EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea

Frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Frihandelsavtal mellan EU och dess medlemsstater, å ena sidan, och Sydkorea, å andra sidan

Beslut 2011/265/EU om undertecknande och provisorisk tillämpning av frihandelsavtalet mellan EU och dess medlemsstater, å ena sidan, och Sydkorea, å andra sidan

Beslut (EU) 2015/2169 om ingående av frihandelsavtalet mellan EU och dess medlemsstater, å ena sidan, och Sydkorea, å andra sidan

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTEN?

  • Genom avtalet upprättas ett frihandelsområde mellan Europeiska unionen (EU) och dess medlemsstater, å ena sidan, och Sydkorea, å andra sidan. Enligt frihandelsavtalet ska parterna gradvis avskaffa eller minska sina tullar och importkvoter vid import och export av industrivaror samt jordbruks- och fiskeprodukter.
  • Genom frihandelsavtalet införs också en gradvis liberalisering av tjänstehandeln mellan parterna. Dessutom ska handel underlättas på ett antal andra områden.
  • Genom besluten godkänns undertecknande av frihandelsavtalet med Sydkorea på EU:s vägnar (beslut 2011/265/EU) respektive ingående av avtalet (beslut (EU) 2015/2169).

VIKTIGA PUNKTER

Mål

Huvudmålen med frihandelsavtalet är att

  • avskaffa tullar för EU:s exportörer av industri- och jordbruksprodukter,
  • förbättra marknadstillträdet för EU:s tjänsteleverantörer,
  • avskaffa icke-tariffära hinder (d.v.s. andra hinder än tullar, såsom kvoter eller tekniska standarder), i synnerhet inom sektorerna för elektronik, läkemedel och medicintekniska produkter,
  • förbättra marknadstillträdet för EU:s biltillverkare,
  • ytterligare liberalisera offentlig upphandling (d.v.s. säkerställa att leverantörer i EU och Sydkorea kan konkurrera på lika villkor på varandras marknader för offentliga inköp),
  • skydda immateriella rättigheter,
  • främja konkurrens,
  • öka öppenheten,
  • integrera hållbar utveckling i handelsförbindelserna,
  • upprätta ett snabbt och effektivt system för tvistlösning.

Avskaffande av tariffära och icke-tariffära åtgärder

  • EU och Sydkorea är överens om att gradvis avskaffa tullar på sin varuhandel. Detta ska ske inom fem år från det att frihandelsavtalet träder i kraft. Denna liberalisering gäller över 98 % av alla varor (se förteckning i bilaga 2-A till frihandelsavtalet).
  • Längre övergångsperioder (sju år eller mer) gäller för avskaffande av tullar på vissa känsliga jordbruks- eller fiskeriprodukter.
  • Under vissa omständigheter får en part införa bilaterala skyddsåtgärder om ökade importer orsakar eller hotar att orsaka allvarlig skada (t.ex. minskad marknadsandel eller sjunkande priser) inom den berörda sektorn av partens ekonomi.
  • När det gäller tekniska handelshinder är EU och Sydkorea överens om att samarbeta om standarder och föreskrifter och inleda diskussioner när så är lämpligt.
  • Sanitära och fytosanitära åtgärder får införas för att skydda människors, djurs eller växters liv eller hälsa. Parterna är emellertid överens om att se till att sådana åtgärder inverkar så lite som möjligt på handelsutvecklingen.

Handel med tjänster, etablering och e-handel

  • Parterna är överens om att liberalisera delar av sitt tjänsteutbud i enlighet med Världshandelsorganisationens (WTO:s) allmänna tjänstehandelsavtal (Gats). De har därför upprättat en förteckning över åtaganden och begränsningar för de liberaliserade tjänstesektorerna (bilaga 7-A till avtalet).
  • I avtalet fastställs också regler för etableringsrätt för tillträde till tjänstemarknaden och uppehållsrätt för yrkesutövare.
  • Parterna är överens om att e-handel bidrar till den ekonomiska tillväxten och att hinder för användning och utveckling av e-handel måste undvikas. Utvecklingen av e-handeln måste emellertid ske helt i enlighet med internationella dataskyddskrav.
  • Parterna är överens om att öppna sina sektorer för finansiella tjänster för varandra.

Offentlig upphandling

  • EU och Sydkorea är överens om att ge varandra tillgång till sina respektive marknader för produkter och tjänster, i enlighet med bestämmelserna om insyn, öppenhet och icke-diskriminering i WTO:s avtal om offentlig upphandling.
  • Bestämmelser om byggentreprenadkontrakt fastställs i bilaga 9 till avtalet.

Immateriella rättigheter

Avtalet omfattar ett kapitel om immateriella rättigheter där parternas åtaganden på detta område fastställs. Framför allt handlar det om varumärken, upphovsrätt, formgivningar och geografiska beteckningar. Dessa regler kompletterar och uppdaterar WTO:s avtal om handelsrelaterade aspekter av immaterialrätter (Trips-avtalet). Kapitlet innehåller också ett avsnitt om säkerställande av skydd för immateriella rättigheter, som bygger på EU:s interna bestämmelser som finns i direktivet om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter.

Tvistlösning

Frihandelsavtalet omfattar regler för tvistlösning som liknar WTO:s och som kan användas om avtalet inte följs. Tvistlösning enligt frihandelsavtalet kan ske genom samråd eller skiljedomsförfarande. Det finns också ett system för medling.

Hållbar utveckling

  • EU och Sydkorea har åtagit sig att genomföra de konventioner och standarder från Internationella arbetsorganisationen (ILO) som har ratificerats av parterna samt de multilaterala miljöavtal som de har undertecknat.
  • Parterna är överens om att upprätta institutionella strukturer för att genomföra och övervaka sina gemensamma åtaganden och sitt samarbete om handel och hållbar utveckling.

Utvärdering

Under 2016 beställde Europeiska kommissionen en utvärdering av genomförandet av frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea. Erfarenheterna från genomförandet av avtalet kan i framtiden användas som underlag för att förbättra utformningen av liknande avtal som förhandlas fram med andra länder.

DATUM FÖR IKRAFTTRÄDANDE

Frihandelsavtalet har tillämpats provisoriskt sedan juli 2011 och trädde formellt i kraft den 13 december 2015.

BAKGRUND

  • Enligt en studie från 2010 bör frihandelsavtalet göra det möjligt att fördubbla den bilaterala handeln under de kommande 20 åren jämfört med hur situationen hade sett ut utan ett avtal.
  • Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Frihandelsavtal mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 127, 14.5.2011, s. 6).

Fortlöpande ändringar av avtalet har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets beslut 2011/265/EU av den 16 september 2010 om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 127, 14.5.2011, s. 1).

Rådets beslut (EU) 2015/2169 av den 1 oktober 2015 om ingående av frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 307, 25.11.2015, s. 2).

Se den konsoliderade versionen.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande om dagen för ikraftträdande av ändringarna av tilläggen 2-C-2 och 2-C-3 till bilaga 2-C till frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och Korea (EUT L 235, 2.7.2021, s. 11).

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet – Årsrapport om tillämpningen av frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea (COM(2016) 268 final, 30.6.2016).

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar – Genomförandet av förordning (EU) nr 511/2011 – Följedokument till Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet – Årsrapport om tillämpningen av frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea (SWD(2016) 162 final, 30.6.2016) (ej översatt till svenska).

Meddelande om ikraftträdandet av frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 307, 25.11.2015, s. 1).

Meddelande om provisorisk tillämpning av frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater å ena sidan och Republiken Korea å andra sidan (EUT L 168, 28.6.2011, s. 1).

Senast ändrat 22.03.2023

Top