uppgift att

  • förse EU-länderna med högkvalitativa lösningar för de stora it-system som redan finns och andra it-system som kan komma att utvecklas i framtiden,
  • skapa förtroende bland alla berörda aktörer och se till att bästa tillgängliga teknik, utifrån en kostnads–nyttoanalys, alltid används för systemen,
  • utvecklas i sin egenskap av kompetenscentrum.

Säker och oavbruten service för stora it-system

eu-LISAs huvudsakliga operativa uppgift är att se till att it-systemen fungerar dygnet runt. Byrån tillhandahåller en säker miljö för kontinuerlig drift av de tre av EU:s it-system som är nödvändiga för skydd av Schengenområdet och gränsförvaltning och för att genomföra asyl- och visumpolitik, nämligen följande:

  • Eurodac (EU-databas med asylsökandes fingeravtryck), som gör att man kan jämföra fingeravtryck och därmed lättare avgöra vem som ansvarar för att utreda asylansökningar i EU. Samtliga 28 EU-länder, samt även de associerade länderna Island, Lichtenstein, Norge och Schweiz, använder sig av systemet.
  • SIS II (andra generationen av Schengens informationssystem), som gör att nationella gränskontroller, tull och polismyndigheter kan utbyta information för att säkerställa hög säkerhetsnivå inom Schengenområdet. EU-länderna (utom Irland, Kroatien och Cypern) och de fyra associerade länderna använder sig av systemet. Storbritannien använder sig dock bara av den brottsbekämpande aspekten av SIS.
  • VIS (informationssystemet för viseringar), som underlättar genomförandet av EU:s gemensamma viseringspolitik. Systemet gör att Schengenländerna kan utbyta uppgifter om viseringar, det vill säga beslut som rör ansökningar om viseringar för kortare vistelse för att besöka, eller passera genom, Schengenområdet. EU-länderna (utom Bulgarien, Irland, Kroatien, Cypern, Rumänien och Storbritannien) och de fyra associerade länderna använder sig av systemet.

Dessutom ansvarar eu-LISA för

  • det kontinuerliga och säkra utbytet av uppgifter mellan nationella myndigheter och eu-LISAs operatörer samt samarbetet mellan EU:s relevanta brottsbekämpande organ,
  • utformningen, utvecklingen, initieringen och genomförandet av nya system,
  • genomförandet av pilotprojekt på begäran av Europeiska kommissionen,
  • skyddet av medborgarnas uppgifter i it-systemen.

Struktur och styrning

eu-LISA är juridiskt och ekonomiskt oberoende. Byrån har sitt säte i Tallinn (Estland). Den operativa förvaltningen sker i Strasbourg (Frankrike) och en backup-enhet finns i Sankt Johann im Pongau (Österrike).

Dess förvaltnings- och ledningsstruktur består av en styrelse, en verkställande direktör och rådgivande grupper för SIS II, VIS och Eurodac.

Europeiskt in- och utresesystem

År 2017 antog EU förordning (EU) 2017/2226 om inrättande av ett nytt it-system, in- och utresesystemet, för att förbättra kontrollerna vid Schengenområdets yttre gränser. eu-LISA ges uppgiften att utveckla in- och utresesystemet och säkerställa dess operativa förvaltning.

Rapport

Kommissionen har presenterat sin rapport med utvärdering av eu-LISAs verksamhet sedan byrån inrättades. Slutsatserna i rapporten var övervägande positiva, med ett omnämnande av att eu-LISA är effektiv, får allt större betydelse och har etablerat sig som en pålitlig tillhandahållare av operativ förvaltning för SIS, VIS och Eurodac.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 21 november 2011. eu-LISA inledde sin verksamhet den 1 december 2012.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1077/2011 av den 25 oktober 2011 om inrättande av en Europeisk byrå för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa (EUT L 286, 1.11.2011, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 1077/2011 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om hur Europeiska byrån för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och rättvisa (eu-LISA) fungerar (COM(2017)346 final, 29.6.2017).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2226 av den 30 november 2017 om inrättande av ett in- och utresesystem för registrering av in- och utreseuppgifter och av uppgifter om nekad inresa för tredjelandsmedborgare som passerar medlemsstaternas yttre gränser, om fastställande av villkoren för åtkomst till in- och utresesystemet för brottsbekämpande ändamål och om ändring av konventionen om tillämpning av Schengenavtalet och förordningarna (EG) nr 767/2008 och (EU) nr 1077/2011 (EUT L 327, 9.12.2017, s. 20).

Senast ändrat 21.06.2018

Upp