Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället

Upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 2001/29/EG om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

VIKTIGA PUNKTER

I direktivet harmoniseras de huvudsakliga rättigheter som beviljas till upphovsmän och närliggande rättighetsinnehavare (mångfaldiganderätten, rätten till överföring av verk till allmänheten och spridningsrätten) samt – i lägre grad – undantag från och inskränkningar av dessa rättigheter. Genom direktivet harmoniseras också skyddet av tekniska åtgärder och av information om förvaltning av rättigheter, sanktioner och möjligheter att vidta rättsliga åtgärder.

Rätten till mångfaldigande

Medlemsstaterna ska föreskriva en ensamrätt att tillåta eller förbjuda direkt eller indirekt, tillfälligt eller permanent, mångfaldigande, oavsett metod och form, helt eller delvis

  • för upphovsmän: av deras verk i original eller kopior,
  • för utövande konstnärer: av upptagningar* av deras framföranden,
  • för fonogramframställare: av deras fonogram,
  • för framställarna av de första upptagningarna av filmer: av original och kopior av deras filmer,
  • för radio- och televisionsföretag: av upptagningar av deras utsändningar, trådöverförda såväl som luftburna (trådlösa), inklusive kabel- och satellitsändningar.

Rätten av överföring av verk till allmänheten

Medlemsstaterna ska ge upphovsmän en ensamrätt att tillåta eller förbjuda varje överföring till allmänheten av deras verk. Här ingår att verken görs tillgängliga för allmänheten på ett sådant sätt att enskilda kan få tillgång till dem var och när de själva väljer.

Medlemsstaterna ska också ge ensamrätt att tillåta eller förbjuda tillgängliggörandet för allmänheten

  • för utövande konstnärer: av upptagningar av deras framföranden,
  • för fonogramframställare: av deras fonogram,
  • för framställarna av de första upptagningarna av filmer: av original och kopior av deras filmer,
  • för radio- och televisionsföretag: av upptagningar av deras utsändningar, oavsett överföringsmetod.

Spridningsrätt

  • Medlemsstaterna ska ge upphovsmän en ensamrätt att tillåta eller förbjuda all slags spridning till allmänheten av deras verk eller av kopior av detta.
  • Denna spridningsrätt konsumeras inom EU när den första försäljningen eller den första andra överföringen av ägarskap av ett verk i EU görs av rättsinnehavaren eller med dennes samtycke.

Undantag och inskränkningar

I direktivet fastställs en uttömmande förteckning över undantag och inskränkningar av rättigheter, för att underlätta användningen av skyddat innehåll under vissa omständigheter.

Det finns ett obligatoriskt undantag från rätten till mångfaldigande för vissa tillfälliga fall av mångfaldigande som är integrerade och väsentliga delar i en teknisk process (tillfälliga kopior) och som syftar till att möjliggöra laglig användning eller överföring i ett nätverk mellan tredje parter, via en mellanhand, av ett verk eller annat alster.

  • Alla de andra undantagen och inskränkningarna av rättigheterna till mångfaldigande och överföring till allmänheten är valfria (medlemsstaterna kan besluta att genomföra dem eller inte) och rör i synnerhet det ”offentliga” rummet. För tre av dessa undantag – reprografi*, mångfaldigande för privat användning och utsändningar som görs av sociala institutioner – ska rättsinnehavarna ha rimlig kompensation.
  • Om medlemsstaterna föreskriver undantag och inskränkningar av rätten till mångfaldigande får de föreskriva liknande undantag från spridningsrätten.

Rättsligt skydd

  • Medlemsstaterna måste upprätta rättsligt skydd mot kringgående av effektiva tekniska åtgärder som omfattar verk eller andra alster.
  • Detta rättsliga skydd gäller även tillverkning, import, spridning och försäljning av produkter eller tillhandahållande av tjänster som skulle bidra till kringgående av tekniska åtgärder.

Skydd av information om förvaltning av rättigheter

Medlemsstaterna ska ge rättsligt skydd mot följande handlingar som utförs av personer med vetskap om att detta sker utan tillstånd:

  • Avlägsnande eller ändring av elektronisk information om rättighetsförvaltning.
  • Spridning, utsändning, överföring eller tillgängliggörande för allmänheten av verk eller andra skyddade alster från vilka elektronisk information om rättighetsförvaltning har avlägsnats.

Sanktioner och möjligheter att vidta rättsliga åtgärder

Medlemsstaterna ska se till att det finns lämpliga sanktioner och möjligheter att vidta rättsliga åtgärder vid intrång i de rättigheter som harmoniseras i detta direktiv. De ska se till att rättsinnehavare kan begära ett föreläggande gentemot mellanhänder vars tjänster utnyttjas av en tredje part för att begå intrång i en upphovsrätt eller närstående rättighet.

Ändringar av direktiv 2001/29/EG

Direktiv 2001/29/EG har ändrats två gånger genom följande direktiv:

  • Direktiv (EU) 2017/1564 om tillåten användning av vissa verk som skyddas av upphovsrätt till förmån för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning (se sammanfattning) och om genomförande av Marrakechfördraget i EU (se sammanfattning). Genom detta direktiv införs ett obligatoriskt undantag från de rättigheter som harmoniseras genom EU-lagstiftningen och som är relevanta för de användningsområden och verk som omfattas av Marrakechfördraget. Dessa rättigheter omfattar i synnerhet rätten till mångfaldigande, överföring till allmänheten, tillgängliggörande för allmänheten, spridning och utlåning. Ändringen klargör att artikel 5.3 b i direktiv 2001/29/EG, som ger medlemsstaterna möjlighet att föreskriva undantag eller inskränkningar till förmån för personer med funktionsnedsättning, gäller fall som inte omfattas av direktiv 2017/1564.
  • Direktiv (EU) 2019/790 om upphovsrätt och närstående rättigheter på EU:s digitala inre marknad (se sammanfattning). I artikel 24 klargörs att medlemsstaterna får förlita sig på de undantag och inskränkningar som anges i artikel 5.2 c och 5.3 a i direktiv 2001/29/EG, som rör mångfaldigande som görs av bibliotek, utbildningsanstalter eller museer som är tillgängliga för allmänheten eller av arkiv, respektive användning uteslutande i illustrativt syfte inom undervisning eller vetenskaplig forskning, utan att det påverkar de undantag och inskränkningar som föreskrivs i direktiv 2019/790/EG.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Direktiv 2001/29/EG har gällt sedan den 22 juni 2001 och skulle bli lag i medlemsländerna senast den 22 december 2002.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Upptagning: ett verk måste vara inneslutet i en kopia som gör att det kan ses eller kopieras av andra (dvs. i ett konkret medium som t.ex. en inspelning).
Reprografi: vetenskapen om och rutinen att kopiera och mångfaldiga dokument och grafiskt material.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/29/EG av den 22 maj 2001 om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället (EGT L 167, 22.6.2001, s. 10).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2001/29/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Direktiv (EU) 2019/789 om bestämmelser för utövandet av upphovsrätt och närstående rättigheter tillämpliga på vissa av sändarföretagens onlinesändningar och vidaresändningar av radio- och tv-program (EUT L 130, 17.5.2019, s. 82).

Direktiv (EU) 2019/790 om upphovsrätt och närstående rättigheter på den digitala inre marknaden (EUT L 130, 17.5.2019, s. 92).

Förordning (EU) 2017/1128 om gränsöverskridande portabilitet för innehållstjänster online på den inre marknaden (EUT L 168, 30.6.2017, s. 1) (”Portabilitetsförordningen”).

Se den konsoliderade versionen.

Förordning (EU) 2017/1563 om gränsöverskridande utbyte mellan unionen och tredjeländer av exemplar i tillgängligt format av vissa verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning (EUT L 242, 20.9.2017, s. 1) (förordning om genomförande av Marrakechfördraget i EU).

Direktiv (EU) 2017/1564 om viss tillåten användning av vissa verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer med blindhet, synnedsättning eller annan läsnedsättning (EUT L 242, 20.9.2017, s. 6) (förordning om genomförande av Marrakechfördraget i EU).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/26/EU av den 26 februari 2014 om kollektiv förvaltning av upphovsrätt och närstående rättigheter och gränsöverskridande licensiering av rättigheter till musikaliska verk för användning på nätet på den inre marknaden (EUT L 84, 20.3.2014, s. 72) (”CRM-direktivet”).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/28/EU av den 25 oktober 2012 om viss tillåten användning av anonyma verk (EUT L 299, 27.10.2012, s. 5) (”direktivet om anonyma verk”).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/24/EG av den 23 april 2009 om rättsligt skydd för datorprogram (kodifierad version) (EUT L 111, 5.5.2009, s. 16) (”programvarudirektivet”).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/115/EG av den 12 december 2006 om uthyrnings- och utlåningsrättigheter avseende upphovsrättsligt skyddade verk och om upphovsrätten närstående rättigheter (kodifierad version) (EUT L 376, 27.12.2006, s. 28) (”uthyrnings- och lånedirektivet”).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/116/EG av den 12 december 2006 om skyddstiden för upphovsrätt och vissa närstående rättigheter (kodifierad version) (EUT L 372, 27.12.2006, s. 12) (”skyddstidsdirektivet”).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/48/EG av den 29 april 2004 om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter (EUT L 157, 30.4.2004, s. 45) (”IPRED”). Texten offentliggjord på nytt i rättelse (EUT L 195, 2.6.2004, s. 16).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/84/EG av den 27 september 2001 om upphovsmannens rätt till ersättning vid vidareförsäljning av originalkonstverk (följerätt) (EGT L 272, 13.10.2001, s. 32) (”följerättsdirektivet”).

Europaparlamentets och rådets direktiv 96/9/EG av den 11 mars 1996 om rättsligt skydd för databaser (EGT L 77, 27.3.1996, s. 20) (”databasdirektivet”).

Se den konsoliderade versionen.

Rådets direktiv 93/83/EEG av den 27 september 1993 om samordning av vissa bestämmelser om upphovsrätt och närstående rättigheter avseende satellitsändningar och vidaresändning via kabel (EGT L 248, 6.10.1993, s. 15) (”satellit- och kabeldirektivet”).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 23.09.2021

Top